|
|
|
Nyheter
Swedish Meats blir aktiebolag
Lånar halv miljard av LRF för strukturarbetet
LRF ställer en halv miljard till förfogande för Swedish Meats för ”en strukturåtgärd av begränsad omfattning i södra Sverige”. Det gäller bl a köpet av SLP och försöket att fusionera med KLS.
Swedish Meats väntas i mitten av december tillkännage att föreningen ska bli aktiebolag. Med bolagsbildningen förändras mycket, bl a försvinner mottagningsplikten.
-Ett beslut om kapital till Swedish Meats förfogande tas vid styrelsemöte 12 december, säger LRFs ordförande Lars-Göran Pettersson. Vi har haft diskussion om ett upplägg där LRF kan medverka till en strukturförbättring av svenska slakten. LRFs pengar ska arbeta där de gör bästa bondenyttan.
LRF har bekant sålt aktier i Föreningssparbanken och TV4 och har sålt Bondtolvan, så det finns kapital, som medlemmarna menar ska arbeta för svenskt jordbruk. En hel del pengar gick dock åt att betala Spiranotan.
-Ja, Spiranotan gick till 2,2 miljarder, enligt en opartisk externutredning, säger han. Det var mycket som gick fel, men det har vi lagt bakom oss nu. Nu måste vi sikta framåt.
-Det som sker inom slakten nu är mycket positivt ur LRF-horisont. Strukturen i branschen måste förbättras och förnyelsetakten speedas upp, om vi ska klara det internationella trycket. Vi måste vara med bland de bästa i Europa.
LRF gick in med stöd och lån vid strukturförändringarna i Norrland nyligen och nu är det södra Sverige. Men Lars-Göran tror inte att övriga LRF-medlemmar har något emot att dessa regioner nu får LRF-hjälp.
-Nej, strukturförändringarna i de här regionerna gagnar grisnoteringen för hela landet, säger han. Alla köttbönder har nytta av den. Alla köttbönder är beroende av att vi har en konkurrenskraftig köttindustri.
Om Swedish Meats blir aktiebolag försvinner mycket av det föreningsrörelsen stod för, bl a mottagningsplikten, men den förändringen tror inte Lars-Göran blir något större hot mot avsides boende leverantörer.
-Man kan avtala och skriva regler så vi får neutralitet för intransporterna i aktiebolag också, menar han. Det kan knappast bli några leveransproblem i södra och mellersta Sverige. Situationen på köttmarknaden just nu och sannolikt lång tid framåt är att alla slaktdjur behövs. Vi ser ju inte överskott på svenskt kött inom överskådlig tid.
-Vi lånar av LRF på marknadens villkor
-Vi vill inte ha några bidrag av LRF för att genomföra strukturförändringarna i slakten, säger Sören Kvantenå, Swedish Meats ordförande. Vi får låna ca 500 000 kr av LRF, på samma sätt som LRF hjälpte till med strukturförändringen i Norrland nyligen. Men lånet är på komersiella villkor och hela lånet ska betalas tillbaka.
-Att göra den stora strukturförändring som diskuterades för några år sedan, med ett storslakteri i Jönköping, det skulle kosta 2,5 miljarder, säger Sören. Den här budgeten på en halv miljard räcker inte så långt, när alla struktureringskostnader med personalförändringar, fabriksnedläggningar o dyl är inräknade. Vi vet vad det kostar att lägga ner slakterier, säger han.
Swedish Meats förvaltningsråd ska diskutera frågan om att ombilda föreningen till aktiebolag, alternativt bilda ett särskilt bolag för den kommersiella verksamheten enligt finsk modell, i mitten av december. Därefter kommer ett besked om bolagsbildningen. Frågan har beretts ett par år och diskuterades även på regionmötena i fjol.
-Det tar ganska lång tid att ombilda Swedish Meats till aktiebolag, så det är inget som sker över en natt. Bl a ska två stämmor besluta, säger Sören.
Mottagningsplikten i framtiden ser inte heller Sören som något som leverantörerna behöver vara rädda att mista. Han säger samma som Lars-Göran Petterson, att den kan regleras även i ett aktiebolag.
SLP ska fortsätta som vanligt, men Swedish Meats får kontroll över volymerna
-SLP kommer att fungera som vanligt även nästa år, sa Swedish Meats vd Peter Rasztar vid SLPs informationsmöte för över 300 leverantörer och intresserade i Östra Ljungby på tisdagskvällen.
