@-GRIS 15 november 2013
Senaste uppdatering gjord 18 november 12,10
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Grisgård
till salu
Helintegrerad produktion
28 suggor x 11 grupper
Mer info: www.damparp.se
Magnus Karlsson
Dämparp, 57895 Flisby
070-691 14 11
damparp@telia.com

Senaste nytt om marknaden och priser
Tyska priset faller igen!
Tyska priset faller v 47 med 2 cent till 1,64 €. Innevarande vecka steg priset med 3 cent och de tyska analytikerna menade att priset i Tyskland nu funnit en stabil nivå. Så blev det alltså inte. Tyska priset ser ut att åka berg-och-dalbana, vad det nu beror på.
I Sverige sänker Ginsten slaktgrisar med 20 öre och smågrisar med 1 kr. De flesta andra slakterierna har redan sänkt. Skövde ligger kvar och säger att man inte ska sänka något mer under julslakten. Skillnaden mellan Ginsten och Skövde är nu endast 5 öre. Det brukar vara mer.
Ginsten sänker även smågrisarna, med 1 kr, vilket gör att man släpper Dahlbergs framför sig. Vi har vant oss vid att Ginsten ska ligga högst, men så har det inte varit på senaste tiden.
KLS Ugglarps får Jonas Tunestål som vd från årsskiftet. Det har spekulerats om danskarna skulle sätta in en dansk, eller fortsätta ha svensk ledning i företaget. Det blev alltså fortsatt svensk. Vi gratulerar Jonas!
Johan Andersson blir dock kvar i företaget som styrelseledamot. Det verkar bli en intressant sammansättning, särskilt som Johan snart får mycket bästa möjliga insyn i bl a spannmål och foder framöver.
Det är ingen riktig fart på julproduktionen. Det säger både Dahlbergs och Ginsten i veckans kommentarer. De stora beställningarna brukar inte komma förrän v 47, säger Dahlbergs, och att julruschen inte brukar börja på allvar förrän då. Men det går inte att komma ifrån misstanken att den stora tyska och även danska importen kan vara en av orsakerna till trögheten på marknaden just nu.
Julskinkan och alla andra julprodukter brukar ha en väldigt stark ställning och det är oroande om även denna tradition börjar urvattnas.
Julbordet ska vara som förr, svenskt och gott, det tycker nog alla. Men köper butikerna in en massa importerade julvaror, då är det risk att det inte blir någon helsvensk jul i många hem. Är det risk för att prislappen på det svenskaste av det svenska också ska blir röd? /LG 131115

KLS-grisarna till Dalsjöfors
De ca 1000 slaktgrisar per vecka som KLS Ugglarps nu slaktar vid Scan i Skara, ska slaktas vid Dalsjöfors Kött från nyår. KLS Ugglarps är uppsagda från Scan. Mer 20131118


UTHYRES
slaktgrisstallar
Ca 2 000 st slaktsvinsplatser. Kontinuerligt renoverade mellan 2001 och 2006.
Datamix blötutfodring.
Västra Östergötland.
Tel 0768-665405, 0143-20188
tomas.krumlinde@telia.com


Marknadskommentarer
Scan och SLS
Stabilt läge på slakt och anmälan gris, vi följer plan. Fortsatt bra läge på skinka, julförsäljningen närmar sig allt mer!
Kom ihåg att systemet planeringsanmälan gris rullar på, dvs varje anmälningsvecka har ett tak för anmälan. Årets jul och nyårshelg med röda dagar kommer innebära en lägre slaktvolym, trots att vi slaktar på vissa av de röda dagarna.
Från och med 6/11 har vi en ny notering för slaktgris, HKScan Agri-notering. Denna notering gäller kontrakt tecknade efter den 1/11-13.

KLS Ugglarps
Marknaden är relativt oförändrad jämfört med föregående vecka.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Vi har inte lyckats komma igång med julprodukterna så bra som vi önskar i år. Vi är ju snart inne i julmånaden. Vi har börjat göra julskinka, men revben, prinskorv och andra julprodukter är det ännu inget riktigt drag i ännu.
-En orsak kan vara att vi ökat slakten en hel del och då måste det också säljas lika mycket mer. Så vi väntar fortfarande på den stora julruschen!

