@-GRIS 12 juli 2013
Senaste uppdatering gjord 12 juli 23,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!

Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Senaste nytt om marknaden och priser

Äntligen verkar Tyskland sätta fart
De tyska priserna stiger med 6 cent v 29, vilket vi alla får notera med tacksamhet. Utan tysk uppgång är det svårt att få upp priserna i andra länder, inkl Sverige. Det är främst värmen som satt fart på grisköttet, den värme vi har i Sverige och som ligger över hela Europa och lockar fram grillarna ur garagen. Fortsätter värmen tror t ex danskarna att även problemet med korvråvaran ska försvinna. Vårens följetong kan äntligen få ett slut.
Dessutom ser det ljusare ut för försäljningen till Ryssland.
Svenskt kött säljer! Bättre än tyskt. Idag fick jag en broschyr, som vid första anblicken sa mig att den kunde vara från Bergendahls City Gross, som profilerar sig starkt med svenskt kött. Men broschyren var från Lidl. Första sidan hade rubriken Från svenska gårdar. Sidan 2 och 3, hela uppslaget, hade rubriken Svea Lantkött - från svenska gårdar! Med bild på en bonde med kor och Svenskt Kötts blågula märke, som borde finnas på varje köttpaket. Texten handlade om bonden Per-Johan Strömbom, Borås, och om Dalsjöfors Kött, som levererar till Svea Lantkött.
Det är väldigt tillfredsställande att se att tyska Lidl krupit till korset och svarar på svenskarnas inställning till kött, att det helst bör vara svenskt. Svenskt kött säljer, alltså.
Har jag tittat enbart på priserna, så har jag nog misstänkt tyskt kött. 49,90 kr för marinerade grillskivor. Det är billigt. Särskilt när vi inom branschen vet vilka (onödiga) merkostnader vi har för att föda upp grisar, jämfört med i Tyskland.
Tack i alla fall, Lidl, för att ni övergett tron på att det bara ska gå att bara sälja tyskt, som det var i början när kedjan etablerade sig. Nåja, Scan kom ganska snart in med delar av sitt sortiment och finns fortfarande.
Jag kommer fortfarande ihåg Peter Razstars ord när jag första gången frågade om Scans försäljning till Lidl: Det är rationellt, Lidl tar bort många kostnader på vägen från Scan till butikerna. Vi får överraskande bra netto. Hur det är idag, vet jag inte. Det är semestrar och därmed svårt att få fram grispriserna till nästa vecka. Direktörerna vill gärna sätta priserna själva, men har tydligen tagit med sig räknearken till badstränderna och orkar inte fylla i dem. De som jobbar kör korta dagar.
Ha det skönt i värmen! /LG 130712


UTHYRES
slaktgrisstallar
Ca 2 000 st slaktsvinsplatser. Kontinuerligt renoverade mellan 2001 och 2006.
Datamix blötutfodring.
Västra Östergötland.
Tel 0768-665405, 0143-20188
tomas.krumlinde@telia.com


Marknadskommentarer
Scan och SLS
Bra efterfrågan på detaljer som är kopplade till grillen eller julen, övriga produkter i balans eller något kvar att sälja.
Marknadsläge smågris i balans.

KLS Ugglarps
Marknaden är relativt oförändrad jämfört med föregående vecka.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Nu rullar det på lite bättre. Det har börjat lossna för karré och andra grillprodukter. Vi har inte det riktigt fina vädret ännu.

Dalsjöfors Slakteri
Magnus Lagergren: -

Skövde Slakteri:
Cato Gustafsson: -

Österbottens Kött

Stefan Saaristo: -

Danish Crown
De europeiska marknaderna för färskt kött är bokstavligt talat lite varmare denna vecka. Det goda vädret har inte enbart kommit till Danmark, utan hela Europa, vilket märks på speciellt skinka och kotlett. Det är god efterfrågan och försäljningen ligger på tillfredsställande nivåer.
Framändar och charkråvara har dock inte följt med trenden, men fortsätter det goda vädret, väntar vi oss även en förbättring där.
På marknaderna i tredje land är Kina och Japan oförändrade på en tillfredsställande nivå, medan vi ser en positiv utveckling för försäljningen till den ryska marknaden.

