@-GRIS 12 december 2014
Senaste uppdatering gjord 15 december 18,20
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Slaktsvins-
stall uthyres

1200 platser, 3 avdelningar, blötutfodring, nyare inredning
vid Klippan, Skåne
443030@telia.com
070-4955578


Nu har vi tröttnat
Vi lägger av!
• Beg Ramsta tvättrobot
• 6 st 17 m3 glasfibersilos
m skruv & motorer
• Massor av beg & nytt
• Funki torrutfodring
• Flygt gödselpump,
renoverad för 40 000 i år.
• Doserare, elektronik,
ställdon  m m, m m.
0708-431 248 eller patrik@staket.com.

SMÅGRIS SYD
söker
slaktgrisstallar
i Skåne
Smågris Syd AB söker Slaktgrisstallar i Skåne. Stallarna ska ha blötutfodring och vara i körbart skick.
Kontakta:
Mattias Espert
070-658 12 21

espert@kvarnlyckan.net

Senaste nytt om marknaden och priser
Danskarna sänker 40 øre v 51, KLS Ugglarps 20
Danska priset på slaktgrisar sjunker 40 øre v 51, men tyska är stabilt på låg nivå. Norska sjunker också 40 øre. I Sverige sänker KLS Ugglarps priset på slaktgrisar med 20 öre och suggpriset med 50.
Jag hade fel förra veckan när jag sa att prishöjningarna inför julen är slut. Skövde kom i sena jultimman med en höjning på måndagen, + 25 öre, vilket snyggar upp pristabellen något. Men det borde varit mer, och tidigare, eftersom Skövde fortfarande ligger hela 1,10 kr efter Ginsten. Alla slakterier har ju upplevt ökad efterfrågan på svenskt griskött hela hösten och vintern och särskilt inför julen. De prishöjningar som inte finns i tabellen har väl stannat på slakteriet. Det är ganska många uppfödare som frågat varför inte ökad efterfrågan på svenskt kött har synts mer i pristabellen.
Skövde har också ett garantipris på 15 kr, men det är ett bruttopris varifrån det utgår avdrag. Har man inte Guldgris och uppfyller andra krav, då blir det i alla fall inte 15 kr. Som jämförelse har jag också frågat vad priset på avräkningen är för leverans till största slakteriet Scan och minsta Ginsten. Scan betalade, enligt uppfödarens avräkning, 15,25 kr för en helt vanlig 58 %-gris. Alltså inte Rapsgris eller något special. Det är bättre än tabellens Scan-pris 14,30 kr. Men 15.30 finns också, enligt tillförlitlig källa. Det gäller att förhandla!
Ginsten betalade samma vecka noteringen 15,60 kr och 20 öre i tillägg, vilket blir 15,80 kr på grisföretagarens avräkning. Då är det alltså något som saknas i priset 14.50 kr och även i ett garantipris på 15 kr.
Jag hoppas någon prövat på recepten i förra @-GRIS och kanske låtit grissvansarna väl smaka. Grissvans är en maträtt som endast finns i Sverige, Norge och Finland, eftersom alla grisars svansar huggs av i övriga världen redan medan grisarna är små. Men jag hade väl fel så till vida att grisknorr borde vara vardagsmat i Danmark och övriga världen, eftersom det blir nya grisknorrar till kylskåpet varje dag i smågrisuppfödarnas besättningar.
Magnus Därth, KCFs vd, sa idag att han jobbar en del med Eskil Erlandssons initiativ att få igång direktexport av grisdetaljer till Kina. Det kan göra 50 öre på avräkningen för svenska grisuppfödare om satsningen lyckas. Han sa om grissvansar att de betalas bättre i Kina, ju längre de är. I de flesta länder klipper man svansar. Svenska svansar bör kunna säljas till bra priser i Kina. Idag går de i huvudsak till hundmat.
Jag kollade i några butiker på julskinka. Det är svensk skinka överallt, med undantag för en butik som vid sidan av svenska hade Tulips skinka. Priserna i den Ica Maxi-butik jag handlar ligger i spannet 29,90 till 149 kr. 29,90-priset är med svål och fanns under två kampanjdagar, troligen med anledning av att butiken utsetts till billigast i länet. Icas egna skinka kostar 69,90, en vanlig annan skinka 89,90. Rapsskinka kostar 139 och ekologisk 149,90 kr/kg. Nästan alla var kokta.
Skinkan för 29,90 var kokt hos Nybergs och var från Ugglarps Slakteri. Den såldes i väldiga mängder. 29,90 är troligtvis ett lockpris och var begränsat till 1 köp per hushåll. Enligt en slaktare säljs skinkor från beredningen för priser mellan 34 och 50 kr beroende på bl a putsning. På Rapsgris och Guldgris blir det andra priser.
I fjol såg jag att ekologiska skinkan tog slut först, så priset avskräcker inte. Det fanns å andra sidan inte så många eko-skinkor i butiken. Rapsskinkans 139 kr är väl inte heller så dåligt pris att få ut.
Läs också på GrisPortalen om de drygt 50 000 slaktgrisar som försvann ur slaktstatistiken kvartal 2 2014. Dalsjöfors hade 6300 försvunna grisar, Dahlbergs 2400, för att ta ett par exempel. Det är inte bara Werner & Werners julgris som mystiskt försvinner, enligt julvisan som vi nu hör varje dag. Alla slakterier har alltför låga slaktsiffror kvartal 2 och ingen vet om siffrorna varit rätt de föregående kvartalen. Av en händelse upptäcktes i somras att uthämtningen av data ur registret över slaktade grisar gjorts fel vid Jordbruksverket. I stället för att se fram emot en minskning av svensk grisproduktion 2014, kan vi i stället troligtvis få se en ökning! /LG 141212


