@-GRIS 13 december 2013
Senaste uppdatering gjord 13 december 24,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Grisgård
till salu
Helintegrerad produktion
28 suggor x 11 grupper
Mer info: www.damparp.se
Magnus Karlsson
Dämparp, 57895 Flisby
070-691 14 11
damparp@telia.com

Senaste nytt om marknaden och priser
Tyska grispriset sjunker igen med 6 cent v 51
Det tyska grispriset sjunker v 51 med ytterligare 6 cent, som den innevarande veckan. Danska priset sänks också lika mycket som innevarande vecka, med 20 øre. Julhandeln är således över i slaktledet. Nu gäller det bara för handlarna att sälja allt man köpt in. Rapporterna hittills verkar positiva, men det är för tidigt att ropa hej. Nästa fredag till söndag är de stora dagarna för försäljning av färskvaror i butikerna.
Julskinkan är inte lika stor i Norge som Sverige. I Norge är det revben som är viktigast på julbordet. 54 % av norrmännen äter revbensspjäll på julaftonen.
För 50 år sedan var julgrisen fet och under efterkrigstiden prioriterades volym mer än det vi idag uppfattar som kvalitet, dvs en köttig gris. Feta grisar gav den eftertraktade spröda svålen.
Avelsfolket har lyckats behålla den spröda svålen, trots att grisen är betydligt magrare idag. Det säger norsk forskning. Men det är i stort sett samma grisar vi avlar på för julskinka i Sverige som revben i Norge.
Nu har snart alla svenska slakterier bytt vd. Den här veckan meddelas att Magnus Lagergren ska sälja kyckling i Kronfågel från 1 januari, Men han ska ha ett ben kvar i Dalsjöfors styrelse. Ungefär som Johan Andersson får i KLS Ugglarps styrelse, när han går över till Lantmännen.
Cato Gustafsson slutade nyligen som vd i Skövde Slakteri, men i går torsdag klev han in i styrelserummet hos Dalsjöfors. Även om det troligen är 2013 års alla konstiga och tillkrånglade avtal med grisuppfödarna som är orsak till att slakterierna mer ska gå över till veckonotering 2014, så blir det nu helt omöjligt att hålla något hemligt mellan slakterierna, när alla sitter i varandras styrelser. Eller är det så, att det finns ärlighet mot varandra styrelseledamöter emellan? Om det finns en version av slakteriföretagens mål och inriktning i styrelserummet och en helt annan utanför rummet, då har vi lättare att förstå varför många skutor inte går åt det håll man ställer in rodret. På Swedish Meats och Skaneks tid hade man en hemlig roderjustering, trots att det var "medlemsstyrda" företag med en man en röst. Det har väl inte blivit mer insyn och lika behandling av leverantörerna på senare tid. Det tror väl ingen. I varje fall tror vi inte det fram till 31 december 2013.
Förra veckan skrev jag om lymlarna i stallarna, de som jobbar på nätterna. Om de som inte har "alla hästar hemma", som ett uttryck lyder. De har nu inte "alla böcker på plats i bokhyllan", enligt det nya uttrycket. Kanske inte så tokig beskrivning. Det är i alla fall ett ytterligare sätt att med bokstäver ställa en diagnos.
På soja-fronten inget nytt! Inte mer än att det framstår allt mer klart att ingen tycks vilja ta i ämnet. Det sägs som bekant att GMO-fri soja blir dyrare, kanske 30 - 40 % dyrare 2014.
-Vi måste fråga den och den kategorin människor först, det är konsumenter som blir vansinniga om grisarna får GMO-soja, vi måste titta på andra slag av certifiering först, osv, osv.
En övergång till GMO-soja tar i alla händelser tid, eftersom det finns terminer och kontrakt. Så då kan man kolla vad andra tycker. /LG 131213

Magnus Larsson vd i sitt slakteri
Magnus Larsson, som äger nära en tredjedel av Dalsjöfors Kött, blir vd när Magnus Lagergren blir vd i Kronfågel. Dalsjöfors ägs av Per-Åke och sönerna Magnus och Peter, förutom 3 % som ägs av Magnus Lagergren.
Dessa 3 % behåller han tills vidare och behåller sin plats vid styrelsebordet.
-Förändringen är inte oväntad, säger Magnus Larsson, så jag är förberedd. Magnus Lagergren sa redan när han tillträdde, att han inte tänkte stanna som vd många år.
Cato Gustafsson styrelseledamot
Från 12 december är Cato Gustafsson styrelseledamot i Dalsjöfors. Nyvald i styrelsen är också tidigare revisorn Thomas Andersson.



