@-GRIS 14 november 2014
Senaste uppdatering gjord 14 november 23,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Slaktsvins-
stall uthyres

1200 platser, 3 avdelningar, blötutfodring, nyare inredning
vid Klippan, Skåne
443030@telia.com
070-4955578


Nu har vi tröttnat
Vi lägger av!
• Beg Ramsta tvättrobot
• 6 st 17 m3 glasfibersilos
m skruv & motorer
• Massor av beg & nytt
• Funki torrutfodring
• Flygt gödselpump,
renoverad för 40 000 i år.
• Doserare, elektronik,
ställdon  m m, m m.
0708-431 248 eller patrik@staket.com.

SMÅGRIS SYD
söker
slaktgrisstallar
i Skåne
Smågris Syd AB söker Slaktgrisstallar i Skåne. Stallarna ska ha blötutfodring och vara i körbart skick.
Kontakta:
Mattias Espert
070-658 12 21

espert@kvarnlyckan.net

Senaste nytt om marknaden och priser
Grispriserna oförändrade v 47
Priserna är oförändrade v 47 i både Tyskland, Danmark och Sverige. Efterfrågan på griskött är bra inför julen. Tommy Ögren, ägare till Skövde Slakteri, sa idag att han förvånades över att Scan och KLS Ugglarps hade behov att sänka 20 öre. Enda problemet just nu är delvis karrén. Resten går riktigt bra, sa han.
Jag har varit på EuroTier i veckan. Där träffade jag bl a danske Claes Erlang, som senaste perioden har producerat 40 smågrisar per sugga, 38,8 senaste året. Han hade inga problem med lönsamheten, men det hade många andra både danskar och tyskar. Det var många som klagade. Få tror på någon snabb lösning av ryska konflikten. Däremot börjar exporten gå åt andra håll i världen, så en viss svag ljusning kanske det ändå blir. I Tyskland väntar man på en viss prisuppgång.
Det har senaste åren varit flera tillverkare som vid utställningar visat upp lösningar där inredningen monteras på helt släta betonggolv, typ industrihallar. Moving Floor är ett känt svenskt exempel. Nu för en firma in en ny dimension i stalltekniken, grisproduktion i höglager. Allt vad som behövs för grisboxen finns i en plastbalja, som staplas av robot med sugga och smågrisar och allt i ett helt vanligt höglager. Systemet måste vara något för svenska djurskyddet att bita i!
Svin-MRSA har skördat ett nytt dödsoffer i Danmark. En patient som hade andra sjukdomar också, avled. Han hade inte haft någon kontakt med grisgårdar, utan hade smittats genom kontakt med andra människor, tror man.
Var tredje gris som föds i Danmark, exporteras till Tyskland eller Polen. De slaktas alltså inte i Danmark, vilket gör att många arbetstillfällen går förlorade. Detta och att avdelningar vid slakterierna som arbetade med ryssexport tvingats stänga, gör att det är många slaktare arbetslösa i Danmark. Facket ska nu ta upp en holländsk ide, som man uppvaktar danske fødevareminister Dan Jørgensen med. Varje gång en livdjurstransport ska lastas, bör en veterinär ska vara med och övervaka arbetet. Det ska göra exporten så dyr, att grisarna i stället stannar vid danska slakterier.
Danska facket har försökt med exportavgifter tidigare, men det funkade inte med EUs regler. Men bättre dansk djurvälfärd, kanske går bättre att få politisk majoritet för, resonerar man? Fanns det djurvänliga holländska politiker, kanske det finns även i Danmark.
Det är nästan så man känner igen alla kostbara byråkratiska tilltag från Sverige?
Det tillhör inte det vanliga att svenska grisföretag är nominerade till Svenskt Näringslivs tävling om att vara mest företagsamma och framgångsrika företag. Åsa och Per Karlsson, Boarps gård, är nominerade i Halland. De har byggt upp sin grisproduktion under en period då branschen kännetecknats av tillbakagång. Till nytänkandet hör att tillverka en egen korv, där hela grisen ingår som råvara. Alltså inte bara det som andra charkuterier skär bort från detaljerna. Och den korven säljer man i Danmark! Vinnarna bland de nominerade i varje län utses genom omröstning. Du kan vara med och rösta här. /LG 141114


