@-GRIS 5 december 2014
Senaste uppdatering gjord 8 december 11,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Slaktsvins-
stall uthyres

1200 platser, 3 avdelningar, blötutfodring, nyare inredning
vid Klippan, Skåne
443030@telia.com
070-4955578


Nu har vi tröttnat
Vi lägger av!
• Beg Ramsta tvättrobot
• 6 st 17 m3 glasfibersilos
m skruv & motorer
• Massor av beg & nytt
• Funki torrutfodring
• Flygt gödselpump,
renoverad för 40 000 i år.
• Doserare, elektronik,
ställdon  m m, m m.
0708-431 248 eller patrik@staket.com.

SMÅGRIS SYD
söker
slaktgrisstallar
i Skåne
Smågris Syd AB söker Slaktgrisstallar i Skåne. Stallarna ska ha blötutfodring och vara i körbart skick.
Kontakta:
Mattias Espert
070-658 12 21

espert@kvarnlyckan.net

Senaste nytt om marknaden och priser
Tyska priset fortsätter ner 4 cent, Dahlbergs smågrisar upp 1 kr
Det händer inget nästa vecka på den svenska marknaden för slaktgrisar. Smågrisarna går upp 1 kr hos Dahlbergs Slakteri. I Tyskland sjunker priset ytterligare 4 cent, medan priset är oförändrat i Danmark. Där faller dock suggorna även nästa vecka, med 50 øre, alltså 70 danska öre på två veckor. Uppenbarligen har charkindustrin köpt de råvaror som behövs till årets julkorv.
Tack vare höjningen av danska priset förra veckan och samtidigt sänkningen av tyska, innebär att Danmark har Europas näst högsta pris på slaktgrisar. Det är ovanligt, men beror på att Danmark vill ha in grisarna till slakt före jul medan efterfrågan på griskött är god.
Att inget händer i Sverige innebär att det inte blev så mycket med julpriserna i år, eller rättare sagt inte i år heller. Toppen i priskurvan inför julen har nästan försvunnit, sedan vi blev så beroende av de tyska och danska priserna för importköttet. Nu återstår att se om det blir någon sänkning av priserna när julvarorna är tillverkade.
Ett par uttalanden, gissningar, har vi fått den här veckan. Svenskt griskött står starkt och efterfrågan håller i sig som den gjort hela andra halvåret. Det kan betyda att efterfrågan på svenskt griskött fortsätter vara bra och priserna inte sjunker så mycket. Men det är som sagts gissningar.
Tittar vi på pristabellen, så är det anmärkningsvärda skillnader. Vad är orsaken till att Ginsten kan ligga 1,30 kr över Scan och 1,35 över Skövde? Ginsten har alltid toppat tabellen, sedan Lövsta Kött halkat ner till sista plats på 13,75. Under ligger endast de "gamla" avtalen hos Dalsjöfors och KLS Ugglarps.
KLS Ugglarps Topp ligger på 15,20, visserligen 40 öre under Ginsten, men ändå på en nivå som visar på ambitioner. KLS Ugglarps har tagit marknad under 2014, som senast framgick av ägaren Danish Crowns årsredovisning, och har som sagts ytterligare ambitioner. HK Scans låga ambitioner att få fler grisar är kanske en förklaring till deras prissättning. Skövdes är mer oförklarliga. Men priserna är inte helt lätta att jämföra.
Jag fick i veckan en vink om hjälp att genomföra den utlovade genomlysande pristabellen, sär vi ska titta på tilläggen och avdragen. Jag hoppas få tid att sätta igång snart. Ni får gärna hjälpa mig med information om priser, tillägg och avdrag av olika slag! Jag är ju helt beroende av information som inte slakterierna gärna hjälper till med.
I slutändan är slakteriernas priser mer lika än vad som framgår av de s k noteringarna.
Har du smakat grisknorr? Kanske något till årets julbord. Bengt-Göran Bengtsson, Ginsten, berättar i sin marknadskommentar att det säljs både grisfötter och grissvans för konsumtion i Sverige, men inte av något större omfattning.
-Svansen är godare än fötterna, säger han.
Jag lade in några recept efter hans marknadskommentar. /LG 141206


Marknadskommentarer
HKScan Agri
Julproduktion rullar på medan detaljer som inte är relaterade till julen är så klart mindre efterfrågade och sätts under mer prispress och fokus världsmarknadspriser.
Vecka 52 återgång till ordinarie viktsintervall. Övre viktsgräns höjs därmed till 99,9 kg from vecka 52. Notering vecka 50 oförändrad.


