@-GRIS 1 november 2013
Senaste uppdatering gjord 4 november 17,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Grisgård
till salu
Helintegrerad produktion
28 suggor x 11 grupper
Mer info: www.damparp.se
Magnus Karlsson
Dämparp, 57895 Flisby
070-691 14 11
damparp@telia.com

Senaste nytt om marknaden och priser
Tyskland fortsätter ner med 7 cent v 45
Tyska grispriset sänks med 7 cent v 45 och det föll 5 cent v 44. Det är 1,05 kr på två veckor. Suggorna sänks 85 öre nästa vecka. Danska slaktgrisar sänks 20 øre suggor 40. Det är alltså stora sänkningar, som gör tyskt griskött ännu billigare, när vi närmar oss julproduktionen och det svenska priset brukar stiga.
I Sverige sänker Scan priset på smågrisar med 20 kr.
Atrias prognos för årsresultatet 2013 skrevs ner i oktober med extra avskrivningar på 23 milj € pga avvecklingen av bl a grisproduktionen vid Moskva. T o m kv 3 sjönk därmed resultatet före skatt till 0,9 milj €, jämfört med 12,9 i fjol, trots ökad omsättning. Atria gjorde vinst i Finland och även Sverige i kronor. Förbättrade försäljningen i Sverige med 2,3 % beror på trimmad struktur i försäljningen, samt stabila råvarupriser. När Atria tar hem svenska pengarna till Finland, blir det förlust på 0,2 milj € pga valutan. För hela Atria-koncernen blev kvartal 3 en förlust på 5 milj €.
Har du kastat några gamla värmelampor för smågrisar på skrothögen? Hämta in dem igen och lägg ut dem på Blocket.se. Där betalas gamla fula värmelampor med 1000 kr, t o m 1200 kr. De är retro och ger hemmet en gammaldags lantlig miljö. Krister Wiengren uppmärksammade mig på intresset för grislampor.
-Som gammal smågrisproducent måste man undra vad stockholmarna tänker på när de sätter upp en smågrislampa över köksbordet och tuggar i sig sitt importerade fläsk. Kanske ska vi skicka en grislampa till inköparna vid ICA, Bergengrens och Coop, att ha över köksbordet, som det kanske ramlar ner lite grisskit från i maten. Det kan vara en påminnelse om en svunnen tid, då det fanns grisar även i Sverige.
I fredags hann jag inte få grisbrevet klart förrän jag var tvungen att ta tåget till en födelsedagsfest i Stockholm. @-GRIS blev därför ett dygn senare än vanligt. /LG 131102UTHYRES
slaktgrisstallar
Ca 2 000 st slaktsvinsplatser. Kontinuerligt renoverade mellan 2001 och 2006.
Datamix blötutfodring.
Västra Östergötland.
Tel 0768-665405, 0143-20188
tomas.krumlinde@telia.com


Marknadskommentarer
Scan och SLS
Stabilt läge på slakt och anmälan gris, vi följer plan. Bra läge på skinka, revben och karré.
Kom ihåg att systemet planeringsanmälan gris rullar på dvs varje anmälningsvecka har ett tak för anmälan.

KLS Ugglarps
Marknaden är relativt oförändrad jämfört med föregående vecka.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det rullar på och är ganska lugnt på marknaden, men vad vi förväntar så här års

Dalsjöfors Kött
Magnus Lagergren: -Marknadsläget är oförändrat.

Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Importköttet sköljer in på svenska marknaden och det blir ännu svårare när tyska priserna sänks så mycket som de gör. Senaste veckan 5 cent och nu varnas det för ytterligare 7 cent. Om Eskil Erlandsson, som många andra länders ministrar, sett till att vi åtminstone ställt samma krav på den mat som stat och kommun handlar, som de krav de ställer på den svenska produktionen, hade det varit mycket vunnet. Borg,  Reinfeldt och Erlandsson är storstadsfixerade och har övergett de gröna näringarna. Så fungerar det inte så i andra länder. Vi är på väg mot rekordstora 5 kr i prisskillnad mot Tyskland!
-Planerna hos Skövde inför nästa år är inte att öka. Det behövs dock en del nya leverantörer, eftersom några slutar med sin produktionen pga ålder, sjukdom och andra skäl.  Jag tror ändå på ett hyggligt lönsamt år för grisproduktionen 2014 och det är ingen idé att vara pessimistisk. Fodret blir ca 40 öre billigare. Vi får hoppas att bönderna, samt LRF som kollektiv, ryter till och ändrar GMO-politiken, då finns det 30 kr per gris där. Priset på smågrisar måste också harmoneras med slaktgrispriset såväl upp som ned om näringen ska må bra som helhet.
Dahlbergs Slak
Michael Oldin: -

Österbottens Kött

Stefan Saaristo: -Priserna är oförändrade nästa vecka, men vi sänkte både slaktgrisar och suggor 2 cent v 44. Orsaken är sviktande marknad, där konsumenterna framför allt väljer billigare detaljer
-Vi läser dagligen i medierna om uppsägningar av personal och dessutom höjda skatter. Det är klart att folk blir försiktigare med sin konsumtion.

Danish Crown
Det är lugn handel på de europeiska marknaderna. Vi är f n i en mellanperiod, där kunderna har upp sina lager efter sommaren, men vi har inte kommit in i julhandeln.
De senaste veckornas prisfall i hela Europa har medfört sjunkande priser på i stort sett alla färska köttdetaljer. Vi håller uppe volymerna på framändar, skinka och kotletter, men med lätt fallande priser som följd.
Avsättningen av bacon till England är stabil och till oförändrade priser.
Försäljningen till tredje land är likaså stabil i jämförelse med senaste veckan.

ISN, Tyskland
Pressen från Tyskland sänkte även grannländerna
Höststormar finns även inom grisproduktionen och de mörka molnen spred sig även över länder runt om Tyskland. Några slakterier hade krävt tydliga prissänkningar i Tyskland och detta förde med sig att många grisföretagare snabbt anmälde sina grisar till slakt. Detta sänkte tyska grispriset med 5 cent. Med i fallet drogs även Holland, Belgien och Österrike.
Enligt Austrian Verband landwirtschaftlicher Veredelungsproduzenten OÖ, (organisation för djurbönder i Österrike) var slaktgrisarna i Österrike utsålda, när grannen Tyskland skapade oro på grismarknaden genom att bjuda ut billigt griskött. Detta orsakade ett prisfall på 1,5 cent. I Frankrike och Spanien fortsatte den försvagade säsongen och prisnedgången fortsatte. Efter att tyska priset sänkts, rankas Frankrike till andraplatsen i prisstrukturen bland de fem största grisländerna i EU. Priset blev 1,651 €, en hårsmån efter tyska. Holland fortsätter bära röda bakljuset. Marknaden beskrivs som stabil i England.
Trend för tyska marknaden: Prisfallet förra fredagen skapar oro på marknaden. Det är rikligt med grisar utbjudna. Aktörerna på marknaden räknar med återgång till normala volymer under veckan. Prisutvecklingen är osäker.

Rekryteringar
vässar Skövde
Skövde Slakteri har rekryterat en tre nya medarbetare inför 2014, som kommer att vässa Team Skövdes starka lag ytterligare!
-Vi är glada för att hälsa Caroline Germer, Anders Kälvelid och Chistofer Ohron välkomna, säger Ove Konradsson, vd, Skövde Slakteri. Caroline är lantmästare och har haft gott renommé som inköpare hos Scan som mycket kunnig med stor kompetens inom grisproduktion. Hon börjar 15 december. Känns dessutom toppen att kunna rekrytera en kvinna i vår annars lätt mansdominerade värld!
-Anders Kälvelid är agronom och kommer också från Scan. Han kan både gris och nöt väldigt bra och har dessutom ett gediget kunnande inom utfodring. Han börjar 1 december.
Chistofer är civilekonom och blir vår business controller. Han kommer från samma position på Dafgårds och ska hjälpa oss göra bättre affärer och få ännu bättre styrning och uppföljning på företaget. Han börjar 1 december.
-Jag är himla nöjd med rekryteringarna. Det är Zlatan-klass på alla tre tycker jag! avslutar Ove Konradsson


