@-GRIS 7 februari 2014
Senaste uppdatering gjord 7 februari 23,50
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Grisgård
till salu
Helintegrerad produktion
28 suggor x 11 grupper
Mer info: www.damparp.se
Magnus Karlsson
Dämparp, 57895 Flisby
070-691 14 11
damparp@telia.com

Nu har vi tröttnat
Vi lägger av!
Beg Ramsta tvättrobot
• 6 st 17 m3 glasfibersilos
m skruv & motorer
• Massor av beg & nytt
• Funki torrutfodring
• Flygt gödselpump,
renoverad för 40 000 i år.
• Doserare, elektronik,
ställdon  m m, m m.
0708-431 248 eller patrik@staket.com.

Senaste nytt om marknaden och priser
Ryssland sänker priserna i Sverige och EU v 7
De två vildsvinen i Litauen med afrikansk svinpest, och med hjälp av dessa Rysslands försök att stärka sin inhemska grisnäring med handelshinder, är orsak till sänkta grispriser i EU v 7. Och därmed även i Sverige. Det var precis som de flesta väntade sig när rapporterna om svinpesten kom, alltså att landet med okontrollerat antal smittade vildsvin skulle utnyttja situationen. Nu ska en hög tjänsteman i EU resa till Ryssland och slå näven i bordet, som det sagts, och förhoppningsvis kommer exporten igång igen efter en tid. Ryssland köper normalt ca 25 % av de grisar som exporteras från EU, ungefär lika stor andel som Kina.
Efter TV-inslaget i Rapport i veckan om de uppfödare i Uppland som blir utan kontrakt när Scan säger upp avtalen, har jordbruksministern vaknat upp och kallar näringen till ett krismöte, där bl a representanter för uppfödarna, slakten, förädlingen och handeln ska ingå. Sådana här möten brukar vara tämligen verkningslösa, men ska väl visa på någon slags handlingskraft som inte synts till tidigare, trots att alla inkl jordbruksministern sedan åratal väl känner till de svenska problemen med konkurrensen med importköttet. En förutsägbar följd kan dock bli att medierna uppmärksammar griskrisen, vilket kan påverka politikerna och myndighetsutövarna att luckra upp de svenska särreglerna och därmed förbättra svenska konkurrensen med utlandet. Det sker en genomgång av svenska särreglerna, bl a om att öka antalet levande smågrisar, som togs upp i ett TV-program idag. Om krisen uppmärksammas mera kan det bli ett bättre resultat av besluten.
Mattias Espert visade i dagens nyhetsprogram i TV 1 hur vi kan få fler överlevande smågrisar och därmed bättre lönsamhet i grisproduktionen. Fixeringsgrindarna kan komma till heders igen. Det sker påtryckningar och försök med mildare särregler, för att öka svenska grisnäringens konkurrenskraft. Som du kan läsa längre ner i den här spalten, är inte alla positiva till ändringar.
Själv tycker jag nog att Sverige skulle producera grisar både efter EU-reglerna och svenska reglerna. Ett land - två system, som kineserna. Det skulle tydliggöra skillnaderna i produktionen vid konsumenternas val av kött. Nu smygs allt mer importkött in i svenska butikerna och främst charkindustrin. Ta tjuren i hornen och ta upp kampen och gör konsumenterna medvetna! Jag är säker på att många fler konsumenter skulle välja köttet uppfött med svenska regler, om de hade ett tydligt val.
Det ser ut att gå trögt i försöken att kamma hem ca 80 kr per slaktgris genom att skippa kravet på GMO-fri soja i grisfoder. Ca 40 % av det kött konsumenterna äter är redan från grisar uppfödda med GMO-soja. Ingen klagar på detta, när det importeras. Men nu finns ju griskött i Tyskland att köpa som är från svenska grisar. De har inte fått GMO-soja, men inga svenska charkföretag verkar vilja köpa det. Allt Bregott vi äter är f ö från GMO-foder, som ges till danska korna. Varför inte snabbt städa framför egen dörr, där näringen själv beslutar, när vi kräver mildare särregler stiftade av riksdagen?
Om kungen till äventyrs gör som allt för många bland svenska folket gör, köper importkött ibland (jag hoppas och tror inte det), så kan¨vi kan ställa vårt hopp till hovets nya informationschef, som tills nyligen använde sin kraft åt att få så många som möjligt att köpa Scan-produkter och därmed svenskt kött. Margareta Thorgren, tidigare informationsdirektör vid Scan, har nämligen anställts vid hovet från 13 mars. Hon gjorde ett bra jobb på Scan, är representativ, kunnig, medveten och ambitiös. Jag önskar henne lycka till med nya jobbet och tycker att hon kommer att passa väl in i den nya rollen. Stort Grattis, Margareta!
Scan AB byter namn 28 februari. Nya namnet blir HKScan Sweden AB. Det blir likartade namn på alla HKScans bolag i alla länder företaget är verksamt. Landets namn läggs till i bolagsnamnet. Danska fjäderfäföretaget Rose Poultry A/S heter HKScan Denmark A/S redan nästa vecka. Namnbytena ska stärka HKScans lönsamhet och effektivitet, samt att bygga upp en enhetlig koncern, heter det.
Bra för dem att veta, som tycker att Scan ska lägga all kraft på att sälja mer griskött. Många står fortfarande utan kontrakt för 2014 och har inget slakteri att leverera till. /LG 140207



