@-GRIS 26 juli 2013
Senaste uppdatering gjord 1 augusti 0,50
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!





Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Senaste nytt om marknaden och priser

Nu prutar slakterierna på kontrakten!
Det är fortsatt vackert väder i hela Europa. Efterfrågan är över normalt, samtidigt som de höga temperaturerna gör att grisarna växer långsamt vid +30 grader. Det är därmed underskott på grisar till slakt i de flesta EUs länder.
I Sverige är efterfrågan på grillprodukter mycket god i värmen, men ändå är det slaktköer. Dalsjöfors har en hel vecka överstående, vilket man säger är på tok för mycket. Skövde rapporterar ett hanterbart antal överstående.
Inget svenskt slakteri ändrar de officiella priserna, men man försöker pruta på de kontrakterade. Senast har Dalsjöfors gått ut till sina leverantörer för att sänka tilläggen. (Se GrisPortalen). Skövde talade om det tidigare och enligt en källa idag har prutningar skett. Scan lär också ha förhandlat om kontrakt.
Är det någon som har suggmjölk att sälja? Jag har aldrig hört talas om någon marknad för detta och dropparna måste rimligtvis bli dyra. Det skulle dessutom vara råmjölk, om jag förstod saken rätt. Det är en dam från Gambia, nu boende i Mellansverige, som frågar. Trots att Gambias muslimer inte äter griskött, är det tydligen ok att använda grismjölk i recept. Om någon har kunskaper kring ämnet, skicka ett mail eller ring.
Jag fick ytterligare en muslim-relaterad grisfråga i veckan, när jag handlade på CityGross i Örebro. En dam kom fram till mig vid köttdisken och frågade om jag kunde översätta innehållsdeklarationen på ett paket griskött. Där stod att det var kött från svenska grisar, vilket hon inte kunde läsa.
Jag svarade att det är det bästa griskött som finns att få, att svenska grisar har det bra och att det är säker mat, osv. Damen lade därefter tillbaka paketet i hyllan och jag frågade om det inte var ett bra svar hon fått. Hon svarade att hon var muslim.
En annan dam som hört konversationen kom fram och kommenterade händelsen. Vi var överens om att situationen är märklig, för att inte säga horribel. Vuxna människor får inte tänka och bestämma själva. En gubbe som varit stendöd i tusentals år och inte hade minsta koll på varken grisproduktion eller annat på vårt 2000-tal, bestämmer än i dag vad många av dagens människor ska äta till middag i kväll!? Grissteken såg uppenbarligen god ut, men den var förbjuden.
Eller är det något konstigt? Om jag vill ta en nubbe hembränt till grillbiten i kväll, så får jag inte det. Det har någon annan bestämt. Det får bli Obstwasser från tyska semesterimporten. Det har EU gett tillåtelse till. /LG 130726



UTHYRES
slaktgrisstallar
Ca 2 000 st slaktsvinsplatser. Kontinuerligt renoverade mellan 2001 och 2006.
Datamix blötutfodring.
Västra Östergötland.
Tel 0768-665405, 0143-20188
tomas.krumlinde@telia.com


Marknadskommentarer
Scan och SLS
God anmälan och god försäljning. Det varma vädret skapar ett fortsatt bra drag i grillprodukter. Det som dock är fortsatt jobbigt är volymen charkråvara.
Marknadsläge smågris i balans.
Önskar en fortsatt varm & solig sommar!

KLS Ugglarps
Marknaden är relativt oförändrad jämfört med föregående vecka.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det har varit ytterligare en bra vecka för grillprodukterna, men inte lika bra för övriga sortimentet. Grillprodukterna fortsätter säkert en tid ytterligare, medan övrigt delvis går till frysen.

Dalsjöfors Slakteri
Magnus Lagergren: -Från vårt perspektiv har marknaden varit besvärlig. Det ser lite ljusare ut nu när värmen kom. Vi har fortsatt en veckas slaktkö, som måste minskas.
-Det blev snett med de långa kontrakten och garantipriser. I fortsättningen måste huvudlinjen bli att arbeta med noteringen.