ISN, Tyskland
Utbudet av slaktgrisar lågt, prishöjning väntas
Det är en splittrad bild EUs grismarknad visar. Från små höjningar, oförändrat och sänkningar. Trots att trenden är minskat utbud slaktgrisar, kräver köttindustrin sänkta grispriser och hotar med att sätta egna lägre priser. Till slut gick priset ned 2 cent. De franska, belgiska och brittiska priserna visar trend nedåt.
Holländska prissättningen är intressant att iaktta. Holländska priset brukar följa tyska, men nu klev man av den linjen. Som följd av de minskande volymer slaktgrisar som erbjuds, blev holländska priset ett litet plus. Sänkningen förra veckan blev för stor.
Österrikes pris har också ett ovanligt mönster, eftersom man inte följde tyska ändringen. Skillnaden i pris är nu ovanligt liten, endast 1,4 cent. Senast var under dioxinskandalen 2011. Spanien, Danmarkk och Irland har oförändrade priser.
Trend på tyska marknaden: När nu tillgången på grisar ligger under efterfrågan, har de tyska slakterierna accepterat prishöjningar igen. Egna s k huspriser har tagits från bordet f n. Grillkött efterfrågas av konsumenterna, vid de temperaturer som nu råder. En av marknadsaktörerna har medgett att man inte kan få tag på slaktgrisar så att man kan svara upp mot efterfrågan. Från dagens horisont, kan priset väntas stiga. ISN 130712

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:

Bloggat:
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Vinstförbud i grisproduktionen?
I Almedalen ville en del politiker ha förbud mot vinstuttag inom privat vård och skola. Det verkar som att samma förbud mot vinstuttag även gäller mat och då i synnerhet animalieproduktionen. Inom gris-, mjölk- och äggproduktionen har man negativ förräntning.
Enligt SCAN-SLSs ekonom så anser man att slaktsvinsplatsen ska ha en pay-offtid på 50 år. Det är 3 ggr så lång tid som man bör räkna rent företagsekonomiskt. Med SLS inställning så kan man bara konstatera att Lithell och hans gäng inte tror på svensk grisproduktion!Kommer det någonsin positiv framtidstro tillbaka till grisnäringen?

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Almedalen – personliga nedslag
Jordbruksverket och LRF fick SIS pris för bästa hållbarhetsseminarium ”2050 är klimatfrågan löst. Vad äter vi då?” Grattis. Tre ansvariga myndigheter stod för del av programmet; Förutom Jordbruksverket också Naturvårdsverket och Livsmedelsverket. Men av de viktigaste myndigheterna saknades Konsumentverket (KOV), vilket Anna Richert, Svenskt Sigill så riktigt påpekade. Klimatcertifiering är ett viktigt instrument för att minska utsläppen av växthusgaser, men KOV har vägrat att informera om detta på sin hemsida. Och information om Sigill-certifierat Naturbeteskött skulle glädja både miljön, den biologiska mångfalden och Världsnaturfonden.
Och konsumentengagemanget är viktigt. Vi ska minska vår köttkonsumtion, men på ett klokt sätt. ”Varför inte flygfri tisdag som alternativ till köttfri måndag? Och sluta slöäta fulkött!” sa Helena Jonsson, LRF. Fulkött är sådant kött som exempelvis ökar antibiotika-avtrycket (se blogg 6 juli).
Livsmedelsföretagen (LI) hade bjudit in Peder Tuborg, VD för Arla (vilket tydligen retat danska mjölkbönder) för att ge synpunkter på svensk mjölkproduktion. Tuborg försökte peppa svenska bönder med att säga att Sveriges livsmedelproduktion är i världsklass. Det är självdestruktivt att ifrågasätta om vi ska ha en svensk livsmedelproduktion, som var titeln på seminariet. Samma dag presenterade LI sitt hållbarhetsmanifest : ”För företagen är det viktigt att producera livsmedel med minsta möjliga klimatavtryck, som håller en hög hälsonivå genom en produktion som är ett resultat av goda arbets-förhållanden både i Sverige och i övriga världen. Genom att erbjuda spårbarhet och transparens kring de råvaror som används i livsmedelsproduktionen ökar branschen sin trovärdighet. Ett sätt att säkerställa att råvaran man använder är producerad med goda villkor är att använda sig av tredjepartscertifierade råvaror och produkter” sägs bl a i policyn.

Bloggar och kommentarer
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk. /LG

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090, 019-576090
gris@agrar.se
Klicka på annonsen!

