@-GRIS 15 februari 2013
Senaste uppdatering gjord 18 februari 14,50
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Senaste nytt om marknaden och priser

Tyska priset upp 3 cent även v 8, sänkningar i Sverige
Tyska grispriset stiger ytterligare 3 cent vecka 8 till 1,71. Därmed har priset gått upp dryga 50 öre på två veckor. Utbudet av slaktgrisar är måttligt och efterfrågan god i Tyskland och flera länder i Europa.
Den tyska internetauktionen visar ännu högre priser, 1,78 €. Det kan således bli fler höjningar av grispriset.
I Sverige sänker både KLS Ugglarps, Dalsjöfors och Ginsten priserna på slaktgrisar. Som orsak anges minskad försäljning så här års, inte minst pga sportloven, då många äter på främmande orter.
Även denna vecka har medierna ägnat sig åt skandalen med hästkött i stället för nötkött i Findus och andras produkter. Det ser ut som om den diskussionen kommer att fortsätta, eftersom många produkter nu analyseras och medierna letar efter fler falsarier med kött.
Att köttfusk fortsätter komma i dagern, är inget jag och många andra förvånas över. Jag minns tydligt debatten om vad som skulle krävas i lagstiftningen om märkning och ursprung. I mina ögon var det helt klart att det skulle lämnas utrymme för köttfusk, men man uttryckte sig givetvis inte så konkret. Att byta ut nöt helt mot häst, var väl kanske väl grovt!
Det var en intensiv påtryckning från delar av köttbranschen, att kraven inte skulle bli för stora. Köttvarornas beredningsland skulle anges i stället för det mer logiska produktionsland. Mellan raderna fanns också att läsa att trycket på svenska priserna skulle bli hårdare om det fanns lite "ledigt utrymme" i reglerna.
Så politikerna ska också ha en släng av köttsoppesleven. Med bättre regler har kanske hästköttet inte besökt lika många länder och suspekta företag, innan det hamnade i Sverige.
HKScans årsbokslut 2012 presenterades i veckan. Scans omsättning minskade något, medan den ökade något i HKScan som helhet. Scans rörelsevinst blev negativ, -7,6 milj € (17,2). Det blir bättre 2013, tror man, men säger samtidigt att affärsmiljön blir fortsatt besvärlig. Tillgången till djur minskar, samtidigt som konsumenternas köpkraft väntas minska ytterligare. /LG 130214


Marknadskommentarer
Scan och SLS
Marknaden är normal för säsongen och relativt oförändrad jämfört med föregående vecka. Viktintervall för bästa betalning är fortsatt utökat till 99,9 kg.

KLS Ugglarps
De många helgdagarna under jul- och nyårshelgen gjorde att få grisar slaktades runtom i Europa. Detta resulterade i ett överskott och att grispriserna har fallit i hela Europa, ända sedan nyår och framåt. Denna prispress i Europa har efterhand påverkat den svenska marknaden i större utsträckning än vi förväntat oss, och idag sätter den ett mycket starkt tryck på den svenska marknaden. Det finns ett stort utbud av griskött i Europa och det är framför allt tyska sidor och sorteringar och de delar av grisen som är utbytbara mot internationell råvara som pressar marknaden. Något som också pressar oss mycket är att den redan starka svenska kronan har stärkts ytterligare.
Nötmarknaden har inte förändrats nämnvärt sedan föregående vecka.

Ginsten Slakteri
Roger Olsson: -Det är trevligt att det börjar röra sig uppåt i Tyskland. Här i Sverige är det sportlovsmarknad, med minskad efterfrågan, och vi sänker slaktgrisarna med 25 öre. I övrigt är det oförändrat.

Dalsjöfors Slakteri
Magnus Lagergren: -Marknaden är fortsatt svag och efterfrågan är kopplad till sportlovsveckorna. Veckans räntebesked ifrån riksbanken stärkte svenska kronan, vilket inte underlättar exportaffärerna.

