@-GRIS 16 maj 2014
Senaste uppdatering gjord 16 maj 23,30
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Grisgård
till salu
Helintegrerad produktion
28 suggor x 11 grupper
Mer info: www.damparp.se
Magnus Karlsson
Dämparp, 57895 Flisby
070-691 14 11
damparp@telia.com

Nu har vi tröttnat
Vi lägger av!
Beg Ramsta tvättrobot
• 6 st 17 m3 glasfibersilos
m skruv & motorer
• Massor av beg & nytt
• Funki torrutfodring
• Flygt gödselpump,
renoverad för 40 000 i år.
• Doserare, elektronik,
ställdon  m m, m m.
0708-431 248 eller patrik@staket.com.

MELLANGÅRDS-
AVTAL
Slaktgrisproducent sökes för mellangårdsavtal i Skåne, Blekinge eller södra Halland. Slaktgrisleverans till KLS Ugglarps.
Vi producererar ca 200 smågrisar per vecka, strax
utanför Hässleholm.
För mer info:
Frederik Nilsson
070-325 65 50 ,
frederik.nilsson@swipnet.se

Senaste nytt om marknaden och priser
Scan och KLS Ugglarps höjer v 21
Äntligen börjar det röra sig på den svenska grismarknaden. Det har varit en ganska trög vecka för försäljningen, men nu lovas bättre väder med sommartemperaturer. Scan och KLS Ugglarps tar initiativet och höjer priset på slaktgrisar 25 resp 20 öre v 21. Ändå har båda slakterierna en bit kvar till garantipriset hos Skövde på 15 kr. Men så finns det ju tillägg.
Tyskland och Danmark har oförändrat grispris, men Danmark sänker suggorna med ytterligare 20 öre.
I Sverige börjar äntligen handlarna att reagera på att uppfödare i Europa och då inte minst i Danmark, struntar i EUs regler för djurvälfärd. Det gäller främst att man klipper svansarna, trots att det är förbjudet sedan flera år. Bojkotterna i Sverige börjar bli så många att Svensk Dagligvaruhandel kallar bl a Danish Crown till ett krismöte på måndag.
Av danska tidningar kan jag läsa att danska producenter och förädlare börjar vara riktigt oroliga för de växande protesterna mot de danska modellerna för grisuppfödning.
Här kan du läsa några artiklar:

Ica-handlaren vägrar sälja danskt

Svensk pres mod dansk svinekød

Dansk svinekød boykottes

Danskarnas svar

Svenske landsbygdsministern inbjöd i veckan sin danska kollega till studiebesök i svenska stallar och information från svenska grisforskare. Eskil Erlandsson sa i sammanhanget att det inte är någon större skillnad i uppfattning hos de båda ministrarna, utan mer att danska uppfödarna inte bryr sig så mycket om EUs lagar.
Säg också du till din Ica-handlare, eller till den butik du handlar, att man följer exemplet från Göteborg och säljer enbart svenskt. Handlarna säger att de inte fått några negativa reaktioner och försäljningen är på oförändrad nivå. Det är nog bra med en del påstötningar!
Ove Konradsson säger i sin kommentar den här veckan att alla inom svenska grisbranschen borde vara mer aktiva att klargöra skillnaderna mellan svenskt och dankt/tyskt griskött. Nu när Ica-handlare tagit initiativet, är det lättare än tidigare att hänga på diskussionen.
Grisgeneralen frågar den här veckan varför det inte händer något i de arbetsgrupper landsbygdsministern tillsatte tidigare i vår för att skyndsamt komma med förslag till förbättringar för grisproduktionen. Jodå, kan jag rapportera, det har hållits möten, men det har knappast kommit fram så mycket. Man har "daterat upp sig", enligt de rapporter som nått mig. Kanske inte så mycket mer att vänta, eftersom arbetsgrupperna består av folk som träffas ofta i andra sammanhang och vad mer att säga i en ny grupp. Ganska långtgående inavel alltså.
En ledamot sa i veckan att "det blir väl inte så mycket med det där".
Nåja, jag väntar på rapport från en grupp som höll möte i slutet av veckan.
Till de positiva nyheterna den här veckan hör att SLV subventionerar den offentliga statskontrollavgiften på våra slakterier med mer än väntat. För Scan är det 13 öre mer och i stället för en kostnad på 27 öre per kilo blir den 14 öre från vecka 24. Den för mycket dragna avgiften betalas tillbaka.
En mycket välkänd uppfödare av avelsdjur, Sven-Arne Börjesson, Ulfsbäck, Fjärås, avled 6 maj. Han var mycket starkt engagerad i debatten kring grisaveln kring 1970-talet och framåt och hade själv en framstående avelsbesättning och sålde många avelsdjur både i Sverige och på export. /LG 140516