Mötet var utlyst med anledning av Swedish Meats köp av SLP.
-Vi ska dra nytta av samarbetet mellan Swedish Meats och SLP utan att lägga samman enheterna.
I övrigt gavs ingen närmare information om hur Swedish Meats tänker göra med SLP. Han redogjorde för inköpet av Skånekött, om satsningen på styckning i Polen och om det europeiska läget för köttbranschen.
-Det kommer att hända två positiva saker till, förutom KLS, sa Peter, dock att göra några preciseringar.
-Swedish Meats behöver också en allians i Europa för att bli konkurrenskraftig hos de stora livsmedelskedjorna, sa han. Men först måste bruden bli giftasmogen. Det kan vi bli genom rationaliseringar, ekonomisk styrka och storlek, sa han.
-Peter Johansson berättade för leverantörerna att SLP även i fortsättningen ska ha egen grisnotering, egna avtal, egna avräkningar och samma avelsmaterial som tidigare.
-Affären är nödvändig för att handeln trycker på om lägre priser och leverantörerna vill ha högre noteringar, inte lägre. Det går inte ihop. Trycket från andra länder medger inte annat än rationaliseringar, sa han.
-Grisproducenterna ger upp sin produktion, personalen mår illa av det tryck de känner och hela systemet för grisbranschen har havererat. Vi måste göra något och få ökad kontroll över näringen, sa han.
Fullständigt vansinniga tillägg, säger Sören Kvantenå
-Jag är positiv till en omläggning av slaktssvinsnoteringen, så att utbetalat pris syns i noteringen och att endast rimliga prestationsrelaterade tillägg betalas ut, dvs i princip t ex för fulla lass, säger Sören Kvantenå, ordförande i Swedish Meats. Det är principiellt rätt att lägga om noteringen och det är ärligt mot alla. Vi skulle få en mycket lugnare marknad.
-Det är fullständigt vansinniga tillägg som en del slakterier betalar, men vi är lika skyldiga alla i branschen.
-Jag tror inte det är några problem för Swedish Meats att lägga om noteringsstrategin, de flesta leveranskontrakt håller på att gå ut, tillägger han.
-Samtidigt ska vi som företag vara affärsmässiga.
Suggringen i Dalaprojektet igång
Dalarnas första suggring är i gång. Anders Michaelsson, Ansta, visade sitt nya stall i onsdags, det som ska förse besättningar i Dalaprojektet med suggor. På måndag fylls stallet med grisar.
Åtta av tio konsumenter vill ha svenskt nötkött
Svenska konsumenter vill gärna köpa svenskt nötkött, åtta av tio, enligt en undersökning som Min Mat låtit göra. Säkert kött, djuretik och öppna landskap är några av motiven de utfrågade angav som skäl för att köpa svenskt kött.
-Tyvärr vet många konsumenter inte vad ursprungsmärkningen innebär. Här har näringen ett stort ansvar att informera, säger Annichen Kringstad, ansvarig
för Min Mat.
32 % av de tillfrågade ville ha ursprungsmärkning även på färdigmat och maträtter, men här finns inga regler. Källa: Min Mat.
Handeln tar ut mervärde för svenska köttet, men betalar inte mervärdet till bonden
-Svensk rostbiff är 6 kr dyrare i inköp än brasiliansk när handeln köper in den, men i butikshyllorna är den svenska 40 50 kr dyrare. Handeln inser mervärdet i svenskt kött, eftersom kunderna är villiga att betala mer, men vill inte betala mervärdet till svenska uppfödarna.
Det säger Gunder Eriksson, tidigare vd för Siljans Chark, som fått tag på siffrorna. Han anser att handelns prissättning missgynnar svenska bönder och sker på bekostnad av ett öppet svenskt landskap. Källa: Mora Tidning.
Kommentar: Karin Ahlborg skrev om Gunders siffror i Aftonbladet nyligen. Handeln bluffar om priset på det svenska köttet, skrev hon. Rekordet är 96 kr dyrare!
Enligt uppgift från en livsmedelsbutik, är det dessutom billigare för handeln att sälja svenskt kött, eftersom svinnet är väsentligt lägre än för importköttet. Även i den änden missgynnas svenskt kött.