Skövde Slakteri:
Tommy Ögren: -Slakten är snart i balans, efter alla helger. Den är mycket hanterbar. Smågrisarna är i balans.
-Vi har ett tillfälligt stopp för försäljningen av skinka på tre veckor pga semestrarna vid industrin och att ryssarna köper mycket. Det går ett antal billass till Ryssland den här veckan och närmaste veckorna. Ryssarnas ökade intresse beror på att Ryssland stoppat importen från Canada.
-I Sverige är det riktigt drag i karré och rad. Det feta går hela tiden. De produkter som är svårsålda är trimning och sida. Sidan sätter dock fart när skolorna börjar. Då skivar vi upp och rimmar. Sedan kommer älgjakten. Då går det åt massor av både rökt och rimmad sida.

Österbottens Kött

Stefan Saaristo: -

Danish Crown
På den europeiska marknaden innebär den stundande industrisemestern i Sydeuropa en trögare efterfrågan från förädlingsindustrin. I gengäld är det även ganska låg slaktanmälan i EUs länder och därmed behärskat utbud av griskött i dessa veckor.
Färska skinkor handlas denna vecka till oförändrad prisnivå. För övriga köttdetaljer sker handeln till i stort sett oförändrad prisnivå.
Efter de senaste prishöjningarna syns det nu ett fall i sålda volymer till den engelska marknaden för bacon.
För marknaderna utanför Europa är avsättningen oförändrad i de asiatiska länderna, medan det är god aktivitet i försäljningen till den ryska marknaden.

ISN, Tyskland
Raketlyft för grispriset
I nästan alla länder har priserna höjts kraftigt denna vecka. Efterfrågan drivs av det vackra vädret, men som ett resultat av höga temperaturer, växer också grisarna långsammare. I många områden anmäls färre grisar till slakt och täcker inte efterfrågan. Med 6 cent höjning i Tyskland sattes standarden i många andra länder. Holland och Belgien följde således efter med höjningar på 6 cent. I Österrike höjdes priset 5 cent, liksom i Frankrike som har en god upptrend. Där väntas utbudet bli knappt även i fortsättningen pga redan låga slaktvikter.
I Spanien steg priset till över 1,90 € för första gången i år. Enligt rapporter väntas priset fortsätta stiga eftersom utbudet på slaktgrisar är begränsat.
Trend för tyska marknaden: F n är efterfrågan på griskött högre än normalt pga det vackra vädret. Efterfrågan bromsas inte ens av den påbörjade semesterperioden. De volymer som bjuds ut väntas inte täcka efterfrågan. Priserna nästa vecka väntas bli i varje vall stabila. ISN 130726

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:

Bloggat:
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Öka bondens status!
Jag förstår inte varför LRF inte ägnar sig åt basproduktionens lönsamhet?Att koka sylt och saft, ha bed & breakfast, klippa får och sälja ull etc, verkar att vara det som de styrande inom LRF tror är vår framtid. Med sådana visioner är snart det verkliga produktionslanbruket borta.
Sjuksköterskor vill ha 24 000 kr/mån +ob, lärare 40 000 och 12 v sommarledigt. Grisbönder kan möjligen kvittera ut 50 - 75 kr/tim. Höj böndernas status, det gör inte Bonde söker fru eller Farmen!

