@-GRIS 26 april 2013
Senaste uppdatering gjord 1 maj 8,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!

Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Senaste nytt om marknaden och priser

Försenad @-GRIS
Även den här veckan har @-GRIS försenats pga att mailet fastnat i filter på servern. Orsaken, visar det sig, är alla spam från de skurkar som lovar skicka några miljoner dollar från någon avliden släkting, om man bara ger dem sitt bankkonto. Spamfiltren hos min operatör AllTele har skruvats åt, säger man, och det vill man inte ändra på. Vill man inte, så kan man inte! Det som fungerat i mer än 10 år, fungerar inte längre.
Från nu ska jag pröva att skicka @-GRIS andra vägar och hoppas det så småningom ska fungera bättre. /LG 130426


UTHYRES
slaktgrisstallar
Ca 2 000 st slaktsvinsplatser. Kontinuerligt renoverade mellan 2001 och 2006.
Datamix blötutfodring.
Västra Östergötland.
Tel 0768-665405, 0143-20188
tomas.krumlinde@telia.com

Sänkning inför grillstarten v 18
KLS Ugglarps sänker grispriset med 30 öre och Dalsjöfors 25 öre v 18, när grillsäsongen är nära förestående, förhoppningsvis. Det har talats om sänkningar några veckor, men alla har väl hoppats på att hålla ut tills årets största grishögtid inleds i trädgårdarna. Men grillstarten har försenats i hela norra Europa och när Tyskland sänkte hela 6 cent, blev det väl för mycket för en del svenska slaktare. Vi får hoppas att priset snart vänder igen.
Skövde och Ginsten, som också satt priserna idag, har inte sänkt och tänker kanske hålla ut?
Som Tommy Ögren, Skövde, sa idag: Det vackra vädret några dagar vände kurvan för korv rakt upp och karrén tog slut.
Det är ett par dagars slakt i överskott på grisar vid en del slakterier pga kortveckorna. Men det är ingen volym, om bara vädret vänder till vackert. /LG 130426


Ansvarig grisskötare sökes till 320 suggors integrerad besättning med egen rekrytering och foderberedning.
Fin bostad finns
3 km till skola och dagis.
Svar på mail
320180@telia.com
Tel 0709-320160
Lars Nilsson, Skättilljunga


Marknadskommentarer
Scan och SLS
Marknaden för griskött är fortsatt i linje med säsongen. Vissa detaljer har ett klart bättre läge, vilket givetvis är positivt. Anmälningsläget är bra och i balans.
Återgång i övre viktintervall från måndag vecka 20, från övre vikt 99,9 kg till 96,9 kg. Nytt viktintervall blir då 75 -96,9 kg.

KLS Ugglarps
Vi har en trög marknad i tredje land som resulterat i stort utbud av griskött på hela den Europeiska marknaden. Vi ser också en svensk krona som varit mycket stark under längre tid, vilket pressar oss i priskriget med importerad råvara. Detta sammantaget gör att vi har en vikande efterfrågan och en mycket stor prispress på svensk charkråvara idag.
Nötmarknaden är relativt oförändrad från föregående vecka.

Ginsten Slakteri
Roger Olsson: -Det är två dagars slaktkö, som följd av kortveckorna. Det är gott om grisar på marknaden. Grispriserna är oförändrade.

Dalsjöfors Slakteri
Magnus Lagergren: -Marknaden är kluven, efterfrågan ökar på säsongsprodukterna, Skinka, karré och kotlett ökar, medan industriråvaran på den europeiska marknaden prissätts till låga priser.
Att påpeka är att avräkningspriserna  i Sverige är ca  2 - 3 kr högre än i Danmark och Tyskland. Tyvärr kan vi se att de senaste månadernas debatt påverkat den europeiska köttindustrin kraftigt. Långsiktigt kan vi i Sverige med all säkerhet stärka vår position i och med att vi är en producent av ”äkta” varor, men kortsiktigt påverkas vi av att konsumtionen viker i Europa.

Skövde Slakteri:
Cato Gustafsson: -Priset på slaktgrisar är oförändrat, men vi sänkte suggorna 50 öre innevarande vecka. Vi har 3500 - 4000 slaktgrisar överstående. Det beror delvis på kortveckorna, men blir det bara grillväder och efterfrågan på grillprodukter kommer igång på allvar, är vi snart ifatt med slaktköerna. Jag tror det blir rena explosionen i efterfrågan om det blir bra grillväder.
Det är trögt med vissa detaljer idag. Revben är jobbiga. Det är också trögt för fläsktvåa.
-Det har under senare tid kommit in mycket tyskt kött till låga priser. Sammanfattningsvis rullar det ändå på rätt hyfstat.
Tommy Ögren: -Efterfrågan på karré är igång bra, vi har t o m tagit hjälp från andra slakterier för att fylla efterfrågan. Trimning och revben är svårast, annars hyfsad försäljnnig.
-Det bättre vädret satte direkt spår i försäljningen av korv, som ökade brant.

