@-GRIS 27 december 2013
Senaste uppdatering gjord 5 januari 12,45
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Grisgård
till salu
Helintegrerad produktion
28 suggor x 11 grupper
Mer info: www.damparp.se
Magnus Karlsson
Dämparp, 57895 Flisby
070-691 14 11
damparp@telia.com


Senaste nytt om marknaden och priser

Den här veckan har det nästan enbart varit helgdagar och få har varit på jobbet och läst av några händelser på marknaden. @-GRIS v 1 blir därför i stort sett oförändrat. Alla bloggar är dock nya.
Dalsjöfors sänker slaktgrisarna 40 öre, KLS Ugglarps 30 öre, Scan sänker suggorna 50 öre, KLS sänker smågrisarna 50 öre och Scan 20 kr.
Mitt bredband slutade fungera före jul och det mobila är som vanligt segt som i en tjärtunna. Få läsare kommer att nås av detta nyhetsbrev, ser det ut som, så jag säger

Gott Nytt År!


Tyskland sänker ytterligare 8 cent
Nu är glada julen slut! Grispriserna sjunker som en sten. Priserna är inte alls samma efter jul som före. Det har vi inte glömt, även om skulle vilja drömma oss tillbaka till fjolåret så här års, när julpriserna blev januaripriser. Det var stor efterfrågan på slaktgrisar och det gick lätt att teckna kontrakt.
I år är det helt annorlunda. Vi har inte haft några högre julpriser, men nu sänks priserna med kronor och inte med ören. Igen vet vad det ska stå i kontrakten gällande efter 1 januari och alla vet inte ens om det går att få ett kontrakt. Risken är stor att slakterierna tar tillbaka det de förlorade på den ivriga kontraktsskrivningen i fjol.
Till råga på allt är det en väldigt dålig situation i slutet på detta år med alla helger. Det har väl knappast varit så många oslaktade grisar inför julen och det blir ännu värre efter alla helgdagar, trots slakt även i helgdagarna. Det här präglar hela Europa, där vi nu ser priserna falla. Slakterierna i framför allt Tyskland utnyttjar situationen och sänker priset radikalt, som nästa vecka med nästan 1 kr. Danmark sänker också, liksom flera svenska slakterier. Skövde har sänkt 1 kr på två veckor och tänker sänka mer, Scan sänker 50 öre, Dalsjöfors sänker 50 öre utöver sänkningen v 50. Ginsten har sänkt.
Det man säger nu om grispriserna är "Det är bara att hoppas!" Det enda vi vet just nu när många kontrakt sagts upp är att det är turbulent och man talar endast om korta kontrakt.
Slaktgrisuppfödarna vet emellertid vad deras spannmål är värd där den ligger i silorna. Jag har hört diskussioner om avvägning mellan att sälja spannmålen och ställa stallarna tomma, eller få ett garanterat pris på slaktgrisarna omgång för omgång, så att priset täcker spannmålen och arbetet. Detta kan ju en uppfödare av slaktgrisar göra, men vad gör smågrisproducenten som levererar smågrisarna om det blir stängning. Stänga och öppna igen? Det är omöjligt.
Vad utmärker en julskinka? Förr åt vi julskinka med ben, men den finns inte längre. Att köpa en julskinka idag är en helt annan produkt än för 30 - 50 år sedan.
Det finns massor av varianter i butikerna, med och utan svål, färsk, rimmad, rimmad kokt, i spad och utan spad, guldgris och raspsgris, osv, osv. En rundvandring i min närmaste Ica-butik idag visade att det fanns minst 8 olika fabrikat och beredningar till kilopris för kokt från 49,90 från Nyberg Deli, till Krav för 163 kr. Scans rapsskinka kostade 123 kr. Man klämde och läste, klämde och läste. Och funderade säkert över priserna och vad skillnaden är mellan 50 och 160 kr. Alla skinkor var kokta.
En sak slog mig, det var att samtliga skinkor var svenska, inte bara förpackade i Sverige, utan från grisar födda i Sverige. Det trodde jag inte, men det hedrar Ica att endast sälja svensk skinka. Det är som man säger i de flesta undersökningar, när det är jul och skinkan ska inhandlas, då ska den vara svensk. Alla skinkor jag kunde se i butiken hade det blågula märket Svenskt Kött.
