@-GRIS 5 september 2014
Senaste uppdatering gjord 11 september 11,50
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Nu har vi tröttnat
Vi lägger av!
• Beg Ramsta tvättrobot
• 6 st 17 m3 glasfibersilos
m skruv & motorer
• Massor av beg & nytt
• Funki torrutfodring
• Flygt gödselpump,
renoverad för 40 000 i år.
• Doserare, elektronik,
ställdon  m m, m m.
0708-431 248 eller patrik@staket.com.

MELLANGÅRDS-
AVTAL
Slaktgrisproducent sökes för mellangårdsavtal i Skåne, Blekinge eller södra Halland. Slaktgrisleverans till KLS Ugglarps.
Vi producererar ca 200 smågrisar per vecka, strax
utanför Hässleholm.
För mer info:
Frederik Nilsson
070-325 65 50 ,
frederik.nilsson@swipnet.se

Slaktsvins-
stall uthyres

1200 platser, 3 avdelningar, blötutfodring, nyare inredning
vid Klippan, Skåne
443030@telia.com
070-4955578

Senaste nytt om marknaden och priser
KLS Ugglarps och Dalsjöfors höjer 20 öre v 37
Både Dalsjöfors och KLS Ugglarps höjer priset på slaktgrisar 20 öre v 37. KLS Ugglarps får därmed Sveriges högsta grispris. Skövde ligger också på 15 kr, men som garantipris vilket inkluderar Guldgris och tillägg, medan det finns ytterligare tillägg att hämta hem hos KLS Ugglarps, om jag fattat det rätt. Vi kan nu i alla fall se att priserna är på väg uppåt. Det finns flera orsaker till detta, men en är att efterfrågan på svenskt griskött troligen stiger. Det har varit en bra grillsäsong och den goda efterfrågan under grillsäsongen fortsätter nu i höst. Det är ingen som säkert vet ännu, men slaktarna tror att det är fler konsumenter som väljer svenskt kött i höst än tidigare. Som bekant har även handeln tagit initiativ till ökning av försäljningen av svenskt kött. Det var ju flera handlare som gick ut i pressen och sa att man skulle göra så.
En annan orsak är att det nu är balans i slakten, nästan. Slaktköerna är i det närmaste utraderade.
Jag tycker inte att det varit samma drag i höstens valrörelse, som i vårens. EU-valet var en riktigt rolig valrörelse, med varierande frågor i debatten. Nu är det samma frågor hela tiden, jobben, vården, osv. Centern lovade att hålla liv i frågan om svenskt kött och då särskilt antibiotikafrågan, eller rättare sagt MRSA. Det har varit ganska tyst sedan både centern och de flesta partierna använde Danmark som slagträ i debatten, men nu vill centern ha en global kommission mot antibiotikaresistens, samt sätta ett gemensamt nordiskt mål att bli världsledande i restriktiv antibiotikaförskrivning. Vi får se om väljarna, och medierna, tänder på dessa budskap.
I Danmark har MRSA-frågan inte svalnat, utan i stället blivit än hetare. Danske jordbruksministern vill förbjuda studiebesök på alla danska grisgårdar, eftersom man inte vet vilka som inte är smittade. Intresseorganisationen Landbrug & Fødevarer ställer upp på förbudet tills vidare. Det är populärt hos skolorna i Danmark att besöka grisgårdar.
Veckans händelse är nog i alla fall att Dahlbergs Slakteri säljs och lämnar den släkt som startade slakteriet för 126 år sedan. Köpare är Bo Rydlinger, Göteborg, genom nybildade DB Mat AB. Han är inte alls i slaktbranschen, men många andra branscher, och kallar in Håkan Alqvist som vd, som har mer erfarenhet. Vi känner Håkan mest som delägare i SLP Pärson tillsammans med Jan-Peter Pärson och Bo Stendahl. De gjorde succé med Tunna Skivor. Håkan säger att både han och Bo Rydlinger är taggade att bygga vidare på Dahlbergs erfarenheter och traditioner. Läs mer om affären på www.Grisportalen.se
Ett upplyft ögonbryn blev det också för Fredrik Reinfeldts uttalande i Land att vi "Kan behöva lätta på djurskyddet", samt vidta åtgärder för att underlätta för svensk grisproduktion att konkurrera med omvärlden. /LG 140905

Serverproblemet
Det går fortfarande inte att skicka @-GRIS den gamla vanliga vägen. Den här gången prövar jag ett annat sätt. Hör av dig om det inte fungerar.
Ett provmail i veckan såg förförfärligt ut, med konstiga tecken i texten. Lars-Eric Larsson, tidigare vd i Avelspoolen och nu verksam i Australien hälsar och frågar om jag börjat ge ut @-GRIS till japaner.
En annan rolig kommentar är: Man blir lika vilsen i sitt jobb av att inte få läsa om grispriserna och marknaden varje vecka, som att tappa mobiltelefonen.
Tack för alla kommentarer!

