@-GRIS 3 januari 2014
Senaste uppdatering gjord 7 januari 13,10
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Grisgård
till salu
Helintegrerad produktion
28 suggor x 11 grupper
Mer info: www.damparp.se
Magnus Karlsson
Dämparp, 57895 Flisby
070-691 14 11
damparp@telia.com

Nu har vi tröttnat,
vi lägger av!
Beg Ramsta tvättrobot
• 6 st 17 m3 glasfibersilos
m skruv & motorer
• Massor av beg & nytt
• Funki torrutfodring
• Flygt gödselpump,
renoverad för 40 000 i år.
• Doserare, elektronik,
ställdon  m m, m m.
0708-431 248 eller patrik@staket.com.

Senaste nytt om marknaden och priser

Grispriserna fortsätter nedåt i Sverige v 2
Vi ser en helt annorlunda prissituation än för ett år sedan. Rivet efter griskontrakt är inte alls samma hos slakterierna. Ändå känns det lite mer balanserat nu in på det nya året, än i början av december.
Det är oförändrat i Danmark och Tyskland. Finska Atria sänker 3 cent. Skövde sänker hela 1,25 och hänvisar till det stora antalet grisar som bjuds ut. Förra veckan sänkte Dalsjöfors och KLS Ugglarps. Tyskland uppges ha stora volymer grisar att slakta och sälja.
Veckans stora nyhet är att Scan lämnar Norrland. Ägarandelen i Nyhléns Hugosons Chark AB på 49 % säljs till Alviksgården. Mikael Hugoson har länge önskat köpa hela företaget och de flesta grisarna som slaktas lär väl vara hans egna. Nu väntar vi bara på nästa steg i Scans strukturförändring.
Som någon förhoppningsvis upptäckte kom ingen @-GRIS i mailbrevlådorna inför v 1. Orsaken var att bredbandet slocknade före jul och Telia fick inte igång det förrän idag på eftermiddagen. Vi har således firat en riktigt gammaldags jul, utan Facebook, Skype, email, Spotify, dagstidningarna på nätet, osv. Jag läste alla jul- och nyårshälsningar först idag och att skriva julkort känns väl sent.
Jag önskar alla god fortsättning på nya året! /LG 140103


UTHYRES
slaktgrisstallar
Ca 2 000 st slaktsvinsplatser. Kontinuerligt renoverade mellan 2001 och 2006.
Datamix blötutfodring.
Västra Östergötland.
Tel 0768-665405, 0143-20188
tomas.krumlinde@telia.com


Marknadskommentarer
Scan och SLS
Vi är i en normal situation för årstiden med lite överstående gris på grund av alla ”kortveckor” och överskott på t ex kotlett och revben.
Vi fortsätter med planeringsanmälan, tänk på att göra en så korrekt bedömning som möjligt så att siffrorna är tillförlitliga för planering och försäljning till kund.
Vill även förtydliga med par punkter angående FCI – gris:
SMS:et skall alltid besvaras även om man vet att ens grisar ev. inte blir hämtade.
SMS:et är enbart avsett för en försäkran om att djuren är godkända för livsmedelsproduktion och inte en leveransbekräftelse.
SMS:et skall besvaras med FCI mellanslag FYRSIFFRIG KOD.

KLS Ugglarps
Marknaden är relativt oförändrad jämfört med föregående vecka.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -

Dalsjöfors Kött
Magnus Larsson: -

Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Vi sänker priset 1,25 kr. Det är för många grisar i omlopp och vi har liksom andra överstående. En rapport från Tyskland säger att det är stora volymer i slaktkö även där.
-Priset på suggor höjs däremot med 50 öre. Orsaken är att det är falukorvstider nu efter jul. Det är stor efterfrågan på korv.
-Inför nyåret har det varit bra om grisen endast bestått av fläskfilé. Det var närmast obegränsad efterfrågan, liksom på oxfilé. Skinkan fryser vi nu in, eller exporterar.
-I våra avtal går vi ut med 15 kr som golvpris till alla. Därutöver endast veckonoteringen. Det ska bli skönt att slippa alla olika priser, att kunna träffa uppfödare och se dem i ögonen och veta vilka priser vi erbjudit. Det blir en sundare prissättning utan specialavtal.

