@-GRIS 5 juli 2013
Senaste uppdatering gjord 5 juli 19,30
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!

Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Senaste nytt om marknaden och priser

Ytterligare 2 cent nedåt i Tyskland
De tyska priserna blir man aldrig klok på och tydligen blir man inte det heller i Tyskland, av tyska kommentarer att döma. Priset sänks nästa vecka med ytterligare 2 cent. Enligt analytiker är marknaden väl balanserad, ändå sjunker priset. Internetauktionen pekar åt samma håll som slakterierna vill ha trenden. Givetvis är det som i Sverige, slakterierna vill ha billigt griskött, grisföretagarna vill ha mesta möjliga betalt och i varje fall täckning för sina kostnader. I varje fall de rörliga.
Trots tyska sänkningen är det inget slakteri i Sverige som sänker, tack och lov. Men priset borde vara högre så här års.
Som vi sagt tidigare, hade alla trott på bättre marknad i början av året, däribland slakterierna. Av internationella skäl och dåligt väder blev marknaden trög. Tommy Ögren säger idag att han inte tror på de bra priser som tidigare spåddes för tiden närmare jul. Han ser dagens priser som troliga även för andra halvåret.
Liksom första halvåret inte blev vad vi räknat med, behöver inte heller andra halvåret bli som vi kanske ser idag. Det finns fortfarande möjligheter till förbättringar av marknaden för resten av året. Marknaden kan svänga snabbt.
I Danmark har regeringen, med stöd av Enhedslisten, beslutat att suggor 2015 till 80 % av sin levnad ska gå fria, alltså inte vara fixerade. Idag är kravet 55 %.
Branchorganisationen Landbrug og Fødevarer säger att frigående suggor är framtiden, men lagförslaget är att gå för snabbt fram. Fem år ytterligare tid för omställning är önskvärt. Danmark får en icke önskvärd konkurrensnackdel i förhållande till andra länder, anser man. Bäst är det om marknadens krafter får sätta kraven.
Sakta går Danmark åt Sveriges håll, men Sverige har fortsatt en konkurrensnackdel av den svenska lagstiftningen. /LG 130705


UTHYRES
slaktgrisstallar
Ca 2 000 st slaktsvinsplatser. Kontinuerligt renoverade mellan 2001 och 2006.
Datamix blötutfodring.
Västra Östergötland.
Tel 0768-665405, 0143-20188
tomas.krumlinde@telia.com


Marknadskommentarer
Scan och SLS
Bra efterfrågan på detaljer som är kopplade till grillen eller julen, övriga produkter i balans eller något kvar att sälja.
Marknadsläge smågris i balans.

KLS Ugglarps
Marknaden är relativt oförändrad jämfört med föregående vecka.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det är nu balans både i slakten och för smågrisar. Det nya skållkaret är på plats och fungerar. Det är alltid lite inkörningstid.
-Försäljningen rullar på, men vi har väntat oss bättre. Jag vågar mig inte på någon analys om varför det inte är på toppen, när så många sommargäster är på västkusten. Om det är konkurrens om kunderna, eller om de håller hårt i plånboken.

Dalsjöfors Slakteri
Magnus Lagergren: -Grispriserna är oförändrade och marknaden som föregående vecka.

Skövde Slakteri:
Tommy Ögren: -Det är fortsatt svårt tryck från Europa mot fabrikationsvarorna, men det rullar på hyfsat för detaljerna. De går t o m bättre än vi väntat.
-Skinkan tillhör produkterna som är svagare i år än tidigare år. Det beror troligen på att branschen gjort bort sig med flintasteken, genom att skära ända in på läggen. Det blir en sämre produkt. -Nästa år ska vi gå tillbaka till originalet. Vi hinner inte i år, men till nästa år ska vi förbereda handeln på att "gamla" flintasteken kommer tillbaka.
-En annan orsak till vikande skinkförsäljning är att det kommit så många andra produkter att lägga på grillen och att flintasteken endast är en produkt av väldigt många.
-Vi kan också se att det inte går åt riktigt lika mycket korv som förr. Även detta kan bero på att det finns så många olika alternativa produkter för grillen.
-Gemensamt för marknad och pris är att priserna på slaktgrisar i Sverige är högre i år än tidigare. Vi har internationellt sett högt grispris och importerat kött är billigt. Det är svårt att tjäna pengar på produkterna. Ett svenskt grispris får inte ligga för nära importpriserna. Om inte foderpriserna varit så höga, har det varit sötebrödsdagar för grisföretagarna.
-Det höga grispriset i början på året kan medföra att priserna de två sista kvartalen inte stiger som förväntat. Vi kanske får ett pris framåt jul om ligger nära det vi har just nu.
-Mårtenssons styckning ligger högre än tidigare år. Det beror på de slaktköer vi haft under första halvåret. Detta innebär större volymer att sälja, medan det inte finns så många nya kunder att sälja till.
-Vi har fördelen av att ligga i ett stort konsumtionsområde i östra Mellansverige. Vi kan leverera med korta varsel. Just nu är handeln avvaktande och beställer och vill ha levererat omedelbart. En handel som från hand i mun, för vår del alltså.

