@-GRIS 28 februari 2014
Senaste uppdatering gjord 3 mars 10,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Grisgård
till salu
Helintegrerad produktion
28 suggor x 11 grupper
Mer info: www.damparp.se
Magnus Karlsson
Dämparp, 57895 Flisby
070-691 14 11
damparp@telia.com

Nu har vi tröttnat
Vi lägger av!
Beg Ramsta tvättrobot
• 6 st 17 m3 glasfibersilos
m skruv & motorer
• Massor av beg & nytt
• Funki torrutfodring
• Flygt gödselpump,
renoverad för 40 000 i år.
• Doserare, elektronik,
ställdon  m m, m m.
0708-431 248 eller patrik@staket.com.

Senaste nytt om marknaden och priser
Tyska priserna ned ytterligare 5 cent
De tyska grispriserna fortsätter nedåt även v 10. Det är fortfarande högst oklart med återupptagen export till Ryssland från EU och två nya fall av afrikansk svinpest, nu i Polen, har inte förbättrat läget. Tyska priset faller med 5 cent till 1,45 €. För svenska grisar som slaktas i Tyskland är priset 1,42 €, dvs 3 cent lägre än för grisar uppfödda i Tyskland. Våra världsbästa etiska grisar, som inför EU-inträdet skulle erövra Europa, tar sig inte ens över vattenremsan i söder till Tyskland utan att klassas ned.
Danska priset på slaktgrisar och suggor sänks med 20 øre. Atria i Fionland sänker 3 cent och skälet är ryska importstoppet.
I Sverige är det inga prisändringar på slaktgrisar, men för suggor sänker Skövde Slakteri 75 öre.
Exporten av svenska grisar till tyska slakterier fortsätter med 1080 per vecka, 6 långtradare. De kommer från Dalsjöfors Kött, som samlar dem från olika gårdar och stallar in dem i exportstallarna hos Eriksson Djurtransport i Tomelilla. Några smågrisar till Polen exporteras inte. Det blev endast två lass för 2-3 veckor sedan. Polackerna har nu fullt upp att stå i med sin marknad, med afrikansk svinpest inom landets gränser.
-Priset på slaktgrisar i Polen har fallit till 1 € (8,91 skr), berättar Torbjörn Eriksson. Smågrisar vet jag inte, men priset var 400 kr för ett par veckor sedan. Så polackerna har problem.
Förmodligen var det inte därför som HKScan sålt sin 50-procentiga andel i det polska slakteriföretaget Sokolów till Danish Crown i veckan. HKScan får nu 180 milj € cash för sin andel+ 35 milj € för sin del i vinsten 2013. Sokolów har haft god lönsamhet senaste åren.
Egentligen är det andelen i Saturn Nordic Holding AB som HKScan säljer till den andra hälftendelägaren Danish Crown. Gamle vd i Swedish Meats Lars Danell är ordförande i Saturn, men det bolaget lär väl inte behövas längre, när Danish Crown blir ensam ägare. Lars blir 67 i år, så affären blev bra timad för honom. HKScan stärker nu sin kassa rejält och får väsentligt lägre räntekostnader. Grisföretagare som är kvar i Sveriges Djurbönder (håller stämma 4 mars, utan att journalister får närvara) kunde också glädja sig över att aktiekursen steg.
Ingemar Olsson, ordförande i Sveriges Grisföretagare, skriver om griskrisen i ATL och menar att det aldrig går att banta näringen för att få bättre betalt. Det blir tvärt om sämre:
-Grundproblemet i svensk grisproduktion är att 30 % av grisen är styckningsdetaljer och 70 är charkråvara. Det svenska mervärdet (som bestäms av lagar) måste tas ut på detaljerna, alltså på 30 procent av grisen, skriver han. Detta har lett till att vi på tio år har gått från en produktion på nästan 4 miljoner grisar till i dag 2,5 miljoner per år.
-Det här problemet blir inte enklare om vi sänker svenska produktionen till 1 miljon grisar per år, skriver han. Problemet ökar i stället, om fasta kostnaderna för fodertillverkning, slakt, forskning, rådgivning, osv, ska slås ut på ett färre antal grisar.
Och då kan jag lägga till, att verkligheten är att ca 50 proc (tror jag) av av det griskött vi idag äter, kommer från grisar som svensk lag inte rår på. De produceras enligt EUs regler, som inte ens de tillämpas i EU (ännu). Varför kämpa mot verkligheten och något som inte ens fungerar? Låt samtliga grisar vi äter flytta hem till Sverige! Här har de det mycket bättre än i Tyskland, Danmark, Holland, osv, med halm och svansarna kvar. Även om vi skulle producera dessa grisar enligt EUs regler i Sverige, kommer svenska uppfödare aldrig börja kupera svansar, e dyl. Mycket av den traditionellt djuretiska uppfödningen skulle fortsätta som nu. Det är tok-kostnader vi ska ha bort, för dem som vill ha det.
Om det visar sig att det är EUs lag som verkligen gäller i Sverige, då kan svensk grisnäring expandera snabbt igen!
Anders Borg blir kanske ledsen för ökad svensk grisproduktion? Han är ju glad för importen och de svenska särreglerna är nog inget han känner för. /LG 140228Marknadskommentarer
HKScan Agri
Vi är i en normal situation för årstiden med lite svalt intresse för fläskkött. Våren verkar komma tidigt i år vilket ger hopp inför grillsäsongen då fläskköttet är en tungviktare.