Dahlbergs Slakt
Michael Oldin: -Julhandeln för vår del blev ganska normal och ok. Det händer inte särskilt mycket så här års, mer än att handeln kompletterar med produkter som tagit slut.
-Vi slaktade undan en del grisar under helgveckan, men kön av grisar ökade ändå. Vi ökar takten på styckningen från tisdag.
-Det blir spännande att se hur början av 2014 blir. I fjol inleddes 2013 lite annorlunda än vi trodde.
-2014 planerar vi att hålla de slaktvolymer vi hade 2013.

Österbottens Kött

Stefan Saaristo: -Generellt i Finland har julhandeln, allt från mat till elektronik, haft samma omfattning som 2012. För grisköttet är ännu för tidigt att utvärdera.
-I januari övergår konsumenterna till mer traditionella maträtter med mer nöt och mer malet kött. Det blir en lättare diet.
-Jag önskar alla i branschen god fortsättning på året!

Danish Crown
De europeiska marknaderna är lugna nu efter nyår, med begränsad efterfrågan pga helgdagarna.
På marknaderna i tredje land är försäljningen oförändrad. Fallet för japansk yen fortsätter och påverkar de hemtagna priserna. .

ISN, Tyskland
P.

Bloggat:
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Mycket skall man höra innan öronen trillar av
Det har kommit till mina öron att det finns ett betydande utbud av svenska smågrisar. Då har någon finurlig person kommit på att försöka exportera smågrisar till Tyskland. Det skulle nog gå bra om de grisar som säljs från Sverige hade kuperade svansar.
Våra bestämmelser hör inte hemma i Tyskland. Det kanske är meningen att om vi kuperar svansarna före export, så kan vi ju spara svansarna tills grisarna kommer tillbaka som import.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
(Jul)maten och fetman
Efter de väl avätna helgborden är luften i kök och på krogar fortfarande fylld med dofter av fläsk, korvar, isterband, kotletter, syltor, skinkor och mycket annat med grisen som ursprung. Nya kokböcker har kommit i en strid ström. Stjärnkockars och dietisters TV-program kan dygnet runt ses på någon av kanalerna.
Mat, mat – det är bara att svälja. Fast skinka bör vi inte äta enligt en självutnämnd matexpert i min hemstad Lund. Den är salt och kan locka till ökat drickande av t ex söt julmust, som man blir fet av (se nedan).
Vi har kanske pratat färdigt om mat för en tid? Men julaftonens program "Maten som gör dig fet" i Kunskapskanalen blev en tankeställare inför 2014 som jag inte blir kvitt. Det fångade mitt intresse, inte minst för att en mina lärare i lantbruksekonomi vid Purdue universitetet på 1960-talet, Earl Butz (1911-2009) spelade huvudrollen. Så här kan det sammanfattas:
Butz beskrevs i inslaget som "den globala fetmans fader". Varför? Jo, när han 1971 handplockades till jordbruksminister av president Nixon startade han ett mycket aggressivt program som bl a resulterade i ofantligt ökade majsskördar. Det normalt besvärande överskottet lyckades man få bort från marknaden på ett oväntat sätt. Det visade sig nämligen att majs kunde förvandlas till glykossirap, ett nytt och eftertraktat sötningsmedel, drygt 30 procent billigare än vanligt socker.
Livsmedelsfabrikanterna nappade direkt, inte minst läsktillverkare såsom Coca Cola. Drycker och livsmedel i övrigt blev sötare och billigare, flaskorna och portionerna större och kaloriintaget per person allt högre. Amerikanaren och alla andra med liknande livsstil ökade starkt i vikt.
Många började i USA ana sambandet socker – fetma, men först i slutet på 80-talet kom officiella kostvarningar. Den starka sockerlobbyn i Washington D C lyckade få fettkonsumtionen att framstå som boven. Man fick t o m Världshälsoorganisationen att skrinlägga planerna på en global rekommendation om restriktivt humant sockerintag (man hotade dra in USAs årliga finansieringsstöd till WHO).
Så riktades i stället blickarna mot fettet. Vi fick i västvärlden butikshyllorna fyllda av fettsnåla, lättprodukter i fast säväl som flytande form. Problemet med livsmedel där fettet reducerats var smaken. Människan gillar smaken av fett som ju var huvudingrediensen redan i grottmänniskans diet. Sockret i modern version har varit med oss i bara 7 - 8 generationer. Sättet att göra lättprodukterna aptitligare blev ironiskt nog att göra dem sötare med billig glykossirap! Så vandrar den andfådde konsumenten vidare med allt tyngre steg mot en för tidig död.
Varken Earl Butz eller någon annan kunde på 1970-talet ana konsekvenserna av en jordbrukspolitik som var tänkt att i första hand ge präriebönderna i USA högre majsskördar och billigare svinfoder. Jag är helt övertygad att min intressante, ofta historieberättande gamle lärare, handlade efter bästa förstånd och menade väl med sitt jordbruksprogram.
Hur gick det sen för professor Butz? Han fick 1976 sparken som jordbruksminister av Nixons efterträdare Ford efter ett som rasistiskt uppfattat skämt berättat under en flygresa och uppsnappat av en medresande reporter, Han tjänade mängder av dollar som populär föredragshållare och konsult över hela världen och fick så småningom allvarliga bekymmer med skattemyndigheterna.
Han hann emellertid att donera otroliga 1 milj US dollar till sin gamla institution för lantbruksekonomi vid Purdue och avled stilla i sömnen 2009. 98 år gammal.
Råd inför år 2014: Lär barn och barnbarn att dricka mjölk, gärna helfet, i stället för läsk och att lite skinka är gott vid jul. Och glöm inte den dagliga motionen!

