@-GRIS 3 oktober 2014
Senaste uppdatering gjord 10 oktober 14,10
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Nu har vi tröttnat
Vi lägger av!
• Beg Ramsta tvättrobot
• 6 st 17 m3 glasfibersilos
m skruv & motorer
• Massor av beg & nytt
• Funki torrutfodring
• Flygt gödselpump,
renoverad för 40 000 i år.
• Doserare, elektronik,
ställdon  m m, m m.
0708-431 248 eller patrik@staket.com.

MELLANGÅRDS-
AVTAL
Slaktgrisproducent sökes för mellangårdsavtal i Skåne, Blekinge eller södra Halland. Slaktgrisleverans till KLS Ugglarps.
Vi producererar ca 200 smågrisar per vecka, strax
utanför Hässleholm.
För mer info:
Frederik Nilsson
070-325 65 50 ,
frederik.nilsson@swipnet.se

Slaktsvins-
stall uthyres

1200 platser, 3 avdelningar, blötutfodring, nyare inredning
vid Klippan, Skåne
443030@telia.com
070-4955578

Senaste nytt om marknaden och priser
Tyska och danska priserna fortsätter sjunka kraftigt v 41
Det tycks inte vara någon ända på prissänkningarna i Tyskland och Danmark. V 41 sjunker priserna med 6 cent, resp 40 øre. Orsaken är ryska importstoppet, som nu börjar kännas. Det är väldigt gott om griskött i EU sedan länge och det blir allt mer.
-Priserna är nu nere på en sådan nivå att det går att exportera till fler marknader och EUs grismarknad kan avlastas, skriver Danish Crown. Problemet är dock att det tar ganska lång tid att komma in på nya marknader och USA, Kanada, m fl länder också söker nya marknader pga ryska importstoppet.
En dansk ekonom har räknat fram att prisfallet på lantbruksvaror såsom griskött, spannmål, minkskinn och mjölk är 5 - 6 miljarder dkr sedan 2013. Spannmål har gått ner 30 % och fortsätter falla. Minkpriserna har halverats.
Danska LRF, Landbrug & Fødevarer, publicerade helt nyligen en prognos över prisutvecklingen för danska slaktgrisar. Pga ryska importstoppet är den redan gammal. Analytiker Karsten Flemin trodde på 10 dkr sista kvartalet, men priset är redan idag nere på 9,40 dkr.
-Ryska importstoppet har skapat en marknad som är väldigt svår att förutsäga, säger han.
Mer griskött ska nu avsättas på Europas marknad, samtidigt som importstoppet av andra livsmedel, t ex kyckling, också ska säljas på samma marknad. Landbrug & Fødevarers prognos för 2015 kv1 är nu 9,50 dkr och för helåret 9,75. Men osäkerheten är fortfarande stor, även om ev höjd nivå.
-Slopar ryssarna importstoppet får vi en helt ny situation.
Det kärva läget för grisproduktionen i EU tar på krafterna i många länder, Det ropas nu på statliga stöd och liberalare regler i flera länder, av Tysklands grisuppfödare, kollegerna i Finland, Belgien, ja de flesta länder. Danish Crown som ropar efter fler uppfödare av slaktgrisar, får se den ena efter den andra storproducenten lägga stallarna i malpåse. Som en följd av detta investeras det mindre och i veckan meddelade två av Danmarks mest kända företag inom grisbranschen att de ansökt om konkurs. Det ena är det anrika och mycket internationellt verksamma företaget Egebjerg International A/S och det andra likaså internationella Tunetanken. Tunetanken bytte helt nyligen namn till Selskabet af 23. september, så ett bantat Tunetanken kommer snart att synas igen.
Kina har just fått tre stora slakterier godkända av ryska myndigheter för export till Ryssland. De uppges kunna leverera 200 000 ton med början i slutet av året och endast fruset kött. En kinesisk analytiker säger redan nu att danska köttet är mycket bättre och spår att danskarna snart får komma tillbaka med sitt kött.
Jag skrev nyligen att Ryssland via Vitryssland importerar bl a norsk lax och italiensk ost i stora volymer. Smugglingen har nu stoppats av ryssarna. Man skriver att även kanadensiskt griskött gått samma väg och Ryssland har inte på länge importerat kött legalt från Kanada pga förbjudna substanser i köttet.
Danskarna har tagit fram ett preparat, JEK47, som kan ta bort MRSA-bakterier och även få patienter mottagliga för penicillin mot stafylokocker. Preparatet kan börja säljas när Sundhetsstyrelsen gett sitt godkännande.
Leverantörer till Dalsjöfors Kött får framöver sina slaktdjur hämtade av Frölunda Transport, som tar över djurbilar och även en del chaufförer.
Stefan Löfven presenterade i dag regeringens politik och sina stadsråd och värsta skräcken hos många har lagt sig, eftersom det i varje fall inte blev någon milöpartist som landsbygdsminister. Titeln jordbruksminister försvann redan med förra regeringen och blev landsbygdsminister och nu försvinner landsbygdsdepartementet upp i näringsdepartementet med Mikael Damberg (S), 42 år, som chef och Sven-Erik Bucht (S), 59, som landsbygdsminister i skuggan av Damberg. Bucht är från Haparanda och förhoppningsvis införstådd med den verkliga landsbygdens problem och att grisproduktionen som så mycket annat i norr försvunnit söderöver. Han kanske därmed inser att grisproduktion behöver villkor som fungerar.
Löfven lovade, som alla tillträdande regeringar sedan 1970-talet, enklare regler, mindre byråkrati, osv, något som hittills mest varit tomma ord. Nya regler produceras i minst lika hög takt.
Till norra Sveriges fasa kommer vägslitageavgift, troligen som kilometerskatt, och därmed blir det ännu dyrare att hämta grisar på långa avstånd och särskilt i Norrland. Näringslivet kring Stureplan gynnas icke oväntat även denna gång. Vidare lovade han reformerad upphandling för kommun och landsting, men gav inga detaljer om vad detta innebär. Långsiktig livsmedelsstrategi har S talat om i åratal, så nu får vi se vad den kan betyda. Förhoppningsvis att vi ska ha kvar t ex svensk grisnäring. Det gäller nu för grisnäringen att vara med och lobba för att omfattas av strategin.
Grisnäringen ger många jobb, framför allt till icke akademiker. Det förstod aldrig tidigare regeringar.

