Senaste nytt
Tyska grispriset chocksänks med nära 10 cent
Tyska slaktsvinspriset chocksänktes med nästan 10 cent, 91 öre, vecka 1 och den under senaste tiden stabila europeiska markanden blev betydligt osäkrare.
SLP höjer ytterligare 30 öre idag till 12,40 kr!
SLP beslöt idag att höja slaktsvinsnoteringen med ytterligare 30 öre, utöver den noteringshöjning på 1,10 som meddelades i fredags (se nedan). SLPs notering är således från idag 1,40 kr högre än förra veckan, summa 12,40 kr
-30-öreshöjningen idag är ingen överflyttning av betalning från avtalen till noterigen, som den vi meddelade förra veckan, utan ett lyft av hela betalningsnivån, säger Peter Johansson, vd i SLP.
-Det är inte heller någon tillfällig höjning, tillägger han. Den ska ligga kvar på den nya nivån tills vidare. Sedan kommer betalningen från vecka till vecka att röra sig upp och ned kring den nya nivån.
-Beslutet om höjningen har mognat fram senaste tiden och är ett led i vår självständiga företagsstrategi. Vi har således inte haft några överläggningar med Swedish Meats om den nya prissättningen, om någon tror det, säger Peter.
Grispriserna vecka 1
SLP höjer nivån på grundnoteringen med 1,10 kr på måndag
Det händer inte så mycket med grispriserna nästa vecka, varken i Sverige eller i andra länder. Internationella prisnivån är påfallande stabil. Alla svenska slakterier (som satt priserna) har oförändrat grispris nästa vecka, om vi undantar SLP som flyttar betalning från avtalen till grundnoteringen, se nedan.
I Norge gör man något liknande med smågrisarna och lägger in olika tillägg i ordinarie notering, varför grundnoteringen stiger radikalt.
Både danska slaktsvinspriset, suggpriset och smågrispriset är oförändrat nästa vecka efter de två sänkningarna tidigare.
Mest anmärkninsvärt är att finska prisnivån ligger stabil sedan långt före jul och har inte fallit. Men oron finns att danska och svenska sänkningarna kan dra med även finska priset.
Tyska grispriset under press
Några dagar före jul vände marknaden för slaktkroppar i Tyskland och priserna kom under press. Priset var oförändrat även vecka 51, men 52 tvingade marknaden fram en sänkning.
I de flesta länder gick endast en slaktdag bort vecka 52 och exporten fortsätter, så prisfallet väntas bli begränsat.
I Portugal ligger grispriset oförändrat på 15,25 (efter valutajustering) och i Frankrike höjdes grispriset veckan efter jul.
SLP ändrar noteringsstrategi 1 januari.
SLP är nästa slakteri som flyttar över betalning för slaktsvin via avtalstillägg till grundnoteringen. På måndag höjs därför SLPs grundnotering med 1,10 kr och samtidigt tas integreringstillägget på 60 öre och kvalitetstillägget på 50 öre bort.
-Vi gör förändringen därför att vi tycker att grundnoteringen bättre ska spegla aktuell prisnivå på marknaden, säger Peter Johansson, SLPs vd. Vi sätter inte nästa veckas notering förrän på måndag, men innan noteringen är satt motsvarar veckans 11 kr 12,10 på måndag.
Veckotilläggen blir kvar som tidigare. Likaså utvecklingskontrakten.
-Kvalitetstillägget har utgått med 50 öre per kg för felfria grisar. De flesta grisar är felfria, varför tillägget inte behövs, säger Peter. Genom att samtliga grisar nu betalas med 50-öringen blir det några öres nettohöjning av noteringen.
-När vi offentliggjorde Swedish Meats köp av SLP, framhöll vi att SLP ska fortsätta vara ett självständigt företag, med egen notering och att vi ska fortsätta betala efter konkurrenskraft, säger Peter Johansson. Nu visar vi att vi sätter de priser och leveransvillkor som vi tror på inom företaget.
-Under 2005 har vi haft en merbetalning över riksnoteringen med 8 öre. Vårt mål är att även under 2006 ha en merbetalning, om marknaden och driftsresultatet tillåter det, säger han.