PS. Geografi var inte Earl Butzs paradgren. När han första gången hälsade på mig och hörde att jag var svensk, frågade han: Bor du i Oslo, Bengt.
Som väluppfostrad utländsk student svarade jag: Well. sir, ett stycke söder om Oslo.
Jag var redan då, 1963, bosatt i Lund.

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Jag hoppas på det goda samtalet 2014
Irene Oscarsson, klok riksdagsledamot för KD, relanserade på Face book ett kärt gammalt begrepp ”Det goda samtalet”. Vi har för lite tid för att tala med varandra. Vi sätter oss inte ned och löser konflikter genom att mötas och lyssna av varandra. Jag är väl inte världens bästa lyssnare, men tror på att samtal kan lösa en del missuppfattningar och föra frågorna framåt. För det saknas inte utmaningar nästa år – supervalåret! Så här säger Johan Rockström om sin personliga målsättning för 2014 ”Att bygga broar mellan vetenskap, näringsliv, politik och kultur för att fördjupa insikterna om nödvändigheten och det önskvärda i att återkoppla våra samhällen till biosfären”. Det stöder också mina tankar om värdet och effekterna av public, private partnership. Jag har ju goda erfarenheter av det tidigare. Och kan Sveriges Konsumenter och Livsmedelsföretagen skriva en gemensam debattartikel om statlig livsmedelskontroll, så kanske man kan enas om att svenska konsumenter och svensk livsmedelsindustri vill ha och behöver svenska bönder. Utan svenskt jordbruk klarar vi inte svenska miljökvalitetsmål eller generationsmålet. Man talar mycket om fördyrande svenskt regelverk på miljö – och djurskyddsområdet. Men se till att inte ta bort regelverk, som faktiskt inte kostar, utan ger pengarna tillbaka. Det har ju LRF Konsults utredning än en gång visat att svenska grisar växer bättre än danska p g a bl a större utrymme och tillgång till halm. Och danska studier har faktiskt visat att grisar behöver halm för att trivas och växa. Om danskarna avvänjer fler grisar än svenska, men grisarna dör hos danska slaktsvinsuppfödare så är inte mycket vunnet.
Jag tittar på önskelistan från förra året och tyvärr har listan inte kortats – snarare tvärtom. År 2013 blev ett lika jobbigt år för svenska bönder och svenska livsmedelsföretag som 2012. Jag säger som Per Jensen i boken, Hur mår maten, ”Jag vill ha ett samhälle med en levande landsbygd där djur betar och bönder kan försörja sig. Som jag ser det är den inställningen inte förenlig med att vara vegetarian”. Och det får inte bara vara naturbeteskött som får grönt ljus, utan det måste finnas utrymme för en svensk gris – och kycklinguppfödning. Är det någon som tror att svenska konsumenter kommer sluta äta fläsk och kyckling? Jag önskar även för 2014:
