@-GRIS 30 maj 2014
Senaste uppdatering gjord 30 maj 23,30
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Grisgård
till salu
Helintegrerad produktion
28 suggor x 11 grupper
Mer info: www.damparp.se
Magnus Karlsson
Dämparp, 57895 Flisby
070-691 14 11
damparp@telia.com

Nu har vi tröttnat
Vi lägger av!
Beg Ramsta tvättrobot
• 6 st 17 m3 glasfibersilos
m skruv & motorer
• Massor av beg & nytt
• Funki torrutfodring
• Flygt gödselpump,
renoverad för 40 000 i år.
• Doserare, elektronik,
ställdon  m m, m m.
0708-431 248 eller patrik@staket.com.

MELLANGÅRDS-
AVTAL
Slaktgrisproducent sökes för mellangårdsavtal i Skåne, Blekinge eller södra Halland. Slaktgrisleverans till KLS Ugglarps.
Vi producererar ca 200 smågrisar per vecka, strax
utanför Hässleholm.
För mer info:
Frederik Nilsson
070-325 65 50 ,
frederik.nilsson@swipnet.se

Senaste nytt om marknaden och priser
Danmark och Dalsjöfors höjer v 23
Danska grispriset går upp ytterligare 20 danska öre till omräknat 13,31 skr och tyska ligger kvar på 15,17 skr. Dalsjöfors höjer 30 öre till 12 kr v 23. Dalsjöfors har haft det svettigt med stort överskott av slaktgrisar och svår export till Tyskland som tryckt ner svenska priset. Även 12 kr är ett mycket lågt pris, jämfört med KLS Ugglarps 14,20 kr, men 14,20 är också lågt jämfört med 15,17 (före alla avdrag). Men nu är exporten avslutad och Dalsjöfors pris har stigit 30 öre två veckor i rad. Flera nya höjningar behövs.
De kanske kommer, för Dalsjöfors tog i veckan in en ny delägare, Per-Inge och Henrik Nilsson, Gretelunds Lantbruks AB, Östra Sönnarslöv, en av landets största grisproducenter. Det kanske borgar för en snabb prisklättring, eftersom Gretelund levererar en tredjedel av av sin produktion till Dalsjöfors och två tredjedelar till Scan med 13,85 kr i pristabellen. Det är mycket pengar i skillnad mellan Dalsjöfors och prisledande KLS Ugglarps!
En grisföretagare går alltså in i förädlingsledet och blir slaktare. Motivet vet jag inte ännu, men det är inte unikt. För många, många år sedan gick Arne Tegsell, då storproducent i Skåne, in som delägare i SLP.
I analyserna av EU-valet säger man att Centern räddades av grisknorren. Den häftiga debatten sista kampanjveckan om svenskt kontra danskt griskött fick många att rösta på Centern och därmed ökade Centern sitt valunderlag i stället för att som prognoserna visade minska och bli utan mandat i EU-parlamentet. Det är väl bra att någon tjänat på grisknorren, antibiotikan och utrymmet i stallarna. Grisföretagarna själva har i alla fall inte gjort det, hittills. Nu hoppas jag bara att politikerna ska komma ihåg vad de sa nu i maj, när de ska köpa in kött till skolbarn, sjuka och gamla. Hittills har de köpt det billigaste och sämsta importerade. Sägs det.
Om någon svensk slaktare vill fortsätta sälja både svenskt och danskt griskött, men nu danskt av eget fabrikat, så finns en möjlighet på danska Bornholm. Danish Crown ska lägga ner sitt slakteri på ön och då blir det närmare till Sverige än Danmark för Bornholms grisar! PRRS, MRSA, kanske någon mer bokstavssjukdom och givetvis salmonella, får man på köpet. Men det lär vara så att Bornholms grisar är de friskaste i Danmark. Det har alltid hetat att det går att leverera friskare livdjur från Bornholm. Jag menar, det kanske är en affärsidé att börja slakta ett sortiment grisar som ökar i antal!?
I första hand bör vi väl försöka vända svenska trenden. Det kanske är möjligt. Ove Konradsson, Skövde, säger att den här veckans utmaning har varit att få handlarna att förstå att det är svårt att öka svensk grisproduktion från 2,5 till 3,5 miljoner grisar per år bara för att det kommer sommarvärme och att det varit ett EU-val med knorrdebatt.
