@-GRIS 24 oktober 2014
Senaste uppdatering gjord 26 oktober 18,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Slaktsvins-
stall uthyres

1200 platser, 3 avdelningar, blötutfodring, nyare inredning
vid Klippan, Skåne
443030@telia.com
070-4955578


Nu har vi tröttnat
Vi lägger av!
• Beg Ramsta tvättrobot
• 6 st 17 m3 glasfibersilos
m skruv & motorer
• Massor av beg & nytt
• Funki torrutfodring
• Flygt gödselpump,
renoverad för 40 000 i år.
• Doserare, elektronik,
ställdon  m m, m m.
0708-431 248 eller patrik@staket.com.

SMÅGRIS SYD
söker
slaktgrisstallar
i Skåne
Smågris Syd AB söker Slaktgrisstallar i Skåne. Stallarna ska ha blötutfodring och vara i körbart skick.
Kontakta:
Mattias Espert
070-658 12 21

espert@kvarnlyckan.net

Senaste nytt om marknaden och priser
Scan sänker 20 öre v 44
Även v 44 är grispriserna oförändrade både i Tyskland och Danmark, men i Sverige sänker Scan priset på slaktgrisar 20 öre och smågrisarna 10 kr st. Efter det stora prisdyket i EU har nu priserna i allmänhet stabiliserats i de flesta länder. Det är god efterfrågan på griskött, men som alltid är det trögare att få upp priserna än att få dem att falla.
Svenska efterfrågan står sig, men det är inget slakteri som rapporterar några framgångar i att få upp priserna. Man får försvara de redan uppnådda priserna. De stora tyska sänkningarna har fått en del köpare att verka nervösa, men den stärkta euron har hjälpt till att hålla emot. De flesta slaktare tycker dock att det svenska köttet står fortsatt starkt.
Elmia var i år för maskin och fält. Det var lantbruksmässa nr 40 och tre år sedan senaste maskinmässan och jag hade förväntat mig fullbelagda montrar och mycket folk, men det blev tvärt om. Stora utrymmen gapade tomma och alla hallar utnyttjades inte. Besöksantalet var också lägre, i varje fall i början av utställningen. Orsaken till det svagare intresset att ställa ut angavs till viss bojkott från några stora aktörer, och orsaken till att de stannade hemma att de kräver lägre monterpriser.
En utställare jag talade med tyckte visserligen att det är dyrt, men att det finns bättre sätt att spara pengar. Det finns utställare som flyger hit designade dekorationer till montrarna. Det behövs inte påkostade montrar, låt maskinerna vara det viktigaste för besökarna, menade han.
Andra menade att det kanske är dags att slå samman maskin- och animaliemässan till en enda mässa i fyllda mässhallar och hålla Elmia vartannat år.
Fodermix var nog enda företaget på årets Elmia som med sitt grisfoder hade direkt relation till grisnäringen.
Hur som helst är det nog nödvändigt att analysera läget inför Djur och Inomgård nästa år så det inte blir samma problem då. Det är ingen lysande ekonomi i växtodlingen och det är inte bättre i animalieproduktionen. Elmia ska vara fullbelagd, fullmatad och det ska vara folkfest, som förr. I år var mässan lite avslagen, tyvärr.
Danish Crown ska inleda försök med grisuppfödning utan antibiotika. Det blir dyrare, säger man, att upprätthålla en högre nivå på hygienen och det går åt mer arbete. DC ska samtidigt undersöka om konsumenterna är villiga att betala mer för köttet om grisarna inte fått antibiotika. Några gårdar på Bornholm ska vara försöksgårdar. Danmark ska således testa delar av svenska konceptet.
Den som vill se ett rejält danskt nytt stallbygge, 11 000 kvm för 1200 suggor, kan passa på 31 oktober i Fredericia kl 10 - 16. Anläggningen har Spotmix-utfodring, som blandar och blåser ut foder till en box i taget. Man gör lika många unika blandningar som det finns boxar. Systemet spar pengar på foder, då man kan ge rätt blandning till rätt gris. Spotmix kan även utfodra med uppblött foder. I det visade stallet ska samma Spotmix-anläggning även användas för att strö finhackad halm i boxarna.
Missar du att se det nya stallet, så finns utfodringsanläggningen på Agromek i BoPils monter 25 - 28 november. Det är J-O Stalldesign & Management AB som säljer den i Sverige. Jens-Ole kan ta upp anmälningar och ordna samåkning till Fredericia.
Brasilien har delvis tagit EUs plats i ryssexporten. En brasiliansk rapport säger, enligt Pig Progress, att man kan leverera 25 000 ton per månad. I september exporterades 17 065 ton till ett värde av 88 milj dollar, en ökning med 20 % sedan månaden tidigare. Då gick 39,6 % av Brasiliens export till Ryssland. Hong Kong kom på andra plats med 20,57 %.
Ryska grisproduktionen upplever en blomstringsperiod nu när EUs griskött är bojkottad. Den stora inflationen gör dock att även kostnaderna stiger. Lönsamheten ligger f n på en nivå där ett grisstall kan skrivas av till noll på tre år. Det är som på den gamla goda tiden, alltså ca 60-talet, i Sverige. /LG 141024


