@-GRIS 23 augusti 2013
Senaste uppdatering gjord 23 augusti 18,20
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!

Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Senaste nytt om marknaden och priser
Tyska grispriset har gått upp 2,20 skr på 7 veckor
Tyskland höjer priset på slaktgrisar 5 cent även nästa vecka. Tyska grispriset har gått upp 25 cent, 2,20 skr på 7 veckor. Nu kan slaktarna inte längre säga att avståndet mellan tyskt och svenskt grispris är stort! För några veckor sedan sa en slaktare att prisskillnaden borde minska med 1 kr för att få bättre balans. Den kronan är balanserad nu, med råge!
Danmark höjer också priset på slaktgrisar, med 20 øre även v 35 och suggor med 30.
Skolor och personalrestauranger är nu i full produktion och dessutom är grillsäsongen förlängd pga det vackra vädret. Det är värdefullt, men det har inte synts något av detta på svenska grispriserna. Alla svenska slakterier har oförändrat även v 35..
Finska Atria höjde innevarande vecka, med hänvisning till att den europeiska prisnivån stiger.
Grisgeneralen skriver den här veckan att Scans grispris 10,27 kr borde avnoteras, eftersom det är helt missvisande. Alla har automatiskt några kronor i tillägg och dessutom personliga tillägg, sägs det. Men det troliga är att Scan måste ha någon notering att relatera sina tillägg till. Det finns ju grisuppfödare som kräver att få tilläggen relaterade till något annat slakteris priser och det blev kanske alternativet om det egna priset tas bort.
Det är inte enbart i grisbranschen overkliga eller rent av felaktiga priser publiceras. Be att få priset på en ny skördetröska, t ex. Listpriset är inte heller där verkligt, utan kanske flera hundra tusen lägre när man förhandlat färdigt.
Det stora problemet är väl om någon skulle tro att Scans grispris, eller listpriset på en tröska är det rätta priset. De blir ju grundlurade och det kanske är därför att dessa priser finns. Jag känner till historiska fall, där det varit riktigt synd om bönderna. /LG 130823


UTHYRES
slaktgrisstallar
Ca 2 000 st slaktsvinsplatser. Kontinuerligt renoverade mellan 2001 och 2006.
Datamix blötutfodring.
Västra Östergötland.
Tel 0768-665405, 0143-20188
tomas.krumlinde@telia.com


Marknadskommentarer
Scan och SLS
Oförändrad situation på marknaden jämfört föregående vecka. Egen tillverkning av chark är en fördel i rådande situation med otroligt låga priser på råvaror. Den långa grillsäsongen fortsätter samtidigt som julproduktion och kampanj smörgåsmat pågår.
Vi är glada och stolta för att Rapsgris är nominerad i kategorin ”Årets produkt” på Dagligvarugalan. Dagligvarugalan är butiksbranschens egen happening och den går av stapeln på Stockholm Waterfront för femte året i rad den 12 september.

KLS Ugglarps
Marknaden är i stort sett oförändrad mot föregående vecka.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det rullar på och känns hyfsat på marknaden. Karrén har avtagit, men går fortfarande i det vackra vädret.
-Men det är inte dags att återställa grispriset riktigt ännu.

Dalsjöfors Slakteri
Magnus Lagergren: -Det är eftersäsong nu, där prisbilden försvagas för sommarprodukter.

Skövde Slakteri:
Christian Ögren: -Marknaden tuffar på med karré och även skinkan går bra. Höjda tyska grispriser till trots, är det stor press på råvaran och tyskt kött väller in.
-Vi förhandlar nu om skinkpriser för kv 4, men det går inte att säga något än om vad priserna på julskinka blir. Det är lika svårt att spekulera i priserna på griskött, som att spekulera på aktiebörsen.
Cato Gustafsson: -Det märks att skolor och storkök är igång, på att försäljningen blir mer anatomisk. Men det grillas även flitigt i det vackra vädret.

Österbottens Kött

Stefan Saaristo: -Det är bra att prisbilden i Europa förbättras så grisbranschen utvecklas. Höjningen i Tyskland är välkommen.
-Slakten är i balans, men det är fortsatt överskott på smågrisar.

Danish Crown
De europeiska marknaderna fortsätter den positiva utvecklingen, baserat på ett lågt utbud av grisar till slakt.
Vi ser väsentligt stigande priser på bog och bogkött. Vi ser också lätt stigande priser på skinka, där de närmar sig rekordnivå. Framändar är stabila.
Det samma gäller för kotlett och bröst, som säljs löpande på marknaden till stabila priser.
Baconmarknaden i England är likaså tillfredsställande, påverkad av den generellt goda efterfrågan på färsk kotlett.
På marknaderna i tredje land är situationen oförändrad, med bod efterfrågan från Ryssland och stabil försäljning till Japan och Kina.