Danska lantbrukarna får gårdsstödspengarna idag
Idag 2 december får danska lantbrukarna sitt gårdsstöd utbetalat. 50 000 lantbrukare får 3,9 miljarder dkr.
Förslag om nytt danskt universitet för allt inom jordbruk och livsmedel
Slå samman Den Kgl Veterinær- og Landbohøjskole, Danmarks JordbrugsForskning, Danmarks Fødevareforskning, MAPP-centret ved Handelshøjskolen i Århus, BioCentrum vid DTU samt delar av Danmarks Miljøundersøgelser och delar av Risø. Det föreslår den s k Børsting-kommittén.
Det sammanslagna danska universitetet på livsmedelsområdet föreslås heta University for Natural Resources and Nutrition (UNN) och ska omfatta dansk forskning på livsmedel och bioteknologi, natur, miljö och mat och näring.
Universitetet ska lyfta dansk forskning till världsklass och skapa nya livsmedelsföretag och nya livsmedelsprodukter och därmed många nya arbetstillfällen.
Regeringen tillsatte i juni en kommitté, med DLGs vd Asbjørn Børsting som ordförande. Det är den kommittén som nu lägger fram förslaget.
Vi köpte mat och dryck för 148 miljarder i fjol
I fjol köpte vi svenskar livsmedel för i snitt 16 370 kr, en ökning med 1,2 %.1,9 % var ekologiska, men i första hand mjölk där andelen ekologiskt är 4,2 %.
Totalt handlade vi mat och dryck för 148 miljarder, 1,6 % mer än 2003. Då ska även beaktas att livsmedelspriserna sjönk med 0,4 % som en följd av den ökade konkurrensen på livsmedelssektorn. Källa: SCB.
Kommentar: Svenska livsmedelspriser har gått ned 1,5 % hittills i år, enligt Per Strömberg, ny vd i Sardus, i en intervju. Prispressen har minsann även grisbranschen känt av.
75 % mer griskött nu än på 1950-talet
Den svenska produktionen av griskött är 75 % större än på 1950-talet, nötköttsproduktionen 15 % större och produktionen av fjäderfäkött 7 gånger större.
Mjölken har minskat med 25 %. Sedan 1920-talet har spannmålsproduktionen har gått upp 130 %. Det är en följd av kraftigt ökade hektarskördar från 1940-talet, ca 140 %.
Antalet jordbruksföretag med över 2 ha 1927 var 427 000. Till 2004 har de minskat med 80 %. Källa: Svenskt jordbruk i siffror 1800 - 2004.
l
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Senaste nytt:
Danska slaktgrispriset oförändrat vecka 50
Danska noteringen på slaktgrisar är oförändrat 8,80 dkr nästa vecka. Även suggor och smågrisar har oförändrade priser.
Fortsatt stabilt i Europa, tyska grispriset upp 20 öre
Det är ganska många svarta siffror i veckans tabell över grispriserna i Europa, dvs oförändrade priser. Italienska priserna går fortsatt nedåt. I Frankrike, Österrike och Tyskland går priserna upp, i Tyskland beroende på minskat utbud av slaktsvin.
Grispriserna vecka 49
Ginstens 13,20 kr högsta notering denna vecka
Svedish Meats höjer marknadstillägget inför julen ytterligare 10 öre denna vecka, vilket gör 11,80 + 20 öre = 12 kr i bäst betalda viktgrupp. Men Ginsten höjer priset med ett marknadstillägg på 20 öre till 13,20 kr och har därmed veckans högsta notering.
-Vi vill ha in grisarna före jul, säger Bengt-Göran Bengtsson, och utnyttja den stora efterfrågan som råder. Vi köper in både skinka och fläsktvåa för att klara efterfrågan.
Situationen är liknande vid många slakterier, slakt och vidareförädling går på högvarv. Skövde slaktar även på lördag denna vecka.
Danska slaktgrisarna och suggorna sänks 20 öre
Danska slakterierna sänkte noteringen på slaktgrisar med 20 öre på måndagen till 8,80 dkr, ca 11,15 skr. Även suggorna föll med 20 öre till 6,70 dkr. Smågrispriserna följde med ned.
Portugal höjde grispriset nära 50 öre
Priserna gick både något upp och ned i några av Europas länder. Portugal höjde 47 öre förra veckan, medan italienska priset fortsatt nedåt. De italienska grisuppfödarna har tappat 1,75 skr på 4 veckor.