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
Tankar på beachen
Vi semestrar på Skagen. Redan vid hotellets frukostbord, påminns man om att Danmark är ett yndigt jordbruksland, inte minst beträffande svinproduktion, med utomordentlig bacon, skinka, korvar, ägg i olika former, även blödkogta, 6 - 7 ostsorter, juicer, yougort, fint eller mycket grovt helkornsbröd, smör, marmelader, honung, osv. Allt, utom kaffet, tydligen producerat på någon av öarna..
Då jag en stund efter den solida morgonmaden slött dåsar på beachen, på kort gångavstånd från spisesalen, kommer en och annan tanke..
En morgon föranledde en artikel i min morgonavis reflektioner kring bojkott av internationell handel med livsmedel. Artikeln handlade inte om svinkött utan om EUs hot att kräva märkning av fikon och andra frukter från odlingar i de nya (illegala) bosättningarna på Västbanken. Man säger inte rent ut att det gäller en blockad, eftersom frihandelsprincipen är närmast helig, utan talar om behovet av ursprungsmärkning, skydd för konsumenterna, etc. Men en högst lovvärd, hårdare attityd är kanske på väg internationellt med krav på kontroll och deklaration av innehåll, ursprung och märkning av livsmedel samt sanktioner mot dem som inte sköter sig. (Fast hästköttsskandalen lär denna gång ha klingat av utan några allvarliga följder för någon part.)
Danmark med sin årsproduktion på drygt 20 miljoner svin och omfattande livsmedelsproduktion i övrigt måste naturligtvis odla ett gott rykte internationellt. Viss känning av köpmotstånd har man som bekant upplevt på senare tid. Skälen kan vara många. ibland något bisarra, såsom karikatyrteckningar i danska tidningar, skämtsamma bilder av rondellhundar och (orena) svin, etc. TV- program om brister i djurskyddet och rapporter om överanvändning av antibiotika i produktionen kan däremot bli allvarligare för ett exporterande jordbruksland.

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Konsumenterna kan påverka antibiotika-avtrycket genom val av livsmedel
Vi borde tala om antibiotika-avtryck lika väl som vi pratar om ekologiska avtryck av vår matkonsumtion. Det var mitt budskap på Vi Konsumenters och Svenska Djurhälsovården frukostseminarium i Almedalen. Det finns stora skillnader mellan hur mycket antibiotika som används till grisar, kycklingar och kalvar m fl djur i olika EU-länder. Och ju mer som används, ju högre andel antibiotikaresistenta bakterier. Sverige har den lägsta förbrukningen (15 mg per kg slaktad vikt) medan Spanien toppar med närmare 250 mg. Danmark har mer än dubbel så hög förbrukning som Sverige.
Precis som när det gäller salmonella måste målet vara att förhindra uppkomsten av antibiotikaresistens och här krävs att alla i livsmedelskedjan tar sitt ansvar. Glädjande nog fanns ett stort intresse för vårt seminarium och såväl Axfood, COOP och Martin Servera fanns på plats.
Det är åtgärder på gång kring hur handeln kan ta sitt ansvar. Vi bör medverka till att situationen förbättras i andra länder. Men innan dess kan man faktiskt välja svenskt kött om man vill minska sitt antibiotikaavtryck.

Bloggar och kommentarer
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk. /LG

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090, 019-576090
gris@agrar.se
Klicka på annonsen!

Grispriserna vecka 31

Partipriset
Scans industripris (tidigare partipris) är gått upp till
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 31 v 30 v 29 v 28
Lövsta Kött - 17,00 17,00 17,00 17,00
Ginsten Slakteri 65-94,9 16,60 16,60 16,60 16,60
KLS Ugglarps Topp* 70-99,9 15,60 15,60 15,60 15,60
Dahlbergs 71-96,9 14,70 14,70 14,70 14,70
Skövde Plus** 72-96,9 15,70 15,70 - 15,70
Skövde Grund** 72-96,9 14,50 14,50 - 14,50
Dalsjöfors Kvalitet 68-104,9 14,50 14,50 - 14,50
KLS Ugglarps Grund 70-99,9 13,70 13,70 13,70 13,70
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Scan - SLS 75-96,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
överst - överst överst
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
överst överst - överst
Dalsjöfors Slakteri
-
överst - - överst
Dahlbergs Slakteri
-
överst - överst -
Ginsten
-
balans balans balans balans
Gröna siffror = Ökning, Röda = Minskning Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = Grundnoteringen gäller gamla avtal och avtal med kvartalspriser. För nytecknade avtal gäller Plus-noteringen.



Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 31 v 30 v 29
13,45 Danish Crown 70,0–83,9 dkr 11,70 11,50 11,40
22,93 Nortura 67,1–90,0a nkr 20,85 20,85 20,85
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
12,69 Atria Premium+ 78 – 98 euro - 1,48 1,48
14,58 Snellmans 80 – 105 euro 1,70 1,70 1,70
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 31 v 30 v 29 v 28 v 27
26 jul Landsnotering* euro euro euro euro euro
15,44 Tyskland 1,80 1,80 1,74 1,68 1,70
23 jul jämförbara**
16,94 Italien - 1,975 1,924 1,848 1,722
16,70 England - 1,947 1,929 1,923 1,953
16,55 Spanien - 1,930 1,892 1,885 1,885
15,56 Frankrike - 1,814 1,760 1,708 1,737
14,98 Tyskland - 1,746 1,686 1,626 1,646
14,73 Belgien - 1,717 1,655 1,593 1,618
14,70 Österrike - 1,714 1,663 1,612 1,612
14,62 Tjeckien - - 1,704 1,704 1,694
14,51 Polen - - - 1,692 1,690
14,41 Holland - 1,680 1,623 1,566 1,557
14,33 Danmark - 1,671 1,643 1,643 1,643
13,67 Irland - 1,594 1,594 1,594 1,594
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
18 nov Land v 46 v 45 v 44 v 43 v 42
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.



Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.
Auktionsdag
24 juli
17 juli
10 juli
3 juli
Utbud
3318
2378
2905
2460
Sålda
2598
2378
2565
1430
Medelpris, euro
1,85
1,81
1,75
1,70
Lägst
1,83
1,78
1,73
1,69
Högst
1,87
1,82
1,76
1,71
Medelpris, skr
15,87
15,62
15,10
14,77

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 9,40 kr, galtar 7,00 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 31 v 30 v 29 v 28
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 8,50 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,60 9,60 9,60 9,60
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 9,40 9,40 9,40 9,40
KLS Ugglarps 140- 8,60 8,60 8,60 8,60
Ginsten 140,1 kg- 8,50 8,50 8,50 8,50
Dahlbergs 140- 7,50 7,50 7,50 7,50
Skövde 140- 5,50 5,50 - 5,50
Scan 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 6,65 6,65 - 6,25
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången oflådd 7,00 7,00 7,00 7,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 7,00 7,00 7,00 7,00
Scan oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,60, galtar 7,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 31 v 30 v 29
9,89
Danish Crown 129,9 kg- dkr 8,60 8,10 7,40
13,66
Nortura Fri vikta nkr 12,42 12,42 12,42
Finland
7,55
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
4,97
Österbottens Fri vikt, E euro - 0,58 0,58
Tyskland
10,72
ZNVG 56 % euro 1,25 1,22 1,19
Galtar
8,74
Danish Crown 109,9 kg- dkr 7,60 7,10 6,40
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 30 v 29 v 28 v 27 v 26 v 25 v 24
Pund
9,97
9,99
10,05
10,20
10,32
10,00
10,19
Dollar 6,50 6,58 6,67 6,68 6,73 6,47 6,50
Euro 8,58 8,63 8,69 8,69 8,78 8,58 8,70
Dansk 1,15 1,15 1,16 1,16 1,17 1,15 1,16
Norsk 1,09 1,09 1,09 1,09 1,10 1,11 1,12
Yen 6,50 6,56 6,72 6,72 6,86 6,63 6,91
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 31 v 30 v 29 v 28
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 22,50 22,50 22,50 22,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 20,35 20,35 20,35 20,35
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 22,20 22,20 22,20 22,20
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 20,50 20,50 - 20,50
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Slakteri 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 540 540 - 560
SLS (Scan)
Plus 30 kg 580 580 580 580
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev balans balans balans balans
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri balans balans - -
Dalsjöfors Slakteri balans - - överst
Dahlbergs Slakteri balans - balans -
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 31 v 30 v 29 v 28 v 27
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
267
Basis 7 kg 233 228 223 223 220
465
Basis 30 kg 405 397 389 389 385
273
SPF+Myc 7 kg 238 233 228 228 225
471
SPF+Myc 30 kg 410 402 394 394 390
278
SPF 7 kg 242 237 232 232 229
476
SPF 30 kg 414 406 398 398 394
920
Økologi 30 kg 800 795 789 789 781
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
739
25-kilos 660 660 660 660 660
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
609
Klass S40, 30 kg* 71 71 74 74 74
Tyskland
454
ZNVG 28 kg - 55 53 53 53
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v 46 v 45 v 44 v 43 v 42
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.