KLS Ugglarps
-


Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Allt går bra att sälja, inte bara julprodukterna, utan allt mellan tassar till knorr! Vi har inga lager alls. Det är bra efterfrågan på svenskt griskött.
-Vad som händer efter jul är svårt att säga, men fortsätter efterfrågan som hittills i höst, behöver inte priserna sjunka särskilt mycket.
-När jag säger tassar och knorr, så menar jag det också. Det är inte bara i Kina man äter grissvans. Grisfötter var en stor produkt till jul förr, men de säljs även idag en del till humanföda. För 10 år sedan var inte grissvans någon säljande produkt, men idag efterfrågas även knorren. Det är ingen stor produkt, men den säljs.
-Både grisfötter och svans är god mat. Jag vill påstå att knorren är godare än fötterna. Man rimmar knorrarna och kokar eller steker dem. Svansen är mer fet och god än fötterna, men vi behöver ju lite fett i maten också!

Recepttips:
Senapsgriljerad grissvans
Den goda grissvansen
Grisfotsaladåb
Inkokta grisfötter

Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Slakten går för högtryck och kommer att göra så ända fram till jul. Försäljningen är fortsatt mycket bra.
-Vi tar in en del grisar i förskott med tanke på den kommande helgen.
-Alla priser är oförändrade. Mindre brist på smågrisar.


Skövde Slakteri:
Tommy Ögren: -


Dahlbergs Slakteri
Håkan Alqvist: -Marknaden för svenskt griskött är bra. Vi blir av med allt utan problem. Men det är Moab som styckar och arbetar närmast marknaden.
-Jag tycker att det ser ljust ut för svenskt griskött i framtiden. Svenskt kött har höjt sin status bland konsumenterna. Att priserna går ner i början av året brukar vara ofrånkomligt, men jag tror inte att det blir någon allvarlig sänkning efter jul.
-Det har fungerat mycket bra under den tid jag varit engagerad i Dahlbergs Slakteri.
-Priset på slaktgrisar är oförändrat v 50, men vi höjer priset på smågrisar 1 kr.

Moab (Förädlar Dahlbergs grisar)
Mikael Oldin: -,


Österbottens Kött
Stefan Saaristo: -Nu återstår endast några veckor till julafton. Vi förbereder julen med full fart. Så mycket som möjligt ska slaktas före januari, när marknaden brukar vara väldigt sparsam med sin konsumtion.
-Det är inga prisändringar nästa vecka.


Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: -


Danish Crown
Medan pepparnötter, pepparkakor och vaniljkransar nu är en del av miljön i de danska hemmen, ser det inte alls inte ut som om de europeiska konsumenterna inte alls kommer att sakna griskött till julmiddagen.
-Trots att vi närmar oss en av de hetaste veckorna fram till jul, är efterfrågan på griskött fortsatt dämpad i Europa. Det är speciellt den mittersta delen av grisen, alltså kotlett och bröstfläsk, som är under press, säger Søre Tinggaard, underdirektör vid Danish Crowns exportavdelning.
Priserna på framändar, bog och skinkor är i gengäld ganska stabila, men fortsatt på ganska låg nivå. Avsättningen till länderna utanför Europa förlöper bra, bl a till Japan, medan försäljningen till den kinesiska marknaden har bromsats upp något med sjunkande priser som följd.
-När vi ser ut över Europa, så lyser det igenom att speciellt Tyskland har rikligt med grisar. Därför faller tyska grispriset för andra veckan i sträck med nästan 30 öre. Detta är ganska ovanligt så här års, säger Søren Tinggaard.