Det var inte bara Centern som gjorde valfråga av importköttets etiska brister. Både Moderaterna med Reinfeldt själv, Socialdemokraterna med Löfvén själv, samt Miljöpartiet använde grisen som slagträ för att vinna EU-mandat. Det är nu m a o en rejäl majoritet i riksdagen för att svenskt griskött ska kunna konkurrera med danskt och i ännu högre grad tyskt, om man får tro det man sagt i valdebatten!
Dessutom har inkryssade på centermandatet, Fredrick Federley, uttalat att han ska driva djurfrågorna i EU minst lika skarpt som folkpartiets Marit Paulsen. Han sätter sitt namn och rykte på att alla EU-länder ska börja tillämpa de EU-lagar som beslutats sedan flera år.
Om det var EU-kampanjen, eller inte, men ett par kommuner har redan ett par dagar efter EU-valet uttalat att inköpspolitiken för mat till skolbarn, sjuka och gamla ska uppgraderas. Det ska inte bli det billigaste importerade längre i dessa kommuner. Här i mitt hemmalandsting, eller region som det nu heter, ligger också en färsk motion om att grisköttet ska vara svenskt i Örebro med omnejd. Därmed vet vi att det blir påminnelser under sommaren och hösen om vad som sagts i valdebatten. Sedan kommer det ett riksdagsval. Om katten har rätt när han går tillbaka till den plats han fångade förra musen för att fånga fler, då kommer i varje fall Centern att försöka finna fler väljare inför riksdagsvalet med hjälp av grisknorren. Kanske fler partier.
I veckan har Kött- och Charkföretagen hållit vårkonferens. Jag överlåter referatet till Gunnela Ståhles blogg, ”Det är djurvälfärden vi får betalt för”, eftersom hon var där men inte jag. Jag vill i alla fall tacka Åke Rutegård för gott samarbete under många år, när han 10 juni överlämnar posten som VD till Magnus Därth. Åke har alltid lämnat opartiska och bra uppgifter, när jag kontaktat honom.
Från Ryssland rapporteras fler fall av svinpest, i Ryssland nära gränsen till Ukraina och Vitryssland. Ryssland vägrar som bekant att importera griskött från EU, eftersom det upptäckts fall av svinpest på insidan av EUs ryssgräns. Trovärdigheten i Rysslands livsmedelspolitik är som i Ukraina-konflikten, noll. Därtill uttalar Ryssland att importstoppet beror på EU. Ryssland vill importera från Danmark, Spanien och utvalda EU-länder, inte från hela EU. Därmed anser man att det är EU, inte Ryssland, som sätter stopp för handelsutbytet. Det är svårt att förstå rysk logik.
Är det inte dags att försöka få med Ryssland och resten av öststaterna i EU, så vi får slut på både krigen och gris-, gas- och alla andra konflikter i Europa? EU har varit synnerligen lyckat som fredsprojekt, så varför inte gå vidare med det man är bra på!? Jag förstår svårigheterna, men det är i alla fall en dröm. Tänk när alla kan göra som Alfred Nobel på sin tid sägs kunnat; resa och göra affärer, utan pass och med samma valuta över hela Europa! /LG 140530


Marknadskommentarer
HKScan Agri
Situationen är oförändrad jämfört med föregående vecka, dvs bra drag på detaljer till grillen men lite jobbigare med det övriga. Vi har en fortsatt bra efterfrågan och försäljning på Svensk Rapsgris, KRAV och Eko.

KLS Ugglarps
Marknaden är relativt oförändrad, jämfört med föregående vecka.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Om vi bara kunde få bort de överstående slaktgrisarna, vore det dags att höja 20-25 öre. Men det är segt att slakta ikapp.
-Det går lätt att sälja grillprodukter och det är bra väder. Hittills den här veckan har den varit bra.