Dalsjöfors Kött
Magnus Lagergren: -Marknadsläget är oförändrat.

Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -

Dahlbergs Slak
Michael Oldin: -Det är ingen riktig fart på skinkan ännu, men jag tror att efterfrågan sätter igång v 47. Det brukar vara så, men det finns tendenser som visar att beställningarna kommer senare och senare. Revbenen är dock som de brukar vara så här års.
-Det är gott om grisar på marknaden, så de kommer nog att räcka till för julens produkter i år. Tidigare år har det ibland sagts att det kan bli brist, men i verkligheten har de räckt varje år.

Österbottens Kött

Stefan Saaristo: -Det är balans både i slakten och för smågrisar. Marknaden är normal för den här årstiden. Produktionen av färsk julskinka börjar i december.

Danish Crown
De europeiska marknaderna är oförändrade denna vecka. Vi har stabil försäljning av alla detaljer, som säljs till stabila prisar. Det likaså oförändrad avsättning till våra marknader i tredje land.

ISN, Tyskland
Tyskland stoppade sänkningen, stabilisering väntas
De europeiska marknaderna för slaktgrisar var i början av denna vecka ostadiga. Tysklands höjning med 3 cent blev en viktig och positiv drivkraft. Mot slutet av veckan vände den tyska marknaden och efterfrågan på grisar steg. Även priserna i grannländerna Holland och Österrike steg. I England gick priset upp, medan belgiska och irländska priset blev oförändrade.
Priserna på slaktgrisar i de sydliga EU-länderna föll däremot ytterligare. Den franska marknaden har problem med både överstående grisar från gångna helgdagar och väntade slaktköer från en kommande. Dessutom är det fortsatt oro på marknaden som följd av att ett slakteri stängdes i den franska regionen Bretagne. Som resultat av veckans händelser ligger tyska priset åter på tredje plats bland de stora grisproducerande länderna, bakom Danmark, där priserna sjönk något.
Trend för tyska marknaden: För närvarande är balansen bod mellan utbud och efterfrågan på slaktgrisar. De slakterier som köper, säljer utan problem. Som det ser ut just nu, väntas stabilt förhållande på marknaden.

Bloggat:
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Svenskt Kött på matmässan
Under den gångna helgen var det sedvanlig matmässa vid Älvsjö i Stockholm. Den var välbesökt, men något färre människor i år.
Som vanligt var det vin och sprit som dominerade. Gotländska bönder gjorde som vanligt bra ifrån sig men även Jämtland och Öland var bra på hugg. Tyvärr så saknades alla större aktörer, slakterier, mejerier och cerealier. Man säger att det är för dyrt att ställa ut i Älvsjö.
Däremot var Svenskt Kött mycket fint representerat med uppträdande på en av scenerna. Där talade man sig varm för svenska produkter i allmänhet och svenskt kött i synnerhet. Det var TV-gänget från Mitt Kök som talade och även tillagade svenskt kött. Bra! Fortsätt så här med konsumentupplysning, då känner vi att vi får valuta för pengarna som betalas in via vår slakt.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
Höjdare, förenklingar och kundbesök

