@-GRIS 4 april 2014
Senaste uppdatering gjord 7 april 8,30
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Grisgård
till salu
Helintegrerad produktion
28 suggor x 11 grupper
Mer info: www.damparp.se
Magnus Karlsson
Dämparp, 57895 Flisby
070-691 14 11
damparp@telia.com

Nu har vi tröttnat
Vi lägger av!
Beg Ramsta tvättrobot
• 6 st 17 m3 glasfibersilos
m skruv & motorer
• Massor av beg & nytt
• Funki torrutfodring
• Flygt gödselpump,
renoverad för 40 000 i år.
• Doserare, elektronik,
ställdon  m m, m m.
0708-431 248 eller patrik@staket.com.

MELLANGÅRDS-
AVTAL
Slaktgrisproducent sökes för mellangårdsavtal i Skåne, Blekinge eller södra Halland. Slaktgrisleverans till KLS Ugglarps.
Vi producererar ca 200 smågrisar per vecka, strax
utanför Hässleholm.
För mer info:
Frederik Nilsson
070-325 65 50 , frederik.nilsson@swipnet.se

Senaste nytt om marknaden och priser
Fortsatt höjning av tyska priset v 15
Exporten av levande grisar från Sverige fortsätter, eftersom det inte finns några köpare till köttet, trots att grillsäsongen är nära. Upp emot 1000 svenska grisar har slaktats i Tyskland den är veckan, både från Dalsjöfors, Skövde och Dahlbergs.
I stället köper handlarna kött från Tyskland.
Alternativet är att stycka och frysa in köttet här i Sverige, men det kostar att frysa in och priset blir lägre för fryst kött än för färskt när det tas ur frysarna.
För slakterierna är det en dålig affär, vare sig man exporterar grisarna levande, eller styckar och fryser in dem. Vad grisarna tycker om att åka lastbil och färja 80 - 100 mil vet vi inte.
Tyska grispriserna fortsätter uppåt och är nästa vecka 1,61 €. Danska är oförändrade.
Annat positivt med tyska grispriserna är att de sätts onsdagar i fortsättningen. Danska sätts som bekant torsdagar. Trenden för de stora tyska och danska marknaderna påverkar oss i Sverige. Med tidigare information om vad som händer utomlands, kan vi hoppas att även de svenska slakterierna kan bestämma sina priser tidigare. Det har varit ett starkt önskemål från grisföretagarna sedan många år och var ett av de tunga kraven vid det sk Jönköpings-mötet för några år sedan.
I Sverige har vi inte haft PRRS sedan 2007 och inte heller något annat våldsamt virusutbrott, men i Danmark har mer än varannan besättning PRRS och situationen är inte bättre i flera andra länder. I veckans Effektivt Landbruk beskrivs en ventilation från Big Dutchman som kan kompletteras med ett speciellt antimikrobiellt filter, Air-ProTec, som bl a tar bort PRRS-virus.
1 juni får Kött- & Charkföretagen, KCF, ny vd, när Åke Rutegård går i pension. Magnus Därth tar över. Han är smålänning från Ljungby, statsvetare och jobbade på jordbruksdepartementet 2002 till 2008 och därefter på KCF med bl a lobbyverksamhet och opinionsbildning.
Det tråkigaste till sist: Scan har sagt upp ytterligare grisleverantörer, samtliga från Värmland med 11 000 slaktgrisar och som är producenter inom Värmlandsgrisen och förser Coop Värmland med kött som speciellt marknadsförs som värmländskt kött. Scan har sagt vid olika tillfällen att ingen mer ska tvingas sluta leverera, men för 14 dagar sedan fick Lekvattnets Gris beskedet och i förgår 2 april f d avelsbesättningen Aplung samt Bada Gris. En besättning är under försäljning och torde inte få nytt kontrakt, Kvar blir troligen Ingemar Olsson, Alkvätterns gård, ordförande i Sveriges Grisföretagare, och ytterligare en. Alla är dock uppsagda, så inget är klart ännu. Hela gruppen har producerat 25 000 slaktgrisar. Man ska träffa Coop Värmland i veckan.
-Scan har tidigare meddelat att alla uppsägningar är meddelade och ingen ytterligare behöver oroa sig, säger Anders Folkesson, Aplung. Det sa man senast vid presskonferensen om skaraslakteriet.
-Vi trodde också att Scan skulle stå för det uttalande vd Göran Holm gjorde i samband med uppvaktningen av landsbygdsminister Eskil Erlandsson att alla som var berörda av uppsägning redan fått besked. Men så var inte fallet. Det känns lite bittert när man varit med i olika beslutande organ inom Scan i 35 år, samt varit med och tagit fram ett avelsmaterial som nu visserligen är kasserat men har ändå haft ett värde för Scan, säger han.
-Det är en långsiktig produktion vi sysslar med, så möjligheterna att ställa om inom tre månader är små. Det finns inte heller många slakterier som kan ta emot oss som leverantörer. Vi har ungefär samma avstånd till Skara, Skövde och Ickholmen.
-Vi har haft kontakt med alla slakterier och frågat om vi kan få leverera. Man tröstar oss med att säga att det kanske blir bättre om något år, säger Anders. /LG 140404Marknadskommentarer
HKScan Agri
Marknaden på griskött börjar ljusna och vi går mot grillsäsong. Dock pressar fortfarande importen priserna på fläsk.
Noteringarna oförändrade vecka 15.

