@-GRIS 17 april 2014
Senaste uppdatering gjord 17 april 16,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Grisgård
till salu
Helintegrerad produktion
28 suggor x 11 grupper
Mer info: www.damparp.se
Magnus Karlsson
Dämparp, 57895 Flisby
070-691 14 11
damparp@telia.com

Nu har vi tröttnat
Vi lägger av!
Beg Ramsta tvättrobot
• 6 st 17 m3 glasfibersilos
m skruv & motorer
• Massor av beg & nytt
• Funki torrutfodring
• Flygt gödselpump,
renoverad för 40 000 i år.
• Doserare, elektronik,
ställdon  m m, m m.
0708-431 248 eller patrik@staket.com.

MELLANGÅRDS-
AVTAL
Slaktgrisproducent sökes för mellangårdsavtal i Skåne, Blekinge eller södra Halland. Slaktgrisleverans till KLS Ugglarps.
Vi producererar ca 200 smågrisar per vecka, strax
utanför Hässleholm.
För mer info:
Frederik Nilsson
070-325 65 50 ,
frederik.nilsson@swipnet.se

Senaste nytt om marknaden och priser
Bra avsättning för EUs griskött, trots ryssarnas importstopp
Tyska grispriset sänks 5 cent v 17, danska ligger stilla och det gör alla grispriser även i Sverige, Finland och Norge. Lövsta sänkte ytterligare för några veckor sedan till 13,75 och därför är det nu Ginsten och KLS Ugglarps som har högsta grispriserna 14 kr.
Efterfrågan på griskött ökar nu när vädret blir varmare och det har utlovats riktig vårvärme i slutet av påskhelgen.
-Det kommer att eka från hyllorna för griskött efter helgen, tror Ove Konradsson, Skövde Slakteri. Det finns inte mer karré och filé att skära från grisarna.
Det är nu också slut med exporten av levande grisar till Tyskland, i varje fall från Skövde och Dahlbergs, säger man. Det är visserligen flera kortveckor framöver och då byggs slaktköerna upp igen, men annars tror man att grisköttet ska gå att sälja i Sverige i fortsättningen.
Det ser också ut att vara avsättning för EUs kött, trots att ryssarna stängt gränsen. Tilltron till rysk politik är nu totalt i botten efter Ukraina-krisen och det kommer att ta lika lång tid att reparera förtroende efter Putin som efter Sovjetunionen.
Tack vare att många smågrisar dör av virus i USA, minskar konkurrensen på asiatiska marknaderna och nu rapporteras att viruset sprider sig i både Canada och Japan. Flera länder rapporterar bra försäljning i Asien. Sydkorea har köpt mindre volymer griskött senaste åren, men nu väntas behovet av import öka. Det kan också kompensera den förlorade exporten till Ryssland.
Kanske kan även Eskil Erlandsson bidra till lite bättre marknad för svenskt kött, när han skriver till EU-kommissionen att EUs medlemsländer måste hålla på de lagar om grisarnas välfärd som man varit med att besluta om. Det är sedan länge förbjudet att kupera svansarna på smågrisarna, men i en del länder gör man undantag med 97 % av medicinska skäl. Det är en del Putin-anda även inom EUs grisproduktion! Man säger en sak, men gör något helt annat.
Ryska grispriset är nu rekordhögt, efter importstoppet. Priset har stigit 40 % sedan nyår är är nu 100 rubel per kg, 20,11 skr. För en månad sedan var priset 74 rubel, inkl skatt.
Bästa presenten i påskägget är kanske att svenska kronan ser ut att försvagas. En euro kostar idag 9,11 kr, för sex veckor sedan 8,83.
Jag vill önska alla en Glad Påsk! /LG 140417




Marknadskommentarer
HKScan Agri
Lagren minskar generellt och påsken har inneburit en god försäljning av karré, kotlett och filé. Grillproduktionen rullar på enligt plan och ett vackert väder i påsk verkar lovande för försäljningen.
Kortveckorna under våren kommer påverka slakt och anmälan – levandelagret kan komma att öka igen tills fullveckorna är tillbaka.

KLS Ugglarps
Marknaden är relativt oförändrad, jämfört med föregående vecka.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det börjar gå lite lättare att sälja. Slaktkön minskar inte den här veckan, när det är färre slaktdagar.

