@-GRIS 14 juni 2013
Senaste uppdatering gjord 18 juni 9,50
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!

Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Senaste nytt om marknaden och priser
Prishöjningar i EU, Sverige avvaktar
Äntligen har prisrallyt startat i EU, efter en bedrövlig start på grillsommaren. Nu väntas således flera prisuppgångar, om vi får tro omvärldens analytiker. Det efterfrågas nu fler grisar än det finns att köpa. Men det sägs inget hur mycket som finns i frysarna.
Rapporterna är således positiva, men ändå blev det ingen ytterligare höjning av grispriset i Tyskland v 25. Tyska internetauktionen pekar på fortsatt höjning efter veckans uppgång med 3 cent. Danmark fortsatte uppåt med 20 danska öre, även för nästa vecka.
Korvsmeten är det största problemet i EU, vilket inte är onaturligt med tanke på att det knappast gått att grilla ens korv i Europa. Men nu har prislåset på produktionsköttet lossnat och Tyskland höjer suggorna med 5 cent och Danmark 20 danska öre. Det hjälper upp grispriset.
I Sverige är alla slakterier avvaktande till prishöjningar, både på slaktgrisar och suggor, men det hörs på tonläget "vi väntar en vecka för att se" att det ligger något i luften. Självklart naturligtvis, efter de prissänkningar som skett i väntan på vackert väder så sent som i årets inledning på grillsäsongen.
Sänkningen av smågrispriserna har förhoppningsvis också upphört. Det är nu överskott hos en del slakterier, trots att julgrisarna börjar vara på gång. De som har överskott tror att de snart ska försvinna. Scan talar redan nu om att förberedelserna för julproduktionen just börjar.
Början på det här året har inte blivit vad varken grisföretagare eller slaktare hoppats på. Billigt kött från bl a Tyskland har tryckt marknaden, bl a pga dåligt grillväder i stora delar av centrala och norra EU samtidigt som vårsolen visat sig sparsamt i mellersta och södra Sverige. Norrland har tidvis kanske haft bästa vädret i vår. Finska Atria sänkte grispriset 5 cent denna vecka pga läget på internationella köttmarknaden.
-Vi är helt utsålda på köttprodukter, jag tar därför semester nästa vecka, säger Tommy Ögren idag. Plus att det varit jobbigt att få ut allt kött till butikerna, som köps inför midsommaren. Konsumenterna spenderar 1 miljard mer på maten under midsommar, jämfört med en vanlig vecka.
Samma positiva tongångar hörs från övriga slakterier, även om Ginsten saknar sillen (och varför inte snapsen?) i sortimentet, nu när efterfrågan är så stor.
Äntligen söker Eskil Erlandsson hjälp med sin vision om Matlandet Sverige. Han vill få in idéer till hur visionen för Matlandet kan uppnås fram till år 2020. Han har utlyst en tävling om bästa förslaget, som pågår till 30 augusti. Den som lämnar det bästa förslaget vinner en lunch med Eskil Erlandsson på Rosenbad i Stockholm.
I veckan ringde en dam från Chiles ambassad och och frågade om Grissverige. Hon berättade att det konsumerats 448 245 kg griskött från Chile i Sverige, men hon hade inte sett ett enda paket i butikerna. Har något sett någon kotlett Made in Chile?
Jag förklarade att märkningsreglerna för griskött i Sverige inte är vad de bör vara och att det troligen är negativt att sätta ut ett land som Chile som ursprungsland. Därför har man nog "glömt" det, som vanligt.
Men jag fick veta att Chile har en utvecklad och modern grisproduktion och att landet exporterar till många länder. Det är alltså inte enbart Brasilien och Argentina som är potenta konkurrenter om svenska marknaden. Dvs om EU vill.
Den stora grisanläggningen Upppig i Uppland, som nyligen gick i konkurs, har nu annonserats ut till försäljning. Det stod från början ett riktigt kort datum i annonsen, men det rätta ska vara 24 juni för anbud. /LG 130614


UTHYRES
slaktgrisstallar
Ca 2 000 st slaktsvinsplatser. Kontinuerligt renoverade mellan 2001 och 2006.
Datamix blötutfodring.
Västra Östergötland.
Tel 0768-665405, 0143-20188
tomas.krumlinde@telia.com

