|
Senaste nytt:
Skjold säljer Datamix, m m i eget svenskt företag 2006
Skiold säljer sina flesta produkter i Sverige i eget bolag nästa år. Blöt- och torrutfodringar, inredningar, utgödslingar, ventilation, osv säljs genom egna säljare. Se notis nedan t h.
Danska slaktgrisarna och suggorna sänks 20 öre
Danska slakterierna sänker noteringen på slaktgrisar med 20 öre på måndag till 8,80 dkr, ca 11,15 skr. Även suggorna faller med 20 öre till 6,70 dkr. Smågrispriserna följer med ned. Se tabellerna nedan.
Förslag om nytt danskt universitet för allt inom jordbruk och livsmedel
Slå samman Den Kgl Veterinær- og Landbohøjskole, Danmarks JordbrugsForskning, Danmarks Fødevareforskning, MAPP-centret ved Handelshøjskolen i Århus, BioCentrum vid DTU samt delar av Danmarks Miljøundersøgelser och delar av Risø. Det föreslår den s k Børsting-kommittén.
Det sammanslagna danska universitetet på livsmedelsområdet föreslås heta University for Natural Resources and Nutrition (UNN) och ska omfatta dansk forskning på livsmedel och bioteknologi, natur, miljö och mat och näring.
Universitetet ska lyfta dansk forskning till världsklass och skapa nya livsmedelsföretag och nya livsmedelsprodukter och därmed många nya arbetstillfällen.
Regeringen tillsatte i juni en kommitté, med DLGs vd Asbjørn Børsting som ordförande. Det är den kommittén som nu lägger fram förslaget.
Vi köpte mat och dryck för 148 miljarder i fjol
I fjol köpte vi svenskar livsmedel för i snitt 16 370 kr, en ökning med 1,2 %.1,9 % var ekologiska, men i första hand mjölk där andelen ekologiskt är 4,2 %.
Totalt handlade vi mat och dryck för 148 miljarder, 1,6 % mer än 2003. Då ska även beaktas att livsmedelspriserna sjönk med 0,4 % som en följd av den ökade konkurrensen på livsmedelssektorn. Källa: SCB.
Kommentar: Prispressen har minsann även grisbranschen känt av.
Atrias vd avgår 1 februari, men blir kvar i Lithells
Seppo Paatelainen slutar som vd 1 februari, men blir kvar som styrelseledamot i Lithells. Se notis.
SLP ska fortsätta som vanligt, men med samlad volym
-SLP kommer att fungera som vanligt även nästa år, sa Swedish Meats vd Peter Rasztar vid SLPs informationsmöte för över 300 leverantörer och intresserade i Östra Ljungby på tisdagskvällen.
Mötet var utlyst med anledning av Swedish Meats köp av SLP.
-Vi ska dra nytta av samarbetet mellan Swedish Meats och SLP utan att lägga samman enheterna.
I övrigt gavs ingen närmare information om hur Swedish Meats tänker göra med SLP. Han redogjorde för inköpet av Skånekött, om satsningen på styckning i Polen och om det europeiska läget för köttbranschen.
-Swedish Meats behöver en allians i Europa för att bli konkurrenskraftig hos de stora livsmedelskedjorna, sa han. Men först måste bruden bli giftasmogen. Det kan vi bli genom rationaliseringar, ekonomisk styrka och storlek, sa han.
-Peter Johansson berättade för leverantörerna att SLP även i fortsättningen ska ha egen grisnotering, egna avtal, egna avräkningar och samma avelsmaterial som tidigare.
-Affären är nödvändig för att handeln trycker på om lägre priser och leverantörerna vill ha högre noteringar, inte lägre. Det går inte ihop. Trycket från andra länder medger inte annat än rationaliseringar, sa han.
-Grisproducenterna ger upp sin produktion, personalen mår illa av det tryck de känner och hela systemet för grisbranschen har havererat. Vi måste göra något och få ökad kontroll över näringen, sa han.
Portugal höjde grispriset nära 50 öre
Priserna går både upp och ned i Europa. Portugal höjde nästan 50 öre denna vecka, medan italienska priset fortsatt nedåt. De italienska grisuppfödarna har tappat 1,75 skr på 4 veckor.
