@-GRIS 18 juli 2014
Senaste uppdatering gjord 21 juli 23,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Grisgård
till salu
Helintegrerad produktion
28 suggor x 11 grupper
Mer info: www.damparp.se
Magnus Karlsson
Dämparp, 57895 Flisby
070-691 14 11
damparp@telia.com

Nu har vi tröttnat
Vi lägger av!
• Beg Ramsta tvättrobot
• 6 st 17 m3 glasfibersilos
m skruv & motorer
• Massor av beg & nytt
• Funki torrutfodring
• Flygt gödselpump,
renoverad för 40 000 i år.
• Doserare, elektronik,
ställdon  m m, m m.
0708-431 248 eller patrik@staket.com.

MELLANGÅRDS-
AVTAL
Slaktgrisproducent sökes för mellangårdsavtal i Skåne, Blekinge eller södra Halland. Slaktgrisleverans till KLS Ugglarps.
Vi producererar ca 200 smågrisar per vecka, strax
utanför Hässleholm.
För mer info:
Frederik Nilsson
070-325 65 50 ,
frederik.nilsson@swipnet.se

Slaktsvins-
stall uthyres

1200 platser, 3 avdelningar, blötutfodring, nyare inredning
vid Klippan, Skåne
443030@telia.com
070-4955578

Senaste nytt om marknaden och priser
Ginsten höjer 30 öre v 30
Ginsten har nu ett stort antal semesterfirare inom sitt huvudsakliga försäljningsområde och har därmed blivit av med slaktkön och kan höja priset på slaktgrisar med 30 öre till 14,80 kr. Med prestationstillägg kan man även nå 15 kr.
Men i Tyskland fortsätter priserna nedåt, nu med 7 cent och i Danmark går priset ned 20 øre. Semestrarna har börjat i Europa, vilket betyder minskad efterfrågan i inlandet från industrin, men ökad efterfrågan tack vare turisterna i kustområdena.
Slaktstatistiken för kvartal 2 är en sorglig läsning för svenska grisföretagare och slaktare. Minskningen av slakten för hela landet har minskat 11,7 %, jämfört med kvartal 2 i fjol. Alla slakterier utom Ginsten visar minussiffror. Ginsten har ökat 1,3 %. Riktigt fula siffror visar Scan i Skara med -22,4 % och Kristianstad -17,3. För Scan kanske de är positiva, eftersom man planerat för minskad slakt. I verkligheten är det nog den legoslakt man utför vid andra slakterier, som drar ner siffrorna en del.
Men Skövde minskar också, med -6,8 % och Dalsjöfors -14 % och det är ju dessa slakterier som fått slakta åt Scan. Om nu legoslakten kommit igång.
Även KLS Ugglarps visar minus vid båda sina slakterier, men mer måttliga -2,1 i Kalmar och -4,8 i Ugglarp.
Fortsätter minskningen i den här takten resten av året, kommer vi helt klart att ligga på under 2,5 miljoner slaktade grisar 2014.
Ser vi på första halvåret 2014, är svenska minskningen -5,4 %. /LG 140718


Marknadskommentarer
HKScan Agri
Sommaren håller i sig, varav efterfrågan av grillprodukter består. Vi höjer slaktplanen även nästa vecka av gris varav levandelagret fortsätter att minska.
Noteringen är oförändrad vecka 30.

KLS Ugglarps
Marknaden är relativt oförändrad, jämfört med föregående vecka.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Försäljningen går bra nu för vår del. Det beror givetvis på att vi har en stor del av svenska befolkningen på semester här på västkusten. Vi har slaktat ut nästan hela kön med överstående grisar och är i det närmaste i balans.
-Vi kan därför gå mot strömmen och höja priset på slaktgrisar med 30 öre till 14,80 kr. Sedan får vi se hur länge vi kan hålla den nivån. Semesterfolket är endast här några veckor.

Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Veckan är lik föregående vecka. Grillsortimentet går fortfarande starkt.

Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Det är inte riktigt samma drag i marknaden nu mitt i semestern. Det har blivit en liten kö av överstående slaktgrisar. Det är likaså ett visst överskott på smågrisar.

Dahlbergs Slakt
Mikael Oldin: -

Österbottens Kött
Stefan Saaristo: -

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: -.

Danish Crown
Största delen av mellersta och norra Europa har nu semester och det är mycket liten efterfrågan på marknaden.
Vi ser fallande priser på skinka, framändar, bog och karré, medan mellanstycket med kotlett och bröst är stabilt.
Baconmarknaden i England är likaså under press.
På marknaderna i tredje land är det oförändrade förhållanden som senaste veckan. .

