@-GRIS 31 oktober 2014
Senaste uppdatering gjord 31 oktober 23,30
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Slaktsvins-
stall uthyres

1200 platser, 3 avdelningar, blötutfodring, nyare inredning
vid Klippan, Skåne
443030@telia.com
070-4955578


Nu har vi tröttnat
Vi lägger av!
• Beg Ramsta tvättrobot
• 6 st 17 m3 glasfibersilos
m skruv & motorer
• Massor av beg & nytt
• Funki torrutfodring
• Flygt gödselpump,
renoverad för 40 000 i år.
• Doserare, elektronik,
ställdon  m m, m m.
0708-431 248 eller patrik@staket.com.

SMÅGRIS SYD
söker
slaktgrisstallar
i Skåne
Smågris Syd AB söker Slaktgrisstallar i Skåne. Stallarna ska ha blötutfodring och vara i körbart skick.
Kontakta:
Mattias Espert
070-658 12 21

espert@kvarnlyckan.net

Senaste nytt om marknaden och priser
Grispriet vänder upp igen i Danmark v 45
Äntligen vänder grispriserna uppåt igen i Danmark v 45, med 20 øre.
Tyskland har oförändrat grispris. I Sverige sänker KLS Ugglarps med 20 öre. I Finland sänker Snellmans 2 cent.
Efterfrågan på svenskt griskött är fortfarande god och nu börjar julen dra och efterfrågan ökar ännu mer. Även charkråvaran går bra att sälja. Riksbankens räntesänkning är bra för svenska grisköttet och det blir billigare att investera.
Scans julskinka på Rapsgris vann i år igen vid Chark-SM i Göteborg, så Scan är svensk mästare på julskinka. Det är ovanligt att samma produkt vinner två tävlingar i rad, men det är bevis på hög kvalitet, säger Susanne Ekstedt, projektledare för Chark-SM på SIK.
Scan blev även svensk mästare på falukorv med sin jägarfalukorv. Dalsjöfors blev svensk mästare på lufttorkad skinka. Gudruns fick titeln för ångkokt gästrikeskinka och för knackergrill. För att nämna några.
-Dalsjöfors lufttorkade skinka är väldigt god. Den är Italien-inspirerad, men belastas inte av de sydliga ländernas användning av antibiotika till grisarna och inte heller av MRSA-debatten, säger Cato Gustafsson, Dalsjöfors.
Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel och har som syfte att bidra till kvalitetsutveckling och att vägleda konsumenten om vad som är bra charkuterier. Arrangemanget startade 2001, anordnas vartannat år och avgörs i 16 klasser. Charkuterierna blindtestas. I år deltar drygt 60 företag med över 780 produkter.
Jag skrev förra veckan att det var lite avslaget på Elmia Maskin och Fält. Här är siffrorna: 17 000 besökare, alltså minus 10 000 sedan förra utställningen. Mer än en tredjedel av besökarna från 2010 stannade hemma. Det duger inte till nästa års Elmia Djur & Inomgård! Något måste göras.
Riksbanken sänkte reporäntan i veckan till 0 %, den ränta riksbanken tar när andra banker lånar pengar av riksbanken. Det förde med sig att svenska kronan över en natt försvagades mot dollar och euro med 17 resp 11 öre. Euron är nu 21 öre dyrare än v 40, när det började luta mot vart räntan var på väg. Det blev således runt 50 öre dyrare att köpa ett kilo griskött i Tyskland. Det tackar de svenska grisföretagarna för!
Nu gäller det att se upp med bankerna, så de sänker räntan på dina lån. Många grisföretagare har redan alltför dyra lån och nu behöver bankerna allas vår hjälp att sänka sina räntemarginaler, vilket oftast måste ske med påtryckningar. Ingen bank prutar med sig själv! Höjningar går snabbt, men sänkningar går trögt. För grispriset är det samma, men tvärtom!
Så ta kontakt med din bank för att omförhandla lånen. Läs på fakta noga, var tuff och pruta som när du köper bil eller traktor. Gör annars som proffsen uppmanar i radio och TV, byt bank, oftare! Ta alltid in offerter från flera banker! Som framgår av alla bankers kvartalsrapporter har de god råd att sänka dina lån på gården!
