@-GRIS 25 juli 2014
Senaste uppdatering gjord 25 juli 17,30
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Grisgård
till salu
Helintegrerad produktion
28 suggor x 11 grupper
Mer info: www.damparp.se
Magnus Karlsson
Dämparp, 57895 Flisby
070-691 14 11
damparp@telia.com

Nu har vi tröttnat
Vi lägger av!
• Beg Ramsta tvättrobot
• 6 st 17 m3 glasfibersilos
m skruv & motorer
• Massor av beg & nytt
• Funki torrutfodring
• Flygt gödselpump,
renoverad för 40 000 i år.
• Doserare, elektronik,
ställdon  m m, m m.
0708-431 248 eller patrik@staket.com.

MELLANGÅRDS-
AVTAL
Slaktgrisproducent sökes för mellangårdsavtal i Skåne, Blekinge eller södra Halland. Slaktgrisleverans till KLS Ugglarps.
Vi producererar ca 200 smågrisar per vecka, strax
utanför Hässleholm.
För mer info:
Frederik Nilsson
070-325 65 50 ,
frederik.nilsson@swipnet.se

Slaktsvins-
stall uthyres

1200 platser, 3 avdelningar, blötutfodring, nyare inredning
vid Klippan, Skåne
443030@telia.com
070-4955578

Senaste nytt om marknaden och priser
Tyska priserna vänder uppåt v 31
Det ser ut att vara slut på prissänkningarna i Tyskland och priset vänder uppåt med 3 cent v 31. Priserna väntas sedan stiga ytterligare. I Danmark är priserna oförändrade, liksom i Sverige och Finland.
Det år oroande att afrikanska svinpesten fortsätter breda ut sig. Nu har tambesättningar i Polen och Litauen smittats. Det sägs inget om storleken på besättningen i Polen, men den ligger i ett område där smittade vildsvin upphittats. Besättningen i Litauen är danskägd och har ca 20 000 grisar, som nu ska avlivas. Totalt har bolaget Icavang 525 000 grisar på 11 gårdar. 2011 skedde ett utbrott av klassisk svinpest på en gård i Litauen, då med 16 000 grisar.
ATL har beslutat sluta publicera Jordbruksverkets genomsnittliga grispris. Orsaken är att det är missvisande. Jag tror att det är något större slakteri som redovisar veckans snittpris enligt noteringen + tilläggen som gällde 2013. Det lär nämligen vara tillåtet, även om det är missvisande och olämpligt, samt lurar grisföretagarna. Jag hade tidigare samma siffror för Sverige i listan över faktiska grispriser i EU, eftersom dessa siffror från Jordbruksverket lämnades vidare till EU.
Sannolikt är det flerländer som använder samma metod att redovisa grispriserna, men det tidiga svenska systemet med låga noteringar och stora personliga tillägg och/eller efter prestation, snedvred informationen totalt. I Danmark är det betydligt mindre risk för missvisning.
Min lista är inte uppdaterad på länge, men ligger kvar i väntan på bättre metod för redovisning. Titta gärna på listan och kolla om du tror att det ens är teoretiskt möjligt att det ska bli samma snittpris vecka efter vecka, med priset visat i euro med tre decimaler!?
Metoden för att redovisa svenska priset reviderades för något år sedan, men det blev inte mycket bättre. En del slakterier säger dock att man numera redovisar korrekta siffror. Tänk att det ska vara så förtvivlat svårt att få alla att redovisa ett korrekt grispris!? Om viljan finns är det väldigt, väldigt enkelt!
Försäljningen av grillprodukter går riktigt bra i det fina vädret. Produktionen har ökats vecka för vecka och en del slakterier har knappt några överstående grisar alls. Nu väntar vi bara på prishöjningarna, när kostnaderna för slaktköerna försvinner och efterfrågan på griskött är god.
MRSA stör konsumenternas tillit till grisköttet. Norge uppges nu ha problem med resistensrisk och en norsk professor, Steinar Westin, professor i samhällsmedicin, uttalade sig i veckan om riskerna för konsumenterna. Norska motsvarigheten till svenska Livsmedelsverket kämpar med att få bort MRSA ur de besättningar där resistensen konstaterats och tror att man ska lyckas. Det professorn varnar för är dock gränshandeln i Sverige, där stora volymer billigt danskt griskött säljs till norrmännen. -Vi kan få in resistensproblemen bakvägen, säger han.
Som om inte de problemen räcker för att skrämma konsumenterna. Ett holländskt foderföretag har lyckats förorena stora volymer grisfoder med en helt förbjuden antibiotika, furazolidone. Fodret har sålts i flera länder. 50 000 grisar ska slås ut, enligt EU-lag.
Fuskare i Tyskland med riggade piiser på korv har nu fått sin slutliga dom. 21 företag i en korvkartell ska nu betala böter på ca tre miljarder skr.
Det är mycket penger i kött. Kan man bara tjäna några ören per kilo, så blir det väldiga pengar. Det blir det även i böter! /LG 140725