Det jag också funderade på är varför det är så enkelt, och det finns så mycket utrymme på produkten där svenskheten dokumenteras, när det gäller julskinka. Andra tider på året är det omöjligt att få någon dokumentation på produkterna. Om det finns, så används en stil som är omöjlig att läsa utan förstoringsglas.
I en del annonser ser jag dock att en del handlare i området säljer även importerad skinka.
7 miljoner kilo skinka lär det säljas i dessa dagar. Det har varit en ganska stabil siffra genom åren, men det finns tendens till minskning. En orsak är att det säljs allt fler små skinkor, som en följd av att det blir allt fler hushåll med endast en person. Skinkan på julbordet skulle förr vara stor och dominerande på julbordets främsta plats, men den markerade platssen försvinner i och med att skinkorna blir mindre.
Vi äter ca 1 kg skinka per person under julhelgen. Eftersom det finns befolkningsgrupper som inte äter gris, blir mer än 1 kg per person på oss andra.
Grisen har numera 6 skinkor och kommer från fem muskler, innanlår, ytterlår, rulle, rostbiff och fransyska, har jag fått höra. Men grisens bakbensmuskler hör inte dit. Det är en myt att slaktarna skär skinka ända nedåt hasorna på grisen. Att grisen har 6 skinkor förklarar givetvis att de svenska grisarna räcker att försörja julborden. Med två skinkor per gris, som förr, skulle vi behöva betydligt fler grisar. En annan förklaring till att svenska skinkan räcker, är att inläggningen tenderar att börja allt tidigare på året.
Det är numera vanligast att skinka är processad (nätat, tumlad, klistrad, osv), så vanligt att det gamla namnet skinka inte längre används för skinka. Skinka i ett stycke, den gamla oklistrade, kanske med ben, kallas nu helmuskelskinka.
Nästa år får vi ännu en ny skinka. Den med danska gener. För ett par veckor sedan föddes de första danska grisarna, de som ska utgöra basen i QGs framtida grisavel. De första föddes på Köinge avelsbesättning i Halland, 6 sogrisar och 6 galtgrisar av dansk lantras. Det är dock fadern som är dansk lantras, eftersom det inte gått att importera levande djur pga salmonella, prrs och mrsa. Det finns helt enkelt inte en enda dansk sogris som är frisk nog att importeras till Sverige!
När vi skulle byta ut våra svenska avelsdjur, köpte Köinge visserligen in yorkshire, men behöll en del lantras. Det är den som nu kommit till heders igen och våra gamla hederliga svenska lantrassuggor har betäckts med dansk lantrassperma, som gått att importera och klarat hälsokraven. När avkomman efter dessa svenska lantrassuggor seminerats med dansk lantras i tre generationer, betraktas även suggorna som dansk lantras och vi har äkta dansk lantras här i landet.
Jag ska skriva lite mer om det här i en särskild artikel, men håll med om att svensk grisavel vandrar fram på många krokiga vägar!
Det föds nu dansk yorkshire och dansk duroc på samma sätt, med dansk sperma på svenska djur.
Jag tillönskar alla en God Jul! /LG 131220


UTHYRES
slaktgrisstallar
Ca 2 000 st slaktsvinsplatser. Kontinuerligt renoverade mellan 2001 och 2006.
Datamix blötutfodring.
Västra Östergötland.
Tel 0768-665405, 0143-20188
tomas.krumlinde@telia.com


Marknadskommentarer
Scan och SLS
Lägre slakt vecka 52 pga helgdagar och färre utleveransdagar till kund. Vi är nöjda med årets försäljning av julskinka, inga stora volymer osålda. När julen är avslutad börjar vi blicka framåt mot grillen och grillnyheter 2014.
Planeringsanmälan gris fortsätter, tänk på att göra en så korrekt anmälan som möjligt så att siffrorna är tillförlitliga för planering och försäljning till kund.
HKScan Agri notering slaktgris sänks 50 öre/kg vecka 52..