Marknaden betraktas i övrigt som stabil och det finns förhoppningar om fortsatt stabilitet. Prognosen är fortsatt positiv de närmaste veckorna med oförändrat utbud. Efterfrågan förefaller också vara stabil. Källa: ISN.
Vad är högsta notering egentligen?
På tal om högsta grispris i rubriken, har diskussonen om officiella noteringen och tilläggen gått hög även den här veckan och alla slakterier tycker att en omläggning till högre notering och lägre avtalstillägg är på tiden. Det är bara att vänta att fler följer Ugglarps initiativ. Men frågan är hur mycket som ska plockas från avtalstilläggen och de personliga tilläggen och läggas på noteringen. Ugglarp flyttade 1 kr. 1,20 talade en slaktare om idag som en alternativ nivå.
Sören Kvantenå, Swedish Meats ordförande, sammanfattade frågan om notering kontra avtal på ett bra sätt:
-De personliga tillägg som en del slakterier betalar ut är vansinnigt mycket för höga och inte motiverade av prestation. Systemet är inte ärligt gentemot grisuppfödarna.
Man kan också diskutera ur den här vinkeln: De producenter som har betydande officiella och personliga avtalstillägg har tillsammans så många av Sveriges grisar, att det kostar inte slakterierna särskilt mycket att betala resterande producenter en högre notering. Förutsatt alltså att avtalen sänks med samma belopp som noteringen höjs. Den lilla procent lågbetalda grisar det rör sig om slår inte till särskilt mycket pengar.
En turbulent vecka
Det är inte ofta det händer så mycket inom grisnäringen på en vecka som under den gångna. SLP-affären har nu börjat klinga över. Det välbesökta leverantörsmötet i Östra Ljungby var lugnt och inga nya frågor dök upp. Nästa möte hålls 8 december i Tingvalla, se notis.
Däremot har diskussionerna knappt börjat i KLS område, där man ska ta ställning till Swedish Meats bud, som dock ingen leverantör ännu fått ta del av. Inte enligt mail till GRIS i alla fall, där någon t ex jämför "halva löften om högre avräkningspris, som ska ställas mot den service som ett eget nära slakteri innebär". Kontanta pengarna tonar någon ner som mindre viktigt. Ett belopp är en engångsföreteelse, noteringen är viktigare. Kalmar län beskrivs som Sveriges mest fusionsresistenta område, med även Kalmar Lantmän utanför det stora blocket.
Andra KLS-leverantörer menar att det är ett mycket stort ansvar att säga nej den här gången, om budet är bra. Swedish Meats kan lyckas den här gången att höja priset genom strukturåtgärder, kanske både nationellt och så småningom internataionellt, och noteringshöjningar som följd av Swedish Meats struktur- och synergivinster måste KLS hänga med på. KLS behöver kunna visa bättre resultat, inte sämre. Det finns ände på röda siffror, menar man.
Å andra sidan är KLS en viktig partner för Swedish Meats när det gäller att uppnå struktur- och synergivinsterna, vilket talar till KLS-leverantörernas solidaritetskänslor med hela grisbranschen. KLS leverantörer vet nog vid det här laget värdet på sin förening, ur flera synvinklar!
I vilket fall har jag fått många positiva reaktioner på att jag talade om i förra @-GRIS att Swedish Meats bud var på gång. @-GRIS mailades runt bland leverantörerna i lördags och det har varit fler nya prenumeranter från Kalmar län än vanligt. /LG
Många branschreaktioner
Bland reaktionerna jag fått på Ugglarps förändring av betalningen är aspekten, att slakterierna under åratal uppvisat för köttkunderna, dvs livsmedelskedjorna, alltför låg betalning till grisuppfödarna. Liksom att den ojämnlika betalningen för grisarna mellan mindre och större leverantörer är viktig orsak till att många mindre och medelstora uppfödare slutat och rekryteringen av nya uppfödare är liten. En annan synpunkt är att de stora personliga tilläggen inte är motiverade. En uppfödare behöver främst leverera en full bil eller bil och släp. Sedan är vidare tillägg omotiverade.
Å andra sidan ska den som bygger och riskerar kapital ha utdelning på detta. Den som inte vidareutvecklar sin produktion, behöver inte ha lika mycket, anser en del. Diskussionen lär fortsätta.