Ett bra råd, som en större grisuppfödare framfört, är att ta hjälp av ett proffs i förhandlingarna med banken, om du inte är säker på att du kan allt. I varje fall behöver du ta kontakt med någon kunnig för att få förhandlingstips. Den du anlitar ska inte ha någon koppling till din bank och helst inte alls till några banker.
Banker döper ofta om sina säljare till finansrådgivare, eller något som låter förtroendefullt för kunden. Gå inte på det tricket, du talar fortfarande med en säljare som försöker ta så bra betalt som möjligt!
Riksbankens 0-ränta väntas bestå minst över 2016, troligen mycket längre, enligt de ekonomiska analytikerna. Riksbanken sköt vid senaste sammanträdet sin prognos framåt för stigande ränta.
Dina kalkyler för grisproduktion förbättras nu på många sätt och troligtvis är de föråldrade. De tekniska resultaten är på väg uppåt i Sverige och kan bli ännu bättre om utrymmeskraven för grisarna och andra regler justeras, det svenska grisköttet blir allt mer efterfrågat när MRSA-smitta och antibiotikasölet uppmärksammas i länder söderut, och det blir nu tack vare valutaändringen dyrare för handeln att köpa kött i Tyskland och andra euroländer, men även i Danmark.
Det är alltså mycket som pekar åt rätt håll nu för svensk grisnäring. Jag hoppas det fortsätter. Säljare av stallar och inredning säger att intresset för investeringar i grisproduktion har ökat senaste tiden, men ännu är det mest intresse och inte så mycket handling.
Jag vill gärna lägga lite grädde på moset med att i vinter bli mer aktiv med ekonomisk information här i @-GRIS och på GrisPortalen. Det är efter önskemål och synpunkter från läsarna. Min tanke är att du i vinter ska jobba lite mer med din balansräkning, särskilt de dagar du inte behöver röja snö o dyl. Det är ett rent och bekvämt arbete, som ofta har god lönsamhet, säger en grisföretagare. Jag tycker att du ska få lite mer av bankernas rekordvinster, så det rättvist också!
Jag vill också ge stöd till dom som klagar över att det som Föreningsbanken stod för på sin tid, det är nu borta i Swedbank och även i en del andra banker. Nu sitter man och gör sina underlag för utlåning med hjälp av tabeller och regelböcker som upprättats kring Stureplan, i stället för att personalen som förr är ute bland bönderna och skaffar lokal- och personkännedom! Det har väl inte undgått någon att t ex Landshypotek blivit en vanlig bank och plockat över många duktiga medarbetare från t ex Swedbank. Länsförsäkringar gjorde det tidigare. Jag själv ser bl a i mitt mailregister för @-GRIS hur bankfolket flyttar runt!! Tänk att även något så kruttorrt som ett register kan visa tendenser och ge information!
Tipsa mig om vad jag ska skriva om, maila gris@agrar.se /LG 141031


Marknadskommentarer
HKScan Agri
Tänk på att hålla en korrekt och uppdaterad anmälan av slaktgrisar. Vi har fortfarande planeringsanmälan men man kommer alltid (även under julveckorna) att kunna justera sin anmälan både uppåt och nedåt senast tisdag veckan innan slakt. Inget tak i anmälan och vi ber alla att anmäla faktiskt behov och inte skapa luft i anmälan och därmed risk för felaktiga beslut.


KLS Ugglarps
-


Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Nästa vecka går vi upp en timma till per vecka med slakten och slaktar ca 100 grisar fler. Det är julslakten som ökar takten och inläggningen av skinka är i full gång.
-Det är oförändrat bra försäljning för att vara den här tiden på året, då det ofta är en svacka. Men nu närmar vi oss tiden då julen drar.
-Grispriset är oförändrat och både slakt och smågrisar är i balans.


Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Nästa vecka går vi upp i slaktvolym till 6 500 grisar. Det är för att julen närmar sig.
-Julen är också orsaken till att den svenska charkråvaran är mer efterfrågad än tidigare. Försäljningen av charkråvara är nu inget problem. Industrin vill ha svenskt inte minst till jul och vi ser snart att efterfrågan överstiger tillgången. Det var länge sedan.
-Ica ska ha en eloge för sin satsning på svenskt griskött. Nu pekar man med hela handen och rekommenderar svenskt griskött, i butikerna såväl som i TV-reklamen. -Det svenska grisköttet säljs nu så bra att det är snar uppenbar risk för brist. Den volym vi producerar i Sverige kan omöjligtvis räcka om nuvarande trend fortsätter, vilket vi hoppas att den gör. Priset är dock fortfarande ett problem och räcker inte till för att sätta igång investeringarna i nya stallar på allvar. Men visst finns det grisföretagare som tittar på investeringar.
-Dalsjöfors blev svensk mästare på lufttorkad skinka vid Chark-SM i Göteborg i veckan. Skinkan heter Reserva och är torkad 15 månader. Det är en italiensk-inspirerad skinka. Italien är stora på lufttorkad skinka, men nu riktar handeln sitt intresse allt mer åt svensk lufttorkad skinka efter all uppmärksamhet kring antibiotika och MRSA. Skinkan är fantastiskt god, vilket även domarna vid Chark-SM tyckte.
-Vi fick också en guldmedalj för vår kassler.
-Grispriserna är oförändrade och det är balans både i slakt och smågrisförmedling.


Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Köttsverige kan jubla åt att euron blir starkare, nu senast genom riksbankens räntesänkning. Det blir dyrare att importera kött.
-Marknaden är oförändrad sedan förra veckan.
-Jag har ännu inte fått någon slutgiltig rapport om orsaken till branden i slakteriet, men det talas om en spricka i svedjeugnen som trolig orsak till överhettning i taket. Snart får vi veta.
-På måndag kommer nötslakten igång igen i Skövde, men grisslakten dröjer länge än. Men det är helt klart att vi ska slakta grisarna i Skövde i framtiden.
-Det är balans både i slakten och för smågrisar. Vi slaktar nu grisarna i Skara, f n ca 5 000 egna grisar + lego åt Scan.


Dahlbergs Slakteri
-

Moab (Förädlar Dahlbergs grisar)
Mikael Oldin: -


Österbottens Kött
Stefan Saaristo: -


Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: -


Danish Crown
Efter några sega veckor är det tid att ta ett steg upp på prisstegen. De europeiska marknaderna har nått botten för denna gång och försäljningen i övriga delen av världen går ganska fint.
-Marknaderna i Europa är fortsatt skröpliga och det bjuds ut rikliga volymer kött på marknaden, men det motsvaras av en god efterfrågan. Med andra ord är balansen i Europa återupprättad, men dessvärre på en låg nivå, berättar Søren Tinggaard, som är underdirektör i Danish Crowns exportavdelning.
Den senaste veckan är det speciellt kommit lugn på den engelska marknaden för bacon och generellt ser vi en något bättre efterfrågan på kotlett i Europa.
Det mest positiva i den ögonblickliga situationen är dock obetingat vår försäljning till länderna utanför Europa. Just nu har vi god avsättning både till Japan och Australien, medan avsättningen till Kina är ganska stabil.
Vi är dessvärre fortsatt långt från de priser vi hade väntat oss den här tiden på året. Det positiva är dock, att den närmast paniska oron på marknaderna, som följd av den ryska bojkotten av europeiska livsmedel, nu har lagt sig för denna omgången, säger Søren Tinggaard.


