@-GRIS 19 juni 2014
Senaste uppdatering gjord 19 juni 21,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Grisgård
till salu
Helintegrerad produktion
28 suggor x 11 grupper
Mer info: www.damparp.se
Magnus Karlsson
Dämparp, 57895 Flisby
070-691 14 11
damparp@telia.com

Nu har vi tröttnat
Vi lägger av!
Beg Ramsta tvättrobot
• 6 st 17 m3 glasfibersilos
m skruv & motorer
• Massor av beg & nytt
• Funki torrutfodring
• Flygt gödselpump,
renoverad för 40 000 i år.
• Doserare, elektronik,
ställdon  m m, m m.
0708-431 248 eller patrik@staket.com.

MELLANGÅRDS-
AVTAL
Slaktgrisproducent sökes för mellangårdsavtal i Skåne, Blekinge eller södra Halland. Slaktgrisleverans till KLS Ugglarps.
Vi producererar ca 200 smågrisar per vecka, strax
utanför Hässleholm.
För mer info:
Frederik Nilsson
070-325 65 50 ,
frederik.nilsson@swipnet.se

Slaktsvins-
stall uthyres

1200 platser, 3 avdelningar, blötutfodring, nyare inredning
vid Klippan, Skåne
443030@telia.com
070-4955578

Senaste nytt om marknaden och priser
Höjningar i Tyskland, Danmark och Sverige v 26
Grispriset går upp med 3 cent i Tyskland och 20 øre i Danmark. I Sverige höjer HKScan slaktgrisar med 20 öre till 14,05 kr och suggor med 50 öre till 6 kr. Dalsjöfors höjer smågrisar 25 kr och HKScan 20 kr.
I tabellen här intill har jag nu lagt Skövde Slakteris garantipris i huvudtabellen. Det beror på att alla leverantörer har garantipriset hela året. Priset blir därmed inkl olika tillägg. Tillägg tillkommer på en del andra slakteriers priser. Hur man än vänder sig går det inte att få alla slakteriers grispriser helt jämförbara, men det är en fördel för hela branschen om priserna blir så genomskinliga, rätt och exakta som möjligt. Är det någon som har något att invända, ring eller maila! Eller gör om priserna så de går att jämföra.
En glad nyhet är att Ryssland lär vara på gång att lätta för import från EU, snart. Om det blir hela EU, eller inte, visar sig. Man har hittills sagt att grisarna inte får komma från regioner där svinpest upptäckts, men nu sägs att Polen och Litauen ska få exportera värmebehandlat griskött. Ryssland har mycket pest inom landet, men den räknas endast om den finns i andra länder.
På tisdag väntas något om det nya Sveriges Köttföretag AB, troligen ett pressmeddelande från ordföranden Göran Holm, eftersom det är styrelsemöte då i interimsstyrelsen och de arbetsgrupper som jobbat har lagt fram sina projektrapporter och skickat dem till slaktföretagen för utvärdering och ställningstagande. I maj i fjol offentliggjordes att hela köttbranschen tillsammans bildat ett nytt bolag för aktiviteter som är gemensamma för alla slaktföretag och man skrev ett intentionsavtal. Både gris, nöt och lamm ska handhas av det nya företaget.
Sedan verkar det som om Sveriges Grisföretagare "sökt medlemsskap" i företaget, eftersom ordföranden Ingemar Olsson lite kryptiskt sa vid årsmötet nyligen att man hittat rätt form för marknadsbolaget och att finansieringen ser ut att vara fixad efter kontakter med slakterierna. Jag har svårt att föreställa mig att slakten vill bli med och finansiera något miniföretag för Sveriges Grisföretagare, vid sidan av det nya stora företaget Sveriges Köttföretag AB.
Enligt de läckor som nätt mig ska där ingå t ex semin, livdjur, rådgivning och sådant som man inte konkurrerar om på marknaden.
Det har genom åren varit många förslag om att t ex Avelspoolen och QG ska gå samman. Det lär ligga inom nåbarhet den här gången. Det blir intressant att se hur man löser leveranserna av sperma från alla bolag som är involverade, i Norge, Holland och Danmark. Men det är en arbetsgrupp som jobbat även med dessa frågor.
Rådgivningen ägnades mycket uppmärksamhet i den Handlingsplan för att öka svensk grisproduktion, som presenterades för en dryg vecka sedan. Det efterlystes kraftfullare både produktionsrådgivning och byggrådgivning. Den senare är nästan utrotad i Sverige, där man knappast bygger något nytt alls. Priserna på nya byggnader och inredning måste sänkas, för att få fart på investeringarna. Visserligen aviseras ett investeringsbidrag, men svenska byggnader är alldeles för dyra, även om det beror på att riksdagen beslutat om särbestämmelser som kostar byggpengar.
Ryktena säger att även Svenska Pig ska in i den nya organisationen, liksom Taurus.
Svenskt Kött i Sverige AB är inte helägt av slakterierna och torde bli fristående företag även i framtiden. Dessutom är man så nöjda med utvecklingen i det företaget, att det är få som vill ändra något. Så har det i alla fall sagts mig.
När Sveriges Köttföretag AB tillsatte sin interimsstyrelse, var landsbygdsministerns handlingsplan varken känd eller framlagd. Det är den nu och utgör en ytterligare blåslampa i baken på de som varit tveksam till att slakterierna ska samarbeta med praktiskt taget allt, utom att köpa in grisarna och oftast själva slakta dem. Våra organisationer och företag måste nu gå före och visa att man vill lösa griskrisen, innan man kan gå till grisföretagarna för att få dem att skärpa sig. I det här lilla grislandet kan vi knappast ha råd att arbeta dubbelt, t ex med svinsemin.
I slutet på augusti är det sagt att slakterierna ska vara klara med granskningen av de nu framlagda rapporterna. De stora slakterierna ska ta ställning först och sedan är det kanske inte annat att vänta än att de mindre slakterierna hänger på. Hur mycket pengar man kommer att spara, finns det inga uppgifter om ännu. Man diskuterar snarare utifrån perspektivet hur mycket pengar ett slagkraftigt serviceföretag kan generera i effektivare grisproduktion. /LG 140619
Ha en riktigt
Trevlig Midsommar


