@-GRIS 23 maj 2014
Senaste uppdatering gjord 31 maj 9,30
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Grisgård
till salu
Helintegrerad produktion
28 suggor x 11 grupper
Mer info: www.damparp.se
Magnus Karlsson
Dämparp, 57895 Flisby
070-691 14 11
damparp@telia.com

Nu har vi tröttnat
Vi lägger av!
Beg Ramsta tvättrobot
• 6 st 17 m3 glasfibersilos
m skruv & motorer
• Massor av beg & nytt
• Funki torrutfodring
• Flygt gödselpump,
renoverad för 40 000 i år.
• Doserare, elektronik,
ställdon  m m, m m.
0708-431 248 eller patrik@staket.com.

MELLANGÅRDS-
AVTAL
Slaktgrisproducent sökes för mellangårdsavtal i Skåne, Blekinge eller södra Halland. Slaktgrisleverans till KLS Ugglarps.
Vi producererar ca 200 smågrisar per vecka, strax
utanför Hässleholm.
För mer info:
Frederik Nilsson
070-325 65 50 ,
frederik.nilsson@swipnet.se

Senaste nytt om marknaden och priser
Plus 8 cent i Tyskland, Dahlbergs och Dalsjöfors höjer
Grispriset i Tyskland stiger 8 cent v 22 och Danmark höjer 20 öre. I Sverige höjer Dalsjöfors 30 öre och Dahlbergs 25 öre. Slaktkön minskar, men är fortfarande lång hos en del slakterier, medan den är marginell hos andra. I debatten om danska grisköttet sägs att det inte finns tillräckligt mycket svenskt att köpa, men det finns i varje fall mer än en veckoslakt hos vissa slakterier i levande lager just idag fredag, dvs som det inte finns köpare på.
Nu är det emellertid fart på grillprodukterna, men halva grisen som ska gå till chark går fortsatt trögt. Hör här, alla charktillverkare! Det finns massor av svensk råvara till korvarna. Ni behöver inte stå i skamvrån därför att ni köper import! Köp det ni kan sätta en Svenskt Kött-dekal på. Den vill konsumenterna se nu när de lägger korvar på grillen under valvakan och analyserar valutgången!
Kritiken mot det danska grisköttet växer från allt bredare lager konsumenter, handlare och politiker. Den är alla mediers stora ämne. Skillnader i uppfödningsmetoder ingen brytt sig om på tiotals år har nu högsta prioritet i debatten. Det behövs lite valhetta ibland, för att vissa frågor ska komma upp på bordet. För visst är det EU-valet som gjort att debatten är så het och blir värre för varje dag, till söndag kan man gissa. Eskil Erlandsson har bjudit in sin danske kollega till studiebesök, Anne Lööf ansluter sig till bojkotten och andra politiker med olika beteckningar har anmält Danmark till EU-domstolen, m m, därför att de inte bryr sig om EUs lagar. Reinfeldt och Löfven har också uttalat sig till svenskt griskötts fördel. EU-kritiker, både etablerade politiker och andra, tävlar om att hitta argument mot EU.
Ändå är det inte Danmark som är den stora boven, om vi ska jämföra svenskt och import. Tyskland t ex är sju resor värre, i varje fall vad gäller användningen av antibiotika, men även svansklippning och ströfria stallar. Varför just Danmark hängs ut, kan man fundera på. Det kanske är det liknande språket och närheten över sundet?
Om det blåser kring det danska grisköttet i Sverige är det full storm i hemlandet Danmark. I viss mån för samma sak som i Sverige inom vissa läger, men allra främst pga indignationen över att det "fina" danska grisköttet kritiseras, och som man tycker på ett oförskyllt sätt. Danska grisnäringen värnar om sitt griskött på samma sätt som svenska grisnäringen värnar om sitt. Tyskarna värnar om sitt. Men resurserna är mångdubbelt större i Danmark än i Sverige, därav stormen.
