@-GRIS 4 juli 2014
Senaste uppdatering gjord 9 juli 12,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Grisgård
till salu
Helintegrerad produktion
28 suggor x 11 grupper
Mer info: www.damparp.se
Magnus Karlsson
Dämparp, 57895 Flisby
070-691 14 11
damparp@telia.com

Nu har vi tröttnat
Vi lägger av!
Beg Ramsta tvättrobot
• 6 st 17 m3 glasfibersilos
m skruv & motorer
• Massor av beg & nytt
• Funki torrutfodring
• Flygt gödselpump,
renoverad för 40 000 i år.
• Doserare, elektronik,
ställdon  m m, m m.
0708-431 248 eller patrik@staket.com.

MELLANGÅRDS-
AVTAL
Slaktgrisproducent sökes för mellangårdsavtal i Skåne, Blekinge eller södra Halland. Slaktgrisleverans till KLS Ugglarps.
Vi producererar ca 200 smågrisar per vecka, strax
utanför Hässleholm.
För mer info:
Frederik Nilsson
070-325 65 50 ,
frederik.nilsson@swipnet.se

Slaktsvins-
stall uthyres

1200 platser, 3 avdelningar, blötutfodring, nyare inredning
vid Klippan, Skåne
443030@telia.com
070-4955578

Senaste nytt om marknaden och priser
Fortsatta höjningar i Sverige v 28
I Tyskland går grispriset ner 3 cent och i Danmark 20 øre. Grillvädret har inte varit så värst i Europa och nu går vi in i semestrarna, som även omfattar köttindustrin som minskar produktionen.
I Sverige fortsätter priserna uppåt, om än i maklig takt. Ginsten höjer 20 öre v 28. Dahlbergs höjde 30 öre innevarande vecka, och KLS Ugglarps 20.
Dalsjöfors höjer 2,40 kr 4 augusti, men i den höjningen ligger en systemändring, där mer läggs på noteringen och mindre på tilläggen. Samma ändring görs på smågrisarna, som stiger från 480 kr per smågris till 530.
Dalsjöfors ändrar inte bara prissystemet, utan även ledningen och inköpsavdelningen. Cato Gustafsson, som varit medlem i Dalsjöfors Kötts styrelse en tid, blir från måndag vice vd och tar hand om hela inköparfunktionen. och dessutom ekonomi och finans.
LRF meddelade i veckan att knorrdebatten i EU-valskampanjens slutskede ska hållas igång till valet i september. Det har Centern redan tidigare sagt. Skyltar ska sättas upp på åkrarna över hela vårt avlånga land med knorr-budskap. Det var väl inte helt oväntat.
En ny dansk skandal med griskött har seglat upp i och med att det hittats tillsatta hormoner, dietylstilbestrol, DES, som härrör sig från tiden man fick tillsätta tillvaxtstimulerande medel i fodret. Partier som sålts till Ica och Axfood har dragits tillbaka.
Ryska importstoppet fortsätter och nu gör EU slag i saken och anmäler Ryssland till WTO. Det har Ryssland försökt avstyra genom diverse förhandlingsinviter, men inget som EU kunnat godkänna. EUs grisproducenter lär ha förlorat 580 milj € på importstoppet hittills. /LG 140704


Marknadskommentarer
HKScan Agri
Det svalare vädret mattar efterfrågan av karré till grillförsäljningen. Mer efterfrågan på kotlett och filé i stället. Notering oförändrad vecka 28.

KLS Ugglarps
Marknaden är relativt oförändrad, jämfört med föregående vecka.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Nu går försäljningen rätt hyfsat. Vi är på linan igen med grisköttet. Vi höjer priset 20 öre.

