@-GRIS 2 augusti 2013
Senaste uppdatering gjord 2 augusti 21,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!

Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Senaste nytt om marknaden och priser

Flesta priserna oförändrade i EU v 32
Tyska och danska priserna på slaktgrisar är oförändrade v 32. Det sker inte heller någon förändring i Sverige. Utbud och efterfrågan balanserar hyggligt, med tendens till underskott och slaktvikterna har tendens att gå nedåt i vissa länder. I Sverige verkar det fortfarande vara gott om grisar.
Priset på suggor fortsätter dock uppåt. Danska fortsätter upp 20 øre även nästa vecka, medan tyska priset är oförändrat 1,25 €, 10,85 kr. Danska suggpriset har gått upp tre veckor i rad, med sammanlagt 1,40 dkr, drygt 1,60 skr. Snart borde väl krisen för korvråvaran vara över!?
I Sverige har också suggpriset gått upp, senast den här veckan när Tallhöjdens höjde suggorna 1,70 kr och galtarna 2 kr.
Grillar vi inte var och varannan kväll, när det är så vackert väder och fina grillkvällar? Jag har kollat i butikernas köttdiskarna senaste veckorna och sett att det är gott om grillprodukter varje dag. Tidigare år har det varit tomt när det varit fina grillkvällar. Senast i går kväll såg jag 16 tråg x ca 1,5 kg dansk marinerad karré till 50 % rabatt i ICAs "billiga låda". Med utgångsdatum uppnått och nära stängningsdags, gissar jag att nästan en halv dansk gris gick till soporna.
Annars rapporteras mycket god försäljning av grillprodukter. Skövde har sålt all karré, t o m för nästa vecka.
-En underbar försäljningsvecka, säger Tommy Ögren. Jag ser framtiden an med tillförsikt! /LG 130802UTHYRES
slaktgrisstallar
Ca 2 000 st slaktsvinsplatser. Kontinuerligt renoverade mellan 2001 och 2006.
Datamix blötutfodring.
Västra Östergötland.
Tel 0768-665405, 0143-20188
tomas.krumlinde@telia.com


Marknadskommentarer
Scan och SLS
-

KLS Ugglarps
Marknaden är relativt oförändrad jämfört med föregående vecka.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Veckan har varit som förväntat på västkusten med många badgäster och därmed bra efterfrågan på grillprodukter. När sommarfirarna åker hem och skolorna börjar, väntar vi minskad försäljning av sådana produkter.
-Vi har inte sänkt några priser på slaktgrisar, som det uppges att en del slakterier tagit upp förhandlingar med vissa leverantörer om.

Dalsjöfors Slakteri
Magnus Lagergren: -Priserna och marknaden är oförändrad.

Skövde Slakteri:
Tommy Ögren: - Vädret har varit växlande i veckan, med i bland mulet men varmt och ibland solsken. Skåne och västkusten har fått bättre väder än tidigare. Det har satt fart på efterfrågan på korv till grillning. När det är riktigt varmt köper konsumenterna mycket youghurt, m m, och grillar mindre. Den här veckan har gått åt riktigt mycket råvara för tillverkning av korv.
Karrén är slutsåld även för nästa vecka och övriga grillprodukter går också bra. De håller i sig, men det brukar bli stopp när skolorna börjar. Vi lastar dessutom ut en container per vecka för export.
Allt detta tär fint på lagren och det är inte mycket kvar i frysarna. Lagersituationen är således helt ok hos oss. Det är sida och trimning som är svårast att sälja, men skolstarten är nu nära och då brukar dessa produkter säljas bra igen.
-Jag ser framtiden an, särskilt efter en sådan här underbar vecka för försäljningen. Vi har kört med full bemanning under hela semestern, med delvis inhyrd personal, och kön i slakten är nästan slut. Att det är bra fart i slakten ser vi bl a på att slaktvikterna börjar gå ner.
-Vi hoppar fortfarande inte jämfota när vi tittar på våra kalkyler, men affärerna rullar på bra. Grisen är fortfarande för dyr, från vår sida sett, men grisföretagarna behöver sina pengar. Det är inte aktuellt att sänka priserna.