Vi får nog som sagts skylla EU-valet som största orsak till debatten, men nytillkomna uppgifter om att dödsfall pga MRSA publicerats och framför allt att dessa uppgifter delvis har hållits hemliga av danska myndigheter, är nog av betydelse. Två journalister har stått under åtal för att ha röjt hemligheter om MRSA och nu även dömts till böter.
Blott faktum att nästan alla (ca 90 %) besättningar i Danmark har multiresistenta bakterier, att grisskötare som kommer till sjukhus behandlas som pestsmittade, osv, sätter skräck i många konsumenter.
Här i Sverige har vi fått stifta bekantskap med problemen vid import av avelsgrisar. Det finns inte en enda dansk avelsgris av lantras att importera pga PRRS, MRSA, salmonella och sådant som inte får finnas hos avelsgrisar. Endast sperma kan importeras. Första kullen "svensktillverkade" dansk lantras ekolodas just nu. Efter tre generationer är grisarna danska, anses det.
Vi har tidigare i år haft en debatt om kuperade svansar i Danmark, trots att det är förbjudet, men klipps av medicinska skäl därför att miljön i uppfödningen är dålig. Den debatten har nu tagit ny fart och kritiken staplas på hög. Om grissvansar kapas på 95 % av grisarna, då frågar sig givetvis konsumenterna varför. Det kapas ju inte en enda svans på svenska grisar!? Förklaringen att miljön är dålig gör saken ännu värre. Likaså att man måste kapa svansarna av ekonomiska skäl, för att kunna sälja grisköttet billigare. Danmark exporterar ju över 90 % av sin grisproduktion. Det är argument som absolut inte biter hos en svensk konsument. Därför stegras kritiken, ju mer det skrivs.
Land Lantbruks Gunilla Ander beskriver dagens debatt på ett mycket bra sätt: Alla politiker vill krama en gris när partierna nu slutspurtar inför EU-valet på söndag. Den glada knorren har blivit valets x-faktor och antibiotikafrågan är brännhet nu när EU-kampanjen går in i sitt slutskede.
En kommentator i GP förklarade att den våldsamma debatten i Sverige beror på kulturskillnad mellan Sverige och Danmark. I Sverige anser vi att lagar ska följas, även EUs, medan man på kontinenten inkl Danmark ser lagarna som en slags viljeyttring eller rekommendation.
-Sverige är Luthers trogna blågula följeslagare, skrev han. I andra länder gör man som man vill.
I dagsläget är det bl a ett tiotal Ica-handlare och två Coop-butiker som slängt ut danska grisköttet. City Gross har beslutat att ta bort även fryst danskt griskött. Färskt har varit borta ut sortimentet sedan åratal.
Kommer debatten att fortsätta, eller upphör den efter en tid, kan man fråga sig? Kommer politikerna om några månader ihåg vad de sa den här veckan?
Fram till EU-valet blir det enbart ökad kritik, sedan följer analyserna av EU-valet och vad som följer av dessa är svårt att sia om. Men snart är det semestrar och nyhetstorka. Händer inget stort i Sverige eller världen, kan vi räkna med att debatten fortsätter över semestrarna. Klippta svansar är sådant folk förstår och hälsorisker är alltid gångbart. Att två danska journalister dömdes till böter för att ha avslöjat myndigheternas försök att dölja MRSA-historier kan trigga många svenska journalister att ta upp danska kollegernas fallna mantlar. Det bli m a o fler MRSA-reportage i sommar.
Sedan blir det val till riksdagen. Där kan den här frågan också bli en tårta i pajkastningen. Bl a den kommunala upphandlingen tangerar ämnet. /LG 140523


Marknadskommentarer
HKScan Agri
HKScan höjde noteringen på slaktgrisar vecka 21 och vi ser tecken att både Danmark och Tyskland är på väg upp i grispris.
Slutsålt på detaljer kopplade mot grillsortimentet. Vi har en fortsatt bra efterfrågan och försäljning på Svensk Rapsgris, KRAV och Eko.