Generaldirektör besöker svingård, läser jag.
Det gäller generaldirektör Leif Dennebergs (veterinär) besök på en svingård utanför Trelleborg. Visiten ingår i verkschefens pågående s k förenklingsresor med syfte att i olika delar av landet få tillfälle lyssna på praktikernas vardagsproblem och behovet av förenklingar av kontroller, regler, blanketter, överhetens språkbruk m m, mm.
Att krångliga regelverk och byråkraters fikonspråk kan göra livet surt för svinföretagare är känt sedan länge. För snart tio år sedan beskrevs (Gris nr 5, 2004) hur en innovativ svinuppfödare sökt tillstånd att i stan få visa upp några grisar för konsumentgrupper för att illustrera varför svenskt griskött var dyrare än utländskt. För denna demonstration krävde myndigheten parktillstånd. Efter att ha fyllt i otaliga blanketter och betalat 9 000 kr fick han parktillståndet och rätten att visa upp tre grisar (och fyra får)!
På den tiden beräknades 75 myndigheter med totalt över 70 miljoner utsända blanketter av 1150 olika slag orsaka landets företagare en extra kostnad av 50 miljarder kr årligen.
Flera ansvariga höjdare, såsom Mona Sahlin, Leif Pagrotsky och Maud Olofsson har under årens lopp sagt sig arbeta för förenklingar av vardagen för myndigheternas "kunder", dvs för företagare och vanliga konsumenter. Men det har knappast blivit bättre under det senaste decenniet. Ändå vet de flesta att en begripligare vertikal kommunikation och information kan betyda lika mycket som "ett öre mer för mjölken".
Dennebergs och hans medarbetares ambition att nu äntligen (!) förenkla böndernas pappersarbete och göra vardagen lättare är därför synnerligen lovvärd.
I Jönköping har man alltså förstått och tagit på allvar att myndigheten heter JORDBRUKSverket och att kunden finns på landsbygden.
Annorlunda tycks det enligt uppgifter i pressen vara med KRIMINALvården med stort verkskontor i Norrköping. Den nyligen utnämnde chefen, Nils Öberg (FD), tidigare bl.a. expeditionschef och nära medarbetare till Thomas Bodström har där inlett ett
arbete för bättre styrning av organisationen, ökad kontroll och effektivitet, nya chefsnivåer, etc. För detta anser sig generaldirektören och de allra närmaste medarbetarna behöva ett nytt chefskontor i Stockholm, medan höjdarnas rum i Norrköping långa tider står tomma.
Bara möbler och annan utrustning i de nya chefsrummen i huvudstaden lär kosta skattebetalarna i storleksordningen priset för en medelstor slaktsvinsinredning. När dessa "nödvändiga administrativa förenklingar" om några år är på plats blir det kanske tid för "kundbesök"? Kriminalvårdschefen har bl a vardagsproblemen i 47 fängelser, 18 häkten och 14 frigångsanläggningar i olika delar av landet att bekanta sig med.

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Global djurskyddsstandard – möjlig och önskvärd?
En global standard på en låg elementär nivå gynnar varken djurskyddet, konsumenterna eller handeln. Det är tveksamt om det ens är aktuellt för de utvecklingsländer och företag som satsar på export av animaliska produkter. Det kanske är bättre om man satsar på en ledningssystemstandard som fastställer vilka kriterier som ska ingå och på vilket sätt de ska mätas. Det är min slutsats när SIS, svenska standardiseringsinstitutet, i veckan samlade till ett seminarium kring ett förslag till en internationell standard för djurvälfärd.

Bloggar och kommentarer
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk. /LG

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 47

Partipriset
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 47 v 46 v 45 v 44
Lövsta Kött - 17,00 17,00 17,00 17,00
Ginsten Slakteri 65-94,9 15,75 16,00 16,00 16,00
Skövde Plus** 72-96,9 15,70 15,70 15,70 15,70
KLS Ugglarps Topp* 70-99,9 15,00 15,00 15,30 15,30
HKScan Agri *** 75-96,9 14,75 14,75 - -
Skövde Grund** 72-96,9 14,50 14,50 14,50 14,50
Dahlbergs 71-96,9 14,20 14,20 14,45 14,45
Dalsjöfors Kvalitet 68-104,9 13,75 13,75 14,00 14,00
KLS Ugglarps Grund 70-99,9 13,10 13,10 13,40 13,40
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Scan - SLS grund 75-96,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- överst - -
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
balans balans - balans
Dalsjöfors Slakteri
-
- överst överst överst
Dahlbergs Slakteri
-
balans - balans balans
Ginsten
överst balans - överst
Gröna siffror = Överstående, Röda = Brist Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = Grundnoteringen gäller gamla avtal och avtal med kvartalspriser. För nytecknade avtal gäller Plus-noteringen.
*** = Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013



Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 47 v 46 v 45
13,86 Danish Crown 70,0–83,9 dkr 11,50 11,50 11,70
23,05 Nortura 67,1–90,0a nkr 21,55 21,55 21,55
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
12,66 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,42 1,42 1,44
15,16 Snellmans 80 – 105 euro 1,70 1,70 1,70
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 47 v 46 v 45 v 44 v 43
15 nov Landsnotering* euro euro euro euro euro
14,62 Tyskland 1,64 1,66 1,63 1,70 1,75
12 nov jämförbara**
18,18 England - 2,039 2,001 1,988 1,981
15,65 Tjeckien - - 1,755 1,795 1,797
15,36 Italien - 1,722 1,722 1,753 1,816
15,28 Spanien - 1,714 1,765 1,807 1,811
15,16 Polen - - - 1,700 1,744
14,89 Danmark - 1,670 1,697 1,724 1,724
14,32 Tyskland - 1,606 1,576 1,646 1,696
14,03 Frankrike - 1,573 1,609 1,651 1,656
14,01 Österrike - 1,571 1,550 1,622 1,673
13,87 Belgien - 1,556 1,556 1,606 1,655
13,71 Holland - 1,538 1,519 1,576 1,633
14,46 Irland - 1,622 1,622 1,622 1,622
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
18 nov Land v 46 v 45 v 44 v 43 v 42
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.



Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
11 nov
6 nov
30 okt
23 okt
Utbud
2335
2325
2540
3005
Sålda
2140
2325
1980
2825
Medelpris, euro
1,71
1,67
1,68
1,79
Lägst
1,70
1,65
1,66
1,77
Högst
1,71
1,68
1,69
1,80
Medelpris, skr
15,25
14,64
15,75
15,73

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 9,10 kr, galtar 6,70 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 47 v 46 v 45 v 44
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 10,20 10,20
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 9,10 8,80 8,80 9,50
Ginsten 140,1 kg- 8,50 8,50 8,50 8,50
KLS Ugglarps 140- 8,10 8,10 8,60 8,30
Dahlbergs 140- 7,50 7,50 7,50 7,50
Scan 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 6,15 6,65 6,65 6,65
Skövde 140- 5,50 5,50 5,50 5,50
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 7,50 7,50 7,50 7,50
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,70 6,30 6,30 7,00
Scan oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,00, galtar 7,50 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 47 v 46 v 45
9,87
Danish Crown 129,9 kg- dkr 8,30 8,30 8,60
13,39
Nortura Fri vikta nkr 12,52 12,52 12,52
Finland
7,84
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
4,81
Österbottens Fri vikt, E euro 0,54 0,54 0,56
Tyskland
11,15
ZNVG 56 % euro 1,25 1,21 1,21
Galtar
8,68
Danish Crown 109,9 kg- dkr 7,30 7,30 7,60
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 46 v 45 v 44 v 43 v 42 v 41 v 40
Pund
10,46
10,44
10,27
10,31
10,34
10,30
10,33
Dollar 6,64 6,49 6,41 6,36 6,47 6,46 6,37
Euro 8,92 8,77 8,78 8,79 8,76 8,73 8,66
Dansk 1,19 1,17 1,17 1,17 1,17 1,17 1,16
Norsk 1,07 1,09 1,08 1,07 1,08 1,07 1,06
Yen 6,67 6,58 6,52 6,53 6,56 6,62 6,51
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 47 v 46 v 45 v 44
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 19,50 19,50 20,50 20,50
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 19,00 20,00 20,00 20,00
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 18,60 18,60 18,60 19,35
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 18,50 18,50 18,50 18,50
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 475 475 475 475
SLS (Scan)
Plus 30 kg 560 560 560 580
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri överst - balans balans
Dalsjöfors Kött - - - -
Dahlbergs Slakteri balans - balans balans
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 47 v 46 v 45 v 44 v 43
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
293
Basis 7 kg 247 247 253 258 258
495
Basis 30 kg 416 416 424 432 435
299
SPF+Myc 7 kg 252 252 258 263 263
500
SPF+Myc 30 kg 421 421 429 437 440
304
SPF 7 kg 256 256 262 267 267
505
SPF 30 kg 425 425 433 441 444
896
Økologi 30 kg 753 753 759 781 781
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
706
25-kilos 660 660 660 660 660
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
633
Klass S40, 30 kg* 71 71 71 71 71
Tyskland
472
ZNVG 28 kg 53 53 53 55 55
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v 46 v 45 v 44 v 43 v 42
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.