@-GRIS 10 januari 2014
Senaste uppdatering gjord 13 januari 19,50
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Grisgård
till salu
Helintegrerad produktion
28 suggor x 11 grupper
Mer info: www.damparp.se
Magnus Karlsson
Dämparp, 57895 Flisby
070-691 14 11
damparp@telia.com

Nu har vi tröttnat
Vi lägger av!
Beg Ramsta tvättrobot
• 6 st 17 m3 glasfibersilos
m skruv & motorer
• Massor av beg & nytt
• Funki torrutfodring
• Flygt gödselpump,
renoverad för 40 000 i år.
• Doserare, elektronik,
ställdon  m m, m m.
0708-431 248 eller patrik@staket.com.

Senaste nytt om marknaden och priser
Fortsatt nedåt v 3, avtalslösa grisar orsakar pristurbulens
Både Scan och Dalsjöfors fortsätter nedtrenden för slaktgrisar med att sänka 25 öre v 3. Tyskland och Danmark har oförändrat. I år syns verkligen de svaga månaderna i början av året på priserna. Värst oro på marknaden verkar de avtalslösa grisarna orsaka. Spotgrisar betalas ofta bättre eller sämre än kontrakterade, men i år går rykten om verkligt dåliga spotpriser just nu och det talas om försök att sälja till Tyskland. En del svenska slakterier vill inte alls ha spotgrisar, eller erbjuder vad som sägs riktigt dåliga priser. Därav turbulensen på marknaden, till men för hela näringen.
Det skulle vara intressant om någon kan ge mig upplysningar om vilka priser man talar om för dessa "ointressanta" grisar.
Vid ett branschmöte i Kalmar som ordnades av Sveriges Grisuppfödare togs den här frågan upp. Det är de som menar att branschen borde gå samman och avsätta pengar till att lyfta ut överskott som trycker marknaden. 10, kanske 20 öre.
Det är framför allt de grisar som blivit avtalslösa sedan Scan deklarerat att man vill minska inköpen med 200 000 grisar. Om det verkligen blir så många, råder delade meningar om, eftersom andra slakterier redan sugit upp en del och det skett avveckling av några besättningar. Men även om det är ett väsentligt mindre antal avtalslösa grisar som måste in till något slakteri för att slaktas, så uppstår det ett tryck mot marknaden och priset. Inget slakteri vill nu ta ansvaret för att exportera överskottsgrisar, eftersom det är trångt på marknaderna i de flesta länder. Det har talats om att det gissningsvis är 50 000 grisar som saknar kontrakt. Det är ett pristryckande antal det också, med den andel som måste slaktas så här års.
-Vi ser allvarligt på läget och det är tufft för de grisuppfödare som inte kan sälja sina grisar till vettiga priser, säger Ingemar Olsson, ordförande i Sveriges Grisföretagare. En spotmarknad har alltid funnits och just nu är det köparnas marknad. Det är olyckligt för hela europeiska grisbranschen att ryssarna inte köper just nu och vi i Sverige får också känna av detta problem.
-Vi vet dock att Ryssland egentligen har behov av import och vi kan bara hoppas att man öppnar gränserna. Det har varit så här förr och situationen kan vändas över en natt.
-Att gå in på någon gemensam reglering av marknaden är svåra saker. Slakterierna är försiktiga med sådana åtgärder och en del har redan reagerat på diskussionen. Vi vet inte heller hur konkurrensvårdande myndigheter ställer sig. En reglering för med sig mycket administrativt arbete.
-Vi talade vid Kalmarmötet om möjligheter inför framtiden, säger Ingemar. Det finns flera faktorer som ev kan vända den negativa trenden. Förutom ev rysslandsexport nämndes situationen i USA med stor dödlighet bland smågrisar och att USA riskerar att inte bli självförsörjande. Den fortsatta omställningen i flera europeiska länder till lösgående suggor, kan medföra minskat grisantal.
-Danskarna tror på ett bättre grispris 2014 än 2013. De brukar vara duktiga bedömare. Vi ska inte glömma hur marknaden sett ut förr i början av året. 2013 var ett undantag. Trots problemen just nu, ser jag optimistiskt på framtiden. /LG 140109UTHYRES
slaktgrisstallar
Ca 2 000 st slaktsvinsplatser. Kontinuerligt renoverade mellan 2001 och 2006.
Datamix blötutfodring.
Västra Östergötland.
Tel 0768-665405, 0143-20188
tomas.krumlinde@telia.com