Marknadskommentarer
HKScan Agri
Avräkningspriserna i Europa är fallande och påverkar givetvis vår situation på marknaden. Vi har under flera veckor försökt avvakta och se hur utvecklingen blir, men detta är ingen tillfällig svängning och vi måste därför justera i vår betalning vecka 44: Slaktgris sänks 20 öre/kg och smågrisarna sänks 10 kr/st.


KLS Ugglarps
-


Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det är fortsatt bra försäljning, allt vi producerar går åt fortfarande med oförändrat intresse.
-Vi räknar med ungefär samma volymer slakt för 2015.


Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Det fortsätter vara bra drag för svenska köttet på marknaden, men det är bekymmersamt att det inte blir några lättnader i Ryssland. Även efterfrågan på nötkött är bra. Tidigare år har det varit en svacka under tiden för älgjakten.
-Vi har balans både i slakten och för smågrisar.


Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Det börjar märkas att köparna är lite nervösa när tyska priset gått ner. Tack och lov har euron blivit dyrare, vilket gjort tyska köttet dyrare.
-Svenska marknaden fortsätter vara rätt så bra.
-Det är balans för smågrisarna och ett litet antal överstående slaktgrisar.


Dahlbergs Slakteri
-

Moab (Förädlar Dahlbergs grisar)
Mikael Oldin: -


Österbottens Kött
Stefan Saaristo: -Marknaden är normal. Det är balans både för slakt och smågrisar.


Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: -


Danish Crown
Botten är nådd för priserna på griskött i Europa, men det är dessvärre inte utsikter till snabb förbättring och därmed stigande priser.
-Utbudet av griskött är fortsatt stort, men det är vår klara uppfattning att det som såg ut som en puckel av griskött, nu är fördelad ut på marknaden. Detta har över de senaste par veckorna fått priserna att stabilisera sig och inköparna runt omkring börjar så smått att bli hungriga igen. Precis som senaste veckorna är det baconmarknaden som haltar lite. Som tur är kompenseras detta av bättre priser på andra köttdetaljer, säger Søren Tinggaard, som är underdirektör i Danish Crowns exportavdelning.
Exporten från EU är stabil. Kina köper goda volymer. Det är också upplyftande att det inte är infört någon Safeguard i Japan, som vi fruktat. Safeguard är en förhöjd tull på importerade varor, som de japanska myndigheterna inför om importen av bestämda varor under en period stiger explosivt i förhållande till samma period året innan. Importen av griskött i Japan var mycket stor över sommaren och därför uppstod det risk för införande av Safeguard, som kunde fördyra danskt griskött märkbart för de japanska konsumenterna.
Rädslan för höjd tullsats har i hög grad hållit våra japanska kunder tillbaka från affärer, men här ser vi nu en avgjord förbättring, säger Søren Tinggaard.


ISN, Tyskland
Fortsatt stabilisering av EU-priserna, positiv atmosfär
EUs grismarknad fortsätter stabiliseras. Volymerna griskött som erbjuds är tillbaka till det normala igen och under livlig efterfrågan. Redan förra veckan var många priser stabila, men på en låg nivå. Eftersom marknaden är i balans, har Tyskland, Danmark, Österrike och Irland oförändrade priser. I Holland och Belgien ser intressenterna på marknaden mer optimistiskt på situationen och höjde. Holland kunde därmed minska avståndet till det tyska priset, ett avstånd som blivit ganska stort.
I södra Europa är det fortsatt tendens till vikande priser. Därför måste de spanska och franska producenterna åter igen finna sig i ett mindre prisfall. Trots detta behåller Spanien förstaplatsen bland de fem EU-länder som har flest grisar. Frankrike har fallit tillbaka till tredje plats efter Danmark.
Tendens på tyska marknaden: Enligt bedömare i branschen faller utbudet av slaktgrisar. Slakteriernas efterfrågan är stor och det är inte något problem att sälja grisköttet på marknaden. Även i Polen konstateras stigande efterfrågan. Sammantaget väntas en stabil prisutveckling. Resultatet av ISNs internetauktion visar att det redan finns potential för prishöjningar.


Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!


Grisgeneralen
Klicka HÄR

Bondfångeri
Förr var det mycket vanligt att man inom slakten sysslade med bondfångeri, dvs man utlovade ljusa framtidsutsikter som aldrig infriades i syfte att kunna köpa billiga slaktdjur. Det är mera sällan nu för tiden, men det förekommer.
En episod som hände i fjol var att då vi skulle återstarta gamla Upppig-anläggningen så ville vi producera för Skövde Slakteri, som vi har haft goda erfarenheter av tidigare. Jag tog kontakt med Tommy Ögren och han menade att vi skulle kunna räkna med 16 kr som medelpris för 2014. Dessutom sa han att priset skulle vara 16,50 kr under sommaren 2014 för att närma sig 17 kr framåt jul. Alla vet ju hur det blivit. Skövde når ju knappt upp till 14,50 kr utbetalt per kg fläsk för 2014 som helhet.
Historien verkar att upprepa sig. För halvannan månad sedan så uttalade sig vd Ove Konradsson att det skulle bli svårt att försvara någon högre prisnivå resten av året och räkna med en sänkning efter jul om minst 50 öre. I senaste info från Skövde slakteri är tongångarna annorlunda, det ljusnar. Kan det vara en omsvängning pga att slakteriet är på väg att missa minst 20 % av slaktgrisarna eller återigen är det en ny sväng av BONDFÅNGERI?


Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
Ännu en spännande svinvecka
I söndagens DN (12/10) överraskade, som de flesta väl vet vid det här laget, veterinärerna, Åke Rutegård och Martin Wierup (RW), med att i ett debattinlägg "Stränga djurskyddskrav bakom ökad köttimport" (senare även i Svensk Veterinärtidning) ta bladet från munnen. Jag tror det är första gången under de sex decennier jag följt debatten om svensk djursuppfödning som ett par veterinära höjdare offentligt och högljutt månat om våra djurbönders ekonomi. RW hävdar mycket riktigt att de svenska producenterna blivit utkonkurrerade främst för att vi före andra EU-länder belastat vår produktion med dyra "hemmagjorda" (enligt mångas tolkning dessutom juridiskt tvivelaktiga) djurskyddskrav. Mothuggen lät inte vänta på sig och fler lär komma.
Det som följer är några valda utdrag ur det blogginlägg om "turerna kring de svenska särreglerna", som jag snickrade på i fredags kväll i väntan på Svensk Veterinärtidning. Vi uppmanades ju läsa senaste nummer för att få veta hur fel RW hade, hur den trovärdiga historiebeskrivningen ser ut och hur ett antal mycket framstående SLU-forskares replik låter, m m. Jag blev faktiskt djupt besviken när jag slutligen fick fatt i tidningen och läste replikerna.
En rad debattörer, av vilka en del mycket väl, som jag ser det, förtjänar beteckningen "djurskyddare" har gripit chansen att visa och blotta sina insikter i det aktuella ämnet. De väljer att i långa stycken diskutera sådant som "RW inte nämner", en debatteknik som verkar vara ett överhäng från den nyligen avslutade valrörelsen.. Man t o m menar att RW borde förstå att vi inte ska öka vår köttproduktion utan minska den av folkhälsoskäl. Kanske i och för sig alldeles riktigt, men huvudfrågan gällde ju varför kurvan över svensk svinproduktion sedan inträdet i EU pekar rakt ner i backen. Den utmärkta forskning "RW borde ha tagit hänsyn till" som i Veterinärtidningen serveras av en nästan pensionerad och två något yngre veterinärer från Skara visar sig enligt litteraturreferenserna tillkommit under de senaste 5 - 10 åren och var ju inte tillgänglig, då vi i slutet på förra århundradet gick med i EU. Då tog vi glatt på oss ledartröjan i djurskyddsloppet. Ingen, inte ens de som menar sig sitta inne med den trovärdiga historieskrivningen nämner effekten av den lindrigt vetenskapliga, från Skara inspirerade "tumstocksforskningen" (se min blogg 8/14) som tvingat tusentals djurägare till kostsamma ombyggnader eller nedläggning. En skribent på vänsterkanten menar att vi till varje pris ska fortsätta vara "hare" i djurskyddsloppet för annars har ju de andra länderna ingen föregångare att inspireras av"!
Vänsterpartiets verklighetsuppfattning har trängt ut nyanserna", läser jag i en anan fråga i DN, men gäller tydligen också djurskyddsdebatten. Beträffande kostnader talas det hoppfullt om att svensk grisproduktion "nog" inte haft varken högre eller lägre rörliga kostnader än den danska. Den som läst grundkurs i ekonomi har fått lära att en uthållig produktion, som man ska leva på, också måste bidra till de fasta kostnadernas täckning, i svinfallet inbyggda i de stora svenska boxytorna, halmlager, m m, m m. Fråga en av de många svinuppfödare som lagt av och nu sitter fast med ett tomt stall med fungerande inredning (rörliga kostnader ca noll), som han förgäves söker sälja för att klara gamla lån. Med en sådan fråga tycks inte höra hemma i de äkta djurskyddsintressenternas omvärld, där enligt svenska särregler uppfödda grisar naturligtvis är glada, välsmakande, prisvärda, mervärdesgenererande, har knorr på svansen, är starkt eftertraktade på marknaden och lönsamma för (den sällan nämnde) uppfödaren..
Det är inne att hänvisa till det man själv tidigare skrivit för att visa hur framsynt man varit och hur rätt man haft. Jag vill i det sammanhang citera valda delar ur min blogg Knorrcirkusen--akt 2 (23/14) :......."köttets ursprung och produktion, djurslag , land, gård etc ska vara tydligt angivet. Den som fuskar och inte följer EU-reglerna ska kunna identifieras och väljas bort. Sedan måste den svenska djurskyddsdebatten saneras. Vi-är-bäst-i världen-attityden tonas ner, djurskyddslagen ses över, dess effekter utredas i grunden utan dröjsmål. I utredningsdirektiven ska ingå uppgiften att belysa vad det kostat landet , landsbygden, kommunerna, konsumenterna och enskilda djuruppfödare i jobb, halverad självförsörjningsgrad, försämrat köttsortiment, nerlagda djurgårdar, avfolkade bygder, försämrad service och minskad beredskap i en allt hotfullare omvärld ....."
Till sist. I bloggen "Svensk grisnäring i ormgropen (8/14)" raljerar jag över Bo Algers senkomna, ursinniga utfall mot en fientlig livsmedelshandel, som han menar dödar svensk livsmedelsproduktion.
På den nivå PW verkat nationellt och internationellt under långa yrkesliv måste den svenske köttproducentens konkurrensproblem länge varit väl kända.
Varför dröjde då PW till år 2014, då deras "tält håller på att rivas" med sitt inspel?
"Knorrcirkusen" torde fortsätta med både stjärnakrobater och en och annan clown.