- Att importen viker till förmån för svenska livsmedelsråvaror producerade med hög livsmedelssäkerhet, god djuromsorg och med klimat – och miljöhänsyn
- Att landsbygd och jordbruk fortfarande är intressanta och viktiga frågor när vi närmar oss valen
- Att insikten ökar om att vi som konsumenter sätter antibiotikaavtryck genom det kött vi väljer. Sverige har den lägsta förbrukningen i EU. Att Sverige under året förbättrar sin redovisning av antibiotikaförbrukningen, så att vi vet hur mycket som används på gården och att vi kan redovisa detta på djurslag. Detta gäller idag i Danmark, Nederländerna och Tyskland.
- Att den offentliga upphandlingen och restaurang – och storhushållsbranschen sätter ökat tryck på grossisterna att leverera livsmedelsråvaror med miljö – och djurskyddskrav. Det är inte acceptabelt att griskött kommer från danska och tyska grisar, som har avklippta svansar
- Att diskussionen om minskad köttkonsumtion leder till att kvalitet fokuseras, snarare än lågt pris – mindre fast bättre. Att Föreningen Vi Konsumenter får genomslag för sin uppmaning till aktörerna i livsmedelskedjan
- Att konkurrensutredningen visar tydligt vad som verkligen ökar konkurrenskraften
- Att klimatcertifieringen får det genomslag den förtjänar
- Att miljö – och konsumentorganisationernas satsning på hållbar livsmedelskonsumtion och produktion visar på svenskt lantbruks fördelar
- Att EU:s djurhälsolag ger möjlighet att ställa krav på frihet från vissa sjukdomar vid handel av djur över gränserna.
m m

Bloggar och kommentarer
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk. /LG

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 2

Partipriset
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 2 v 1 v 52 v 51
Lövsta Kött - 17,00 17,00 17,00 17,00
Ginsten Slakteri 74,9-99,9 14,75 14,75 14,75 14,75
HKScan Agri *** 75-96,9 14,25 14,25 14,25 14,75
KLS Ugglarps Topp* 70-99,9 14,40 14,40 14,70 14,70
Skövde Plus** 72-96,9 13,70 15,00 15,00 15,50
Dahlbergs 71-96,9 13,00 13,50 13,50 14,20
Dalsjöfors Kvalitet 68-104,9 12,25 12,25 12,65 13,15
Skövde Grund** 72-96,9 12,25 13,50 13,50 14,00
KLS Ugglarps Grund 70-99,9 12,50 12,50 12,80 12,80
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Scan - SLS grund 75-96,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- - - -
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
överst överst överst överst
Dalsjöfors Slakteri
-
överst överst överst -
Dahlbergs Slakteri
-
överst överst överst -
Ginsten
överst överst överst överst
Gröna siffror = Överstående, Röda = Brist Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = Grundnoteringen gäller gamla avtal och avtal med kvartalspriser. För nytecknade avtal gäller Plus-noteringen.
*** = Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013



Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 2 v 1 v 52
11,55 Danish Crown 70,0–83,9 dkr 10,90 10,90 10,90
22,12 Nortura 67,1–90,0a nkr 20,87 21,15 21,15
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
12,42 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,39 1,42 1,42
14,75 Snellmans 80 – 105 euro 1,65 1,65 1,65
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 2 v 1 v 52 v 51 v 50
3 jan Landsnotering* euro euro euro euro euro
13,58 Tyskland 1,52 1,52 1,52 1,60 1,66
17 dec jämförbara**
17,63 England - - - 1,973 2,026
16,86 Italien - - - 1,886 1,886
15,26 Spanien - - - 1,708 1,712
14,68 Danmark - - - 1,643 1,670
15,13 Tjeckien - - - - 1,693
14,84 Polen - - - - -
14,14 Frankrike - - - 1,582 1,580
14,07 Irland - - - 1,574 1574
13,82 Tyskland - - - 1,546 1,606
13,58 Österrike - - - 1,520 1,591
13,41 Holland - - - 1,500 1,557
13,14 Belgien - - - 1,470 1,538
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
- Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.



Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
12 dec
4 dec
27 nov
20 nov
Utbud
2887
2680
2380
3275
Sålda
2527
2900
2380
3005
Medelpris, euro
1,66
1,69
1,72
1,68
Lägst
1,60
1,68
1,69
1,66
Högst
1,66
1,70
1,74
1,70
Medelpris, skr
14,84
14,93
15,35
15,01

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 8,60 kr, galtar 6,00 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 2 v 1 v 52 v 51
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 10,20 10,20
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,50 9,50 9,50 9,50
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 8,60 8,60 8,60 8,60
Ginsten 140,1 kg- 8,50 8,50 8,50 8,50
KLS Ugglarps 140- 8,10 8,10 7,60 8,10
Dahlbergs 140- 7,50 7,50 7,50 7,50
Scan 140- 6,50 6,50 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 6,15 6,15 6,15 6,15
Skövde 140- 5,50 5,50 5,50 5,50
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 7,50 7,50 7,50 7,50
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 6,00
Scan oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Skriv kontrakt med oss! Vi betalar era suggleveranser kontant i förskott. Upp till 6 månaders leveranskontrakt.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,50, galtar 7,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 2 v 1 v 52
8,44
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,10 7,10 7,10
12,79
Nortura Fri vikta nkr 12,07 12,52 12,52
Finland
8,31
Snellmans Fri vikt, E euro 0,93 0,93 0,93
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
4,55
Österbottens Fri vikt, E euro 0,51 0,54 0,54
Tyskland
10,81
ZNVG 56 % euro 1,21 1,30 1,30
Galtar
7,25
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,10 6,10 6,10
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 51 v 50 v 49 v 48 v 47 v 46 v 45
Pund
10,71
10,71
10,64
10,72
10,72
10,46
10,44
Dollar 6,54 6,54 6,49 6,57 6,67 6,64 6,49
Euro 8,94 9,02 8,84 8,93 8,94 8,92 8,77
Dansk 1,19 1,20 1,18 1,19 1,19 1,19 1,17
Norsk 1,06 1,06 1,05 1,07 1,08 1,07 1,09
Yen 6,28 6,36 6,36 6,43 6,61 6,67 6,58
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 2 v 1 v 52 v 51
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 18,00 18,00 18,00 18,75
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 18,10 18,10 18,60 18,60
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 18,50 18,50 18,50 18,50
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 18,00 18,00 18,00 18,00
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 420 420 420 450
SLS (Scan)
Plus 30 kg 500 500 520 520
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri balans balans balans balans
Dalsjöfors Kött - - - -
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 2 v 1 v 52 v 51 v 50
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
276
Basis 7 kg 232 232 232 243 248
467
Basis 30 kg 393 393 393 409 417
282
SPF+Myc 7 kg 237 237 237 248 253
473
SPF+Myc 30 kg 398 398 398 414 422
286
SPF 7 kg 241 241 241 252 257
478
SPF 30 kg 402 402 402 418 426
829
Økologi 30 kg 697 697 697 709 752
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
706
25-kilos 660 660 660 660 660
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
616
Klass S40, 30 kg* 69 69 69 69 69
Tyskland
500
ZNVG 28 kg - 56 56 56 56
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.