-Den höjda grundnoteringen för slaktsvin ska även återspeglas på smågrispriserna. Den högre notering som redan påbörjats, ska harmoniseras med den nya.
Tack till Peter Rasztar och Bo Stendahl
Vid årsskiftet slutar två betydelsefulla personer inom svensk grisnäring, som lett det största resp näst största svenska slakteriföretaget, Peter Rasztar och Bosse Stendahl.
Peter slutar som vd i Swedish Meats, men fortsätter med olika uppdrag i bl a dotterbolagen. Han ska även ta sig an nästa utmaning, att strukturrationalisera norsk slakt- och vidareförädling, se notis.
Tack så länge i alla fall, Peter, för gott samarbete! Vi får säkert höra mer av dig och har anledning att fortsätta hålla kontakten.
Samtidigt hälsar vi Åke Modig välkommen!
Bosse, som lämnade över vd-skapet för några år sedan, men fortsatt verka inom SLP-Pärson-koncernen, sätter sig nu på åskådarplats, som han säger i ett tackbrev till sina leverantörer.
Tack även du Bosse! det kan nog finnas anledning att höra vad du ser från din åskådarplats, någon gång.
@-GRIS nu på fjärde året
Förra veckan fyllde @-GRIS 3 år och är nu kanske den mest lästa GRIS-publikationen, ingen vet. Idag sänds @-GRIS till 2086 abonnenter. Till detta kommer alla kopior som distribueras i företagens interna datanät, eller vidareskickas på annat sätt, eller skrivs ut och sätts på anslagstavlor.
Samtidigt är @-GRIS den kanske mest citerade grispublikationen, för att inte tala om alla som hämtar inspiration och idéer.
Tack alla för att ni läser och inte minst viktigt, lämnar tips och synpunkter! Kontakten med @-GRIS är för alla läsare väldigt nära, ett tryck på svaraknappen!
Jag önskar alla
Gott Nytt År!
Lars-Gunnar Lannhard
Partipriset
Partipriset är oförändrat vecka 1.
Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Gröna siffror =Prishöjning Röda = Prissänkning Oförändrat.
Slakteri |
Viktgr kg |
v 1 |
v 52 |
v 51 |
v 49 |
v 49 |
SLP |
7094,9 |
*12,40 |
11,00 |
11,30 |
12,05 |
12,05 |
Ginsten |
65-94,9 |
12,20 |
12,20 |
12,50 |
13,20 |
13,20 |
Ugglarps |
70-94,9 |
12,00 |
12,00 |
12,30 |
12,80 |
12,80 |
KLS |
64-94,9 |
11,25 |
11,25 |
11,65 |
12,25 |
12,25 |
Skövde |
75-94,9 |
11,20 |
11,20 |
11,50 |
12,00 |
12,00 |
Dalsjöfors |
70-94,9 |
11,00 |
11,00 |
11,50 |
11,95 |
11,95 |
Swedish Meats |
73-92,9** |
11,00 |
11,00 |
11,30 |
12,00 |
12,00 |
Nyhléns & Hug. |
73-90,9 |
11,00 |
11,00 |
11,30 |
11,80 |
11,80 |
Ystad Slakteri |
7195 |
11,00 |
11,00 |
11,30 |
11,80 |
11,80 |
Dahlbergs |
71-94,9 |
11,00 |
11,30 |
11,95 |
11,95 |
11,95 |
*SLP har ändrat strategin för noteringen från nyår, så noteringen generellt läggs 1,40 kr över fjolårets nivå. Ca 1,10 kr tas från fjolårets avtalstillägg, resten är nivåhöjning.
** Premie 5 öre/kg tillkommer för slaktsvin 82 - 87,9 kg, för jämnare grisar.
OBS! Detta är grundpriser. En del slakterier betalar mycket betydande tillägg, bl a i samband med utbyggnader. I Ginstens pris ingår generellt marknadstillägg med 1 kr.
