@-GRIS 12 april 2013
Senaste uppdatering gjord 12 april 23,30
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!





Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Senaste nytt om marknaden och priser
Äntligen, priset stiger i bl a Tyskland v 16!
Äntligen börjar grispriserna röra sig på kontinenten! I Tyskland går priset upp 2 cent nästa vecka, vilket brukar få fler länder att också höja. Det började lite redan innevarande vecka i Belgien och Holland och ännu mer i England.
I Sverige har alla slakterier oförändrade priser v 16. Alla säger att marknaden är trög, men inget slakteri talar längre om att priserna borde sänkas. Nu väntar alla att värmen ska öka efterfrågan på grilldetaljer och att slantarna ska rulla in.
KLS Ugglarps sänker suggpriset 50 öre och höjer smågrisarna lika mycket.
Äntligen, vill jag också säga om onsdagens pressmöte hos Svenskt Kött. Det handlade nämligen om griskött på restaurangmenyerna. Det är minst 30 år sedan griskött stod på restaurangernas finmenyer och ingen från näringen har kunnat göra något åt det. Restaurangmenyerna är reklampelare för många maträtter som sedan kopieras till konsumenternas middagsbord. Det är synd att vi varit utan denna reklam i så många år.
Nu ser det ut att bli ändring, om vi får tro Svenskt Kött och alla namnkunniga kockar som deltog i mötet. Nu sas inte ett ord om att griskött är vardagsmat, för billigt och för simpelt att servera till fest. Tvärtom lovordades de nu ganska många grisvarianter och de fina råvaror som finns.
En del draghjälp finns nu efter hästköttskandalen, där preferenserna ökat för svenskt, närproducerat, välsmakande, äkta, och allt vad vi i Sverige kan erbjuda, i kontrast till importerat, långa transporter, okänt ursprung, konstiga affärsvägar, dålig affärsmoral, o dyl. Och kanske kontaminerat, eller förfalskat.
En draghjälp får vi också av Bocuse d´Or 2014, en kocktävling där just nu uttagningen pågår och svensk unggris har goda chanser att bli tävlingens råvara och därmed göra svenskt griskött känt över världen. Gris by Sweden, en sällsynt god gris, är varumärket resp måttot för en internationell satsning för svenskt griskött. Sverige producerar 1 % av EUs griskött, men våra grisar har många kvaliteter som går utöver det mesta i EU. En sällsynt god gris, alltså!
LRF har tillsatt ett "matråd", med deltagare från olika matintressen. Där ska olika produkter diskuteras och utvecklas och utvärderas. För att sedan introduceras på marknaden. Det börjar med gris, nöt och fågel, men kan bli även bli svenska grönsaker, bär och frukt.
Svensk unggris, var ett av pressmötets teman, en lättare och mindre gris med hälften så stora styckningsdetaljer, som passar till finmat. Unggrisen blir ett nytt sortiment för kockarna i alla restauranger och även för hemmens finkockar. Griskind och pingvinklubba är exempel på kötträtter som kanske kommer i matsalarna med vita dukar, men också i butikerna.
Ett tillgängligt bredare utbud av griskött med olika egenskaper, är en av anledningarna till att kockarna på restaurangerna börjat intressera sig för grisköttet igen och det är en av anledningarna till att många förväntar sig att det nu ska gå att vända trenden till fler grisrätter på restaurangborden. Vi har nyligen fått rapsgrisen, ganska nyligen fick vi guldgrisen, det finns också linderödsgris och berkshiregris, Nibble-grisen och som sagts nu unggris. Och många flera.
Nibble Gårdsgris har t o m anställt en egen kock, som missionerar bland kollegerna och i butiker om Nibble-grisens förträfflighet. Är det någon mer grisuppfödare som funderat på att utöka sin personalstyrka med en kock, utexaminerad från Grythyttan och med förflutet på Stallmästargården och andra guldkrogar?! Mer /LG 130412


Marknadskommentarer
Scan och SLS
Marknaden för griskött är fortsatt i linje med säsongen. Vissa detaljer går dock mot ett klart bättre läge, vilket givetvis är positivt.
Anmälningsläget är bra och i balans. Viktintervall för bästa betalning är fortsatt utökat till 99,9 kg.
Sortiment Scan Rapsgris har nu utökats med en grillkorv. Prova gärna och fråga efter den i din butik!

KLS Ugglarps
Det sker inga större förändringar på marknaden just nu. Vi har kallt väder i hela Europa och vi väntar alla på värme och finare väder.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det har varit en normal vecka och försäljningen rullar på. Men det vill inte riktigt röra på sig för karré och övriga grilldetaljer.