KLS Ugglarps
Marknaden är relativt oförändrad, jämfört med föregående vecka.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det ser lite ljusare ut för försäljningen när vi nu närmar oss grillsäsongen, men det är inte så stor efterfrågan att det går att slakta undan kön av slaktgrisar. Vi har sålt mer kött i år än i fjol, men vi har också fler grisar att slakta.

Dalsjöfors Kött
Magnus Larsson: -

Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Försäljningen har satt fart i och med finvädret. Det visar hur otroligt beroende vi är av vädret för försäljningen. Vi är nu inne i den tiden på året vi önskar att hela grisen består av karré!
-Tyvärr är inte flintasteken den statusprodukt den en gång var. Problemet med flintasteken är att den skärs rakt över musklerna och olika muskler behöver olika tillagningstid. Vi behöver en utveckling av skinkan till grillning, så att det går att sälja mer av den.
-Vi har kört tre lass levande grisar till Tyskland, varav ett lass senaste veckan, men det är dåliga priser och en förlustaffär för oss. Tyska priset är på väg uppåt, så kalkylen är något bättre nu. Tyska avdragen är dock större än i Sverige, så vi måste räkna med att ca 1 krona blir de samlade avdragen. Det är avdrag för allt möjligt.
-Orsaken till exporten är bl a att exporten till Ryssland fallit bort. Försäljningen i Sverige är inte sämre än tidigare år.
-Vårt pris på slaktgrisar är oförändrat, men vi har ju ett garantipris på 15 kr för alla som har kontrakt. Garantipriset kostar, men vi är angelägna om att leverantörerna får ett vettigt grispris trots alla marknadens problem.
-Slakten är nära balans, men nu kommer påsken och fler veckor med kortveckor och ställer till det igen.
-Vi har inte börjat slakta några Scan-grisar ännu. Vi räknar med att börja inom några veckor. Förändringar tar lång tid med alla fackliga förhandlingar, m m.

Dahlbergs Slakt
Michael Oldin: -Vi har skickat ett par lass slaktgrisar till Tyskland, men det är en dålig affär. Alternativet är att slakta, stycka och lägga i frysen, men det kostar mycket pengar och är också en dålig affär. Vill man göra något snabbt för att få bort tunga grisar ur stallarna, då är exporten en användbar lösning. Slaktkön har minskat, men nu blir det 4-dagarsveckor som kan öka kön igen. Julen startade slaktkön och den kommer att vara över påsken och längre ändå.
-Det är betydligt ljusare nu på marknaden än för 5 - 6 veckor sedan. Intresset hos handeln ökar när det blir vackert väder. Det talas också mycket mer om svenskt griskött nu än för några veckor sedan och vi får bättre respons när vi tar upp diskussioner. Det gäller både detaljhandel och storhushåll. Men det tar tid att få köparna att ställa om. Vi hoppas på att Svenskt Kötts butikskampanj ska ge resultat.
-Sortimentet för konsumenternas grillning har ökat under åren med allt från hamburgare till olika korvar och kebabspett. Förr grillade man kotlett, sedan flintastek och nu är karrén störst. Vi tillverkar knappast något flintastek numera. Flintasteken fungerar mest som lockvara, eftersom det går att få ner priset mer med ben, fett och svål.
-Själv grillar jag gärna sida på sommaren. Den är jättegod från grillen. Problemet med sida är att den inte ser så tilltalande ut i konsumentförpackning, eftersom det syns mycket fett.
-Problemet just nu är skinka, kotlett och fabrikskött. Det är hyfsad balans för sida.