Ändringar i texten = kursivt
Nu när du kan datera upp @-GRIS när du vill genom att klicka på uppdateringslänken, gör jag ändringar i texterna och tabellerna om det framkommer nya uppgifter. För att du lätt ska hitta ändringarna eller tilläggen, markerar jag dem med kuriv stil.
Grispriserna vecka 48
SLP höjer slaktgrisarna 25 öre, Swedish Meats 10 öre!
Sveriges slaktkarta ritas om, det är den stora nyheten den här veckan. Men det händer inte mycket på grismarknaden just nu, priserna borde gå upp mer.
-Vi kör på en autostrada mot julen, sa en slaktare om marknadsläget idag. Det händer inte mycket, vi skulle kunna köra fortare, ha ett högre partipris och högre grispris!
SLP höjer dock slaktgrisarna med 25 öre i bäst betalda viktgrupp. Swedish Meats inför ett julslakttillägg med 10 öre för bäst betalda viktgrupp och Ginsten höjer suggorna med 25 öre. (Se gröna sifforna i tabellerna nedan).
Från den här veckan har jag tyska noteringen på suggor med i sammanställningen över utländska suggpriser. Det är på mångas begäran och man vill följa hur de svenska suggpriserna ligger till i pris jämfört med de tyska. Ofta är tyska priserna högre och det exporteras en del suggor till Tyskland från södra Sverige.
Danska slakterierna sänker suggpriset med 20 öre igen till 6,90 dkr, efter en vecka med 7,10. För att försöka stoppa den ökande suggexporten till Tyskland, inför Danish Crown från 1 januari pristillägg för leverans av flera suggor per leveranstillfälle. Vid leverans av 16 suggor per gång, är tillägget 50 dkr, ca 28 öre per kg. Den som levererar mellan kl 18 och 06 eller på helger, får ytterligare 14 öre.
Ugglarps ändrade noteringsstrategi uppfattas positivt
I övrigt har som bekant danskar väldigt obetydliga prestationstillägg och inte alls några personliga tillägg, fjärran från våra svenska. Ugglarps omläggning av noteringen förra veckan, där man minskade avtalstilläggen med 1 kr och lade den kronan på noteringen, har fått positiva reaktioner på alla nivåer i branschen. Men den nyheten kom lite i skuggan av SLP-affären. De grisuppfödare som inte fått del av tilläggen tidigare är givetvis gladast, men även andra tycker omläggningen är sund. Nästan alla leverantörer har tillägg på minst 1 kr, så i det stora hela är det endast fråga om hur betalningen av 1-kronan sker, som grundnotering eller tillägg.
-Ingen grisuppfödare i Sverige borde ha lägre pris än 12,80 kr idag, säger Jan Persson, Ugglarps styrelseordförande.
Slaktkollegerna har inte följt efter, ännu, och säger att nyheten måste ”sätta sig” lite först.
Fullständigt vansinniga tillägg, säger Sören Kvantenå
-Jag är positiv till en omläggning av slaktssvinsnoteringen, så att utbetalat pris syns i noteringen och att endast rimliga prestationsrelaterade tillägg betalas ut, dvs i princip t ex för fulla lass, säger Sören Kvantenå, ordförande i Swedish Meats. Det är principiellt rätt att lägga om noteringen och det är ärligt mot alla. Vi skulle få en mycket lugnare marknad.
-Det är fullständigt vansinniga tillägg som en del slakterier betalar, men vi är lika skyldiga alla i branschen.
-Jag tror inte det är några problem för Swedish Meats att lägga om noteringsstrategin, de flesta leveranskontrakt håller på att gå ut, tillägger han.
-Samtidigt ska vi som företag vara affärsmåssiga.
Många branschreaktioner
Bland reaktionerna jag fått på Ugglarps förändring av betalningen är aspekten, att slakterierna under åratal uppvisat för köttkunderna, dvs livsmedelskedjorna, alltför låg betalning till grisuppfödarna. Liksom att den ojämnlika betalningen för grisarna mellan mindre och större leverantörer är viktig orsak till att många mindre och medelstora uppfödare slutat och rekryteringen av nya uppfödare är liten. En annan synpunkt är att de stora personliga tilläggen inte är motiverade. En uppfödare behöver främst leverera en full bil eller bil och släp. Sedan är vidare tillägg omotiverade. Diskussionen lär fortsätta.