Dalsjöfors Slakteri
Magnus Lagergren: -För tillfället har vi en svag marknad.

Skövde Slakteri:
Tommy Ögren: -Det är fortsatt stiltje för korv och grilldetaljer, eller näst intill, pga den kalla väderleken. Grillprodukterna ligger och väntar på solen och värmen. Det är m a o trögare marknad än vi väntat av den här tiden i april.
-Det är gott om grisar på marknaden och de lägger på sig kilon, trots att grillarna fortfarande står kvar i garagen.

Österbottens Kött (Atria)
Stefan Saaristo: -Det har varit en normal vecka, med undantag för att vintern håller i sig och försenar säsongen för grillningen. Det ser ut att bli en sen vår, så nu önskar vi värme.
-Vi har fortsatt överskott på smågrisar. Det är stort intresse från svenska uppfödare att köpa smågrisar i Finland.


Danish Crown
Det är fortsatt rikligt med kött i Europa och även om våren är på väg i Mellaneuropa, så är avsättningen oförändrad denna vecka.
Vi har stabil avsättning av alla detaljer i Europa. Försäljningen av backs i England är likaså oförändrad i förhållande till förra veckan.
På marknaderna i tredje land ser vi begynnande intresse från ryska marknaden. Japanska marknaden är oförändrad. Den kinesiska marknaden är fortsatt svag med vikande prise

ISN, Tyskland
Temperaturen tungan på vågen, optimism i Belgien och Holland
De första försiktiga signalerna om bättre grispris sågs i veckan. Det är ingen tydlig prisökning, men i vissa länder ökade priset något. Holland och Belgien visar ökningar med 0,9 resp 1,2 cent. I England kunde man ta tillbaka förra veckans sänkta pris och det blev den märkbara höjningen med 4,8 cent.
I Tyskland, Danmark, Österrike och Irland, kunde man inte utlösa någon prishöjning. Spanska priset stannade på oförändrat. Tyska priset fungerar som en indikator på förändringar, men några sådana har det inte blivit de senaste veckorna pga saknad stimulans. En dålig försäljning pga det kalla vädret, samt svag export, har hindrat priset att stiga. Trend för tyska marknaden: Temperaturen ligger nu i vågskålen. Bättre väderutsikter och värme och därmed start på grillsäsongen, är vad som kan få vågskålen för prishöjning att röra sig. Dessutom väntar bedömare av marknaden, att utbudet av slaktgrisar kommer att minska. Det gör att de väntade prishöjningarna kommer allt närmare. ISN 130410

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: -Fortfarande inga större förändringar på den europeiska grisköttsmarknaden. På hemmaplan är det endast små förändringar.
Danskarna börjar vackla lite i sin bedömning av marknaden de kommande åren. Man trodde att kraven på lösgående suggor i Europa, högre foderkostnader i USA, samt en stigande dollar, skulle trissa upp priserna snabbare. Man befarade att utslaktningen av suggor i Europa under 2011 - 2012 skulle ge en markant minskad slakt, men färre suggor med ökad produktivitet gjorde att minskningen av slaktgrisar inte blev så stor. Man håller dock fast vid fortsatt optimism inför framtiden, fast något mer dämpad.
USA befinner sig i en långsiktig positiv trend av prisbilden, men räknar kortsiktigt med att dala ytterligare innan uppgången kommer.
Vete har varit dalande på Chicagobörsen senare tid, medan börserna i Europa av någon anledning inte riktigt följt efter. Fågelinfluensa kan komma att påverka foderpriserna, kineserna är oroliga för ett nytt utbrott av fågelinfluensa, Kina är värdens största sojaimportör och minskar deras efterfrågan på soja kan priserna komma att påverkas. Det är givetvis en bit kvar innan det märks på den svenska marknaden.
Den långa vintern håller vetepriset uppe, fram tills man ser hur mycket som utvintrat.

