@-GRIS 7 november 2014
Senaste uppdatering gjord 7 november 23,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Slaktsvins-
stall uthyres

1200 platser, 3 avdelningar, blötutfodring, nyare inredning
vid Klippan, Skåne
443030@telia.com
070-4955578


Nu har vi tröttnat
Vi lägger av!
• Beg Ramsta tvättrobot
• 6 st 17 m3 glasfibersilos
m skruv & motorer
• Massor av beg & nytt
• Funki torrutfodring
• Flygt gödselpump,
renoverad för 40 000 i år.
• Doserare, elektronik,
ställdon  m m, m m.
0708-431 248 eller patrik@staket.com.

SMÅGRIS SYD
söker
slaktgrisstallar
i Skåne
Smågris Syd AB söker Slaktgrisstallar i Skåne. Stallarna ska ha blötutfodring och vara i körbart skick.
Kontakta:
Mattias Espert
070-658 12 21

espert@kvarnlyckan.net

Senaste nytt om marknaden och priser
Svenska Köttföretagen bildat för semin, livdjur, rådgivning
Priserna på slaktgrisar är oförändrade både i Tyskland, Danmark, Finland och Sverige v 46. I Norge går priserna upp 50 norska öre.
I veckan bildades formellt Svenska Köttföretagen där alla större svenska slakterier är med, inkl Scan som var med och tog initiativet. Här samlas slakteriernas kringverksamhet, dvs det som ligger utanför själva slakten och förädlingen. Intentionerna att samverka presenterades redan för ca 1,5 år sedan, i juni 2013. Genetiken med semin, livdjur, veterinärt, rådgivning, lobbying, Svenskt Kötts information, osv, samlas nu i Svenska Köttföretagen,
Formellt går det till så här, vilket redan är fastställt genom olika optionsavtal: Scan säljer QG till Avelspoolen och Avelspoolen ändrar bolagsnamn till Svenska Köttföretagen. Där går även Scan in som delägare bland alla andra större slakterier (95 % av svenska slakten), liksom Sveriges Grisföretagare och intresseföreningarna för nöt och lamm. Scan säljer även sina andelar i Svenska Djurhälsovården, Svenska Pig och Taurus till Svenska Köttföretagen, som bildar ett rådgivningsföretag för alla djurslagen med även veterinär kompetens. Svenska Köttföretagen får säte i Skövde i Avelspoolens lokaler och med Hans Agné som vd. Rådgivningsbolagets chef blir djurhälsovårdens Sten-Olof Dimander, men Therese Strand fortsätter leda gris- och nötrådgivningen.
Det sammanslagna Avelspoolen och QG i det nya genetikföretaget får Carl-Olof Port som chef. Nuvarande raser behålls och blir tillgängliga för alla, men Scan har förbehållit sig rätten att bestämma vilka grisföretagare som får köpa toppsperman från hampshire.
Det nya rådgivningsbolaget bildas utifrån Svenska Djurhälsovårdens organisationsnummer och blir alltså ett AB under Svenska Köttföretagen. Det har inte fått något namn ännu.
Omorganisationen är en anpassning till den nu alltför stora kostymen för animaliernas produktionsservice, efter decenniers fallande djurantal och antal animalieproducerande företag, men samtidigt vässning av funktionerna och framför allt rådgivningen.
Totalt räknar man med att animaliesektorn ska spara 20 - 30 mkr årligen på omorganisationen, vilket även innebär att det på sikt blir färre medarbetare.
Omorganisationen är också en avspark på ett försök att vända trenden till få igång ökad animalieproduktion i Sverige. Det är ett gemensamt krafttag som omfattar alla verksamma inom gris- nöt- och lammnäringarna. Tiden för detta omtag kan anses väl vald när nu trenden för försäljningen av svenskt griskött vänt uppåt under senaste halvåret. Slakteriernas primära verksamhet med insamling av djur, slakt och försäljning, berörs inte av omorganisationen.
Se mer utförliga artiklar på GrisPortalen!
Danska regeringen anmodar EU att införa stöd till lagring av griskött pga ryska köttbojkotten. Det har skett flera gånger tidigare om överskotten i EU blivit för stora. Danske jordbruksministern menar att EU-stödet kan vara under ett halvår. Sedan bör de europeiska slakterierna ha hunnit finna nya marknader för det kött som inte ryssarna köper.
Det har tidigare gjorts framstötar till EU om s k privat lagring av griskött, men då har EU avvisat förslagen.
Grisköttet från Brasilien är för dyrt, säger ryssarna enligt statliga myndigheten Rosselkhoznadzor, och utfärdar en varning till Brasilien. Sänk priserna, annars klarar vi oss med griskött från Indien och Kina.
Brasilianskt griskött har under ett år stigit 57 %, vilket delvis beror på PED i USA, Syd- och Centralamerika, men även på de senaste månadernas efterfrågan från Ryssland. /LG 141107