KLS Ugglarps
Marknaden är relativt oförändrad, jämfört med föregående vecka.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson:
-Konsumenterna börjar komma hem efter skidsemestern och då blir konsumtionen mer normal. Under sportlovet var det lugnt på marknaden. Nu dröjer det några veckor till påsken, när det åter blir en svacka i konsumtionen. Efter påsk väntar vi bättre tider.

Dalsjöfors Kött
Magnus Larsson: -Marknaden är oförändrad. Inga förändringar av priserna.

Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Det har varit trögt på marknaden nu under sportlovet. Jag hoppas det släpper nu när veckorna blir normala igen. -Det börjar sticka upp intressenter som vill köpa svenskt griskött från Skövde för export. Det är både detaljer och charkråvara. Jag kan berätta mer nästa vecka, men det är inte ryssarna, som fortfarande har stängda gränser.
-Vi försöker fortsatt hindra att levande grisar exporteras. Målet är att hålla ut. Problemet är dock höga slaktvikter, men vi ser nu att de sjunker.

Dahlbergs Slakt
Michael Oldin: -

Österbottens Kött
Stefan Saaristo: -Vi anpassar oss till marknadsläget och sänker priset på slaktgrisar och suggor med 3 cent.
-Det ryska importstoppet medför en besvärlig situation på marknaden i hela EU.

Danish Crown
De europeiska marknaderna är fortsatt kraftigt påverkade av den stängda exporten från EU till Ryssland.
Vi ser prispress på alla detaljer på marknaden för färskt kött i Europa.
Vi har oförändrad försäljning till Japan och Kina.