Skövde Slakteri:
Tommy Ögren: -Inget har förändrats på svenska marknaden sedan förra veckan. Tyskarna trycker på och vill sälja billigt, så det är bra att tyska grispriset går uppåt igen. Vi har flera kunder som nu väljer tyskt griskött i stället för vårt.
-Vi säljer fortfarande de volymer vi brukar sälja till Ryssland, men marknaden där är annars avvaktande.
-Nu är vi på väg in i sportlovet och stockholmarna äter sina middagar i Sälen och andra skidorter, i Alperna och på Kanarieöarna. Detta påverkar vår försäljning.

Österbottens Kött (Atria)
Stefan Saaristo: -.Det är fortsatt stabila priser på griskött i Finland och det syns inga tecken på annat inför våren och sommaren. Slakten är normal för den här årstiden, men det är fortsatt överskott på smågrisar, som väl skulle fylla underskottet i Sverige. Om import till Sverige skulle vara möjlig.

Danish Crown
De europeiska marknaderna för färskt kött ser ut att bli bättre för skinka och framändar. Efterfrågan är stabil och vi ser ett minskat utbud generellt, vilket ger svagt stigande priser.
Ser vi på kotlett och bröst är de europeiska marknaderna fortsatt inte bättre och vi ser en avvaktande hållning på marknaden. I England är marknaden för bacon stabil, men på en låg nivå.
På marknaderna i tredje land är situationen oförändrad i förhållande till senaste veckan. Det betyder att kinesiska marknaden fortfarande är stängd pga kinesiska nyåret och ryska och japanska marknaderna är avvaktande, med svag efterfrågan.

ISN, Tyskland
Grispriserna stiger i EU
De flesta länder i EU har stigande priser den här veckan. Det är lägre utbud av slaktgrisar och detta gör att priserna stiger. Priserna går upp med 2 - 3 cent. England höjer hela 6,4 cent.
Spanska priser fortsätter hålla förstaplatsen och närmar sig 1,80 €. De spanska slaktarna måste jobba intensivt för att få tag på tillräckligt många grisar.
Efter höjningen i Tyskland är man uppe på dansk nivå, eftersom Danmark inte höjde. Franska marknaden är mycket balanserad och priset gick endast upp marginellt.
Trend för tyska marknaden: Det bjuds f n endast ut begränsade volymer slaktgrisar i Tyskland, medan slakteriernas efterfrågan är ganska livlig. Enligt aktörer på marknaden är det flyt i köttförsäljningen. Uppfödarna försöker hålla på slaktgrisarna, därför att de hoppas på ännu högre priser. Traditionellt brukar det bli en god prisutveckling när tiden för karnevalerna är över. ISN 130215

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: -

Bloggat:
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Scan orsakar moment 22!
Det har i början av året skapats jättestora slaktköer hos Scan, med både två och tre veckors överstående grisar. Det skapar problem i stallarna. Det blir trångt och djurvälfärden äventyras, vilket gett en del uppfödare anmärkningar av veterinärer och inspektörer. Det äventyrar certifieringen. Dessutom blir det betydande påfrestningar på ekonomin, såsom högre kostnader och ansträngd likviditet.
Andra slakterier syns ha klarat slaktköerna bättre, men det går inte att skicka till annat slakteri utan att riskera böter på 500 kr per gris.
Vad är det som gör att Scan inte klarar det andra slakterier klarar?!

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
Jubiléer, information och djurskydd
17 av 27 EU-länder ha ännu (febr 2013) inte övergett båsen till suggor. Fortfarande beräknas en av fyra suggor i Europa vänta på frigång. EU-kommissionen bedömer emellertid att de flesta grisproducenter inom EU kommer att vara omställda i slutet av april i år. Mot bakgrund av allt fusk, skumrask och korruption som gång på gång avslöjas i livsmedelsbranschen vad gäller kontroller, tester, inspektioner och ursprungsmärkning (numera t o m vad gäller djurslag!) ska vi nog tills vidare ta denna information som ett aprilskämt!
Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA) firade 200-års jubileum den 28 januari. 800 inkl kungaparet deltog i middagen och det var två dagars seminarier. Men ingen har rapporterat i medierna om detta stora event. Däremot om Årets Kock och DN använde ungefär samtidigt flera spalter för sågning av Matlandet Sverige.
Frankfurter Allgemeine Zeitung hade nyligen (30/1) en informativ tvåspalts artikel om tyskt djurskydd. Ett försök pågår att till ett något högre pris sälja paketerat griskött, som enligt en påklistrad etikett är producerat djurskyddsvänligt. Men bara 10 - 20 % beräknas vara beredda betala mer för griskött från gårdar med djurskyddsetiketten.