ISN, Tyskland
Priserna går ner i Europa
Denna aktuella vecka är marknaden för slaktgrisar pressad och priserna går ner. Som så många gånger tidigare slog Tyskland in på den nya linjen med prissänkning på 8 cent. Priserna gick därmed ned kraftigt i Holland och Belgien. De var betydligt mindre i Österrike, Danmark och England.
Bollen sattes i rullning förra veckan när tyska slaktföretag minskade volymerna och satte press på priserna. De sjönk då kraftigt, till mångas överraskning. Detta tillskrivs situationen med tröga köttaffärer, liten efterfrågan och svag marginal. Det i sin tur beror på att semestrarna börjar i en del tyska delstater och slaktbanden körs inte med full kapacitet. I Österrike var situationen mindre dramatisk. Där menar VLV att sänkningen enbart orsakades av sänkningen i Tyskland.
Franska och spanska marknaderna påverkades inte mycket, eftersom semestrarna börjat och semesterfirarna höjer efterfrågan på griskött. Av särskilt intresse är prisskillnaden mellan Spanien och Tyskland efter tyska 32-centssänkningen. Frankrike kom tillbaka till tvåa i rang, nu före Tyskland bland de fem stora grisländerna i EU.
Trend för tyska marknaden: Marknaden för slaktgrisar kommer sannolikt att vara spänd de närmaste dagarna. De volymer som bjuds ut räcker till den dagliga verksamheten. Ytterligare prisfall kanske inte kan undvikas. Det visar även auktionen av slaktgrisar över internet.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Klara vi konkurensen?
På senaste tid talas det mycket om att vi inom grisnäringen måste förbättra konkurrenskraften. Med hur mycket och hur ska det gå till?
Enligt mina funderingar mellan 200 till 300 kr per producerad gris. Var ska vi ta det? Man har skjutit in sig mycket på smågrisledet och talar om att smågrisen får kosta ca 500 kr. En producerad smågris per kull betyder på marginalen 40 kr i konkurrenskraft. Kommer smågrisproducenten att ta detta som en utmaning eller ger man upp?
På fodersidan kan vi genom ökad precision förbättra med 25 - 40 kr. Foderindustri och spannmålshandlare måste effektivisera och sänka sina påslag från f n 20 - 30 % till max 15 %.
För nybyggnad måste kostnaderna per grisplats sänkas.
Den största delen är kapitalförsörjningen. Kapitalkostnaderna måste halveras, dels genom räntor som ligger på 2 % max och amorteringstiderna måste upp till 35 - 40 år. Statliga lånegarantier är ett måste.
Dessutom måste slaktarna vässa knivarna och bli 100 kr effektivare per gris.
Räknar vi ihop detta så ger det 60 kr på smågrisen + 40 kr på foder + 110 kr i kapitalkostnader och slaktarna blir 100 kr effektivare i slakt, produktutveckling, försäljning och distribution.
Ger ALLA sig Fan på att ekvationen ska gå ihop så kan vi troligen räkna med en god framtid.
Detta är Grisgeneralens 150e inlägg.
Svensk mat ger jobb och öppna landskap i Sverige!

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
Djurskötaren i världsfotbollen
Världsmästarna i fotboll för fjärde gången sen 1954 är värda att hyllas av hög som låg. Min egen favorit i det tyska laget är mittfältaren Bastian Schweinsteiger som jag fastnat för, inte bara på grund av hans efternamn. I tidningen Frankfurter Allgemeine i tisdags berättade bl a Angela Merkel, som deltog i det nationella firandet, hur man 1954, när Tyskland vann över Ungern i finalmatchen i Bern, satt som klistrad vid radion i dåvarande Östtyskland och hoppades på tysk seger.
I den allmänna yran i Berlin förra veckan har tydligen ett par spelare framfört en segersång där de förlorande argentinarna framställs som krokryggade djurskötare, medan tyskarna beskrivs som resliga karlar. Sången har av många tolkats som rasistisk. Man får hoppas att det omdömeslösa sjungande mest speglar unga framgångsrika pojkars ganska vanliga högmod, oförstånd och brist på historiekunskaper.
Jag har också ett minne från Bernmatchen. Sommaren 1954, nio år efter krigsslutet, var jag lantbrukselev, huvudsakligen kogubbe, hos en mycket sympatisk familj i delstaten Pfalz, som jag fortfarande har kontakt med. Far i huset hade överlevt Andra världskriget som aktiv infanterikapten och suttit några år som krigsfånge i Kanada, där han fått viss omskolning i lantbruk.
I byn fanns en enda TV-apparat, den hos värdshusvärlden. Kring den satt nu ortens manfolk och väntade på tysk seger. När saken var klar bröt firandet ut i obeskrivliga former. När de då tillåtna stroferna av "Deutschland, Deutschland ueber alles.." fyllde krogen reste sig byns trädgårdsmästare, omskolad f d ubåtsstyrman, med ett "HEIL" och höjd högerarm som i gamla tider.
Då lämnade jag sällskapet. Min chef kom springande efter mig. "Herr Gustafsson, kom tillbaka, ni missförstår situationen, trädgårdsmästaren förgick sig i den allmänna yran, Detta är ju första gången efter kriget som vårt land betyder något positivt... o s v".
Chefen fick återvända ensam till ölen och skrålet. Själv fortsatte jag i den ljusnande tyska natten vandringen hem till min drängkammare. Jag skulle ju upp tidigt och mjölka kor. Några svin att sköta fanns inte på gården.