ISN, Tyskland
Stabila priser i EU med fortsatt god efterfrågan
Ryska importstoppet är det alla talar om i Europa. Trots stoppet håller sig priserna på i huvudsak oförändrad nivå denna vecka. I Spanien faller slaktvikterna och utbudet av slaktgrisar är inte för stort, så avsättningen är god. Därmed är de spanska priserna stabila. Ett litet plus på en cent rapporteras från Frankrike. I Bretagne hoppas man att priset nått botten.
Även i tyskiland, Holland och Österrike är det stabila priser. Det är visserligen problem i kötthandeln, men eftersom utbudet av slaktgrisar ligger under snittet, förhindras att problemet blir värre. I Belgien däremot, får man finna sig i en prissänkning på 4 cent. Belgien hamnar därmed på jumboplatsen i prisjämförelsen mellan de fem stora grisländerna.
Efter att Danmark länge stått emot prispressen, har priset sänkts med 7 cent under en period på två veckor. Men vi ska komma ihåg att danska priset fortfarande ligger över tyska med 6 cent.
Under den gångna veckan har det hållits flera möten mellan representanter från Ryssland och EU. Sergey Dankwert, som är ledare inom de ryska veterinära myndigheterna, anklagade EU för att inte tillräckligt ha vidtaget åtgärder för att hindra spridning av viruset.
Mellan dessa möten har förhandlingar pågått mellan ryska myndigheter och representanter från Holland, Danmark och Frankrike. Dessa möten har medfört att chanserna för en öppning av exporten från dessa länder förbättrats. I övriga EU däremot, är dessa länders solokarriär inte helt populärt, eftersom EUs position som partner i förhandlingarna försvagats gentemot Ryssland. I kriser är var och en sig själv närmast och det gemensamma kommer i andra hand.
Trend för tyska marknaden: Efter att två fall av afrikansk svinpest konfirmerats hos två vildsvin i Polen, har handeln med tyska slaktgrisar till polska slakterier kommit av sig. I särskilt östra Tyskland är det därför nödvändigt att hitta alternativa marknader för dessa grisar. Men detta problem har inte ännu skapat någon puckel i slakten och priserna nästa vecka väntas bli oförändrade.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!

Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Anders Borg ratar svenska bönder!
I det senaste numret av Land kan vi läsa en intervju med Sveriges finansminister Anders Borg. Han tror inte på dagens rationella jordbruk i Sverige. Han vill se oss som ett pitoreskt inslag på landsbygden som skall koka sylt, tova ull, förädla produkter på våra gårdar och bl a bjuda konsumenter som skall drälla på våra gårdar på köttsoppa och annat.
Vidare ger han exempel på att vi skall sälja obesiktigat kött för 35 kr per kg och detta underförstått svart. Det här gör man i en del sydeuropeiska länder där bönderna har en ännu lägre standard än vi har det i Sverige.
Om inte Anders Borg drabbats av sinnesförvirring så vet inte jag? Om hans inställning till svenskt jordbruk och livsmedelsproduktion även är alliansens, och framför allt moderaternas, så är detta förfärligt. Den livsmedelsproducerande bonde som har röstat på Borgs parti bör ta sig en ordentlig funderare inför kommande val och inte ge Borg ett nytt förtroende.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
Livsmedelshandel lokalt och globalt
Svenska tidningar har innevarande vecka haft mängder av kommentarer om bl a svinnäringens hinder och hjälp, Anders Borgs syn på livsmedelsimport, handels roll i "svinkrisen" och eventuell indragning av biståndet till Uganda (som följd av landets nya lag mot homosexuella).
Världspressen, här representerad av Financial Times (FT) och Wall Street Journal (WSJ), har de senaste dagarna behandlat likartade frågor på global nivå.
Först vännen Algers i Skara som i Land förklarar sitt angrepp på livsmedelskedjorna med att han blivit förbannad på äldre dar.
Fint, "skön är en man, då han är vred", skrev K A Karlfeldt redan 1901. Men kan inte utspelet också tolkas som ett bevis på riktigheten i den regel jag hörde i USA för många år sen , nämligen att " vårt civilkurage tenderar att växa med kvadraten på det inverterade
värdet av antal år vi har kvar till pensionen"?
FT har mitt bland flerspaltiga artiklar om Ukrainakrisen och Putins vapenskrammel en utförlig analys av köttproducenternas problem i Australien. Till följd av ihållande torka och brist på bete har utslaktningen ökat dramatiskt. Det kan nu ta tre månader innan de hårt arbetande slakterierna kan ta emot djuren. Allt kött kan i och för sig säljas, främst till det ständigt hungriga Kina, men det krympande djurantalet i Australien och i det i år lika utsatta Kalifornien utgör ett mycket allvarligt hot mot världshandeln med kött.
WSJ behandlar i en ledare (26/2) livsmedelshjälpen till Nord Korea. Biståndet är livsviktigt för ett land där produktionen i det kommunistiska kollektivjordbruket bivit ett fiasko. Maten når emellertid inte den svältande befolkningen utan går tydligen i hög grad till de ledande i landet. Hjälpen bidrar därför till att hålla en korrupt, diktatorisk regim under armarna och bör därför dras in, menar man.
Handeln med livsmedel kräver politiska ingrepp och en övergripande samsyn både lokalt och globalt. Fungerar inte marknaden kan sanktioner och tuffa utspel vara botemedel.

