@-GRIS 11 april 2014
Senaste uppdatering gjord 15 april 11,45
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Grisgård
till salu
Helintegrerad produktion
28 suggor x 11 grupper
Mer info: www.damparp.se
Magnus Karlsson
Dämparp, 57895 Flisby
070-691 14 11
damparp@telia.com

Nu har vi tröttnat
Vi lägger av!
Beg Ramsta tvättrobot
• 6 st 17 m3 glasfibersilos
m skruv & motorer
• Massor av beg & nytt
• Funki torrutfodring
• Flygt gödselpump,
renoverad för 40 000 i år.
• Doserare, elektronik,
ställdon  m m, m m.
0708-431 248 eller patrik@staket.com.

MELLANGÅRDS-
AVTAL
Slaktgrisproducent sökes för mellangårdsavtal i Skåne, Blekinge eller södra Halland. Slaktgrisleverans till KLS Ugglarps.
Vi producererar ca 200 smågrisar per vecka, strax
utanför Hässleholm.
För mer info:
Frederik Nilsson
070-325 65 50 , frederik.nilsson@swipnet.se

Senaste nytt om marknaden och priser
Fortsatt uppåt för slaktgrisar i Tyskland v 16
Den här veckan har sex lass x 180 slaktgrisar exporterats till Tyskland. Men framöver verkar det bli färre om inte 4-dagarsveckorna ställer till problem. Tyska priset fortsätter stiga, nästa vecka med 2 cent. Euron är också på väg uppåt. Tyska priset och valutan samverkar till att tyska köttet blir dyrare, samtidigt givetvis att det blir lite mer för de slaktgrisar som säljs till Tyskland.
Alla slakterier har fortsatt fler grisar i slaktkön än som går att sälja, men kön minskar och en del slaktare har kanske fått bort kön nästa vecka om inte alla 4-dagarsveckor för slakten startat.
Scan är enda slakteri som höjer priset nästa vecka, med 25 öre. Finland sänker grispriset med 2 cent.
Veckans glada nyhet är att Ica och LRF ska samarbeta om att öka försäljningen av svenskt griskött. Tidigare i år meddelade Ica att all egen bacon ska vara svensk. Målet är att öka försäljningen av svenskt kött med 10 %. Så här skriver Ica i dagens pressmeddelande:
-Som ett led i samarbetet kommer ICA och LRF att skapa forum där handlare och bönder kan mötas och utbyta erfarenheter. Med i arbetet ligger även uppgiften att öka kunskapen och inspirationen hos kunderna liksom att öka utbudet av svenska varor. Flera av ICAs kommande produktlanseringar kommer därför att ha det svenska ursprunget i fokus.
I meddelandet uttalar sig Per Strömberg, vd ICA Gruppen. Han var tidigare vd för Lantmännen.
Den danska griskoncernen Axzon, med produktion i bl a Polen och Ukraina, är tänkt att börsnoteras inom några år, men Putins annektering av Krim kan sätta käppar i hjulet. Men resultatet för 2012 ser intressant ut. Företaget producerar 690 000 grisar per år och man brukar 20000 hektar åker och har även mjölk, slakt och förädling. Rörelseresultat 300 mkr på omsättningen 1,4 miljarder kr. I Polen var kvoten kött/foder slaktad vikt 1 på 7,11 och i Ukraina 1 på 8,5.
Tekniska resultatet för enheten Danosha i Ukraina är 30,3 avvanda smågrisar per årssugga. Smågrisarna i klimastallet äter 1,83 fe/kg tillväxt och slaktgrisarna äter 2,84 fe/kg tillväxt. Golvutfodring i dräktighetsstallet ger starka suggor. Dräktighetsfodret innehåller bl a 9 % betpellets (biprodukt från sockerbruk), som ger god mättnadskänsla. Lösgående 4 veckor efter brunst fram till grisning, 50 suggor per storbox. Dödligheten i grisningsstallet 11 %.
För att sätta ytterligare fart i företaget lockas Världsbanken sätta in 400 milj dkr. /LG 1404114



Marknadskommentarer
HKScan Agri
Lager minskar och grillproduktionen startar. Noteringen på slaktgrisar höjs 25 öre/kg vecka 16.
Har du sett en av årets nyheter med råkorvar? Råkorvar har hittills varit ganska okänt i Sverige men uppskattas av korvälskare. Att grilla en råkorv tar lite längre tid men resultatet är desto bättre. Gemensamt för Scans tre råkorvar är en hög kötthalt på 95 %, 100 % svenskt kött, grovmalen produkt med naturlig fårtarm samt 6 korvar per förpackning.