ISN, Tyskland
Tyska prispressen sprider sig
Situationen på den europeiska grismarknaden är generellt sett osäker. Många priser faller signifikant efter pressen från Tyskland förra veckan. Då utbudet av slaktgrisar var stort, var det inte andra möjligheter än att ge efter från pressen från slakterierna. Fallet ligger mellan 1,3 cent i Spanien och 4,9 cent i Belgien. Notera prisets utveckling i Österrike: Även om marknaden är nästan tömd på grisar, har det österrikiska priset inte kunnat stå emot det tyska prisfallet. Således faller även det österrikiska priset med 3,1 cent.
Däremot visar Danmark sitt eget liv under den innevarande veckan. Medan priserna generellt är under press, steg danska priset med 3,5 cent för att säkra tillgången på råvara innan jul. Som resultat intog den norra grannen förstaplatsen på den europeiska listan över de fem länder med största grisproduktionen. Totalt ligger det danska grispriset 15 cent över det tyska. Senast vi hade en liknande situation var i förbindelse med dioxinkrisen 2011.
Tendens för tyska marknaden: Även under den nya veckan kännetecknas marknaden av stort utbud av slaktgrisar. Efter senaste prisfallet har grisuppfödarnas benägenhet att leverera grisar ökat och slaktbilarna för för fullt. Med hänsyn till den vidare utvecklingen bör slakterierna ha blicken riktad på den danska prisnivån.


Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!


Grisgeneralen
Klicka HÄR

Bankernas ovilja
Vi hör från flera håll att vi ska gå till banken för att förbättra våra lånevillkor. Det är tyvärr lättare sagt än gjort. På många banker är man direkt ogin. Det är alltför många som betalar alldeles för mycket för framförallt topplån. Och topplånen har blivit större pga att bankerna sänkt gränsen för bottenlånetak. Mer driftskapital behövs också beroende på att vi har haft dålig lönsamhet och inte minst att slakterierna under de senaste åren dröjer ytterligare en vecka med avräkningarna.
Räntorna är uppe på nivåer om 6 - 7 % för de som sitter hårdast till. Bankerna vill absolut inte sänka räntor. Här ett exempel på regler som man har infört utan att informera kunderna. Om du drar över med en låneavi, om det så gäller 50 kr, i 10 dagar eller mer så vill man inte göra dina villkor bättre förrän att du under nästkommande 12 månader visar att du kan sköta dig. Från bankhåll är man mycket uppfinningsrik för att slippa att ge dig bättre villkor. Lägger man därtill många nya bankmedarbetare som knappt kan hantera en miniräknare så är läget svårt.
Den bästa räntan jag hittills har hört är 1,6 % på ett treårigt bottenlån. Lånenivåer på 1.8 - 2,0 % på rörliga upp till 5-åriga får anses vara bra. Driftskapitalet måste ner till under 4 %. Volym spelar roll, dvs mera lån ger högre rabatt.
Ta med dig en tiger till banken.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
Alnarps nötköttsdag 2014
Institutionen för Biosystem och teknologi (BT), "barnbarn" till min gamla institution för lantbruksbyggnadsteknik har efter flera omorganisationer de senaste decennierna, lokalbyten och flyttningar inom Alnarp, pensionsavgångar utan återbesättning, fakultetsbyte och andra förändringar, krymt och fått tona ner byggnadsforskningen till förmån för mer undervisning och utbildning.