Österbottens Kött

Stefan Saaristo: -Det är normal marknad för sommaren. Konsumenterna äter mycket korv under semestrarna och många äter ute på olika matställen. Och grillar helt kött.
-Snart börjar skolorna och man återgår till höstmenyn. Då ökar t ex försäljningen av malet kött.

Danish Crown
Marknaden för griskött är fortsatt präglad av låg tillförsel till slakterierna. På den europeiska marknaden säljs färsk skinka till oförändrad prisnivå.
Övriga detaljer säljs till i stort sett oförändrad prisnivå. Det är stigande efterfrågan för bog och karré.
På den engelska marknaden har bacon oförändrad avsättning sedan förra veckan. Efter de senaste prishöjningarna ses nu en minskning av de sålda volymerna. För marknaderna utanför Europa är försäljningen oförändrad vad gäller de asiatiska marknaderna, medan det är fin aktivitet på den ryska marknaden.

ISN, Tyskland
Oförändrat eller uppåt i EU
Utbudet av slaktgrisar är fortfarande i underkant i EU. Sjunkande slaktvikter förekommer i nästan alla länder. Det bidrar till höjda priser, eller i varje fall oförändrade. I Tyskland och Österrike blev det ingen prisökning denna vecka. Marknaden för kött är inte lika dynamisk som tidigare veckor. I Holland, Belgien och Frankrike medverkade den knappa tillgången till 1 cents höjning. I Spanien medverkade de höga temperaturerna till låg tillväxt hos grisarna och som konsekvens av detta låga slaktvolymer och som konsekvens därav höjda priser med 2 cent.
Priset i Danmark gick upp 3 cent. Det sägs att exporten, särskilt till Ryssland, är på en högre nivå än under de senaste veckorna.
Trend för tyska marknaden: Situationen på marknaden för slaktgrisar nästa vecka väntas bli samma som denna vecka. Prisnivån väntas bli som lägst oförändrad. /ISN 30731

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:

Bloggat:
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Risk eller ränta
Jag påstår att banken drivit Upppig i konkurs. Hade banken lånat ut pengar till den nivå som grisproduktionen avkastat så hade Upppig varit kvar på banan. Genom den höga räntan dränerade banken företaget på flera hundra tusen kronor om året. Pengar som i stället kunnat används till amorteringar.
Räntenivån anses vara ett instrument som hänger ihop med risken. Hög risk = hög ränta. Jag vänder på resonemanget. Om banken tar hög ränta utsätter de sig för hög risk. Tar de låg ränta utsätter de sig för låg risk. Knyter banken en amorteringsplan till räntenivån och använder den ”lägre räntan” till att betala av på skulderna så klarar sig banken ifrån kreditförlusten.
Det är lättare att förlora mycket pengar än tjäna lite.
Stellan Ericsson

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
Tankar på beachen
Vi semestrar på Skagen. Redan vid hotellets frukostbord, påminns man om att Danmark är ett yndigt jordbruksland, inte minst beträffande svinproduktion, med utomordentlig bacon, skinka, korvar, ägg i olika former, även blödkogta, 6 - 7 ostsorter, juicer, yougort, fint eller mycket grovt helkornsbröd, smör, marmelader, honung, osv. Allt, utom kaffet, tydligen producerat på någon av öarna..
Då jag en stund efter den solida morgonmaden slött dåsar på beachen, på kort gångavstånd från spisesalen, kommer en och annan tanke..
En morgon föranledde en artikel i min morgonavis reflektioner kring bojkott av internationell handel med livsmedel. Artikeln handlade inte om svinkött utan om EUs hot att kräva märkning av fikon och andra frukter från odlingar i de nya (illegala) bosättningarna på Västbanken. Man säger inte rent ut att det gäller en blockad, eftersom frihandelsprincipen är närmast helig, utan talar om behovet av ursprungsmärkning, skydd för konsumenterna, etc. Men en högst lovvärd, hårdare attityd är kanske på väg internationellt med krav på kontroll och deklaration av innehåll, ursprung och märkning av livsmedel samt sanktioner mot dem som inte sköter sig. (Fast hästköttsskandalen lär denna gång ha klingat av utan några allvarliga följder för någon part.)
Danmark med sin årsproduktion på drygt 20 miljoner svin och omfattande livsmedelsproduktion i övrigt måste naturligtvis odla ett gott rykte internationellt. Viss känning av köpmotstånd har man som bekant upplevt på senare tid. Skälen kan vara många. ibland något bisarra, såsom karikatyrteckningar i danska tidningar, skämtsamma bilder av rondellhundar och (orena) svin, etc. TV- program om brister i djurskyddet och rapporter om överanvändning av antibiotika i produktionen kan däremot bli allvarligare för ett exporterande jordbruksland.