KLS Ugglarps
Marknaden är relativt oförändrad, jämfört med föregående vecka.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det har inte varit någon stor rusch inför påskhelgen, men många köper in sent inför helgerna. Påsk är också en stor fågelvecka, där inte grisköttet är den stora produkten på påskbordet, möjligen undantaget skinka. Allt hänger dock på vädret, om det blir grillning.

Dalsjöfors Kött
Magnus Larsson: -Grispriset oförändrat till kommande vecka. Vi har fortsatt långa köer och höga slaktvikter. 10 veckor kvar till midsommar och 5 av dessa är kortveckor. Bra för konsumtionen, men dåligt för produktionsvolymerna och slaktköerna.

Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Det har varit en bra vecka och den har kunnat vara ännu bättre om det inte regnat och varit så kallt. Nu vill jag ha sol och varmt i påskhelgen!
-Vi har en halv veckas slaktkö och den har varit borta nästa vecka om det inte varit 4-dagarsvecka nästa vecka. Exporten av levande grisar till Tyskland är avslutad för vår del från och med nu.

Dahlbergs Slakt
Michael Oldin: -Det är inget jättesug efter griskött inför påskhelgen. De flesta handlare har väl köpt in sitt nu. Men situationen är ungefär som tidigare år.
-Vi fortsätter exporten till Tyskland, men nu beror det till viss del av att det är flera 4-dagarsveckor i slakt och styckning. Det vi gör på fem dagar måste göras på fyra dagar.
-Det är bra att EU-länderna ser ut att ha hittat andra marknader än den ryska.
-Högre tyskt grispris och dyrare euero är åt rätt håll för vår del.

Österbottens Kött
Stefan Saaristo: -Vi sänker grispriset med 2 cent nästa vecka. Det är turbulent med exportstopp till Ryssland och samtidigt en lågkonjunktur som bromsar konsumtionen.
-Påsken är en stor mathelg, men vad den innebär för grissektorn får vi avvakta med till nästa vecka.

Danish Crown
De europeiska marknaderna fortsätter en positiv utveckling.
Vi har stabil efterfrågan på framändar och bog till oförändrade priser och vi har likaså god efterfrågan på kotlett och skinka till lätt stigande priser.
Efterfrågan på bacon till den engelska marknaden är positiv, med god efterfrågan och stigande priser.
Efterfrågan är stabil och oförändrad i Kina och med lätt vikande priser och god efterfrågan i Japan.
Ryssland är fortfarande helt stängt.

ISN, Tyskland
Optimism på EUs grismarknad, priserna stiger
Prisbilden på EUs marknader för slaktgrisar ser generellt sett positiv ut. Det europeiska grisköttets konkurrenskraftigt stärks på exportmarknaderna och alldeles särskilt i Asien. Priserna förstärks av god inhemsk efterfrågan och då inte minst pga att vi är inne i grillsäsongen. Detta trycker priserna uppåt. De flesta ländernas priser har höjts märkbart.
I Holland skedde största höjningen med 7,5 cent. Senaste veckorna har holländska priset påtagligt levt sitt eget liv och inte hela tiden följt den tyska prisutvecklingen. Samma gäller denna vecka. Avståndet till tyska priset kan dock inte bli alltför stor, för då börjar exporten av slaktgrisar till tyska slakterier. I Tyskland gick priset på slaktgrisar upp 6 cent. Spanska, franska, belgiska och österrikiska priserna följde trenden med 4 till 5 cent.
Även sedan tyska priset sattes tidigare i veckan, påverkade detta inte danska priset. Det blev oförändrat. Engelska priset blev också oförändrat.
Trend för tyska marknaden: Det råder fortsatt optimistisk stämning på tyska marknaden för slaktgrisar. Efterfrågan är stor nu två veckor före påsk. Det väntas som minst oförändrat pris v 16.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!

Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Scan sviker återigen
I fredags kunde vi läsa att Scan återigen beter sig ohedreligt. För mer än en månad sedan sa Torbjörn Lithell att ALLA Scan-producenter skulle ha sina besked om framtiden och inga fler uppsägningar skulle ske. För halvannan vecka sedan meddelade Scan samtliga grisproducenter i Värmland att deras avtal är uppsagda. Det gäller 25000 slaktgrisar! Hur i hela fridens dar sköter Scan Agri sina affärsförbindelser? Att Lithell är helt i avsaknad av affärsmoral bevisar han ännu en gång.
Vidare skämmer Scan ut sig i Danmark. Under förra veckan var man tvungen att stoppa produktionen av kyckling i sitt slakteri pgasalmonellasmittad kyckling.
Hur många scandaler tål företaget? Alla dessa missar, vad de nu beror på, drabbar hela HK Scan-koncernen. Det betyder att svensk grisnäring får subventionera salmonellamisstag i Danmark.
Svensk slakt tål absolut inga fler skandaler!

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
Vildsvinen rör på sig
För ett år sen skrev jag i min blogg (14/13) bl a följande om vårt svenska vildsvinsbekymmer:
"Jag menar att vi inte kommer att kunna eller tillåtas utrota eller förklara vildsvinet icke önskvärt i den svenska faunan så som skedde på 1700-talet och senare. En utrotning i dag skulle kräva en riksomfattande "dackefejd". Här kommer i stället ett medvetet provokativt utspel:
Gilla läget och utred vildsvinens värde som korsningsdjur i ordnade former med våra tamsvin, råvara i svenska mästerkockars recept, jobbgenerator, turistattraktion vid svinsafari och organiserade jakter i särskilda revir och som råvara för skinn, läder, m m, m m. Rätt hanterad skulle en kvalificerad genomlysning i positiv anda av denna stora fråga kunna engagera breda grupper från både stad ock land.
Ge alltså förädlat vildsvinskött en chans i matlandet Sverige och inte minst på den internationella marknaden. Ursprunget ska det inte råda någon tvekan om. Köttet kommer från den kyliga Norden med rent vatten och ofördärvad natur. Djuren uppföds fritt, "vilt" och naturligt.. Sådana och liknande argument kommer att tilltala den moderne grisköttskonsumenten."
Nu har två moderata riksdagsledamöter (SvD, 3 april) utvecklat dessa och andra liknande tankar vidare och bl a kommit fram till att endast ca 15 procent av köttet från de 98 000 vildsvin som beräknas ha skjutits år 2013 kom ut på marknaden. Varför?
Jo, man kan i dag inte sälja köttet direkt till konsument (naturligtvis efter en lagstadgad trikintest ) utan måste låta det besiktigas i en vilthanteringsanläggning. Åter igen ett exempel på hur stelbent svensk byråkrati hämmar en på småskalighet och närproduktion baserad regionalt och nationellt betydelsefull verksamhet. Enligt politikerna skulle trikintesterna nu kunna göras enkelt och billigt (200 kr) utan omvägen via vilthanteringsanläggning. Detta är verkligen intressant.
Viltsvinsartikeln i SvD har rubriken "Låt vildsvin bli nyttig skolmat". Har man observerat att många skolor och klasser i dagens multikulturella Sverige har elever (och föräldrar) som skulle protestera vilt mot en kommunal upphandling och servering av "orent" vildsvinskött i skolan? Men detta går säkert att lösa.
Jag gladdes vid läsningen om vildsvinens potential som framtida köttproducenter. Ytterligare uppmuntrad blev jag samtidigt av tidningen Lands (nr 15) ledare om behovet att nu även inom LRF diskutera den ambitiösa svenska djurskyddslagens roll som konkurrensfaktor. Av döma av dagens nr av Land (11/4) fick man emellertid efter några dagar kalla fötter på redaktionen och det som några hoppats vara början till en ko(so)vändning i djurskyddsfrågan blev en något krystad förklaring om missförstånd och oklar skrivning. Allt är som tidigare; vi slår vakt om världens tuffaste djurskyddslag, inser att den fördyrar vår produktion och försvårar (omöjliggör) rimlig konkurrens, men fortsätter hoppas att "snälla" konsumenter ska handla svenskt och dyrt och generera mervärden i svinuppfödarens börs.
Livsmedelskedjornas attityd är, som jag ser det, i realiteten närmast arrogans då det gäller den svenskproducerade råvaran och det senkomna kravet på socialt ansvarstagande.
PS "Annie Lööv" kan inte svensk djurskyddslag och förstår inte finessen med frihandel, läser jag. Mycket allvarligt. Men vi kan väl låta henne behålla f:et i sitt efternamn (Lööf) om hon tycker det är finare än v. Att stava folks namn rätt är en artighet, sa min skollärare på 1930-talet!