ISN, Tyskland
Små utbud höjer grispriserna
De volymer slaktgrisar som bjuds ut på EU-marknaden är fortfarande små. Även i början på denna vecka var utbudet av slaktgrisar under det normala. Att det saknades en slaktdag pga helgdag i vissa länder, ändrade inte på detta. Rekordlåga volymer noteras i Österrike, där medelvikten på slaktgrisar var knappt 94 kilo. Som resultat av det låga utbudet, steg priserna i de flesta EU-länder.
Traditionellt tog tyska priset, som höjdes 5 cent, med sig priserna uppåt i både Holland, Belgien, Österrike och Italien. Danska priset fortsatte också uppåt efter två veckor med stabilt pris. Franska priset orkade dock endast med en mindre höjning och Frankrike tvingades därmed lämna från sig försprånget och de båda länderna ligger nu nästan båda på andraplatsen inom gruppen av mest svintäta länder. Från Irland och Spanien blev priserna oförändrade.
Tendens för tyska marknaden: Enligt bedömare på marknaden syns inget klart slut på nuvarande situation med låg försörjning av slaktgrisar. Som situationen ser ut, väntas priset som lägst bli oförändrat nästa vecka. ISN 130822

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:

Bloggat:
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Avnotera Scan!
Scans officiella grispris har varit samma sedan maj 2011, medan övriga slakteriers priser följt marknaden. Detta innebär att Scan mörkar sina priser på grisar, medan man har har rörliga priser på både nöt och lamm.
Det är viktigt för grisbranschen att kunna göra prisjämförelser. Bench marking blir allt vanligare hos oss grisföretagare. Vi måste veta för att bli framgångsrika företagare.
En tidigare chef på Scan sa att man inte fick tala om vilka priser man har på slaktgrisar, eftersom HK Scan är börsnoterat. Det betyder väl att man inte heller får berätta om priserna för sina kunder, när man ska sälja köttet? Då är det inte konstigt att det går knackigt för HK Scan!
Jag uppmanar alla medier att kasta Scan-priserna i papperskorgen, eftersom de inte fyller någon funktion!

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-


Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Flaggan i topp för svensk mat!
”Näringsnationalismen är obegriplig, flagga lagom!” säger Malin Siwe i dagens Expressen. Att konsumenter värnar om och föredrar landets egna livsmedel kallas ibland också för matchauvinismen och av frihandelsvänner för otillbörlig protektionismen (Marit Paulsen, Birgitta Ohlsson och Marie Ludvigsson SvD).
Jag tycker det inte detta är något som helst konstigt. Mat är något man stoppar i kroppen flera gånger om dagen och är mer värdeladdat för många än kläder eller tekniska prylar. Men det finns också en insikt om att mat inte bara är livsmedel utan har betydelse för landskapet, hälsan, djuren och miljön. Svenska konsumenter vill värna svenska bönder. Det är den enkla sanningen, som bekräftas i flera stora konsumentstudier. Att närproducerat ibland värderas högre än ekologiskt och djurskydd avspeglar samma sak. Det är också därför franska konsumenter vill ha franska råvaror, accepterar att franska bönder demonstrerar och franska premiärministrar måste klappa kor på lantbruksutställningar.
Jag har tidigare skrivit att jag gärna är protektionist när det gäller mat om det gynnar min egen och djurens hälsa, miljön och det svenska landskapet (blogg 9 oktober2011). Svenska livsmedel är också unika i avseende på låg förbrukning av antibiotika till svenska djur, salmonellafrihet och god djuromsorg. Jag har debatterat med Malin Siwe i liknande frågor tidigare. Jag tycker det är både begripligt och sunt att man värnar sin egen livsmedelsproduktion och sina bönder.

Bloggar och kommentarer
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk. /LG

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090, 019-576090
gris@agrar.se
Klicka på annonsen!