Ger fel signaler itll handeln
-Det är inte alls märkligt att livsmedelskedjorna pressar ner grisköttspriset, när de ser hur lite slakterierna betalar för slaktgrisarna, är kanske den intressantaste kommentaren. Köttbranschens inköpare är inte dumma, när det gäller kalkyler. Är det något de kan, så är det att räkna ut hur stora marginalern slakterierna har. Slakterierna har visat upp alldeles för stora slaktmarginaler senaste åren genom att publicera låga grundnoteringar, medan man i verkiligheten betalat ut mycket högre pris för slaktgrisarna.
Partipriset
Partipriset är oförändrat vecka 49, men detaljerna höjs.
Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Gröna siffror =Prishöjning Röda = Prissänkning Oförändrat.
Slakteri |
Viktgr kg |
v 49 |
v 48 |
v 47 |
v 46 |
v 45 |
Ginsten |
65-86,9 |
13,20 |
13,00 |
13,00 |
13,00 |
13,00 |
Ugglarps |
70-94,9 |
12,80 |
12,80 |
12,80 |
11,80 |
11,80 |
KLS |
64-94,9* |
12,25 |
12,25 |
12,25 |
12,25 |
12,15 |
SLP |
7094,9 |
12,05 |
12,05 |
11,80 |
11,80 |
11,80 |
Skövde |
75-94,9 |
12,00 |
12,00 |
12,00 |
12,00 |
12,00 |
Swedish Meats |
71-88,9** |
12,00 |
11,90 |
11,80 |
11,80 |
11,80 |
Dahlbergs |
71-94,9 |
11,95 |
11,95 |
11,95 |
11,95 |
11,95 |
Dalsjöfors |
70-94,9 |
11,95 |
11,95 |
11,95 |
11,95 |
11,95 |
Nyhléns & Hug. |
73-90,9 |
11,80 |
11,80 |
11,80 |
11,80 |
11,80 |
Ystad |
7195 |
11,80 |
11,80 |
11,80 |
11,80 |
11,80 |
* Marknadstillägg ingår med 20 öre/kg för slaktsvin i viktsintervallet 64 86,9 kg. Grundnoteringen 12,05 ligger kvar i intervallet 64 94,9 kg
** Premie 5 öre/kg tillkommer för slaktsvin 82 - 87,9 kg, för jämnare grisar. Marknadstillägg nu 20 öre ingår för bäst betalda viktgrupp.
Till slakteriernas grundpriser tillkommer i de flesta fall olika tilläggsbetalningar, som kan vara betydande. I Ginstens pris ingår generellt marknadstillägg med 1 kr.
Norden
Skr |
Slakteri |
Viktgr. kg |
valuta |
v 50 |
v 49 |
v 48 |
11,43 |
Danish Crown |
70,082,9** |
dkr |
8,80 |
8,80 |
9,00 |
25,74 |
Norsk Kjött |
55,177,0* |
nkr |
- |
21,10 |
21,10 |
11,78 |
Österbottens |
7086 |
euro |
- |
1,24 |
1,24 |
12,82 |
Snellman |
78101 |
euro |
- |
1,35 |
1,35 |
Valuta enligt dagens kurs. Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, t ex dansk efterbetalning ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
* Från norska priser ska dras slaktdjursavgift 1,90 nkr, m m.