KLS Ugglarps
Marknaden är relativt oförändrad jämfört med föregående vecka.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Priserna är oförändrade, men vi höjer slaktvikterna.

Dalsjöfors Kött
Magnus Larsson: -Marknaden är relativt oförändrad från föregående vecka. Julskinkan har nu ersatts i mellandagarna av infrysning till Flintaskinka produktion till sommaren. Priset fortsätter ned på slaktgrisen med 0,40 SEK/kg.

Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Priset sjunker nu på grisarna. Vi sänkte slaktgrisarna 50 öre denna vecka och vi sänker 50 öre nästa vecka. Men det kommer inte att räcka.
-Orsaken är att det är trögt att sälja efter jul. Julskinkan faller högst märkbart efter jul. Vi konstaterar att julförsäljningen gått rätt så bra. Revben är helt slutsålt och av skinka finns endast något kvar.
-De många uppsagda kontrakten har skapat stor oro bland grisföretagarna. Vi kan bara hoppas på det bästa för nästa år.
Jag önskar alla en
God Jul!

Dahlbergs Slakt
Michael Oldin: -Priserna är oförändrade. Det har inte hänt något under fåtalet arbetsdagar i julhelgen.

Österbottens Kött

Stefan Saaristo: -Julruschen är nu förbi. Vi konstaterar att vi haft en normal julmarknad, det är balans mellan slakt och efterfrågan, vilket visar att vårt styrningssystem fungerat. Det är bra både för uppfödare, slakt och industri.
-Prisbilden har varit som tidigare. Det går inte att säga att köttpriserna gått varken uppåt eller nedåt. Varje butik har givetvis sina egna priser, men som helhet är bilden oförändrad.
-Julskinkans ställning på julbordet är ohotad, Vi i har sålt lika mycket som vanligt, men tendensen är mer färskt och mindre fryst. Tendensen är också mindre skinkor som följd av de många hushållen med en person.
-På finska julbordet står julskinkan i centrum, men det förekommer också en och annan kalkon. Runt om står morrotslåda, kålrotslåda, leverlåda och olika typer av sallad med t ex rödbetor och grönt. Sill, strömming och lax hör också till julbordet.
-Julen är Finlands största mathelg och samtidigt den tid på året man varvar ner.
Jag tillönskar alla i branschen en God Jul och Gott Nytt År!

Danish Crown
Försäljningen av färskt kött till den europeiska industrin är nu på väg att stängas ned inför julen. Det är ett stort utbud av produkter, men endast en ganska liten efterfrågan.
Alla detaljer säljs på en osäker marknad. Vi förväntar att detta kan bli situationen under hela perioden fram till nyår.
På marknaderna i tredje land är försäljningen oförändrad i förhållande till senaste veckan.

ISN, Tyskland
Prispressen fortsätter och priserna faller
Även den här veckan pressas priserna nedåt på hela europeiska marknaden. Julen närmar sig och slaktarna jobbar för högtryck för att kunna leverera i rätt tid innan slaktbanden stängs av för julsemester.
De tyska slakterierna är kända för att utnyttja situationer som den här för att trycka ner priserna. Således gav priserna i Tyskland, Holland, Belgien och Österrike och Danmark tydligt efter. Även det engelska priset föll och hamnade för första gången sedan v 44 under gränsen 2 €, eller närmare bestämt 1,973 €.
Det spanska priset följde med i fallet med sänkning på 0,4 cent. Franska priset föll marginellt. Slaktvikterna är dock fallande och utbudet säljs bra.
Tendens på tyska marknaden: Utbudet av slaktfärdiga grisar är stort hela sista veckan före jul och pressen hålls vid lag. Uppfödarna började tidigt leverera grisar för att få dem tomma före de många juldagarna. Därmed borde de flesta djur redan varit slaktade. Situationen borde därmed vara ganska god på marknaden.