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Landsbygden ska bara finnas där!
Göran Greider skrev för ett tag sedan en skarp artikel i ETC om föraktet mot landsbygden och de som bor där http://www.etc.se/ledare/det-nya-foraktet-landsbygden. Debatten i SVT i anslutning till Almedalen 4 juli fokuserade mest på huruvida man kan driva företag på landsbygden eller ej. Under rubriken ”Stockholmare är lika smarta” skriver Maria Ludvigsson, som deltog i debatten, i Svenska Dagbladet 11 juli om s k lantisar som skulle försvara sin rätt att bo på en glest befolkad plats! Om den fria marknaden fått gälla, så skulle detta lösa sig hävdar Ludvigsson. Samhälleligt stöd till samhällelig service, som Aftonbladet förespråkat, är inte lösningen enligt Ludvigsson.
Debatten handlar m a o mer om var man vill bo och driva företag än vad landsbygden, och bara landsbygden, kan leverera. Man talar gärna om vattenkraft och malm, men det som är bundet till den svenska marken är jordbruket och skogsbruket. Den svenska marken kan producera livsmedel. Produktionen ska leverera enligt svenska miljökvalitetsmål ex ett rikt odlingslandskap, levande sjöar och vattendrag, god bebyggd miljö, ett rikt växt- och djurliv d v s biologisk mångfald och levande kust och skärgård. Övriga miljökvalitetsmål omfattar mer hur detta ska gå till d v s giftfri miljö, ingen övergödning, begränsad klimatpåverkan, grundvatten av god kvalitet, o s v. Och Sverige klarar inte att uppnå de flesta av sina miljömål. Skälet är bl a att vi flyttat vår konsumtion av livsmedel utanför landets gränser. Och vi bryter mot det av riksdagen beslutade generationsmålet, genom att miljö, – och klimatpåverkan är större i importländerna. Dessutom bidrar många svenska konsumenter till hög antibiotikaförbrukning till djur när man konsumerar importerat kött och kyckling – inte att förglömma mjölkprodukter. Det är faktiskt så att även om den svenska antibiotikaförbrukningen till djur är mycket låg, så går den större delen till att behandla sjuka kor.
Stadsborna vill ha en levande landsbygd – speciellt nu när det är semestertid. Det ska finnas ett vackert öppet landskap, betande djur, gårdsbutiker, Bo på Lantgård, lanthandelsbodar och kanske också vårdcentraler när man blir sjuk på semestern. Vad som händer resten av året – vem bryr sig? Många svenska konsumenter vill ha närproducerad mat. Efterfrågan på ekologisk mat ökar dramatiskt. Närhet ger trygghet och möjlighet att påverka. Det borde därmed vara så att konsumenter och producenter är helt överens. Därför är många konsumentorganisationer tydliga: Välj ekologiskt och välj svenskt! Tillsammans kan vi främja en hållbar utveckling, främja generationsmålet, svenska miljökvalitetsmål och en minskad risk för antibiotikaresesistens. Vi har ett gemensamt ansvar!

Blogga du
också!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk. /LG

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 30

Partipriset (inte uppdaterat)
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 30 v 29 v 28 v 27
Skövde Plus** 75-99,9 15,00 15,00 15,00 15,00
Ginsten Slakteri 74,9-99,9 14,80 14,50 14,50 14,30
Dalsjöfors Nya 75-99,9 14,70 14,70 - -
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 14,60 14,60 14,60 14,60
HKScan Agri *** 70-99,9 14,05 14,05 14,05 14,05
Lövsta Kött snitt 88 13,75 13,75 13,75 13,75
Dahlbergs 71-96,9 12,75 12,75 12,75 12,75
Dalsjöfors Kvalitet 75-99,9 12,30 12,30 12,00 12,00
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 12,00 12,00 12,00 12,00
Scan - SLS grund 75-96,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
överst överst överst överst
KLS Ugglarps
-
överst överst överst överst
Skövde Slakteri
-
överst balans balans balans
Dalsjöfors Slakteri
-
överst överst överst överst
Dahlbergs Slakteri
-
överst överst överst överst
Ginsten
balans överst överst överst
Gröna siffror = Överstående, Röda = Brist Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = Alla leverantörer har ett garantipris, se nedan. .
*** = Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, garantipriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr kg
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus** 75-99,9 15,00
Hela 2014



Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 30 v 29 v 28
13,03 Danish Crown 70,0–93,9 dkr 10,60- 10,80- 11,00
23,98 Nortura 67,1–90,0a nkr 22,00 22,00 22,00
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
11,90 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,29 1,29 1,29
14,30 Snellmans 80 – 105 euro 1,55 1,55 1,55
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 30 v 29 v 28 v 27 v 26
16 jul Landsnotering* euro euro euro euro euro
14,76 Tyskland, 56 % 1,60 1,67 1,75 1,78 1,74
14,30 D:o svenska*** 1,55 1,65 1,65 1,74 1,71
15 jul jämförbara**
18,34 England - 1,987 2,015 1,985 2,015
17,86 Spanien - 1,936 1,949 1,942 1,917
17,08 Italien - 1,851 1,838 1,808 1,824
15,56 Frankrike - 1,686 1,697 1,694 1,686
16,03 Tjeckien - - 1,737 1,720 1,698
14,91 Tyskland - 1,616 1,696 1,726 1,686
14,59 Belgien - 1,581 1,655 1,692 1,655
15,23 Irland - 1,651 1,651 1,632 1,632
14,78 Österrike - 1,602 1,643 1,663 1,632
14,63 Danmark - 1,586 1,613 1,640 1,640
15,85 Polen - - - 1,718 1,699
14,10 Holland - 1,528 1,614 1,652 1,623
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
Inte uppdaterat

- Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.



Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
14 juli
7 juli
30 juni
23 juni
Utbud
2820
3050
2800
3150
Sålda
2550
950
2800
2760
Medelpris, euro
1,63
1,75
1,82
1,81
Lägst
1,62
1,73
1,80
1,80
Högst
1,65
1,76
1,83
1,82
Medelpris, skr
15,04
16,20
16,67
16,61

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 8,00 kr, galtar 5,00 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 30 v 29 v 28 v 27
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 10,20 10,20
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,00 9,00 9,00 9,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 8,00 8,80 8,80 8,30
Ginsten 140,1 kg- 7,50 7,50 7,50 7,50
KLS Ugglarps 140- 7,10 7,10 7,10 7,10
Dahlbergs 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 6,15 6,15 6,15 6,15
HKScan Agri 140- 6,00 6,00 6,00 6,00
Skövde 140- 5,25 5,25 5,25 5,25
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 6,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 5,00 5,80 5,80 5,30
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Skriv kontrakt med oss! Vi betalar era suggleveranser kontant i förskott. Upp till 6 månaders leveranskontrakt.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,00, galtar 6,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 30 v 29 v 28
8,24
Danish Crown 129,9 kg- dkr 6,70 7,00 7,30
13,94
Nortura Fri vikta nkr 12,79 12,79 12,79
Finland
8,12
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
3,78
Österbottens Fri vikt, E euro 0,41 0,41 0,41
Tyskland
11,81
VEZG 56 % euro 1,28 1,28 -
Galtar
7,01
Danish Crown 109,9 kg- dkr 5,70 6,00 6,30
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 29 v 28 v 27 v 26 v 25 v 24 v 23
Pund
11,68
11,63
11,51
11,44
11,27
11,26
11,13
Dollar 6,82 6,78 6,71 6,73 6,62 6,69 6,64
Euro 9,23 9,26 9,16 9,18 9,02 9,06 9,04
Dansk 1,23 1,24 1,22 1,23 1,21 1,21 1,21
Norsk 1,10 1,10 1,08 1,09 1,10 1,11 1,10
Yen 6,72 6,68 6,58 6,62 6,51 6,55 6,48
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 30 v 29 v 28 v 27
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 17,00 17,00 17,00 17,00
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 16,75 16,75 16,75 16,75
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Dalsjöfors "Nya", 30 kg 530 530 - -
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 480 480 480 480
HKScan Agri
Plus 30 kg 470 470 470 470
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri överst överst överst överst
Dalsjöfors Kött - - - -
Dahlbergs Slakteri överst - - -
Ginsten balans överst överst överst
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 30 v 29 v 28 v 27 v 26
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
276
Basis 7 kg 225 231 236 242 240
469
Basis 30 kg 382 390 399 407 408
282
SPF+Myc 7 kg 230 236 241 247 245
476
SPF+Myc 30 kg 387 395 404 412 413
287
SPF 7 kg 234 240 245 251 249
480
SPF 30 kg 391 399 408 416 417
986
Økologi 30 kg 802 808 814 821 821
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
719
25-kilos Helsegris 750 750 750 750 730
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
590
Klass S40, 30 kg* 64 64 64 64 64
Tyskland
526
ZNVG 28 kg 57 59 61 61 61
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.