@-GRIS 25 april 2014
Senaste uppdatering gjord 25 april 18,50
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Grisgård
till salu
Helintegrerad produktion
28 suggor x 11 grupper
Mer info: www.damparp.se
Magnus Karlsson
Dämparp, 57895 Flisby
070-691 14 11
damparp@telia.com

Nu har vi tröttnat
Vi lägger av!
Beg Ramsta tvättrobot
• 6 st 17 m3 glasfibersilos
m skruv & motorer
• Massor av beg & nytt
• Funki torrutfodring
• Flygt gödselpump,
renoverad för 40 000 i år.
• Doserare, elektronik,
ställdon  m m, m m.
0708-431 248 eller patrik@staket.com.

MELLANGÅRDS-
AVTAL
Slaktgrisproducent sökes för mellangårdsavtal i Skåne, Blekinge eller södra Halland. Slaktgrisleverans till KLS Ugglarps.
Vi producererar ca 200 smågrisar per vecka, strax
utanför Hässleholm.
För mer info:
Frederik Nilsson
070-325 65 50 ,
frederik.nilsson@swipnet.se

Senaste nytt om marknaden och priser
Tyska grispriset upp 2 cent igen v 18
Det tyska grispriset höjdes igen med 2 cent i onsdags och tyskarna anser att veckans stora sänkning var något överilad. Det är bra efterfrågan på griskött på kontinenten. Danska priset ändrades inte när havet stormade söderut och ändras inte heller för nästa vecka. I Sverige och Finland är alla priser oförändrade. Försäljningen i påsk har varit bra, men det tog inte slut på hyllorna. Nu hoppas vi alla konsumenter tar fram grillarna till kommande helgen och Valborg.
Stefan Saaristo, Atria, säger i sin kommentar för veckan att det kanske är bäst att något enskilt land långt bort från ryska gränsen och långt bort från svinpesten, försöker förhandla sig in med export till Ryssland. Allt som vi kan bli av med ur EU, är bra för EUs inre marknad. Att invänta att hela EU blir klart för export, kan vara att vänta onödigt länge.
Alla vet ju hur Putin är i Ukraina och annars i stort och smått, så att vänta på att EU som helhet och opålitliga Ryssland ska bli affärsvänner om fläsket är kanske att vänta på för mycket.
Många av @-GRIS läsare har haft någon relation till Per Lundman, Swecish Livestock Trading. Han avled 31 mars. Många uppfödare av avelsdjur har sålt grisar till fjärran länder via honom och många har varit med på hans resor för att hälsa på de sålda djuren för att se hur de fungerar i helt andra miljöer.
Det ser ut att bli en riktigt fin och solig helg i hela landet. Ha det så skönt! /LG 140425


Marknadskommentarer
HKScan Agri
Påsken har inneburit en god försäljning av karré, kotlett och filé. Grillproduktionen rullar på enligt plan och det vackra vädret är bra för försäljningen. Kortveckorna under våren kommer påverka slakt och anmälan – levandelager kan komma att öka igen tills fulla veckorna är tillbaka. Vi har en bra efterfrågan och försäljning på KRAV och eko.

KLS Ugglarps
Marknaden är relativt oförändrad, jämfört med föregående vecka.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Veckorna med extra helgdagar är alltid jobbiga för slakterierna och vi har således fortsatt slaktkö. Smågrisarna är i balans, men det närmar sig överskott.
-Försäljningen rullar på som vanligt, men vi ser vissa förbättringar. Men för att få riktigt bra drag krävs mer sommar.

Dalsjöfors Kött
Magnus Larsson: -


Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Det var inte så tomt på hyllorna för grillkött som jag trodde förra veckan, så det ekade inte från tomma hyllor. Men det var ändå ganska bra försäljning. Vi klagar inte. Karrén gick bäst, som vanligt. Nu ser vi fram emot Valborgs-helgen. Den brukar vara bra.
-Slaktkön växer nu kraftfullt efter de många röda dagarna. Det är också överskott på smågrisar.