Marknadskommentarer
Scan och SLS
Vi är i en normal situation för årstiden med lite överstående gris på grund av alla ”kortveckor” och vi kan sälja mera av bl a kotlett och revben vilket är väntat.
Vi fortsätter med planeringsanmälan, tänk på att göra en så korrekt bedömning som möjligt så att siffrorna är tillförlitliga för planering och försäljning till kund.
Vill även förtydliga med par punkter angående FCI (Food Chain Information):
*SMS:et skall alltid besvaras även om man vet att grisarna eventuellt inte blir hämtade.
*SMS:et är enbart avsett för en försäkran om att djuren är godkända för livsmedelsproduktion och inte en leveransbekräftelse.
*SMS:et skall besvaras med FCI mellanslag FYRSIFFRIG KOD.
Vecka 3 sänks slaktgrisnoteringen HKScan Agri med 0,25 kr/kg.

KLS Ugglarps
Marknaden är relativt oförändrad, jämfört med föregående vecka.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det har varit en ganska hyfsad försäljning efter nyår hittills.
-Jujlförsäljningen ser ut att ha varit hyfsad, men är inte helt utfärderad ännu.

Dalsjöfors Kött
Magnus Larsson: -Dalsjöfors sänker slaktgrisen 25 öre. Det finns mycket grisar i systemet. Vi har många överstående och slaktar för fullt för att kunna minska kön. Dalsjöfors kommer endast att slakta grisar med kontrakt 2014.

Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Vi slaktar för fullt, men det är turbulent på marknaden pga grisar som erbjuds utanför kontrakten. Vi köper inte några. De vi köper betalar vi på ett hedervärt sätt.
Dahlbergs Slakt
Michael Oldin: -Svenska marknaden är fortfarande ganska skaplig, normal för årstiden. Det försvann ju många arbetsdagar i helgerna, så många jobbar ikapp den förlorade tiden.
-Vi slaktar och styckar ungefär 25 % mer än normalt och kön av slaktgrisar sjunker med god fart.

Österbottens Kött

Stefan Saaristo: -

Danish Crown
De europeiska marknaderna är fortsatt lugna, men med en stabil försäljning efter nyåret. Vi kan sälja våra framändar, skinkor och kotletter på en lugn marknad.
På engelska marknaden för bacon är det stabil försäljning till kontrakterade volymer, medan det är press på spotpriserna.
På marknaderna i tredje land är situationen oförändrad.
I Kina närmar vi oss det kinesiska nyåret och därmed en period då marknaden ligger stilla.

ISN, Tyskland
Stabil marknad i centrala EU, inga överstående grisar
Marknaden för slaktgrisar i EU ser inte helt enhetlig ut. I centrala Europa blir marknaden allt mer normal. I Tyskland, Holland, Belgien och Danmark är utbud och efterfrågan generellt i balans och priserna i dessa länder är således oförändrade. I Spanien däremot, tvingades fram en märkbar prissänkning på 3,8 cent. Där uppstod en puckel på slaktkön under alla helgdagarna, som fortsatt består. Så blev det även i Österrike, där utbudet inte kan placeras inom en snäv tidsram. I norra Europa har Irland tvingats hantera en stor prisänkning. I Frankrike väntar man stigande efterfrågan på griskött och väntar en prishöjning.
Trend för tyska marknaden: Enligt köttbranschen är efterfrågan på slaktgrisar ganska bra f n. En aktör på marknaden säger att slaktarna har mycket att göra. F n finns ingen eftersläpning i slakten och sett ur dagens perspektiv kan priserna bli oförändrade.