Dalsjöfors Kött
Magnus Larsson: -Fortsatt fantastiskt väder genererar bra försäljning! Grillning är förmodligen en av de populäraste aktiviteterna nu!
Dalsjöfors har under en längre tid belastats ekonomiskt av exporten av grisar till Tyskland. Vi har nu avslutat exporten och får därmed möjlighet att för andra veckan i rad höja noteringen med 30 öre.
Dalsjöfors har i veckan tagit in en ny delägare, Gretelunds Lantbruks AB, som drivs av Per-Inge och Henrik Nilsson. Genom affären förstärker vi ytterligare vår ledningsgrupp och styrelse. Familjen Larsson som äger och driver Dalsjöfors Kött har fortsatt majoritet i bolaget och fortsätter med samma målsättning som tidigare, att vara Sveriges ledande köttföretag med en tydlig svensk profil! Gretelunds har leveransavtal med både Dalsjöfors (ca 1/3) och Scan (ca 2/3) på sina grisar. Affären handlar alltså inte om grisvolymer utan är enbart person- och kompetensorienterad.
Önskar alla en trevlig helg!


Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Nu går försäljningen så det ryker, vi hinner inte på långa vägar slakta det som efterfrågas av handeln. Men det är fortfarande för dyrt att slakta på helgerna. Om inte den saknade slaktdagen varit den här veckan, har vi varit i balans nu i slakten.
-Efterfrågan är naturligtvis mycket stor på karré, kotlett och filé, medan det är lite problem att sälja t ex bog och skinka.
-Det har m a o varit en vecka som ger hopp om framtiden. Nu är problemet i kontakterna med handeln, att få dem att förstå att det inte går att öka svenska slakten från 2,5 miljoner grisar till 3,5 miljoner över en natt!
-Till de som vaknat upp nu hör Ica, medan det i kommunerna är sådan fördröjning, att vi inte kan räkna med stor efterfrågan ännu. Där gäller enbart import, billigast möjliga och inga kvalitetskrav. Politikernas vallöften att skola, vård och omsorg ska ha kött från grisar med knorr på svansen, är än så länge mycket snack och lite verkstad.
-Nu börjar vår mödosamma väg till att få upp priserna, så det blir lönsamhet i grisproduktionen. Först ska vi ta vara på de grisleverantörer vi har, men sedan hoppas vi alla i branschen att det ska gå att bygga igen.

Dahlbergs Slakt
Michael Oldin: -Det mesta har gått ut ur kylarna nu när det varit kortvecka. Det har varit bra efterfrågan på grillkött under det skapliga vädret, men samtidigt blev det en helgdag då vi inte styckade. Kön i slakten finns således kvar. Det är överskott på smågrisar.
.
Österbottens Kött
Stefan Saaristo: -Försäljningen den här veckan har kunnat vara bättre. Temperaturen skiljer nästan 20 grader mellan idag och förra fredagen. Det sätter spår i försäljningen.
-Vi har balans i slakten och underskott på smågrisar.

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: -Det är fortfarande tufft på marknaden, men det känns som om priserna är på väg upp. Jag tror på en positiv utveckling för svensk grisproduktion resten av året.
-Importköttet fick stort utrymme i debatten inför EU-valen. Jag ser inte Danmark som det stora problemet vad gäller import, utan Tyskland. Därifrån kommer de stora volymerna och avvikelserna från svensk standard i djuromsorgen är ännu större. Man kuperar svansarna i minst lika stor omfattning och problemen med MRSA är minst lika stora. Jag har inget emot att vi har konkurrens om grisköttet, men den ska ske på lika villkor.
-Försöken med liberalare villkor i svenska djuromsorgen har kommit halvvägs. Redovisning ska ske i slutet av året. Det finns inga resultat att redovisa ännu och det kommer ingen redovisning på grisföretagarnas stämma. Försöken syftar till att få bättre anpassade regler och fler överlevande grisar till slakt. Om försöken visar som vi väntar, kommer de nya reglerna att stärka svensk grisproduktions djurvälfärd och ekonomi.