Österbottens Kött
Stefan Saaristo: -Vi har mycket vackert väder för årstiden och det ser ut att bli tidig grillsäsong. Det är bra för oss alla.
-Det gemensamma problemet är de stängda gränserna till Ryssland. Även om vi i Finland har många goda kontakter österut, är det mot hela EU som gränserna måste öppnas. Det är stora volymer det handlar om.
-Vi har balans i slakten, men brist på smågrisar.

Danish Crown
De europeiska marknaderna är oförändrade i förhållande till senaste veckan.
Det är fortsatt god efterfrågan fram till påsk och vi ser fortsatt en positiv utveckling på marknaden för bog, skinka och kotlett. Framändarna är oförändrade och samma gäller karré, som ännu inte är inne i säsongen.
På marknaderna i tredje land är det helt stängt till Ryssland.
Priserna i Kina är under press och marknaden är svagt negativ.
I Japan är det god efterfrågan till oförändrade priser.

ISN, Tyskland
Positiv marknad i EU, priserna oförändrade. Tyska priserna nu på onsdagar.
Även den här veckan är marknaden för slaktgrisar positiv i de flesta EU-länder. De flesta priser ligger oförändrade. I Tyskland blev det vidareförädlingens negativa syn på marknadsläget som slog igenom på veckans priser, trots att det generellt rådde en positiv stämning på marknaden. Därmed blev priset oförändrat. Priserna i Belgien och Österrike följde med i tyska kölvattnet. Inte heller i Danmark fortsatte prisspiralen från förra veckan uppåt.
I Spanien och Frankrike fortsatte den positiva tendensen uppåt med 3 till 4 cent. Holländska priset visade mer försiktighet, med en höjning på 1 cent. Även i Irland steg priset något, efter flera veckors oförändrad nivå.
I Tyskland och en del andra länder har det diskuterats mycket om inte priserna kan sätta tidigare i veckan. Både i Tyskland och Österrike kommer priserna i fortsättningen på onsdagar.
Trend på tyska marknaden: I början av veckan tycks den inhemska marknaden för slaktgrisar vara livligt efterfrågade. De höga temperaturerna ökar efterfrågan på grillkött. Resultatet av tyska auktionen över internet understryker den positiva trenden. Sett ur dagens perspektiv bör priset på slaktgrisar stiga.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!

Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Försäkringspremierna skenar
Under en följd av år har brandförsäkringspremierna ökat betydligt. Ökningstakten hos Länsförsäkringar är mer än 10 % per år på våra vanliga lantbruksförsäkringar. Samtidigt har inflationen gått upp med 0 - 3 % per år. Det verkar som att LF tappat greppet om kostnadsutvecklingen. Eller är det kanske så att vi på landsbygden får betala LF:s inbrytningar i storstäderna där skadefrekvensen är stor och dyr. Samtidigt brottas LF med betydligt sämre lönsamhet i sin bankrörelse än sina större konkurrenter.
Rättsskyddsförsäkringen har dålig täckning. Den omfattar nämligen inte rättshjälp i arrende- och hyresnämnd. Ej heller i skiljenämnd som bl a Scan Agri hänvisar till vid tvist om leveransavtal. Att pröva i skiljenämnd är bara till för rika, då det kostar 200 000 kr i förskott för att starta ett mål i denna nämnd.
Som tur är så finns det värdiga konkurrenter till LF. Varför inte fråga dessa nästa gång du har förfallodag? Det är troligtvis god lönsamhet i en sådan åtgärd.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Frihandel till varje pris – eller?
Den kommissionär som kommer till EU-parlamentet med ett förslag om att EU ska ge upp krav på antibiotika, hormoner och GMO i ett handelsavtal med USA, blir inte långlivad sa EU-parlamentarikern Christoffer Fjellner (M). Därför blir Annie Löövs (C) uttalande i dag om att EU inte ska införa några begränsningar kring livsmedelssäkerhet i ett kommande frihandelsavtal med USA, både oroande, okänsligt och på gränsen till dumdristigt.
Den senaste veckan har jag varit på tre övningar där det eventuella frihandelsavtalet EU – USA kommit upp. Det började med standardiseringsinstitutet SIS konferens ”Next Level” där UDs Magnus Rydén gjorde en genomgång kring TTIP, Transatlantic Trade and Investment Partnership. EU-kommissionen förhandlar med stöd av 300 personer, medan USA har 200 i förhandlingarna. Syftet är som alltid att reducera handelshinder och förhindra protektionismen. Sverige är till 50 % beroende av sin export och är en de största investerarna i USA. Men på fråga från publiken, erkände Rydén att det finns olika syn mellan USA och EU när det gällde livsmedelsäkerhet som hormoner och antibiotika i uppfödningen, GMO och klordoppad kyckling och att det kan bli tufft.
Det ordnades en EU-valdebatt av Miljöpartiet i torsdags på SLU. Marit Paulsen (FP), Alexander Gabelic (S), Isabella Lövin (MP) och Christoffer Fjellner (M) fanns i panelen. Det, blev mycket diskussion kring CAP, klimatarbetet, djurskydd och den djurhälsolag som Marit Paulsen vill kalla smittskyddslag. På frågan om handelsavtalet EU – USA framförde Fjellner (M) att det ju inte finns något förslag, vilket också framfördes av Barak Obama. Men, sa Fjellner, att den kommissionär som kommer till parlamentet och föreslår att EU ska ge upp krav på antibiotika, hormonbehandling av nötkreatur, acceptera klordoppning av kycklingar och acceptera GMO, blir knappast långlivad.
På korvfestivalen idag genomfördes en politisk ”korvvalsdebatt” med Annie Lööv (C) och Peter Eriksson (MP). Annie Lööv blottade sin okunnighet när hon trodde att EU har samma djurskyddnivå som Sverige. Frihandelsavtalet kom på tal, genom en fråga från Maria Forshufvud, Svenskt Kött ”Jämställ inte livsmedel med tekniska produkter, skruvar och muttrar”. Peter Eriksson framförde vikten av att EU håller fast vid viktiga livsmedelssäkerhetsvärderingar som antibiotika, hormoner, GMO, m m. Annie Lööv däremot ifrågasatte att man skulle införa ett ”men” i förhandlingarna, som fransmännen vill. Fri handel enligt Lööv ska vara utan begränsningar, d v s vara fri. Hon har en aningslös tilltro till att detta skulle gynna svenska små och medelstora företag, när det sannolikt är stora multinationella företag, som kommer att gynnas. Hon tror att märkning kan vara lösningen. Erfarenheten är att detta inte kommer vara ett skydd för varken människors hälsa, djurskyddet eller hållbarheten. Centerns kärntrupper kan sannolikt inte svälja Annie Löövs väldigt generösa frihandelspolitik. De som är så begeistrade över global frihandel kan ju fundera över om det är acceptabelt att transportera tusentals kvigor från USA till Ryssland per båt. De döda kvigor som flyter i land i Sverige har varit sjuka och skadade. Detta är en effekt av ökad global handel.

Blogga du också!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk. /LG

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 15

Partipriset (inte uppdaterat)
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 15 v 14 v 13 v 12
Lövsta Kött snitt 88 15,00 15,00 15,00 15,00
Ginsten Slakteri 74,9-99,9 14,00 14,00 14,00 14,00
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 14,00 14,00 14,00 13,50
Skövde Plus** 75-99,9 13,75 13,75 13,75 13,75
HKScan Agri *** 70-99,9 13,35 13,35 13,35 13,35
Dahlbergs 71-96,9 12,20 12,20 12,20 12,20
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 11,60 11,60 11,60 11,60
Dalsjöfors Kvalitet 75-99,9 11,40 11,40 11,40 11,40
Scan - SLS grund 75-96,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
överst överst överst överst
KLS Ugglarps
-
överst överst överst överst
Skövde Slakteri
-
överst överst överst överst
Dalsjöfors Slakteri
-
överst överst överst överst
Dahlbergs Slakteri
-
överst överst överst överst
Ginsten
överst överst överst överst
Gröna siffror = Överstående, Röda = Brist Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = För nytecknade avtal gäller Plus-noteringen.
*** = Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, garantipriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr kg
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus** 75-99,9 15,00
Hela 2014
Lövsta Kött snitt 88 kg 15,00
Tills vidareBud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 15 v 14 v 13
12,37 Danish Crown 70,0–83,9 dkr 10,40 10,40 10,40
22,53 Nortura 67,1–90,0a nkr 20,87 20,87 20,87
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
11,67 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,31 1,31 1,31
13,81 Snellmans 80 – 105 euro 1,55 1,55 1,60
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 15 v 14 v 13 v 12 v 11
2 apr Landsnotering* euro euro euro euro euro
14,34 Tyskland 1,61 1,55 1,55 1,60 1,47
14,34 D:o svenska*** 1,58 1,52 1,56 1,57 1,44
1 apr jämförbara**
17,41 England - 1,954 1,922 1,909 1,893
16,07 Italien - 1,804 1,804 1,791 1,747
15,04 Spanien - 1,689 1,657 1594 1,594
14,38 Frankrike - 1,614 1,573 1,513 1,461
13,64 Danmark - 1,531 1,531 1,504 1,477
13,46 Tjeckien - - 1,511 1,483 1,494
13,35 Österrike - 1,499 1,499 1,530 1,437
13,49 Polen - - - 1,515 1,413
13,32 Tyskland - 1,496 1,496 1,546 1,416
12,09 Belgien - 1,470 1,458 1,495 1,371
12,99 Irland - 1,459 1,440 1,440 1,440
12,77 Holland - 1,434 1,424 1,462 1,339
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
Inte uppdaterat

- Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
31 mars
26 mars
19 mars
5 mars
Utbud
2830
2843
2580
2680
Sålda
2110
2843
2120
2440
Medelpris, euro
1,65
1,63
1,59
1,51
Lägst
1,62
1,61
1,58
1,49
Högst
1,65
1,64
1,60
1,53
Medelpris, skr
14,70
14,50
14,08
13,33

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 9,00 kr, galtar 6,00 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 15 v 14 v 13 v 12
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 10,20 10,20
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 9,00 8,70 8,70 8,70
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,00 9,00 9,00 9,00
Ginsten 140,1 kg- 7,50 7,50 7,50 7,50
KLS Ugglarps 140- 7,10 7,10 7,10 7,10
Dahlbergs 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
HKScan Agri 140- 5,50 5,50 5,50 5,50
Dalsjöfors 58% 6,15 6,15 6,15 6,15
Skövde 140- 5,25 5,25 5,25 5,25
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 6,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,00 5,70 5,70 5,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Skriv kontrakt med oss! Vi betalar era suggleveranser kontant i förskott. Upp till 6 månaders leveranskontrakt.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,00, galtar 6,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 15 v 14 v 13
8,92
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,50 7,50 7,50
13,03
Nortura Fri vikta nkr 12,07 12,07 12,07
Finland
7,84
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,93
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
3,83
Österbottens Fri vikt, E euro 0,43 0,43 0,43
Tyskland
10,78
ZNVG 56 % euro - 1,21 1,18
Galtar
7,73
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,50 6,50 6,50
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 14 v 13 v 12 v 11 v 10 v 9 v 8
Pund
10,78
10,71
10,59
10,56
10,75
10,85
10,87
Dollar 6,48 6,47 6,40 6,39 6,43 6,51 6,51
Euro 8,91 8,90 8,86 8,84 8,83 8,91 8,96
Dansk 1,19 1,19 1,18 1,18 1,18 1,19 1,20
Norsk 1,08 1,06 1,06 1,07 1,07 1,07 1,07
Yen 6,23 6,33 6,25 6,18 6,26 6,37 6,40
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 15 v 14 v 13 v 12
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 17,00 17,00 18,00 18,00
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 16,75 16,75 16,75 16,75
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 455 455 455 455
HKScan Agri
Plus 30 kg 450 450 450 450
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri överst överst balans överst
Dalsjöfors Kött - - - -
Dahlbergs Slakteri balans balans - balans
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 15 v 14 v 13 v 12 v 11
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
255
Basis 7 kg 215 217 218 212 206
443
Basis 30 kg 373 374 374 365 357
261
SPF+Myc 7 kg 220 222 223 217 211
449
SPF+Myc 30 kg 378 379 379 370 362
266
SPF 7 kg 224 226 227 221 215
454
SPF 30 kg 382 383 383 374 366
905
Økologi 30 kg 761 745 745 739 733
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
712
25-kilos 660 660 660 660 660
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
570
Klass S40, 30 kg* 64 64 67 67 67
Tyskland
525
ZNVG 28 kg 59 59 59 59 57
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.