Marknadskommentarer
HKScan Agri
Tänk på att hålla en korrekt och uppdaterad anmälan av slaktgrisar. Vi har fortfarande planeringsanmälan men man kommer alltid (även under julveckorna) att kunna justera sin anmälan både uppåt och nedåt senast tisdag veckan innan slakt. Inget tak i anmälan och vi ber alla att anmäla faktiskt behov och inte skapa luft i anmälan och därmed risk för felaktiga beslut.
Noteringen vecka 46 är oförändrad.


KLS Ugglarps
-


Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Vi sänker vikterna på slaktgrisarna ännu mer v 46 för att få in fler grisar före jul.
-Det är balans både på slakten och smågrisarna.
- Det har varit en normal julvecka, med fortsatt bra försäljning,


Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Alla priser oförändrade. Vi har gått upp i slakt och slaktar nu för fullt, 1 350 grisar/dag, inför den kommande julhelgen.
-Slakten och smågrisarna är i balans.
-Marknaden är fortsatt stark för svenskt, både nöt- och griskött.


Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -.


Dahlbergs Slakteri
-

Moab (Förädlar Dahlbergs grisar)
Mikael Oldin: -


Österbottens Kött
Stefan Saaristo: -Marknaden är normal för årstiden. Vi är inte igång ännu med produktionen för jul, men tiden närmar sig.


Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: -


Danish Crown
Efter några sega veckor är det tid att ta ett steg upp på prisstegen. De europeiska marknaderna har nått botten för denna gång och försäljningen i övriga delen av världen går ganska fint.
-Marknaderna i Europa är fortsatt skröpliga och det bjuds ut rikliga volymer kött på marknaden, men det motsvaras av en god efterfrågan. Med andra ord är balansen i Europa återupprättad, men dessvärre på en låg nivå, berättar Søren Tinggaard, som är underdirektör i Danish Crowns exportavdelning.
Den senaste veckan är det speciellt kommit lugn på den engelska marknaden för bacon och generellt ser vi en något bättre efterfrågan på kotlett i Europa.
Det mest positiva i den ögonblickliga situationen är dock obetingat vår försäljning till länderna utanför Europa. Just nu har vi god avsättning både till Japan och Australien, medan avsättningen till Kina är ganska stabil.
Vi är dessvärre fortsatt långt från de priser vi hade väntat oss den här tiden på året. Det positiva är dock, att den närmast paniska oron på marknaderna, som följd av den ryska bojkotten av europeiska livsmedel, nu har lagt sig för denna omgången, säger Søren Tinggaard.