Fortsatta strul med @-GRIS via AllTele
Jag har fortsatt fått klagomål om att @-GRIS inte når alla prenumeranter varje vecka. Det beror på att bredbandsoperatören AllTele vill bestämma om grundlagsskyddade skrifter ska få komma ut, eller inte. Tidningar och deras bilagor har enligt grundlagen rätt att distribueras, men detta sätter en del operatörer sig över, i mitt fall alltså AllTele. AllTele prenumererar nämligen på spamfilter, (som i de flesta fall är amerikanska och billigast och möjligtvis subventionerade av säkerhetstjänsten, så att så många email t ex från Sverige och EU ska gå vägen över amerikanska servrar för att granskas). Och troligen lagras, precis som det i dagarna skrivs i alla tidningar.
Att USA försöker styra in alla världens email till USA för granskning, är känt sedan åratal. Edward Snowden, nu i HongKong och efterlyst som spion av USA, har således inte avslöjat någon amerikansk hemlighet, vilket hävdas. "Nyheten" har länge varit en offentlig hemlighet. Det Snowden gjort är att han har bekräftat det större delen av datavärlden känner till och även alla ministrar och myndigheter med anknytning till IT. Men detta är naturligtvis inte politiskt korrekt att erkänna för allmänheten. Som Palme sa om något alla utom han kände till: Det hade jag ingen aaaaning om.
Jag själv fick saken beskriven för mig av en datatekniker när jag för flera år sedan försökte komma till rätta med att @-GRIS då fastnade i vissa servrar.
Att erbjuda spamfilter billigt och även annan service, är väl ett fiffigt sätt att få alla att skicka sina email till USA en sväng! Rätta mig om jag har fel.
Så nu står väl också jag på USAs spionlista!!? Jag är redan AllTeles hatobjekt och jag kan bara upprepa att det bolaget ska helst ingen ha med att göra. Det blir enbart strul.
Det har som sagts en del läsare redan upptäckt. /LG 130614


Marknadskommentarer
Scan och SLS
Vi har bra efterfrågan på grilldetaljer både på vanlig gris men även Rapsgris. Enligt säsong mindre efterfrågan på vissa detaljer och produkter då grillen dominerar marknaden och efterfrågan just nu. Vi börjar förbereda oss för julförsäljningen så smått och därför bra läge på produkter kopplade till julen. Marknadsläge smågris balans.

KLS Ugglarps
Det fina vädret har haft positiv effekt på efterfrågan av produkter avsedda för grillen. I enlighet med säsongen ser vi dock en vikande efterfrågan på nötdetaljer.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det har rullat på bra den här veckan, vilket det bör göra före midsommar. Med lite sill i sortimentet, har det gått ännu bättre! Efter midsommar börjar semestrarna och det är löneutbetalning, det är bra för försäljningen på västkusten.
-Vi har knappt 2 dagars slaktkö just nu, men nästa vecka försvinner en slaktdag pga midsommar och vi ska byta skållkar för att rationalisera, vilket ger ökat uppehåll i slakten. Vi har lite överskott på smågrisar, men de verkar gå åt ganska snart.

Dalsjöfors Slakteri
Magnus Lagergren: -Marknaden präglas av påfyllnad inför midsommarveckan, samtidigt som vi ser en svag tendens av ökad aktivitet i östra Europa.
-Kraftigt överskott av slaktsvin och balans i smågrisledet

Skövde Slakteri:
Tommy Ögren: -Det är veckan före midsommar nu och allt rullar på riktigt bra, utom för produktionskött, sidfläsk och trimning.
-Det är högt tryck på branschen just nu, när konsumenterna ska handla för en miljard kronor mer till midsommar än under vanliga veckor. Det är mycket slit för att få fram så stor extra volym varor.
-Det är dock fortsatt hårt pristryck från Danmark och Tyskland, trots att grispriserna går upp i båda länderna. Sveriges priser på slaktgrisar ligger fortfarande högt över tyska priserna, så en höjning med 8 cent minskar endast importtrycket marginellt. Om svenska uppfödare skulle ha tyska och danska priser, skulle nog de flesta stallar stå tomma...!
-Slaktkön är nu riktigt hanterlig och det är balans för smågrisarna.
-Eftersom vi f n inte har mer att leverera nästa vecka, behövs jag inte på företaget, utan tar jag några dagars extra semester den här vackra årstiden, säger Tommy.

Österbottens Kött

Stefan Saaristo: -Midsommar är inte bara sommarens höjdpunkt, utan traditionellt även den stora grillhögtiden, när det konsumeras mycket grillkött och inte minst grillkorv. Lite varmare väder kan vi önska för att försäljningen ska gå i topp.
-Detta hjälper dock inte grispriset, eftersom vi tvingades sänka slaktgrisarna 5 cent för att anpassa oss till marknaden. Det är fortsatt hårt tryck från importen.
-Vi fortsätter undersöka om det går att sälja smågrisar till Sverige. Vi har fortsatt överskott. Det finns intresserade köpare i Sverige, men allt är inte på plats ännu för export. Vi exporterar dock till vissa andra länder. Jag vill just nu inte kommentera ytterligare var vi står i fråga om exporten, mer än att fortsätter arbeta med frågan.