Marknadskommentarer, slaktsvin
Swedish Meats
Johan Andersson: -Marknaden har varit hyfsad i mellandagarna, men läget är svårbedömt under helgerna och i början av året. Skinkan tynger kalkylen, med stort exportbehov.
SLP
Peter Johansson: -Vi har slaktat undan det mesta och styckningen har fortsatt på hög nivå under mellandagarna. Det finns inga lager till nästa vecka.
Ugglarps Slakteri
Thomas Olander: -Charken har visat cykliskt låg försäljning i veckan, medan försäljningen av styckade detaljer varit ok, dvs varken bra eller dålig. Det har varit relativt tyst från kundsidan, vilket tyder på stora volymer osålda i butikerna.
Skövde Slakteri
Cato Gustafsson: -Det blev lugnare när vi passerade jul, men nyår är också stor mathelg, så vi har haft en ganska bra vecka. Det har inte varit många helgdagar och vi trodde konsumenterna skulle köpa mindre, men vi noterar nu större försäljning än väntat.
Ginsten Slakteri
Roger Olsson: -Inga grisar blev överstående till efter jul, vilket det brukar vara. Det innebär låg slaktvolym och balans mot den låga försäljningen i veckan och även nästa vecka. Många äter av sin julmat ännu och till nyår är det framför allt filé som efterfrågas. Vecka 2 väntas försäljningen öka.
Dalsjöfors Slakteri
Per-Åke Larsson: -Vi är slutsålda på allt utom kotlett och karré. Veckans försäljning har således varit god.
Nyhléns & Hugosons
Mikael Hugoson: -För lite oxfilé att sälja till nyår, annars är allt bra. Vi försöker ersätta med fläskfilé, men nyårsfirarna har sina krav. Balansen mellan slakt och försäljning har varit bra ända till årets sista försäljningsdag. Nu räknar vi pengarna och kan meddela att Nyhléns & Hugosons visar klar vinst första verksamhetsåret.
Österbottens Kött
Marcus Skullbacka: -Avräkningspriset är oförändrat sedan december och vi har en bra marknad, men vi är oroliga för vad sänkta avräkningspriserna i Sverige och Danmark för med sig. Skinkförsäljningen har gått mycket bra, men nu har konsumenterna ätit sig mätta på skinka och kanske byter till nötkött.
Danish Crown
Mellan jul och nyår är det knappast någon marknad alls för griskött och många av kunderna, förädlingsanläggningarna, använder lågsäsongen till utökad ledighet. Därför fryses en stor del av produktionen in, det som annars säljs som kyld vara.
Tack vare den korta julhelgen och att det var god försäljning nära inpå jul, är behovet av infrysning lägre än normalt. Generellt sett gick julhandeln bra och våra kunder har därför inte heller några stora lager. Vi går därför in i det nya året med goda förutsättningar, även om efterfrågan blir mer dämpad än i december.
Slaktsvin, Norden
Skr |
Slakteri |
Viktgr. kg |
valuta |
v 1 |
v 52 |
v 51 |
10,92 |
Danish Crown |
70,082,9** |
dkr |
8,60 |
8,60 |
8,80 |
23,51 |
Norsk Kjött |
55,177,0* |
nkr |
20,10 |
20,10 |
20,60 |
11,69 |
Österbottens |
7490 |
euro |
1,24 |
1,24 |
1,24 |
12,73 |
Snellman |
78101 |
euro |
1,35 |
1,35 |
1,35 |
Valuta enligt dagens kurs. Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, t ex dansk efterbetalning ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
* Från norska priser ska dras slaktdjursavgift 1,90 nkr, m m.