Österbottens Kött

Stefan Saaristo: -Det är fortsatt grillsäsong och nu börjar även semestrarna. På somrarna blir det ett annat beteende hos konsumenterna, med fler måltider utanför hemmet och då särskilt grillat.
-Vädret har varierat, men i stort sett har det varit hyfsat för grillning.

Danish Crown
De europeiska marknaderna för färskt kött är stabila denna vecka. De senaste veckornas höjningar är nu konsoliderade på marknaden och vi ser god efterfrågan, med lätt stigande priser på skinka.
Karré och kotlett är oförändrade på en tillfredsställande nivå.
Bog och produktionskött säljs till fortsatt stabila priser på en ansträngd marknad.
Marknaderna i tredje land är oförändrade, jämfört med senaste veckan.

ISN, Tyskland
Tyska grispriset förvirrar, nu sänks det
I början av veckan är marknaden för slaktgrisar splittrad. I södra EU stiger priserna som väntat, men i Tyskland rör man till det för Europas prisstruktur. De tyska slakteriernas krav på egen prissättning satte marknaden under massiv press och resultatet blev sänkt grispris trots väl avvägd marknad. Såväl i Tyskland som i omvärlden är man oförstående till prissänkningen. Holland drogs med i sänkningen och t o m överträffade den och hamnade på minus 4,7 cent. Danmark, Belgien, Österrike och Irland fortsatte med oförändrade priser. Danmark och Tyskland har nu ganska lika priser.
Efter senaste höjningen är spanska och franska priset längre från varandra, trots en liten fransk höjning. Spanien och Frankrike ligger fortsatt i toppen av de fem största grisländerna.
Trend för tyska marknaden: Antalet slaktade grisar i EU ligger nu väsentligt under snittet. I början av veckan sugs allt som bjuds ut upp av köttköpare. Prisfallet ändrar inte utbudet och marknaden. Huspriserna från några slakterier gör dock marknaden väldigt osäker. Vid prisfall ser man ofta panikförsäljning av slaktgrisar, men den här gången märks inget av detta. Indikationerna visar mycket begränsade volymer utbjudna slaktgrisar. /ISN 130705

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:

Bloggat:
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Pratvecka i Visby
Politikerveckan i Almedalen pågår på Gotland, en tummelplats för mer eller mindre kvalificerade pratkvarnar, lobbyister och murvlar.
Enligt uppgift deltar LRF och Scan, vad de nu gör i Visby och till vilken kostnad. Får vi bönder tillbaka något av vad detta jippo kostar oss?
På TV härom kvällen deltog en ledamot från jordbruksutskottet, Jens Holm (v). Han var dåligt påläst och använde fakta så vårdslöst, att det måste bemötas.Var fanns LRF i debatten? En köttbonde från Gotland framträdde på ett förtjänstfullt sätt och förklarade så bra att t o m Holm borde ha begripit de rätta sambanden. Man diskuterade koldioxidutsläppen som vår inhemska köttproduktion orsakar och han sa att dessa utsläpp var lika stora som vad vår biltrafik åstadkommer.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

-

Bloggar och kommentarer
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk. /LG

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090, 019-576090
gris@agrar.se
Klicka på annonsen!