** Övre slaktviktgräns sänks v 48 t o m v 1.
Europa
Skr |
Land |
v 49 |
v 48 |
v 47 |
v 46 |
v 45 |
2 dec |
grundpriser |
euro |
|
|
|
|
10,88 |
Frankrike |
- |
1,146 |
1,154 |
|
1,141 |
13,68 |
Tyskland |
- |
1,440 |
1,440 |
|
1,420 |
10,16 |
Belgien |
- |
1,070 |
1,050 |
|
1,050 |
10,02 |
Italien |
- |
1,055 |
1,055 |
|
1,125 |
6 dec |
korrigerade |
|
|
|
|
|
14,70 |
Portugal |
1,548 |
1,548 |
1,498 |
1,448 |
1,448 |
13,92 |
England |
1,466 |
1,466 |
1,452 |
1,452 |
1,438 |
12,56 |
Italien |
1,323 |
1,354 |
1,411 |
1,462 |
1,462 |
13,57 |
Tyskland |
1,406 |
1,386 |
1,386 |
1,386 |
1,366 |
13,17 |
Sverige |
1,368 |
1,368 |
1,368 |
1,368 |
1,368 |
13,07 |
Holland |
1,357 |
1,357 |
1,357 |
1,357 |
1,348 |
12,86 |
Belgien |
1,366 |
1,341 |
1,341 |
1,341 |
1,329 |
12,64 |
Frankrike |
1,331 |
1,322 |
1,336 |
1,328 |
1,294 |
13,01 |
Österrike |
1,370 |
1,350 |
1,330 |
1,330 |
1,330 |
12,18 |
Danmark |
1,283 |
1,310 |
1,310 |
1,283 |
1,283 |
12.23 |
Spanien |
1,328 |
1,328 |
1,282 |
1,237 |
1,225 |
13,34 |
Tjeckien |
|
|
1,402 |
1,405 |
1,399 |
11,80 |
Polen |
|
|
1,220 |
1,342 |
1,318 |
12,90 |
Irland |
|
1,358 |
1,358 |
1,358 |
1,358 |
Grundpriserna är officiella noteringar enl Henton Børsmæglerselskab. Jämför inte med svenska exakt, se trenderna.
Korrigerade priserna är landsnoteringarna korrigerade för nationella olikheter i klassnings och betalningssystemen, 56 % kött, fritt gård. Enl ISN.
Futurepriser
Mån |
v 48 |
v 47 |
v 46 |
v 45 |
v 44 |
v 43 |
Dec |
1,464 |
1,433 |
|
1,445 |
1,437 |
1,418 |
Jan |
1,383 |
1,357 |
|
1,382 |
1,380 |
1,366 |
Feb |
1,405 |
1,389 |
|
1,402 |
1,409 |
1,392 |
Mars |
1,400 |
1,390 |
|
1,402 |
1,409 |
1,390 |
April |
1409 |
1400 |
|
1,407 |
1,407 |
1,400 |
Maj |
1,410 |
1,401 |
|
1,410 |
1,420 |
1,400 |
Juni |
1,430 |
1,405 |
|
1,410 |
1,420 |
1,400 |
Juli |
1,380 |
1,380 |
|
1,372 |
1,386 |
1,401 |
Aug |
- |
1,380 |
|
1,380 |
1,380 |
1,375 |
Sep |
- |
1,388 |
|
1,375 |
1,375 |
1,375 |
Okt |
- |
1,375 |
|
1,370 |
|
|
Futurepriserna är per kg slaktad vikt på svinmarknaden i Hannover 1 december, enl Henton Børsmæglerselskab.
Suggor, Sverige
Slakteri |
Kg, 58% |
v 49 |
v 48 |
v 47 |
v 46 |
v 45 |
Ginsten |
140,1 kg- |
7,85 |
7,85 |
7,60 |
7,10 |
7,10 |
Ugglarps |
140,1 kg- |
7,55 |
7,55 |
7,55 |
7,55 |
7,55 |
SLP |
140,1 kg- |
7,55 |
7,55 |
7,55 |
7,55 |
7,55 |
Dalsjöfors |
58% |
7,05 |
7,05 |
7,05 |
7,05 |
7,05 |
Dahlbergs |
140- |
7,25 |
7,25 |
7,25 |
7,25 |
7,25 |
Swedish Meats |
140- |
7,05 |
7,05 |
7,05 |
7,05 |
7,05 |
Skövde |
140- |
- |
7,05 |
7,05 |
7,05 |
7,05 |
Suggor, utland
Skr |
Slakteri |
Anm. |
valuta |
v 50 |
v 49 |
v 48 |
8,76 |
Danish Crown |
129,9 kg- |
dkr |
6,70 |
6,70 |
6,90 |
4,46 |
Österbottens |
Fria vikter, E |
euro |
- |
0,46 |
0,46 |
4,47 |
Snellmans |
Klass E |