Bloggat:
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Framtidens prisbildning
För en tid sedan talade jag med Farmeks sista VD. Det är Leif Ivarsson som fanns där intill bildandet av Swedish Meats. På den tiden höll slakterierna relativt jämnt avräkningspris även om deras utpriser varierade. Leif sa att det var ingen fara om slakteriet gick back första delen av året. Det tog man igen på den senare delen och vid överskott så lämnade slakteriet en efterlikvid. Denna jämna prissättning var klart positiv för grisföretagarna som kunde räkna med relativt jämn lönsamhet över året. De statliga prisregleringarna hade stor betydelse i detta fall.
Numera så har vi en fri marknad som enbart tar hänsyn till tillgång och efterfrågan på fläsk. Prisvariationerna har ökat alltmer efter EU-intädet samtidigt som slakterierna i ökad utsträckning har liksom börsbolagen eftersträvat kvartalsekonomi. Dvs, vinst varje kvartal. Det innebär att vi kommer att få en ökad skillnad i avräkningspris över året. Kanske upp till 25 %. Detta passar in dåligt i grisproduktionen eftersom de rörliga kostnaderna har en annan och ofta lägre variation.
Lägger vi därtill att den biologiska klockan är konstant, det är 11 månader mellan betäckning av en sugga tills hennes kultingar slaktas, så passar stora variationer i avräkningspris ännu sämre. Vi vet att det är en större konsumtion av fläsk det andra halvåret än det första. Om vi kan styra produktionen mot att ha mindre slakt i jan till feb så kanske vi kunde hålla priset på svenskt fläsk lite högre? Är det möjligt att i likhet med mejerierna stimulera för att få in produkter på mer passande tidpunkter? Nötköttet går lättare att levandelagra hos producenterna.
Det blir ett spännande 2014
Grisgeneralen önskar sina läsare en riktigt
GOD JUL