-Det är inte alls märkligt att livsmedelskedjorna pressar ner grisköttspriset, när de ser hur lite slakterierna betalar för slaktgrisarna, är kanske den intressantaste kommentaren. Köttbranschens inköpare är inte dumma, när det gäller kalkyler. Är det något de kan, så är det att räkna ut hur stora slaktmarginalerna är. Slakterierna har visat upp för stora slaktmarginaler (skillnaden mellan notering och vad köttinköparna får betala) och då pressar man ner priset.
Hela utbetalade summan per kilo slakt bör således visas här i @-GRIS, inte bara noteringen, som knappt ingen grisuppfödare har. Jag ska försöka ta tag i frågan om slakteriernas medelavräkningspris igen här i @-GRIS. /LG
Partipriset
Partipriset är oförändrat vecka 48.
Slaktsvin, grundnoteringar
Gröna siffror =Prishöjning Röda = Prissänkning Oförändrat.
Slakteri |
Viktgr kg |
v 48 |
v 47 |
v 46 |
v 45 |
v 44 |
Ginsten |
65-94,9 |
13,00 |
13,00 |
13,00 |
13,00 |
13,00 |
Ugglarps |
70-94,9 |
12,80 |
12,80 |
11,80 |
11,80 |
11,80 |
KLS |
64-94,9* |
12,25 |
12,25 |
12,25 |
12,15 |
12,05 |
SLP |
7094,9 |
12,05 |
11,80 |
11,80 |
11,80 |
11,80 |
Skövde |
75-94,9 |
12,00 |
12,00 |
12,00 |
12,00 |
12,00 |
Dahlbergs |
71-94,9 |
11,95 |
11,95 |
11,95 |
11,95 |
11,95 |
Dalsjöfors |
70-94,9 |
11,95 |
11,95 |
11,95 |
11,95 |
11,95 |
Swedish Meats |
71-88,9** |
11,90 |
11,80 |
11,80 |
11,80 |
11,80 |
Nyhléns & Hug. |
73-90,9 |
11,80 |
11,80 |
11,80 |
11,80 |
11,80 |
Ystad |
7195 |
|
11,80 |
11,80 |
11,80 |
11,80 |
* Marknadstillägg ingår med 20 öre/kg för slaktsvin i viktsintervallet 64 86,9 kg. Grundnoteringen 12,05 ligger kvar i intervallet 64 94,9 kg
** Premie 5 öre/kg för slaktsvin 82 - 87,9 kg, för jämnare grisar. Julpristillägg 10 öre för bäst betalda viktgrupp.
Till slakteriernas grundpriser tillkommer i de flesta fall olika tilläggsbetalningar, som kan vara betydande. I Ginstens pris ingår generellt marknadstillägg med 1 kr.
Norden
Skr |
Slakteri |
Viktgr. kg |
valuta |
v 49 |
v 48 |
v 47 |
11,43 |
Danish Crown |
70,084,9** |
dkr |
8,80 |
9,00 |
9,00 |
25,74 |
Norsk Kjött |
55,177,0* |
nkr |
- |
21,10 |
21,10 |
11,78 |
Österbottens |
7086 |
euro |
- |
1,24 |
1,24 |
12,82 |
Snellman |
78101 |
euro |
- |
1,35 |
1,35 |
Valuta enligt dagens kurs. Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, t ex dansk efterbetalning ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
* Från norska priser ska dras slaktdjursavgift 1,90 nkr, m m.