Varje år bjuder BT fortfarande i samarbete med Partnerskap Alnarp, LRF Skåne och lokala producenter till en djurslagsdag (svin, mjölk, nötkött, etc). I tisdags var det för nionde året Nötköttsdag. Heldag med temat Nya förutsättningar för svensk nötköttsproduktion. Drygt 130 deltagare mötte upp, mest egna studenter och elever från flera sydsvenska (naturbruks)gymnasier.
Under den allmänna översikt som inledde raden av föredrag lärde jag mig bl a att produktionsvärdet (2012) i svenskt jordbruk totalt uppgår till ca 50 miljarder årligen, där animalierna svarar för hälften.Värdet av nötslakten är ca 10 procent större än svinslakten. Företagen med nöt är något större nu, men har till antalet minskat med 40 procent sedan år 2000. Självförsörjningsgraden för nötkött är i dag 45 procent. Lönsamheten är svag. En förbättring med 20 - 25 procent fordras för en uthållig produktion. Behovet av den planerade utbyggda produktionsrådgivningen är stort.
Vi har höga byggnadskostnader. Jordbruksverket redovisade en färsk jämförelse av byggkostnader (Rapport 2014:13) för nötköttsproduktion i Sverige, Irland och Tyskland. Beräkningarna är gjorda för vissa typbyggnader som tänkes uppföras i Sverige. Byggnadsyta per djur visar sig vara den viktigaste faktorn och här driver våra djurskyddsbestämmelser upp kostnaderna. I utlandet byggs ofta helspaltgolv, vilket våra nuvarande bestämmelser som bekant inte tillåter. De svenska liggbåsstallarna visar sig vara särskilt dyra internationellt sett, medan svenska ströbäddsstallar klarar sig bättre i jämförelsen med de andra två länderna.
Antibiotikaanvändningen och nya smittorisker ägnades ett längre föredrag. Internationellt sett är vår antibiotikaanvändning låg. Inköp och blandning av djur från många olika besättningar är en tilltagande riskfaktor för smittor på slaktnötsgårdar. De många besöken av bilar för foder- och djurleveranser, hämtning av slaktdjur och kadaver, kontroller och behandlingar, etc är också en utmaning.
Dödligheten är ganska stor för nöt i olika åldrar. Relativt många kadaver obduceras för att utröna vad som skett, men i vårt sifferfixerade land finns egendomligt nog inget djurslagsregister som samlat visar djurets ålder, medicinering, dödsorsak och annat av värde för förebyggande åtgärder.
Pågående forskningsprojekt rörande klimatpåverkan av olika produktionsmodeller för nötkött redovisades , liksom ett försök att med beteenderegistreringar fastställa om ett djur närmar sig kalvning.
EUs jordbrukspolitik är under omläggning. Detta kan skapa helt nya förutsättningar för vår köttproduktion och jordbruk i stort. Ändrade regler för EUs gemensamma jordbrukspolitik (CAP) ska komma år 2015. Jordbruksverkets genomgång på köttdagen visade att det fortfarande pågår förhandlingar i Bryssel. Det råder därför i dag oklarheter rörande hur det nya gårdsstödet, den nationella utjämningen av stödrätterna, olika typer av djurbidrag, miljöersättningar, investeringsstöd, m m, kommer att påverka vår nötköttsproduktion. Andra osäkerhetsfaktorer representeras av konsumenternas vaknande intresse för ekomat och syn på köttpriset i butiken.
Vår svenska hemmagjorda politiska oreda måste vi också den närmaste tiden hålla ett öppet öga på.