Grispriserna vecka 29

Partipriset
Scans industripris (tidigare partipris) är gått upp till
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 29 v 28 v 27 v 26
Lövsta Kött - 17,00 17,00 17,00 17,00
Ginsten Slakteri 65-94,9 16,60 16,60 16,60 16,60
KLS Ugglarps Topp* 70-99,9 15,60 15,60 15,60 15,60
Dahlbergs 71-96,9 14,70 14,70 14,70 14,70
Skövde Plus** 72-96,9 - 15,70 15,70 15,70
Skövde Grund** 72-96,9 - 14,50 14,50 14,50
Dalsjöfors Kvalitet 68-104,9 - 14,50 14,50 14,50
KLS Ugglarps Grund 70-99,9 13,70 13,70 13,70 13,70
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Scan - SLS 75-96,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
överst överst överst överst
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
- överst överst överst
Dalsjöfors Slakteri
-
- överst överst överst
Dahlbergs Slakteri
-
överst - - -
Ginsten
balans balans överst överst
Gröna siffror = Ökning, Röda = Minskning Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = Grundnoteringen gäller gamla avtal och avtal med kvartalspriser. För nytecknade avtal gäller Plus-noteringen.Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 29 v 28 v 27
13,22 Danish Crown 70,0–83,9 dkr 11,40 11,40 11,40
22,93 Nortura 67,1–90,0a nkr 20,85 20,85 20,85
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
12,86 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,48 1,48 1,48
15,20 Snellmans 80 – 105 euro 1,75 1,75 1,75
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 29 v 28 v 27 v 26 v 25
12 jul Landsnotering* euro euro euro euro euro
15,12 Tyskland 1,74 1,68 1,70 1,72 1,68
9 jul jämförbara**
16,71 England - 1,923 1,953 1,967 1,966
16,38 Spanien - 1,885 1,885 1,873 1,842
16,05 Italien - 1,848 1,722 1,722 1,722
14,84 Frankrike - 1,708 1,737 1,729 1,710
14,39 Tjeckien - - - 1,657 1,651
14,72 Polen - - - 1,695 1,716
14,27 Danmark - 1,643 1,643 1,643 1,616
14,12 Tyskland - 1,626 1,646 1,666 1,626
14,00 Österrike - 1,612 1,612 1,612 1,591
13,85 Irland - 1,594 1,594 1,574 1,574
13,84 Belgien - 1,593 1,618 1,618 1,581
13,60 Holland - 1,566 1,557 1,604 1,604
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
18 nov Land v 46 v 45 v 44 v 43 v 42
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.
Auktionsdag
3 juli
26 juni
19 juni
12 juni
Utbud
2460
3315
2284
2415
Sålda
1430
2565
2284
2070
Medelpris, euro
1,70
1,76
1,79
1,74
Lägst
1,69
1,74
1,78
1,70
Högst
1,71
1,77
1,79
1,75
Medelpris, skr
14,77
15,27
15,35
15,13

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 9,40 kr, galtar 7,00 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 29 v 28 v 27 v 25
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,60 9,60 9,60 9,60
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 9,40 9,40 9,40 9,40
KLS Ugglarps 140- 8,60 8,60 8,60 8,60
Ginsten 140,1 kg- 8,50 8,50 8,50 8,50
Dahlbergs 140- 7,50 7,50 8,00 8,00
Tallhöjden Fri vikt, klass 8,50 8,50 8,50 8,50
Skövde 140- - 5,50 5,50 5,50
Scan 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% - 6,25 6,25 6,25
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Knorrevången oflådd 7,00 7,00 7,00 7,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 7,00 7,00 7,00 7,00
Tallhöjden oflådd 6,50 6,50 6,50 6,50
Scan oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Sugga 8,50 kr - galt 6.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,60, galtar 7,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 29 v 28 v 27
8,58
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,40 7,40 7,40
13,66
Nortura Fri vikta nkr 12,42 12,42 12,42
Finland
7,64
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
5,04
Österbottens Fri vikt, E euro 0,58 0,58 0,58
Tyskland
10,08
ZNVG 56 % euro 1,19 1,16 1,16
Galtar
7,42
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,40 6,40 6,40
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 28 v 27 v 26 v 25 v 24 v 23 v 22
Pund
10,05
10,20
10,32
10,00
10,19
10,19
10,05
Dollar 6,67 6,68 6,73 6,47 6,50 6,54 6,63
Euro 8,69 8,69 8,78 8,58 8,70 8,66 8,60
Dansk 1,16 1,16 1,17 1,15 1,16 1,16 1,15
Norsk 1,09 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,12
Yen 6,72 6,72 6,86 6,63 6,91 6,76 6,58
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 29 v 28 v 27 v 26
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 22,50 22,50 22,50 22,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 20,35 20,35 20,35 21,10
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 22,20 22,20 22,20 22,20
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg - 20,50 20,50 20,50
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Slakteri 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg - 560 560 560
SLS (Scan)
Plus 30 kg 580 580 580 580
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev balans balans balans balans
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri - - - överst
Dalsjöfors Slakteri - överst överst överst
Dahlbergs Slakteri balans - - -
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 29 v 28 v 27 v 26 v 25
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
258
Basis 7 kg 223 223 220 220 214
451
Basis 30 kg 389 389 385 385 374
264
SPF+Myc 7 kg 228 228 225 225 219
457
SPF+Myc 30 kg 394 394 390 390 381
269
SPF 7 kg 232 232 229 229 223
461
SPF 30 kg 398 398 394 394 385
915
Økologi 30 kg 789 789 781 781 775
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
739
25-kilos 660 660 660 660 660
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
643
Klass S40, 30 kg* 74 74 74 74 74
Tyskland
460
ZNVG 28 kg - 53 53 53 53
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v 46 v 45 v 44 v 43 v 42
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.