Debatt
Varför inte fairtrade för griskött?
Grisuppfödarna måste följa svenska djurskyddslagen, men handlarna behöver inte bry sig om den när de köper importerat kött. Däremot säljer handeln andra produkter som man marknadsför som fairtrade och rättvisemärkta. Var finns logiken?
Läs debattartikeln här!
Stellan Ericsson
Lidgris AB och Bredegården, Tranum

Bloggat:
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Vem kör lånekarusellen?
I senaste Land skriver Martin Berg om bankens ”dödspatrull”. Där beskrivs hur lånekarusellen tagit fart. Genom bankernas iver att ta nya kunder har dessa bjudit över varandra och plånböckerna har varit vidöppna. Man har trott på god lönsamhet och haft stora förväntningar på fastigheternas värdeökning.
Nu blev det inte riktigt så, utan att åtskilliga djurbönder har hamnat i betalningssvårigheter. Vems är ansvaret? Det är alltid låntagaren som är juridiskt ansvarig för sina lån. Men moraliskt måste kreditgivaren också ta sitt ansvar. Många banker chockhöjer räntorna mot låntagaren då det går sämre.
Stellan Eriksson skrev på Grisgeneralen om risk och ränta. Hans resonemang om bankernas beteende mot kunderna att höja räntor i detta fall gör att man från bankhåll väsentligt ökar risken för det kapital man lånat ut. Tyvärr sitter de flesta redovisningskonsulterna och tittar på utan att göra annat än att påtala problemen.
Vad göra? För att komma ur problemen kan man ju gå i konkurs, men man måste först och främst göra en riktig affärsförhandling med banken där man förutom räntesänkningar begär att banken skriver ner sin lånefordringar. Hur mycket? Det beror ju på det enskilda fallet, men du måste komma till en nivå på skulderna som gör att företaget kan gå vidare med vinst. Vem kan hjälpa dig? Om Du inte klarar bankdiskussionen så ta hjälp av ett ”proffs”. Jag tror inte att de normala redovisningskonsulterna är något att ha i dessa ärenden, beroende på att konsulten vill vara vän med alla, och då särskilt banken. Man har ju redovisningsfirman att tänka på i första hand.
Jag kanske kan ge dig ett råd? Maila mig då på sven.jerpdal@telia.com

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
V

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

B

Bloggar och kommentarer
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk. /LG

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 45

Partipriset
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 45 v 44 v 43 v 42
Lövsta Kött - 17,00 17,00 17,00 17,00
Ginsten Slakteri 65-94,9 16,00 16,00 16,00 16,00
Skövde Plus** 72-96,9 15,70 15,70 15,70 15,70
KLS Ugglarps Topp* 70-99,9 15,30 15,30 15,30 15,30
Skövde Grund** 72-96,9 14,50 14,50 14,50 14,50
Dahlbergs 71-96,9 14,45 14,45 14,45 14,45
Dalsjöfors Kvalitet 68-104,9 14,00 14,00 14,00 14,00
KLS Ugglarps Grund 70-99,9 13,40 13,40 13,40 13,40
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Scan - SLS 75-96,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- - - -
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
- balans balans balans
Dalsjöfors Slakteri
-
överst överst överst -
Dahlbergs Slakteri
-
balans balans balans balans
Ginsten
- överst överst balans
Gröna siffror = Överstående, Röda = Brist Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = Grundnoteringen gäller gamla avtal och avtal med kvartalspriser. För nytecknade avtal gäller Plus-noteringen.Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 45 v 44 v 43
13,68 Danish Crown 70,0–83,9 dkr 11,70 11,90 11,90
23,05 Nortura 67,1–90,0a nkr 21,55 21,55 20,85
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
12,64 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,44 1,44 1,46
14,94 Snellmans 80 – 105 euro 1,70 1,70 1,70
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 45 v 44 v 43 v 42 v 41
1 nov Landsnotering* euro euro euro euro euro
14,31 Tyskland 1,63 1,70 1,75 1,75 1,75
29 okt jämförbara**
17,45 England - 1,988 1,981 1,960 1,977
15,96 Tjeckien - - - 1,818 1,843
15,39 Italien - 1,753 1,816 1,816 2,095
15,86 Spanien - 1,807 1,811 1,826 1,852
15,47 Polen - - - 1,763 1,766
15,13 Danmark - 1,724 1,724 1,724 1,724
14,45 Tyskland - 1,646 1,696 1,696 1,696
14,24 Österrike - 1,622 1,673 1,673 1,673
14,49 Frankrike - 1,651 1,656 1,673 1,717
14,10 Belgien - 1,606 1,655 1,655 1,655
13,83 Holland - 1,576 1,633 1,633 1,625
14,24 Irland - 1,622 1,622 1,622 1,622
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
18 nov Land v 46 v 45 v 44 v 43 v 42
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.
Auktionsdag
30 okt
23 okt
16 okt
9 okt
Utbud
2540
3005
2413
2630
Sålda
1980
2825
2233
2550
Medelpris, euro
1,68
1,79
1,80
1,80
Lägst
1,66
1,77
1,79
1,78
Högst
1,69
1,80
1,81
1,81
Medelpris, skr
15,75
15,73
15,76
15,71