Österbottens Kött


Danish Crown
De europeiska marknaderna är oförändrade denna vecka. Det är löpande avsättning av skinka och kotlett. Biprodukter, bog och framändar säljs, men med svag efterfrågan.
Marknaden för bacon i England är oförändrad. På marknaderna i tredje land är det likaså tal om oförändrad försäljning denna vecka. .

ISN, Tyskland
Avvaktande på marknaden för slaktgrisar
Den europeiska marknaden för slaktgrisar är lugn den här veckan. Det saknas fortfarande nya impulser och marknadens aktörer väntar på dem. Därför blir det endast marginella prisrörelser. Priserna i Tyskland och Holland ligger kvar på uppnådd nivå, efter höjningen förra veckan. Priserna i Spanien, Danmark och Österrike är likaså oförändrade.
I Frankrike har grisuppfödarna tvingats acceptera en sänkning med 2,8 cent. Orsaken är riklig försörjning av marknaden och därmed prispress, samt svagare efterfrågan på skinka. I Belgien blev den lilla höjningen förra veckan dragen tillbaka. I England blev den lilla höjningen neutraliserad av valutakursens ändring.
Tendens på tyska marknaden: Utbjudna grisar säljs lätt av slakterierna. En del producenter spekulerar dock i höjningar och avvaktar med att anmäla sina grisar. Solsken och varmare väder ger optimistisk stämning på marknaden. /ISN 130424

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: -


Debatt
Värdens lägsta förbrukning av antibiotika är en klen tröst
Gunella Ståhle skriver att hon blir arg när konsumenterna beklagar sig för att maten är dyr och samtidigt oroar hon sig när djuruppfödare kritiserar svenska djurskyddsregler.
Det som verkligen är oroande är att Gunella Ståhle efter 37 år inom svensk lantbrukskooperation fortfarande inte förstår hur en marknad fungerar. Möjligen symtomatiskt för många tjänstemän inom den svenska lantbrukskooperation. Många konsumenter är nämligen inte villiga att betala mer för maten än andra länders konsumenter inom EU gör. Trots att som GS skriver maten har blivit mycket billigare realt sett, så stannar tyvärr inte denna process där. Alla tecken pekar på att konsumenten vill ha ännu billigare mat. Ett exempel är utbredningen av EMV, ett område där Sverige bara är i början av en utveckling jämfört med många andra länder.
Två utryck kan sägas känneteckna EMV: Nåde den som har för höga kostnader, samt du är utbytbar.
Att som Sverige ha hela livsmedelsproduktionen i premiumsegmentet är som att alla Sveriges bilhandlare bara skulle sälja Mercedes. Och vill du ha en billigare bil så åk till Tyskland eller Danmark. Det är det som sker med livsmedlen idag.
Så GS, vad vi är ute efter att få LRF att förstå enkla marknadsfunktioner och politikerna att inse att antingen så har man gemensamma EU regler eller måste någon betala för de högre kraven som regelverket ger. Att där i en framtida historieskrivning står att vi HADE värdens lägsta antibiotikaförbrukning är en klen tröst. På tal om historia så må du vara förlåten med tanke på din ålder. Ett tips är att lägga pennan åt sidan och bespara oss snusförnuftigheterna.
Torgil Bertilsson
Kristianstad