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Starka kvinnor
Jag har varit omgiven av starka kvinnor, som starkt bidragit till att driva viktiga frågor som antibiotika till djur, livsmedelssäkerhet och djuromsorg. Visst har det funnits kloka bondeledare som bidragit, men …. Vi har också haft starka kvinnliga jordbruksministrar – Margareta Winberg som stod bredvid Birgitte Bardot vid en svensk djurtransportbil i Bryssel, för att driva den viktiga frågan kring långa djurtransporter. Och Annika Åhnberg, som värd för Sveriges seminarium kring antibiotika 1997, som syftade till att förbjuda antibiotika som generell fodertillsats. Vi vann! Mycket tack vare Annika, Christina Greko, Maria Donis, Anna Tofftén, Louise Ungerth, Marit Paulsen m fl. Och glöm inte den som initierade frågan 1981, Gunilla Krantz som informationschef på Slakteriförbundet. Och många av oss kämpar på, även om vi hållit på sedan 80-talet. Och det saknas inte starka kvinnor (och starka män), så jag har god förhoppning om att vi ska vinna fler segrar.

Bloggar och kommentarer
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk. /LG

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090, 019-576090
gris@agrar.se
Klicka på annonsen!

Grispriserna vecka 32

Partipriset
Scans industripris (tidigare partipris) är gått upp till
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 32 v 31 v 30 v 29
Lövsta Kött - 17,00 17,00 17,00 17,00
Ginsten Slakteri 65-94,9 16,60 16,60 16,60 16,60
KLS Ugglarps Topp* 70-99,9 15,60 15,60 15,60 15,60
Dahlbergs 71-96,9 - 14,70 14,70 14,70
Skövde Plus** 72-96,9 15,70 15,70 15,70 -
Skövde Grund** 72-96,9 14,50 14,50 14,50 -
Dalsjöfors Kvalitet 68-104,9 14,50 14,50 14,50 -
KLS Ugglarps Grund 70-99,9 13,70 13,70 13,70 13,70
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Scan - SLS 75-96,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
överst överst - överst
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
överst överst överst -
Dalsjöfors Slakteri
-
överst överst - -
Dahlbergs Slakteri
-
- överst - överst
Ginsten
-
balans balans balans balans
Gröna siffror = Ökning, Röda = Minskning Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = Grundnoteringen gäller gamla avtal och avtal med kvartalspriser. För nytecknade avtal gäller Plus-noteringen.Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 31 v 31 v 30
13,57 Danish Crown 70,0–83,9 dkr 11,70 11,70 11,50
22,93 Nortura 67,1–90,0a nkr 20,85 20,85 20,85
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
12,69 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,48 1,48 1,48
14,58 Snellmans 80 – 105 euro 1,70 1,70 1,70
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 32 v 31 v 30 v 29 v 28
2 aug Landsnotering* euro euro euro euro euro
15,44 Tyskland 1,80 1,80 1,80 1,74 1,68
30 jul jämförbara**
17,59 Italien - 2,025 1,975 1,924 1,848
16,79 England - 1,933 1,947 1,929 1,923
16,93 Spanien - 1,949 1,930 1,892 1,885
15,80 Frankrike - 1,819 1,814 1,760 1,708
15,17 Tyskland - 1,746 1,746 1,686 1,626
15,02 Belgien - 1,729 1,717 1,655 1,593
14,89 Österrike - 1,714 1,714 1,663 1,612
15,01 Tjeckien - - 1,728 1,704 1,704
15,15 Polen - - - 1,744 1,692
14,68 Holland - 1,690 1,680 1,623 1,566
14,75 Danmark - 1,698 1,671 1,643 1,643
13,85 Irland - 1,594 1,594 1,594 1,594
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
18 nov Land v 46 v 45 v 44 v 43 v 42
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.
Auktionsdag
31 juli
24 juli
17 juli
10 juli
Utbud
2145
3318
2378
2905
Sålda
1855
2598
2378
2565
Medelpris, euro
1,85
1,85
1,81
1,75
Lägst
1,82
1,83
1,78
1,73
Högst
1,87
1,87
1,82
1,76
Medelpris, skr
15,87
15,87
15,62
15,10