Marknadskommentarer
HKScan Agri
Producenter av ekogrisar sökes. Hör av dig till konceptansvarig Per Nilsson på HKScan om du undrar över regler, hur gör man för att ställa om sin produktion eller marknadsfrågor.
Tänk på att hålla en korrekt och uppdaterad anmälan av slaktgrisar. Vi har fortfarande planeringsanmälan men man kommer alltid (även under julveckorna) att kunna justera sin anmälan både uppåt och nedåt senast tisdag veckan innan slakt. Inget tak i anmälan och vi ber alla att anmäla faktiskt behov och inte skapa luft i anmälan och därmed risk för felaktiga beslut. Notering vecka 47 oförändrad.


KLS Ugglarps
-


Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Efter sänkningen av slaktvikterna har vi några överstående grisar i slakten. Vi har gått upp i slaktningen med 2 timmar per vecka.
-Försäljningen är relativt bra. Det går lätt att sälja.


Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Marknaden både för gris och nöt är fortsatt stark. Priserna är oförändrade.


Skövde Slakteri:
Tommy Ögren: - Försäljningen går fortsatt mycket bra. Det syns ingen avmattning och det bör heller inte ske så här års. Bekymren begränsar sig till delar av sortimentet karré.
-Jag ser inget behov av prissänkningar för slaktgrisar och vi jobbar ju alla på samma marknad. Därför blev jag förvånad när Scan och KLS Ugglarp sänkte priset med 20 öre just nu. Dessa stora dominanter på marknaden borde inte ha behov av att sänka priset.
-Skövdes grispris är således oförändrat. Balansen i slakt och smågrisförmedling vet jag inget om.


Dahlbergs Slakteri
-

Moab (Förädlar Dahlbergs grisar)
Mikael Oldin: -


Österbottens Kött
Stefan Saaristo: -Marknadsläget är helt normalt för årstiden. Priserna är oförändrade.


Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: -I dagens Land Lantbruk är det en artikel om mig. Jag vill understryka att det är jag Mattias Espert som yttrar sig och inte Sveriges Grisföretagare.
Jag beklagar om några av er tycker att artikeln är stötande och vill starkt understryka att detta inte varit min mening. Jag vill inget annat än att verka för en positiv utveckling inom den svenska näringen. Att hitta en väg fram med en lönsam växande grisproduktion är den frågan som jag vill, precis som ni andra vill hitta lösningen på.
Jag är helt medveten om att det inte bara finns en väg fram till en lönsam grisproduktion utan många och vi måste köra på dom alla för att vända skeppet. Detta gäller hela kedjan från den nyfödda grisen till butiken. När vi har lönsamheten i våra företag får vi per automatik en tillväxt i näringen.
/Mattias Espert, Smågris Syd AB


Danish Crown
Trots att julmånaden närmar sig är det dessvärre fortsatt inte större efterfrågan än att den kan klaras med nuvarande utbud av grisar. Det betyder att handeln på de europeiska marknaderna denna vecka har oförändrade priser.
F n är det balans mellan utbud och efterfrågan. Normalt ser vi en större efterfrågan från industrin vid denna tidpunkt på året. Mycket tyder på att inköparna, grundat på förhållandevis låga priser i september och oktober, har köpt in något tidigare än normalt, säger Søren Tinggaard, som är underdirektör inom Danish Crowns exportavdelning.
Industrins försiktighet syns speciellt på en dämpad efterfrågan på bog och framändar. Försäljningen av färsk skinka sker till oförändrade priser, medan det är lågsäsong för karré och som säljs trögt på en låg prisnivå.
Baconmarknaden är stabiliserad och försäljningen glider också här till oförändrade priser. Till länderna utanför Europa är det god avsättning till Kina och Japan, men båda länderna har något svagare priser. Samtidigt är det sålt ganska stora volymer till Fjärran Östern.
-När vi ser runt i Europa, så är bilden i stort sett samma eller en smula mer negativ än i Danmark. I Tyskland har priserna varit oförändrade de senaste sex veckorna, medan priserna i Polen har varit oavbrutet fallande under de senaste fem veckorna. Därför fokuserar vi också på fortsatt insats på att stärka avsättningen på marknader utanför EU, säger Søren Tinggaard.