Bloggat:
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Djurtransporter
När jag skriver det här är transportstrejk utlyst. Hur det påverkar oss grisproducenter vet jag inte, men i kedjan av transporter fram till konsument kan det bli problem. Vi kan snabbt få överfulla stallar.
Normalt fungerar transporterna bra, men de försämras på sina håll. Scan pressar transportörerna så en del lägger ner och andra gör konkurs. Senaste rapporten är smågrisbilar som inte gjorts rena på tre, fyra transportuppdrag. Utan strö och genomskitiga.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
År 2020 ska Matlandet Sverige ha västvärldens säkraste köttkontroll
Fusk-kebab kan finnas överallt. Griskebab ger inte fler tester. Kebabfusket får hård kritik. Man måste lita på den man handlar kött av. Det ska kosta att fuska med kött.... Ja, detta är några rubriker i veckans tidningar med anledning att man funnit griskött i "garanterat halalslaktat nötkött".
Sprängkraften är betydande i denna köttfråga, som berör mycket stora folkgruppers djupt rotade kulturella traditioner och religiösa tro. Här har vi något som är avsevärt större än en hästköttsskandal. Allvaret tycks inte ha förståtts till fullo. Ändå skakas just nu ett stort politiskt parti av en debatt som ytterst handlar om respekt och tolerans för dem som tänker, tror, lever och bl a äter annorlunda kött än vi.
Här har Matlandet Sverige en ny chans att profilera sig, framstå som förebild (som vi tidigt gjorde inom djurskyddet) och muta in en moralisk och kommersiell nisch: Att utveckla världens säkraste och strängaste system med i lag reglerade täta kontroller och tester av kött vad gäller djurslag, ursprung, uppfödning, märkning, slaktmetoder och allt annat som hör hit. I Sverige ska det, om några år när systemet byggts ut, heta att man kan lita på den man handlar kött av. Det ska kosta ordentligt att fuska med mat i Sverige (och EU) både ekonomiskt och prestigemässigt. Den som medvetet bryter mot reglerna ska få yrkesförbud, precis som den som missköter sina grisar.
Det är ju minst sagt ironiskt att köttproducenten som på sin gård måste iaktta världens strängaste inhemska regler och förordningar, i nästa led i kedjan tvingas konkurrera på en internationell lågprismarknad med i bland rent skräpkött, där flera aktörer visat sig alltför godtrogna, naiva, enögda och i några fall fullt ut kriminella. Få av de verkligt skyldiga cheferna har kunnat lagsökas och straffas för uppenbart missbruk. Jag vill minnas att t ex köttskandalen med "tappad" och ommärkt gammal köttfärs inom ICA för några år sen bara ledde till att ett par mellanchefer på butiksnivå fick böta.
Klicka och läs Mer!

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Avslöjad!
I dag lanserade LRF sin app ”Bonde på köpet”. Appen avläser EAN-koden på produkten och anger om råvaran är svensk eller ej. SVT hade inslag både på Aktuellt och Rapport, där Helena Jonsson, LRFs ordförande, avslöjade att varken Lithells korv, Frödinge ostkaka eller Bregott hade svensk råvara.
10 100 produkter har lagts in i databasen och fler är på gång. Undrar om man hittar även handelns EMV på appen?
Bonde på köpet är en av de mest nerladdade appar på livsmedel just nu. Hur kul som helst. Det var högt i tak när LRF bjöd på lanseringsfest. En av ambassadörerna är Mark Lewengod, som meddelade vid invigningen att han är imponerad av böndernas kunskap och engagemang för sina djur. Han oroar sig för långa djurtransporter.
När jag fått hjälp med att hitta min Apple-Id, ska jag kasta mig ut i butiken. Grattis LRF till ett jättespännande projekt.

Bloggar du om grisar?
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan. /LG

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090, 019-576090
gris@agrar.se


Grispriserna vecka 18

Partipriset
Scans industripris (tidigare partipris) är gått upp till
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp

Slakteri Viktgr kg v 18 v 17 v 16 v 15
Lövsta Kött - 17,00 17,00 17,00 17,00
Ginsten Slakteri 65-94,9 16,90 16,90 16,90 16,90
KLS Ugglarps Topp* 70-99,9 15,90 16,20 16,20 16,20
Dahlbergs 71-96,9 15,00 15,20 15,20 15,20
Skövde Plus** 72-96,9 16,00 16,00 16,00 16,00
Skövde Grund** 72-96,9 14,50 15,00 15,00 15,00
Dalsjöfors Kvalitet 68-104,9 14,50 14,75 14,75 14,75
KLS Ugglarps Grund 70-99,9 14,00 14,30 14,30 14,30
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Scan - SLS 75-99,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- - - -
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
3500 - - -
Dalsjöfors Slakteri
-
- - - -
Dahlbergs Slakteri
-
överst balans - överst
Ginsten
2 dag balans - överst
Gröna siffror = Ökning, Röda = Minskning Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = Grundnoteringen gäller gamla avtal och avtal med kvartalspriser. För nytecknade avtal gäller Plus-noteringen.Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 18 v 17 v 16
12,65 Danish Crown 70,0–83,9 dkr 11,00 11,00 11,00
23,41 Nortura 67,1–90,0a nkr 20,91 20,91 20,91
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
13,57 Atria Premium+ 78 – 98 euro - 1,58 1,58
15,03 Snellmans 80 – 105 euro 1,75 1,75 1,75
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 18 v 17 v 16 v 15 v 14
26 apr Landsnotering* euro euro euro euro euro
14,08 Tyskland 1,64 1,70 1,70 1,68 1,68
23 apr jämförbara**
15,86 England - 1,847 1,845 1,813 1,775
15,61 Spanien - 1,818 1,819 1,818 1,818
14,32 Polen - - - 1,668 1,655
14,13 Tyskland - 1,646 1,646 1,626 1,626
13,85 Irland - 1,613 1,642 1,642 1,642
13,76 Danmark - 1,603 1,604 1,604 1,604
13,76 Frankrike - 1,602 1,630 1,653 1,671
13,70 Italien - 1,595 1,595 1,627 1,715
13,65 Tjeckien - - - 1,590 1,593
13,58 Belgien - 1,581 1,593 1,581 1,569
13,53 Holland - 1,576 1,576 1,566 1,557
13,40 Österrike - 1,561 1,561 1,561 1,561
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
18 nov Land v 46 v 45 v 44 v 43 v 42
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.
Auktionsdag
26 april
10 april
3 april
28 mars
Utbud
3060
2080
2750
2230
Sålda
1020
1990
1930
2130
Medelpris, euro
1,73
1,73
1,73
1,73
Lägst
1,72
1,70
1,72
1,70
Högst
1,73
1,75
1,75
1,73
Medelpris, skr
14,51
14,51
14,51
14,42

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 9,40 kr, galtar 7,00 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 18 v 17 v 16 v 15
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,60 9,60 9,60 10,60
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 9,40 9,40 8,00 8,00
KLS Ugglarps 140- 9,40 9,40 9,40 9,90
Ginsten 140,1 kg- 9,30 9,30 9,30 9,30
Dahlbergs 140- 8,00 8,50 8,50 8,50
Tallhöjden Fri vikt, klass 8,50 8,50 8,50 8,50
Skövde 140- 7,50 7,50 8,00 8,00
Scan 140- 7,50 7,50 7,50 7,50
Dalsjöfors 58% 6,75 6,75 6,75 6,75
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Knorrevången oflådd 7,00 7,00 7,00 7,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 7,00 7,00 6,00 6,00
Tallhöjden oflådd 6,50 6,50 6,50 6,50
Scan oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Sugga 8,50 kr - galt 6.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,60, galtar 7,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 18 v 17 v 16
8,39
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,30 7,70 7,70
14,75
Nortura Fri vikta nkr 13,17 13,17 13,17
Finland
7,55
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
5,41
Österbottens Fri vikt, E euro - 0,63 0,63
Tyskland
9,70
ZNVG 56 % euro 1,13 1,18 1,18
Galtar
7,70
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,70 6,70 6,70
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 17 v 16 v 15 v 14 v 13 v 12 v 11
Pund
10,09
9,92
9,80
9,86
9,88
9,79
9,61
Dollar 6,58 6,51 6,39 6,54 6,51 6,47 6,43
Euro 8,59 8,49 8,36 8,39 8,34 8,35 8,34
Dansk 1,15 1,13 1,12 1,12 1,11 1,12 1,11
Norsk 1,12 1,12 1,11 1,12 1,11 1,10 1,11
Yen 6,63 6,64 6,42 6,86 6,92 6,76 6,67
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 18 v 17 v 16 v 15
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 23,00 23,00 23,00 23,00
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 22,10 22,10 22,10 21,60
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg - 22,80 22,80 22,80
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 21,50 21,50 21,50 21,50
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Slakteri 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 580 580 580 580
SLS (Scan)
Plus 30 kg 580 580 580 580
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev brist brist - -
KLS Ugglarps balans - - -
Skövde Slakteri brist - balans brist
Dalsjöfors Slakteri - - - -
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 18 v 17 v 16 v 15 v 14
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
244
Basis 7 kg 213 213 213 213 213
430
Basis 30 kg 374 373 373 373 373
250
SPF+Myc 7 kg 218 218 218 218 218
435
SPF+Myc 30 kg 379 378 378 378 378
255
SPF 7 kg 222 222 222 222 222
440
SPF 30 kg 383 382 382 382 382
886
Økologi 30 kg 771 771 771 771 771
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
739
25-kilos 660 660 660 660 660
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
635
Klass S40, 30 kg* 74 74 74 74 74
Tyskland
506
ZNVG 28 kg - 59 59 59 59
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v 46 v 45 v 44 v 43 v 42
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.