@-GRIS 10 juli 2014
Senaste uppdatering gjord 17 juli 15,40
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Grisgård
till salu
Helintegrerad produktion
28 suggor x 11 grupper
Mer info: www.damparp.se
Magnus Karlsson
Dämparp, 57895 Flisby
070-691 14 11
damparp@telia.com

Nu har vi tröttnat
Vi lägger av!
Beg Ramsta tvättrobot
• 6 st 17 m3 glasfibersilos
m skruv & motorer
• Massor av beg & nytt
• Funki torrutfodring
• Flygt gödselpump,
renoverad för 40 000 i år.
• Doserare, elektronik,
ställdon  m m, m m.
0708-431 248 eller patrik@staket.com.

MELLANGÅRDS-
AVTAL
Slaktgrisproducent sökes för mellangårdsavtal i Skåne, Blekinge eller södra Halland. Slaktgrisleverans till KLS Ugglarps.
Vi producererar ca 200 smågrisar per vecka, strax
utanför Hässleholm.
För mer info:
Frederik Nilsson
070-325 65 50 ,
frederik.nilsson@swipnet.se

Slaktsvins-
stall uthyres

1200 platser, 3 avdelningar, blötutfodring, nyare inredning
vid Klippan, Skåne
443030@telia.com
070-4955578

Senaste nytt om marknaden och priser
Fortsatt sänkning i Tyskland och Danmark v 29, Dalsjöfors höjer
Tyska grispriset sjunker även v 29, nu med 8 cent. Danska priset faller 20 øre. Däremot ligger priserna oförändrade i Sverige, utom hos Dalsjöfors som höjer 30 öre och börjar med sitt Dalsjöfors Nya-pris. Det är 14,70 kr.
Det står nu klart att ryssarna släpper på sina restriktioner mot import av griskött från EU. Därmed finns förhoppningar om att pristrenden ska vända uppåt igen. Tyskland tillhör de länder som även i fortsättningen inte får exportera.
Veckans @-GRIS kommer en dag tidigare än vanligt. Jag har en båttid att passa, till en ö som endast trafikeras fredagar och söndagar. Det vore pinsamt att komma två dagar för sent till festen!
Det blir samtidigt ett text på möjligheten att ge ut @-GRIS någon dag tidigare, vilket är ett gammalt önskemål. Tyska grispriset kommer numera på onsdagar, danska på torsdagar. Förhoppningen är att få även svenska priserna på torsdagar. /LG 140709, 140711


Marknadskommentarer
HKScan Agri
Det varmare vädret gör att efterfrågan av grill produkter ökar. Vi höjer slakten av gris nästa vecka och vårat levandelager minskar. Notering oförändrad vecka 29.

KLS Ugglarps
Marknaden är relativt oförändrad, jämfört med föregående vecka.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det mesta går ganska bra att sälja nu. Det är många som grillar.
-Det är fortsatt något överskott på slaktgrisar och även smågrisar.

Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Försäljningen är fortsatt stark för grillsortimentet. Endast fläsk II är fortsatt trög.
Här behövs mer draghjälp från den tillverkande industrin för att få ordning på hela grisaffären.

Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Nu är det för varmt för att äta fläsk, nu är det mycket filmjölk på menyn.
-Vi har inte märkt något av Livsmedelsverkets nya ätrekommendationer, men det är nog för tidigt för att se någon inverkan.
-Det är balans i slakten, men överskott på smågrisar.

Dahlbergs Slakt
Mikael Oldin: -

Österbottens Kö
Stefan Saaristo: --Juli har börjat bra med varmt väder och därmed mycket grillning. Men det är bra om det inte blir alltför varmt, för då äter man lättare produkter.
-Det är balans både i slakt och förmedling.