Gunnelas blogg
Klicka HÄR

A working model built on continuous collaboration between academia, governmental organizations, advisers in preventive medicine, veterinarians and farmers
Så här beskrivs Sveriges arbete för minskat behov av antibiotika i djursektorn i Europeiska läkemedelsmyndighetens nya rapport. ”The long-term changes are the result of a working model built on continuous collaboration between academia, governmental organisations, advisers in preventive medicine, veterinarians and farmers. The core element of the strategy is to reduce the need for antimicrobials through, for example, biosecurity, disease-control programmes, and optimised management and husbandry. When antimicrobials are needed, guidance on their prudent use is available.” Måtte vi alltid fortsätta att jobba så, säger Jenny Lundström på Facebook. Och jag instämmer av hela mitt hjärta.
Debatten fortsätter efter det att Rutegård och Wierup publicerade sin debattartikel kring det svenska djurskyddet i DN den 12 oktober. Ett flertal repliker har inkommit till DN. Det första var den som skrevs under av Bo Algers med flera forskare på SLU, veterinärförbundet, djurskyddsorganisationer, Naturskyddsföreningen och Vi Konsumenter. Det är de, som lantbrukspressen lite föraktfullt kallar ”dom där djurskyddarna”. Jens Holm (V), och Djurens parti följdes av LRFs inlaga. Å ena sidan ger LRF, Rutegård och Wierup rätt, men å andra sidan talar man om samarbetet med marknadsaktörer, typ ICA, ursprungsmärkning och marknadsföring av svenska mervärden! Leif Dennerberg, Jordbruksverket och Stig Orustfjord, Livsmedelverket, gör en klok analys. Man pekar på hela värdekedjan från jord till bord. Dagens debatt fokuserar bara djurskyddet i djuruppfödningen. ”Myndigheter, branschorganisationer, förädlingsindustri, handel och producenter måste arbeta tillsammans med åtgärder utifrån en gemensam helhetssyn. Gott djurskydd och en likvärdig och rättssäker kontroll är starka försäljningsargument till fördel för svenskt kött. Vi arbetar vidare tillsammans för att skapa goda förutsättningar för svensk djurproduktion och svensk mat med hög kvalitet. I detta fortsätter en god djurvälfärd och konsumenternas säkerhet att vara självklara ledstjärnor. Svenska konsumenter ska kunna äta kött från djur som haft det bra” skriver Leif och Stig.
Grisföretagarnas Ingemar Olsson anser att det krävs förändringar och det får inte finnas några heliga kor för att rädda svensk grisproduktion. På twitter betonar Sten-Olof Dimander, Svenska Djurhälsovården, riskvärdering och riskhantering. Och då måste denna riskvärdering gälla hela livsmedelskedjan. Konkurrenskraftutredningens förslag måste bygga på en seriös riskvärdering. Det ligger ett stort ansvar på intressenterna i processen. Om man bara tittar på kostnader för svenska djurskyddsregler och inte på effekterna så riskerar man sämre produktionsresultat, sjukare djur, mer antibiotika, ökad antibiotikaresistens och minskat förtroende för svenska livsmedel. Friska djur är lönsamma för bonden och inte bara för folkhälsan. Resistens kan givetvis drabba veterinärläkemedel och gör så redan idag.
Jag rekommenderar varmt en läsning av Svensk Veterinärtidning. Rutegård och Wierup utfärdar rejäla rallarsvingar för okunnighet och naivitet riktat mot veterinärkollegor, forskare, myndigheter, LRF och ideella organisationer. En del av kritiken kan vara berättigad, men i vissa fall stämmer varken analysen eller historiebeskrivningen. Wierup och Rutegård hävdar att det i Sverige fattas kostnadsdrivande beslut på osakliga och undermåligt dokumenterade grunder. Starka ord! En sak är säker, det kommer krävas en helt annan samtalston och lite mer ödmjukhet för att nå breda överenskommelser om vilka åtgärder som ska vidtas. Det krävs både saklighet, lyhördhet för opinion, marknad och konsumentsignaler för att kunna genomföra ändringar i djurskyddsregelverket utan att störa förtroendet för svenska livsmedel.

Blogga du
också!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.


Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 44

Partipriset (inte uppdaterat)
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 44 v 43 v 42 v 41
Skövde Plus** 75-98 15,50 15,50 15,50 15,50
Ginsten Slakteri 73,9-96,9 15,40 15,40 15,40 15,40
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 15,20 15,20 15,20 15,20
Dalsjöfors Nya 75-99,9 15,10 15,10 15,10 15,10
Dahlbergs 71-96,9 15,00 15,00 15,00 15,00
HKScan Agri *** 70-94,9 14,30 14,50 14,50 14,50
Lövsta Kött snitt 88 13,75 13,75 13,75 13,75
Dalsjöfors Kvalitet 75-99,9 12,30 12,30 12,30 12,30
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 12,60 12,60 12,60 12,60
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
överst överst överst överst
KLS Ugglarps
-
balans balans balans balans
Skövde Slakteri
-
överst överst överst överst
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri
-
balans balans balans balans
Ginsten
balans balans balans balans
Gröna siffror = Överstående, Röda = Brist Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = Alla leverantörer har ett garantipris, se nedan. .
*** = Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, garantipriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr kg
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* 75-98 15,00
Hela 2014

* Garantipriset gäller Guldgris och alla tillägg och är därmed inte helt jämförbart med andra priser.



Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 44 v 43 v 42
10,24 Danish Crown 70,0–93,9 dkr 9,40 9,40 9,40
26,52 Nortura 67,1–90,0a nkr 23,90 23,90 23,90
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
11,29 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,23 1,23 1,23
13,95 Snellmans 80 – 105 euro 1,52 1,52 1,52
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 44 v 43 v 42 v 41 v 40
23 okt Landsnotering* euro euro euro euro euro
12,88 Tyskland, 56 % 1,40 1,40 1,40 1,40 1,46
- D:o svenska*** - - - - -
21 okt jämförbara**
15,72 England - - 1,709 1,740 1,787
14,82 Italien - 1,615 1,615 1,633 1,672
13,59 Spanien - 1,478 1,493 1,537 1,609
13,39 Irland - 1,459 1,459 1,497 1,507
13,23 Tjeckien - - 1,439 1,395 1,535
13,85 Danmark - 1,400 1,400 1,400 1,454
12,66 Frankrike - 1,375 1,380 1,409 1,452
12,35 Tyskland - 1,346 1,346 1,346 1,406
12,83 Polen - - - 1,395 1,407
12,06 Österrike - 1,314 1,314 1,314 1,345
11,82 Belgien - 1,285 1,260 1,260 1,322
11,44 Holland - 1,244 1,225 1,234 1,291
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
Inte uppdaterat

- Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.



Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
21 okt
14 okt
7 okt
30 sep
Utbud
2730
2525
2700
2620
Sålda
2630
2165
2020
1550
Medelpris, euro
1,45
1,44
1,43
1,44
Lägst
1,43
1,41
1,41
1,42
Högst
1,47
1,45
1,43
1,45
Medelpris, skr
13,34
13,21
13,04
13,10

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 7,80 kr, galtar 4,80 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 44 v 43 v 42 v 41
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 10,20 10,20
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,00 9,00 9,00 9,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 7,80 7,80 7,80 7,80
Ginsten 140,1 kg- 7,50 7,50 7,50 7,50
KLS Ugglarps 140- 7,10 7,10 7,10 7,10
Dahlbergs 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 6,15 6,15 6,15 6,15
HKScan Agri 140- 6,00 6,00 6,00 6,00
Skövde 140- 5,25 5,25 5,25 5,25
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 6,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 4,80 4,80 4,80 4,80
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Skriv kontrakt med oss! Vi betalar era suggleveranser kontant i förskott. Upp till 6 månaders leveranskontrakt.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,00, galtar 6,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 44 v 43 v 42
7,25
Danish Crown 129,9 kg- dkr 5,90 5,90 5,90
14,48
Nortura Fri vikta nkr 13,29 13,29 13,29
Finland
8,07
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
3,39
Österbottens Fri vikt, E euro 0,37 0,37 0,37
Tyskland
10,37
VEZG 56 % euro 1,13 1,13 1,13
Galtar
6,02
Danish Crown 109,9 kg- dkr 4,90 4,90 4,90
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 43 v 42 v 41 v 40 v 39 v 38 v 37
Pund
11,65
11,48
11,56
11,68
11,73
11,67
11,51
Dollar 7,22 7,18 7,19 7,19 7,20 7,16 7,11
Euro 9,20 9,18 9,12 9,10 9,18 9,22 9,17
Dansk 1,23 1,23 1,22 1,22 1,23 1,23 1,23
Norsk 1,10 1,09 1,11 1,11 1,12 1,11 1,11
Yen 6,76 6,76 6,63 6,62 6,59 6,68 6,64
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 44 v 43 v 42 v 41
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 18,00 18,00 18,00 18,00
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 17,25 17,25 17,25 17,25
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Dalsjöfors "Nya", 30 kg 540 540 540 540
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 480 480 480 480
HKScan Agri
Plus 30 kg 470 480 480 480
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - - - -
KLS Ugglarps balans balans balans balans
Skövde Slakteri balans balans balans balans
Dalsjöfors Kött balans överst överst överst
Dahlbergs Slakteri - - - -
Ginsten överst överst balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 44 v 43 v 42 v 41 v 40
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
249
Basis 7 kg 203 203 203 203 215
426
Basis 30 kg 347 347 347 347 363
255
SPF+Myc 7 kg 208 208 208 208 220
432
SPF+Myc 30 kg 352 352 352 352 368
260
SPF 7 kg 212 212 212 212 224
437
SPF 30 kg 356 356 356 356 372
906
Økologi 30 kg 737 737 737 747 759
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
817
25-kilos Helsegris 750 750 750 750 750
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
587
Klass S40, 30 kg* 64 64 64 64 64
Tyskland
358
VEZG 28 kg 39 39 38,50 40,60 43,80
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.