** Övre slaktviktgräns sänkt t o m v 1.
Slaktsvin, Europa
Skr |
Land |
v 1 |
v 52 |
v 51 |
v 50 |
v 49 |
27 dec |
grundpriser |
euro |
euro |
euro |
euro |
euro |
11,24 |
Frankrike |
- |
1,192 |
1,202 |
1,165 |
1,162 |
13,86 |
Tyskland |
- |
1,470 |
1,510 |
1,510 |
1,510 |
10,56 |
Belgien |
- |
1,120 |
1,120 |
1,140 |
1,090 |
9,66 |
Italien |
- |
1,025 |
1,020 |
1,020 |
1,020 |
28 dec |
korrigerade |
|
|
|
|
|
15,25 |
Portugal |
1,618 |
1,618 |
1,618 |
1,578 |
1,548 |
13,82 |
England |
1,466 |
1,466 |
1,466 |
1,466 |
1,466 |
13,32 |
Tyskland |
1,316 |
1,413 |
1,456 |
1,456 |
1,406 |
13,39 |
Österrike |
1,320 |
1,420 |
1,420 |
1,420 |
1,370 |
13,23 |
Belgien |
1,279 |
1,403 |
1,427 |
1,390 |
1,366 |
13,15 |
Spanien |
1,395 |
1,395 |
1,395 |
1,338 |
1,328 |
13,02 |
Frankrike |
1,357 |
1,375 |
1,350 |
1,343 |
1,331 |
12,96 |
Holland |
1,289 |
1,367 |
1,406 |
1,406 |
1,357 |
12,47 |
Italien |
1,335 |
1,323 |
1,323 |
1,323 |
1,323 |
12,07 |
Sverige |
1,280 |
1,280 |
1,313 |
1,368 |
1,368 |
11,84 |
Danmark |
1,256 |
1,256 |
1,283 |
1,283 |
1,283 |
13,74 |
Tjeckien |
|
|
1,472 |
1,458 |
1,441 |
11,80 |
Polen |
|
|
1,249 |
1,252 |
1,265 |
12,53 |
Irland |
|
1,329 |
1,329 |
1,329 |
1,358 |
Valuta enligt dagens kurs. Grundpriserna är officiella noteringar enl Henton Børsmæglerselskab. Jämför inte med svenska exakt, se trenderna.
Korrigerade priserna är landsnoteringarna korrigerade för nationella olikheter i klassnings och betalningssystemen, 56 % kött, fritt gård. Enl ISN.
Slaktsvin, futurepriser Hannover
Mån |
v 52 |
v 51 |
v 50 |
v 49 |
v 48 |
v 47 |
Jan |
1,360 |
1,378 |
1,402 |
1,400 |
1,383 |
1,357 |
Feb |
1,421 |
1,420 |
1,426 |
1,425 |
1,405 |
1,389 |
Mars |
1,419 |
1,420 |
1,422 |
1,425 |
1,400 |
1,390 |
April |
1,416 |
1,415 |
1,418 |
1420 |
1409 |
1400 |
Maj |
1,418 |
1,420 |
1,424 |
1,430 |
1,410 |
1,401 |
Juni |
1,428 |
1,426 |
1,430 |
1,430 |
1,430 |
1,405 |
Juli |
1,400 |
1,390 |
1,381 |
1,400 |
1,380 |
1,380 |
Aug |
1,395 |
1,390 |
1,390 |
1,400 |
- |
1,380 |
Sep |
1,390 |
1,390 |
1,390 |
1,400 |
- |
1,388 |
Okt |
1,375 |
1,375 |
1,375 |
1,400 |
- |
1,375 |
Nov |
1,370 |
1,370 |
1,370 |
|
|
|
Futurepriserna är per kg slaktad vikt på svinmarknaden i Hannover 27 december, enl Henton Børsmæglerselskab.