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 9,40 kr, galtar 7,00 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 32 v 31 v 30 v 29
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,60 9,60 9,60 9,60
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 9,40 9,40 9,40 9,40
KLS Ugglarps 140- 8,60 8,60 8,60 8,60
Ginsten 140,1 kg- 8,50 8,50 8,50 8,50
Dahlbergs 140- - 7,50 7,50 7,50
Skövde 140- 5,50 5,50 5,50 -
Scan 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 6,65 6,65 6,65 -
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 6,50 6,50
Knorrevången oflådd 7,00 7,00 7,00 7,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 7,00 7,00 7,00 7,00
Scan oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,60, galtar 7,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 32 v 31 v 30
10,20
Danish Crown 129,9 kg- dkr 8,80 8,60 8,10
13,66
Nortura Fri vikta nkr 12,42 12,42 12,42
Finland
7,55
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
4,97
Österbottens Fri vikt, E euro 0,58 0,58 0,58
Tyskland
10,72
ZNVG 56 % euro 1,25 1,25 1,22
Galtar
9,04
Danish Crown 109,9 kg- dkr 7,80 7,60 7,10
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 31 v 30 v 29 v 28 v 27 v 26 v 25
Pund
9,93
9,97
9,99
10,05
10,20
10,32
10,00
Dollar 6,55 6,50 6,58 6,67 6,68 6,73 6,47
Euro 8,69 8,58 8,63 8,69 8,69 8,78 8,58
Dansk 1,16 1,15 1,15 1,16 1,16 1,17 1,15
Norsk 1,10 1,09 1,09 1,09 1,09 1,10 1,11
Yen 6,64 6,50 6,56 6,72 6,72 6,86 6,63
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 32 v 31 v 30 v 29
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 22,50 22,50 22,50 22,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 20,35 20,35 20,35 20,35
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg - 22,20 22,20 22,20
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 20,50 20,50 20,50 -
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Slakteri 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 540 540 540 -
SLS (Scan)
Plus 30 kg 580 580 580 580
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev balans balans balans balans
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri balans balans balans -
Dalsjöfors Slakteri balans balans - -
Dahlbergs Slakteri - balans - balans
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 32 v 31 v 30 v 29 v 28
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
267
Basis 7 kg 233 233 228 223 223
465
Basis 30 kg 405 405 397 389 389
273
SPF+Myc 7 kg 238 238 233 228 228
471
SPF+Myc 30 kg 410 410 402 394 394
278
SPF 7 kg 242 242 237 232 232
476
SPF 30 kg 414 414 406 398 398
920
Økologi 30 kg 800 800 795 789 789
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
739
25-kilos 660 660 660 660 660
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
609
Klass S40, 30 kg* 71 71 71 74 74
Tyskland
454
ZNVG 28 kg - 55 55 53 53
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v 46 v 45 v 44 v 43 v 42
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.