Dahlbergs Slakt
Michael Oldin: -Det har varit bra tryck på köttprodukterna i påskhelgen. Påsken så här sent på året har fördelen att det både säljs mycket påskmat och mycket grillprodukter. Det är en stor mathelg. Vi märker nu även ökad efterfrågan på korvråvara. Med våren kommer korvgrillningen. Valborg brukar vara startskottet för den stora grillsäsongen.
-Det är flera 4-dagarsveckor nu och vi har fortfarande slaktkö. 4-dagarsveckor har nackdelar för slakterierna, men de är inte enbart av ondo. En extra helgdag i veckan ökar försäljningen av köttprodukter.
Österbottens Kött
Stefan Saaristo: -Det har varit ett ypperligt fint väder, så vi ser tidig start på grillsäsongen. Den stora utmaningen är dock att få igång exporten till Ryssland.
-Jag tror att det vore en fördel om t ex Danmark och Spanien, eller annat stort exportland, fick bilateralt avtal med Ryssland för att lyfta ut överskott. Det vore till gagn även för EUs interna marknad. Hela unionen skulle tjäna på att få en öppning mot Ryssland.


Danish Crown
De europeiska marknaderna är oförändrade denna vecka. Det är en viss uppbromsning efter påsken, men flera helgdagar i Europa medför ett mindre utbud och därmed ligger skillnaden mellan utbud och efterfrågan fast.
Vi ser oförändrade priser på kotlett, framändar och skinka. Karrén är nu helt inne i säsongen och v ser en positiv marknad med god försäljning. Det är likaså god efterfrågan på bog.
Baconmarknaden i England är stabil med oförändrade priser.
På marknaderna i tredje land är situationen oförändrad med bra försäljning till Japan och Kina, dock till en svagare prisnivå.
Ryssland är fortfarande helt stängt.
ISN, Tyskland
EU-marknaderna inkonsekventa, men perspektiven positiva
Efter påskhelgen verkar EUs marknader för slaktgrisar gå åt lite olika håll. Medan stämningen är god i de sydliga länderna, har pressen från den tyska marknaden brett ut sig över länderna med gräns till Tyskland. I Frankrike blev det en svag höjning av priset, vilket gör att den positiva trenden fortsatt sedan förra veckan. Den senaste prisökningen får tillskrivas den stora efterfrågan på slaktgrisar.
Precis före Påsk framförde de tyska slakterierna argumentet att efterfrågan på griskött skulle minska pga de många helgdagarna. Som en följd av detta gick tyska priset ned med 5 cent. Detta drog med sig priserna i Österrike, Belgien och Holland. Detta medförde också att tyska priset hamnade under det danska, eftersom danska priset blev oförändrat.
Trend för tyska marknaden: Under påskhelgen har stämningen på marknaden för slaktgrisar ändrat sig betydande. Tvärt emot slakteriernas farhågor, har det inte bildats någon puckel på marknaden som följd av alla helgdagarna. Efterfrågan på slaktgrisar är stor hos slakterierna för att hålla slaktbanden igång. Detta visas också på resultatet av internetauktionen. Även om det är svårt att ge en tillförlitlig prognos om marknaden är perspektivet positivt. En moderat höjning av priset till 1,60 € är ett skäligt antagande.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!

Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Bluffar ICA?
Vi har under den senaste tiden hört att ICA vill slå ett slag för svenskt griskött. Kommer det att bli som tidigare, så är det ju så att ICA vill styra helt? För oss som har varit med ett tag finns det anledning att vara skeptisk eftersom ICA hittills helt styrt priser och handelsmönster. Som tur är så finns det en och annan handlare som agerar på egen hand genom att helt lämna danskt fläsk till förmån för svenska bönder. Nu senast en handlare i Sävsjö och tidigare en i Norrtälje. Heder åt dessa.
För några veckor sedan skrev Per Strömberg,VD för ICA, att man behöver importen för konkurrensens skull. Skitsnack! Som marknadsledare kan ICA helt och hållet ange tonen. Per bagatelliserar dessutom danskarnas djurvälfärd och tycker bl a att svanskupering är inget att hänga upp sig på eftersom man tar ”bara halva svansen”. Kupering som kupering!
Jag tror att Per gärna vill hämnas svenska bönder efter sitt misslyckande som VD på Lantmännen. Nej Per, ägna er åt seriös marknadsföring och dribbla inte med era EMV-produkter. Ange ärligt ursprungsland och i Sverige även hemvist för produktionen. Jag var på ICA i Bålsta och skulle köpa ost. Vad fick jag se? Ursprungsland EU. Vad är det för land?
Jag hoppas ändå att ICA:s och övriga handlare inser vikten av goda svenska livsmedel.
Svensk mat ger jobb och öppna landskap i SVERIGE.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
Påsk i vildsvinets tecken
I samband med en påskresa råkade jag komma med på ett informationsmöte om vildsvin. Platsen var Bromboda (Vissefjärda) bygdegård vid gränsen till Blekinge, mitt i upprorsmakaren Nils Dackes hembygd.
Ett 60-tal jagande jord- och skogsbrukare hade kommit för att informeras om vad Landsbygdsdepartementet tänker göra åt de problem som den snabbt växande vildsvinsstammen orsakar.Departementets representant , en ung kvinnlig politisk sakkunnig, skulle också höra vad skogsbygdens folk hade för önske- och klagomål av intresse för huvudstadens byråkrater.
Debatten blev livlig och mycket jord- och skogsnära. De närvarande hade frågorna inpå skinnet. Mängder av exempel gavs på det verkliga HOT mot glesbygdens lantbruk som de vilt växande svinen utgör. Hade djuren hotat levebrödet för folket i Stockholm hade lösningar redan funnits, menade en hårt prövad djuruppfödare. Hon hade fem år i rad fått sin betesmark totalt uppbökad, men kunde som arrendator inte ens jaga lagligt. Jordägaren, i detta fall kyrkan, vågade hon inte gå på alltför hårt, " för då förnyar man inte mitt avtal om två år och planterar gran på mina beten som på all annan mark i byn".
En storskalig morotsodlare kände sig tvungen att sluta efter flera förstörda skördar. Han var också arrendator utan jakträtt. En tredje med nyplanterad skog sa att "nu gräver de dj.... också upp rötterna på mina
skogsplantor". Det haglade av väl underbyggda fallbeskrivningar och förslag: Alla var ense om att dagens jakt inte räcker.
Vi har ju andra jobb och kan bara jaga på " fritid". Tillsätt statligt avlönade heltidsanställda professionella jägare för de mest hemsökta landsändarna. Ge arrendatorerna rätt att skjuta. Förenkla, förbilliga
och snabba upp trikintesterna och annan nödvändig byråkrati. Ordna slaktavfallsfrågan. Vi vill vara laglydiga men tvingas i dag att bryta mot lagarna, sa man med en mun. Departementets förslag att sätta upp belysning och kamera vid utfodringsplatserna avfärdades som meningslöst. Det hjälper föga att avskräcka och skjuta några djur ur en enda "familj" i en skogsbygd, där det kanske finns ett femtiotal olika sammanhållande grupper av svin.
Tips till våra talföra djurskydds- och djurbeteende forskare: Hög tid för studier av det vilda svenska svinets liv och leverne.
När jag kom tillbaka till Lund var en av landets största jord- och skogsägare samt en f d major både på TV och på kvällstidningarnas första sidor med ett förslag att använda hemvärnet i försöken att reducera vildsvinsstammen. Ett alternativ till ovannämnda förslag om statliga jägare? Ett led i det nyvaknade intresset för skjutträning för svenska soldater?
Vildsvinsfrågan kan och får inte bli en lokal angelägenhet, staten har en viktig roll. Det hoppas jag den sakkunnige fick med sig hem.
Hade man i Bromboda bygdegård tagit så lätt på saken som Eskil Erlandsson tycks ha gjort enligt en notis i kvällspressen att " vildsvinsjakt är inte regeringens sak, det får jordägaren sköta som han vill", då hade ett 60-tal arga bönder (många ättlingar till Nils Dacke) BUAT högljutt !