Marknadskommentarer
HKScan Agri
-Sommaren håller i sig varav efterfrågan av grillprodukter består. Vi höjer slaktplanen även nästa vecka av gris varav levandelager fortsätter att minska.
Notering oförändrad vecka 31.

KLS Ugglarps
Marknaden är relativt oförändrad, jämfört med föregående vecka.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det har varit ännu en bra vecka. Det är mycket folk på västkusten. Nu kan vi inte klaga.
-Slakten är nära balans, med endast ett litet antal oslaktade.

Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Grillprodukterna går fortsatt starkt. Vi producerar för högtryck. Det är riktigt roligt när det är så här bra fart.
-Priserna är oförändrade.

Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Det är lite lugnare nu mitt i semestern. Det påverkar inte försäljningen av griskött så mycket, utan mer för nöt. Det är givetvis inte samma drag i försäljningen av grilldetaljer här i inlandet som utefter kusterna. När det är så här varmt, så hämmas grillningen av detta.

Dahlbergs Slakt
Mikael Oldin: -Det är varmt och folk grillar, men det är fortfarande lika mycket karré, filé och kotlett på grisen. Grilldetaljer är således inga problem att sälja, men charkråvaran är lika jobbig som tidigare. Charkindustrin borde först köpa det svenska som finns, sedan komplettera med import.
-Gris styckar vi alltså med full kapacitet, trots semestrarna, men styckningen av nöt har gått ner på halvfart. Nöt kan utan vidare lagras ute på gräsbetet några månader, medan grisarna måste slaktas när de är färdiga för slakt.
-Bemanningen under semestrarna kommer från bemanningsföretag och det är mest yrkesfolk från Tyskland, Irland och en del andra länder. Där har man ofta senare semestrar. Vi kör 8 veckor med en del inhyrd personal, så att de fast anställda får 4 veckor semester var. Styckarna från bemanningsföretag åker ofta runt till olika slakterier och fyller upp.
-Det är fortfarande lite slaktkö, men balans för smågrisarna.

Österbottens Kött
Stefan Saaristo: -

Sveriges Grisföretagare
Per-Göran Fjelkner: -Värmeböljan ligger som ett tjockt täcke över oss, vilket gör att grillarna går för högtryck på kvällarna. Frågan är bara hur länge det kommer att hålla i sig. Tänk på försäljningen av grillprodukter när ni går i era varma stallar så kanske det känns lite bättre.
Det känns dock som att priserna på gris i Sverige ligger på en avvaktande nivå. I veckan som gått har vi nåtts av nya varningar för den afrikanska svinpesten som nu även har konstaterats i en grisbesättning i Polen där det tidigare bara har varit på vildsvin.
I Nordamerika fortsätter viruset PEDv att sprida sig vilket leder till höjda köttpriser. Man undrar ju därför hur länge Ryssland skall hålla tillbaka importen från Europa.
Skörden är i full gång och priserna ser ut att vara lite fallande på fodervete på grund av kvalitetsproblem i Tyskland. Även priserna på soja är sjunkande.

Danish Crown
Det är nu semestertider för de flesta som berörs av marknaden i Europa. Samtidigt är slakten i bl a Tyskland, Frankrike, Spanien och Danmark förhållandevis låg. Samlat ger detta en osäkerhet i marknaden med motstridande signaler.
Därför tror vi på stigande priser de kommande veckorna. Ännu syns dock inte något erkännande av den utvecklingen hos kunderna.
Priserna på framändar och skinka är stabila, medan karré och bog helt osedvanligt är under press nitt i säsongen som följd av stort utbud. För kotlett och bröst är situationen tillfredsställande, med god efterfrågan.
Baconmarknaden i England är stabil. Marknaden i Japan är tillfredsställande, med god efterfrågan, liksom det är stabila leveranser till Kina.
Ryssland är fortsatt stängt.