Dalsjöfors Kött
Dalsjöfors Kött AB organiserar om inköpsavdelningen och i ledningen
Vi anpassar kostymen till den marknadssituation vi dagligen lever med, som innebär allt färre, men större lantbruksföretag.
Organisationsförändring inköpsavdelningen innebär följande:
• Inköp gris, Hans Olsson utgår.
• Inköp nöt, Thomas Johansson utgår.
• Inköpsansvarig: Mikael Dahl utgår.
Kontaktpersoner efter förändringen:
• Intransportplanering: Robin Jansson. Tel 0107-222 341
• Intransportplanering och smågrisar: Glenn Johansson. Tel 0708-85 41 99
Organisationsförändring ledningen
• Fr o m måndag 7 juli går Cato Gustafsson in som vice vd för Dalsjöfors Kött AB. Catos övergripande ansvarsområden blir i första hand inköp/tillförsel-frågor tillsammans med ansvar för ekonomi-finansfrågor och bankkontakter.
• Cato ingår sedan tidigare i Dalsjöfors Kött ABs styrelse. Vid frågor om nya noteringen eller annat, tveka inte att ringa undertecknad.
Ny grisnotering/smågrisnotering!
• Dalsjöfors Kött AB inför en ny grisnotering som innebär en höjning av grundnoteringen. Syftet är att vi varje vecka ska ha en prissättning på griskött som visar ett riktigt grispris, direkt kopplat till marknaden. Det är viktigt att återskapa förtroendet för prislistan, med 2013 i färskt minne.
• From med måndag den 4/8 är det möjligt att teckna nya leveransavtal kopplat till nya noteringen, ”Dalsjöfors Kött AB nya”.
”Dalsjöfors Kött AB nya” notering.
• Slaktnoteringen startar då 4 augusti på 14,40 kr/kg vid köttprocent 58. Volymrelaterade tillägg tillkommer.
• Smågrisnoteringen startar 4 augusti på 530 kr/st. Volymrelaterade tillägg tillkommer.
Cato Gustafsson, vVD
Vid frågor, ring 0734–36 89 90 eller vår växel 0107–222 333

Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: --Nu är vi inne i semestertiderna och marknaden är mycket väderberoende. Vi har ingen kö i slakten och smågrisarna närmar sig balans.

Dahlbergs Slakt
Mikael Oldin: -Det blev lite hackigt med försäljningen i midsomras när vädret blev blandat. Nu går vi in i semesterperioden.

Österbottens Kö
Stefan Saaristo: -Normalt marknadsläge, utan speciella händelser. Vi hoppas dock på varmare väder i juli. Juni har varit väldigt kall. Det är balans både i slakt och förmedling.

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: -Almedalsveckan drar sig mot slutet för detta året. Ordförande Ingemar Olsson är där och det har debatterats mycket om säkra livsmedel och om Sveriges oförmåga att ta betalt för dom högkvalitativa produktern vi producerar.
PEDv har hittills dödat miljontals smågrisar i USA, i över 23 stater och har också spridit sig till Kanada och Mexiko. Forskare i Australien lägger mycket kraft på att hitta tester som snabbt kan ge svar på om det är PEDv.
Som jag förstår det har man konstaterat att det är ett virus, men man har inte kunnat ta fram något vaccin mot det.  
Två nya utbrott av afrikansk svinpest (ASF) har hittats i Pskov-regionen i nordvästra delen av Ryssland på gränsen till Lettland och Estland. Oron är stor för vidare spridning, men risken för att Sverige ska drabbas är fortfarande liten. Men tänk på era smittskyddsregler, framförallt om ni har utländsk arbetskraft från dom drabbade delarna.

Danish Crown
Semestrarna är nu över oss i både Mellan- och Nordeuropa och kunderna har anpassat produktionen med minskad efterfrågan som följd på den europeiska marknaden.
Vi ser något svagare efterfrågan på skinka, framändar, karré och bog.
På marknaden för bacon i England är efterfrågan oförändrad. På marknaderna i tredje land är situationen oförändrad i Kina och Japan. Det är fortsatt stängt för export till Ryssland.