UTHYRES
slaktgrisstallar
Ca 2 000 st slaktsvinsplatser. Kontinuerligt renoverade mellan 2001 och 2006.
Datamix blötutfodring.
Västra Östergötland.
Tel 0768-665405, 0143-20188
tomas.krumlinde@telia.com


Marknadskommentarer
Scan och SLS
Nu går produktionen på högvarv, sista rycket innan jul kan man säga. Bra på alla produkter kopplade mot julen. Kotlett kan vi sälja mera av vilket stämmer med säsongsefterfrågan.
Smågrisnoteringen sänks med 20 kronor vecka 51.

KLS Ugglarps
Marknaden är relativt oförändrad jämfört med föregående vecka.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Försäljningen rullar på bra nu. Både skinka och revbensspjäll säljs bra.
-Slut på julskinkan? Nej, det står många grisar i stallet. Men de ska slaktas också.

Dalsjöfors Kött
Magnus Lagergren: -Vi har en stabil julsäsong i Sverige, men prisbilden i Europa viker.

Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Marknaden är som den är. Men vi säljer mycket skinka och den är slutsåld om någon dag. Revben är det brist på varje jul, så även i år.

Dahlbergs Slakt
Michael Oldin: -Varorna går nu ut riktigt bra och jag tror att all skinka kommer att säljas. Den stora perioden för skinkköp och andra färskvaror är fredag till söndag.
-Vi har haft diskussioner om grispriset, men väntar till måndag med beslutet.

Österbottens Kött

Stefan Saaristo: -Marknaden är stabil och julhandeln väntas bli normal i Finland. Vi har balans i slakten och underskott på smågrisar.

Danish Crown
Vi är nu så nära jul, att industrikunderna fyllt sina lager och minskat sin efterfrågan. Samtidigt är det rikliga volymer som bjuds ut på marknaden, vilket betyder att priserna på färskt kött i Europa faller.
På marknaderna i tredje land är det oförändrat i Kina, Ryssland och Japan.

ISN, Tyskland
S

Bloggat:
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Är konkurs vägen till kokurenskraft?
Vi vet ju alla att vår konkurrenskraft inom svensk animalieproduktion är för svag. Sedan EU-inträdet har de regeringar vi haft, talat om att svenskt jordbruk skall ha samma spelregler som våra konkurrentländer har. Tyvärr så har de fagra löftena uteblivit. Först i år har en utredning tillsatts för att utreda Sveriges bönders konkurrenskraft. Under denna tid har utarmningen av svensk animalieproduktion fortsatt och flera företag är på ruinens brant.
Är konkurs ett alternativ? Under vissa förutsättningar, JA. Konkurs får man se som en reningsprocess och i USA är detta inte något konstigt. Däremot är det skambelagt i Sverige, och detta oavsett orsak. Konkurs innebär att du frånträder ditt företag och en konkursförvaltare tar över.
Det är inte straffbart att gå i konkurs, om du inte har fifflat förstås. Alla dina affärer som hör till rörelsen sätts under lupp och du är ansvarig för det du har satt i pant. Har du en juridisk person (AB eller liknande) så är troligtvis ditt personliga ansvar begränsat.
En konkurs är till en början en påfrestande process men går snart över till en kreativ process. Den kreativiteten kan betyda att du eller någon dig närstående kan köpa konkursboet och då till ett mycket lägre pris. Det finns dock ingen garanti att ett återköp kan infrias. Det kan tyvärr betyda att du själv får betydande skulder som du i det fallet kan begära skuldsanering för. Det är mycket viktigt att du väljer rätt konkursförvaltare som förstår sig på jordbruk.
Priset på överbyggda djurgårdar kan bli mycket gynnsamma. Djurstallarna värderas ofta till 15 - 30 % av återanskaffningsvärdet.
Jag återkommer om hur bankerna ser på den här typen av affärer.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
S


Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Ärlighet och transparens måste krävas av svenska slakteriföretag
Sedan augusti 2010 finns en överenskommelse inom den svenska slakteribranschen att grisar som levereras till svenska slakterier ska vara kvalitetsäkrade enligt Grundcertifiering Gris. Denna innebär en oberoende tredjepartskontroll och omfattar kriterier enligt svensk lagstiftning för djurskydd, smittskydd och foder. Nu har Djurrättsalliansen än en gång visat tråkiga bilder över problem på några svenska grisgårdar. Ett av de starkaste argumenten om vad branschen vidtagit efter november 2009 då Djurrättsalliansen visade bilder över missförhållanden från 100 svenska grisgårdar, var införandet av grundcertifieringen. För att kunna certifiera produktionen ska grisen vara certifierad från födsel till slakt. Det innebär att införda smågrisar från andra länder inte kan bli certifierade, såvida man inte certifierar smågrisproducenterna enligt den svenska standarden.
HKScan har deklarerat att man, än en gång, avser att föra in finska smågrisar för uppfödning i Sverige. En standard måste innehålla möjligheten att driva en produktion parallellt, som inte är certifierad under vissa förutsättningar. Det kan gälla att man kan upprätthålla ett gott smittskydd. Denna möjlighet avser HKScan att utnyttja. I april i år beslutade Livsmedelsverket att införa s k förenklad okulär besiktning av slaktsvin under förutsättning att slaktsvinen är certifierade enligt Grundcertifiering Gris. Den okulära besiktningen sparar pengar för slakterierna. Från vissa i branschen har framförts att samarbetsavtalet anger att gårdarna ska certifierade. Men det är självklart att en standard inte omfattar bara stallet utan hur produktionen bedrivs för att uppfylla svensk lagstiftning. Om man har 12 grisar i en box med en yta för 10, så uppfyller man inte svensk djurskyddslagstiftning. Enligt Livsmedelsverkets formulering är det klart att det är grisarna som ska vara certifierade d v s den okulära besiktningen gäller inte finska grisar i parallellproduktion.
Jag har läst att HKScan går ut och talar om vilka rutiner som ska gälla för anmälan att leverera till slakt. Jag förutsätter att HKScan efterlever Livsmedelsverkets krav att endast slaktsvin certifierade enligt Grundcertifiering Gris kan okulärbesiktigas.

Bloggar och kommentarer
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk. /LG

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 51

Partipriset
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 51 v 50 v 49 v 48
Lövsta Kött - 17,00 17,00 17,00 17,00
Skövde Plus** 72-96,9 16,00 16,00 16,00 15,70
Ginsten Slakteri 65-92,9 14,75 14,75 14,75 15,75
HKScan Agri *** 75-96,9 14,75 14,75 14,75 14,75
KLS Ugglarps Topp* 70-99,9 14,70 14,70 14,70 14,70
Skövde Grund** 72-96,9 14,50 14,50 14,50 14,50
Dahlbergs 71-96,9 - 14,20 14,20 14,20
Dalsjöfors Kvalitet 68-104,9 13,15 13,15 13,45 13,45
KLS Ugglarps Grund 70-99,9 12,80 12,80 12,80 12,80
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Scan - SLS grund 75-96,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- - - -
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
överst överst balans balans
Dalsjöfors Slakteri
-
- - - -
Dahlbergs Slakteri
-
- - balans balans
Ginsten
överst överst överst överst
Gröna siffror = Överstående, Röda = Brist Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = Grundnoteringen gäller gamla avtal och avtal med kvartalspriser. För nytecknade avtal gäller Plus-noteringen.
*** = Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013



Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 51 v 50 v 49
13,80 Danish Crown 70,0–83,9 dkr 11,50 11,70 11,70
23,05 Nortura 67,1–79,0a nkr 21,15 21,55 21,55
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
12,80 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,42 1,42 1,42
14,58 Snellmans 80 – 105 euro 1,65 1,65 1,65
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 51 v 50 v 49 v 48 v 47
13 dec Landsnotering* euro euro euro euro euro
14,43 Tyskland 1,60 1,66 1,72 1,66 1,64
3 dec jämförbara**
18,17 England - - 2,056 2,052 2,044
16,67 Italien - - 1,886 1,886 1,722
15,09 Spanien - - 1,708 1,708 1,708
15,00 Danmark - - 1,697 1,670 1,670
14,63 Tjeckien - - - - 1,656
14,28 Polen - - - - 1,616
14,72 Tyskland - - 1,666 1,606 1,586
14,42 Österrike - - 1,632 1,571 1,571
14,26 Holland - - 1,614 1,557 1,538
14,19 Belgien - - 1,606 1,544 1,544
13,83 Frankrike - - 1,565 1,576 1,575
13,91 Irland - - 1,574 1,574 1,574
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
- Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.



Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
12 dec
4 dec
27 nov
20 nov
Utbud
2887
2680
2380
3275
Sålda
2527
2900
2380
3005
Medelpris, euro
1,66
1,69
1,72
1,68
Lägst
1,60
1,68
1,69
1,66
Högst
1,66
1,70
1,74
1,70
Medelpris, skr
14,97
14,93
15,35
15,01

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 8,60 kr, galtar 6,00 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 51 v 50 v 49 v 48
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 10,20 10,20
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,50 10,00 10,00 10,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 8,60 9,50 9,50 9,10
Ginsten 140,1 kg- 8,50 8,50 8,50 8,50
KLS Ugglarps 140- 8,10 8,10 8,10 8,10
Dahlbergs 140- - 7,50 7,50 7,50
Scan 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 6,15 6,15 6,15 6,15
Skövde 140- 5,50 5,50 5,50 5,50
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 7,50 7,50 7,50 7,50
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,00 6,70 6,70 6,70
Scan oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,50, galtar 7,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 51 v 50 v 49
9,48
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,90 8,50 8,50
13,39
Nortura Fri vikta nkr 12,52 12,52 12,52
Finland
8,38
Snellmans Fri vikt, E euro 0,93 0,93 0,93
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
4,87
Österbottens Fri vikt, E euro 0,54 0,54 0,54
Tyskland
11,72
ZNVG 56 % euro 1,30 1,30 1,30
Galtar
8,28
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,90 7,50 7,50
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 50 v 49 v 48 v 47 v 46 v 45 v 44
Pund
10,71
10,64
10,72
10,72
10,46
10,44
10,27
Dollar 6,54 6,49 6,57 6,67 6,64 6,49 6,41
Euro 9,02 8,84 8,93 8,94 8,92 8,77 8,78
Dansk 1,20 1,18 1,19 1,19 1,19 1,17 1,17
Norsk 1,06 1,05 1,07 1,08 1,07 1,09 1,08
Yen 6,36 6,36 6,43 6,61 6,67 6,58 6,52
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 51 v 50 v 49 v 48
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg - 18,75 18,75 18,75
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 18,60 18,60 18,60 18,60
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 18,50 18,50 18,50 18,50
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 18,00 18,00 18,00 19,00
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 450 450 450 475
SLS (Scan)
Plus 30 kg 490 540 540 560
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri balans balans balans balans
Dalsjöfors Kött - - - -
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 51 v 50 v 49 v 48 v 47
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
291
Basis 7 kg 243 248 253 247 247
490
Basis 30 kg 409 417 424 416 416
297
SPF+Myc 7 kg 248 253 258 252 252
496
SPF+Myc 30 kg 414 422 429 421 421
302
SPF 7 kg 252 257 262 256 256
501
SPF 30 kg 418 426 433 425 425
850
Økologi 30 kg 709 752 759 753 753
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
706
25-kilos 660 660 660 660 660
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
622
Klass S40, 30 kg* 69 69 69 71 71
Tyskland
505
ZNVG 28 kg 56 56 56 54 53
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.