Danish Crown
De europeiska marknaderna är f n stabila på nuvarande nivå, med god efterfrågan på kotlett och skinka.
Bog och karré säljs mera trögt, men fortsatt bra väder i mellersta och norra Europa väntas att stabilisera försäljningen.
För bacon i England är det god försäljning.
Likaså på marknaderna i tredje land är det god försäljning till Japan och Kina, medan Ryssland fortfarande är stängt.

ISN, Tyskland
Gordiska knuten är löst, priserna stiger
Priserna på slaktgrisar i Europa har stått stilla i veckor, trots måttliga utbud och god efterfrågan på griskött. Nu är den gordiska knuten löst, tyska priset tog ett rejält språng och priserna i många EU-länder stiger. Stagnationen i Tyskland har haft en förlamande verkan på priserna i många andra länder.
I onsdags skickade Tyskland en avgörande signal med plus 8 cent. Därmed stiger Tyskland till plats två i gruppen av de fem EU-länderna med flest grisar, efter Spanien. Med detta goda exempel steg priserna i Holland, Belgien, Österrike och Danmark med mellan 2,7 till 7,4 cent. Även det spanska priset steg något.
I Frankrike fortsatte dock priset nedåt, som det gjort de senaste veckorna. Prisfallet på 1,8 cent var dock mindre allvarlig än de tidigare. Det kan bero på att tyska priset steg.
Tendens för den tyska marknaden: Det är fortsatt positiv stämning på marknaden för slaktgrisar. Det är inga avgörande förändringar att vänta. Tillgången på grisar är hanterbar med tanke på att det i veckan saknas en slaktdag. Auktionen över internet talar också för att det blir som minst oförändrat grispris på onsdag.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!

Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR
SGF under upplösning?
Sveriges grisföretagare, SGF, är under hård press då arbetet i framför allt styrelsen inte verkar att fungera. Vid årsstämman i Falkenberg för tre år sedan valdes Ingmar Olsson till SGFs ordförande. Det hördes i leden att många var betänksamma över honom. Känslan blev ”i stället för bröd får man ta limpa”. Vid den stämman beslöts bl a att utreda möjligheterna för ett marknadsbolag, men detta har styrelsen inte kommit till skott med under tre år.
Som läget redovisades i Land ska styrelsen minskas med 2 personer och ytterligare 2 hoppar av. Orsaken är att arbetet inte flyter på som det ska. Ingmar är en mycket påläst person, men verkar att helt sakna egenskaper som entusiasmerande lagledare. Det märkliga i detta läge är att Ingmar väljer att vara kvar i styrelsen.
Vad gör valberedningen? Uppgiften är naturligtvis svår, framförallt beroende på grisproduktionens fortsatt pressade läge och att ingen verkar att vilja engagera sig. Då kommer valberedningen på att de ska nominera två av dem själva! Mycket ovanlig åtgärd men fullt möjligt och det är dessutom årsstämman som väljer ledamöter.
Detta kanske är början till slutet för SGF? En bättre lösning kanske är att SGF går upp som en egen sektion i LRF-kött och att lokalföreningarna sorterar under resp länsförbund. En liknande organisation har fungerat sedan slutet på 70-talet inom trädgårdsnäringen.
Lycka till på årsstämman!