Marknadskommentarer
HKScan Agri
Grillen fortsätter positivt och vi märker en ökad efterfrågan efter vårens debatt om antibiotika i importerat fläsk.
Vi höjer följande noteringar till nästa vecka:
slaktgris: + 0,2kr/kg till 14,05kr/kg
smågris + 20kr/smg till 470:-/smg
sugga +0,5kr/kg till 6kr/kg
Nästa vecka är det dags för Borgeby fältdagar, dvs onsdag den 25/6 och torsdag den 26/6.
Självklart kommer HKScan Agri vara på plats. Ni hittar oss i det stora tältet på samma plats som tidigare år, dvs monter S115.
I montern bjuder vi på rapsgris, kaffe och ballonger. Även i år har vi en tävling.
Då Borgeby fältdagar lockar långväga gäster har vi anpassat bemanningen så även inköpare från norr kommer att vara på plats. På torsdagen har ni även möjlighet att träffa Magnus Lindholm, operativ direktör HKScan Sweden i vår monter.
Varmt välkomna!
Och till sist önskar vi er alla en
rolig och solig midsommar!.

KLS Ugglarps
Marknaden är relativt oförändrad, jämfört med föregående vecka.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: Det har varit en rätt hyfsad vecka för försäljningen, inget att klaga på.
-Priserna är oförändrade, kön för slakt och överskottet för smågrisar likaså. .

Dalsjöfors Kött
Magnus Larsson: -Priset på slaktsvin oförändrat, men smågrisarna går upp 25 kr.
-Marknaden relativt oförändrad.
Trevlig midsommar!

Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Slaktkön är nu nästan borta, 500 smågrisar är överstående.
-Som vanligt så här års är det bra drag i karré, kotlett och filé. Vi höjer priserna i takt med efterfrågan och karrén börjar därför komma upp i sitt rätta värde. Däremot är det svårt att få upp priset på kotlett, trots bra efterfrågan.
-Men det är fläsktvåan som vi måste få prismässig ordning på. Vi får ut 5 - 6 kr mer än importen, men det måste bli mer. Den har stort inflytande på grispriset. Korv- och charktillverkarna är motsträviga, trots att vi kan erbjuda råvara från grisar som inte fått antibiotiika, osv. Skinkan är också alldeles för billig.