Bloggat:
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Har vi slakterikris i Sverige?
Under senare tid har vi hört hur slakterierna i vårt land har kört sin ”pratanerprisetkampanj”. Förra året hade vi inte detta fenomen. Då var optimismen stor och blev tydligen för ansträngande för flera slakterier. Man klagar nu över dålig lönsamhet och sjunkande soliditet. Detta har de flesta grisproducenter levt med från och till under de flesta av de senaste 15 åren.
Vi ser dessutom tydliga tecken hos några slakterier i form av, att förutom kraftiga noteringssänkningar, även likviditetsbrist. Scan har lånat upp 900 milj kr och höjt leverantörsräntorna med 0,6 %. Denna höjning gjordes samma vecka som Sveriges Riksbank sänkte räntan med 0,25 %. Det kan man kalla ”taiming”, eller är det så att Lithell återigen visar sin okunnighet. Den här gången i matematik, och kan inte skilja mellan plus och minus.
Dessutom har Lagergren vid Dalsjöfors försökt att ändra tiden för avräkningarnas utbetalande. Han vill ändra från en vecka till en månad efter slakt! Lagergren gjorde ett liknande försök med att ändra några dagar då han var vd för Skövde Slakteri, men gick på pumpen.
Att det är brist på lönsamhet, det vet vi alla. Brist på likvida medel beror mest på att flera banker är stört omöjliga på att låna ut driftskapital.
Slakterierna kan inte enbart rätta till sin kris på bekostnad av primärproduktionen, utan måste anstränga sig till det yttersta med sin struktur och effektivitet.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

-
Bloggar och kommentarer
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk. /LG

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 3

Partipriset
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 3 v 2 v 1 v 52
Lövsta Kött - 17,00 17,00 17,00 17,00
Ginsten Slakteri 74,9-99,9 14,75 14,75 14,75 14,75
HKScan Agri *** 75-96,9 14,00 14,25 14,25 14,25
KLS Ugglarps Topp* 70-99,9 14,40 14,40 14,40 14,70
Skövde Plus** 75-99,9 13,75 13,75 15,00 15,00
Dahlbergs 71-96,9 13,00 13,00 13,50 13,50
Dalsjöfors Kvalitet 68-104,9 12,00 12,25 12,25 12,65
Skövde Grund** 72-96,9 12,25 12,25 13,50 13,50
KLS Ugglarps Grund 70-99,9 12,50 12,50 12,50 12,80
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Scan - SLS grund 75-96,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
överst - - -
KLS Ugglarps
-
överst - - -
Skövde Slakteri
-
överst överst överst överst
Dalsjöfors Slakteri
-
överst överst överst överst
Dahlbergs Slakteri
-
överst överst överst överst
Ginsten
överst överst överst överst
Gröna siffror = Överstående, Röda = Brist Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = Grundnoteringen gäller gamla avtal och avtal med kvartalspriser. För nytecknade avtal gäller Plus-noteringen.
*** = Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 3 v 2 v 1
12,97 Danish Crown 70,0–83,9 dkr 10,90 10,90 10,90
22,12 Nortura 67,1–90,0a nkr 20,87 20,87 21,15
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
12,41 Atria Premium+ 78 – 98 euro - 1,39 1,42
14,73 Snellmans 80 – 105 euro 1,65 1,65 1,65
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 3 v 2 v 1 v 52 v 51
10 jan Landsnotering* euro euro euro euro euro
13,57 Tyskland 1,52 1,52 1,52 1,52 1,60
7 jan jämförbara**
17,37 England - 1,946 1,932 1,959 1,973
16,84 Italien - 1,886 1,886 1,886 1,886
14,49 Spanien - 1,623 1,661 1,661 1,708
14,27 Danmark - 1,599 1,599 1589 1,643
13,71 Irland - 1,536 1,536 1,574 1,574
14,68 Tjeckien - - - 1,644 1,663
14,18 Polen - - - - 1,588
13,35 Frankrike - 1,495 1,499 1535 1,582
13,09 Tyskland - 1,466 1,466 1,466 1,546
12,83 Österrike - 1,437 1,468 1,468 1,520
12,71 Holland - 1,424 1,424 1,424 1,500
12,57 Belgien - 1,408 1,408 1,408 1,470
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
- Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
8 jan
12 dec
4 dec
27 nov
Utbud
2680
2887
2680
2380
Sålda
2440
2527
2900
2380
Medelpris, euro
1,60
1,66
1,69
1,72
Lägst
1,55
1,60
1,68
1,69
Högst
1,62
1,66
1,70
1,74
Medelpris, skr
14,84
14,84
14,93
15,35