Marknadskommentarer
HKScan Agri
Julproduktionen rullar på medan detaljer som inte är relaterade till julen är så klart mindre efterfrågade och sätts under mer prispress och fokus världsmarknadspriser.
Vecka 52 återgång till ordinarie viktsintervall. Övre viktsgräns höjs därmed till 99,9 kg from vecka 52. Notering vecka 51 oförändrad.


KLS Ugglarps
-


Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Vi är nu inne i sista rycket före jul och försäljningen är som vi räknat med. Vi slaktar allt vi kan och får jobba över en del nästa vecka.
-Det är en liten brist på smågrisar.

Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Försäljningen går fortsatt bra och produktionen av julvaror gör att allt går för högtryck. -Vi slaktar mer än normalt, vilket vi gjort i några veckor med en veckoslakt på nära 7 000 grisar. Detta är möjligt tack vare att svenskt kött fortsatt går mycket bra samt att jul- och nyårshelgerna kommer ovanpå med allt vad det innebär.
-Vi har slaktat en hel del i förskott och ligger bra med slakten inför helgerna. Det är en mindre brist på smågrisar.


Skövde Slakteri:
Tommy Ögren: -


Dahlbergs Slakteri
Håkan Alqvist: -Det är balans i slakten och priset blir nog oförändrat.

Moab (Förädlar Dahlbergs grisar)
Mikael Oldin: -Det mesta säljs så här års utan problem, dock inte det feta som fortsatt är problemet.
-Det är bra efterfrågan på svenskt kött, så jag tror inte att det blir några dramatiska sänkningar av grispriserna efter jul. De svenska priserna är stabila och jag tror de fortsätter vara starka. Men det hänger mycket på vad som händer i Europa.


Österbottens Kött
Stefan Saaristo: -Det jobbas nu febrilt på att få fram alla produkter till julen. Skinkan är traditionellt den förnämsta rätten på julbordet.
-Vid nyår övergår jag till att bli operativ direktör i Atrias foderbolag A-Foder och jag efterträds av Tom Åstrand.
-Jag tackar alla som läst mina kommentarer i @-GRIS. Det är många telefonsamtal och intervjuer under de 12 åren.
-Jag önskar alla i branschen en fridfull Jul och Gott Nytt År!.


Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: -


Danish Crown
Medan vi Danmark fortfarande skriver på våra långa inköpslistor inför julen, så börjar behovet av julprodukter till exportmarknaderna nu vara täckt.
-Vi är nu så nära inpå julen, att det börjar vara för sent att förbereda styckningen av detaljer som kan nå butikerna före jul. Inköparnas fokus ligger i stället på att planlägga produktionen efter jul och nyår, vilket alltid är ett stort puzzel, säger Sören Tinggaard, underdirektör vid Danish Crowns exportavdelning.
De senaste två veckorna har priset stigit 20 øre för att säkra en hög tillförsel av grisar, medan efterfrågan på julvaror var stor. Det har helt ut fungerat som det var tänkt, men nu är det också ganska tydligt, att det endast är på den danska marknaden vi har en väsentlig julförsäljning som återstår.
Efterfrågan på de flesta detaljer är generellt sett dämpad över hela Europa och det medför press på priserna. Bilden är dessvärre ganska den samma när vi ser på försäljningen till länderna utanför Europa.
-Det låter kanske något märkligt, men de japanska inköparna har just nu fokus på att minska sina lager fram till mars, när man har avslutning på räkenskaperna. Men pga den tid det tar för transporterna att komma fram till Japan, är det just nu som de sitter och håller igen för att försäkra sig om att de har lagom mycket kött i lagren för att passa sina budgetar, säger Søren Tinggaard.
Den kinesiska marknaden verkar för ögonblicket vara väl försörjd med griskött. Därför är efterfrågan något lägre än normalt.