euro |
- |
0,47 |
0,47 |
10,45 |
Tyskt suggpris |
fritt slakteri |
euro |
1,10 |
1,10 |
1,10 |
Valutor
Fredagar |
idag |
v 48 |
v 47 |
v 46 |
v 45 |
v 44 |
v 43 |
Pund |
14,00 |
13,89 |
14,06 |
14,33 |
14,19 |
14,01 |
13,97 |
Dollar |
8,10 |
8,08 |
8,19 |
8,23 |
8,03 |
7,85 |
7,88 |
Euro |
9,49 |
9,50 |
9,59 |
9,63 |
9,58 |
9,52 |
9,48 |
Dansk |
1,27 |
1,27 |
1,29 |
1,29 |
1,28 |
1,27 |
1,27 |
Norsk |
1,20 |
1,20 |
1,22 |
1,24 |
1,23 |
1,22 |
1,21 |
Yen |
6,72 |
6,78 |
6,87 |
6,98 |
6,82 |
6,80 |
6,82 |
Smågrisar, Sverige
Swedish Meats |
|
|
|
|
Klass, kr/kg |
v 49 |
v 48 |
v 47 |
v 46 |
Bis Plus,23 kg |
18,35 |
18,35 |
18,35 |
18,35 |
Bas, 23 kg |
17,00 |
17,00 |
17,00 |
17,00 |
Nyavvanda, 9 kg |
37,00 |
37,00 |
37,00 |
37,00 |
KRAV, 23 kg |
25,00 |
25,00 |
25,00 |
24,50 |
KLS |
|
|
|
|
KLS Smågris |
19,00 |
19,00 |
19,00 |
19,00 |
SLP |
|
|
|
|
SLP+ |
18,95 |
18,95 |
18,90 |
18,85 |
Ugglarps Slakteri |
|
|
|
|
Särklass |
18,95 |
18,85 |
18,85 |
18,70 |
Ugglarpsgrisen |
17,95 |
17,85 |
17,85 |
17,70 |
Skövde Slakteri |
|
|
|
|
SwedeHam+ |
18,93 |
18,93 |
18,93 |
18,93 |
SwedeHam |
17,54 |
17,53 |
17,53 |
17,54 |
Vita |
16,36 |
16,36 |
16,36 |
16,36 |
Dahlbergs |
|
|
|
|
Särklass D |
18,70 |
18,70 |
18,70 |
18,70 |
Balans, förmedling |
|
|
|
|
Swedish Meats |
25 000 |
25 000 |
25 000 |
26 000 |
Ugglarps Slakteri |
|
|
1 500 |
1 500 |
Skövde Slakteri |
|
|
|
2 640 |
SLP |
|
|
|
|
KLS |
brist |
brist |
brist |
brist |
Kommentarer, Sverige
Färgerna visar |
Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Smågrisbalansen: Överskott, brist |
Swedish Meats
Fredrik Håkansson |
Marknadstillägg 30 kr/smågris.
-Bristen på smågrisar i stort oförändrad. |
KLS |
Marknadstillägg 15 kr/smågris. |
Ugglarp |
Marknadstillägg 10 kr/smågris. |
Skövde |
Marknadstillägg 30 kr/smågris. ej vita. |
SLP |
Marknadstillägg 10 kr/smågris, ej vid mellangårdsavtal. |
Dahlbergs |
Marknadstillägg 30 kr/smågris på förmedlingsgrisar. |
Smågrisar, Norden
|
Vecka |
v 50 |
v 49 |
v 48 |
v 47 |
v 46 |
Skr |
Danish Crown |
dkr |
dkr |
dkr |
dkr |
dkr |
250 |
Basis 7 kg |
197 |
197 |
201 |
201 |
196 |
422 |
Basis 30 kg |
341 |
341 |
348 |
348 |
339 |
256 |
SPF+Myc 7 kg |
202 |
202 |
206 |
206 |
201 |
439 |
SPF+Myc 30 kg |
346 |
346 |
353 |
353 |
344 |
261 |
SPF 7 kg |
206 |
206 |
210 |
210 |
205 |
439 |
SPF 30 kg |
346 |
346 |
357 |
357 |
348 |
914 |
Økologi 30 kg |
720 |
720 |
723 |
723 |
716 |
|
Norsk Kjøtt |
nkr |
nkr |
nkr |
nkr |
nkr |
585 |
25-kilos |
- |
480 |
480 |
480 |
500 |
|
Snellmans |
euro |
euro |
euro |
euro |
euro |
589 |
Grund 30 kg A1* |
- |
62 |
62 |
62 |
62 |
Kommentarer, Norden
Snellmans |
*) Tillägg för avelsindex 0-4 euro/st + mängdtillägg |
Problem med @-GRIS? Klicka för info!
Ladda ner PDF? Ger bra pappersutskrift!
|
|
|