ISN, Tyskland
G

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR
KLS-Ugglarp tar täten
Denna veckan faller alla tidigare guldkantade avtal. Avräkningar om 17 - 18 kr per kilo finns kvar på de överstående grisar som framförallt Scan och Dalsjöfors har gott om.
För de nya avtalen går KLS-Ugglarp upp i topp med sina 14,60 kr + leveranstillägg. Det blir då något högre än vad Skövde Slakteri har som golvpris. Det verkar som att KLS-Ugglarp lyckas bäst. Varför? Min tanke är att detta slakteri har den mest progressiva produktutvecklingen, samt att den danska huvudägaren har ett stort ”know how”.
Det tyska priset är nu på 1,78 euro per kg, samt att grisar med knorr betalas med 16-18 euro mer per slaktad gris. Räknar vi om det till 90 kg slaktgris och aktuell eurokurs, som är 9,16 skr per euro så ser vi att deras pris blir då 18 kr per kg slaktvikt. Det är ju exakt sådana grisar vi producerar i Sverige och på köpet med lägsta antibiotikaförbrukningen inom EU. Det har ju alltid sagts att vi i Sverige ska ligga över det tyska priset eftersom tyskt kött kostar att frakta till konsumenterna i vårt land.
Fortsätt framåt och se till att vi kan få en anständig lönsamhet inom vår näring.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
E


Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Dags för Almedalen! Hoppas antibiotika-frågan får ordentligt genomslag
Vad väntar jag mig av Almedalen? Jag hoppas förstås att Vi Konsumenters och Svenska Djurhälsovårdens seminarium kring antibiotika till djur och valet av livsmedel (2 juli 10.30 Björkanders) får ytterligare genomslag. Jag har fått förmånen att inleda med en historisk expose´.
Mycket började med att LRF tog till sig kritiken i media kring 30 ton antibiotika per år till svenska djur i DN 1981 och utformade en tydlig offensiv antibiotika-policy. Och det var Sverige som initierade och drev frågan i EU. I ett EU-politiskt perspektiv är det nog unikt att en bondeorganisation driver en fråga som har så stor betydelse för människors och djurs hälsa. Utan LRFs påtryckningar på jordbrukdepartementet vet jag inte om så mycket hade hänt.
Nu ställer vi handel, industri, besöksnäring och politiker mot väggen. Frågan kring hur vi kan hindra en fortsatt utveckling av ökad antibiotikaresistensen är allas ansvar. Att Jordbruksverket en halvtimme senare ordnar ett antibiotika-seminarium med fem generaldirektörer visar frågans betydelse.
Senare i sommar ska Socialstyrelsen kalla till hearing kring en handlingsplan mot antibiotikaresistens – hoppas vi! I övrigt är som alltid Almedalen fullt av spännande högkvalitativa seminarier, event och mingel.
Almedalen är en fantastisk mötesplats och jag har blivit inbjuden att ge konsumentsynpunkter på såväl kaffe som mjölkproduktion. Vi ses!

Blogga du
också!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk. /LG

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 28

Partipriset (inte uppdaterat)
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 28 v 27 v 26 v 25
Skövde Plus** 75-99,9 15,00 15,00 15,00 13,75
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 14,60 14,60 14,40 14,40
Ginsten Slakteri 74,9-99,9 14,50 14,30 14,30 14,30
Dalsjöfors Kvalitet 75-99,9 12,00 12,00 12,00 12,00
HKScan Agri *** 70-99,9 14,05 14,05 14,05 13,85
Lövsta Kött snitt 88 13,75 13,75 13,75 13,75
Dahlbergs 71-96,9 12,75 12,75 12,45 12,45
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 12,00 12,00 12,00 12,00
Scan - SLS grund 75-96,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
överst överst överst överst
KLS Ugglarps
-
överst överst överst överst
Skövde Slakteri
-
balans balans överst överst
Dalsjöfors Slakteri
-
överst överst överst överst
Dahlbergs Slakteri
-
överst överst överst överst
Ginsten
överst överst överst överst
Gröna siffror = Överstående, Röda = Brist Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = Alla leverantörer har ett garantipris, se nedan. .
*** = Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, garantipriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr kg
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus** 75-99,9 15,00
Hela 2014Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 28 v 27 v 26
13,42 Danish Crown 70,0–83,9 dkr 11,00- 11,20 11,00
23,98 Nortura 67,1–90,0a nkr 22,00 22,00 21,37
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
11,81 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,29 1,29 1,29
14,19 Snellmans 80 – 105 euro 1,55 1,55 1,55
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 28 v 27 v 26 v 25 v 24
3 jul Landsnotering* euro euro euro euro euro
16,03 Tyskland, 56 % 1,75 1,78 1,74 1,71 1,71
15,66 D:o svenska*** 1,65 1,74 1,71 1,68 1,68
1 jul jämförbara**
18,18 England - 1,985 2,015 2,026 1,996
17,78 Spanien - 1,942 1,917 1,892 1,863
16,56 Italien - 1,808 1,824 1,824 1,800
15,51 Frankrike - 1,694 1,686 1,674 1,616
15,55 Tjeckien - - 1,698 1,679 1,664
15,81 Tyskland - 1,726 1,686 1,656 1,656
15,49 Belgien - 1,692 1,655 1,630 1,630
15,02 Danmark - 1,640 1,640 1,613 1,612
15,16 Polen - - - 1,656 1,648
15,23 Österrike - 1,663 1,632 1,602 1,602
15,13 Holland - 1,652 1,623 1,595 1,595
14,94 Irland - 1,632 1,632 1,632 1,622
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
Inte uppdaterat

- Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
30 juni
23 juni
10 juni
2 juni
Utbud
2800
3150
2855
3035
Sålda
2800
2760
2315
2855
Medelpris, euro
1,82
1,81
1,74
1,72
Lägst
1,80
1,80
1,73
1,69
Högst
1,83
1,82
1,76
1,73
Medelpris, skr
16,67
16,61
15,69
15,54

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 8,80 kr, galtar 5,80 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 28 v 27 v 26 v 25
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 10,20 10,20
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,00 9,00 9,00 9,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 8,80 8,30 8,30 8,30
Ginsten 140,1 kg- 7,50 7,50 7,50 7,50
KLS Ugglarps 140- 7,10 7,10 7,10 7,10
Dahlbergs 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 6,15 6,15 6,15 6,15
HKScan Agri 140- 6,00 6,00 6,00 5,50
Skövde 140- 5,25 5,25 5,25 5,25
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 6,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 5,80 5,30 5,30 5,30
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Skriv kontrakt med oss! Vi betalar era suggleveranser kontant i förskott. Upp till 6 månaders leveranskontrakt.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,00, galtar 6,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 28 v 27 v 26
8,90
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,30 7,30 7,10
13,94
Nortura Fri vikta nkr 12,79 12,79 12,57
Finland
8,06
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
3,75
Österbottens Fri vikt, E euro 0,41 0,41 0,41
Tyskland
12,45
VEZG 56 % euro - 1,36 1,34
Galtar
7,44
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,10 6,30 6,10
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 27 v 26 v 25 v 24 v 23 v 22 v 21
Pund
11,51
11,44
11,27
11,26
11,13
11,11
11,10
Dollar 6,71 6,73 6,62 6,69 6,64 6,62 6,57
Euro 9,16 9,18 9,02 9,06 9,04 9,03 8,98
Dansk 1,22 1,23 1,21 1,21 1,21 1,21 1,20
Norsk 1,08 1,09 1,10 1,11 1,10 1,11 1,10
Yen 6,58 6,62 6,51 6,55 6,48 6,50 6,47
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 28 v 27 v 26 v 24
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 17,00 17,00 17,00 17,00
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 16,75 16,75 16,75 16,75
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 480 480 480 455
HKScan Agri
Plus 30 kg 470 470 470 450
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri överst överst överst överst
Dalsjöfors Kött - - - -
Dahlbergs Slakteri - - överst överst
Ginsten överst överst överst överst
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 28 v 27 v 26 v 25 v 24
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
287
Basis 7 kg 236 242 240 234 234
486
Basis 30 kg 399 407 408 399 399
294
SPF+Myc 7 kg 241 247 245 239 239
492
SPF+Myc 30 kg 404 412 413 404 404
298
SPF 7 kg 245 251 249 243 243
497
SPF 30 kg 408 416 417 408 408
993
Økologi 30 kg 814 821 821 799 799
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
719
25-kilos Helsegris 750 750 730 730 730
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
586
Klass S40, 30 kg* 64 64 64 64 64
Tyskland
558
ZNVG 28 kg 61 61 61 61 61
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.