** Övre slaktviktgräns sänks v 48 t o m v 1.
Europa
Skr |
Land |
v 48 |
v 47 |
v 46 |
v 45 |
v 44 |
23 nov |
grundpriser |
euro |
|
|
|
|
10,96 |
Frankrike |
- |
1,154 |
|
1,141 |
1,142 |
13,68 |
Tyskland |
- |
1,440 |
|
1,420 |
1,420 |
9,97 |
Belgien |
- |
1,050 |
|
1,050 |
1,040 |
10,02 |
Italien |
- |
1,055 |
|
1,125 |
1,125 |
29 nov |
korrigerade |
|
|
|
|
|
14,70 |
Portugal |
1,548 |
1,498 |
1,448 |
1,448 |
1,418 |
13,92 |
England |
1,466 |
1,452 |
1,452 |
1,438 |
1,438 |
12,86 |
Italien |
1,354 |
1,411 |
1,462 |
1,462 |
1,538 |
13,29 |
Tyskland |
1,386 |
1,386 |
1,386 |
1,366 |
1,366 |
13,17 |
Sverige |
1,368 |
1,368 |
1,368 |
1,368 |
1,368 |
13,07 |
Holland |
1,357 |
1,357 |
1,357 |
1,348 |
1,348 |
12,86 |
Belgien |
1,341 |
1,341 |
1,341 |
1,329 |
1,341 |
12,56 |
Frankrike |
1,322 |
1,336 |
1,328 |
1,294 |
1,304 |
12,82 |
Österrike |
1,350 |
1,330 |
1,330 |
1,330 |
1,350 |
12,44 |
Danmark |
1,310 |
1,310 |
1,283 |
1,283 |
1,283 |
12.23 |
Spanien |
1,288 |
1,282 |
1,237 |
1,225 |
1,225 |
13,34 |
Tjeckien |
|
|
1,405 |
1,399 |
1,393 |
11,80 |
Polen |
|
|
1,242 |
1,318 |
1,337 |
12,90 |
Irland |
|
1,358 |
1,358 |
1,358 |
1,353 |
Grundpriserna är officiella noteringar enl Henton Børsmæglerselskab. Jämför inte med svenska exakt, se trenderna.
Korrigerade priserna är landsnoteringarna korrigerade för nationella olikheter i klassnings och betalningssystemen, 56 % kött, fritt gård. Enl ISN.
Futurepriser
Mån |
v 47 |
v 46 |
v 45 |
v 44 |
v 43 |
v 42 |
Dec |
1,433 |
|
1,445 |
1,437 |
1,418 |
1,430 |
Jan |
1,357 |
|
1,382 |
1,380 |
1,366 |
1,374 |
Feb |
1,389 |
|
1,402 |
1,409 |
1,392 |
1,404 |
Mars |
1,390 |
|
1,402 |
1,409 |
1,390 |
1,400 |
April |
1400 |
|
1,407 |
1,407 |
1,400 |
1,420 |
Maj |
1,401 |
|
1,410 |
1,420 |
1,400 |
1,430 |
Juni |
1,405 |
|
1,410 |
1,420 |
1,400 |
1,435 |
Juli |
1,380 |
|
1,372 |
1,386 |
1,401 |
1,415 |
Aug |
1,380 |
|
1,380 |
1,380 |
1,375 |
1,400 |
Sep |
1,388 |
|
1,375 |
1,375 |
1,375 |
1,400 |
Okt |
1,375 |
|
1,370 |
|
|
|
Futurepriserna är per kg slaktad vikt på svinmarknaden i Hannover 23 november, enl Henton Børsmæglerselskab.
Suggor, Sverige
Slakteri |
Kg, 58% |
v 48 |
v 47 |
v 46 |
v 45 |
v 44 |
Ginsten |
140,1 kg- |
7,85 |
7,60 |
7,10 |
7,10 |
7,10 |
Ugglarps |
140,1 kg- |
7,55 |
7,55 |
7,55 |
7,55 |
7,35 |
SLP |
140,1 kg- |
7,55 |
7,55 |
7,55 |
7,55 |
7,55 |
Dalsjöfors |
58% |
7,05 |
7,05 |
7,05 |
7,05 |
7,05 |
Dahlbergs |
140- |
7,25 |
7,25 |
7,25 |
7,25 |
7,25 |
Swedish Meats |
140- |
7,05 |
7,05 |
7,05 |
7,05 |
7,05 |
Skövde |
140- |
7,05 |
7,05 |
7,05 |
7,05 |
7,05 |
Suggor, utland
Skr |
Slakteri |
Anm. |
valuta |
v 48 |
v 48 |
v 47 |
8,76 |
Danish Crown |
129,9 kg- |
dkr |
6,70 |
6,90 |
7,10 |
4,46 |
Österbottens |
Fria vikter, E |
euro |
- |
0,46 |
0,46 |