Dalsjöfors Kött
Magnus Larsson: -Bra försäljning inför påsken, men inga bättre priser. Marknadspriserna trycks hårt av stora volymer och överskott.
-Grillvolymerna skjuter i höjden direkt med hjälp av det fina påskvädret som är utlovat! Vi hoppas nu på en riktigt bra grillsäsong där Dalsjöfors har marknadens bästa produkter och sortiment! Jag
önskar alla en
Glad Påsk!

Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Det finns inte karré och filé tillräckligt för efterfrågan från handeln nu. Det kommer att eka från butikshyllorna efter helgen, när det ska bli fint väder med höga temperaturer. Men övriga sortimentet är det inget särskilt drag i.
-Om inte kortveckan kommit, har vi nog varit i kapp med slakten. Exporten av levande grisar är nu slut efter tre veckor med ett lass vardera veckan.

Dahlbergs Slakt
Michael Oldin: -Det har varit en ganska bra vecka, endast lite avslaget nu på slutet. Men nu ser vädret ut att bli bra i helgen och sedan kommer Valborg. Påsk och Valborg brukar alltid vara bra helger.
-Svenska kronan har försvagats ganska mycket på senare tid. Det är bra för alla i grisbranschen.

Österbottens Kött
Stefan Saaristo: -Påskhelgen är en stor mathelg med många lediga dagar och den är en milstolpe för grillsäsongen. På påskafton är det tradition att elda vårbrasor, särskilt i Österbotten, och då grillas stora volymer korv. Lamm och ägg har givetvis också sin givna plats på påskborden.
-Jag tillönskar alla grisföretagare och andra i livsmedelsbranschen en
Glad och trygg Påsk!

Danish Crown
De europeiska marknaderna för färskt griskött är oförändrade denna vecka. Vi ser stabila priser på alla köttdetaljer. Vi är inne i påskveckan och de industriella kunderna har köpt in vad de behöver för produktionen inför påsken.
På marknaderna i tredje land är situationen oförändrad i förhållande till senaste veckan. I Ryssland har vi utmaningar, men vi blir hjälpta av situationen i USA. Utbrottet av PEDV, sjukdomen som orsakar diarré på smågrisar, sätter ner produktionen märkbart. Sjukdomen sprider sig just nu till en rad andra länder, bl a Canada och Japan. Detta betyder att några av våra viktigaste produkter som brukar säljas till Ryssland, nu säljs bra i bl a Asien, där USA nu är på marknaden i mindre omfattning.
Vi står inför säsongen för grillning och det kan mildra den ryska situationen ytterligare. Försäljningen till bl a Tyskland ses stiga.

ISN, Tyskland
Betydligt höjda grispriser i Frankrike och Spanien
Priserna på slaktgrisar i EU har utvecklat sig positivt i de flesta länder. I Spanien och Frankrike gick priserna upp tydligast med 6 cent, jämfört med föregående vecka. I båda länderna är det god efterfrågan på griskött. Grunden är den traditionellt ökade efterfrågan inför de stora helgdagarna, men också en bra export till Asien. Slakterierna i dessa länder klagar dock på den ökande prisskillnaden till det tyska grispriset och därmed försämrade konkurrenskraft för de egna produkterna.
Det tyska grispriset steg med 2 cent, men det blev inte alla slakterier som accepterade den höjningen. Inte heller i grannländerna blev det några betydande prishöjningar. I Österrike och Holland blev det oförändrade priser och i Belgien endast höjning med 1 cent. Danish Crown följde det tyska grispriset i hälarna och höjde 3 cent.
Trend för tyska marknaden: Att slakterierna inte följer de officiellt satta priserna, skapar osäkerhet hos grisföretagarna. F n balanserar utbudet av slaktgrisar med slakteriernas försäljning. De goda utsikterna för bra väder i påskhelgen ger förhoppningar. Om efterfrågan på griskött kommer igång igen, borde de saknade slaktdagarna de kommande veckorna inte ha några negativa verkningar. Priserna bör som minimum hålla sig till den nuvarande nivån.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!

Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Producentkommité gör comeback
På den gamla goda tiden då vi hade våra slakteriföreningar intakta så fanns där producentkommitéer för alla djurslagen. Dessa kommitéer hade till uppgift att vara ”bollplank” till slakteriet i frågor som rörde leveransavtal och annat vesäntligt för affärerna mellan slakterier och leverantörer.
Då Swedish Meats bildades tyckte man, bl a vd för SM pork Körnell, att producentkommitén var överflödig och lades ner.
Då SLS bildades så framförde jag att denna institution skulle återinföras. Tyvärr så avvisade VD Fredrik Jönsson detta på ett mycket diktatoriskt sätt.
Dessbättre har man på HK Scan Agri kommit på bättre tankar och inför nu leverantörsråd för gris,nöt och lamm. Tänk om dessa leverantörsråd hade funnits för ett år sedan, så skulle mycket varit vunnet och den senaste tidens turbulens kring grisavtalen hade troligen kunnat hanteras efter bättre affärsmoral.
Sent skall syndaren vakna!

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
Vildsvinen rör på sig
För ett år sen skrev jag i min blogg (14/13) bl a följande om vårt svenska vildsvinsbekymmer:
"Jag menar att vi inte kommer att kunna eller tillåtas utrota eller förklara vildsvinet icke önskvärt i den svenska faunan så som skedde på 1700-talet och senare. En utrotning i dag skulle kräva en riksomfattande "dackefejd". Här kommer i stället ett medvetet provokativt utspel:
Gilla läget och utred vildsvinens värde som korsningsdjur i ordnade former med våra tamsvin, råvara i svenska mästerkockars recept, jobbgenerator, turistattraktion vid svinsafari och organiserade jakter i särskilda revir och som råvara för skinn, läder, m m, m m. Rätt hanterad skulle en kvalificerad genomlysning i positiv anda av denna stora fråga kunna engagera breda grupper från både stad ock land.
Ge alltså förädlat vildsvinskött en chans i matlandet Sverige och inte minst på den internationella marknaden. Ursprunget ska det inte råda någon tvekan om. Köttet kommer från den kyliga Norden med rent vatten och ofördärvad natur. Djuren uppföds fritt, "vilt" och naturligt.. Sådana och liknande argument kommer att tilltala den moderne grisköttskonsumenten."
Nu har två moderata riksdagsledamöter (SvD, 3 april) utvecklat dessa och andra liknande tankar vidare och bl a kommit fram till att endast ca 15 procent av köttet från de 98 000 vildsvin som beräknas ha skjutits år 2013 kom ut på marknaden. Varför?
Jo, man kan i dag inte sälja köttet direkt till konsument (naturligtvis efter en lagstadgad trikintest ) utan måste låta det besiktigas i en vilthanteringsanläggning. Åter igen ett exempel på hur stelbent svensk byråkrati hämmar en på småskalighet och närproduktion baserad regionalt och nationellt betydelsefull verksamhet. Enligt politikerna skulle trikintesterna nu kunna göras enkelt och billigt (200 kr) utan omvägen via vilthanteringsanläggning. Detta är verkligen intressant.
Viltsvinsartikeln i SvD har rubriken "Låt vildsvin bli nyttig skolmat". Har man observerat att många skolor och klasser i dagens multikulturella Sverige har elever (och föräldrar) som skulle protestera vilt mot en kommunal upphandling och servering av "orent" vildsvinskött i skolan? Men detta går säkert att lösa.
Jag gladdes vid läsningen om vildsvinens potential som framtida köttproducenter. Ytterligare uppmuntrad blev jag samtidigt av tidningen Lands (nr 15) ledare om behovet att nu även inom LRF diskutera den ambitiösa svenska djurskyddslagens roll som konkurrensfaktor. Av döma av dagens nr av Land (11/4) fick man emellertid efter några dagar kalla fötter på redaktionen och det som några hoppats vara början till en ko(so)vändning i djurskyddsfrågan blev en något krystad förklaring om missförstånd och oklar skrivning. Allt är som tidigare; vi slår vakt om världens tuffaste djurskyddslag, inser att den fördyrar vår produktion och försvårar (omöjliggör) rimlig konkurrens, men fortsätter hoppas att "snälla" konsumenter ska handla svenskt och dyrt och generera mervärden i svinuppfödarens börs.
Livsmedelskedjornas attityd är, som jag ser det, i realiteten närmast arrogans då det gäller den svenskproducerade råvaran och det senkomna kravet på socialt ansvarstagande.
PS "Annie Lööv" kan inte svensk djurskyddslag och förstår inte finessen med frihandel, läser jag. Mycket allvarligt. Men vi kan väl låta henne behålla f:et i sitt efternamn (Lööf) om hon tycker det är finare än v. Att stava folks namn rätt är en artighet, sa min skollärare på 1930-talet!