KLS Ugglarps
Marknaden är relativt oförändrad, jämfört med föregående vecka.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Folk slutar äta danskt griskött, sägs det i medierna, men försäljningen är oförändrad och slaktkön är oförändrad. Vi har ca 2000 slaktgrisar i levande lager, så någon brist på svenskt griskött är det inte. Det är 10 dagars slakt.
-Grillprodukterna går givetvis bra nu, men för charkråvaran är det inga förbättringar.

Dalsjöfors Kött
Magnus Larsson: -


Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: --Nu säljer vi mycket av detaljerna, men charkråvaran är fortsatt bekymmer. Slaktkön minskar och är snart i balans.
-Det är bra att skillnaden på danskt och svenskt griskött framhålls i debatten, men man glömmer bort det tyska köttet. I Tyskland används 5 - 6 gånger mer antibiotika.
-Allt kött i varumärket Gudruns är svenskt, men vi har Lagerströms där det finns importerat nötkött för att kunna serva kommunerna, som vill ha både ock.

Dahlbergs Slakt
Michael Oldin: -Det har varit en ganska bra försäljning, men förhoppningarna är givetvis större när alla talar om köpbojkott av danskt griskött pga de dåliga djurförhållandena med bl a klippta svansar. En omställning av inköpen tar dock tid.
-Vi höjer grispriset med 25 öre. Det är fortfarande kö i slakten och överstående smågrisar.
.
Österbottens Kött
Stefan Saaristo: -Inga förändringar av priserna. Det varma sommarvädret fortsätter. i övrigt normalt marknadsläge.

Danish Crown
Det goda vädret senaste veckan har gett ett lyft till priserna på färska grisköttet. Vi ser en förbättrad efterfrågan på karré och bog, medan skinka, bröst och kotlett är oförändrade.
Perioden med det goda vädret har dock varit för kort ännu för att verkligt slå igenom, men skapar i sig självt en mer positiv stämning på marknaden.
Bacon till England är oförändrad, men på en tillfredsställande nivå.
På marknaderna i tredje land är Japan oförändrat med god försäljning. Ett meddelande från myndigheterna om stöduppköp har skapat en positiv stämning som ger förhoppning om att vi kan få igenom stigande priser.

ISN, Tyskland
Äntligen grillväder, nu väntas priserna stiga
Priserna är ganska oförändrade i EU denna vecka och det är inga större ändringar av utbjudna volymer slaktgrisar. Marknaden befinner sig i ett vänteläge inför grillsäsongen och vad som krävs nu är en avgörande signal från Tyskland. Priserna i Spanien visar endast marginella förändringar.
Vädret de senaste veckorna har varit kallt och fuktigt och då har inte grillningen kommit igång. Men det är att notera att två tyska slakterier denna vecka samtidigt gått ut med tillägg på sina priser.
Endast i Frankrike föll priset med 4,1 cent och därmed minskade avståndet till det europeiska mittfältet. Med 1,621 € per kg ligger det franska priset fortfarande över priserna i Tyskland, Danmark och Holland.
Tendens på tyska marknaden: Nu är det slut med pessimismen kring det dåliga vädret. Sedan början av helgen har det varit sommarlika temperaturer som gjort att konsumenterna börjat grilla igen. Det finns ett ackumulerat behov. Efterfrågan väntas öka på hemmamarknaden och detta kommer att medföra en märkbar prishöjning. Även resultatet av auktionen över internet avspeglar den positiva situationen på marknaden.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!

Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR
Argsinta grisar?
Läste idag i ATL att svenska grisar är mer argsinta idag än tidigare och att durockorsningar skulle vara värre än hampshirekorsningar. Dessutom har genetiker på SLU påstått detta. En genetiker borde veta bättre eftersom arvbarheten är under 10 %. Alltså beror lynnet till mer än 90 % på miljön.
Under min 25-åriga erfarenhet som slaktsvinsuppfödare är min erfarenhet att vi genom miljöbetingelser väl kan hantera detta. Jag har vid ett tillfälle för ca 12 år sedan köpt smågrisar från Finland som var mycket fina vid ankomst, men efter 10 dagar bröt helvetet ut och grisarna bet och lemlästade varandra så att vi var tvungna att avliva ca 3 % av insättningen. Svenska grisar som var insatta samtidigt uppförde sig helt normalt.
Under senare år har vi gått över till 4 utfodringar per dag i stället för 3. Detta sänkte svansbitningarna från 3 % till strax under 2 % samt att vi sänkte foderförbrukningen med mer än 1 Mj/kg tillväxt. Vid överstående grisar kan det även vara bra att gå upp till 5 utfodringar per dag och att ge en extra gång med lite halm till varje box.
Miljön betyder mer än arvet!
Ett exempel på en genetiker som trodde benhårt på sina formler och undervärderade god miljö var Nählinder på SHS under 60- och 70-talet. Det är livsfarligt när genetiker får tag på siffror, för då kan man verkligen göra en höna av en fjäder.
Svensk mat ger jobb och öppna landskap i Sverige.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
Grisen i karnevalen
Föregående helg sken solen i Lund. Men staden var inte sig lik. Hemsökt av Lundakarnevalen som med rötter i 1840-talets studentliv, numera vart fjärde år rasar i denna akademiska "bondby" (Tegner). Temat i år var framtiden "Futuralen". Syftet med karnevalerna är att roa och gyckla och att irritera förekommande överhet på ett bildat sätt. Det mesta tar galna former men det finns alltid något som kan vara värt att utveckla vidare.
Jag sökte efter kopplingar till lantbruket bland de ca 40 dragna vagnar och ekipage med upplysande text som två gånger under helgen blockerade all annan trafik. Jag fann mycket lite. Lantbrukets egen "knorrcirkus" med grisköttsbojkotter, tävlingar i vem som var först med antibiotikavarningar, vem som är minst djurvänlig dansken eller tysken, vem som pratar mest men gör föga i Bryssel, vem som först anade MRSA-problemet, etc, etc, fyller nu våra medier. Men detta var inte uppe på bordet förrän karnevalsprogrammet i Lund var fastställt i förra veckan och kom därför inte med. Kanske nästa gång? Förslag till tema år 2018 Halen i Karnevalen för att hedra vårt södra brödrafolk.
Annat var det under mina första karnevaler i Lund på 1950-talet med Skandalkarnevalen 1954 och Moralkarnevalen 1958. Då hade, minns jag, ett ekipage en grupp levande grisar på lastbilsflaket. Det man gycklade var grispremierna, ett tillfälligt statligt pristillägg för att stimulera leverans av slaktsvin. Den som fick klä skott och som fanns som karikatyr på vagnen var bondeförbundaren m m Sam B Norup, som i egenskap av jordbruksminister administrerade de extra grispengarna. Det visade sig nämligen att Norup hade sina egna stallar hemma i Knislinge fulla av slaktfärdiga grisar just då premierna skulle betalas ut! Det är inte så lite ironiskt att en av de frommaste jordbrukspolitiker vi haft under 1900-talet fick representera omoral och klandervärt och skandalöst beteende under studenternas karneval.
Den enda kopplingen jag kan hitta mellan Futuralen och lantbruket i dag eller i framtiden är att årets karnevalsgeneral, en kvinna för första gången i karnevalens långa historia, kommer från ett av de största godsen utanför Lund som år 2013 fick 3.64 miljoner i EU-bidrag. Men det är ju fin EU-politik och kan väl inte klandras eller skämtas om?