Bloggat:
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Var finns Ingmar Olsson?
Senaste veckorna har vi kunnat läsa i pressen att regeringarna i Danmark och Finland satsar stora pengar i deras framtida grisnäring. Vad gör Sveriges Grisföretagare och LRF? Som vanligt står och tittar på?
Ingmar Olssons slätstrukna ledare fungerar mest som sömnpiller. Det är mer än hög tid att ryta till och nå resultat för svensk grisproduktion.
Per Karlsson är en stor visionär, kunnig i vad grisnäringen betyder för det svenska folkhushållet. Han har gjort ett stort mycket bra material som belyser lönsamhet sysselsättning och betydande påverkan på BNP. Om Per ledsnat kan jag förstå, men att Sveriges Grisföretagare och LRF inte spinner vidare på hans material är obegripligt.
Jag har stor förståelse för att grisproducenterna kring Kristianstad lämnar LRF.
Det går inte med de svenska förutsättningarna att tro på en lönsam grisnäring framöver.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
BASTA till fortsatt nedgång i svensk köttproduktion
I tisdags hölls EU-forum i Hässleholm. EU-forum är en återkommande seminarievecka, där aktuella europafrågor ventileras. I år för elfte gången. Där deltog sådana storheter som Ingvar Carlsson, Cecilia Malmström, Anna Maria Corazza-Bildt, Karl-Petter Thorwaldsson, m fl.
Som jag fruktat har även grisköttet dragits in i hästköttskarusellen. 50 000 ton märkt som kosherslaktat holländskt nötkött visar sig innehålla griskött. Skrämmande. Det kan bli internationella handelspolitiska förvecklingar för mindre.
Ursprungsmärkning, ökad köttkontroll, riskerna med långa kedjor i livsmedelshanteringen och annat tröskades igenom på EU-forum.
En fråga var om konsumenterna är medskyldiga till hästköttskandalen. Ja, hördes från publiken. Man bör bli misstänksam om man i butiken erbjuds t ex griskött till ett extremt lågt pris.
Av fru Bildt fick jag en tygkasse med inskriften "Jag säger BASTA till matfusket".
När får vi en kasse från LRF, Landbygdsdepartementet eller någon annan med påskriften "Vi säger BASTA till den svenska köttproduktionens fortsatta nedgång?

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Trettiosju år med Sveriges bönder
När man som jag fyllt jämt
*, blir det gärna dags för eftertanke. Jag har varit gift med min man i 39 år och nästan lika många år med Sveriges bönder. Det finns säkert många som tycker jag skulle skiljt mig från de senare d v s bönderna för länge sedan. Men personligen känns det som en fantastisk ynnest att få jobba för en engagerad och professionell yrkeskår. En yrkeskår som har så viktiga uppgifter, som att leverera livsmedel, energi och råvaror till industrin. Men också att förvalta jorden och medverka till att tillhanda ekosystemtjänster och kollektiva nyttigheter. Kollektiva nyttigheter som biologisk mångfald, ett fantastiskt kulturlandskap, friska djur och säkra livsmedel.
Jag blir arg när jag hör konsumentreaktioner, som fortfarande beklagar sig över dyra livsmedel. Har man inte funderat över hur livsmedlen har kunnat bli så relativt billiga?
Det som oroar mig är att det finns djuruppfödare som kritiserar svenska djurskyddsregler och inte inser att det finns ett samband mellan ett gott djurskydd, god djurhälsa och liten andel resistenta bakterier hos svenska djur. Vill exempelvis svenska grisuppfödare hamna i samma situation som danska, där man betraktas som bärare av MRSA och därmed som smittrisk när man kommer till sjukhus.

* Grattis till de 70! /LG

Bloggar du om grisar?
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan. /LG

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090, 019-576090
gris@agrar.se


Grispriserna vecka 16

Partipriset
Scans industripris (tidigare partipris) är gått upp till
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp

Slakteri Viktgr kg v 16 v 15 v 14 v 13
Lövsta Kött - 17,00 17,00 17,00 17,00
Ginsten Slakteri 65-94,9 16,90 16,90 16,90 16,90
KLS Ugglarps Topp* 70-99,9 16,20 16,20 16,20 16,20
Dahlbergs 71-96,9 - 15,20 15,20 15,20
Skövde Plus** 72-96,9 16,00 16,00 16,00 16,00
Skövde Grund** 72-96,9 15,00 15,00 15,00 15,00
Dalsjöfors Kvalitet 68-104,9 14,75 14,75 14,75 14,75
KLS Ugglarps Grund 70-99,9 14,30 14,30 14,30 14,30
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Scan - SLS 75-99,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- - - överst
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
- - - -
Dalsjöfors Slakteri
-
- - - -
Dahlbergs Slakteri
-
- överst överst överst
Ginsten
- överst överst överst
Gröna siffror = Ökning, Röda = Minskning Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = Grundnoteringen gäller gamla avtal och avtal med kvartalspriser. För nytecknade avtal gäller Plus-noteringen.



Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 16 v 15 v 14
12,21 Danish Crown 70,0–83,9 dkr 11,00 11,00 11,00
23,41 Nortura 67,1–90,0a nkr 20,91 20,91 20,91
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
13,25 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,58 1,58 1,58
14,68 Snellmans 80 – 105 euro 1,75 1,75 1,75
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 16 v 15 v 14 v 13 v 12
12 apr Landsnotering* euro euro euro euro euro
14,21 Tyskland 1,70 1,68 1,68 1,68 1,68
9 apr jämförbara**
15,19 Spanien - 1,818 1,818 1,818 1,818
15,15 England - 1,813 1,775 1,827 1,782
13,81 Frankrike - 1,653 1,671 1.678 1,696
13,72 Irland - 1,642 1,642 1,642 1,642
13,65 Polen - - - 1,633 1,642
13,60 Italien - 1,627 1,715 1,730 1,759
13,59 Tyskland - 1,626 1,626 1,626 1,626
13,40 Danmark - 1,604 1,604 1,604 1,603
13,31 Tjeckien - - 1,593 1,581 1,593
13,21 Belgien - 1,581 1,569 1,569 1,556
13,09 Holland - 1,566 1,557 1,557 1,557
13,04 Österrike - 1,561 1,561 1,561 1,561
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
18 nov Land v 46 v 45 v 44 v 43 v 42
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.



Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.
Auktionsdag
10 april
3 april
28 mars
20 mars
Utbud
2080
2750
2230
2220
Sålda
1990
1930
2130
1810
Medelpris, euro
1,73
1,73
1,73
1,72
Lägst
1,70
1,72
1,70
1,71
Högst
1,75
1,75
1,73
1,73
Medelpris, skr
14,51
14,51
14,42
14,48

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 8,00 kr, galtar 6,00 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 16 v 15 v 14 v 13
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,60 10,60 10,60 10,60
KLS Ugglarps 140- 9,40 9,90 9,90 9,90
Ginsten 140,1 kg- 9,30 9,30 9,30 9,30
Dahlbergs 140- - 8,50 8,50 8,50
Tallhöjden Fri vikt, klass 8,50 8,50 8,50 8,50
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 8,00 8,00 8,00 8,00
Skövde 140- 8,00 8,00 8,00 8,00
Scan 140- 7,50 7,50 7,50 7,50
Dalsjöfors 58% 6,75 6,75 7,75 7,75
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Knorrevången oflådd 7,00 7,00 7,00 7,00
Tallhöjden oflådd 6,50 6,50 6,50 6,50
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 6,00
Scan oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Sugga 8,50 kr - galt 6.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,60, galtar 7,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 16 v 15 v 14
8,54
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,70 7,70 7,70
14,75
Nortura Fri vikta nkr 13,17 13,17 13,17
Finland
7,38
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
5,28
Österbottens Fri vikt, E euro 0,63 0,63 0,63
Tyskland
9,90
ZNVG 56 % euro 1,18 1,18 1,18
Galtar
7,43
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,70 6,70 6,70
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 15 v 14 v 13 v 12 v 11 v 10 v 9
Pund
9,80
9,86
9,88
9,79
9,61
9,61
9,77
Dollar 6,39 6,54 6,51 6,47 6,43 6,40 6,43
Euro 8,36 8,39 8,34 8,35 8,34 8,32 8,46
Dansk 1,12 1,12 1,11 1,12 1,11 1,11 1,13
Norsk 1,11 1,12 1,11 1,10 1,11 1,12 1,12
Yen 6,42 6,86 6,92 6,76 6,67 6,82 6,97
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 16 v 15 v 14 v 13
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 23,00 23,00 23,00 23,00
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 22,10 21,60 21,60- 21,60-
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg - 22,80 22,80 22,80
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 21,50 21,50 21,50 21,50
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Slakteri 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 580 580 580 580
SLS (Scan)
Plus 30 kg 580 580 580 580
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - - brist brist
KLS Ugglarps - - brist brist
Skövde Slakteri balans brist brist bristt
Dalsjöfors Slakteri - - - -
Dahlbergs Slakteri - balans bristt bristt
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 16 v 15 v 14 v 13 v 12
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
236
Basis 7 kg 213 213 213 213 213
414
Basis 30 kg 373 373 373 373 373
241
SPF+Myc 7 kg 218 218 218 218 218
419
SPF+Myc 30 kg 378 378 378 378 378
246
SPF 7 kg 222 222 222 222 222
424
SPF 30 kg 382 382 382 382 382
855
Økologi 30 kg 771 771 771 771 771
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
739
25-kilos 660 660 660 660 660
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
620
Klass S40, 30 kg* 74 74 74 74 74
Tyskland
495
ZNVG 28 kg - 59 59 59 59
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v 46 v 45 v 44 v 43 v 42
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.