ISN, Tyskland
Grispriserna går ned. Är botten nådd?
Tyska prisutvecklingen påverkar fortfarande de europeiska grispriserna starkt denna vecka. Slakten ligger fortfarande på en hög nivå i Tyskland, vilket ger slakterierna möjligheter att tvinga ner priserna. Det är något som diskuteras i hela Europa och Tyskland ges skulden till nuvarande situationen och för att orsaka prispressen. Sjunkande priser redovisas från Tyskland, Spanien, Holland, Frankrike, Belgien och Irland.
Från Österrike rapporteras smidig försäljning och oförändrade priser. I Danmark är också priset stabilt och Danmark kunde förbättra sin ledande position bland de fem största grisländerna. Vid priset 1,455 € överskrider Danmark tyska priset med nära 20 cent.
Trend för tyska marknaden: Julhelgen närmar sig och anmälningar och slakt är stor. Totalt sett går verksamheten bra på köttmarknaden. Detaljer med hög kvalitet säljs bra före jul, så grispriset bör kunna hävda sig.


Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!


Grisgeneralen
Klicka HÄR

Så blir 2015?
Detta år började med turbulens och många grisar såldes på export till alltför dåliga priser. Vissa slakterier behövde rädda sitt eget skinn varför det var turbulent kring leveransavtal och gott om smågrisar omkring nyår 2013-14.Under våren fick vi draghjälp av negativ press runt danskt och tyskt griskött. Detta förstärktes under sommaren och hösten. Ica klev fram och tog sig an svenskt färskt kött i likhet med vad City Gross och Lidl redan gjort. Svensk-kött-märket har kommit i ropet och stärkt sina positioner.
2015 börjar stabilt med en högre prisnivå än för ett år sedan samt att förtroendet för svenskt kött är betydligt starkare än förra årets början. Vi kommer med all sannolikhet att bli attackerade av importkött och då visar det sig hur starka vi egentligen är. Om Ukrainakrisen slutar så blir det stabilare på Europamarknaden. Det finns goda förutsättningar för högre avräkningspriser i år, främst beroende på att första halvåret blir starkt.
Foderkostnaderna ser lovande ut, med minst 30 öre lägre spannmålspris och 15 - 20 % lägre sojapris. Dessa komponenter tillsammans gör att lönsamheten per gris bör öka med minst 50 kr för såväl smågrisled som slaktgrisled. Detta kanske leder till att investeringsviljan återvänder till grisnäringen.
Problemet då kan vara bankerna. Norr om Mälaren är de traditionella lantbruksbankerna, Swedbank, LF bank och Landshypotek skitskraja att låna ut till animalieproduktion beroende på hariga och okunniga s k lantbruksansvariga banktjänstemän.
Lycka till inför 2015!

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
A.


Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Svenskt lantbruk har en konkurrensfördel – utnyttja det!
Det har varit väldigt mycket kring den viktiga antibiotikafrågan just nu. Förutom att ECDC haft sitt seminarium den 17 november med internationell representation inklusive bondeorganisationerna från Bryssel och konsumentorganisationen BEUC. På antibiotikaforum den 18 november så presenterades myndigheternas förslag till handlingsplan mot antibiotikaresistens. Ett viktigt budskap är att vi måste fortsätta kartlägga, förebygga och använda antibiotika med förnuft. Handlingsplanen är myndigheternas plan, men för att komma framåt krävs allas ansvar. Något som också planen pekar på. Till planen finns en kommunikationsstrategi som ska samordna budskapet. Efter antibiotikadagen den 18 november har även WHO haft ett antibiotikaseminarium i Stockholm. Det är viktigt att ta utgångspunkt från att huvuddelen av all antibiotika i världen används till djur (dock inte i Sverige).
Tarmbakterier som bildar Extended Spectrum Beta-Lactamase (ESBL) har ämnen som bryter ner de flesta antibiotika ur penicillingruppen och gör att dessa inte kan användas. Detta är ett växande antibiotikaresistensproblem. ESBL är inte ett traditionellt smittämne (som bakterie eller virus) utan ett enzym som bryter ner många betalaktamantibiotika som är en av de viktigaste antibiotikagrupperna. Enzymerna gör att bakterierna blir resistenta mot de traditionella penicillinerna och de flesta cefalosporinerna. Mänskliga bärare av ESBL ökar i hela världen. I måndags redovisades rapporten över förekomsten av ESBL bl a i livsmedel. SVA, Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten berättade om resultaten av ett treårigt forskningsprojekt där man kartlagt förekomsten av ESBL i råvatten, avloppsvatten, hos människor och djur och i livsmedel – totalt 5300 prov. Risken att smittas av antibiotikaresistenta ESBL-bildande E.coli-bakterier via maten är inte särskilt stor i Sverige. Men det är viktigt att vi fortsätter att jobba förebyggande. På svenskt gris – och nötkött hittades ingen ESBL Medan som väntat svenska kycklingar bär på ESBL (47 % jämfört med 95 % på kyckling från tredje land). Det beror på att ESBL importerats genom avelsmaterial från Storbritannien. I panelen i den efterföljande debatten fanns Lena Malm, kvalitetschef på COOP, som representerade Dagligvaruhandeln. Rubriken är Lenas uttalande. Och det vet vi ju att vår låga antibiotikaanvändning till djur i Sverige är unik och ett starkt argument. Det används ju också av ICA när man berättar varför svensk julskinka kostar lite mer. Nu väntar jag ivrigt på att COOP ska vara lika tydliga och inte marknadsföra billigt anonymt kött. Svenska bönder behöver bekräftelse på att man gör något bra och unikt.