Dahlbergs Slak
Michael Oldin: -Veckan har varit bra, som veckan brukar vara före midsommar. Karré, kotlett och filé har sålts bra. Nu återstår att se om efterfrågan står sig efter helgen.
-Det blir inga prisändringar, slaktkön är mycket liten och för smågrisar är det ett visst överskott.
.
Österbottens Kö
Stefan Saaristo: -Den här veckan är höjdpunkten för försäljningen under året, när det är bra väder. Det ser ut att bli en vacker midsommarhelg här i Finland och vi hoppas på en bra försäljning. Det är dock för tidigt att utvärdera volymerna.
-Alla priser är oförändrade.
Jag tillönskar alla inom grisnäringen en
trevlig och trygg Midsommar!
t
Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: -Sveriges Grisföretagare har fått i uppdrag att bilda ett branschbolag. Detta beslut togs på stämman 2011. Mycket har hänt sedan dess, många olika grupper har på olika sätt försök att samla och ena branschen utan någon större framgång. Slakten har sedan en tid tillbaka bildat Sveriges Köttföretag. Det pågår nu en febril aktivitet för att landa upp i strukturerna kring detta. Sveriges Grisföretagare har som mål att vara en del i detta, för att på ett starkt sätt kunna driva dom specifika grisfrågorna framåt.
Genom ett tätare samarbete med hela branschen tror vi att dom viktiga frågorna för den svenska grisproduktionen lättare kommer upp och kan drivas. Dom få framgångar svensk grisproduktion har haft har kommit när hela näringen har ”krockat arm”. Det är fortfarande så att dom specifika produktionsfrågorna som rör grisen, så som regelverk och annat kommer Sveriges Grisföretagare själva att driva och ska kunna ha möjligheten till det.
Vi har kört i samma mönster i snart 25 år och inte lyckats. Vi måste tänka om och prova nya vägar. Sveriges Grisföretagare är med i LRF Kött och ser det som en bra samarbetspartner inte minst i dom politiska frågorna. Men när vi ska stå upp och slås för det svenska grisköttet måste det finnas en organisation som bara behöver ta hänsyn till det.

Danish Crown
De europeiska marknaderna är stabila denna vecka. Vi ser en positiv tendens på skinka, medan övriga kylda produkter år oförändrade i förhållande till senaste veckan.
Försäljningen av bacon till England är stabil och till tredje land är försäljningen oförändrad.

ISN, Tyskland
Centraleuropa tar prispaus, fortsatt upp i söder
Det är ganska lugnt på marknaden för slaktgrisar i centrala Europa, höjningarna har tagit paus. Det är stabilt i Tyskland, Holland, Danmark, Belgien och Österrike. Det blev ingen puckel i slakten efter helgdagen annandag pingst och vädret gav impulser till grillning. Men det räckte inte till prishöjningar.
Stämningen verkar mer uppåt i södra Europa. Spanien höjde 3 cent, som en fortsättning på höjningssäsongen. För första gången nåddes temperaturer i Spanien som kan sänka den dagliga tillväxten. Franska priset gick upp klart med 5,8 cent. Det gav ändrad ordning bland de fem största grisländerna. Frankrike är nu tvåa efter Danmark.
Trend för tyska marknaden: Marknaden för slaktgrisar verkar försiktigt optimistisk. Det såldes mycket griskött till handeln pga konsumenternas ivriga grillning. Slakt och försäljning går mycket smidigt, även om det är gap i orderböckerna i vissa regioner. Samtidigt klagar en del slaktföretag över en alltför lugn marknad. Priserna kan förväntas bli oförändrade.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR
Positiva frågetecken?
Under den senaste stämman med Sveriges Grisproducenter spirar återigen positiva vibrationer. Det positiva har framförallt gripit tag i de yngre inom branschen. Detta beteende känner jag igen. Hur många gånger har inte LRF, rådgivare och inte minst slakterier under de senaste 20 åren spridit ut positiva budskap. Slakterierna har ju haft skälet att kunna köpa in slaktdjur billigt. Men vad vi i branschen har blivit lurade många gånger. Ett uttryck är ”samma lianer, nya babianer”.
Visst är det bra att vara positiv, men det är ju ingenting man lever på. De enda som tjänar pengar på positivism är positivitetskonsulter. Vi måste lägga till realism till vår positivitet. Vårt beting är tufft för att nå den konkurrenskraft som är nödvändig. Jag ska senare återkomma med några ekonomiska funderingar.
Hur positiv är utnämningen av Torbjörn Lithell till ny ordförande för Svenskt Kött? Där han jobbar på Scan har ju varken han eller Scan visat framfötterna. Senast hans affärsmoral i samband med hantering av leverantörer under den gångna vintern. Tyvärr så tror jag inte att Lithell kommer att bidra med att föra Svenskt Kött framåt. En kunnig mer neutral ordförande med marknadsföringserfarenhet hade varit positivt.
Glad Midsommar