4,47 |
Snellmans |
Klass E |
euro |
- |
0,47 |
0,47 |
10,45 |
Tyskt suggpris |
fritt slakteri |
euro |
- |
1,10 |
1,10 |
Valutor
Fredagar |
idag |
v 47 |
v 46 |
v 45 |
v 44 |
v 43 |
v 42 |
Pund |
13,89 |
14,06 |
14,33 |
14,19 |
14,01 |
13,97 |
13,74 |
Dollar |
8,08 |
8,19 |
8,23 |
8,03 |
7,85 |
7,88 |
7,83 |
Euro |
9,50 |
9,59 |
9,63 |
9,58 |
9,52 |
9,48 |
9,41 |
Dansk |
1,27 |
1,29 |
1,29 |
1,28 |
1,27 |
1,27 |
1,26 |
Norsk |
1,20 |
1,22 |
1,24 |
1,23 |
1,22 |
1,21 |
1,20 |
Yen |
6,78 |
6,87 |
6,98 |
6,82 |
6,80 |
6,82 |
6,83 |
Smågrisar, Sverige
Swedish Meats |
|
|
|
|
Klass, kr/kg |
v 48 |
v 47 |
v 46 |
v 45 |
Bis Plus,23 kg |
18,35 |
18,35 |
18,35 |
18,30 |
Bas, 23 kg |
17,00 |
17,00 |
17,00 |
16,95 |
Nyavvanda, 9 kg |
37,00 |
37,00 |
37,00 |
36,80 |
KRAV, 23 kg |
25,00 |
25,00 |
24,50 |
23,95 |
KLS |
|
|
|
|
KLS Smågris |
19,00 |
19,00 |
19,00 |
18,85 |
SLP |
|
|
|
|
SLP+ |
18,95 |
18,90 |
18,85 |
18,85 |
Ugglarps Slakteri |
|
|
|
|
Särklass |
18,85 |
18,85 |
18,70 |
18,70 |
Ugglarpsgrisen |
17,85 |
17,85 |
17,70 |
17,70 |
Skövde Slakteri |
|
|
|
|
SwedeHam+ |
18,93 |
18,93 |
18,93 |
18,76 |
SwedeHam |
17,53 |
17,53 |
17,54 |
17,38 |
Vita |
16,36 |
16,36 |
16,36 |
16,22 |
Dahlbergs |
|
|
|
|
Särklass D |
18,70 |
18,70 |
18,70 |
18,70 |
Balans, förmedling |
|
|
|
|
Swedish Meats |
25 000 |
25 000 |
26 000 |
27 000 |
Ugglarps Slakteri |
|
1 500 |
1 500 |
1 500 |
Skövde Slakteri |
|
|
2 640 |
2 000 |
SLP |
|
|
|
2 500 |
KLS |
brist |
brist |
brist |
brist |
Kommentarer, Sverige
Färgerna visar |
Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Smågrisbalansen: Överskott, brist |
Swedish Meats
Fredrik Håkansson |
Marknadstillägg 30 kr/smågris.
-Bristen på smågrisar har minskat något, men väntas öka när julgrisarna slaktats. |
KLS |
Marknadstillägg 15 kr/smågris. |
Ugglarp |
Marknadstillägg 10 kr/smågris. |
Skövde |
Marknadstillägg 30 kr/smågris. ej vita. |
SLP |
Marknadstillägg 10 kr/smågris, ej vid mellangårdsavtal. |
Dahlbergs |
Marknadstillägg 30 kr/smågris på förmedlingsgrisar. |
Smågrisar, Norden
|
Vecka |
v 49 |
v 48 |
v 47 |
v 46 |
v 45 |
Skr |
Danish Crown |
dkr |
dkr |
dkr |
dkr |
|
250 |
Basis 7 kg |
197 |
201 |
201 |
196 |
196 |
422 |
Basis 30 kg |
341 |
348 |
348 |
339 |
339 |
256 |
SPF+Myc 7 kg |
202 |
206 |
206 |
201 |
201 |
439 |
SPF+Myc 30 kg |
346 |
353 |
353 |
344 |
344 |
261 |
SPF 7 kg |
206 |
210 |
210 |
205 |
205 |
439 |
SPF 30 kg |
346 |
357 |
357 |
348 |
348 |
914 |
Økologi 30 kg |
720 |
723 |
723 |
716 |
716 |
|
Norsk Kjøtt |
nkr |
nkr |
nkr |
nkr |
|
585 |
25-kilos |
- |
480 |
480 |
500 |
520 |
|
Snellmans |
euro |
euro |
euro |
euro |
|
589 |
Grund 30 kg A1* |
- |
62 |
62 |
62 |
62 |
Kommentarer, Norden
Snellmans |
*) Tillägg för avelsindex 0-4 euro/st + mängdtillägg |
|
|
|