ISN, Tyskland
Vänlig atmosfär i grishandeln, prisökning inom räckhåll?
Stämningen på den europeiska grismarknaden blir stabilare för varje dag och de första positiva kommentarerna hörs redan. Tillförseln minskar fortfarande, men är inte tillräcklig för att balansera efterfrågan. Så är det på hela den europeiska marknaden.
Precis som förra veckan gick priserna upp något i Holland och Belgien och närmar sig den tyska nivån. Tyskland och Danmark håller priserna på konstant nivå och i Frankrike stabiliserar sig situationen. Även i Österrike är marknaden i balans, enligt det österrikiska institutet VLV. VLV hoppas dessutom på positiva effekter av det besök i Peking som en österrikisk delegation gör. Det sägs att de förhandlingar som pågått åratal om importtillstånd och införsel av österrikiskt griskött till Kina, nu äntligen är i hamn.
Stämningen är mindre optimistisk i Spanien. Det milda vädret gör klimatet gynnsamt för grisarnas tillväxt, så det är gott om grisar att slakta just nu. Ovanpå detta är den spanska grisproduktionen i växande. Under det första halvåret 2014 blev 2,2 % fler grisar slaktade i Spanien än under samma period i fjol. Allt som allt gick det korrigerade spanska priset ned så mycket som 50 cent (4,70 skr) under de senaste 16 veckorna, tro det eller ej!
Trend för tyska marknaden: Atmosfären på marknaden för slaktgrisar blir allt ljusare. Köttköparna är villiga att handla och det de köper är inte svårt att placera på marknaden. En prishöjning är inom räckhåll.


Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!


Grisgeneralen
Klicka HÄR

Pärssons vilseleder också
Vid ett besök i en av ICA-butikerna på Folkungagatan i Stockholm fanns Pärssons pålägg. Ett av lite högre kvalitet som var märkt med Svenskt Kött-märke. Bredvid låga andra Pärssons tunna skivor till ett lägre pris som saknade svenskmärkning.
Vi var tvungna att fråga personalen om de kunde läsa för oss på paketen och försöka ta reda på ursprunget för köttråvaran. Med stor möda kunde en yngre vänlig flicka tala om att det stod att köttets ursprung var Tyskland/Finland.
Hur ska det tolkas? Är det tysk gris slaktad i Finland eller tvärtom? Det största problemet är att den vetgirige konsumenten måste ha bästa Sherlok Holmes-förstoringsglaset för att kunna läsa på paketen. Pärsons är ju dessutom ett SCAN-företag!
Pärsons, Gudruns och Dafgårds är lika goda kålsupare allihop. Troligtvis finns det fler företag som har satt vilseledning i system. Hur blir det med julskinkorna?
Svensk mat ger jobb och öppna landskap i Sverige.


Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-


Gunnelas blogg
Klicka HÄR

”Efterfrågan på mat är inte ett konstruerat behov”
Blir en svensk livsmedelstrategi bara en papperstiger! Det är en personlig reflektion efter SLUs konferens Sverige och Maten i torsdags, samtidigt som den rödgröna regeringen presenterar sitt förslag till budget. Budgetmedlen till det som tidigare var Alliansens Matlandet (konkurrenshöjande åtgärder) har prutats till ett minimum.
Stefan Löfven och landsbygdsministern Sven-Olof Bucht har utlovat en svensk livsmedelsstrategi. Det var konferensens tema. På konferensen var alla överens om behovet av en strategi, men det spretade i uppfattningarna om vad strategin ska omfatta och vad som är möjligt. Utan lönsamma företag går det inte. I eftersnacket uttrycktes från flera håll en oro över att det kan bli en rapport, som hamnar i byrålådan. Sådant har hänt förr.
Helene Holstein presenterade Konkurrenskraftutredningens delbetänkande. Rubriken är ett citat från hennes presentation. Det kan vara skäl att jämföra behovet av mat med exempelvis nya dataspel, nya bilmodeller och nya mobiltelefoner. Vi behöver mat för vår överlevnad.
Livsmedelsproduktion och jordbruk har stor betydelse för planetens överlevnad och landsbygdsutvecklingen. Men mat är också upplevelser, njutning och kulturbärare. I Sverige sysselsätter (idag) jordbruk och livsmedelsproduktion fler människor än fordonsindustrin. Glädjande nog lyfte Helene Holstein svensk matproduktions starka sidor som mark, vatten, spårbarhet, hög kompetens, säker produktion och ett gott djurskydd. Uttalande om salmonellafrihet och sambandet mellan djurskydd och låg antibiotikaförbrukning inger visst hopp. Men Holstein återkommer till att djurskydd som bygger på tyckande måste bort (i pausen nämner hon sittpinnar för broilermammor och fönster i fjäderfästallar). Jag känner igen LRFs uppfattning om ett mer flexibelt regelverk. Men Bo Algers påpekar att vi måste förebygga djurskyddsproblem med krav på djurmiljö och skötsel. Ingen vinner på att bonden bygger ”fel”.
Representanter från Finland som inledde konferensen bekräftar det vi vet, att det finns ett brett samhälleligt stöd för finskt jordbruk. Johan Åberg, SLC (finsk bondeorganisation) klagar över att finska bönder har världens strängaste produktionskrav, men europeiska medelspriser! Varför får den minst som gör mest?
Känner vi igen diskussionen från Sverige? Han presenterar satsningen på kvalitetsäkring och certifiering av produktionen. Här är Sigill Kvalitetssystem den svenska samarbetspartnern som utvecklat standarderna. ”Konkurrenskraft skapas genom konsumenternas uppfyllda behov”, sa Åberg..

Blogga du
också!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.


Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 45

Partipriset (inte uppdaterat)
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 45 v 44 v 43 v 42
Skövde Plus** 75-98 15,50 15,50 15,50 15,50
Ginsten Slakteri 73,9-96,9 15,40 15,40 15,40 15,40
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 15,00 15,20 15,20 15,20
Dalsjöfors Nya 75-99,9 15,10 15,10 15,10 15,10
Dahlbergs 71-96,9 15,00 15,00 15,00 15,00
HKScan Agri *** 70-94,9 14,30 14,30 14,50 14,50
Lövsta Kött snitt 88 13,75 13,75 13,75 13,75
Dalsjöfors Kvalitet 75-99,9 12,30 12,30 12,30 12,30
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 12,60 12,60 12,60 12,60
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
överst överst överst överst
KLS Ugglarps
-
balans balans balans balans
Skövde Slakteri
-
balans överst överst överst
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri
-
balans balans balans balans
Ginsten
balans balans balans balans
Gröna siffror = Överstående, Röda = Brist Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = Alla leverantörer har ett garantipris, se nedan. .
*** = Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, garantipriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr kg
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* 75-98 15,00
Hela 2014

* Garantipriset gäller Guldgris och alla tillägg och är därmed inte helt jämförbart med andra priser.



Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 45 v 44 v 43
12,00 Danish Crown 70,0–93,9 dkr 9,60 9,40 9,40
26,52 Nortura 67,1–90,0a nkr 23,90 23,90 23,90
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
11,45 Atria Premium+ 78 – 98 euro - 1,23 1,23
13,96 Snellmans 80 – 105 euro 1,50 1,52 1,52
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 45 v 44 v 43 v 42 v 41
30 okt Landsnotering* euro euro euro euro euro
13,03 Tyskland, 56 % 1,40 1,40 1,40 1,40 1,40
- D:o svenska*** - - - - -
28 okt jämförbara**
15,40 England - 1,665 1,709 1,709 1,740
15,48 Italien - 1,663 1,615 1,615 1,633
13,54 Spanien - 1,455 1,478 1,493 1,537
13,58 Irland - 1,459 1,459 1,459 1,497
13,13 Tjeckien - - 1,411 1,439 1,395
13,02 Danmark - 1,399 1,400 1,400 1,400
12,76 Frankrike - 1,371 1,375 1,380 1,409
12,53 Tyskland - 1,346 1,346 1,346 1,346
13,11 Polen - - - 1,409 1,395
12,23 Österrike - 1,314 1,314 1,314 1,314
12,07 Belgien - 1,297 1,285 1,260 1,260
11,66 Holland - 1,253 1,244 1,225 1,234
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
Inte uppdaterat

- Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.



Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
28 okt
21 okt
14 okt
7 okt
Utbud
2680
2730
2525
2700
Sålda
1860
2630
2165
2020
Medelpris, euro
1,45
1,45
1,44
1,43
Lägst
1,43
1,43
1,41
1,41
Högst
1,46
1,47
1,45
1,43
Medelpris, skr
13,49
13,34
13,21
13,04

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 7,80 kr, galtar 4,80 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 45 v 44 v 43 v 42
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 10,20 10,20
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,00 9,00 9,00 9,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 7,80 7,80 7,80 7,80
Ginsten 140,1 kg- 7,50 7,50 7,50 7,50
KLS Ugglarps 140- 7,10 7,10 7,10 7,10
Dahlbergs 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 6,15 6,15 6,15 6,15
HKScan Agri 140- 6,00 6,00 6,00 6,00
Skövde 140- 5,25 5,25 5,25 5,25
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 6,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 4,80 4,80 4,80 4,80
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Skriv kontrakt med oss! Vi betalar era suggleveranser kontant i förskott. Upp till 6 månaders leveranskontrakt.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,00, galtar 6,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 45 v 44 v 43
7,62
Danish Crown 129,9 kg- dkr 6,10 5,90 5,90
14,48
Nortura Fri vikta nkr 13,29 13,29 13,29
Finland
8,19
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
3,44
Österbottens Fri vikt, E euro 0,37 0,37 0,37
Tyskland
10,52
VEZG 56 % euro 1,13 1,13 1,13
Galtar
6,37
Danish Crown 109,9 kg- dkr 5,10 4,90 4,90
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 44 v 43 v 42 v 41 v 40 v 39 v 38
Pund
11,82
11,65
11,48
11,56
11,68
11,73
11,67
Dollar 7,39 7,22 7,18 7,19 7,19 7,20 7,16
Euro 9,31 9,20 9,18 9,12 9,10 9,18 9,22
Dansk 1,25 1,23 1,23 1,22 1,22 1,23 1,23
Norsk 1,09 1,10 1,09 1,11 1,11 1,12 1,11
Yen 6,77 6,76 6,76 6,63 6,62 6,59 6,68
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 45 v 44 v 43 v 42
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 18,00 18,00 18,00 18,00
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 17,25 17,25 17,25 17,25
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Dalsjöfors "Nya", 30 kg 540 540 540 540
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 480 480 480 480
HKScan Agri
Plus 30 kg 470 470 480 480
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - - - -
KLS Ugglarps balans balans balans balans
Skövde Slakteri balans balans balans balans
Dalsjöfors Kött balans balans överst överst
Dahlbergs Slakteri - - - -
Ginsten överst överst överst balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 45 v 44 v 43 v 42 v 41
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
261
Basis 7 kg 209 203 203 203 203
443
Basis 30 kg 355 347 347 347 347
262
SPF+Myc 7 kg 214 208 208 208 208
450
SPF+Myc 30 kg 360 352 352 352 352
272
SPF 7 kg 218 212 212 212 212
455
SPF 30 kg 364 356 356 356 356
928
Økologi 30 kg 743 737 737 737 747
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
817
25-kilos Helsegris 750 750 750 750 750
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
595
Klass S40, 30 kg* 64 64 64 64 64
Tyskland
363
VEZG 28 kg 39 39 39 38,50 40,60
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.