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
KNygammal antibiotikadebatt
Nu är det verkligen inne att bekymra sig för antibiotikaanvändningen i djuruppfödningen. Forskare världen över och andra som i åratal måste ha insett problemets sprängkraft har av olika skäl legat lågt i debatten, men träder nu fram i press och TV. Blir det även denna gång en dagslända eller kan vi hoppas på långtgående gemensamma krafttag? De väl underbyggda artiklar som för 13 år sen föranledde min krönika i tidningen GRIS nr 10, 2001 satte tyvärr inga bestående spår. Krönikan återges nedan i sin helhet som midsommarläsning för svinuppfödare och övriga med intresse för historia!

Tunga amerikanska allvarsord, om antibiotikaanvändningen. (ur GRIS nr 10, 2001).
Nu har en av världens mest prestigefulla medicinska tidskrifter på allvar lagt sig i debatten om den rutinmässiga inblandningen av antibiotika i fodret till svin, höns och andra livsmedelsproducerande djur i USA. Det är New Englands Journal of Medicine som i sitt nummer den 18 oktober i år har tre vetenskapliga artiklar och en skarpt hållen ledare i frågan.
Artiklarna, varav den ena bygger på undersökningar vid Statens Seruminstitut i Köpenhamn, visar i samtliga fall på den ökade förekomsten av antibiotikaresistenta bakterier på och i svin- och fjäderfäkött i detaljhandelsledet (även i malet kött) och varnar för de uppenbara riskerna för svårbekämpade massutbrott av matförgiftningar och annat som en följd av detta.
I ledaren, skriven av en särskilt inbjuden, välkänd folkhälsoexpert, kommenteras de enorma mängder av antibiotika som i dag sprids via djurfoder. Ingen vet exakt hur mycket det rör sig om till djuren, eftersom tillverkarna är befriade från att uppge producerade mängder. Men uppskattningar på totalt 12 miljoner kg årligen nämns, det mesta använt i förebyggande syfte, mot 1.3 miljoner kg i humanmedicinen.
Flera av de kraftfulla medlen kan köpas och administreras av de amerikanska djuruppfödarna själva utan recept från veterinär.
Det understryks också att erfarenheter från Europa visar att det är möjligt att med god miljö, foderhygien och skötsel upprätthålla tillfredsställande hälsa, foderförbrukning och tillväxt även i storskaliga svin- och fjäderfäanläggningar utan massmedicinering.
Slutsatsen i ledaren är att för att undvika framtida katastrofer måste man gå över till samma regler för djur som för människor, d v s antibiotikaförskrivning på recept endast vid av veterinär konstaterad ohälsa. Dessutom måste vissa preparat som användes till människor helt förbjudas i veterinärmedicinen.

30 år utan förändringar
Antibiotikadebatten i USA har pågått i snart 30 år utan att leda särskilt långt. Artiklarna i New Englands Journal of Medicine fick omedelbart en, visserligen kort, men dock kommentar i Wall Street Journal. Det är rätt naturligt, då enormt stora ekonomiska värden här står på spel. Totalt omsätter den animala antibiotika- och vaccinmarknaden drygt 40 miljarder kronor årligen med företag som Bayer, Pfizer, Abbott och andra marknadsgiganter som intressenter.
President Bush bedömes varken kunna eller vilja ta upp en strid med dessa företag om ökade kontrollåtgärder. En tongivande veterinärmedicinsk expert inom administrationen säger att bättre styrning på antibiotikaområdet naturligtvis vore önskvärd, men att den skulle bli “opraktisk”.
Frågan som bör intressera uppfödarna är hur de amerikanska konsumenterna reagerar. De vill vara friska och vackra och leva länge och de vet att födan har en avgörande betydelse.