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Hästkött – inte bara en redlighetsfråga?
Jag vill veta både djurslag och ursprung när jag köper färdigmat. Det är ju självklart att om tillverkaren säger att den färdiga rätten, som Findus lasagne, innehåller nötfärs, så ska den innnehålla nötfärs och inte varken fläskfärs eller kött från häst. Det är skälet till att Livsmedelsverket överväger polisanmäla Findus för brott mot redlighetsprincipen.
Men historien är större än så. Slaktbranschen verkar ju vara full av företag som medvetet lurar sina kunder. Vem kan man lita på? Förra året blev ungersk färgad fläskfilé oxfilé, som såldes i stora mängder i svenska butiker. Hästar från Östeuropa säljs till ett franskt slakteriföretag, blir färdigmat i Luxemburg och hamnar i svenska frysdiskar. Mängder av olika skumma aktörer är inblandade. Är detta den fria handelns välsignelser?

Bloggar du om grisar?
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan. /LG

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090, 019-576090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 8

Partipriset
Scans industripris (tidigare partipris) är gått upp till
22,97 kr 11 juni. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp

Slakteri Viktgr kg v 8 v 7 v 6 v 5
Lövsta Kött - 17,00 17,00 17,00 17,00
Ginsten Slakteri 65-94,9 16,90 17,15 17,15 17,15
KLS Ugglarps Topp* 70-99,9 16,20 16,50 16,50 16,50
Dahlbergs 71-96,9 15,20 15,45 15,45 15,45
Skövde Plus** 72-96,9 16,00 16,00 16,00 16,00
Skövde Grund** 72-96,9 15,00 15,00 15,00 15,00
Dalsjöfors Kvalitet 68-104,9 14,75 15,00 15,00 15,00
KLS Ugglarps Grund 70-99,9 14,30 14,60 14,60 14,60
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Scan - SLS 75-99,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- - - -
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
- - - -
Dalsjöfors Slakteri
-
- - - -
Dahlbergs Slakteri
-
- överst överst -
Ginsten
- balans balans balans
Gröna siffror = Ökning, Röda = Minskning Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = Grundnoteringen gäller gamla avtal och avtal med kvartalspriser. För nytecknade avtal gäller Plus-noteringen.Bud, avtal resp verkligt utfall, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal, eller snittpris)
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I
G
R
Slakteri
A
Snitt
V
2012
1110
-
-
- 18,50 - M 3 A - -
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50 - S 3 A - -
1220
17,25
17,30
17,30 - - S 3 B - -
1221
17,00
18,00
19,00 20,00 I M ? A - -
1221
17,30
-
- - - S 3 B - -
0102
18,00
-
- - - M 2 B - -
0103
17,00
18,00
- - - M 3 - - -
0105
17,10
17,85
17,80 18,60 - 4 M - B - -
0104
17,40
-
- - - M 5 - - -
0114
16,70
-
- 17,50 - M 3 B - -
0116
16,60
-
- - F M Scan A 16,40 2
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2
S
-
A
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
G = Antal grisar x 1000
R = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A = A = tecknat avtal, B = Bud
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)
V = Vecka som snittpriset avser
? = Uppgiften okänd, eller hemlig


Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 8 v 7 v 6
12,88 Danish Crown 70,0–83,9 dkr 11,20 11,20 11,20
25,40 Nortura 67,1–90,0a nkr 21,71 21,71 21,71
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
13,66 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,58 1,58 1,58
15,08 Snellmans 80 – 105 euro 1,75 1,75 1,75
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 8 v 7 v 6 v 5 v 4
8 feb Landsnotering* euro euro euro euro euro
14,43 Tyskland 1,71 1,68 1,65 1,65 1,65
12 feb jämförbara**
16,02 Italien - 1,899 1,899 1,892 1,892
14,88 Spanien - 1,764 1,742 1,725 1,725
14,01 England - 1,660 1,596 1,661 1,724
13,85 Irland - 1,642 1,642 1,642 1,651
13,74 Danmark - 1,629 1,629 1,629 1,657
13,72 Tyskland - 1,626 1,596 1,596 1,596
13,27 Tjeckien - - 1,573 1,586 1,612
13,27 Frankrike - 1,573 1,571 1,568 1,580
13,20 Polen - - - 1,564 1,539
12,96 Belgien - 1,556 1,532 1,532 1,532
13,08 Österrike - 1,550 1,520 1,520 1,520
13,05 Holland - 1,547 1,542 1,542 1,542
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
18 nov Land v 46 v 45 v 44 v 43 v 42
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.
Auktionsdag
13 feb
6 feb
16 jan
9 jan
Utbud
2380
2340
2260
2070
Sålda
2200
2340
2060
1890
Medelpris, euro
1,75
1,69
1,68
1,69
Lägst
1,73
1,69
1,66
1,68
Högst
1,76
1,72
1,69
1,70
Medelpris, skr
14,77
14,51
14,53
14,48

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 8,00 kr, galtar 6,00 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 8 v 7 v 6 v 5
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,60 10,60 10,60 10,60
KLS Ugglarps 140- 9,90 9,90 8,40 8,40
Dalsjöfors 58% 9,25 9,25 9,25 9,25
Ginsten 140,1 kg- 9,30 9,30 9,30 9,30
Dahlbergs 140- 9,00 9,00 9,00 9,00
Tallhöjden Fri vikt, klass 8,50 8,50 11,00 11,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 8,00 8,00 8,00 8,00
Skövde 140- 8,00 8,00 8,00 8,00
Scan 140- 7,50 7,50 7,50 7,50
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Knorrevången oflådd 7,00 7,00 7,00 7,00
Tallhöjden oflådd 6,50 6,50 7,50 7,50
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 6,00
Scan oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Sugga 8,50 kr - galt 6.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,60, galtar 7,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 8 v 7 v 6
8,51
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,40 7,00 7,00
16,34
Nortura Fri vikta nkr 13,97 13,97 13,97
Finland
7,61
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
5,44
Österbottens Fri vikt, E euro 0,63 0,63 0,63
Tyskland
9,95
ZNVG 56 % euro 1,18 1,13 1,13
Galtar
7,36
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,40 6,00 6,00
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 7 v 6 v 5 v 4 v 3 v 2 v 1
Pund
9,78
9,95
10,05
10,34
10,41
10,51
10,56
Dollar 6,30 6,35 6,35 6,53 6,50 6,55 6,50
Euro 8,44 8,59 8,62 8,68 8,65 8,57 8,55
Dansk 1,13 1,15 1,15 1,16 1,16 1,14 1,14
Norsk 1,14 1,15 1,15 1,17 1,16 1,17 1,16
Yen 6,74 6,79 6,99 7,31 7,34 7,43 7,46
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 8 v 7 v 6 v 5
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 23,00 23,00 23,00 23,00
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 21,60 21,60 21,60 21,60
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 22,80 22,80 21,80 21,80
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg - - 21,50 21,50
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Slakteri 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 580 580 580 580
SLS (Scan)
Plus 30 kg 570 570 550 550
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev brist brist brist brist
KLS Ugglarps brist balans brist brist
Skövde Slakteri - - - -
Dalsjöfors Slakteri balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri balans brist brist brist
Ginsten brist brist balans brist
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 8 v 7 v 6 v 5 v 4
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
244
Basis 7 kg 213 214 214 214 218
432
Basis 30 kg 376 377 377 377 384
250
SPF+Myc 7 kg 218 219 219 219 223
438
SPF+Myc 30 kg 381 382 382 382 389
255
SPF 7 kg 222 223 223 223 227
442
SPF 30 kg 385 386 386 386 393
894
Økologi 30 kg 778 803 803 803 825
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
854
25-kilos 710 710 710 710 710
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
643
Klass S40, 30 kg* 74 74 74 74 74
Tyskland
505
ZNVG 28 kg 59 58 57 57 57
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v 46 v 45 v 44 v 43 v 42
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.