Marknadskommentarer
Scan och SLS
Vi är i en normal situation för årstiden med lite svalt intresse för fläskkött. Vi följer utvecklingen på grismarknaden i Europa med anledning av att Ryssland har stängt av importen av fläskkött från EU pga upphittat fall av vildsvin smittat med afrikansk svinpest i Litauen.
Notering vecka 7: slaktgrisar -0,25 kr/kg och suggor -0,50 kr/kg.

KLS Ugglarps
Marknaden är relativt oförändrad, jämfört med föregående vecka.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Tyvärr måste vi sänka grispriset med 25 öre för att kunna vara kvar och konkurrera på svenska marknaden. Vi exporterar inget.
-Kön av överstående slaktgrisar är fortsatt lång. Jag har ingen susning om när vi slaktat ikapp. Det kan dröja.
-Vi fryser inte in de stora volymerna slakt själva, utan hyr in oss i fryshus. Det är mycket kapital som vi måste binda i det inlagrade köttet.
-Marknaden rullar annars på som vanligt för årstiden och det händer inget särskilt.
-Vi har inte fått någon inbjudan till krismöte från jordbruksministern.

Dalsjöfors Kött
Magnus Larsson: -Det är fortsatt kraftigt överskott av grisar i marknaden. Vi går nu in i sportlovsveckorna och det brukar innebära svagare handel. Vi fortsätter att slakta för fullt och pressar systemet för att få ner antalet överstående grisar. Det känns som att Tyskland utnyttjar situationen i Sverige och sänker grispriset med 5 cent endast på svenska grisar!
Men det är väl som någon klok man sade förra veckan att en svensk gris är bäst i Sverige och en tysk gris är bäst i Tyskland! Patriotism kallas det och det är vi i Sverige stundtals ganska dåliga på! Tänker på andelen svenskt i offentliga upphandlingar som ligger på ca 20 %!! Vi bygger unika särregler inom rikets gräns, samtidigt som vi inte själva uppenbarligen tycker att det har något mervärde!?

Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Importen är ett ännu större bekymmer än tidigare. Vi hade hoppats på att trycket skulle lätta när tyska priset steg. Men nu har det sjunkit igen och ännu större import hotar när EU-exporten till Ryssland är stängd. Jag har hört erbjudna priser från Tyskland på fläsktvåa för 1,55 €, 13,70 skr per kg, och motsvarande nötkött för 1,85 €, 16,35 skr. Men jag vet inte vilka volymer det handlar om.
-För vår egen export till Ryssland är det också helt stopp. Vi exporterade tidigare containrar per vecka. Nu måste vi placera dessa volymer i Sverige. I praktiken går köttet direkt in i frysen.
-Konsumtionen av griskött i Sverige är det inget fel på, men konsumenterna äter importerat kött. Där är problemet.
-Jag håller fortfarande på idén om att bilda en gemensam kassa inom grisnäringen, där alla lägger 10 öre per kilo gris till export av överskottet. Det kan vara en lösning.
-Det lär ha kommit en inbjudan från jordbruksministern om en konferens pga grisnäringens kris.