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 8,80 kr, galtar 6,30 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 45 v 44 v 43 v 42
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 10,20 10,20
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,50 10,50
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 8,80 9,50 9,50 9,50
KLS Ugglarps 140- 8,30 8,30 8,30 8,30
Ginsten 140,1 kg- 8,50 8,50 8,50 8,50
Dahlbergs 140- 7,50 7,50 7,50 7,50
Skövde 140- 5,50 5,50 5,50 5,50
Scan 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 6,65 6,65 6,65 6,65
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 7,50 7,50 7,50 7,50
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,30 7,00 7,00 7,00
Scan oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,00, galtar 7,50 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 45 v 44 v 43
10,06
Danish Crown 129,9 kg- dkr 8,60 9,00 9,00
13,39
Nortura Fri vikta nkr 12,52 12,52 12,42
Finland
7,73
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
4,91
Österbottens Fri vikt, E euro 0,56 0,56 0,58
Tyskland
10,62
ZNVG 56 % euro 1,21 1,29 1,29
Galtar
8,89
Danish Crown 109,9 kg- dkr 7,60 8,00 8,00
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 44 v 43 v 42 v 41 v 40 v 39 v 38
Pund
10,27
10,31
10,34
10,30
10,33
10,31
10,27
Dollar 6,41 6,36 6,47 6,46 6,37 6,41 6,36
Euro 8,78 8,79 8,76 8,73 8,66 8,67 8,61
Dansk 1,17 1,17 1,17 1,17 1,16 1,16 1,15
Norsk 1,08 1,07 1,08 1,07 1,06 1,06 1,09
Yen 6,52 6,53 6,56 6,62 6,51 6,48 6,48
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 45 v 44 v 43 v 42
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 20,00 20,00 20,00 20,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 18,60 19,35 19,35 19,35
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 20,50 20,50 20,50 21,00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 18,50 18,50 18,50 20,50
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 475 475 475 475
SLS (Scan)
Plus 30 kg 560 580 580 580
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri balans balans balans balans
Dalsjöfors Kött - - - -
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 45 v 44 v 43 v 42 v 41
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
196
Basis 7 kg 253 258 258 258 258
496
Basis 30 kg 424 432 435 435 435
301
SPF+Myc 7 kg 258 263 263 263 263
501
SPF+Myc 30 kg 429 437 440 440 440
306
SPF 7 kg 262 267 267 267 267
506
SPF 30 kg 433 441 444 444 444
888
Økologi 30 kg 759 781 781 781 781
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
706
25-kilos 660 660 660 660 660
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
624
Klass S40, 30 kg* 71 71 71 71 71
Tyskland
465
ZNVG 28 kg 53 55 55 55 55
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v 46 v 45 v 44 v 43 v 42
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.