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
(Jul)maten och fetman
Efter de väl avätna helgborden är luften i kök och på krogar fortfarande fylld med dofter av fläsk, korvar, isterband, kotletter, syltor, skinkor och mycket annat med grisen som ursprung. Nya kokböcker har kommit i en strid ström. Stjärnkockars och dietisters TV-program kan dygnet runt ses på någon av kanalerna.
Mat, mat – det är bara att svälja. Fast skinka bör vi inte äta enligt en självutnämnd matexpert i min hemstad Lund. Den är salt och kan locka till ökat drickande av t ex söt julmust, som man blir fet av (se nedan).
Vi har kanske pratat färdigt om mat för en tid? Men julaftonens program "Maten som gör dig fet" i Kunskapskanalen blev en tankeställare inför 2014 som jag inte blir kvitt. Det fångade mitt intresse, inte minst för att en mina lärare i lantbruksekonomi vid Purdue universitetet på 1960-talet, Earl Butz (1911-2009) spelade huvudrollen. Så här kan det sammanfattas:
Butz beskrevs i inslaget som "den globala fetmans fader". Varför? Jo, när han 1971 handplockades till jordbruksminister av president Nixon startade han ett mycket aggressivt program som bl a resulterade i ofantligt ökade majsskördar. Det normalt besvärande överskottet lyckades man få bort från marknaden på ett oväntat sätt. Det visade sig nämligen att majs kunde förvandlas till glykossirap, ett nytt och eftertraktat sötningsmedel, drygt 30 procent billigare än vanligt socker.
Livsmedelsfabrikanterna nappade direkt, inte minst läsktillverkare såsom Coca Cola. Drycker och livsmedel i övrigt blev sötare och billigare, flaskorna och portionerna större och kaloriintaget per person allt högre. Amerikanaren och alla andra med liknande livsstil ökade starkt i vikt.
Många började i USA ana sambandet socker – fetma, men först i slutet på 80-talet kom officiella kostvarningar. Den starka sockerlobbyn i Washington D C lyckade få fettkonsumtionen att framstå som boven. Man fick t o m Världshälsoorganisationen att skrinlägga planerna på en global rekommendation om restriktivt humant sockerintag (man hotade dra in USAs årliga finansieringsstöd till WHO).
Så riktades i stället blickarna mot fettet. Vi fick i västvärlden butikshyllorna fyllda av fettsnåla, lättprodukter i fast säväl som flytande form. Problemet med livsmedel där fettet reducerats var smaken. Människan gillar smaken av fett som ju var huvudingrediensen redan i grottmänniskans diet. Sockret i modern version har varit med oss i bara 7 - 8 generationer. Sättet att göra lättprodukterna aptitligare blev ironiskt nog att göra dem sötare med billig glykossirap! Så vandrar den andfådde konsumenten vidare med allt tyngre steg mot en för tidig död.
Varken Earl Butz eller någon annan kunde på 1970-talet ana konsekvenserna av en jordbrukspolitik som var tänkt att i första hand ge präriebönderna i USA högre majsskördar och billigare svinfoder. Jag är helt övertygad att min intressante, ofta historieberättande gamle lärare, handlade efter bästa förstånd och menade väl med sitt jordbruksprogram.
Hur gick det sen för professor Butz? Han fick 1976 sparken som jordbruksminister av Nixons efterträdare Ford efter ett som rasistiskt uppfattat skämt berättat under en flygresa och uppsnappat av en medresande reporter, Han tjänade mängder av dollar som populär föredragshållare och konsult över hela världen och fick så småningom allvarliga bekymmer med skattemyndigheterna.
Han hann emellertid att donera otroliga 1 milj US dollar till sin gamla institution för lantbruksekonomi vid Purdue och avled stilla i sömnen 2009. 98 år gammal.
Råd inför år 2014: Lär barn och barnbarn att dricka mjölk, gärna helfet, i stället för läsk och att lite skinka är gott vid jul. Och glöm inte den dagliga motionen!

PS. Geografi var inte Earl Butzs paradgren. När han första gången hälsade på mig och hörde att jag var svensk, frågade han: Bor du i Oslo, Bengt.
Som väluppfostrad utländsk student svarade jag: Well. sir, ett stycke söder om Oslo.
Jag var redan då, 1963, bosatt i Lund.