Dahlbergs Slakt
Michael Oldin: -Vi sänker priset på slaktgrisar med 30 öre och suggor 50. Med smågrisarna avvaktar vi.
-Marknaden är mycket tung och vi fryser in mycket. Det är normalt för årstiden, men det blir mer än vanligt pga stor slakt och styckning och tyngre grisar. Vikten på slaktgrisarna ligger f n ca 10 kg upp, jämfört med tidigare år.
-Vi slaktar och styckar så mycket vi hinner och kön av överstående slaktgrisar sjunker. Men vi har ingen prognos på när vi är i balans.
-Importen kan sälja 10 kr per kilo billigare på vissa detaljer, 10 öre på annat. Men det spelar ingen roll var vi ligger i förhållande till importen, handeln väljer det billigaste i varje läge.

Lövsta Kött
Ulf Tillman: -Vi har fortsatt ett grispris på 17 kr, men vi vet inte hur länge. Vi går back på det priset. Vi försöker på alla sätt att hålla grisnäringen under armarna. Det går att få ut vettiga priser på detaljer till butikerna, men charkråvaran går inte alls att få lönsam.
-Vi slaktar grisarna från försöken vid SLU. Det är hela tiden hög köttprocent och bra vikter.
-Tyvärr kan vi inte slakta fler grisar, även om det behövs när uppländska bönder får sina kontrakt med Scan uppsagda.

Österbottens Kött

Stefan Saaristo: -Situationen på marknaden är normal för årstiden, men jag vill lyfta ett varningens finger för det som pågår för tillfället inom unionen pga det ryska importstoppet som uppkommit efter det att man funnit afrikansk svinpest inom unionen. Detta kan komma att påverka marknaden drastiskt i hela norra Europa på ett beklagligt sätt.

Danish Crown
De europeiska marknaderna är under press, som följd av situationen i Ryssland. Det är fortsatt stängt för export från EU till Ryssland. De volymer som skulle exporteras till Ryssland, måste nu säljas i Europa, vilket skapar stort överskott.
Vi ser fallande priser på alla detaljer; skinka framändar, bog och kotlett.
I England är priserna på bacon likaså under press.
Till marknaderna i tredje land är det stängt för försäljning till Ryssland. Kineserna har ännu inte kommit tillbaka efter det kinesiska nyåret i fredags, men vi ser fallande priser. Avsättningen till Japan är stabil.

ISN, Tyskland
Ryska importstoppet leder till prispress i hela EU
Intill mitten på förra veckan såg priset på slaktgrisar i EU ovanligt positivt ut. Det var god efterfrågan på de slaktgrisar som bjöds ut och i många länder väntade man sig stigande priser.
När de två vildsvinen i Litauen rapporterades ha afrikansk svinpest, stängdes ryska gränsen mot EU. 25 % av EUs export gick till Ryssland. Bortfallet av exporten fick omedelbart negativ effekt på EUs marknader. Särskilt gäller detta fetare detaljer, som exempelvis framändar och bröstfläsk som kom under stark press.
Likaså är priserna på slaktgrisar i många länder pressade. Även om de officiella priserna sattes till oförändrat, meddelade de tyska slakterierna egna lägre priser, huspriser. Tönnies, Vion, Danish Crown och de andra slakterierna sänkte priserna från måndagen den 3 februaari med 5 cent. Westfleisch sänkte fria grisarna 3 cent.
De holländska slakterierna följde de tyska i fotspåren och sänkte 5 cent. Belgien sänkte 4. Även om danska slakterierna också blev hårt drabbade av exportstoppet, har de inte reagerat med sänkta priser.
Ryssarnas tilltag att stoppa importen kritiseras kraftigt i EU. EUs kommissionär för hälsa, Tonio Bort, sa t ex att ryssarna handlade oansvarigt. Många anser att ryssarna använder inportstoppet till att stötta priserna i deras eget land. Efter inträdet i WTO försöker Ryssland hela tiden efter möjligheter till handelshinder som inte är relaterade till tull.
Trend på tyska marknaden: Myndigheterna arbetar för högtryck på att hitta en lösning på handelshindren från rysk sida. Det har inte lyckats ännu. Utbudet av slaktgrisar, som f n är något begränsat, säljs utan problem, men till oftast reducerade priser. Den befarade puckeln i utbudet har hittills uteblivit. Därmed är det fortsatt hopp om att turbulensen på köttmarknaden snabbt lugnar ner sig.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!