Marknadskommentarer
HKScan Agri
Noteringen höjs vecka 21 på slaktgrisar med 25 öre/kg.
Läs gärna Torbjörn Lithells blogg om minskade avgifter.
Slutsålt på detaljer kopplade mot grillsortimentet. Skinka och sortering kan vi sälja mera av. Vi har en bra efterfrågan och försäljning på KRAV och eko.

KLS Ugglarps
Marknaden är relativt oförändrad, jämfört med föregående vecka.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Försäljningen rullar på, men den kunde vara bättre. Karrén går bra att sälja, men det finns ju mer på grisen. I det stora hela har det varit en normal vecka.

Dalsjöfors Kött
Magnus Larsson: -Marknaden och priset oförändrat.


Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Vi har i veckan producerat för fullt allt som går att grilla, för nu väntas bra grillväder. Slaktkön minskar och närmar sig balans. För smågrisar är det ett litet överskott.
-Även för övriga köttprodukter av gris syns ett märkbart ökat intresse. Det gäller både från handeln, storhushållen och grossister. Det är debatten om de danska grisarna och att en del handlare bojkottar danskt griskött pga svanskupering, antibiotikaanvändningen och därmed resistensen, bristen på halm i danska boxar, osv. Det är bra att folk är arga på att det inte händer något i dansk och tysk grisproduktion och att man därmed får upp ögonen för den svenska etiska produktionen. Folk har inte haft klart för sig att en tysk och dansk gris aldrig sett ett halmstrå i boxen under sin levnad.
-Det ökade intresset för svenskt griskött bör vi inom slakten ta vara på och informera om skillnaderna i annonser och annan information.

Dahlbergs Slakt
Michael Oldin: -Försäljningen har varit "så där".
.
Österbottens Kött
Inget speciellt sticker ut den här veckan, den har varit rätt normal. Nu kommer sommarvärmen.

Danish Crown
De europeiska marknaderna är oförändrade denna vecka. Våren låter vänta på sig i Europa och just nu är stämningen dämpad och med press på priserna.
Försäljningen av bacon i England är likaså oförändrad, men med en mer stabil efterfrågan.
På marknaderna i tredje land är situationen oförändrad, med god försäljning till Kina och Japan, medan Ryssland fortsatt är stängd.

ISN, Tyskland
EUs grispriser står stilla och väntar på signal från Tyskland
EUs grismarknad har inte förändrats mycket denna vecka. Tendensen är att tillgången på slaktgrisar är knapp. Men även efterfrågan på griskött kan vara bättre och det är vädret som inte spelar med riktigt. Priserna har trots kappa volymer stått stilla de senaste veckorna och de flesta länder har oförändrade priser även innevarande vecka.
Vecka efter vecka kommer den frustrerande nyheten från Tyskland. Priserna oförändrade. Den här veckan var det Danish Crowns slakteri i Tyskland som lyckades förhindra att priset höjdes, vilket inte riktigt var vad man väntade. Så länge det inte kommer någon signal från Tyskland kan priserna i grannländerna inte få priserna att stiga.
De franska uppfödarna fick se sitt pris falla med 4,5 cent. Fransmännen måste kämpa både med svag efterfrågan på hemmamarknaden, pga dåliga vårvädret, och en låg prisnivå i andra EU-länder. Denna verkar nämligen negativt på den franska handeln på export.
Tendens på tyska marknaden: Som resultat av god efterfrågan på slaktgrisar är stämningen fortsatt vänlig på marknaden. Även de närmaste dagarna är utbudet av slaktgrisar måttligt och volymerna kommer att säljas smidigt. Bättre väder med ökad efterfrågan på grillkött kan få marknadens priser att röra sig.
Dagens resultat av auktionen via internet ligger den här veckan något under förra veckans. Ändå är priset fortsatt klart över det vägledande priset senaste veckan.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!

Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR
I väntans tider
På måndag är det tre månader sedan det stora krismötet om svensk grisproduktion hölls. Landsbygdsdepartement, LRF-kött, SGF, KCF, och slaktare, bl a, var representerade. Man enades om att bilda tre grupper som SKYNDSAMT skulle komma med förslag till hur vi på olika håll skall hantera griskrisen. Det sades att det skulle göras en stor drive i början av maj för svensk gris i 700 butiker i Sverige. Vad har det blivit?
Har grupperna somnat in? Skyndsamt måste ju vara snabbare än tre månader? Jag frågade härom veckan en slaktare om denne hade hört eller märkt något som kan hänföras till ett resultat av krismötet. Men ack nej. Det är väl så att några fler har väl ringt och frågat på priser men något mer har det inte blivit.
Dafgård har ringt men värdesätter tydligen inte den svenska kvaliteten på fläsket. Dåligt Dafgård, som borde bojkottas. Å andra sidan så går ju telefonerna åt båda håll. Slaktarna måste ju också anstränga sig. Vart tog den 1,5 milj kr vägen som staten genom jordbruksverket skulle satsa på marknadsföring?
Tyvärr kan vi befara att det blir som de flesta gångerna sådana här grupper ska göra något, det blir mycket snack och ingen verkstad. ”Det bidde bara en tumme”.
Svensk mat ger jobb och öppna landskap i Sverige!

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
Ä


Gunnelas blogg
Klicka HÄR

S

Blogga du också!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk. /LG

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 21

Partipriset (inte uppdaterat)
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 21 v 20 v 19 v 18
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 14,20 14,00 14,00 14,00
Ginsten Slakteri 74,9-99,9 14,00 14,00 14,00 14,00
Skövde Plus** 75-99,9 13,75 13,75 13,75 13,75
Lövsta Kött snitt 88 13,75 13,75 13,75 13,75
HKScan Agri *** 70-99,9 13,85 13,60 13,60 13,60
Dahlbergs 71-96,9 12,20 12,20 12,20 12,20
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 11,60 11,60 11,60 11,60
Dalsjöfors Kvalitet 75-99,9 - 11,40 11,40 11,40
Scan - SLS grund 75-96,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
överst överst överst överst
KLS Ugglarps
-
överst överst överst överst
Skövde Slakteri
-
överst överst överst överst
Dalsjöfors Slakteri
-
överst överst överst överst
Dahlbergs Slakteri
-
överst överst överst överst
Ginsten
överst överst överst överst
Gröna siffror = Överstående, Röda = Brist Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = För nytecknade avtal gäller Plus-noteringen.
*** = Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, garantipriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr kg
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus** 75-99,9 15,00
Hela 2014Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 20 v 20 v 19
12,72 Danish Crown 70,0–83,9 dkr 10,60 10,60 10,60
23,50 Nortura 67,1–90,0a nkr 21,37 21,37 21,37
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
11,58 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,29 1,29 1,29
13,91 Snellmans 80 – 105 euro 1,55 1,55 1,55
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 21 v 20 v 19 v 18 v 17
16 maj Landsnotering* euro euro euro euro euro
14,36 Tyskland, 56 % 1,60 1,60 1,60 1,60 1,58
14,09 D:o svenska*** 1,57 1,57 1,57 1,57 1,55
13 maj jämförbara**
17,65 England - 1,966 1,956 1,976 1,961
16,19 Spanien - 1,803 1,803 1,797 1,797
15,58 Italien - 1,735 1,743 1,823 1,785
14,92 Frankrike - 1,662 1,707 1,734 1,738
13,88 Tyskland - 1,546 1,546 1,546 1,526
14,00 Tjeckien - - 1,560 1,556 1,547
14,08 Polen - - - 1,569 1,554
14,13 Irland - 1,574 1,565 1,565 1,536
13,99 Danmark - 1,558 1,558 1,558 1,558
13,64 Belgien - 1,519 1,519 1,507 1,495
13,55 Österrike - 1,509 1,509 1,509 1,509
13,47 Holland - 1,500 1,500 1,500 1,472
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
Inte uppdaterat

- Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
12 maj
5 maj
28 april
22 april
Utbud
3662
2850
2770
2790
Sålda
3122
2850
2380
2610
Medelpris, euro
1,67
1,69
1,67
1,64
Lägst
1,65
1,66
1,65
1,63
Högst
1,69
1,71
1,68
1,67
Medelpris, skr
14,99
15,27
15,09
14,85

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 9,00 kr, galtar 6,00 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 21 v 20 v 19 v 18
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 10,20 10,20
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 9,00 9,00 9,00 9,00
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,30 9,30 9,30 9,30
Ginsten 140,1 kg- 7,50 7,50 7,50 7,50
KLS Ugglarps 140- 7,10 7,10 7,10 7,10
Dahlbergs 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
HKScan Agri 140- 5,50 5,50 5,50 5,50
Dalsjöfors 58% 6,15 6,15 6,15 6,15
Skövde 140- 5,25 5,25 5,25 5,25
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 6,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 6,00
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Skriv kontrakt med oss! Vi betalar era suggleveranser kontant i förskott. Upp till 6 månaders leveranskontrakt.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,30, galtar 6,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 21 v 20 v 19
8,52
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,10 7,30 7,50
13,82
Nortura Fri vikta nkr 12,57 12,57 12,57
Finland
7,90
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
3,68
Österbottens Fri vikt, E euro 0,41 0,41 0,41
Tyskland
10,14
ZNVG 56 % euro 1,13 1,15 1,21
Galtar
7,32
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,10 6,30 6,50
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 20 v 19 v 18 v 17 v 16 v 15 v 14
Pund
10,99
11,02
11,02
11,01
11,08
10,88
10,78
Dollar 6,49 6,49 6,52 6,55 6,58 6,48 6,48
Euro 8,98 9,04 9,04 9,06 9,11 8,97 8,91
Dansk 1,20 1,21 1,21 1,21 1,22 1,20 1,19
Norsk 1,10 1,10 1,09 1,09 1,10 1,09 1,08
Yen 6,43 6,38 6,36 6,40 6,45 6,37 6,23
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 21 v 20 v 19 v 18
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 17,00 17,00 17,00 17,00
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 16,75 16,75 16,75 16,75
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 455 455 455 455
HKScan Agri
Plus 30 kg 450 450 450 450
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri överst överst överst överst
Dalsjöfors Kött överst - - -
Dahlbergs Slakteri överst överst balans balans
Ginsten överst överst överst balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 21 v 20 v 19 v 18 v 17
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
266
Basis 7 kg 222 222 222 222 222
458
Basis 30 kg 382 381 381 381 381
272
SPF+Myc 7 kg 227 227 227 227 227
464
SPF+Myc 30 kg 387 386 386 386 386
277
SPF 7 kg 231 231 231 231 231
469
SPF 30 kg 391 390 390 390 390
942
Økologi 30 kg 785 768 768 768 768
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
726
25-kilos 660 660 660 660 660
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
574
Klass S40, 30 kg* 64 64 64 64 64
Tyskland
547
ZNVG 28 kg 61 61 62 62 62
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.