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 8,60 kr, galtar 6,00 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 3 v 2 v 1 v 52
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 10,20 10,20
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,00 9,50 9,50 9,50
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 8,60 8,60 8,60 8,60
Ginsten 140,1 kg- 8,50 8,50 8,50 8,50
KLS Ugglarps 140- 7,60 7,60 7,60 7,60
Dahlbergs 140- 7,50 7,50 7,50 7,50
Scan 140- 6,50 6,50 6,50 7,00
Dalsjöfors 58% 6,15 6,15 6,15 6,15
Skövde 140- 6,00 6,00 5,50 5,50
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 6,50 7,50 7,50 7,50
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 6,00
Scan oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Skriv kontrakt med oss! Vi betalar era suggleveranser kontant i förskott. Upp till 6 månaders leveranskontrakt.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,00, galtar 6,50 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 3 v 2 v 1
8,68
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,30 7,10 7,10
12,79
Nortura Fri vikta nkr 12,07 12,07 12,52
Finland
8,30
Snellmans Fri vikt, E euro 0,93 0,93 0,93
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
4,55
Österbottens Fri vikt, E euro - 0,51 0,54
Tyskland
10,53
ZNVG 56 % euro 1,18 1,21 1,30
Galtar
7,49
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,30 6,10 6,10
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 2 v 51 v 50 v 49 v 48 v 47 v 46
Pund
10,82
10,71
10,71
10,64
10,72
10,72
10,46
Dollar 6,57 6,54 6,54 6,49 6,57 6,67 6,64
Euro 8,93 8,94 9,02 8,84 8,93 8,94 8,92
Dansk 1,19 1,19 1,20 1,18 1,19 1,19 1,19
Norsk 1,06 1,06 1,06 1,05 1,07 1,08 1,07
Yen 6,26 6,28 6,36 6,36 6,43 6,61 6,67
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 3 v 2 v 1 v 52
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 20,50 20,50 18,50 18,50
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 18,00 18,00 18,00 18,00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 18,10 18,10 18,10 18,60
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 18,00 18,00 18,00 18,00
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 420 420 420 420
SLS (Scan)
Plus 30 kg 500 500 500 520
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri balans balans balans balans
Dalsjöfors Kött - - - -
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 3 v 2 v 1 v 52 v 51
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
274
Basis 7 kg 231 232 232 232 243
467
Basis 30 kg 393 393 393 393 409
280
SPF+Myc 7 kg 236 237 237 237 248
473
SPF+Myc 30 kg 398 398 398 398 414
285
SPF 7 kg 240 241 241 241 252
478
SPF 30 kg 402 402 402 402 418
837
Økologi 30 kg 704 697 697 697 709
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
699
25-kilos 660 660 660 660 660
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
616
Klass S40, 30 kg* 69 69 69 69 69
Tyskland
500
ZNVG 28 kg - 56 56 56 56
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.