ISN, Tyskland
Stabilt på grismarknaden, prisökning väntas
Även denna vecka kännetecknas europeiska marknaden för slaktgrisar av oförändrade priser. Stämningen är genomgående positiv, men den har inte räckt till att höja priserna.
Därför är det oförändrat i t ex Tyskland, Holland, Belgien och Irland. I Spanien stoppades den nu flera veckors fallande priser och det blev oförändrat 1,455 € per kg. Trots väldiga prisfall senaste tiden behåller Spanien förstaplatsen bland de EU-länder som har flest grisar.
De positiva nyheterna kommer denna vecka från Österrike och Danmark. Där steg priserna med 3,1 resp 2,8 cent. I Österrike är utbudet fallande pga övergången till höstens skörd av spannmål. VLV skriver att slaktvikterna faller, liksom antal slaktade grisar. Samtidigt efterfrågar köttindustrin nu den billigare råvaran, som griskött är i förhållande till julen. Likaså är det god efterfrågan på export.
Från Frankrike meddelas denna vecka lite mer aktivitet på marknaden. Priserna sjunker endast marginellt jämfört med föregående vecka. Fransmännen menar att deras situation är katastrofal efter ryssarnas bojkott av kött från EU.
Tendens på tyska marknaden: Situationen på tyska marknaden för slaktgrisar varierar från region till region. I den norra delen av landet är det god efterfrågan på grisar, medan det i andra delar generellt sett är mer balans.


Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!


Grisgeneralen
Klicka HÄR

Skövde slakteri ifrågasätter sina kollegor.
I en skrivelse av den 23 oktober från Skövde Slakteri till grisproducenterna vill man stressa fram nästa års leveransavtal. Skrivelsen är undertecknad av Ove Konradsson och Caroline Germer-Rehn. Ove framhåller hur ”Skövde/Gudruns har ett väl fungerade ledarskap”. Ett ledarskap som närmast är att beteckna som diktatoriskt gentemot leverantörer, personal och underentreprenörer.
Vidare ifrågasätter Ove hur vissa konkurrenter som ska expandera ska klara av sin ekonomi. Sanningen är den att Skövde Slakteri är på väg att tappa en betydande del av sina leverantörer pga dåligt bemötande från framförallt Ove och dessutom ligger utbetalt per kg griskött ca 3 - 4 % lägre än de bästa slakterierna i Sverige. Med en stor förlust under året och den olycksaliga branden så får Skövde Slakteri några tuffa år framöver. Att man sedan tänkt sig att maximera antal slaktade grisar till 250 000 st gör att kostnaderna per kg slakt ökar och slakteriet får därmed sämre betalningsförmåga.
Slakteriet har klara ledningsproblem och ser man till Ove Konradssons CV så vill jag bara peka på Hjordnäramejeriet. Ove var VD där och ett femtiotal lantbrukare satsade stora pengar i detta mejeriprojekt. Ganska snart körde Ove mejeriet i botten och de lantbrukare som var delägare förlorade en betydande summa pengar. Även om Ove borde ha lärt sig en del av denna ”kullerbytta” så är det omöjligt att tro på honom som framtidens ledare för Skövde Slakteri.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-


Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Gott om tyckare
Nu är svenskt och närodlad mat i medias fokus genom Jordbruksverkets enkät. Jordbruksverket bekräftar att konsumenterna är mer intresserade och köper mer svenskt och ekologiskt i butik.
* 67 % svarar att de gärna betalar lite mer för svenska råvaror jämfört med 53 procent år 2011.
* 69 % svarar att de köper svenska råvaror i så stor utsträckning som möjligt jämfört med 60 procent år 2011.
* 61 % köper närproducerade produkter i så stor utsträckning som möjligt jämfört med 45 procent år 2011.
* 76 % anser att svenska bönder producerar mat av hög kvalitet jämfört med 70 procent år 2011.
Det är glädjande och motargument mot de som fastnat i att situationen för svenska bönder bara är elände.
Wierup och Rutegård hävdar i Svensk Veterinärtidning att det i Sverige fattas kostnadsdrivande beslut på osakliga och undermåligt dokumenterade grunder (i djurskyddslagstiftningen). Helene Holstein, Konkurrenskraftutredningen uttalade på SLU:s konferens att importen av kött ökar och att svenska särregler måste bygga på vetenskap och inte på tyckanden. Rubriken på Peter Borrings debattinlägg i veckans Land Lantbruk är: Djurvälfärd skapas inte av otidsenliga regler. Holstein nämnde sittpinnar till s k broilermammor och fönster i fjäderfästallar. Annars lyser exempel på ”ovetenskapliga och otidsenliga” regler med sin frånvaro. När Rutegård och Wierup får chans till en sista replik i DN, ges inte heller några konkreta exempel. Man hänvisar till replik i nästa veterinärtidning. Det ska bli intressant med tanke på debattörernas vetenskapliga kompetens kring djurvälfärd!
Med hänvisning till debatten ställde jag frågan till Jordbruksverket på konsumentrådet i veckan. Som jag uppfattade det hela så har Jordbruksverket inte fått frågan kring det vetenskapliga underlaget från konkurrenskraftutredningen. Helena Elofsson, Jordbruksverket, hävdar bl a att kravet på dagsljus är vetenskapligt motiverat. Jordbruksverket har å andra sidan beräknat kostnaderna för det svenska beteskravet som underlag för samma utredning. Jag undrar hur processen kring vetenskapligheten ska hanteras på ett trovärdigt sätt. Som riskhanterare är det Jordbruksverkets roll att väga vetenskap, djurskyddsambitioner och producenternas konkurrenskraft. Men syftet med djurskyddslagstiftningen är faktiskt att skydda djuren. Det har medborgarna i Sverige och i EU ställt som krav på sina folkvalda. Marknaden är inte verktyget, som kan skydda grisen från en miljö som gör att den inte får behålla svansen eller att djur slipper sitta i bur. Den starka djurskyddsorganisationen Compassion in World Farming driver just nu en kampanj ”End the cage age”. (www.ciwf.org/cageage). Höns i inredda burar kanske inte har högst prioritet, men ändå!

Blogga du
också!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.


Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 46

Partipriset (inte uppdaterat)
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 46 v 45 v 44 v 43
Skövde Plus** 75-98 15,50 15,50 15,50 15,50
Ginsten Slakteri 72,9-71,9 15,40 15,40 15,40 15,40
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 15,00 15,00 15,20 15,20
Dalsjöfors Nya 75-99,9 15,10 15,10 15,10 15,10
Dahlbergs 76-93,9 15,00 15,00 15,00 15,00
HKScan Agri *** 70-94,9 14,30 14,30 14,30 14,50
Lövsta Kött snitt 88 13,75 13,75 13,75 13,75
Dalsjöfors Kvalitet 75-99,9 12,30 12,30 12,30 12,30
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 12,60 12,60 12,60 12,60
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- överst överst överst
KLS Ugglarps
-
- balans balans balans
Skövde Slakteri
-
- balans överst överst
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri
-
- balans balans balans
Ginsten
balans balans balans balans
Gröna siffror = Överstående, Röda = Brist Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = Alla leverantörer har ett garantipris, se nedan. .
*** = Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, garantipriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr kg
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* 75-98 15,00
Hela 2014

* Garantipriset gäller Guldgris och alla tillägg och är därmed inte helt jämförbart med andra priser.Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 46 v 45 v 44
11,80 Danish Crown 70,0–91,9 dkr 9,60 9,60 9,40
26,24 Nortura 67,1–90,0a nkr 24,30 23,90 23,90
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
11,34 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,23 1,23 1,23
13,83 Snellmans 80 – 105 euro 1,50 1,50 1,52
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 46 v 45 v 44 v 43 v 42
5 nov Landsnotering* euro euro euro euro euro
12,90 Tyskland, 56 % 1,40 1,40 1,40 1,40 1,40
- D:o svenska*** - - - - -
4 nov jämförbara**
15,50 Italien - 1,682 1,663 1,615 1,615
15,26 England - 1,656 1,665 1,709 1,709
13,45 Irland - 1,459 1,459 1,459 1,459
13,41 Spanien - 1,455 1,455 1,478 1,493
13,15 Danmark - 1,427 1,399 1,400 1,400
12,97 Polen - - - 1,407 1,409
12,91 Tjeckien - - 1,401 1,411 1,439
12,88 Frankrike - 1,397 1,371 1,375 1,380
12,41 Tyskland - 1,346 1,346 1,346 1,346
12,40 Österrike - 1,345 1,314 1,314 1,314
11,95 Belgien - 1,297 1,297 1,285 1,260
11,55 Holland - 1,253 1,253 1,244 1,225
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
Inte uppdaterat

- Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
4 nov
28 okt
21 okt
14 okt
Utbud
2665
2680
2730
2525
Sålda
2125
1860
2630
2165
Medelpris, euro
1,45
1,45
1,45
1,44
Lägst
1,44
1,43
1,43
1,41
Högst
1,46
1,46
1,47
1,45
Medelpris, skr
13,36
13,49
13,34
13,21

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 7,80 kr, galtar 4,80 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 46 v 45 v 44 v 43
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 10,20 10,20
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,00 9,00 9,00 9,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 7,80 7,80 7,80 7,80
Ginsten 140,1 kg- 7,50 7,50 7,50 7,50
KLS Ugglarps 140- 7,10 7,10 7,10 7,10
Dahlbergs 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 6,15 6,15 6,15 6,15
HKScan Agri 140- 6,00 6,00 6,00 6,00
Skövde 140- 5,25 5,25 5,25 5,25
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 6,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 4,80 4,80 4,80 4,80
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Skriv kontrakt med oss! Vi betalar era suggleveranser kontant i förskott. Upp till 6 månaders leveranskontrakt.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,00, galtar 6,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 46 v 45 v 44
7,50
Danish Crown 129,9 kg- dkr 6,10 6,10 5,90
14,89
Nortura Fri vikta nkr 13,79 13,29 13,29
Finland
8,11
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
3,41
Österbottens Fri vikt, E euro 0,37 0,37 0,37
Tyskland
10,41
VEZG 56 % euro 1,13 1,13 1,13
Galtar
6,27
Danish Crown 109,9 kg- dkr 5,10 5,10 4,90
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 45 v 44 v 43 v 42 v 41 v 40 v 39
Pund
11,78
11,82
11,65
11,48
11,56
11,68
11,73
Dollar 7,36 7,39 7,22 7,18 7,19 7,19 7,20
Euro 9,22 9,31 9,20 9,18 9,12 9,10 9,18
Dansk 1,23 1,25 1,23 1,23 1,22 1,22 1,23
Norsk 1,08 1,09 1,10 1,09 1,11 1,11 1,12
Yen 6,43 6,77 6,76 6,76 6,63 6,62 6,59
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 46 v 45 v 44 v 43
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 18,00 18,00 18,00 18,00
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 17,25 17,25 17,25 17,25
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Dalsjöfors "Nya", 30 kg 540 540 540 540
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 480 480 480 480
HKScan Agri
Plus 30 kg 470 470 470 480
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - - - -
KLS Ugglarps - balans balans balans
Skövde Slakteri - balans balans balans
Dalsjöfors Kött balans balans balans överst
Dahlbergs Slakteri - - - -
Ginsten balans överst överst överst
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 46 v 45 v 44 v 43 v 42
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
258
Basis 7 kg 210 209 203 203 203
437
Basis 30 kg 356 355 347 347 347
264
SPF+Myc 7 kg 215 214 208 208 208
444
SPF+Myc 30 kg 361 360 352 352 352
269
SPF 7 kg 219 218 212 212 212
448
SPF 30 kg 365 364 356 356 356
913
Økologi 30 kg 743 743 737 737 737
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
817
25-kilos Helsegris 750 750 750 750 750
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
590
Klass S40, 30 kg* 64 64 64 64 64
Tyskland
359
VEZG 28 kg 39 39 39 39 38,50
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.