Du kan själv hämta hem @-GRIS från GrisPortalen. Försök även med detta om det saknas text i @-GRIS.
Du kan även kolla på alla veckors @-GRIS genom att på www.Grisportalen.se gå in under @-GRIS i vänstra spalten. Där finns @-GRIS ända sedan 2004.


Marknadskommentarer
HKScan Agri
Ökad slakt och minskat leveandelager även vecka 37. Oförändrad marknad, god efterfrågan på bland annat kotlett och fläskfilé. Vi har ett tillfälligt utrymme för fler suggor till slakt under några veckor, se gärna över om du kan justera och öka eller tidigarelägga din anmälan.


KLS Ugglarps
Marknaden är relativt oförändrad, jämfört med föregående vecka.


Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det är fortfarande full rulle på försäljningen. Varför den håller i sig så bra efter semestrarna har vi inte analyserat ännu.
-Både slakt och smågrisförmedling är i balans.


Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Det har varit mycket bra försäljning denna vecka. Det mesta är slutsålt. Varför den goda försäljningen fortsätter så bra nu i höst vet vi inte. Men vi konstaterar att det nu är mer drag i svenskt kött. Det kan bero på debatten om antibiotika.


Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Det har varit bra försäljning även den här veckan. Troligen börjar konsumenterna köpa mer svenskt kött. Det är fortfarande endast några timmars slakt överstående, dvs näst intill balans.


Dahlbergs Slakt
Mikael Oldin: -


Österbottens Kött
Stefan Saaristo: -Det är normalt marknadsläge för hösten, inget sticker ut.
-Vi har fint väder i Finland och skördearbetet är inne på målrakan.


Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:


Danish Crown
De europeiska marknaderna är oförändrade denna vecka. Vi har press på skinka, men säljer dem brett i Europa till oförändrade priser.
Det samma gäller framändar och karré, medan bog är mer balanserat.
På marknaderna i tredje land är det jämn avsättning till Japan, medan det just nu är goda priser i Kina.


ISN, Tyskland
Endast små prisändringar i EU
Det är endast små ändringar i priserna på slaktgrisar den här veckan. Prisskalan går från oförändrat till svagt stigande priser i norra Europa, medan siffrorna är röda i södra. I fjol så här års var prisnivån väsentligt högre på en uppåtgående marknad.
Det blev lite ökad optimism i Tyskland den här veckan, när priset steg två cent. Huvudsakligen kom impulserna från Nordrhein-Westfalen, där kötthandeln drog igång lite bättre efter semestrarna. I kölvattnet kom så Belgien och Holland och drog tillbaka tidigare sänkningar..
Österrike följde inte med upp pga att man hade ganska stora volymer på marknaden. Danska priset blev oförändrat. Spanska och franska priserna sjönk något. Spanien är fortsatt ohotad etta bland de fem största grisländerna. Frankrike är nästan i nivå med Tyskland.
Trend för tyska marknaden: Stämningen är i grunden god och marknaden för slaktgrisar är i balans. De volymer som bjuds ut säljs nästan omedelbart av slakterierna. Ändå klagar slaktarna över bristen på inspiration på inhemska marknaden och givetvis även på exporten. Ser vi till dagens situation, torde priserna bli oförändrade v 37.


Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!


Grisgeneralen
Klicka HÄR

Vinstförbud i grisproduktionen?
Vi har inte kunnat undgå att höra käbblet i årets valrörelse. Inför EU-valet var det mycket populärt att tala om grisproduktion och hur förträfflig den är i Sverige. Varenda politiker utom möjligen folkpartisterna fanns i sångkören. Det var som pojkfotboll, dvs alla springer dit där bollen är.
Till riksdagsvalet har huvuddelen av sångkören tystnat och man talar mest om skolan och äldrevården. I dessa områden ska man tydligen fortsätta att utfordra folket med typ Dafgårds lågkvalitetsmat.
Vänsterns Sjöstedt lanserar vinstförbud inom vård och omsorg. Vinstförbud har vi haft inom grisnäringen i stort sett sedan slutet av 90-talet. Det har våra slakterier ihop med handeln sett till. Politikerna har hejat på och även lämnat sina pålagor genom olika typer av lagar och föreskrifter.
Vem ska man då tro på inför valet??. Rösta efter din övertygelse på något som skadar jordbruket så lite som möjligt.
Svensk mat ger jobb och öppna landskap i Sverige!


Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
Å.


Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Det ska vara lätt och roligt att göra rätt!
Att det ska vara lätt att göra rätt kommer från Sveriges Konsumenters livsmedelsstrategi. Men att det också ska vara roligt kommer från Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, för den som mot förmodan inte vet. Jag har varit på releasen på hans bok ” Vår tid är nu”. En spännande och inspirerande timme. Jag kan inte ge någon recension av boken, eftersom den tog slut innan jag hann fram i kön. Svante är hoppfull men otålig, när det gäller åtgärder för att minska klimatpåverkan och förbättra miljön. Det går för långsamt och vi har för fega politiska ledare.
Det är lättare att få pengar till jobb än till klimatåtgärder. Öka tjänstesektorn, som ger mindre klimatpåverkan (känner igen budskapet från Stefan Edman 2005, Hållbara laster). Man är räddare för klimatpolitik än för klimathot. Ändå är klimatfrågan något som oroar väldigt många. Lagom mycket ångest är bra eftersom det kan leda till befrielse. Befrielsefasen serverar lösningar. Att göra det vi längtar efter!
Det finns mängder med exempel på att vi har ändrat värderingar. Det var inte så farligt att ta bort agan, gå över till högertrafik, införa bilbälteskrav och trängselskatter. Solel är skojigt – att göra det vi längtar efter! Miljönytta som status! Politikerna, inte minst finansdepartementet, bygger sina beslut på modeller och prognoser, som ofta leder fel. Teknikutvecklingen och värderingar går ofta fortare än modeller. Nej låt Sverige och EU gå före i klimatarbetet, så får USA stå där med sin gamla teknik. Vi måste gå mot klimatsmart konsumtion. Köttkonsumtionen och flyget är något vi måste jobba med. Men även stadspolitik är viktig och gav exemplet Bogota i Colombia.
Vi och det gäller även miljörörelsen har fixerat oss alldeles för mycket på tillväxt, vilket skapat låsningar ansåg förra miljöministern Lena Sommerstad (S). Miljö – och klimatfrågorna berör många politikområden. Det är roligt och möjligt att göra saker tillsammans sa Lena. Andreas Carlgren, också f d miljöminister ©, tyckte att boken var full av inspiration. Jordbruket är knäckfrågan och LRF och Naturskyddsföreningen borde hitta varandra på djupet (inte bara i enskilda debattartiklar). På EU-nivå är LRF professionellt och uppfattas som mycket radikalt. Vi måste bl a minska köttkonsumtionen sa Andreas. Politik är ett nollsummespel. Det gäller att få röster och bli återvald om fyra år. Konsumtionen är en av de svåra frågorna. Marknaden är bra på mycket, men inte rättvisa. Marknaden kan inte styra de värden, som ska styra oss mot framtiden. Men att göra mat dyrare är politiskt svårt sa Andreas. Man kan sänka skatten på tjänstesektorn, ställa miljökrav på ROT och öka landsbygdsstödet. Hitta vägar förbi Borg!


Blogga du
också!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.


Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 37

Partipriset (inte uppdaterat)
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 37 v 36 v 35 v 34
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 15,00 14,80 14,80 14,80
Skövde Plus** 75-98 15,00 15,00 15,00 15,00
Dalsjöfors Nya 75-99,9 14,90 14,70 14,70 14,70
Ginsten Slakteri 75,9-99,9 14,80 14,80 14,80 14,80
HKScan Agri *** 70-99,9 14,30 14,30 14,30 14,30
Skövde Plus** 75-98 15,00 15,00 15,00 15,00
Lövsta Kött snitt 88 13,75 13,75 13,75 13,75
Dahlbergs 71-96,9 12,75 12,75 12,75 12,75
Dalsjöfors Kvalitet 75-99,9 12,30 12,30 12,30 12,30
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 12,60 12,00 12,00 12,00
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
överst överst - överst
KLS Ugglarps
-
balans - - överst
Skövde Slakteri
-
balans balans balans balans
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri
-
balans balans balans balans
Ginsten
balans balans balans balans
Gröna siffror = Överstående, Röda = Brist Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = Alla leverantörer har ett garantipris, se nedan. .
*** = Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, garantipriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr kg
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* 75-98 15,00
Hela 2014

* Garantipriset gäller Guldgris och alla tillägg och är därmed inte helt jämförbart med andra priser.



Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 37 v 36 v 35
13,03 Danish Crown 70,0–93,9 dkr 10,60- 10,60- 10,60-
26,32 Nortura 67,1–90,0a nkr 23,50 23,20 23,20
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
11,88 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,29 1,29 1,29
14,27 Snellmans 80 – 105 euro 1,55 1,55 1,55
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 37 v 36 v 35 v 34 v 33
3 sep Landsnotering* euro euro euro euro euro
15,19 Tyskland, 56 % 1,65 1,65 1,63 1,63 1,63
14,21 D:o svenska*** - - 1,55 1,55 1,55
1 sep jämförbara**
16,82 England - 1,827 1,803 1,799 1,860
16,78 Spanien - 1,822 1,847 1,865 1,876
16,44 Italien - 1,786 1,829 1,922 1,925
14,77 Frankrike - 1,604 1,622 1,625 1,642
14,88 Tjeckien - - 1,616 1,619 1,638
14,69 Tyskland - 1,596 1,578 1,576 1,576
14,36 Danmark - 1,560 1,560 1,560 1,560
14,32 Irland - 1,555 1,555 1,594 1,632
14,42 Polen - - - 1,566 1,580
14,22 Belgien - 1,544 1,532 1,544 1,544
14,18 Österrike - 1,540 1,540 1,540 1,540
13,73 Holland - 1,491 1,481 1,491 1,491
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
Inte uppdaterat

- Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.



Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
2 sep
26 aug
12 aug
5 aug
Utbud
3390
3868
3120
3120
Sålda
3045
3507
1505
2140
Medelpris, euro
1,68
1,67
1,66
1,67
Lägst
1,65
1,63
1,65
1,65
Högst
1,69
1,68
1,68
1,69
Medelpris, skr
15,47
15,28
15,22
15,39

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 8,50 kr, galtar 5,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 37 v 36 v 35 v 34
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 10,20 10,20
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,00 9,00 9,00 9,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 8,50 8,50 8,50 8,50
Ginsten 140,1 kg- 7,50 7,50 7,50 7,50
KLS Ugglarps 140- 7,10 7,10 7,10 7,10
Dahlbergs 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 6,15 6,15 6,15 6,15
HKScan Agri 140- 6,00 6,00 6,00 6,00
Skövde 140- 5,25 5,25 5,25 5,25
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 6,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 5,50 5,50 5,50 5,50
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Skriv kontrakt med oss! Vi betalar era suggleveranser kontant i förskott. Upp till 6 månaders leveranskontrakt.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,00, galtar 6,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 37 v 36 v 35
8,24
Danish Crown 129,9 kg- dkr 6,70 6,70 6,70
14,88
Nortura Fri vikta nkr 13,29 13,19 13,19
Finland
8,26
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
3,77
Österbottens Fri vikt, E euro 0,41 0,41 0,41
Tyskland
11,78
VEZG 56 % euro 1,28 1,28 1,28
Galtar
7,01
Danish Crown 109,9 kg- dkr 5,70 5,70 5,70
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 37 v 35 v 34 v 33 v 32 v 31 v 30
Pund
11,52
11,50
11,46
11,47
11,61
11,64
11,66
Dollar 7,00 6,93 6,91 6,87 6,89 6,88 6,84
Euro 9,21 9,15 9,17 9,18 9,22 9,21 9,21
Dansk 1,23 1,23 1,23 1,23 1,23 1,23 1,23
Norsk 1,12 1,12 1,11 1,11 1,10 1,10 1,10
Yen 6,68 6,68 6,66 6,70 6,73 6,68 6,75
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 37 v 36 v 35 v 34
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 17,00 17,00 17,00 17,00
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 17,25 17,25 17,25 17,25
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Dalsjöfors "Nya", 30 kg 540 540 540 540
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 480 480 480 480
HKScan Agri
Plus 30 kg 480 480 480 480
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - - - -
KLS Ugglarps balans - - -
Skövde Slakteri balans balans balans balans
Dalsjöfors Kött brist brist brist överst
Dahlbergs Slakteri överst överst överst överst
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 37 v 36 v 35 v 34 v 33
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
292
Basis 7 kg 238 228 228 228 227
489
Basis 30 kg 398 386 386 386 385
298
SPF+Myc 7 kg 243 233 233 233 232
495
SPF+Myc 30 kg 403 391 391 391 390
203
SPF 7 kg 247 237 237 237 236
500
SPF 30 kg 407 395 395 395 394
966
Økologi 30 kg 786 802 802 802 802
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
719
25-kilos Helsegris 750 750 750 750 750
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
589
Klass S40, 30 kg* 64 64 64 64 64
Tyskland
454
VEZG 28 kg 49,30 52 54 54
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.