Nu inte ens lika villkor för konkurrens inom landet
Såg på TV att det tydligen pågår någon sorts försök till alternativ inhysningsform av smågris. I syfte att skapa en billigare gris åt slaktgrisproduktionen.
Vad är detta för hyckleri, det är inte något annat än ett försök att legalisera en redan pågående bedrift. Som antagligen fortskridit under lång tid.
Men vi andra som byggt enligt "svenska modellen" hur ska vi göra. Vi konkurrerar ej på samma villkor ens inom landet. Eller ska vi också börja "exprimentera" enligt eget tycke och smak
Varför inte helspalt i boxarna, det har till och med förespråkats av industrin, i syfte att skapa en billigare slaktgris.
Antingen är saker och ting tillåtna eller inte.
Desperationen inom grisbranschen är allt mer påtaglig, vilket tar sådana här uttryck.
De "stolta mervärdena" har likt en bumerang nått sitt "ursprung",
Vad göra NU?
Anonym

Fixering av suggor!?
Såg på TV1 i morse Mattias Espert, v ordförande i Sveriges Grisföretagare. Han har i smyg ändrat djurskyddsreglerna för 12 grisgårdar i Skåne. Han vill fixera suggan i tre till fyra dagar vid grisning för att rädda
20 % av kultingarna.
Innan var det så att det fanns personal på plats de första tre och fyra timmarna vid grisning och det gick bra.
Han uttrycker att titta på en individ och skita i de andra.
Stoppa denna mannen han tänker enbart ekonomiskt och inte alls på suggorna i detta fallet. Det är oetiskt och grovt djurplågeri att fixera suggan i tre till fyra dagar, suggan kan inte stå upp eller vända sig hon är fast i en liten och trång bur.
Sätt Mattias Espert i en sådan bur, där kan han själv sitta så han förstår vad han gör med suggorna.
Vilken djurplågare som handhar djur det är skrämmande.
Berit A, djurvän

Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Hatten av för KLS-Ugglarp
Statistiken över grisslakten för 2013 kom för någon vecka sedan. Den visar på en bra ökning om mer än 10 % hos KLS-Ugglarp. Det är starkt gjort och betyder mer än 50 000 grisar. Samtidigt backar Scan AB med ca 10 % eller över 111 000 grisar. Övriga slakterier jobbar på och de flesta gör ett gott jobb.
Vad gör KLS-Ugglarp som ger dem dess ökning? Är det möjligen det danska affärsmanaskapet? Samtidigt så bleknar Scan alltmer. Vad beror det på? Det är det danska kunskaperna mot den finska sisun. En sisu som inte hör hemma i livsmedelsbranschen. Scan saknar tillräckligt bra chefer och har en betydligt sämre förankring i producentledet än vad övriga slakterier i Sverige har.
Framtiden tycks tillhöra KLS-Ugglarp, som jag tror är störst inom grisslakten i Sverige om 3 år. Häng på danskarna så tror jag att vi kommer att gå mot ljusare tider inom svensk grisproduktion.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-


Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Dansk svinproduktion i blåsväder
Miljontals döda spädgrisar (25 000 per dag), avklippta svansar, kastrering utan bedövning, suggor i bås utan halm, flockmedicinering med antibiotika och ökad antibiotikaresistens (MRSA). Det var bilder som visades i den danska dokumentären Det stora Svinerige i dansk TV den 23 januari. Det enda positiva man kan säga är att inga grisar i inslaget drevs med elpådrivare. ”En effektivisering som gått amok” säger författaren Kjeld Hansen om att produktiviteten ökat på fel sätt. Stora smågriskullar innebär med nödvändighet högre dödlighet. Är det verkligen rätt väg att till Sverige importera djurmaterial som ökar produktiviteten hos suggorna, kan man fråga sig?
Det är förbjudet i EU att kupera grissvansar. Men man kan inte bara sluta kupera svansarna, man måste ändra förutsättningarna d v s ge djuren mer plats och bättre miljö säger också forskaren Lene Juul Pedersen vid Århus universitet, som visar hur mycket halm som verkligen behövs för att grisarna ska må bra (400 g). Det räcker inte med en träbit att tugga på. Nicolaj Nörgaard från Landbrug och Födevarer (danska LRF) anser att svansbitning är ett globalt problem, som är svårlöst. Men varför inte resa till Sverige och se hur det kan gå till.
Generellt kan man säga att programmet är en massiv kritik på den intensiva grisproduktionen. Nörgaard blir under programmets gång allt mer pressad av berättigade kritiska frågor. Författaren Kjeld Hansen och bioetikern Mikey Gjerris anser att det behövs en diskussion i samhället kring vilken grisproduktion man vill ha. Nu skryter danska jordbruksministern över att den danska antibiotikaförbrukningen fallit med 11 % mellan 2009 och 2013. Men holländska grisproducenter har lägre antibiotikaförbrukning per gris och spridningen av MRSA från gris till människa har ökat rejält i Danmark (164 fall 2011 och 232 2012). I Danmark går den ekologiska produktionen och konsumtionen som tåget. Är det så konstigt med tanke på hur den konventionella produktionen ser ut?
Är Sverige skräckexemplet? Vi valde vägen salmonellafrihet, djuromsorg, friska djur och imponerande låg antibiotikaförbrukning. Har vi kommit till vägs ände när slakterierna tvingas minska slakten p g a bristande efterfrågan på svensk köttråvara. Är det så, att vi också behöver en samhällsdiskussion kring vilken typ av livsmedel vi ska tillhandahålla till den svenska marknaden. Var står de modiga politikerna och den ansvarsfulla svenska livsmedelsindustrin med sin hållbarhetspolicy? Svensk råvara bör vara en del av hållbarheten. Och tyvärr tror jag att konsumentföreträdarna inte förstått vad som är på spel. Om svenska konsumenter vill ha svenskt griskött, måste man hjälpa till med att se till att uppfödningen finns kvar. Då kan man inte bara acceptera handelns fokusering på pris som konkurrensmedel. Och dagligvaruhandeln har som alltid en nyckelroll, som beställare.

Bloggar och kommentarer
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk. /LG

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 7

Partipriset
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 7 v 6 v 5 v 4
Lövsta Kött - 17,00 17,00 17,00 17,00
Ginsten Slakteri 74,9-99,9 14,00 14,25 14,25 14,25
KLS Ugglarps Topp* 70-99,9 13,80 14,10 14,10 14,10
Skövde Plus** 75-99,9 13,75 13,75 13,75 13,75
HKScan Agri *** 75-96,9 13,75 14,00 14,00 14,00
Skövde Grund** 72-96,9 12,35 12,35 12,35 12,35
Dahlbergs 71-96,9 12,20 12,50 13,00 13,00
KLS Ugglarps Grund 70-99,9 11,90 12,20 12,20 12,20
Dalsjöfors Kvalitet 75-99,9 11,40 11,40 11,75 11,75
Scan - SLS grund 75-96,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
överst överst överst överst
KLS Ugglarps
-
överst överst överst överst
Skövde Slakteri
-
överst överst överst överst
Dalsjöfors Slakteri
-
överst överst överst överst
Dahlbergs Slakteri
-
överst överst överst överst
Ginsten
överst överst överst överst
Gröna siffror = Överstående, Röda = Brist Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = Grundnoteringen gäller gamla avtal och avtal med kvartalspriser. För nytecknade avtal gäller Plus-noteringen.
*** = Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013



Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 7 v 6 v 5
12,62 Danish Crown 70,0–83,9 dkr 10,70 10,70 10,70
22,12 Nortura 67,1–90,0a nkr 20,87 20,87 20,87
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
12,11 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,37 1,37 1,37
14,58 Snellmans 80 – 105 euro 1,65 1,65 1,65
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 7 v 6 v 5 v 4 v 3
7 feb Landsnotering* euro euro euro euro euro
13,43 Tyskland 1,52 1,59 1,59 1,55 1,52
4 feb jämförbara**
16,72 Italien - 1,892 1,918 1,918 1,918
16,56 England - 1,874 1,833 1,886 1,917
14,93 Spanien - 1,628 1,613 1,608 1,608
13,89 Danmark - 1,572 1,572 1,572 1,599
13,68 Frankrike - 1,548 1,550 1,543 1,518
13,52 Tjeckien - - - 1,530 1,562
13,65 Polen - - - 1,545 1,526
13,57 Tyskland - 1,536 1,536 1,496 1,466
13,33 Österrike - 1,509 1,509 1,468 1,437
13,23 Irland - 1,497 1,497 1,497 1,497
12,88 Belgien - 1,458 1,495 1,458 1,421
12,75 Holland - 1,443 1,491 1,453 1,434
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
- Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.



Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
5 feb
22 jan
15 jan
8 jan
Utbud
2725
2635
2575
2680
Sålda
2300
2635
1610
2440
Medelpris, euro
1,54
1,64
1,57
1,60
Lägst
1,54
1,61
1,55
1,55
Högst
1,60
1,65
1,59
1,62
Medelpris, skr
13,61
14,39
13,83
14,84

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 8,60 kr, galtar 6,00 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 7 v 6 v 5 v 4
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 10,20 10,20
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,00 9,00 9,00 9,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 8,60 8,60 8,60 8,60
Ginsten 140,1 kg- 7,50 7,50 7,50 8,50
KLS Ugglarps 140- 7,60 7,60 7,60 7,60
Dahlbergs 140- 7,00 7,50 7,50 7,50
Scan 140- 6,00 6,50 6,50 6,50
Dalsjöfors 58% 6,15 6,15 6,15 6,15
Skövde 140- 6,00 6,00 6,00 6,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 6,00
Scan oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Skriv kontrakt med oss! Vi betalar era suggleveranser kontant i förskott. Upp till 6 månaders leveranskontrakt.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,00, galtar 6,50 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 7 v 6 v 5
9,20
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,80 7,80 7,50
12,79
Nortura Fri vikta nkr 12,07 12,07 12,07
Finland
8,22
Snellmans Fri vikt, E euro 0,93 0,93 0,93
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
4,33
Österbottens Fri vikt, E euro 0,49 0,49 0,49
Tyskland
9,72
ZNVG 56 % euro 1,10 1,18 1,18
Galtar
8,02
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,80 6,80 6,30
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 6 v 5 v 4 v 3 v 2 v 51 v 50
Pund
10,64
10,70
10,73
10,58
10,82
10,71
10,71
Dollar 6,53 6,48 6,47 6,47 6,57 6,54 6,54
Euro 8,84 8,81 8,78 8,81 8,93 8,94 9,02
Dansk 1,18 1,18 1,17 1,18 1,19 1,19 1,20
Norsk 1,04 1,04 1,05 1,05 1,06 1,06 1,06
Yen 6,44 6,32 6,21 6,18 6,26 6,28 6,36
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 7 v 6 v 5 v 4
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 19,50 19,50 20,50 20,50
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 18,00 18,00 18,00 18,00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 18,10 18,10 18,10 18,10
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 480 480 480 480
SLS (Scan)
Plus 30 kg 480 480 490 490
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri balans balans balans -
Dalsjöfors Kött - - - -
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 7 v 6 v 5 v 4 v 3
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
264
Basis 7 kg 224 224 226 226 231
451
Basis 30 kg 383 383 384 384 393
270
SPF+Myc 7 kg 229 229 231 231 236
457
SPF+Myc 30 kg 388 388 389 389 398
274
SPF 7 kg 233 233 235 235 240
462
SPF 30 kg 392 392 383 393 402
831
Økologi 30 kg 721 705 705 698 704
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
699
25-kilos 660 660 660 660 660
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
609
Klass S40, 30 kg* 69 69 69 69 69
Tyskland
530
ZNVG 28 kg 60 60 56 56 56
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.