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Aldrig har antibiotika och djurskydd varit så hett
Vi får väl tacka EU-valet för att grisars välfärd och att resistens mot antibiotika fått enorm uppmärksamhet. I går fanns Björn Bengtsson, SVA, i Aktuellt och talade om antibiotika till djur. Ett viktigt budskap var att försöka hindra att smittan sprider sig till Sverige. I morse var Christina Greko, SVA, och infektionsläkaren Björn Olsen på plats och diskuterade MRSA. Dessa är överens om att MRSA sannolikt inte är ett problem för säkerheten hos livsmedel. Frågan ställdes vid båda tillfällena om hur det ser ut i Sverige, när det gäller MRSA. Den var väntad. Vi måste kunna svara på den frågan och det ingår även i SVAs uppdrag att övervaka utvecklingen av resistens. Senaste undersökningen gjordes av Svenska Djurhälsovården 2011/2012. Nu har Svenska Djurhälsovården beslutat att göra en undersökning i höst. Näringen tar ansvar, som Christina Greko framförde i TV. I Norge har man hittat MRSA och har bestämt sig för att försöka utrota smittan. Vi måste hitta en svensk strategi om vi hittar positiva prov. Men det finns ju annan resistens, som kanske är mer oroväckande från livsmedelssäkerhetsynpunkt, ESBL. Björn Olsen pekade med all rätt ut thailändsk kyckling.
MRSA är kanske primärt inte en livsmedelssmitta, men de butiker som bojkottar danskt griskött anger också djurskydd som ett viktigt skäl. Svenska Dagligvaruhandel har kallat in dansk grisindustri och ställt krav på förändringar i dansk grishållning – svansklippning, burhållna suggor och smågrisdödlighet. Att då ställa krav på att sänka svenska djurskyddskrav är verkligen att skjuta sig själv i foten. LRF:s regionförbund i Väst tror tydligen fortfarande att detta löser svensk animalieproduktions problem. Och hur kan tidningen ATL hävda att det inte finns intresse för djurskydd? Man måste inse sambandet mellan djurskydd, djurhälsa och behovet av antibiotika. Friska djur behöver inte antibiotika. Naturskyddsföreningen uttrycker sin oro över grisföretagarnas vilja att försämra djurskydd, m m. Man kan undra över att bojkotten i svenska butiker vänder sig mot danskt griskött. I Tyskland används 16 gånger mer antibiotika till djur än i Sverige. Och tyska grisproducenter klipper också av alla grissvansar. Föreningen Vi Konsumenter har lagt in Svenska Djurhälsovårdens fakta kring antibiotika och djurskydd på sin hemsida. Middagsfrid, Kicki Theander har lagt ut alla skäl för att man ska köpa svenskt griskött. Var finns Sveriges Konsumenter? Man var så snabb med att förra året oberättigat hänga ut svensk kycklinguppfödning för fynd av ESBL. Borde man inte reagera på ett mycket större problem med importerat kött?

Blogga du också!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk. /LG

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 22

Partipriset (inte uppdaterat)
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 22 v 21 v 20 v 19
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 14,20 14,20 14,00 14,00
Ginsten Slakteri 74,9-99,9 14,00 14,00 14,00 14,00
HKScan Agri *** 70-99,9 13,85 13,85 13,60 13,60
Skövde Plus** 75-99,9 13,75 13,75 13,75 13,75
Lövsta Kött snitt 88 13,75 13,75 13,75 13,75
Dahlbergs 71-96,9 12,45 12,20 12,20 12,20
Dalsjöfors Kvalitet 75-99,9 11,70 11,40 11,40 11,40
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 11,60 11,60 11,60 11,60
Scan - SLS grund 75-96,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
överst överst överst överst
KLS Ugglarps
-
överst överst överst överst
Skövde Slakteri
-
överst överst överst överst
Dalsjöfors Slakteri
-
överst överst överst överst
Dahlbergs Slakteri
-
överst överst överst överst
Ginsten
överst överst överst överst
Gröna siffror = Överstående, Röda = Brist Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = För nytecknade avtal gäller Plus-noteringen.
*** = Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, garantipriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr kg
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus** 75-99,9 15,00
Hela 2014Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 22 v 21 v 20
12,96 Danish Crown 70,0–83,9 dkr 10,80 10,60 10,60
23,50 Nortura 67,1–90,0a nkr 21,37 21,37 21,37
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
11,58 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,29 1,29 1,29
13,91 Snellmans 80 – 105 euro 1,55 1,55 1,55
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 22 v 21 v 20 v 19 v 18
22 maj Landsnotering* euro euro euro euro euro
15,08 Tyskland, 56 % 1,68 1,60 1,60 1,60 1,60
14,81 D:o svenska*** 1,65 1,57 1,57 1,57 1,57
20 maj jämförbara**
17,60 England - 1,960 1,966 1,956 1,976
16,14 Spanien - 1,798 1,803 1,803 1,797
15,49 Italien - 1,725 1,735 1,743 1,823
15,01 Frankrike - 1,621 1,662 1,707 1,734
14,06 Tjeckien - - 1,566 1,560 1,556
14,08 Polen - - - 1,569 1,569
14,13 Irland - 1,574 1,574 1,565 1,565
13,99 Danmark - 1,558 1,558 1,558 1,558
13,88 Tyskland - 1,546 1,546 1,546 1,546
13,64 Belgien - 1,519 1,519 1,519 1,507
13,55 Österrike - 1,509 1,509 1,509 1,509
13,47 Holland - 1,500 1,500 1,500 1,500
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
Inte uppdaterat

- Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
19 maj
12 maj
5 maj
28 april
Utbud
3263
3662
2850
2770
Sålda
3263
3122
2850
2380
Medelpris, euro
1,72
1,67
1,69
1,67
Lägst
1,68
1,65
1,66
1,65
Högst
1,74
1,69
1,71
1,68
Medelpris, skr
15,44
14,99
15,27
15,09

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 8,30 kr, galtar 5,30 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 22 v 21 v 20 v 19
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 10,20 10,20
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 8,30 9,00 9,00 9,00
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,30 9,30 9,30 9,30
Ginsten 140,1 kg- 7,50 7,50 7,50 7,50
KLS Ugglarps 140- 7,10 7,10 7,10 7,10
Dahlbergs 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
HKScan Agri 140- 5,50 5,50 5,50 5,50
Dalsjöfors 58% 6,15 6,15 6,15 6,15
Skövde 140- 5,25 5,25 5,25 5,25
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 6,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 5,30 6,00 6,00 6,00
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Skriv kontrakt med oss! Vi betalar era suggleveranser kontant i förskott. Upp till 6 månaders leveranskontrakt.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,30, galtar 6,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 22 v 21 v 20
8,52
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,10 7,10 7,30
13,82
Nortura Fri vikta nkr 12,57 12,57 12,57
Finland
7,90
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
3,68
Österbottens Fri vikt, E euro 0,41 0,41 0,41
Tyskland
10,14
ZNVG 56 % euro 1,13 1,13 1,15
Galtar
7,32
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,10 6,10 6,30
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 21 v 20 v 19 v 18 v 17 v 16 v 15
Pund
11,10
10,99
11,02
11,02
11,01
11,08
10,88
Dollar 6,57 6,49 6,49 6,52 6,55 6,58 6,48
Euro 8,98 8,98 9,04 9,04 9,06 9,11 8,97
Dansk 1,20 1,20 1,21 1,21 1,21 1,22 1,20
Norsk 1,10 1,10 1,10 1,09 1,09 1,10 1,09
Yen 6,47 6,43 6,38 6,36 6,40 6,45 6,37
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 22 v 21 v 20 v 19
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 17,00 17,00 17,00 17,00
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 16,75 16,75 16,75 16,75
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 455 455 455 455
HKScan Agri
Plus 30 kg 450 450 450 450
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri balans överst överst överst
Dalsjöfors Kött överst överst - -
Dahlbergs Slakteri överst överst överst balans
Ginsten överst överst överst överst
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 22 v 21 v 20 v 19 v 18
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
273
Basis 7 kg 228 222 222 222 222
468
Basis 30 kg 390 382 381 381 381
279
SPF+Myc 7 kg 233 227 227 227 227
474
SPF+Myc 30 kg 395 387 386 386 386
284
SPF 7 kg 237 231 231 231 231
478
SPF 30 kg 399 391 390 390 390
950
Økologi 30 kg 792 785 768 768 768
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
726
25-kilos 660 660 660 660 660
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
574
Klass S40, 30 kg* 64 64 64 64 64
Tyskland
556
ZNVG 28 kg 62 61 61 62 62
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.