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Spännande påsk för den svenska modellen
Nu är tidningarna fulla av intressanta artiklar kring djurskydd och antibiotika. De sex forskarna från SLU fick berättigad uppmärksamhet för sin artikel på SvDs Brännpunkt på påskafton ”Billigt kött kan stå oss dyrt”. Budskapet är tydligt: djur som tack vare svenska djurskyddsregeler vistas i en bra miljö och får god skötsel, håller sig friska. Friska djur behöver inte antibiotika och bidrar därmed inte till risken för ökad antibiotikaresistens.
Det budskapet tål att upprepas hela tiden. Ju fler desto bättre. ”Om import av billigt kött från djur som hållits på ett sätt som gör att de inte kan födas upp utan ett skyddande paraply av antibiotika, ses som önskvärt av den fria marknaden, då är det dags att fundera över hur marknaden ska stå till svars för de människor vars liv inte kan räddas”. Det är knäckfrågan! EU-parlamentarikerna stämmer in i kören. Nu senast var det KDs Ebba Busch Thor i Expressen. EU-parlamentarikerna snarast tävlar om att lyfta värdet av gott djurskydd och antibiotikaresistensen, som ett hot mot folkhälsan.
Jag har ju själv brottats med frågan sedan 80-talet. Jag vill i ärlighetens namn passa på att ge både Marit Paulsen och f d parlamentarikern Karl-Erik Olsson en eloge. De var tidigt ute. Min twitter ”Experimentet” med svenska djurskyddsregler har bidragit till EUs friskaste djur” hedrades med att citeras i Land Lantbruk.
Jag läser också att danske jordbruksministern satsar 50 miljoner kronor till att få danska smågrisproducenter att släppa loss sina digivande suggor. Det är ju tänkvärt eftersom svenska smågrisuppfödare vill pröva att gå åt andra hållet, d v s fixera digivande suggor.

Blogga du också!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk. /LG

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 18

Partipriset (inte uppdaterat)
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 18 v 17 v 16 v 15
Ginsten Slakteri 74,9-99,9 14,00 14,00 14,00 14,00
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 14,00 14,00 14,00 14,00
Skövde Plus** 75-99,9 13,75 13,75 13,75 13,75
Lövsta Kött snitt 88 13,75 13,75 13,75 13,75
HKScan Agri *** 70-99,9 13,60 13,60 13,60 13,35
Dahlbergs 71-96,9 12,20 12,20 12,20 12,20
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 11,60 11,60 11,60 11,60
Dalsjöfors Kvalitet 75-99,9 11,40 11,40 11,40 11,40
Scan - SLS grund 75-96,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
överst överst överst överst
KLS Ugglarps
-
överst överst överst överst
Skövde Slakteri
-
överst överst överst överst
Dalsjöfors Slakteri
-
överst överst överst överst
Dahlbergs Slakteri
-
överst överst överst överst
Ginsten
överst överst överst överst
Gröna siffror = Överstående, Röda = Brist Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = För nytecknade avtal gäller Plus-noteringen.
*** = Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, garantipriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr kg
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus** 75-99,9 15,00
Hela 2014



Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 18 v 17 v 16
12,82 Danish Crown 70,0–83,9 dkr 10,60 10,60 10,60
23,50 Nortura 67,1–90,0a nkr 21,37 21,37 21,37
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
11,68 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,29 1,29 1,29
14,04 Snellmans 80 – 105 euro 1,55 1,55 1,55
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 18 v 17 v 16 v 15 v 14
24 apr Landsnotering* euro euro euro euro euro
14,49 Tyskland, 56 % 1,60 1,58 1,63 1,61 1,55
14,22 D:o svenska*** 1,57 1,55 1,60 1,58 1,52
23 apr jämförbara**
17,76 England - 1,961 1,949 1,932 1,954
16,28 Spanien - 1,797 1,797 1,740 1,689
16,17 Italien - 1,785 1,778 1,804 1,804
15,74 Frankrike - 1,738 1,724 1,663 1,614
13,82 Tyskland - 1,526 1,576 1,556 1,496
14,06 Tjeckien - - 1,552 1,541 1,522
14,16 Polen - - - 1,563 1,530
14,11 Danmark - 1,558 1,558 1,531 1,531
13,91 Irland - 1,536 1,536 1,536 1,459
13,67 Österrike - 1,509 1,540 1,540 1,499
13,54 Belgien - 1,495 1,532 1,519 1,470
13,33 Holland - 1,472 1,509 1,509 1,434
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
Inte uppdaterat

- Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.



Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
22 april
7 april
31 mars
26 mars
Utbud
2790
2610
2830
2843
Sålda
2610
2070
2110
2843
Medelpris, euro
1,64
1,66
1,65
1,63
Lägst
1,63
1,64
1,62
1,61
Högst
1,67
1,66
1,65
1,64
Medelpris, skr
14,85
15,12
14,70
14,50

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 9,00 kr, galtar 6,00 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 18 v 17 v 16 v 15
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 10,20 10,20
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 9,00 9,00 9,00 9,00
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,30 9,30 9,30 9,00
Ginsten 140,1 kg- 7,50 7,50 7,50 7,50
KLS Ugglarps 140- 7,10 7,10 7,10 7,10
Dahlbergs 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
HKScan Agri 140- 5,50 5,50 5,50 5,50
Dalsjöfors 58% 6,15 6,15 6,15 6,15
Skövde 140- 5,25 5,25 5,25 5,25
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 6,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 6,00
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Skriv kontrakt med oss! Vi betalar era suggleveranser kontant i förskott. Upp till 6 månaders leveranskontrakt.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,30, galtar 6,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 18 v 17 v 16
9,07
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,50 7,50 7,50
13,82
Nortura Fri vikta nkr 12,57 12,57 12,57
Finland
7,97
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
3,71
Österbottens Fri vikt, E euro 0,41 0,41 0,41
Tyskland
12,58
ZNVG 56 % euro 1,38 1,38 -
Galtar
7,86
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,50 6,50 6,50
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 17 v 16 v 15 v 14 v 13 v 12 v 11
Pund
11,01
11,08
10,88
10,78
10,71
10,59
10,56
Dollar 6,55 6,58 6,48 6,48 6,47 6,40 6,39
Euro 9,06 9,11 8,97 8,91 8,90 8,86 8,84
Dansk 1,21 1,22 1,20 1,19 1,19 1,18 1,18
Norsk 1,09 1,10 1,09 1,08 1,06 1,06 1,07
Yen 6,40 6,45 6,37 6,23 6,33 6,25 6,18
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 18 v 17 v 16 v 15
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 17,00 17,00 17,00 17,00
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 16,75 16,75 16,75 16,75
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 455 455 455 455
HKScan Agri
Plus 30 kg 450 450 450 450
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri överst överst balans överst
Dalsjöfors Kött - - överst -
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 18 v 17 v 16 v 15 v 14
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
270
Basis 7 kg 222 222 222 215 217
464
Basis 30 kg 381 381 381 373 374
276
SPF+Myc 7 kg 227 227 227 220 222
470
SPF+Myc 30 kg 386 386 386 378 379
281
SPF 7 kg 231 231 231 224 226
475
SPF 30 kg 390 390 390 382 383
936
Økologi 30 kg 768 768 768 761 745
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
726
25-kilos 660 660 660 660 660
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
579
Klass S40, 30 kg* 64 64 64 64 64
Tyskland
561
ZNVG 28 kg - 62 61 59 59
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.