Gunnelas blogg
Klicka HÄR

-


Blogga du
också!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.


Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 50

Partipriset (inte uppdaterat)
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 50 v 49 v 48 v 47
Ginsten Slakteri 71,9-92,9 15,60 15,60 15,60 15,40
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 15,20 15,20 15,20 15,00
Dalsjöfors Nya 75-99,9 15,10 15,10 15,10 15,10
Dahlbergs 76-93,9 15,00 15,00 15,00 15,00
HKScan Agri *** 70-94,9 14,30 14,30 14,30 14,30
Skövde Plus ** 75-94,9 14,50 14,25 14,25 14,25
Lövsta Kött snitt 88 13,75 13,75 13,75 13,75
Dalsjöfors Kvalitet 75-99,9 12,30 12,30 12,30 12,30
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 12,60 12,60 12,60 12,60
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- - - -
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
- - - -
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri
-
balans - - -
Ginsten
balans balans balans balans
Gröna siffror = Överstående, Röda = Brist Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris inkl tilläggen t ex Guldgris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, garantipriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr kg
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* 75-98 15,00
Hela 2014
* Garantipriset gäller inkl Guldgris och alla tillägg och är därmed inte jämförbart med andra priser.



Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 50 v 49 v 48
12,15 Danish Crown 70,0–89,9 dkr 9,80 9,80 9,60
26,24 Nortura 67,1–81,0a nkr 24,30 24,30 24,30
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
11,38 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,23 1,23 1,23
13,89 Snellmans 80 – 105 euro 1,50 1,50 1,50
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 50 v 49 v 48 v 47 v 46
3 dec Landsnotering* euro euro euro euro euro
12,22 Tyskland, 56 % 1,32 1,36 1,40 1,40 1,40
- D:o svenska*** - - - - -
2 dec jämförbara**
15,34 Italien - 1,657 1,676 1,682 1,682
13,47 Danmark - 1,455 1,427 1,427 1,428
14,22 England - 1,536 1,579 1,574 1,633
13,35 Spanien - 1,442 1,544 1,455 1,455
12,70 Irland - 1,372 1,401 1,420 1,430
12,48 Polen - - - 1,348 1,360
12,41 Frankrike - 1,341 1,359 1,370 1,367
12,86 Tjeckien - - 1,389 1,389 1,389
12,36 Österrike - 1,335 1,366 1,366 1,366
12,09 Tyskland - 1,306 1,346 1,346 1,346
11,55 Belgien - 1,248 1,297 1,297 1,297
11,07 Holland - 1,196 1,244 1,253 1,263
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
Inte uppdaterat

- Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.



Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
5 dec
21 nov
4 nov
28 okt
Utbud
1460
2160
2665
2680
Sålda
1130
1230
2125
1860
Medelpris, euro
1,35
1,42
1,45
1,45
Lägst
1,34
1,41
1,44
1,43
Högst
1,35
1,43
1,46
1,46
Medelpris, skr
12,50
13,14
13,36
13,49

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 7,00 kr, galtar 4,00 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 50 v 49 v 48 v 47
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 10,20 10,20
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,00 9,00 9,00 9,00
Skövde 140- 8,75 5,25 5,25 5,25
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 7,00 7,00 7,80 7,80
Ginsten 140,1 kg- 7,50 7,50 7,50 7,50
KLS Ugglarps 140- 7,10 7,10 7,10 7,10
Dahlbergs 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 6,15 6,15 6,15 6,15
HKScan Agri 140- 6,00 6,00 6,00 6,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 6,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 4,00 4,00 4,80 4,80
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Skriv kontrakt med oss! Vi betalar era suggleveranser kontant i förskott. Upp till 6 månaders leveranskontrakt.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,00, galtar 6,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 50 v 49 v 48
6,69
Danish Crown 129,9 kg- dkr 5,40 5,90 6,10
14,89
Nortura Fri vikta nkr 13,79 13,79 13,79
Finland
8,14
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
3,42
Österbottens Fri vikt, E euro 0,37 0,37 0,37
Tyskland
12,13
VEZG 56 % euro - 1,11 1,13
Galtar
5,45
Danish Crown 109,9 kg- dkr 4,40 4,90 5,10
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 49 v 48 v 47 v 46 v 45 v 44 v 43
Pund
11,80
11,69
11,56
11,70
11,78
11,82
11,65
Dollar 7,52 7,40 7,39 7,42 7,36 7,39 7,22
Euro 9,26 9,26 9,26 9,22 9,22 9,31 9,20
Dansk 1,24 1,24 1,24 1,24 1,23 1,25 1,23
Norsk 1,06 1,08 1,08 1,09 1,08 1,09 1,10
Yen 6,28 6,30 6,23 6,40 6,43 6,77 6,76
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 50 v 49 v 48 v 47
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 18,00 18,00 18,00 18,00
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 18,50 17,50 17,50 17,50
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 17,25 17,25 17,25 17,25
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Dalsjöfors "Nya", 30 kg 540 540 540 540
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 480 480 480 480
HKScan Agri
Plus 30 kg 470 470 470 470
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri - - - -
Dalsjöfors Kött balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri balans - - -
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 50 v 49 v 48 v 47 v 46
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
269
Basis 7 kg 217 216 210 210 210
453
Basis 30 kg 366 365 356 356 356
275
SPF+Myc 7 kg 222 221 215 215 215
460
SPF+Myc 30 kg 371 370 361 361 361
280
SPF 7 kg 226 225 219 219 219
465
SPF 30 kg 375 374 365 365 365
932
Økologi 30 kg 752 751 743 743 743
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
817
25-kilos Helsegris 750 750 750 750 750
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
592
Klass S40, 30 kg* 64 64 64 64 64
Tyskland
370
VEZG 28 kg 40 40 40 39 39
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.