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Billigaste matkassen är en återvändsgränd
Ovanstående kommentar fälldes i veckan på Livsmedelsföretagens evenemang Matdagen i en dialog mellan Mats-Eric Nilsson (känd matjournalist och författare) och Marie Söderqvist, VD för Livsmedelsföretagen. Fokuseringen på pris driver matfrågan åt fel håll. Även jämförpriser bidrar. Vad säger dessa, om man inte tittar på exempelvis köttinnehållet i olika korvar. Man jämför äpplen och päron. ”Underskott av information förrycker marknaden. Hur ska den som gör mat med hög kvalitet kunna motivera att kunna ta mer betalt” sa Mats-Eric. Vi borde reagera när maten är billig! Känner vi igen diskussionen? Det var samma resonemang i Gunnar Brulins (Livsmedelarbetarna) bok för flera år sedan ”Billig mat en dyr affär” eller Daniel Öhmans och Malin Olofssons bok ”Matens pris”. Men i dagsläget känns det som om frågan verkligen fått ett genomslag.
Vi måste inse att vi får den mat vi betalar för. Ett verkligt gott tecken i tiden är samarbetet mellan ICA och LRF, med målsättningen att öka tillgången till och kunskapen om svenska livsmedel. Här marknadsförs viktiga mervärden som att svenska kor får komma ut på bete, att svenska grisar har mer utrymme och tillgång till halm och inte minst att antibiotikaförbrukningen till djur är lägst i EU. Nu gäller det verkligen att bönderna inte slänger bort sina konkurrensfördelar.
Land Lantbruk har citerat min tweet med anlednig av regionstämman i LRF Väst ”Experimentet” med svenska djurskyddsregler har bidragit till EUs friskaste djur”.
Häromdagen föreläste jag om svenska mervärden för 75 matombud i PRO. I pausen kom en dam fram till mig och sa: ”Problemet är att maten är alldeles för billig!” Det ni – trägen vinner! Frågan är om PRO kan tänka om i sin prisjakt på livsmedel i butik? Visst ska vi ha en konkurrens inom detaljhandeln, men inte till vilket pris som helst.

Blogga du också!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk. /LG

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 17

Partipriset (inte uppdaterat)
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 17 v 16 v 15 v 14
Ginsten Slakteri 74,9-99,9 14,00 14,00 14,00 14,00
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 14,00 14,00 14,00 14,00
Skövde Plus** 75-99,9 13,75 13,75 13,75 13,75
Lövsta Kött snitt 88 13,75 13,75 13,75 13,75
HKScan Agri *** 70-99,9 13,60 13,60 13,35 13,35
Dahlbergs 71-96,9 12,20 12,20 12,20 12,20
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 11,60 11,60 11,60 11,60
Dalsjöfors Kvalitet 75-99,9 11,40 11,40 11,40 11,40
Scan - SLS grund 75-96,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
överst överst överst överst
KLS Ugglarps
-
överst överst överst överst
Skövde Slakteri
-
överst överst överst överst
Dalsjöfors Slakteri
-
överst överst överst överst
Dahlbergs Slakteri
-
överst överst överst överst
Ginsten
överst överst överst överst
Gröna siffror = Överstående, Röda = Brist Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = För nytecknade avtal gäller Plus-noteringen.
*** = Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, garantipriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr kg
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus** 75-99,9 15,00
Hela 2014



Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 17 v 16 v 15
12,93 Danish Crown 70,0–83,9 dkr 10,60 10,60 10,40
23,50 Nortura 67,1–90,0a nkr 21,37 21,37 20,87
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
11,75 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,29 1,29 1,31
14,12 Snellmans 80 – 105 euro 1,55 1,55 1,55
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 17 v 16 v 15 v 14 v 13
16 apr Landsnotering* euro euro euro euro euro
14,39 Tyskland, 56 % 1,58 1,63 1,61 1,55 1,55
14,12 D:o svenska*** 1,55 1,60 1,58 1,52 1,56
15 apr jämförbara**
17,75 England - 1,949 1,932 1,954 1,922
16,37 Spanien - 1,797 1,740 1,689 1,657
16,19 Italien - 1,778 1,804 1,804 1,804
15,70 Frankrike - 1,724 1,663 1,614 1,573
14,35 Tyskland - 1,576 1,556 1,496 1,496
14,03 Tjeckien - - 1,541 1,522 1,511
14,02 Österrike - 1,540 1,540 1,499 1,499
13,93 Polen - - - 1,530 1,508
14,19 Danmark - 1,558 1,531 1,531 1,531
13,99 Irland - 1,536 1,536 1,459 1,440
13,95 Belgien - 1,532 1,519 1,470 1,458
13,74 Holland - 1,509 1,509 1,434 1,424
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
Inte uppdaterat

- Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.



Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
7 april
31 mars
26 mars
19 mars
Utbud
2610
2830
2843
2580
Sålda
2070
2110
2843
2120
Medelpris, euro
1,66
1,65
1,63
1,59
Lägst
1,64
1,62
1,61
1,58
Högst
1,66
1,65
1,64
1,60
Medelpris, skr
15,12
14,70
14,50
14,08

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 9,00 kr, galtar 6,00 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 17 v 16 v 15 v 14
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 10,20 10,20
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 9,00 9,00 9,00 8,70
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,30 9,30 9,00 9,00
Ginsten 140,1 kg- 7,50 7,50 7,50 7,50
KLS Ugglarps 140- 7,10 7,10 7,10 7,10
Dahlbergs 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
HKScan Agri 140- 5,50 5,50 5,50 5,50
Dalsjöfors 58% 6,15 6,15 6,15 6,15
Skövde 140- 5,25 5,25 5,25 5,25
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 6,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 5,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Skriv kontrakt med oss! Vi betalar era suggleveranser kontant i förskott. Upp till 6 månaders leveranskontrakt.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,30, galtar 6,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 17 v 16 v 15
9,15
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,50 7,50 7,50
13,82
Nortura Fri vikta nkr 12,57 12,57 12,07
Finland
8,01
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
3,73
Österbottens Fri vikt, E euro 0,41 0,41 0,43
Tyskland
12,57
ZNVG 56 % euro 1,38 - -
Galtar
7,93
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,50 6,50 6,50
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 16 v 15 v 14 v 13 v 12 v 11 v 10
Pund
11,08
10,88
10,78
10,71
10,59
10,56
10,75
Dollar 6,58 6,48 6,48 6,47 6,40 6,39 6,43
Euro 9,11 8,97 8,91 8,90 8,86 8,84 8,83
Dansk 1,22 1,20 1,19 1,19 1,18 1,18 1,18
Norsk 1,10 1,09 1,08 1,06 1,06 1,07 1,07
Yen 6,45 6,37 6,23 6,33 6,25 6,18 6,26
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 17 v 16 v 15 v 14
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 17,00 17,00 17,00 17,00
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 16,75 16,75 16,75 16,75
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg - 17,50 17,50 17,50
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 455 455 455 455
HKScan Agri
Plus 30 kg 450 450 450 450
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri överst balans överst överst
Dalsjöfors Kött - överst - -
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 17 v 16 v 15 v 14 v 13
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
270
Basis 7 kg 222 222 215 217 218
464
Basis 30 kg 381 381 373 374 374
276
SPF+Myc 7 kg 227 227 220 222 223
470
SPF+Myc 30 kg 386 386 378 379 379
281
SPF 7 kg 231 231 224 226 227
475
SPF 30 kg 390 390 382 383 383
936
Økologi 30 kg 768 768 761 745 745
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
726
25-kilos 660 660 660 660 660
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
583
Klass S40, 30 kg* 64 64 64 64 67
Tyskland
564
ZNVG 28 kg 62 61 59 59 59
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.