Suggor, Sverige
Slakteri |
Kg, 58% |
v 1 |
v 52 |
v 51 |
v 50 |
v 49 |
Ginsten |
140,1 kg- |
7,35 |
7,35 |
7,35 |
7,85 |
7,85 |
Dalsjöfors |
58% |
6,00 |
6,00 |
6,30 |
7,05 |
7,05 |
Swedish Meats |
140- |
6,00 |
6,00 |
6,30 |
7,05 |
7,05 |
Skövde |
140- |
6,00 |
6,00 |
6,30 |
7,05 |
7,05 |
Ugglarps |
140,1 kg- |
6,00 |
6,50 |
6,80 |
7,55 |
7,55 |
SLP |
140,1 kg- |
6,50 |
6,50 |
6,80 |
7,55 |
7,55 |
Dahlbergs |
140- |
6,20 |
6,20 |
6,50 |
7,25 |
7,25 |
Suggor, utland
Skr |
Slakteri |
Anm. |
valuta |
v 1 |
v 52 |
v 51 |
8,25
|
Danish Crown |
129,9 kg- |
dkr |
6,50 |
6,50 |
6,70 |
|
Finland |
|
|
|
|
|
4,33
|
Österbottens |
Fria vikter, E |
euro |
0,46 |
0,46 |
0,46 |
4,43
|
Snellmans |
Klass E |
euro |
0,47 |
0,47 |
0,47 |
|
Tyskland |
|
|
|
|
|
-
|
Tyskt suggpris |
fritt slakteri |
euro |
- |
- |
- |
9,14
|
ZNVG 2 jan |
56 % |
euro |
0,97 |
onot |
1,00 |
Valutor
Fredagar |
idag |
v 52 |
v 51 |
v 50 |
v 49 |
v 48 |
v 47 |
Pund |
13,72 |
13,84 |
13,97 |
13,97 |
14,00 |
13,89 |
14,06 |
Dollar |
7,95 |
7,96 |
7,91 |
7,99 |
8,10 |
8,08 |
8,19 |
Euro |
9,43 |
9,45 |
9,47 |
9,42 |
9,49 |
9,50 |
9,59 |
Dansk |
1,27 |
1,27 |
1,27 |
1,27 |
1,27 |
1,27 |
1,29 |
Norsk |
1,17 |
1,17 |
1,19 |
1,19 |
1,20 |
1,20 |
1,22 |
Yen |
6,76 |
6,82 |
6,81 |
6,62 |
6,72 |
6,78 |
6,87 |
Smågrisar, Sverige
Swedish Meats |
|
|
|
|
Klass, kr/kg |
v 1 |
v 52 |
v 51 |
v 50 |
Bis Plus,23 kg |
17,40 |
17,75 |
18,00 |
18,20 |
Bas, 23 kg |
16,10 |
16,40 |
16,65 |
16,85 |
Nyavvanda, 9 kg |
35,00 |
35,75 |
36,30 |
36,70 |
KRAV, 23 kg |
22,10 |
22,35 |
22,60 |
23,80 |
KLS |
|
|
|
|
KLS Smågris |
18,15 |
18,40 |
18,65 |
19,00 |
SLP |
|
|
|
|
SLP+ |
18,00 |
18,25 |
18,60 |
18,95 |
Ugglarps Slakteri |
|
|
|
|
Särklass |
18,25 |
18,60 |
18,95 |
18,95 |
Ugglarpsgrisen |
17,25 |
17,60 |
17,95 |
17,95 |
Skövde Slakteri |
|
|
|
|
SwedeHam+ |
18,03 |
18,32 |
18,69 |
18,93 |
SwedeHam |
16,70 |
16,97 |
17,31 |
17,54 |
Vita |
15,58 |
15,84 |
16,15 |
16,36 |
Dahlbergs |
|
|
|
|
Särklass D |
17,75 |
18,35 |
18,70 |
18,70 |
Balans i förmedling |
|
|
|
|
Swedish Meats |
20 200 |
23 000 |
27 000 |
29 000 |
Ugglarps Slakteri |
1 000 |
1 000 |
|
|
Skövde Slakteri |
1 850 |
2 100 |
- |
2 000 |
SLP |
|
|
|
|
KLS |
brist |
brist |
brist |
brist |
Kommentarer smågrisar, Sverige
Färgerna visar |
Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Smågrisbalansen: Överskott, brist |
Swedish Meats
Carl-Olof Port |
Marknadstillägg 20 kr/smågris.