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Antibiotika till djur i Nederländerna, Danmark och USA
I många år har vi levt med att den danska lantbruksnäringen hävdat att man är världsbäst på salmonellabekämpning och har lägst antibiotikaanvändning till djur i världen. Vi som har fakta, vet att svensk djuruppfödningen slår den danska både vad det gäller salmonellafrihet och att Sverige har lägst antibiotikaförbrukning per kg levande vikt i hela EU. Men nu har Nederländerna framgångsrikt lyckats minska sin antibiotikaanvändning till holländska grisar så att man har 20 % lägre förbrukning än Danmark. Nederländerna och Danmark är de enda länder i EU som har statistik över djurslagsvis förbrukning av antibiotika. Det avslöjar att Sverige inte lyckats med detta, trots tjat från LRF redan på 90-talet.
Men det händer också andra saker när det gäller antibiotika till djur. FDA, Food – and Drug Administration, i USA har fastlagt en plan om att läkemedelsföretagen ska medverka till en utfasning av antibiotika som tillväxtbefrämjare. Företagen ska ta bort indikationen att preparaten kan användas för att öka produktionen. Man förväntar sig att målet uppnås snabbare om industrin medverkar. Dessutom ska man ändra sitt veterinärdirektiv så att man kopplar användningen av antibiotika för terapeutiskt bruk till veterinär tillsyn d v s en motsvarighet till receptkrav. Frågan har diskuterats i USA i årtionden. Frågan är om antibiotikaresistensfrågan nu fått en sådan tyngd att läkemedelsföretagen och veterinärerna är beredda att medverka.
Motståndet från producenter och läkemedelsindustrin i USA har under många år varit monumental. Jag har genom åren stött på en mängd studier, som visade att tillväxtantibiotika inte gav upphov till antibiotikaresistens. Dessa studier användes av motståndarna bl a Lantmännen, till det svenska förbudet mot antibiotika som tillväxtbefrämjare d v s receptkravet, som fördes in i den svenska foderlagen 1984 och trädde i kraft 1986.
I samband med detta ska jag erkänna en gammal ”synd”. När jag arbetade med kycklingfoderutveckling hos Lantmännen på 70-talet gjorde jag utfodringsförsök med Avotan (avoparcin) till kyckling. Min kollega gjorde motsvarande på slaktsvin. Försöken gick bra och som tack blev vi 1979 bjudna av veterinärläkemedelsföretaget Cyanamid på en tre veckors studieresa i USA. Det var kanske ändå då, jag blev övertygad om att den oerhört intensiva produktionen av kyckling var beroende av en massiv antibiotikabehandling. Men man använde inte tillväxantibiotika som i Sverige utan det mer potenta tetracyklin, som regelbunden profylax. I Sverige hade man i många år använt Nitrovin, som tillväxtantibiotika. Som antibiotika var Nitrovin också verksamt mot clostridieinfektionen, nekrotiserande enterit, s k vaktelsjuka hos kyckling. Efter ett antal år uppstod utbrott av vaktelsjuka bland kycklingflockarna. Branschen bytte till avoparcin och utbrotten försvann. För mig blev det ett lekmannamässigt bevis för att clostridierna blivit resistenta mot Nitrovin. Den erfarenheten tog jag med mig när jag skrev LRFs första antibiotika- policy 1981.

Bloggar och kommentarer
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk. /LG

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 1

Partipriset
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 1 v 52 v 51 v 50
Lövsta Kött - 17,00 17,00 17,00 17,00
Skövde Plus** 72-96,9 15,00 15,00 15,50 16,00
Ginsten Slakteri 70-96,9 14,75 14,75 14,75 14,75
HKScan Agri *** 75-96,9 14,25 14,25 14,75 14,75
KLS Ugglarps Topp* 70-99,9 14,40 14,70 14,70 14,70
Skövde Grund** 72-96,9 13,50 13,50 14,00 14,50
Dahlbergs 71-96,9 13,50 13,50 14,20 14,20
Dalsjöfors Kvalitet 68-104,9 12,25 12,65 13,15 13,15
KLS Ugglarps Grund 70-99,9 12,50 12,80 12,80 12,80
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Scan - SLS grund 75-96,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- - - -
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
överst överst överst överst
Dalsjöfors Slakteri
-
överst överst - -
Dahlbergs Slakteri
-
överst överst - -
Ginsten
överst överst överst överst
Gröna siffror = Överstående, Röda = Brist Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = Grundnoteringen gäller gamla avtal och avtal med kvartalspriser. För nytecknade avtal gäller Plus-noteringen.
*** = Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 1 v 52 v 51
11,55 Danish Crown 70,0–83,9 dkr 10,90 10,90 11,50
23,05 Nortura 67,1–79,0a nkr 21,15 21,15 21,15
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
12,69 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,42 1,42 1,42
14,75 Snellmans 80 – 105 euro 1,65 1,65 1,65
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 1 v 52 v 51 v 50 v 49
27 dec Landsnotering* euro euro euro euro euro
13,58 Tyskland 1,52 1,52 1,60 1,66 1,72
17 dec jämförbara**
17,63 England - - 1,973 2,026 2,056
16,86 Italien - - 1,886 1,886 1,886
15,26 Spanien - - 1,708 1,712 1,708
14,68 Danmark - - 1,643 1,670 1,697
15,13 Tjeckien - - - 1,693 1,654
14,84 Polen - - - - 1,660
14,14 Frankrike - - 1,582 1,580 1,565
14,07 Irland - - 1,574 1574 1,574
13,82 Tyskland - - 1,546 1,606 1,666
13,58 Österrike - - 1,520 1,591 1,632
13,41 Holland - - 1,500 1,557 1,614
13,14 Belgien - - 1,470 1,538 1,606
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
- Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
12 dec
4 dec
27 nov
20 nov
Utbud
2887
2680
2380
3275
Sålda
2527
2900
2380
3005
Medelpris, euro
1,66
1,69
1,72
1,68
Lägst
1,60
1,68
1,69
1,66
Högst
1,66
1,70
1,74
1,70
Medelpris, skr
14,84
14,93
15,35
15,01