Misstro mot myndigheterna.
Man kan också i dessa dagar med anthraxhysteri och en allmän misstro i USA mot myndigheternas kontroll- och bevakningsförmåga spekulera över vad pressvarningar om overksamma antibiotika preparat - i den mån de blir kända av mannen på gatan - kan betyda för folks val av livsmedel. Matvanor kan förändras när ny trovärdig information kommer. När det t ex för några år sedan blev vetenskapligt dokumenterat att de vattenlösliga fibrerna i havre var särskilt nyttiga för magen ökade efterfrågan på havrebaserade mjöl och gryn starkt i USA och överskottet på världsmarknaden försvann på kort tid.
Normalt är det i USA en kamp om marknadsandelar mellan svin- och fjäderfäproducenter och man är inte sen att utnyttja varandras blottor.
Då det gäller antibiotikafrågan sitter man emellertid i stort sett i samma båt oavsett köttslag.

Stärker dansk produktion?
De medicinska allvarsorden om antibiotikan från en tung tidskrift bör kunna ge EU en ökad chans att hävda sig. Kanske blir det till slut producenterna i vårt södra grannland som slår mest mynt av situationen. De börjar ju målmedvetet att på världsmarknaden skapa sig en profil som föregångsmän då det gäller god djuromsorg, salmonellabekämpning, ansvarsfull användning av fodertillsatser och annat som den upplyste köttkonsumenten fäster sig vid. Utan ett gott rykte som varumärke är det svårt att erövra och vidmakthålla exportmarknader för griskött. Den erfarenheten har många gjort.
Bengt Gustafsson

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Jag vill ha en hand i min
Helst ska den vara liten, mjuk och varm. En barnhand som andas förtroende och närhet. Det är alldeles för långt mellan gångerna. Jag ser dem på tunnelbanan. Barnen som spontant sträcker upp handen mot mamma eller pappa när man kliver av. Jag ser barn på väg till förskola och skola hand i hand med en förälder eller kanske en mormor. Jag funderar över när man slutar och hellre vill klara sig själv.
Vad händer med alla dessa barn, som med förtroende håller vuxna människor i handen. Blir de sedan omhändertagna och stöttade på annat sätt. Jag tittar på ett gammalt foto från 50-talet. Jag går med min mamma på Strandvägen och jag håller henne i handen. Jag var älskad, yngst i syskonskaran och tror jag länge höll min älskade mamma i handen när vi var ute och gick i Stockholm.
Det var trygghet och närhet. Lyckligt lottad med andra ord. ”Det är härligt med kärlek” sa min mamma när hon såg par som gick hand i hand, kramades eller kysstes. Och så känner jag också när jag ser par i alla åldrar hand i hand. Det finns något så intimt i att händer möts och kramas.
Några tankar mitt i sommarens gröna och vackra tid..

Blogga du
också!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk. /LG

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 26

Partipriset (inte uppdaterat)
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 26 v 25 v 24 v 23
Skövde Plus** 75-99,9 15,00 13,75 13,75 13,75
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 14,40 14,40 14,40 14,20
Ginsten Slakteri 74,9-99,9 14,30 14,30 14,30 14,00
HKScan Agri *** 70-99,9 14,05 13,85 13,85 13,85
Lövsta Kött snitt 88 13,75 13,75 13,75 13,75
Dahlbergs 71-96,9 12,45 12,45 12,45 12,45
Dalsjöfors Kvalitet 75-99,9 12,00 12,00 12,00 12,00
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 12,00 12,00 12,00 11,80
Scan - SLS grund 75-96,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
överst överst överst överst
KLS Ugglarps
-
överst överst överst överst
Skövde Slakteri
-
överst överst överst överst
Dalsjöfors Slakteri
-
överst överst överst överst
Dahlbergs Slakteri
-
överst överst överst överst
Ginsten
överst överst överst överst
Gröna siffror = Överstående, Röda = Brist Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = Alla leverantörer har ett garantipris, se nedan. .
*** = Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, garantipriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr kg
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus** 75-99,9 15,00
Hela 2014Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 26 v 25 v 24
13,55 Danish Crown 70,0–83,9 dkr 11,20- 11,00- 11,00
23,50 Nortura 67,1–90,0a nkr 21,37 21,37 21,37
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
11,63 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,29 1,29 1,29
13,98 Snellmans 80 – 105 euro 1,55 1,55 1,55
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 26 v 25 v 24 v 23 v 22
18 jun Landsnotering* euro euro euro euro euro
15,49 Tyskland, 56 % 1,74 1,71 1,71 1,68 1,68
15,42 D:o svenska*** 1,71 1,68 1,68 1,65 1,65
17 jun jämförbara**
18,27 England - 2,026 1,996 1,976 1,985
17,06 Spanien - 1,892 1,863 1,835 1,819
16,45 Italien - 1,824 1,800 1,790 1,790
15,09 Frankrike - 1,674 1,616 1,602 1,603
15,00 Tjeckien - - 1,664 1,627 1,610
14,93 Tyskland - 1,656 1,656 1,626 1,626
14,54 Irland - 1,632 1,622 1,613 1,574
14,70 Belgien - 1,630 1,630 1,606 1,593
14,54 Danmark - 1,613 1,612 1,612 1,585
14,44 Polen - - - 1,601 1,608
14,45 Österrike - 1,602 1,602 1,571 1,571
14,38 Holland - 1,595 1,595 1,566 1,566
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
Inte uppdaterat

- Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
10 juni
2 juni
26 maj
19 maj
Utbud
2855
3035
3005
3263
Sålda
2315
2855
2400
3263
Medelpris, euro
1,74
1,72
1,71
1,72
Lägst
1,73
1,69
1,70
1,68
Högst
1,76
1,73
1,72
1,74
Medelpris, skr
15,69
15,54
15,44
15,44

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 8,30 kr, galtar 5,30 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 26 v 25 v 24 v 23
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 10,20 10,20
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,00 9,00 9,00 9,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 8,30 8,30 8,30 8,30
Ginsten 140,1 kg- 7,50 7,50 7,50 7,50
KLS Ugglarps 140- 7,10 7,10 7,10 7,10
Dahlbergs 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 6,15 6,15 6,15 6,15
HKScan Agri 140- 6,00 5,50 5,50 5,50
Skövde 140- 5,25 5,25 5,25 5,25
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 6,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 5,30 5,30 5,30 5,30
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Skriv kontrakt med oss! Vi betalar era suggleveranser kontant i förskott. Upp till 6 månaders leveranskontrakt.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,00, galtar 6,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 26 v 25 v 24
8,59
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,10 7,10 7,10
13,82
Nortura Fri vikta nkr 12,57 12,57 12,57
Finland
7,93
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
3,69
Österbottens Fri vikt, E euro 0,41 0,41 0,41
Tyskland
10,37
VEZG 56 % euro 1,15 1,15 1,15
Galtar
7,38
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,10 6,10 6,10
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 25 v 24 v 23 v 22 v 21 v 20 v 19
Pund
11,27
11,26
11,13
11,11
11,10
10,99
11,02
Dollar 6,62 6,69 6,64 6,62 6,57 6,49 6,49
Euro 9,02 9,06 9,04 9,03 8,98 8,98 9,04
Dansk 1,21 1,21 1,21 1,21 1,20 1,20 1,21
Norsk 1,10 1,11 1,10 1,11 1,10 1,10 1,10
Yen 6,51 6,55 6,48 6,50 6,47 6,43 6,38
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 26 v 24 v 23 v 22
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 17,00 17,00 17,00 17,00
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg - 16,75 16,75 16,75
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 480 455 455 455
HKScan Agri
Plus 30 kg 470 450 450 450
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri överst överst överst balans
Dalsjöfors Kött - - - överst
Dahlbergs Slakteri överst överst överst överst
Ginsten överst överst överst överst
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 26 v 25 v 24 v 23 v 22
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
290
Basis 7 kg 240 234 234 234 228
493
Basis 30 kg 408 399 399 399 390
296
SPF+Myc 7 kg 245 239 239 239 233
499
SPF+Myc 30 kg 413 404 404 404 395
301
SPF 7 kg 249 243 243 243 237
504
SPF 30 kg 417 408 408 408 399
993
Økologi 30 kg 821 799 799 799 792
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
726
25-kilos 660 660 660 660 660
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
577
Klass S40, 30 kg* 64 64 64 64 64
Tyskland
550
ZNVG 28 kg 61 61 61 61 61
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.