ISN, Tyskland
Ännu inga prishöjningar i EUs länder
Fortfarande är volymen slakt stor i EU och detta håller priserna på låg nivå. På kort sikt syns ingen ljusning för situationen på EUs grismarknad, även om exporten till tredje land fortsatt visar förbättringar. Detta gäller särskilt ökad export till Kina och Korea, medan exporten till Japan stagnerar.
Efter en längre period sänkningar och ett fall på 50 cent, håller priserna i Spanien nu för andra veckan i sträck sig på 1,45 €. I Spanien är det fortsatt stor slakt, vilket hänger samman med det goda vädret, som ger goda betingelser för tillväxt för grisarna.
Det motsatta gäller i Österrike, där det rapporteras om fallande tillväxt med 50 % och mer. Orsaken sägs vara försämrad ätlust hos grisarna, relaterat till nya skörden av majs i höst. Särskilt i Östra Europa, men även i Österrike, är majsen i år belastad med mycket fusarium och förhöjda DON-värden. Som konsekvens därav är priserna i Österrike nu för andra veckan i sträck 1,366 €.
Liksom i Tyskland är det oförändrade priser i Belgien, Danmark och Frankrike. Det holländska priset steg en aning med 1 cent. Prisets skillnad till det tyska var tidigare uppe på 10 cent, men nu har den skillnaden minskat något.
Tendens på tyska marknaden: Utbudet och efterfrågan på slaktklara grisar är fortsatt i balans. Marknaden är livlig och de utbjudna mängderna säljs utan problem. Priserna bör som minimum vara oförändrade nästa vecka.


Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!


Grisgeneralen
Klicka HÄR

Svenskt Kött ratar matmässan
I den gångna helgen hölls den traditionella matmässan i Stockholm. Den var som vanligt välbesökt. Mässan har utvecklats alltmer mot att vara en vin och spritmässa. För mathantverket stod många duktiga mindre producenter, varav många från Norrland. Våra slakterier och större mejerier saknades helt. Allt om Mat:s Mitt Mök stod för ett antal demonstrationer med matlagning av kända kockar.
Det är anmärkningsvärt att Ögrenägda Gudruns inte fanns med på sin hemmaplan. Vad värre är så saknades Svenskt Kött. Det är tjänstefel, att under pågående goodwillkampanj finns inte Svenskt Kött med på mässan. Ska man lyckas med sitt budskap till svenska konsumenter så måste man synas så mycket som möjligt och allra helst på en så här stor mässa. Har Svenskt Kött slagit sig till ro?
Lantmännen med sitt produktsortiment verkar helt och hållet tycka att mässor av detta slag är onödiga.
En del utställare tycker att kostnaderna för mässan är för hög, men marknadsföring måste få kosta pengar.
Svensk mat ger jobb och öppna landskap i Sverige!

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
Den svenska succén; penis, svans och läppar.....
Denna något häftiga rubrik är hämtad ur gratistidningen Metro, 10 november. Nacksena, penis, aorta, läppar, svans och allsköns inälvor som vi normalt betraktar som slaktavfall efterfrågas nu i andra delar av världen på en marknad som bara växer. Förr fick vi betala för att bli av med detta, säger en slakterirepresentant, nu kan vi tjäna goda pengar på export till fjärran länder. Det framgår att man utnyttjar upparbetade danska försäljningskanaler.
Att synen på vad som är ätligt varierar har jag nästan handgripligt upplevt som student i Indiana, USA på 60-talet. En lärare som hade varit i Frankrike under sommarlovet berättade för förundrade elever att det i Frankrike fanns butiker som i huvudsak sålde hästkött. Man hade t o m ett hästhuvud som butiksskylt, sa han. Jag fann mig tvungen att upplysa klassen om att jag som skolpojke ätit hästkött i olika former nästan varje dag under andra världskriget, då svenskt jordbruk traktoriserades och tusentals hästar blev till biffar, korvar, smörgåspålägg m m.
Mina skeptiska kompisar frågade om vi svenskar också satte i oss annat slaktavfall eller"offals" som de kallade det. Jag råkade nämna att jag gillade blodkorv. De tvivlade starkt och jag fick som bevis under uppsikt och fotografering äta en "Blutwurstsandwich" på en av stadens tyska ölkrogar. Värdshusvärden uppskattade att jag gjorde reklam för hans specialiteter och bjöd oss på öl. I dag och i en mer exotisk del av världen än småstaden Lafayette på prärien i Indiana, hade vi kanske kunnat beställa en rökt svensk grisvans med knorr eller en.... som tilltugg till gratisdrickat.


Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Föreningen vi Konsumenter fyller 10 år
12 november hade föreningen sitt jubileumsseminarium med temat Hållbar konsumtion – hur når vi dit? De senaste åren har vi på medlemmarnas uppdrag fokuserat på hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion. Vi har koncentrerat oss på två områden – minskad köttkonsumtion och åtgärder som minskar risken för ökad antibiotikaresistens. Och vi har deltagit i debatten! I februari i år tog vi på SvDs Brännpunkt upp frågan om hur vi kan minska köttkonsumtionen på rätt sätt tillsammans med Sveriges Konsumenter, Medveten Konsumtion, Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Djurskyddet Sverige. Bakom låg ett öppet brev till livsmedelskedjans aktörer. Och det räcker inte med det. Vi konsumenter har inom ramen för några veckor deltagit i och initierat fyra debattartiklar. På SVT Opinion kring livsmedelsäkerhet och djurskydd i handelsavtalet EU – USA (TTIP) och en replik i DN, Debatt kring vilket djurskydd vi ska ha i Sverige och kopplingen till användningen av antibiotika till djur. Tillsammans med World Animal Protection med flera lyftes frågan kring att ställa djurskyddskrav i den offentliga upphandlingen. World Animal Protections enkät till kommunerna låg till grund för att det behövdes tydligare politisk ledning på kommunal nivå. Med anledning av debatten kring att sänka svenska djurskyddsregler fick VK tillsammans med sina samarbetspartner in en debattartikel i fredagens GP. GP satte rubriken: ”Bevara det svenska djurskyddet”. Ett av huvudskälen är sambandet mellan djurskydd, friska djur, minskat behov av antibiotika och därmed minskad risk för utveckling av antibiotikaresistens. På seminariet (www.vikonsumenter.org) överlämnar vi till inledarna att ha sin personliga idéer hur vi kan nå en hållbar konsumtion. Och diskussionen ledd av Jenny Lundström ska bli jättespännande. Intresset för seminariet är stort. Vi har över 50 anmälningar med bred representation och kompetens.

Blogga du
också!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.


Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 47

Partipriset (inte uppdaterat)
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 47 v 46 v 45 v 44
Skövde Plus** 75-98 15,50 15,50 15,50 15,50
Ginsten Slakteri 71,9-92,9 15,40 15,40 15,40 15,40
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 15,00 15,00 15,00 15,20
Dalsjöfors Nya 75-99,9 15,10 15,10 15,10 15,10
Dahlbergs 76-93,9 15,00 15,00 15,00 15,00
HKScan Agri *** 70-94,9 14,30 14,30 14,30 14,30
Lövsta Kött snitt 88 13,75 13,75 13,75 13,75
Dalsjöfors Kvalitet 75-99,9 12,30 12,30 12,30 12,30
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 12,60 12,60 12,60 12,60
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- - överst överst
KLS Ugglarps
-
- - balans balans
Skövde Slakteri
-
- - balans överst
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri
-
- - balans balans
Ginsten
balans balans balans balans
Gröna siffror = Överstående, Röda = Brist Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = Alla leverantörer har ett garantipris, se nedan. .
*** = Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, garantipriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr kg
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* 75-98 15,00
Hela 2014