-Smågrisbristen minskar, vilket beror på att vikten på slaktgrisarna är på väg uppåt. Det minskar smågrisförsäljningen.
|
KLS |
Marknadstillägg 15 kr/smågris. |
Ugglarp |
Marknadstillägg 10 kr/smågris. |
Skövde |
Marknadstillägg 30 kr/smågris. ej vita. |
SLP |
Marknadstillägg 10 kr/smågris, ej vid mellangårdsavtal. |
Dahlbergs |
Marknadstillägg 20 kr/smågris på förmedlingsgrisar. |
Fortsatt brist på smågrisar nästa år
Prognoserna över tillgång och efterfrågan på smågrisar visar ungefär samma situation för 2006 som under 2005, säger Carl-Olof Port, Swedish Meats. Betäckningsstatistiken har vänt, men marginellt. Effekterna av de stora nybyggnationerna ser vi inte förrän till hösten.
Thomas Olander tror att Ugglarps Slakteri kan rätta till obalansen i smågrisförmedlingen under året. Det kommer till en del nya leverantörer.
Smågrisar, utland
|
Vecka |
v 1 |
v 52 |
v 51 |
v 50 |
v 49 |
Skr
|
Danish Crown |
dkr |
dkr |
dkr |
dkr |
dkr |
247
|
Basis 7 kg |
195 |
195 |
200 |
197 |
197 |
428
|
Basis 30 kg |
337 |
337 |
345 |
341 |
341 |
254
|
SPF+Myc 7 kg |
200 |
200 |
205 |
202 |
202 |
434
|
SPF+Myc 30 kg |
342 |
342 |
350 |
346 |
346 |
259
|
SPF 7 kg |
204 |
204 |
209 |
206 |
206 |
439
|
SPF 30 kg |
346 |
346 |
354 |
350 |
350 |
906
|
Økologi 30 kg |
714 |
714 |
721 |
720 |
720 |
|
Norsk Kjøtt |
nkr |
nkr |
nkr |
nkr |
nkr |
737
|
25-kilos** |
630 |
|
|
|
|
678
|
20-kilos** |
580 |
|
|
|
|
|
Snellmans |
euro |
euro |
euro |
euro |
euro |
584
|
Grund 30 kg A1* |
62 |
62 |
62 |
62 |
62 |
|
Tyskland |
|
|
|
|
|
476
|
ZNVG 25 kg |
- |
50,50 |
50,50 |
50,50 |
|
Kommentarer, Norden
Snellmans |
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg |
Norsk Kjøtt |
**) Noteringsgrunderna ändrade 2006, se notis. |
Helsogris ny smågrisnotering i Norge
Från 2 januari ändrar Gilde Norsk Kjøtt noteringen för smågrisar, så att pristillägget på 100 nkr och tillägget för Noroc ingår i basnoteringen. Två noteringar införs, en för 25 kg och en för 20 kg.
Avdragen blir 30 nkr för Samgris och 90 nkr för Standardgris.
Överskjutande vikt 25 till 35 kg betalas med 10 nkr/kg. Över 35 kg ingen ersättning om inte annat avtalas.
Puljetillägg 25 49 st blir 10 nkr/smågris, 50 och fler 20 nkr/smågris.
Vid lägre vikt än 25 kg ned till 20 kg görs avdrag med 10 nkr/kg, under 20 kg 30 nkr.
För LY- och LD-korsningar fråndras 20 nkr/smågris.
I noteringen ingår ersättning till smågrisuppfödarna (för slaktgrisuppfödarens del) med 10 kr för veterinär kastrering av smågrisen. Källa: Norsk Kjøtt. /LG
Till sist
Hummer ska avrättas med kniv
Om du inte äter fläskfilé till nyårssupén i morgon kvall, utan hummer, tänk då på följande som danska Dyrenes Beskyttelse (djurrättsorganisation) distribuerat till tidningsredaktionerna.
Köper du levande hummer, koka den inte levande, som du kanske alltid gjort med hummer, kräftor, krabbor, osv. Det är djurplågeri. Lägg hummern i en påse i frysen. Det växelvarma djuret blir då slött och får nedsatta kroppsfunktioner. Skär därefter av huvudet med kniv. Koka.
Hela hummerns väg från fångstburen till köksbordet är kantad av djuretiska problem, varför hummer borde strykas från menyn, fastslår djurskyddsorganisationen.
Kommentar: Börja organisera slakten redan nu inför kräftfisket i augusti! /LG
|
|