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 8,60 kr, galtar 6,00 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 1 v 52 v 51 v 50
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 10,20 10,20
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,50 9,50 9,50 10,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 8,60 8,60 8,60 9,50
Ginsten 140,1 kg- 8,50 8,50 8,50 8,50
KLS Ugglarps 140- 8,10 8,10 8,10 8,10
Dahlbergs 140- 7,50 7,50 7,50 7,50
Scan 140- 6,50 7,00 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 6,15 6,15 6,15 6,15
Skövde 140- 5,50 5,50 5,50 5,50
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 7,50 7,50 7,50 7,50
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 6,70
Scan oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Skriv kontrakt med oss! Vi betalar era suggleveranser kontant i förskott. Upp till 6 månaders leveranskontrakt.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,50, galtar 7,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 1 v 52 v 51
8,44
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,10 7,10 7,90
13,27
Nortura Fri vikta nkr 12,52 12,52 12,52
Finland
8,31
Snellmans Fri vikt, E euro 0,93 0,93 0,93
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
4,82
Österbottens Fri vikt, E euro 0,54 0,54 0,54
Tyskland
11,62
ZNVG 56 % euro 1,30 1,30 1,30
Galtar
7,25
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,10 6,10 6,90
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 51 v 50 v 49 v 48 v 47 v 46 v 45
Pund
10,71
10,71
10,64
10,72
10,72
10,46
10,44
Dollar 6,54 6,54 6,49 6,57 6,67 6,64 6,49
Euro 8,94 9,02 8,84 8,93 8,94 8,92 8,77
Dansk 1,19 1,20 1,18 1,19 1,19 1,19 1,17
Norsk 1,06 1,06 1,05 1,07 1,08 1,07 1,09
Yen 6,28 6,36 6,36 6,43 6,61 6,67 6,58
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 1 v 52 v 51 v 50
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 18,00 18,00 18,75 18,75
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 18,10 18,60 18,60 18,60
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 18,50 18,50 18,50 18,50
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 18,00 18,00 18,00 18,00
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 420 420 450 450
SLS (Scan)
Plus 30 kg 500 520 520 540
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri balans balans balans balans
Dalsjöfors Kött - - - -
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 1 v 52 v 51 v 50 v 49
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
276
Basis 7 kg 232 232 243 248 253
467
Basis 30 kg 393 393 409 417 424
282
SPF+Myc 7 kg 237 237 248 253 258
473
SPF+Myc 30 kg 398 398 414 422 429
286
SPF 7 kg 241 241 252 257 262
478
SPF 30 kg 402 402 418 426 433
829
Økologi 30 kg 697 697 709 752 759
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
706
25-kilos 660 660 660 660 660
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
616
Klass S40, 30 kg* 69 69 69 69 69
Tyskland
500
ZNVG 28 kg 56 56 56 56 56
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.