@-GRIS 22 augusti 2014
Senaste uppdatering gjord 25 augusti 23,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Grisgård
till salu
Helintegrerad produktion
28 suggor x 11 grupper
Mer info: www.damparp.se
Magnus Karlsson
Dämparp, 57895 Flisby
070-691 14 11
damparp@telia.com

Nu har vi tröttnat
Vi lägger av!
• Beg Ramsta tvättrobot
• 6 st 17 m3 glasfibersilos
m skruv & motorer
• Massor av beg & nytt
• Funki torrutfodring
• Flygt gödselpump,
renoverad för 40 000 i år.
• Doserare, elektronik,
ställdon  m m, m m.
0708-431 248 eller patrik@staket.com.

MELLANGÅRDS-
AVTAL
Slaktgrisproducent sökes för mellangårdsavtal i Skåne, Blekinge eller södra Halland. Slaktgrisleverans till KLS Ugglarps.
Vi producererar ca 200 smågrisar per vecka, strax
utanför Hässleholm.
För mer info:
Frederik Nilsson
070-325 65 50 ,
frederik.nilsson@swipnet.se

Slaktsvins-
stall uthyres

1200 platser, 3 avdelningar, blötutfodring, nyare inredning
vid Klippan, Skåne
443030@telia.com
070-4955578

Senaste nytt om marknaden och priser
Kanske en öppning till Ryssland?
I Europa är det knappast några prisrörelser på slaktgrisar alls och det är det inte heller i Sverige v 35. Däremot fick vi en första signal om att det kanske blir viss uppluckring i det ryska embargot mot import av livsmedel från EU och USA. Detta av en anledning som som i varje fall inte jag tänkt på tidigare, att bristen på mat genom tiderna fällt mäktigare despoter än Putin. Det är nog inte hunger den här gången, utan mer att rika ryssar inte får sin lax som omväxling till kaviaren. Ryssland producerar endast 5 % av den lax man äter och just lax nämns som ett livsmedel som kan släppas loss ur embargot. Grisköttet har också stiget kraftigt i pris i Ryssland och därför kan det tänkas att importen kan tas upp igen. Vi får hoppas på det. Man hänvisar just till att importstoppet påverkat priserna för konsumenterna för mycket. Det kan sänka Putins popularitet.
Men det rör sig även i Kina. Kina har stoppat leveranserna av griskött från sex köttföretag i USA pga spår av tillväxtstimulerade medel, skriver Agra Europe. I fortsättningen krävs intyg från oberoende kontrollorgan att inget Rakopamin använts. Hur stora volymer som blockeras framgår inte, men importen av griskött från USA var första halvåret 155000 ton till ett värde av 318 milj dollar.
Snaran dras även åt kring länder som inte får bukt med MRSA. Det kan bli riktigt dyrt för t ex Danmark att försumma att ta itu med detta problem. Ännu ser vi inget av någon kampanj mot t ex danskt och tyskt griskött i årets valrörelse. Flera partier, och även LRF, flaggade efter EU-valet för att fortsätta kampen mot import av griskött från MRSA-länder.
Ännu har det inte varit något större drag i valrörelsen. Alla verkar lite trötta och avslagna efter sommaren och även efter en ganska rolig och ovanligt livlig kampanj inför EU-valet. /LG 140822


Marknadskommentarer
HKScan Agri
Nu har vädret slagit om och hösten har gjort sitt intåg och därmed är grillsäsongen slut för denna gång. Annars en oförändrad marknad, god efterfrågan på bland annat kotlett.


KLS Ugglarps
Marknaden är relativt oförändrad, jämfört med föregående vecka.


Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Affärerna präglas nu av skolstarten, med efterfrågan på ett annorlunda sortiment än på sommaren. Grillprodukterna minskar i försäljning, men ännu grillas det en del.
-Vädret är inte det bästa för grillning, med stora regnmängder tidvis.Tack och lov ligger slakteriet högt i terrängen, men en av våra närmaste orter är Getinge, som omtalas i medierna för svåra översvämningar även inne i samhället.
-Både slakten och smågrisarna är i balans.


Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Situationen är väldigt lik föregående vecka. Fortsatt bra försäljning men press på charkråvaran.


Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Veckan för skolstarten är en av de bästa veckorna under året, när skolkökens kylar ska fyllas upp. Vi bor i ett färsätande land och alla slag av färs går bra just nu. Grytbitar är också en stor produkt.
-Exporten är som alla förstår inget vidare. Det är också stiltje för exporten i Europa. Flera miljoner kilo griskött ligger i fryslagren och det var ju tänkt att mycket skulle säljas till Ryssland, när man väntades släppa på importstoppet pga svinpesten. Nu blev det tvärtom ännu svårare att komma till tals med ryssarna, när de politiska sanktionerna började.
-Jag kommer just från Norge, där jag sålt svinnjurar. Vissa speciella sortiment går till Norge, till och från. Jag kollade samtidigt gränshandeln och såg mycket irländskt, tyskt och holländskt kött. Givetvis även en del svenskt, men billigt importerat såldes i stora volymer.
-Det har regnat omåttligt mycket i västra Sverige. Mina egna köttdjur står just nu på en kulle omfluten av vatten från ett litet vattendrag. De som talade om rekordskörd nyligen, borde ha väntat med uttalandena i medierna till skörden är bärgad. Vi kommer att få fodervete i höst, så det räcker och blir över.


Dahlbergs Slakt
Mikael Oldin: -Det har varit en bra vecka med bra volymer framför allt till storköken. Växlingen av produkter styrs både av årstiden och väderleken. Men vi tyngs av låga priser på charkråvaran. Om några veckor börjar även kokköttet och rimmade produkter röra sig. Det brukar inträffa ca vecka 37 - 38.
-Det är balans i slakten och ett litet överskott på smågrisar.


Österbottens Kött
Stefan Saaristo: -Höstsäsongen innebär ändrat mönster i konsumtionen. Skolorna har varit igång två veckor nu.


Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:


Danish Crown
De europeiska marknaderna börjar nu äntligen komma igång efter sommaren.
Vi ser stabil efterfrågan på de flesta detaljer, men fortsatt låg prisnivå.
Marknaden för bacon i England är stabil, med god efterfrågan till oförändrade priser.
Försäljningen är oförändrad till tredje land.


ISN, Tyskland
Små marknadsrörelse i EU
Inte heller den här veckan avviker EUs grispriser från den raka mittfåran. Rapporterna från de europeiska länderna visar på balanserad marknad mycket små prisrörelser och oförändrat tyskt grispris. De tyska slakterierna klagar fortsatt över en otillfredsställande kötthandel, men de slaktgrisar som bjuds ut säljs utan problem. Det har således inte varit något som motiverat en prisjustering. Därför är även de österrikiska, nederländska, danska och belgiska marknadernas priser oförändrade.
I Frankrike kan vi se en svagt positiv trend. Det genomsnittliga priset steg en cent på senaste Plerin-auktonen. Generellt sett har utbudet av slaktgrisar varit under snittet, men även efterfrågan har varit lägre tidvis. I Spanien fick priset sänkas denna vecka med en cent. Spanska slakterierna har klagat flera veckor över att spanska priserna inte harmonerat med priserna i övriga EU.
Trend för tyska marknaden: Tyvärr finns ingen antydan om att köttmarknaderna ska bli bättre under denna vecka. Tillgång och efterfrågan kan därför väntas balansera nästa vecka och ännu en gång torde priset bli oförändrat.


Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!


Grisgeneralen
Klicka HÄR

Dafgårds borde skämmas!
Vid en undersökning av djupfrysta färdigrätter så ser jag att Dafgårds hårdlanserar svenska rätter. T ex Jennys kåldolmar, Karins lasagne, Farfars köttbullar, Wallenbergare, osv. Detta gör man utan en gnutta svenskt kött i rätterna. Man importerar kött och fläsk därifrån det är som billigast.
Man får vad man betalar för, dvs vad vet man om antibiotika och hormonstatus samt förekomsten av MRSA och salmonella i skräpet de importerar. En delegation svenska bönder var på Irland och då ställde irländaren frågan om vi är mycket fattiga i Sverige eftersom flera av de svenska kunderna köpte de sämsta kvaliteterna som ingen vill ha på brittiska öarna.
För mig är det förvånande att en så redig karl som kocken Leif Mannerström lånar ut sig till detta företag, Dafgård. Det är väl pengarna som hägrar?
Min förhoppning är att Dafgårds produkter är bannlysta på matborden hos livsmedelsproducerande människor! I händelse av att vi återigen får stängda gränser för köttimport så skall absolut inte Dafgårds få köpa så mycket som en grisfot!
Svensk mat ger jobb och öppna landskap i Sverige.


Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
Återträff i glesbygd
Förra veckoslutet hade min agronomklass från Ultuna 1952 en tvådagars återträff i Emmaboda, Småland. Av de ursprungliga 52 studenterna deltog 12, några med fruar.
Varför träffas i Emmaboda och vad har mötet med GRIS att göra? Jo, dels är två av oss uppfödda på småbruk i det som nu är Emmaboda storkommun, dels är trakten intressant som exempel på en landsbygd som tagit chansen att mot alla odds överleva, precis som man gjort i kriser sedan medeltiden.
Här finns förvånansvärt mycket av lärorik historia och kultur; en 1000-årig riksgräns mot Danmark (Blekinge), minnen av lokala bondefreder vid Furs gränsbro under kungarnas och herrarnas många krig, Dackefejden, massutvandringen till USA, underlaget till Vilhelm Mobergs hela författarskap inklusive senare filmer och musikaler samt en rekonstruerad stenåldersby. Grisarna då? De år borta, liksom mjölkkorna och ersatta av betesdjur (två större besättningar med Highland Cattle och Hereford) och fritidshästar och så skulle Eskil Erlandsson komma till bygdegården på onsdag och prata vildsvin. För vildsvin finns i allt större mängder i de mörka skogarna.
På vår bussresa i strålande solsken längs Lyckebyån i Nils Dackes och Mobergs fotspår hörde jag kommentaren, varför utvandrade man från dessa trakter, här är ju så vackert. Ja vackert är det i dag i många av byarna med gamla och nya väl underhållna bostäder från vilka dagens ungdom pendlar till jobb. Men som det står på minnesstenen vid Raskens torp i Moshult, där Moberg föddes: "här levde folket i hans diktning sitt liv i fattigdom och stolthet, förnedring och storhet, ur dess magra jord tog de sin torftiga näring" . Karl Oskar och Kristina från Duvemåla fann en djupare matjord i Minnesota, dit ett par tusen utvandrade under perioden 1850 - 1930. Nu har utvandrabygden blivit hembygd för nästan lika många inflyttande nya svenskar.
De stora arbetsgivarna är främst Xylems (Flygt) pumpar, Emmaboda kommun och Södra Timber. Flygt sattes i gång 1901 av smeden Peter Alfred Stenberg som med en familj på 10 söner och en dotter och flitigt folk i bygden byggde upp ett världsföretag för dränkbara pumpar. Familjen Stenberg har visat att man inte behövde utvandra för att "komma upp sig". Timber Södra (Geijers sågverk) startades i början av 1900-talet av Alfred Petersson (Geijer), som blivit smått förmögen efter några år som guldvaskare i Klondyke, Alaska. En stor del av den nu tynande glasindustrien byggdes också en gång upp av lokala förmågor och med bygdens resurser, förstärkta med inhyrda konstnärer, formgivare och invandrade glasmästare.
I dag lockar Emmaboda med bl a gymnasieutbilning direkt anpassad till Xylems behov av högutbildad arbetskraft, välordnad barnomsorg, utbyggd åldringsvård, vårdcentral, bostäder, tomter och lokaler för småindustri, goda kommunikationer (nyligen kraftigt upprustad järnväg till de närliggande städerna Kalmar, Växjö och Karlskrona), fritidsfiske i någon av de 105 sjöarna och en bygd rik på kulturella och historiska upplevelser.


Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Kraftsamla kring att friska djur inte behöver antibiotika
Gårdagens nätverksmöte kring antibiotika klargjorde att det är väldigt mycket på gång inom området antibiotika till människor och djur och åtgärder för att motverka antibiotikaresistens. Internationellt agerar bl a både WHO, FAO, OIE, EU-kommissionen, EU-organ och enskilda länder, kunde Christina Greko, SVA rapportera. Även på nordisk basis har antibiotikaresistens prioriterats av nordiska ministerrådet. De europeiska och internationella konsumentorganisationerna har lagt sina positioner när det gäller antibiotika i produktionen av livsmedel. Det som oroar på svensk nivå är att vi genom omregleringen av apoteksverksamheten fått brister i försäljningsstatistiken. Man tappar 5 – 10 % av försäljningen av injektionsläkemedel (Svarm 2013). Dessutom klarar Sverige fortfarande inte av att kartlägga förbrukningen på djurslags – och gårdsnivå. Det är skamligt att inte svenska veterinärer rapporterar in behandlingsdata till Jordbruksverket, som man är skyldig att göra. Här ligger Tyskland, Danmark och Nederländerna långt före.
Om man skummar vad som är på gång så gäller fortfarande mycket kontroll av förbrukning, kartläggning av antibiotikaresistens och ”prudent use”. Men för att på sikt klara av en av antibiotika oberoende djurhållning, krävs ett systemskifte. Vi måste få friska djur utan generell antibiotikabehandling. Den målsättningen fanns med i LRFs antibiotikapolicy från 1981 (reviderad 1995): ”Målsättningen är en uthållig djurhållning, som så långt möjligt är oberoende av insatser av läkemedel”. Det finns uppfödningssystem som är tydligt antibiotikaberonde, som intensiv gödkalvsproduktion, som bygger på att man hämtar kalvar från stora delar av EU. Detta gäller också många av USAs feed-lots system, där djur transporteras, blandas i stora grupper. Man frågar sig hur Nederländerna kan minska sin antibiotikaförbrukning med 50 % utan att egentligen ändra så mycket i uppfödningssystemen. Det visar sig att man tillämpat en kraftig överbehandling med antibiotika. Så man hankar sig fram med sina intensiva system utan att tappa i produktivitet. Och det gäller väl sannolikt också Danmark.
EUs djurhälsolagstiftning har som motto: ”Prevention is better than curing”. Och det handlar inte bara om att vaccinera bort sjukdomar. Om vi ska kraftsamla kring något i Sverige, kanske det är just att få acceptans för att man måste satsa på friska djur för att bli mer oberoende av antibiotika. Och friska djur uppnås genom förebyggande djurhälsovård, avel, foder, miljö, skötsel, smittskyddsåtgärder och mycket, mycket mer. Det innebär sannolikt mindre intensiva system som kan innebära högre produktionskostnader. Billig mat har ett pris.


Blogga du
också!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.


Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 35

Partipriset (inte uppdaterat)
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 35 v 34 v 33 v 32
Skövde Plus** 75-99,9 15,00 15,00 15,00 15,00
Ginsten Slakteri 75,9-99,9 14,80 14,80 14,80 14,80
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 14,80 14,80 14,80 14,60
Dalsjöfors Nya 75-99,9 14,70 14,70 14,70 14,70
HKScan Agri *** 70-99,9 14,30 14,30 14,30 14,30
Lövsta Kött snitt 88 13,75 13,75 13,75 13,75
Dahlbergs 71-96,9 12,75 12,75 12,75 12,75
Dalsjöfors Kvalitet 75-99,9 12,30 12,30 12,30 12,30
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 12,00 12,00 12,00 12,00
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- överst överst överst
KLS Ugglarps
-
- överst överst överst
Skövde Slakteri
-
balans balans balans överst
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri
-
balans balans balans balans
Ginsten
balans balans balans balans
Gröna siffror = Överstående, Röda = Brist Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = Alla leverantörer har ett garantipris, se nedan. .
*** = Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, garantipriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr kg
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus** 75-99,9 15,00
Hela 2014Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 35 v 34 v 33
13,03 Danish Crown 70,0–93,9 dkr 10,60- 10,60- 10,60-
23,98 Nortura 67,1–90,0a nkr 23,20 22,70 22,0
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
11,84 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,29 1,29 1,29
14,22 Snellmans 80 – 105 euro 1,55 1,55 1,55
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 35 v 34 v 33 v 32 v 31
22 aug Landsnotering* euro euro euro euro euro
14,94 Tyskland, 56 % 1,63 1,63 1,63 1,63 1,63
14,21 D:o svenska*** 1,55 1,55 1,55 1,55 1,58
19 aug jämförbara**
17,62 Italien - 1,922 1,925 1,930 1,923
17,10 Spanien - 1,865 1,876 1,889 1,895
16,49 England - 1,799 1,860 1,873 1,958
14,90 Frankrike - 1,625 1,642 1,632 1,643
15,02 Tjeckien - - 1,638 1,651 1,662
14,98 Irland - - 1,632 1,632 1,632
14,46 Tyskland - 1,576 1,576 1,576 1,576
14,48 Polen - - - - 1,578
14,32 Danmark - 1,560 1,560 1,560 1,559
14,17 Belgien - 1,544 1,544 1,544 1,532
14,13 Österrike - 1,540 1,540 1,540 1,540
13,68 Holland - 1,491 1,491 1,491 1,491
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
Inte uppdaterat

- Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
12 aug
5 aug
28 juli
21 juli
Utbud
3120
3120
2990
2935
Sålda
1505
2140
2990
2845
Medelpris, euro
1,66
1,67
1,71
1,65
Lägst
1,65
1,65
1,68
1,63
Högst
1,68
1,69
1,73
1,68
Medelpris, skr
15,22
15,39
15,74
15,19

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 8,50 kr, galtar 5,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 35 v 34 v 33 v 32
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 10,20 10,20
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,00 9,00 9,00 9,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 8,50 8,50 8,50 8,50
Ginsten 140,1 kg- 7,50 7,50 7,50 7,50
KLS Ugglarps 140- 7,10 7,10 7,10 7,10
Dahlbergs 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 6,15 6,15 6,15 6,15
HKScan Agri 140- 6,00 6,00 6,00 6,00
Skövde 140- 5,25 5,25 5,25 5,25
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 6,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 5,50 5,50 5,50 5,50
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Skriv kontrakt med oss! Vi betalar era suggleveranser kontant i förskott. Upp till 6 månaders leveranskontrakt.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,00, galtar 6,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 35 v 34 v 33
8,24
Danish Crown 129,9 kg- dkr 6,70 6,70 6,70
13,94
Nortura Fri vikta nkr 13,19 12,99 12,99
Finland
8,12
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
3,78
Österbottens Fri vikt, E euro 0,41 0,41 0,41
Tyskland
11,81
VEZG 56 % euro 1,28 1,28 1,28
Galtar
7,01
Danish Crown 109,9 kg- dkr 5,70 5,70 5,70
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 34 v 33 v 32 v 31 v 30 v 29 v 28
Pund
11,46
11,47
11,61
11,64
11,66
11,68
11,63
Dollar 6,91 6,87 6,89 6,88 6,84 6,82 6,78
Euro 9,17 9,18 9,22 9,21 9,21 9,23 9,26
Dansk 1,23 1,23 1,23 1,23 1,23 1,23 1,24
Norsk 1,11 1,11 1,10 1,10 1,10 1,10 1,10
Yen 6,66 6,70 6,73 6,68 6,75 6,72 6,68
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 35 v 34 v 33 v 32
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 17,00 17,00 17,00 17,00
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 16,75 16,75 16,75 16,75
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Dalsjöfors "Nya", 30 kg 540 540 540 540
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 480 480 480 480
HKScan Agri
Plus 30 kg 480 480 480 480
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri balans balans överst överst
Dalsjöfors Kött brist överst överst överst
Dahlbergs Slakteri överst överst överst överst
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 35 v 34 v 33 v 32 v 31
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
280
Basis 7 kg 228 228 227 225 225
474
Basis 30 kg 386 386 385 382 382
286
SPF+Myc 7 kg 233 233 232 230 230
480
SPF+Myc 30 kg 391 391 390 387 387
291
SPF 7 kg 237 237 236 234 234
485
SPF 30 kg 395 395 394 391 391
986
Økologi 30 kg 802 802 802 802 802
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
719
25-kilos Helsegris 750 750 750 750 750
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
586
Klass S40, 30 kg* 64 64 64 64 64
Tyskland
476
VEZG 28 kg 52 54 54 54 54,30
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.