Danish Crown
De europeiska marknaderna utvecklar sig positivt för skinka med stigande priser, på karré som säljs till lätt stigande priser, samt på kotlett som säljs till oförändrade till lätt stigande priser.
Trimning, bog och framändar säljs oförändrat på marknaden, dvs knackigt.
Tredje lands marknader är oförändrade jämfört med gångna veckan.

ISN, Tyskland
Prisrallyt har startat – grispriserna stiger
Knuten är äntligen upplöst på det europeiska grisrepet och priserna på slaktgrisar stiger tydligt över hela Europa. Även om priserna pekade försiktigt uppåt i många av EUs länder, lyckades de tyska slakterierna förhindra en uppgång av tyska priset förra veckan. Men nu skiner solen och det är värme och de impulser som behövdes för att höja grispriset inom kötthandeln infann sig. Efterfrågan på grisar att slakta överstiger det utbud som råder för närvarande.
I Tyskland, där det ledande priset sätts, fick avgörande betydelse för de övriga europeiska länderna. Med den tydliga prishöjningen på 8 cent (den hittills största höjningen innevarande kalenderår) tog Tyskland åter den ledande rollen inom gruppen av de fem viktigaste grisländerna i EU, de med flest grisar. Tyskland ligger nu före Danmark och Frankrike. Först ligger Spanien med 1,792 €. Endast Irland står kvar med oförändrat grispris.
Tendens på tyska marknaden: Det är nu åter god stämning på marknaden för slaktgrisar i Tyskland. Eftersom aktörer på slaktmarknaden redan föregående vecka lockade fram ytterligare partier slaktgrisar med hjälp av löften om den nya höjda prisnivån, är det fortsatt lågt utbud. Vädret är också stabilt och bra och slakteriernas efterfrågan på slaktgrisar är oförändrat hög. Därför kan man vänta ytterligare prishöjningar. ISN 130612

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: -

Bloggat:
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

SGF skjuter lönsamheten på framtiden
Sveriges Grisföretagare beslöt vid årsmötet i Skåne att inleda undersökningar angående förändringar av djurskyddsbestämmelserna för grisar i Sverige. Detta i syfte att minska vår konkurensnackdel mot importerat griskött.
Detta tar dock tid, men åtgärder behövs nu!!
Styrelsen verkar blind för att framförallt slaktsvinsledet håller på att förblöda. Styrelsen MÅSTE fokusera på de omedelbara och direkt påverkbara faktorerna. Det är finansieringsfrågorna, prisbildning och inte minst leveransavtalen. Scans leveransavtal är urvidriga genom sin juridik och ensidiga villkor och bör kallas för slavkontrakt.
Varför är styrelsen så omedveten om verkligheten? Är det p g a inkompetens eller är det pappa LRF som styr? Eller har styrelseledamötena så guldkantade egna avtal att de varken kan eller törs ta fighten?

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
N
.

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

H

Bloggar och kommentarer
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk. /LG

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090, 019-576090
gris@agrar.se
Klicka på annonsen!Grispriserna vecka 25