Grispriserna vecka 35

Partipriset
Scans industripris (tidigare partipris) är gått upp till
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 35 v 34 v 33 v 32
Lövsta Kött - 17,00 17,00 17,00 17,00
Ginsten Slakteri 65-94,9 16,20 16,20 16,20 16,60
KLS Ugglarps Topp* 70-99,9 15,60 15,60 15,60 15,60
Dahlbergs 71-96,9 14,70 14,70 14,70 14,70
Skövde Plus** 72-96,9 15,70 15,70 15,70 15,70
Skövde Grund** 72-96,9 14,50 14,50 14,50 14,50
Dalsjöfors Kvalitet 68-104,9 14,50 14,50 14,50 14,50
KLS Ugglarps Grund 70-99,9 13,70 13,70 13,70 13,70
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Scan - SLS 75-96,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
överst överst överst överst
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
balans balans balans överst
Dalsjöfors Slakteri
-
överst överst överst överst
Dahlbergs Slakteri
-
- överst överst överst
Ginsten
-
balans balans balans balans
Gröna siffror = Ökning, Röda = Minskning Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = Grundnoteringen gäller gamla avtal och avtal med kvartalspriser. För nytecknade avtal gäller Plus-noteringen.Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 35 v 34 v 33
13,06 Danish Crown 70,0–83,9 dkr 12,10 11,90 11,70
22,93 Nortura 67,1–90,0a nkr 20,85 20,85 20,85
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
13,14 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,50 1,50 1,48
14,89 Snellmans 80 – 105 euro 1,70 1,70 1,70
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 35 v 34 v 33 v 32 v 31
23 aug Landsnotering* euro euro euro euro euro
16,90 Tyskland 1,93 1,88 1,83 1,80 1,80
20 aug jämförbara**
18,18 Italien - 2,076 2,025 2,025 2,025
17,12 Spanien - 1,955 1,955 1,955 1,949
17,09 England - 1,951 1,921 1,910 1,933
15,99 Tyskland - 1,826 1,776 1,746 1,746
15,98 Frankrike - 1,825 1,810 1,836 1,819
15,68 Belgien - 1,791 1,742 1,717 1,729
15,64 Österrike - 1,786 1,745 1,714 1,714
15,47 Tjeckien - - - 1,766 1,758
14,99 Polen - - - 1,712 1,798
15,38 Holland - 1,756 1,709 1,680 1,690
15,10 Danmark - 1,724 1,697 1,698 1,698
13,96 Irland - 1,594 1,594 1,594 1,594
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
18 nov Land v 46 v 45 v 44 v 43 v 42
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.
Auktionsdag
21 aug
14 aug
7 aug
31 juli
Utbud
2440
1925
2480
2145
Sålda
2340
1825
2480
1855
Medelpris, euro
1,96
1,91
1,87
1,85
Lägst
1,94
1,89
1,83
1,82
Högst
1,97
1,94
1,88
1,87
Medelpris, skr
17,16
16,73
16,11
15,87

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 9,40 kr, galtar 7,00 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 35 v 34 v 33 v 32
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 10,20 10,20
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,60 9,60 9,60 9,60
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 9,40 9,40 9,40 9,40
KLS Ugglarps 140- 8,60 8,60 8,60 8,60
Ginsten 140,1 kg- 8,50 8,50 8,50 8,50
Dahlbergs 140- 7,50 7,50 7,50 7,50
Skövde 140- 5,50 5,50 5,50 5,50
Scan 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 6,65 6,65 6,65 6,65
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 8,50 8,50
Knorrevången oflådd 7,00 7,00 7,00 7,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 7,00 7,00 7,00 7,00
Scan oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,60, galtar 7,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 35 v 34 v 33
10,99
Danish Crown 129,9 kg- dkr 9,40 9,10 8,80
13,41
Nortura Fri vikta nkr 12,42 12,42 12,42
Finland
7,70
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
5,08
Österbottens Fri vikt, E euro 0,58 0,58 0,58
Tyskland
11,91
ZNVG 56 % euro 1,36 1,33 1,29
Galtar
9,82
Danish Crown 109,9 kg- dkr 8,40 8,10 7,80
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 34 v 33 v 32 v 31 v 30 v 29 v 28
Pund
10,25
10,08
10,09
9,93
9,97
9,99
10,05
Dollar 6,57 6,49 6,50 6,55 6,50 6,58 6,67
Euro 8,76 8,62 8,68 8,69 8,58 8,63 8,69
Dansk 1,17 1,15 1,16 1,16 1,15 1,15 1,16
Norsk 1,08 1,10 1,10 1,10 1,09 1,09 1,09
Yen 6,68 6,62 6,76 6,64 6,50 6,56 6,72
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 35 v 34 v 33 v 32
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 21,50 21,50 22,50 22,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 20,35 20,35 20,35 20,35
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 22,20 22,20 22,20 22,20
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 20,50 20,50 20,50 20,50
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Slakteri 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 540 540 540 540
SLS (Scan)
Plus 30 kg 580 580 580 580
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - balans balans balans
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri brist brist brist balans
Dalsjöfors Slakteri - balans balans balans
Dahlbergs Slakteri - balans balans balans
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 35 v 34 v 33 v 32 v 31
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
294
Basis 7 kg 252 246 241 233 233
501
Basis 30 kg 429 421 413 405 405
300
SPF+Myc 7 kg 257 251 246 238 238
507
SPF+Myc 30 kg 434 426 418 410 410
305
SPF 7 kg 261 255 250 242 242
512
SPF 30 kg 438 430 422 414 414
940
Økologi 30 kg 804 806 800 800 800
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
712
25-kilos 660 660 660 660 660
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
621
Klass S40, 30 kg* 71 71 71 71 71
Tyskland
508
ZNVG 28 kg 58 57 56 55 55
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v 46 v 45 v 44 v 43 v 42
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.