En viktig förändring, säger förändring, är att den nya regeringen lovar samarbeta över blockgränserna. Därtill är jag nödd och tvungen, får Löfven liksom biskopen säga, men det kan innebära en del positivt såsom att extrema förslag kompromissas till att bli lite mindre taggiga. /LG 141003

GrisPortalen havererade
www.grisportalen.se och många andra hemsidor på webbhotellet Crystones server havererade i onsdags, men felet är nu avhjälpt. Felet har dock inget att göra med det månadslånga problemet med Allteles mailserver tidigare. Där är det ett spamfilter som strular.
Jag beklagar problemen. Ju mer tekniska grejer man har, desto fler problem! De tar mycket tid för mig och det tar evigheter att felsöka och reparera, eftersom man inte kan se och ta på det som är trasigt.
Det enda roliga är att det är många trevliga människor som mailar och ringer och saknar både GrisPortalen och @-GRIS. Jag får då ett kvitto på att folk läser det jag skriver.
Jag har fått flera klagomål om att text försvinner i @-GRIS när det skickas ut som email. Jag vet inte vad det beror på och jag försöker ta reda på orsaken. All text är dock med när @-GRIS laddas ner från GrisPortalen och all text är med när någon skriver till mig och @-GRIS går med som bilaga. Mycket märkligt!
Du kan se @-GRIS, ända sedan 2004, genom att på www.Grisportalen.se gå därefter in under @-GRIS i vänstra spalten.


Marknadskommentarer
HKScan Agri
Marknaden på fläsk är relativt god i Sverige medan Europa fortsätter att sänka sina priser. Effekterna av Rysslands importstopp börjar synas i verkligheten. En lång grillsäsong har förskjutit effekten.
USA verkar även ha fått ordning på PEDv-situationen, vilket ger sjunkande priser och de jagar nya marknader efter Rysslandsstoppet.
Fortsatt bra försäljning av kotlett och ekologiska grisar, men även skinka på vår marknad. Priset vecka 41 är oförändrat. Balanserad smågrismarknad..


KLS Ugglarps
-


Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det är inte bra att tyska och danska priserna sänks. Men det är bra rulle i försäljningen för de flesta produkter och även charkråvara efterfrågas, även om priserna behöver upp.
-Det är balans både i slakten och för smågrisar. .


Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Marknaden är som den varit senaste tiden, allt vi producerar säljs. Det är riktigt bra marknad för svenskt kött.
-Jag talade med en Ica-handlare idag, en Maxi-butik, och han berättade att det knappast säljs något danskt kött alls i hans butik. Konsumenterna vill ha svenskt, sa han.
-Är det så i en butik, kan vi räkna med att det är samma sak i flera.
-Det börjar hända en del även för charkråvaran, men inte lika kraftig tendens som för köttdetaljer.
-Det är dock en viss tröghet att få med sig priset upp, särskilt för charkråvaran. Men jag är säker på att även det kommer. Ledsamt bara att tyska och danska priserna är så svaga.
-Fortsätter den här trenden, blir det bra framöver.
-Nästa år behöver vi fler grisar att slakta än i år. Vi räknar med att behöva öka ca 25 000 grisar 2015. Dessutom har vi en del fokus vi på att få våra leverantörer så nära slakteriet som möjligt för att spara pengar på transporterna.
-Vi har just gjort ett avtal med ett externt åkeri för att ta över transporter som vi hittills gjort med egna bilar. Frölunda Transport transporterar in djuren i fortsättningen. Vi ska fokusera på slakt, det vi är bra på. Vi har även haft en del egna kylbilar, men även de övertas av Frölunda Transport.
-Slakten är i balans och vi har ett litet överskott på smågrisar denna vecka.


Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Vi säljer bra. Det har varit lite uppåt senaste tiden för svenskt griskött och kurvan för en svensk upptrend blir allt mer tydlig. Svenska konsumenter har vaknat för de svenska mervärdena. Men vi måste räkna med att det kan bli ett och annat hack i kurvan.
-Charkråvarans kurva pekar också uppåt, men här märker vi att charktillverkarna är fundersamma över vad som händer i Tyskland och Danmark, där priserna går ner.
-Vi försökte även höja priset på suggkött, men där fick vi en omedelbar reaktion, så vi backade. Det blev för stor skillnad mot priset i Tyskland.
-Vi har givetvis hjälp av att euron står högt. Går den ner mot 9 kr, får vi ökat motstånd.
-Nu ser vi tydligt den säsongsmässiga mattrenden. Det säljs t ex mer grytbitar, olika färser, bl a lammfärs, lite mer kotlett, medan karrén minskar. Samt mer skinka givetvis.
-Förra veckans tendens till brist på slaktgrisar, vändes den här veckan till ett litet överskott. Smågrisarna är i balans.
-Det är oroande att grisproduktionen minskar i Sverige. Enligt prognoser kan det bli ytterligare 2 % minus 2014. Det gynnar endast exporten. Bäst för Sverige är att hålla uppe produktionen. Det går inte att banta produktionen till lönsamhet. Importen fyller omedelbart upp det tomrum vi lämnar, samtidigt som vi inte kan leverera det som efterfrågas.
-Skövde Slakteri arbetar på ett koncept kring leverantörsråd. Tanken är att skapa ett forum där alla led i köttkedjan från grisföretagare till handeln kan diskutera framtidsfrågor för grisnäringen. Leverantörerna av slaktgrisar får tillsätta 4 ledamöter och dessutom ingår folk från slakt, styckning, chark och handel. Vi räknar med att starta efter nyår.
-Många har åsikter om hur andra led i köttkedjan ska sköta sina affärer och att andra tjänar så mycket mer pengar på grisen än man själv. I det här forumet kan vi skapa mer transparens i alla led och skapa samförstånd om hur framtiden kan utvecklas. Kommunikation är samförståndets moder!


Dahlbergs Slakteri
-

Moab (Förädlar Dahlbergs grisar)
Mikael Oldin: -Det är hygglig avsättning på det mesta styckat. Det är nu lite bättre för industriråvaran, utom för det feta.
-Vi har inte märkt någon reaktion ännu på att de tyska och danska grispriserna gått ner. Det är en viss tröghet.
-Nu får vi en lugnare period över älgjakten. Traditionellt blir det så.


Österbottens Kött
Stefan Saaristo: -Vi anpassar oss till rådande marknadsläge och justerar ner priset 1 cent.
-Marknaden är normal för årstiden.


Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:
Ev kommentar visas här!


Danish Crown
Ostabila marknader och fortsatt press på priserna
De svarta skyarna hänger fortfarande över de europeiska grispriserna. Den uteblivna exporten till Ryssland betyder att det fortsatt är rikligt utbud av griskött i hela Europa. Därför är priserna i denna vecka fortfarande nedåt.
I stort sett alla producenter i Europa har fokus på att sälja så mycket som möjligt färskt kött. Det betyder dessvärre att det nu är inköparna som sitter med trumf på hand.
-Det är ett mycket våldsamt prisdyk vi sett de senaste veckorna. Det har fått oss till att fokusera ytterligare på alternativa kanaler för avsättning, säger Søren Tinggaard, underdirektör i Danish Crowns exportavdelning.
Baconmarknaden är likaså präglad av ett stort utbud och spotpriserna sjunker också här, medan priserna på skinka som är den enda köttdetalj som är stabil säljs till fasta priser.
Priserna på griskött i Europa har nu nått en nivå, där balansen på världsmarknaden börjar flyttas. Det betyder att nya dörrar öppnar sig, men utmaningen är att det tar ganska lång tid att få nya order på plats. Köparna har på kort sikt förpliktelser till andra säljare.
-Vi har en otroligt bred tillgång till marknader. Liksom många av våra konkurrenter har vi lyckligtvis en förhållandevis flexibel produktionsapparat. Därför kan vi med kort varsel anpassa vår produktion till de önskemål våra kunder har, förklarar Søren Tinggaard.
Avsättningen till tredje land är oförändrat, med en låg efterfrågan från Japan, som har sina lager väl uppfyllda, medan Kina köper fina volymer till stabila priser.


ISN, Tyskland
Priserna ner igen på instabil EU-marknad
Grispriserna i EU var i fritt fall även denna vecka. Priserna gav efter över hela linjen, även om inte fallet var lika stort som senaste veckan. Utbudet av slaktgrisar är stort, vilket är normalt vid den här tiden på året och handeln sker kors över gränserna. Samtidigt skapar intressenterna på marknaden osäkerhet och sörjer för att priserna sjunker.
I början av veckan såg det ut som om situationen på marknaden skulle lätta i Tyskland, men den hade inte riktigt stabilisera sig. Inte minst som följd av trycket från en del tyska slaktföretag, gick priset ner med 4 cent. Därefter skedde en nästan lika stor sänkning i många andra europeiska länder. Spanska priset sjönk dock ännu lägre, med 7 cent. För ett år sedan var tyska och spanska prisnivån ca 30 cent högre än den är idag.
Trend för tyska marknaden: Efter den senaste veckans sänkning av priset slaktas puckeln i utbudet ut bit för bit. Grisuppfödarnas anmälningar till slakt håller långsamt på att normalisera sig och marknaden bör så småningom bli stabil.


Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!


Grisgeneralen
Klicka HÄR

Fram för Svenskt Kött-märket
Vi köttproducenter bidrar med stora pengar till Svenskt Kött som ger ut Svenskt Kött-märket. Ute i handeln anser jag att användningen borde öka. ICA, som gått över till svenskt färskt kött, använder det genomgående, vilket är jättebra. Sedan finns det slaktare som det är lite si och så med.
Lövsta Kött, som genom sitt charkföretag Andersson & Tillman tidigare använde märket gick över till att märka sitt kött med en pytteliten svensk flagga i hörnet på etiketten på köttpaketen. Man har tagit sitt förnuft tillfånga och efter påpekanden går man tillbaka till Svenskt Kött-märket.
Vad gäller Ögren-ägda Gudruns i Stockholm är läget annorlunda. På det styckade köttet använder man märket, men på korv är det lite sämre. Gudrun är ett välkänt varumärke i Stockholm. Man tillverkar en korv med det lokala namnet Munsökorv. Denna korv hade för något år sedan Svenskt Kött-märkning, men numera saknas märkningen p g a att man blandar i importerad köttråvara. Den mest välkända svenska falukorven har Gudruns blandat i importkött och hittat på ett nytt märke som vid hastigt påseende kan ge en känsla av att vara helsvensk. Märket är litet runt gult med blå bård.
Gudruns och Sohlbergs borde hålla sig för goda för att blanda upp sina välkända varumärken med importerad köttråvara. Samtidigt klagar man på Ögren-ägda Skövde Slakteri AB över att inte bli av med sin egen köttråvara. Svårt att förstå logiken!
Vi köttbönder ska då vi ser dylikt ute i handeln påtala detta och kräva bättring!


Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
U


Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Svensk och ekologisk livsmedelsproduktion ska öka!
Vilken spännande dag! Är man som jag intresserad av politik flyttar man datorn till köksbordet och TV-n och lyssnar av kommentarerna till Löfvens regeringsförklaring och nya ministrar. Löfven lovade en livsmedelsstrategi och att den svenska och ekologiska produktionen ska öka. Inte oväntat är det Annie Lööf © som uppfattar att det är ett svek att lägga ned landsbygdsdepartementet. På twitter man får också reaktioner på att landsbygdsfrågorna försvinner in i näringsdepartementet.
LRF med sin näringslivsprofil är sannolikt inte negativ. Jag har hört det förut. Det finns en förhoppning om att respekteras som en viktig näring, som skapar jobb. Att Livsmedelsföretagen är nöjda, tar jag för givet, som hörde Marie Söderqvist beklaga sig häromdagen över att tillhöra landsbygdsdepartementet.
Det finns flera med mig, som kan oroa sig för helheten. Jordbruk är ju inte vilken näring som helst. Jordbruket och livsmedelsproduktionen äger ju viktiga frågor som stor del av klimatpåverkan, energiproduktion, biologisk mångfald och många av de sexton miljökvalitetsmålen. Löfven nämnde inledningsvis att Sverige inte uppfyller fjorton av de sexton miljömål likaväl som han vill att Sverige ska gå före i klimatarbetet. Kanske inte så konstigt med tanke på samverkan med Miljöpartiet. Utan svenskt jordbruk kan vi inte uppfylla miljömålen och inte heller generationsmålet.
WWF har häromdagen konstaterat att Sverige har ökat sitt ekologiska fotavtryck genom sin konsumtion. Importen av livsmedel står för del av vår konsumtions ekologiska fotavtryck. Kommer Mikael Damberg och Sven- Erik Bucht (som landsbygdsminister) se jordbruket som en viktig potential. Hur kommer man balansera tillväxt med respekt för folkhälsa, etik, miljö. Känner Sven- Erik Bucht för svensk livsmedelsproduktion? Hans hemvist i Norrland kan kanske vara en fördel. Stefan Löfven talade sig varm för ökad handel. Med tanke på TTIP, var hamnar handelsfrågorna? Vi har vad jag kan se ingen handelsminister. Ewa Björling har inte fått någon ersättare – är jag ledsen?


Blogga du
också!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.


Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 41

Partipriset (inte uppdaterat)
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 41 v 40 v 39 v 38
Skövde Plus** 75-98 15,50 15,50 15,00 15,00
Ginsten Slakteri 75,9-99,9 15,40 15,40 15,10 15,10
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 15,20 15,20 15,00 15,00
Dalsjöfors Nya 75-99,9 15,10 15,10 15,10 14,90
Dahlbergs 71-96,9 15,00 14,75 14,75 13,00
HKScan Agri *** 70-94,9 14,50 14,50 14,50 14,50
Lövsta Kött snitt 88 13,75 13,75 13,75 13,75
Dalsjöfors Kvalitet 75-99,9 12,30 12,30 12,30 12,30
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 12,60 12,60 12,60 12,60
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
överst överst överst överst
KLS Ugglarps
-
balans balans balans balans
Skövde Slakteri
-
överst brist balans balans
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri
-
balans balans balans balans
Ginsten
balans balans balans balans
Gröna siffror = Överstående, Röda = Brist Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = Alla leverantörer har ett garantipris, se nedan. .
*** = Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, garantipriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr kg
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* 75-98 15,00
Hela 2014

* Garantipriset gäller Guldgris och alla tillägg och är därmed inte helt jämförbart med andra priser.



Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 41 v 40 v 39
11,46 Danish Crown 70,0–93,9 dkr 9,40 9,80 10,20-
26,32 Nortura 67,1–90,0a nkr 23,50 23,50 23,50
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
11,46 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,27 1,27 1,27
14,10 Snellmans 80 – 105 euro 1,52 1,55 1,55
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 41 v 40 v 39 v 38 v 37
2 okt Landsnotering* euro euro euro euro euro
12,74 Tyskland, 56 % 1,40 1,46 1,50 1,60 1,65
- D:o svenska*** - - - - -
30 sep jämförbara**
16,26 England - 1,787 1,835 1,811 1,828
15,21 Italien - 1,672 1,689 1,729 1,749
14,64 Spanien - 1,609 1,679 1,752 1,794
14,32 Tjeckien - - 1,574 1,612 1,631
13,71 Irland - 1,507 1,507 1,545 1,545
13,23 Danmark - 1,454 1,508 1,535 1,562
13,21 Frankrike - 1,452 1,497 1,555 1,590
13,15 Tyskland - 1,406 1,446 1,546 1,596
14,00 Polen - - - - 1,539
12,23 Österrike - 1,345 1,386 1,489 1,540
12,03 Belgien - 1,322 1,371 1,470 1,532
11,74 Holland - 1,291 1,329 1,443 1,481
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
Inte uppdaterat

- Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.



Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
30 sep
26 sep
23 sep
16 sep
Utbud
2620
1620
2510
3255
Sålda
1550
1440
2020
460
Medelpris, euro
1,44
1,48
1,53
1,54
Lägst
1,42
1,45
1,52
1,53
Högst
1,45
1,48
1,53
1,54
Medelpris, skr
13,10
13,58
14,04
14,19

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 7,80 kr, galtar 4,80 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 41 v 40 v 39 v 38
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 10,20 10,20
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,00 9,00 9,00 9,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 7,80 7,80 7,80 8,50
Ginsten 140,1 kg- 7,50 7,50 7,50 7,50
KLS Ugglarps 140- 7,10 7,10 7,10 7,10
Dahlbergs 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 6,15 6,15 6,15 6,15
HKScan Agri 140- 6,00 6,00 6,00 6,00
Skövde 140- 5,25 5,25 5,25 5,25
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 6,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 4,80 4,80 4,80 5,50
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Skriv kontrakt med oss! Vi betalar era suggleveranser kontant i förskott. Upp till 6 månaders leveranskontrakt.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,00, galtar 6,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 41 v 40 v 39
7,19
Danish Crown 129,9 kg- dkr 5,90 6,30 6,30
14,88
Nortura Fri vikta nkr 13,29 13,29 13,29
Finland
8,00
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
3,64
Österbottens Fri vikt, E euro 0,40 0,41 0,41
Tyskland
10,28
VEZG 56 % euro 1,13 1,15 1,27
Galtar
5,97
Danish Crown 109,9 kg- dkr 4,90 5,30 5,30
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 40 v 39 v 38 v 37 v 36 v 35 v 34
Pund
11,68
11,73
11,67
11,51
11,52
11,50
11,46
Dollar 7,19 7,20 7,16 7,11 7,00 6,93 6,91
Euro 9,10 9,18 9,22 9,17 9,21 9,15 9,17
Dansk 1,22 1,23 1,23 1,23 1,23 1,23 1,23
Norsk 1,11 1,12 1,11 1,11 1,12 1,12 1,11
Yen 6,62 6,59 6,68 6,64 6,68 6,68 6,66
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 41 v 40 v 39 v 38
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 18,00 18,00 17,50 17,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 17,25 17,25 17,25 17,25
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Dalsjöfors "Nya", 30 kg 540 540 540 540
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 480 480 480 480
HKScan Agri
Plus 30 kg 480 480 480 480
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - - - -
KLS Ugglarps balans balans balans balans
Skövde Slakteri balans brist brist balans
Dalsjöfors Kött överst balans balans balans
Dahlbergs Slakteri - - - -
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 41 v 40 v 39 v 38 v 37
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
247
Basis 7 kg 203 215 227 232 238
423
Basis 30 kg 347 363 381 389 398
253
SPF+Myc 7 kg 208 220 232 237 243
429
SPF+Myc 30 kg 352 368 386 394 403
258
SPF 7 kg 212 224 236 241 247
434
SPF 30 kg 356 372 386 398 407
911
Økologi 30 kg 747 759 773 779 786
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
719
25-kilos Helsegris 750 750 750 750 750
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
582
Klass S40, 30 kg* 64 64 64 64 64
Tyskland
369
VEZG 28 kg 40,60 43,80 - 49,30 49,30
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.