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: -Sverige börjar stanna av pga semestrarna. Det märks inte minst med SGFs kontakter och arbete med departement och Jordbruksverket. Det är högsommar på många håll i landet, detta bör sätta bra fart på grillen. Det är fortfarande slaktköer hos en del slakterier, men andelen överstående grisar som jag har fått det presenterat minskar i dags läge. Ryssland öppnar för import av vissa produkter från Frankrike. Rysslands veterinära myndighet har nu gett tillstånd för import av köttprodukter från Frankrike. Det är främst biprodukterna som Ryssland kommer att ta in i detta skede. Ryssland kommer att försöka göra liknande avtal med andra EU-länder.
Priser för fläsk fortsätter att öka i USA. Prisökningarna drivs av en stark efterfrågan från exportmarknader, samt ett mindre utbud på grund av Porcine epidemic diarrhea virus (PEDv). United States Department of Agriculture (USDA) förväntar sig att PEDv kommer att minska utbudet ytterligare under de kommande månaderna, vilket kan driva upp priserna med 8 % på fläskköttet.
Enligt ryska myndigheter har man vid ett möte med världsorganisationen för djurens hälsa (OIE) förra veckan sett mutation av afrikansk svinpest (AFS). Det ökar risken för spridning. Detta innebär att redan smittade djur kan bära på smittan längre innan sjukdomen upptäcks. Idag börjar man bli orolig för att sjukdomen ska sprida sig från Polen ner mot Tyskland och Tjeckien.

Danish Crown
Nordeuropa har nu gått på semester och våra industrikunder kör på lägre fart under den perioden. Det medför lägre efterfrågan på skinka, framändar, bog och karré.
Baconmarknaden i England är oförändrad och på marknaderna i tredje land är det likaså oförändrat.

ISN, Tyskland
Inkonsekvent grismarknad i EU, osäkerhet i Tyskland
Det har rått betydande osäkerhet på EUs marknad för slaktgrisar denna vecka. Orsaken är det överraskande prisfallet i Tyskland i onsdags. Generellt är situationen inkonsekvent i hela Europa. Österrike, Belgien och Holland följde med Tysklands sänkning. Även Danmark sänkte.
Däremot stabiliserades priserna på uppnådd nivå i Spanien, Frankrike och Irland. Därefter ligger Tyskland och Frankrike på samma prisnivå, liksom Danmark och Holland.
I de sydliga länderna kommer efterfrågan på griskött att öka markant de kommande veckorna när strömmen av turister ökar. Samtidigt kommer utbudet av slaktgrisar att minska som följd av sommarens värme.
Förhoppning om högre priser väntas också som följd av att Ryssland väntas tillåta import av griskött från 14 EU-länder. Det är de länder som inte gränsar till länder som har afrikansk svinpest, som exempelvis Tyskland. Där är det fortsatt stopp. Det är svårt att förstå varför Tyskland, som är fritt från svinpest, inte ska få exportera till Ryssland, när Ryssland själva har problem med svinpest inom sina egna gränser.
Trend för tyska marknaden: Efter den senaste prisnedgången har osäkerheten på tyska marknaden inte helt avstannat. F n är marknaden inte helt väl avvägd och de volymer som erbjuds är tillräckliga för att täcka slakteriernas efterfrågan. Tyska osäkerheten återspeglas på auktionen över internet. Där sjönk priset, eftersom en del av de grisar som bjöds ut inte fann några köpare.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR
Är 30-talet på väg tillbaka?
På 1930-talet hade bönderna det mycket svårt i Sverige. Uppköparna var många och missbjöd på det mesta de skulle köpa från bonden. Detta betydde att många bönder upphörde med sin verksamhet. Konkurser var inte ovanliga. Det gav upphov till att våra ekonomiska föreningar bildades och därmed stabiliserade prisbilden på jordbruksprodukter. På animaliesidan var det extra besvärligt och många slaktare blev stormrika.
Vissa fenomen kan även idag urskiljas som gör att man tänker tillbaka på 30-talet. Slakteriernas oenhetliga noteringar och villkor, samt att slakterierna godtyckligt och ensidigt ändrar förutsättningarna i leveransavtalen. Det är inte acceptabelt och avtal måste hållas. Då det gäller nötkött så är det stora skillnader. Det finns slakterier som har mycket låga noteringar och då du ringer och resonerar pris är det ingen konst att få upp priset med ibland 10 kr till 35-kronors nivå.
Jag undrar hur slakterierna egentligen jobbar? Har man utarbetade affärsidéer och strategier? Många arbetar nog ”artistiskt”, dvs man gör det man tror är rätt för stunden.
Är det dags att bilda en ny slakteriförening? Detta borde Sveriges Djurbönder ha tagit tag i, i stället för med sin tandlöshet kastat bort massor med miljoner kr av böndernas pengar!
Sommarvärmen håller greppet om oss.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
E


Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Almedalen – hur gick det?
Det man skulle önska sig till nästa år är en samordning av utbudet av seminarier inom ett område exempelvis mat respektive miljö. Nu missar man intressanta seminarier på grund av att de går parallellt. Men utbudet är imponerande och det är fullt på de flesta seminarier. Som tidigare nämnts är jag jättenöjd med antibiotikaseminarierna – både vårt och Jordbruksverkets. Jag saknade Christina Greko, SVA, men hennes ande svävande över båda övningarna. Gunhild Stordalen, EAT-forum var en av höjdarna på flera seminarier. Stordalen förespråkar hälsa och hållbarhet med fokus på kroniska vällevnadssjukdomar som fetma. Jag försökte skicka in antibiotikaresistens som en av våra viktigaste hållbarhetsfrågor, men hon nappade inte på det. Eskil Erlandsson som fanns i panelen däremot nickade dock instämmande. Inte så konstigt med tanke på Annie Lööfs inlägg i antibiotikadebatten.
Hälsingestintan imponerade med två höjdarseminarier. Den stora nyheten var att Hälsningsstintan satsar på mobil slakt, som Marit Paulsen hejade på. Sammanfattningsvis finns en tilltro till att vi kommer ha en svensk köttproduktion även på sikt. I år var jag också inbjuden till några spännande möten. Jag pratade mervärden med Mjölkdelegationen och kaffe med Mondelez. Mondelez som äger Gevalia vill lyfta en miljon kaffeodlare till en kvalitetssäkrings – och verifieringsnivå. Här har Löfbergs kommit föredömligt långt, delvis beroende på sin storlek d v s i jämförelse med Mondelez är man ett litet företag. Det mest spännande mötet var vårt nätverk kring landsbygden och svensk livsmedelsförsörjning. Nätverket består av ett antal engagerade och kompetenta personer. ”Hur ska vi få en samsyn kring att stad och land behöver varandra? Måste vi inte tala om både produktion och konsumtion?” m fl angelägna frågor.
Blogga du
också!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk. /LG

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 29

Partipriset (inte uppdaterat)
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 29 v 28 v 27 v 26
Skövde Plus** 75-99,9 15,00 15,00 15,00 15,00
Dalsjöfors Nya 75-99,9 14,70 - - -
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 14,60 14,60 14,60 14,40
Ginsten Slakteri 74,9-99,9 14,50 14,50 14,30 14,30
Dalsjöfors Kvalitet 75-99,9 12,30 12,00 12,00 12,00
HKScan Agri *** 70-99,9 - 14,05 14,05 14,05
Lövsta Kött snitt 88 13,75 13,75 13,75 13,75
Dahlbergs 71-96,9 - 12,75 12,75 12,45
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 12,00 12,00 12,00 12,00
Scan - SLS grund 75-96,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
överst överst överst överst
KLS Ugglarps
-
överst överst överst överst
Skövde Slakteri
-
balans balans balans överst
Dalsjöfors Slakteri
-
överst överst överst överst
Dahlbergs Slakteri
-
överst överst överst överst
Ginsten
överst överst överst överst
Gröna siffror = Överstående, Röda = Brist Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = Alla leverantörer har ett garantipris, se nedan. .
*** = Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, garantipriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr kg
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus** 75-99,9 15,00
Hela 2014Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 29 v 28 v 27
13,39 Danish Crown 70,0–83,9 dkr 10,80- 11,00 11,20
23,98 Nortura 67,1–90,0a nkr 22,00 22,00 22,00
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
11,94 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,29 1,29 1,29
14,35 Snellmans 80 – 105 euro 1,55 1,55 1,55
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 29 v 28 v 27 v 26 v 25
9 jul Landsnotering* euro euro euro euro euro
15,46 Tyskland, 56 % 1,67 1,75 1,78 1,74 1,71
15,27 D:o svenska*** 1,65 1,65 1,74 1,71 1,68
8 jul jämförbara**
18,65 England - 2,015 1,985 2,015 2,026
18,04 Spanien - 1,949 1,942 1,917 1,892
17,01 Italien - 1,838 1,808 1,824 1,824
15,71 Frankrike - 1,697 1,694 1,686 1,674
15,92 Tjeckien - - 1,720 1,698 1,679
15,70 Tyskland - 1,696 1,726 1,686 1,656
15,32 Belgien - 1,655 1,692 1,655 1,630
15,28 Irland - 1,651 1,632 1,632 1,632
15,21 Österrike - 1,643 1,663 1,632 1,602
14,93 Danmark - 1,613 1,640 1,640 1,613
15,73 Polen - - - 1,699 1,656
14,94 Holland - 1,614 1,652 1,623 1,595
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
Inte uppdaterat

- Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
7 juli
30 juni
23 juni
10 juni
Utbud
3050
2800
3150
2855
Sålda
950
2800
2760
2315
Medelpris, euro
1,75
1,82
1,81
1,74
Lägst
1,73
1,80
1,80
1,73
Högst
1,76
1,83
1,82
1,76
Medelpris, skr
16,20
16,67
16,61
15,69

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 8,80 kr, galtar 5,80 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 29 v 28 v 27 v 26
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 10,20 10,20
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,00 9,00 9,00 9,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 8,80 8,80 8,30 8,30
Ginsten 140,1 kg- 7,50 7,50 7,50 7,50
KLS Ugglarps 140- 7,10 7,10 7,10 7,10
Dahlbergs 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 6,15 6,15 6,15 6,15
HKScan Agri 140- 6,00 6,00 6,00 6,00
Skövde 140- 5,25 5,25 5,25 5,25
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 6,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 5,80 5,80 5,30 5,30
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Skriv kontrakt med oss! Vi betalar era suggleveranser kontant i förskott. Upp till 6 månaders leveranskontrakt.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,00, galtar 6,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 29 v 28 v 27
8,68
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,00 7,30 7,30
13,94
Nortura Fri vikta nkr 12,79 12,79 12,79
Finland
8,14
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
3,79
Österbottens Fri vikt, E euro 0,41 0,41 0,41
Tyskland
11,85
VEZG 56 % euro 1,28 - 1,36
Galtar
7,44
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,00 6,30 6,30
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 28 v 27 v 26 v 25 v 24 v 23 v 22
Pund
11,63
11,51
11,44
11,27
11,26
11,13
11,11
Dollar 6,78 6,71 6,73 6,62 6,69 6,64 6,62
Euro 9,26 9,16 9,18 9,02 9,06 9,04 9,03
Dansk 1,24 1,22 1,23 1,21 1,21 1,21 1,21
Norsk 1,10 1,08 1,09 1,10 1,11 1,10 1,11
Yen 6,68 6,58 6,62 6,51 6,55 6,48 6,50
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 29 v 28 v 27 v 26
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 17,00 17,00 17,00 17,00
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 16,75 16,75 16,75 16,75
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 480 480 480 480
HKScan Agri
Plus 30 kg 470 470 470 470
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri överst överst överst överst
Dalsjöfors Kött - - - -
Dahlbergs Slakteri - - - överst
Ginsten överst överst överst överst
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 29 v 28 v 27 v 26 v 25
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
286
Basis 7 kg 231 236 242 240 234
483
Basis 30 kg 390 399 407 408 399
292
SPF+Myc 7 kg 236 241 247 245 239
489
SPF+Myc 30 kg 395 404 412 413 404
297
SPF 7 kg 240 245 251 249 243
494
SPF 30 kg 399 408 416 417 408
1001
Økologi 30 kg 808 814 821 821 799
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
719
25-kilos Helsegris 750 750 750 730 730
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
592
Klass S40, 30 kg* 64 64 64 64 64
Tyskland
546
ZNVG 28 kg 59 61 61 61 61
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.