Partipriset
Scans industripris (tidigare partipris) är gått upp till
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 25 v 24 v 23 v 22
Lövsta Kött - 17,00 17,00 17,00 17,00
Ginsten Slakteri 65-94,9 16,60 16,60 16,60 16,60
KLS Ugglarps Topp* 70-99,9 15,60 15,60 15,60 15,60
Dahlbergs 71-96,9 14,70 14,70 14,70 14,70
Skövde Plus** 72-96,9 15,70 15,70 15,70 16,00
Skövde Grund** 72-96,9 14,50 14,50 14,50 14,50
Dalsjöfors Kvalitet 68-104,9 14,50 14,50 14,50 14,50
KLS Ugglarps Grund 70-99,9 13,70 13,70 13,70 13,70
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Scan - SLS 75-96,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
överst överst överst överst
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
överst överst överst -
Dalsjöfors Slakteri
-
överst - - -
Dahlbergs Slakteri
-
övers - överst överst
Ginsten
överst Balans överst 2 dag
Gröna siffror = Ökning, Röda = Minskning Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = Grundnoteringen gäller gamla avtal och avtal med kvartalspriser. För nytecknade avtal gäller Plus-noteringen.Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 25 v 24 v 23
12,87 Danish Crown 70,0–83,9 dkr 11,10 10,90 10,70
23,41 Nortura 67,1–90,0a nkr 20,91 20,91 20,91
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
12,87 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,48 1,48 1,53
15,22 Snellmans 80 – 105 euro 1,75 1,75 1,75
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 25 v 24 v 23 v 22 v 21
14 jun Landsnotering* euro euro euro euro euro
14,61 Tyskland 1,68 1,68 1,60 1,60 1,60
11 jun jämförbara**
16,91 England - 1,944 1,916 1,886 1,911
15,59 Spanien - 1,792 1,759 1,754 1,754
14,34 Frankrike - 1,649 1,587 1,578 1,571
14,20 Tjeckien - - 1,633 1,616 1,591
14,15 Italien - 1,627 1,595 1,595 1,595
14,14 Tyskland - 1,626 1,546 1,546 1,546
13,91 Polen - - - 1,599 1,585
13,83 Danmark - 1,590 1,563 1,563 1,564
13,69 Irland - 1,574 1,574 1,574 1,574
13,65 Belgien - 1,569 1,495 1,482 1,482
13,62 Holland - 1,566 1,491 1,481 1,481
13,58 Österrike - 1,561 1,479 1,458 1,458
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
18 nov Land v 46 v 45 v 44 v 43 v 42
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.
Auktionsdag
12 juni
5 juni
29 maj
22 maj
Utbud
2415
2243
2100
2210
Sålda
2070
2243
2100
2110
Medelpris, euro
1,74
1,71
1,65
1,64
Lägst
1,70
1,66
1,63
1,63
Högst
1,75
1,73
1,67
1,64
Medelpris, skr
15,13
14,80
14,19
14,00

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 9,40 kr, galtar 7,00 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 25 v 24 v 23 v 22
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,60 9,60 9,60 9,60
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 9,40 9,40 9,40 9,40
KLS Ugglarps 140- 8,60 8,60 8,60 8,60
Ginsten 140,1 kg- 8,50 8,50 8,50 8,50
Dahlbergs 140- 8,00 8,00 8,00 8,00
Tallhöjden Fri vikt, klass 8,50 8,50 8,50 8,50
Skövde 140- 5,50 6,00 6,00 6,00
Scan 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 6,25 6,25 6,25 6,25
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Knorrevången oflådd 7,00 7,00 7,00 7,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 7,00 7,00 7,00 7,00
Tallhöjden oflådd 6,50 6,50 6,50 6,50
Scan oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Sugga 8,50 kr - galt 6.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,60, galtar 7,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 25 v 24 v 23
8,23
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,10 6,90 6,90
14,75
Nortura Fri vikta nkr 13,17 13,17 13,17
Finland
7,65
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
5,04
Österbottens Fri vikt, E euro 0,58 0,58 0,58
Tyskland
10,09
ZNVG 56 % euro 1,16 1,11 1,11
Galtar
6,84
Danish Crown 109,9 kg- dkr 5,90 5,90 5,90
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 24 v 23 v 22 v 21 v 20 v 19 v 18
Pund
10,19
10,19
10,05
10,01
10,16
10,13
10,10
Dollar 6,50 6,54 6,63 6,61 6,68 6,56 6,50
Euro 8,70 8,66 8,60 8,54 8,60 8,55 8,55
Dansk 1,16 1,16 1,15 1,14 1,15 1,14 1,14
Norsk 1,12 1,13 1,12 1,14 1,14 1,13 1,12
Yen 6,91 6,76 6,58 6,44 6,52 6,49 6,68
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 25 v 24 v 23 v 22
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 22,50 22,50 22,50 22,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 21,10 21,10 21,10 21,10
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 22,20 22,20 22,20 22,20
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 20,50 20,50 21,00 21,50
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Slakteri 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 560 560 570 580
SLS (Scan)
Plus 30 kg 580 580 580 580
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev balans balans balans brist
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri balans balans balans balans
Dalsjöfors Slakteri balans - - -
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten överst balans - överst
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 25 v 24 v 23 v 22 v 21
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
248
Basis 7 kg 214 210 204 204 204
433
Basis 30 kg 374 372 363 363 363
254
SPF+Myc 7 kg 219 215 209 209 209
441
SPF+Myc 30 kg 381 377 368 368 368
258
SPF 7 kg 223 219 213 213 213
446
SPF 30 kg 385 381 372 372 372
899
Økologi 30 kg 775 769 762 762 762
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
739
25-kilos 660 660 660 660 660
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
643
Klass S40, 30 kg* 74 74 74 74 74
Tyskland
461
ZNVG 28 kg 53 53 53 53 53
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v 46 v 45 v 44 v 43 v 42
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.