Grispriserna vecka 28

Partipriset
Scans industripris (tidigare partipris) är gått upp till
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 28 v 27 v 26 v 25
Lövsta Kött - 17,00 17,00 17,00 17,00
Ginsten Slakteri 65-94,9 16,60 16,60 16,60 16,60
KLS Ugglarps Topp* 70-99,9 15,60 15,60 15,60 15,60
Dahlbergs 71-96,9 - 14,70 14,70 14,70
Skövde Plus** 72-96,9 15,70 15,70 15,70 15,70
Skövde Grund** 72-96,9 14,50 14,50 14,50 14,50
Dalsjöfors Kvalitet 68-104,9 14,50 14,50 14,50 14,50
KLS Ugglarps Grund 70-99,9 13,70 13,70 13,70 13,70
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Scan - SLS 75-96,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
överst överst överst överst
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
överst överst överst överst
Dalsjöfors Slakteri
-
överst överst överst överst
Dahlbergs Slakteri
-
- - - övers
Ginsten
balans överst överst överst
Gröna siffror = Ökning, Röda = Minskning Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = Grundnoteringen gäller gamla avtal och avtal med kvartalspriser. För nytecknade avtal gäller Plus-noteringen.Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 28 v 27 v 26
13,22 Danish Crown 70,0–83,9 dkr 11,40 11,40 11,10
22,93 Nortura 67,1–90,0a nkr 20,85 20,85 20,91
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
12,86 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,48 1,48 1,48
15,20 Snellmans 80 – 105 euro 1,75 1,75 1,75
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 28 v 27 v 26 v 25 v 24
5 jul Landsnotering* euro euro euro euro euro
14,92 Tyskland 1,68 1,70 1,72 1,68 1,68
2 jul jämförbara**
16,97 England - 1,953 1,967 1,966 1,944
16,38 Spanien - 1,885 1,873 1,842 1,792
15,09 Frankrike - 1,737 1,729 1,710 1,649
14,96 Italien - 1,722 1,722 1,722 1,627
14,39 Tjeckien - - 1,657 1,651 1,639
14,30 Tyskland - 1,646 1,666 1,626 1,626
14,91 Polen - - - 1,716 1,676
14,27 Danmark - 1,643 1,643 1,616 1,590
14,06 Belgien - 1,618 1,618 1,581 1,569
14,00 Österrike - 1,612 1,612 1,591 1,561
13,85 Irland - 1,594 1,574 1,574 1,574
13,53 Holland - 1,557 1,604 1,604 1,566
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
18 nov Land v 46 v 45 v 44 v 43 v 42
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.
Auktionsdag
3 juli
26 juni
19 juni
12 juni
Utbud
2460
3315
2284
2415
Sålda
1430
2565
2284
2070
Medelpris, euro
1,70
1,76
1,79
1,74
Lägst
1,69
1,74
1,78
1,70
Högst
1,71
1,77
1,79
1,75
Medelpris, skr
14,77
15,27
15,35
15,13

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 9,40 kr, galtar 7,00 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 28 v 27 v 25 v 24
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,60 9,60 9,60 9,60
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 9,40 9,40 9,40 9,40
KLS Ugglarps 140- 8,60 8,60 8,60 8,60
Ginsten 140,1 kg- 8,50 8,50 8,50 8,50
Dahlbergs 140- - 8,00 8,00 8,00
Tallhöjden Fri vikt, klass 8,50 8,50 8,50 8,50
Skövde 140- 5,50 5,50 5,50 6,00
Scan 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 6,25 6,25 6,25 6,25
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Knorrevången oflådd 7,00 7,00 7,00 7,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 7,00 7,00 7,00 7,00
Tallhöjden oflådd 6,50 6,50 6,50 6,50
Scan oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Sugga 8,50 kr - galt 6.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,60, galtar 7,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 28 v 27 v 26
8,58
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,40 7,40 7,40
13,66
Nortura Fri vikta nkr 12,42 12,42 13,17
Finland
7,64
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
5,04
Österbottens Fri vikt, E euro 0,58 0,58 0,58
Tyskland
10,08
ZNVG 56 % euro 1,16 1,16 1,16
Galtar
7,42
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,40 6,40 6,40
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 27 v 26 v 25 v 24 v 23 v 22 v 21
Pund
10,20
10,32
10,00
10,19
10,19
10,05
10,01
Dollar 6,68 6,73 6,47 6,50 6,54 6,63 6,61
Euro 8,69 8,78 8,58 8,70 8,66 8,60 8,54
Dansk 1,16 1,17 1,15 1,16 1,16 1,15 1,14
Norsk 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,12 1,14
Yen 6,72 6,86 6,63 6,91 6,76 6,58 6,44
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 28 v 27 v 26 v 25
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 22,50 22,50 22,50 22,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 20,35 20,35 21,10 21,10
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg - 22,50 22,50 22,20
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 20,50 20,50 20,50 20,50
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Slakteri 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 560 560 560 560
SLS (Scan)
Plus 30 kg 580 580 580 580
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev balans balans balans balans
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri - - överst balans
Dalsjöfors Slakteri överst överst överst balans
Dahlbergs Slakteri - - - balans
Ginsten balans balans balans överst
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 28 v 27 v 26 v 25 v 24
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
258
Basis 7 kg 223 220 220 214 210
451
Basis 30 kg 389 385 385 374 372
264
SPF+Myc 7 kg 228 225 225 219 215
457
SPF+Myc 30 kg 394 390 390 381 377
269
SPF 7 kg 232 229 229 223 219
461
SPF 30 kg 398 394 394 385 381
915
Økologi 30 kg 789 781 781 775 769
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
739
25-kilos 660 660 660 660 660
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
643
Klass S40, 30 kg* 74 74 74 74 74
Tyskland
460
ZNVG 28 kg - - 53 53 53
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v 46 v 45 v 44 v 43 v 42
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.