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-


Gunnelas blogg
Klicka HÄR

En rolig EU-valrörelse
Inte bara för att det handlade om ”mina” frågor som ursprungsmärkning, antibiotikaresistens och djurskydd, utan för att valrörelsen gjort det tydligt att vi röstar inte bara på partier, utan också på människorna som representerar oss i EU-parlamentet. Det jag skrev i min krönika till Jordbruks-Aktuellt i mars känns verkligen aktuellt. Nuvarande och kommande EU-parlamentarikerna har varit mycket roligare att lyssna på än våra partiledare. Intressant är att man i en fråga har varit rörande eniga; svenskt djurskydd ska inte sänkas och det behövs krafttag för att komma åt medlemsländer som inte lever upp till beslutade djurskyddsdirektiv. Och uppriktigt sagt gäller detta inte bara gris utan också kyckling. I Polen har man 50 kg kyckling per kvadratmeter, när EU bara tillåter 42 kg. Sverige tillåter max 36 kg. Marit Paulsen har tidigare uttalat att det kan vara viktigare att holländska grisar får det bättre, än att svenska får det sämre. Nu går hon väldigt tydligt ut och deklarerar att vi måste försvara den svenska modellen med gott djurskydd eftersom den bidrar till att vi har lägst antibiotikaförbrukning till djur i EU. Det känns som att vara tillbaka till början av 90-talet, då vi tillsammans kämpade för att inte sänka avvänjningsåldern i Sverige för smågrisar, eftersom det skulle öka risken för smågrisdiarréer och öka antibiotikaanvändningen. Antibiotikaresistens har verkligen blivit den publika fråga, som den förtjänar och måste vara.
EU-valsdebatten har intressant nog också handlat om frihandelsavtalet TTIP, EU – USA. Det här är en gemensam konsument – och producentfråga. Ponera att man inte förändrar EUs regelverk för livsmedelssäkerhet och djurskydd, men ger ökat tillträde för amerikanskt kött på EU-marknaden – amerikanskt kött som producerats med tillväxtantibiotika, hormoner och betaagonister. Då kommer EUs bönder att hamna i det som svenska bönder hamnat i idag – d v s konkurrens på helt olika villkor. Märkning kommer inte lösa frågan. Det finns alldeles för mycket anonymt kött på marknaden, inte minst inom storhushåll och restaurang.
Annie Lööf har gått ut och tycker att man ska bojkotta danskt griskött i den offentliga upphandlingen. Å andra sidan var det Annie Lööf som inte tyckte att EU skulle införa några begränsningar kring livsmedelssäkerhet i sina förhandlingar (se tidigare bloggar). ”Jag är beredd på att gå i döden för den fria handeln med griskött” citat Rachel Mohlin i morgonens Public Service – alltså inte citat Annie Lööf.

Blogga du också!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk. /LG

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 23

Partipriset (inte uppdaterat)
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 23 v 22 v 21 v 20
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 14,20 14,20 14,20 14,00
Ginsten Slakteri 74,9-99,9 14,00 14,00 14,00 14,00
HKScan Agri *** 70-99,9 13,85 13,85 13,85 13,60
Skövde Plus** 75-99,9 13,25 13,75 13,75 13,75
Lövsta Kött snitt 88 13,75 13,75 13,75 13,75
Dahlbergs 71-96,9 12,75 12,45 12,20 12,20
Dalsjöfors Kvalitet 75-99,9 12,00 11,70 11,40 11,40
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 11,60 11,60 11,60 11,60
Scan - SLS grund 75-96,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
överst överst överst överst
KLS Ugglarps
-
överst överst överst överst
Skövde Slakteri
-
överst överst överst överst
Dalsjöfors Slakteri
-
överst överst överst överst
Dahlbergs Slakteri
-
överst överst överst överst
Ginsten
överst överst överst överst
Gröna siffror = Överstående, Röda = Brist Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = För nytecknade avtal gäller Plus-noteringen.
*** = Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, garantipriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr kg
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus** 75-99,9 15,00
Hela 2014



Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 23 v 22 v 21
13,31 Danish Crown 70,0–83,9 dkr 11,00 10,80 10,60
23,50 Nortura 67,1–90,0a nkr 21,37 21,37 21,37
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
11,64 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,29 1,29 1,29
13,99 Snellmans 80 – 105 euro 1,55 1,55 1,55
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 23 v 22 v 21 v 20 v 19
30 maj Landsnotering* euro euro euro euro euro
15,17 Tyskland, 56 % 1,68 1,68 1,60 1,60 1,60
15,17 D:o svenska*** 1,68 1,65 1,57 1,57 1,57
27 maj jämförbara**
17,92 England - 1,985 1,960 1,966 1,956
16,42 Spanien - 1,819 1,798 1,803 1,803
16,16 Italien - 1,790 1,725 1,735 1,743
14,68 Tyskland - 1,626 1,546 1,546 1,546
14,47 Frankrike - 1,603 1,621 1,662 1,707
14,38 Belgien - 1,593 1,519 1,519 1,519
14,31 Danmark - 1,585 1,558 1,558 1,558
14,22 Tjeckien - - 1,575 1,566 1,560
14,00 Polen - - - 1,551 1,569
14,21 Irland - 1,574 1,574 1,574 1,565
14,18 Österrike - 1,571 1,509 1,509 1,509
14,14 Holland - 1,566 1,500 1,500 1,500
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
Inte uppdaterat

- Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.



Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
26 maj
19 maj
12 maj
5 maj
Utbud
3005
3263
3662
2850
Sålda
2400
3263
3122
2850
Medelpris, euro
1,71
1,72
1,67
1,69
Lägst
1,70
1,68
1,65
1,66
Högst
1,72
1,74
1,69
1,71
Medelpris, skr
15,44
15,44
14,99
15,27

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 8,30 kr, galtar 5,30 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 23 v 22 v 21 v 20
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 10,20 10,20
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 8,30 8,30 9,00 9,00
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,30 9,30 9,30 9,30
Ginsten 140,1 kg- 7,50 7,50 7,50 7,50
KLS Ugglarps 140- 7,10 7,10 7,10 7,10
Dahlbergs 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
HKScan Agri 140- 5,50 5,50 5,50 5,50
Dalsjöfors 58% 6,15 6,15 6,15 6,15
Skövde 140- 5,25 5,25 5,25 5,25
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 6,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 5,30 5,30 6,00 6,00
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Skriv kontrakt med oss! Vi betalar era suggleveranser kontant i förskott. Upp till 6 månaders leveranskontrakt.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,30, galtar 6,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 23 v 22 v 21
8,59
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,10 7,10 7,10
13,82
Nortura Fri vikta nkr 12,57 12,57 12,57
Finland
7,94
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
3,70
Österbottens Fri vikt, E euro 0,41 0,41 0,41
Tyskland
10,20
ZNVG 56 % euro 1,13 1,13 1,13
Galtar
7,38
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,10 6,10 6,10
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 22 v 21 v 20 v 19 v 18 v 17 v 16
Pund
11,11
11,10
10,99
11,02
11,02
11,01
11,08
Dollar 6,62 6,57 6,49 6,49 6,52 6,55 6,58
Euro 9,03 8,98 8,98 9,04 9,04 9,06 9,11
Dansk 1,21 1,20 1,20 1,21 1,21 1,21 1,22
Norsk 1,11 1,10 1,10 1,10 1,09 1,09 1,10
Yen 6,50 6,47 6,43 6,38 6,36 6,40 6,45
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 23 v 22 v 21 v 20
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 17,00 17,00 17,00 17,00
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 16,75 16,75 16,75 16,75
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 455 455 455 455
HKScan Agri
Plus 30 kg 450 450 450 450
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri överst balans överst överst
Dalsjöfors Kött - överst överst -
Dahlbergs Slakteri överst överst överst överst
Ginsten överst överst överst överst
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 23 v 22 v 21 v 20 v 19
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
283
Basis 7 kg 234 228 222 222 222
482
Basis 30 kg 399 390 382 381 381
289
SPF+Myc 7 kg 239 233 227 227 227
488
SPF+Myc 30 kg 404 395 387 386 386
294
SPF 7 kg 243 237 231 231 231
493
SPF 30 kg 408 399 391 390 390
966
Økologi 30 kg 799 792 785 768 768
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
726
25-kilos 660 660 660 660 660
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
577
Klass S40, 30 kg* 64 64 64 64 64
Tyskland
550
ZNVG 28 kg 61 61 61 61 62
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.