ISN, Tyskland
Prisfallet är stoppat, vi har nått botten
Marknaden för slaktgrisar är fortfarande lite skakig den är veckan. Det är tredje gången i rad Tyskland sänkt och hamnat på nivån för holländska, belgiska och österrikiska priserna. Som en spansk analytiker sa, Tyskland var epientrum för tsunamin. I Irland gick priset ner 3,8 cent. Minskningen blev 2,7 cent i Danmark. Som konsekvens av detta ligger nu Danmark på tredje plats bland de fem största grisländerna.
Det är anmärkningsvärt och otypiskt för den här tiden på pret, at spanska priset gick ned 2,5 cent. Det är dock betydligt måttligare än de sänkningar som vi ser i centrala Europa. Ändå, prisskillnaden mellan Spanien och Tyskland växer till 36,5 cent. Tyskland och Österrike sluter leden och rapporterar nu ungefär samma priser, 1,546 och 1,54 € per kg slaktvikt.
Frankrike stod emot den paneuropeiska trenden av svaghet. Trots franska nationaldagen höll men priset på 1,682 €, strax under den prisnivå som redan uppnåtts.
Trend för tyska marknaden: Enligt aktörer på marknaden, har marknaden för slaktgrisar lättat senaste dagarna. Den stimulans som behövs har kommit, trots de höga temperaturerna. Människor träffas och grillar och handeln köper in varor. Det ökar slakteriernas efterfrågan på slaktgrisar. Auktionen över internet visar att botten nåtts för den här gången.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

LRF:s misslyckade skyltkampanj
För några veckor sedan lanserade LRF en skyltkampanj som vi förtroendevalda ska ombesörja. Detta är rena fiaskot! Jag uppmanades att kontakta LRF för att beställa dessa skyltar. Då jag ringer till LRF så blir jag hängande i telefonväxeln och dessutom rundkopplad flera gånger. Det tog en kvart och resultatet blev noll och intet. Jag blev irriterad på växeltelefonisten.
Då kom jag att tänka på den gången jag hörde LRFs vd Anders Källström som på min fråga om hur många som jobbar på LRF centralt i Stockholm. Han svarade ”att ungefär hälften arbetar på LRF”. Då hade jag nog otur som ringer då dessa som arbetar tydligen är på semester.
Efter gjord beställning via internet och 10 dagar senare så blir jag aviserad att paketet är för stort att ta med hos lantbrevbäraren varför jag antingen får åka 6 mil enkel resa till Västerås eller försöka få kontakt med Post Nord som handhar paketet för att bestämma en tid då det passar Posten att leverera paketet. Det är bara det att det är omöjligt att nå Post Nord. Det kanske är som på LRF att hälften arbetar och dessa är på semester?
Uppgiften är alltför omständlig för att vi förtroendevalda ska arbeta ideellt med sånt här. Dessutom är kampanjen alltför sent igångsatt. Dessa skyltar skulle ha varit på plats strax efter vårbruket och inte nu då skörden har börjat! Ännu ett LRF-fiasko.
Jag tror att skyltarna som finns på posten får gå i retur till Anders Källström.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
D

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

L

Blogga du
också!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk. /LG

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 31

Partipriset (inte uppdaterat)
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 31 v 30 v 29 v 28
Skövde Plus** 75-99,9 15,00 15,00 15,00 15,00
Ginsten Slakteri 75,9-99,9 14,80 14,80 14,50 14,50
Dalsjöfors Nya 75-99,9 14,70 14,70 14,70 -
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 14,60 14,60 14,60 14,60
HKScan Agri *** 70-99,9 14,05 14,05 14,05 14,05
Lövsta Kött snitt 88 13,75 13,75 13,75 13,75
Dahlbergs 71-96,9 12,75 12,75 12,75 12,75
Dalsjöfors Kvalitet 75-99,9 12,30 12,30 12,30 12,00
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 12,00 12,00 12,00 12,00
Scan - SLS grund 75-96,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
överst överst överst överst
KLS Ugglarps
-
överst överst överst överst
Skövde Slakteri
-
överst överst balans balans
Dalsjöfors Slakteri
-
överst överst överst överst
Dahlbergs Slakteri
-
överst överst överst överst
Ginsten
överst balans överst överst
Gröna siffror = Överstående, Röda = Brist Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = Alla leverantörer har ett garantipris, se nedan. .
*** = Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, garantipriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr kg
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus** 75-99,9 15,00
Hela 2014Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 31 v 30 v 29
13,03 Danish Crown 70,0–93,9 dkr 10,60- 10,60- 10,80-
23,98 Nortura 67,1–90,0a nkr 22,00 22,00 22,00
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
11,90 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,29 1,29 1,29
14,30 Snellmans 80 – 105 euro 1,55 1,55 1,55
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 31 v 30 v 29 v 28 v 27
23 jul Landsnotering* euro euro euro euro euro
15,01 Tyskland, 56 % 1,63 1,60 1,67 1,75 1,78
14,55 D:o svenska*** 1,58 1,55 1,65 1,65 1,74
22 jul jämförbara**
17,96 England - 1,981 1,987 2,015 1,985
17,60 Spanien - 1,911 1,936 1,949 1,942
17,44 Italien - 1,894 1,851 1,838 1,808
15,47 Frankrike - 1,682 1,686 1,697 1,694
15,76 Tjeckien - - 1,712 1,737 1,720
14,85 Irland - 1,613 1,651 1,651 1,632
14,23 Tyskland - 1,546 1,616 1,696 1,726
15,59 Polen - - - 1,693 1,718
14,35 Danmark - 1,559 1,586 1,613 1,640
14,18 Österrike - 1,540 1,602 1,643 1,663
13,87 Belgien - 1,507 1,581 1,655 1,692
13,46 Holland - 1,462 1,528 1,614 1,652
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
Inte uppdaterat

- Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
21 juli
14 juli
7 juli
30 juni
Utbud
2935
2820
3050
2800
Sålda
2845
2550
950
2800
Medelpris, euro
1,65
1,63
1,75
1,82
Lägst
1,63
1,62
1,73
1,80
Högst
1,68
1,65
1,76
1,83
Medelpris, skr
15,19
15,04
16,20
16,67

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 8,00 kr, galtar 5,00 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 31 v 30 v 29 v 28
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 10,20 10,20
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,00 9,00 9,00 9,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 8,00 8,00 8,80 8,80
Ginsten 140,1 kg- 7,50 7,50 7,50 7,50
KLS Ugglarps 140- 7,10 7,10 7,10 7,10
Dahlbergs 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 6,15 6,15 6,15 6,15
HKScan Agri 140- 6,00 6,00 6,00 6,00
Skövde 140- 5,25 5,25 5,25 5,25
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 6,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 5,00 5,00 5,80 5,80
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Skriv kontrakt med oss! Vi betalar era suggleveranser kontant i förskott. Upp till 6 månaders leveranskontrakt.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,00, galtar 6,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 31 v 30 v 29
8,24
Danish Crown 129,9 kg- dkr 6,70 6,70 7,00
13,94
Nortura Fri vikta nkr 12,79 12,79 12,79
Finland
8,12
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
3,78
Österbottens Fri vikt, E euro 0,41 0,41 0,41
Tyskland
11,81
VEZG 56 % euro 1,28 1,28 1,28
Galtar
7,01
Danish Crown 109,9 kg- dkr 5,70 5,70 6,00
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 30 v 29 v 28 v 27 v 26 v 25 v 24
Pund
11,66
11,68
11,63
11,51
11,44
11,27
11,26
Dollar 6,84 6,82 6,78 6,71 6,73 6,62 6,69
Euro 9,21 9,23 9,26 9,16 9,18 9,02 9,06
Dansk 1,23 1,23 1,24 1,22 1,23 1,21 1,21
Norsk 1,10 1,10 1,10 1,08 1,09 1,10 1,11
Yen 6,75 6,72 6,68 6,58 6,62 6,51 6,55
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 31 v 30 v 29 v 28
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 17,00 17,00 17,00 17,00
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 16,75 16,75 16,75 16,75
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Dalsjöfors "Nya", 30 kg 530 530 530 -
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 480 480 480 480
HKScan Agri
Plus 30 kg 470 470 470 470
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri överst överst överst överst
Dalsjöfors Kött överst - - -
Dahlbergs Slakteri balans överst - -
Ginsten balans balans överst överst
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 31 v 30 v 29 v 28 v 27
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
276
Basis 7 kg 225 225 231 236 242
469
Basis 30 kg 382 382 390 399 407
282
SPF+Myc 7 kg 230 230 236 241 247
476
SPF+Myc 30 kg 387 387 395 404 412
287
SPF 7 kg 234 234 240 245 251
480
SPF 30 kg 391 391 399 408 416
986
Økologi 30 kg 802 802 808 814 821
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
719
25-kilos Helsegris 750 750 750 750 750
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
590
Klass S40, 30 kg* 64 64 64 64 64
Tyskland
500
VEZG 28 kg 54,30 57 59 61 61
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.