* Garantipriset gäller Guldgris och alla tillägg och är därmed inte helt jämförbart med andra priser.Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 47 v 46 v 45
11,80 Danish Crown 70,0–89,9 dkr 9,60 9,60 9,60
26,24 Nortura 67,1–90,0a nkr 24,30 24,30 23,90
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
11,34 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,23 1,23 1,23
13,83 Snellmans 80 – 105 euro 1,50 1,50 1,50
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 47 v 46 v 45 v 44 v 43
12 nov Landsnotering* euro euro euro euro euro
12,90 Tyskland, 56 % 1,40 1,40 1,40 1,40 1,40
- D:o svenska*** - - - - -
12 nov jämförbara**
15,50 Italien - 1,682 1,682 1,663 1,615
15,05 England - 1,633 1,656 1,665 1,709
13,41 Spanien - 1,455 1,455 1,455 1,478
13,18 Irland - 1,430 1,459 1,459 1,459
13,16 Danmark - 1,428 1,427 1,399 1,400
12,78 Polen - - - 1,387 1,407
12,91 Tjeckien - - - 1,401 1,411
12,60 Frankrike - 1,367 1,397 1,371 1,375
12,59 Österrike - 1,366 1,345 1,314 1,314
12,41 Tyskland - 1,346 1,346 1,346 1,346
11,95 Belgien - 1,297 1,297 1,297 1,285
11,64 Holland - 1,263 1,253 1,253 1,244
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
Inte uppdaterat

- Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
4 nov
28 okt
21 okt
14 okt
Utbud
2665
2680
2730
2525
Sålda
2125
1860
2630
2165
Medelpris, euro
1,45
1,45
1,45
1,44
Lägst
1,44
1,43
1,43
1,41
Högst
1,46
1,46
1,47
1,45
Medelpris, skr
13,36
13,49
13,34
13,21

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 7,80 kr, galtar 4,80 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 47 v 46 v 45 v 44
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 10,20 10,20
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,00 9,00 9,00 9,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 7,80 7,80 7,80 7,80
Ginsten 140,1 kg- 7,50 7,50 7,50 7,50
KLS Ugglarps 140- 7,10 7,10 7,10 7,10
Dahlbergs 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 6,15 6,15 6,15 6,15
HKScan Agri 140- 6,00 6,00 6,00 6,00
Skövde 140- 5,25 5,25 5,25 5,25
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 6,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 4,80 4,80 4,80 4,80
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Skriv kontrakt med oss! Vi betalar era suggleveranser kontant i förskott. Upp till 6 månaders leveranskontrakt.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,00, galtar 6,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 47 v 46 v 45
7,50
Danish Crown 129,9 kg- dkr 6,10 6,10 6,10
14,89
Nortura Fri vikta nkr 13,79 13,79 13,29
Finland
8,11
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
3,41
Österbottens Fri vikt, E euro 0,37 0,37 0,37
Tyskland
10,41
VEZG 56 % euro 1,13 1,13 1,13
Galtar
6,27
Danish Crown 109,9 kg- dkr 5,10 5,10 5,10
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 46 v 45 v 44 v 43 v 42 v 41 v 40
Pund
11,70
11,78
11,82
11,65
11,48
11,56
11,68
Dollar 7,42 7,36 7,39 7,22 7,18 7,19 7,19
Euro 9,22 9,22 9,31 9,20 9,18 9,12 9,10
Dansk 1,24 1,23 1,25 1,23 1,23 1,22 1,22
Norsk 1,09 1,08 1,09 1,10 1,09 1,11 1,11
Yen 6,40 6,43 6,77 6,76 6,76 6,63 6,62
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 47 v 46 v 45 v 44
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 18,00 18,00 18,00 18,00
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 17,25 17,25 17,25 17,25
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Dalsjöfors "Nya", 30 kg 540 540 540 540
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 480 480 480 480
HKScan Agri
Plus 30 kg 470 470 470 470
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - - - -
KLS Ugglarps - - balans balans
Skövde Slakteri - - balans balans
Dalsjöfors Kött balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri - - - -
Ginsten balans balans överst överst
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 47 v 46 v 45 v 44 v 43
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
258
Basis 7 kg 210 210 209 203 203
437
Basis 30 kg 356 356 355 347 347
264
SPF+Myc 7 kg 215 215 214 208 208
444
SPF+Myc 30 kg 361 361 360 352 352
269
SPF 7 kg 219 219 218 212 212
448
SPF 30 kg 365 365 364 356 356
913
Økologi 30 kg 743 743 743 737 737
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
817
25-kilos Helsegris 750 750 750 750 750
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
590
Klass S40, 30 kg* 64 64 64 64 64
Tyskland
359
VEZG 28 kg 39 39 39 39 39
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.