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Frihandeln äter upp colombias bönder
Maria Ludvigsson i Svenska Dagbladets ledare ondgör sig över protektionismen i allmänhet och CAP i synnerhet. Det är därför ovanstående rubrik i Svenska Dagbladets näringslivsdel 13 februari borde mana till viss eftertanke. Det påminner om ett intressant dokument, Trialogen, som togs fram av Svenska kyrkan, Naturskyddsföreningen och LRF för ett antal år sedan. Budskapet var att länder i tredje världen skulle ha rätten att, genom politiska medel, skydda sitt eget jordbruk. Marknaden och fri handel löser inte planetens hållbarhetsproblem. Jordbruket levererar inte bara livsmedel, industriråvaror och bioenergi utan ett antal ekosystemtjänster, som marknaden inte är beredd att betala för. Det är bl a CAPs uppgift. Varför ska Sverige inte producera sina livsmedel om vi har goda förutsättningar (bl a vatten), producerar säkra livsmedel med miljöhänsyn, från friska djur med unik låg antibiotikaförbrukning, som ger jobb och också exportmöjligheter. Respektera att konsumenterna vill ha närproducerad mat. Riksdagens generationsmål måste också respekteras – exportera inte miljöproblem. Det utesluter inte handel med andra länder eller att vi kan stödja en hållbar utveckling i andra länder, men frihandel kan inte får inte vara ett självändamål.
-------
Colombias bönder konkurreras ut av billig kyckling och ris från USA, mjölk från Holland, potatis från Ecuador och kaffe från Brasilien. Dessa billiga produkter är producerade på ett helt annat sätt än den småskaliga odlingen i Colombia. Produktionen i USA och Brasilien utmärker sig knappast för en hållbar livsmedelsproduktion. Onekligen går det att dra paralleller till vad som nu händer med svensk grisuppfödning. Jag vill inte köpa griskött från grisar som födds upp i länder som inte ens lever upp till EU:s gemensamma djurskyddsdirektiv. Frihandel kan och får inte vara ett självändamål.

Bloggar och kommentarer
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk. /LG

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 10

Partipriset (inte uppdaterat)
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 9 v 10 v 8 v 7
Lövsta Kött - 17,00 17,00 17,00 17,00
Ginsten Slakteri 74,9-99,9 14,00 14,00 14,00 14,00
KLS Ugglarps Topp* 70-99,9 13,80 13,80 13,80 13,80
Skövde Plus** 75-99,9 13,75 13,75 13,75 13,75
HKScan Agri *** 70-99,9 13,75 13,75 13,75 13,75
Dahlbergs 71-96,9 12,20 12,20 12,20 12,20
KLS Ugglarps Grund 70-99,9 11,90 11,90 11,90 11,90
Dalsjöfors Kvalitet 75-99,9 11,40 11,40 11,40 11,40
Scan - SLS grund 75-96,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
överst överst överst överst
KLS Ugglarps
-
överst överst överst överst
Skövde Slakteri
-
överst överst överst överst
Dalsjöfors Slakteri
-
överst överst överst överst
Dahlbergs Slakteri
-
överst överst överst överst
Ginsten
överst överst överst överst
Gröna siffror = Överstående, Röda = Brist Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = Grundnoteringen gäller gamla avtal och avtal med kvartalspriser. För nytecknade avtal gäller Plus-noteringen.
*** = Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 10 v 9 v 8
11,90 Danish Crown 70,0–83,9 dkr 10,00 10,20 10,40
22,12 Nortura 67,1–90,0a nkr 20,87 20,87 20,87
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
11,67 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,31 1,34 1,34
14,70 Snellmans 80 – 105 euro 1,65 1,65 1,65
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 10 v 9 v 8 v 7 v 6
28 feb Landsnotering* euro euro euro euro euro
12,91 Tyskland 1,45 1,50 1,50 1,52 1,59
25 feb jämförbara**
16,24 Italien - - 1,823 1,823 1,892
16,16 England - 1,814 1,841 1,817 1,874
14,18 Spanien - 1,592 1,594 1,627 1,628
13,40 Danmark - 1,504 1,531 1,572 1,572
12,99 Frankrike - 1,458 1,446 1,496 1,548
12,83 Irland - 1,440 1,497 1,497 1,497
13,67 Tjeckien - - - 1,535 1,550
12,78 Polen - - - 1,445 1,524
12,88 Tyskland - 1,446 1,446 1,466 1,536
12,80 Österrike - 1,437 1,437 1,437 1,509
12,26 Holland - 1,377 1,377 1,405 1,443
12,21 Belgien - 1,371 1,408 1,421 1,458
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
Inte uppdaterat

- Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
26 feb
19 feb
12 feb
5 feb
Utbud
2790
2040
2881
2725
Sålda
1720
2040
2515
2300
Medelpris, euro
1,50
1,54
1,54
1,54
Lägst
1,49
1,52
1,52
1,54
Högst
1,50
1,55
1,55
1,60
Medelpris, skr
13,36
13,50
13,50
13,61

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 7,80 kr, galtar 4,80 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 10 v 9 v 8 v 7
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 10,20 10,20
Knorrevången Fri vikt, klass** 8,50 9,00 9,00 9,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 7,80 8,60 8,60 8,60
Ginsten 140,1 kg- 7,50 7,50 7,50 7,50
KLS Ugglarps 140- 7,10 7,10 7,60 7,60
Dahlbergs 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
HKScan Agri 140- 6,00 6,00 6,00 6,00
Dalsjöfors 58% 6,15 6,15 6,15 6,15
Skövde 140- 5,25 6,00 6,00 6,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 6,00 6,50 6,50 6,50
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 4,80 6,00 6,00 6,00
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,40
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Skriv kontrakt med oss! Vi betalar era suggleveranser kontant i förskott. Upp till 6 månaders leveranskontrakt.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 8,50, galtar 6,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 10 v 9 v 8
8,33
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,00 7,20 7,40
12,79
Nortura Fri vikta nkr 12,07 12,07 12,07
Finland
8,28
Snellmans Fri vikt, E euro 0,93 0,93 0,93
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
3,83
Österbottens Fri vikt, E euro 0,43 0,46 0,46
Tyskland
9,89
ZNVG 56 % euro 1,11 1,11 1,11
Galtar
7,14
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,00 6,20 6,40
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 9 v 8 v 7 v 6 v 5 v 4 v 3
Pund
10,85
10,87
10,68
10,64
10,70
10,73
10,58
Dollar 6,51 6,51 6,43 6,53 6,48 6,47 6,47
Euro 8,91 8,96 8,77 8,84 8,81 8,78 8,81
Dansk 1,19 1,20 1,17 1,18 1,18 1,17 1,18
Norsk 1,07 1,07 1,05 1,04 1,04 1,05 1,05
Yen 6,37 6,40 6,30 6,44 6,32 6,21 6,18
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 10 v 9 v 8 v 7
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 19,50 19,50 19,50 19,50
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,10
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg - 17,50 17,50 18,00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 455 455 455 480
HKScan Agri
Plus 30 kg 480 480 480 480
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri balans balans balans balans
Dalsjöfors Kött - - - -
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 10 v 9 v 8 v 7 v 6
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
242
Basis 7 kg 204 210 216 224 224
421
Basis 30 kg 354 363 371 383 383
248
SPF+Myc 7 kg 209 215 221 229 229
427
SPF+Myc 30 kg 359 368 376 388 388
253
SPF 7 kg 213 219 225 233 233
431
SPF 30 kg 363 372 380 392 392
850
Økologi 30 kg 715 721 711 721 705
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
699
25-kilos 660 660 660 660 660
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
614
Klass S40, 30 kg* 69 69 69 69 69
Tyskland
534
ZNVG 28 kg - 60 60 60 60
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.