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Ursprungsmärkning, antibiotikaresistens och grissvansar
Sveriges Konsumenter (SK) har hållit ett seminarium med utfrågning av nuvarande och kommande EU-parlamentariker. Intressant nog angav alla att mat är ett högprioriterat konsumentområde. Kent Johansson (C) lyfte dock klimat och miljö överst. Ebba Busch (KD) briljerade med att ha nyligen besökt en svensk grisgård och konstaterat att i Danmark finns det 60 % fler grisar än i Sverige på samma yta (måste vara grisningsboxen och inte växande grisar). Populistiskt ville hon reformera CAP, vilket felaktigt anses inte vara en konsumentfråga. Hade vi inte haft CAP, så hade Europas konsumenter fått dyrare mat, inte minst ekologisk, mindre levande landsbygd och få miljöinsatser. En levande landsbygd är också konsumentnytta. Alla tillstyrkte en fullständig ursprungsmärkning. Många talade om grissvansar och angrep den bristande efterlevnaden av gemensamt beslutat regelverk med exemplet djurskyddsdirektivet för gris. Man fick uppfattningen, att man tror att EUs regelverk är i överensstämmelse med svenskt, vilket definitivt inte är sant. Bara FP vill ha ett Matens FBI, som Marit Paulsen lanserat, som ett sätt att bättre kontrollera efterlevnaden. Det fanns (MP och S) en tilltro till att EUs nya djurskyddslag skulle lösa en del problem. Jag tar mig friheten att tvivla på detta.
Jan Bertoft ställde också föredömligt frågor kring antibiotikaresesistens. Peter Eriksson (MP) m fl tog upp det blivande handelsavtalet mellan EU och USA, som ett orosmoment där EU måste säkra folkhälsan. I USA finns ingen tillämpning av försiktighetsprincipen enligt Malin Björk (V). Anna- Maria Corazza Bildt betonade inte oväntat att frihandel är bra och fick stöd hos Kent Johansson (C), som talade sig varm för den fria rörligheten inom EU och ökad valfrihet. Undrar om detta också gäller smittor?
Jag hade velat ställa frågan om han var överens med Annie Lööv om att man inte ska ha några EU-krav på livsmedelssäkerhet i frihandelsavtalet med USA.
Sammanfattningsvis kan man konstatera att parlamentarikerna är uppdaterade kring angelägna frågor som antibiotika till djur och djurskyddsproblematiken inom EU. Vilken seger för oss som gör allt för att lyfta dessa frågor in på agendan.

Blogga du också!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk. /LG

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 16

Partipriset (inte uppdaterat)
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 16 v 15 v 14 v 13
Ginsten Slakteri 74,9-99,9 14,00 14,00 14,00 14,00
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 14,00 14,00 14,00 14,00
Skövde Plus** 75-99,9 13,75 13,75 13,75 13,75
Lövsta Kött snitt 88 13,75 13,75 13,75 15,00
HKScan Agri *** 70-99,9 13,60 13,35 13,35 13,35
Dahlbergs 71-96,9 12,20 12,20 12,20 12,20
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 11,60 11,60 11,60 11,60
Dalsjöfors Kvalitet 75-99,9 11,40 11,40 11,40 11,40
Scan - SLS grund 75-96,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
överst överst överst överst
KLS Ugglarps
-
överst överst överst överst
Skövde Slakteri
-
överst överst överst överst
Dalsjöfors Slakteri
-
överst överst överst överst
Dahlbergs Slakteri
-
överst överst överst överst
Ginsten
överst överst överst överst
Gröna siffror = Överstående, Röda = Brist Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = För nytecknade avtal gäller Plus-noteringen.
*** = Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, garantipriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr kg
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus** 75-99,9 15,00
Hela 2014
Lövsta Kött snitt 88 kg 15,00
Tills vidare



Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 16 v 15 v 14
12,72 Danish Crown 70,0–83,9 dkr 10,60 10,40 10,40
22,53 Nortura 67,1–90,0a nkr 21,37 20,87 20,87
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
11,57 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,29 1,31 1,31
13,90 Snellmans 80 – 105 euro 1,55 1,55 1,55
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 16 v 15 v 14 v 13 v 12
9 apr Landsnotering* euro euro euro euro euro
14,62 Tyskland 1,63 1,61 1,55 1,55 1,60
14,35 D:o svenska*** 1,60 1,58 1,52 1,56 1,57
8 apr jämförbara**
17,33 England - 1,932 1,954 1,922 1,909
16,18 Italien - 1,804 1,804 1,804 1,791
15,60 Spanien - 1,740 1,689 1,657 1594
14,91 Frankrike - 1,663 1,614 1,573 1,513
13,95 Tyskland - 1,556 1,496 1,496 1,546
13,95 Tjeckien - - 1,522 1,511 1,483
13,81 Österrike - 1,540 1,499 1,499 1,530
13,52 Polen - - - 1,508 1,515
13,77 Irland - 1,536 1,459 1,440 1,440
13,73 Danmark - 1,531 1,531 1,531 1,504
13,62 Belgien - 1,519 1,470 1,458 1,495
13,53 Holland - 1,509 1,434 1,424 1,462
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
Inte uppdaterat

- Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.



Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
7 april
31 mars
26 mars
19 mars
Utbud
2610
2830
2843
2580
Sålda
2070
2110
2843
2120
Medelpris, euro
1,66
1,65
1,63
1,59
Lägst
1,64
1,62
1,61
1,58
Högst
1,66
1,65
1,64
1,60
Medelpris, skr
14,89
14,70
14,50
14,08

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 9,00 kr, galtar 6,00 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 16 v 15 v 14 v 13
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 10,20 10,20
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 9,00 9,00 8,70 8,70
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,30 9,00 9,00 9,00
Ginsten 140,1 kg- 7,50 7,50 7,50 7,50
KLS Ugglarps 140- 7,10 7,10 7,10 7,10
Dahlbergs 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
HKScan Agri 140- 5,50 5,50 5,50 5,50
Dalsjöfors 58% 6,15 6,15 6,15 6,15
Skövde 140- 5,25 5,25 5,25 5,25
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 6,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,00 6,00 5,70 5,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Skriv kontrakt med oss! Vi betalar era suggleveranser kontant i förskott. Upp till 6 månaders leveranskontrakt.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,30, galtar 6,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 16 v 15 v 14
9,00
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,50 7,50 7,50
13,03
Nortura Fri vikta nkr 12,57 12,07 12,07
Finland
7,89
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
3,67
Österbottens Fri vikt, E euro 0,41 0,43 0,43
Tyskland
10,85
ZNVG 56 % euro - - 1,21
Galtar
7,80
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,50 6,50 6,50
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 15 v 14 v 13 v 12 v 11 v 10 v 9
Pund
10,88
10,78
10,71
10,59
10,56
10,75
10,85
Dollar 6,48 6,48 6,47 6,40 6,39 6,43 6,51
Euro 8,97 8,91 8,90 8,86 8,84 8,83 8,91
Dansk 1,20 1,19 1,19 1,18 1,18 1,18 1,19
Norsk 1,09 1,08 1,06 1,06 1,07 1,07 1,07
Yen 6,37 6,23 6,33 6,25 6,18 6,26 6,37
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 16 v 15 v 14 v 13
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 17,00 17,00 17,00 18,00
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 16,75 16,75 16,75 16,75
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 455 455 455 455
HKScan Agri
Plus 30 kg 450 450 450 450
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri balans överst överst balans
Dalsjöfors Kött överst - - -
Dahlbergs Slakteri balans balans balans -
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 16 v 15 v 14 v 13 v 12
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
266
Basis 7 kg 222 215 217 218 212
457
Basis 30 kg 381 373 374 374 365
272
SPF+Myc 7 kg 227 220 222 223 217
463
SPF+Myc 30 kg 386 378 379 379 370
277
SPF 7 kg 231 224 226 227 221
468
SPF 30 kg 390 382 383 383 374
921
Økologi 30 kg 768 761 745 745 739
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
712
25-kilos 660 660 660 660 660
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
574
Klass S40, 30 kg* 64 64 64 67 67
Tyskland
547
ZNVG 28 kg 61 59 59 59 59
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.