Blogga du
också!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.


Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 51

Partipriset (inte uppdaterat)
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 51 v 50 v 49 v 48
Ginsten Slakteri 71,9-92,9 15,60 15,60 15,60 15,60
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 15,00 15,20 15,20 15,20
Dalsjöfors Nya 75-99,9 15,10 15,10 15,10 15,10
Dahlbergs 76-93,9 15,00 15,00 15,00 15,00
HKScan Agri *** 70-94,9 14,30 14,30 14,30 14,30
Skövde Plus ** 75-94,9 14,50 14,50 14,25 14,25
Lövsta Kött snitt 88 13,75 13,75 13,75 13,75
Dalsjöfors Kvalitet 75-99,9 12,30 12,30 12,30 12,30
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 12,60 12,60 12,60 12,60
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- - - -
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
- - - -
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri
-
balans balans - -
Ginsten
balans balans balans balans
Gröna siffror = Överstående, Röda = Brist Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris inkl tilläggen t ex Guldgris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, garantipriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr kg
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* 75-98 15,00
Hela 2014
* Garantipriset gäller inkl Guldgris och alla tillägg och är därmed inte jämförbart med andra priser.



Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 51 v 50 v 49
11,84 Danish Crown 70,0–89,9 dkr 9,40 9,80 9,80
25,09 Nortura 67,1–79,0a nkr 23,90 24,30 24,30
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
11,52 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,23 1,23 1,23
14,05 Snellmans 80 – 105 euro 1,50 1,50 1,50
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 51 v 50 v 49 v 48 v 47
10 dec Landsnotering* euro euro euro euro euro
12,36 Tyskland, 56 % 1,32 1,32 1,36 1,40 1,40
- D:o svenska*** - - - - -
11 dec jämförbara**
15,04 Italien - 1,606 1,657 1,676 1,682
14,52 England - 1,550 1,536 1,579 1,574
13,63 Danmark - 1,455 1,455 1,427 1,427
13,22 Spanien - 1,411 1,442 1,544 1,455
12,77 Irland - 1,363 1,372 1,401 1,420
12,50 Österrike - 1,335 1,335 1,366 1,366
12,43 Polen - - - 1,327 1,348
12,34 Frankrike - 1,317 1,341 1,359 1,370
12,81 Tjeckien - 1,388 1,389 1,389
11,86 Tyskland - 1,266 1,306 1,346 1,346
11,34 Belgien - 1,211 1,248 1,297 1,297
10,85 Holland - 1,158 1,196 1,244 1,253
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
Inte uppdaterat

- Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.



Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
12 dec
5 dec
21 nov
4 nov
Utbud
1680
1460
2160
2665
Sålda
1590
1130
1230
2125
Medelpris, euro
1,35
1,35
1,42
1,45
Lägst
1,34
1,34
1,41
1,44
Högst
1,36
1,35
1,43
1,46
Medelpris, skr
12,64
12,50
13,14
13,36

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 7,00 kr, galtar 4,00 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 51 v 50 v 49 v 48
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 10,20 10,20
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,00 9,00 9,00 9,00
Skövde 140- 8,75 8,75 5,25 5,25
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 7,00 7,00 7,00 7,80
Ginsten 140,1 kg- 7,50 7,50 7,50 7,50
KLS Ugglarps 140- 6,60 7,10 7,10 7,10
Dahlbergs 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 6,15 6,15 6,15 6,15
HKScan Agri 140- 6,00 6,00 6,00 6,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 6,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 4,00 4,00 4,00 4,80
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Skriv kontrakt med oss! Vi betalar era suggleveranser kontant i förskott. Upp till 6 månaders leveranskontrakt.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,00, galtar 6,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 51 v 50 v 49
6,42
Danish Crown 129,9 kg- dkr 5,10 5,40 5,90
14,47
Nortura Fri vikta nkr 13,79 13,79 13,79
Finland
8,24
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
3,46
Österbottens Fri vikt, E euro 0,37 0,37 0,37
Tyskland
10,40
VEZG 56 % euro - - 1,11
Galtar
5,16
Danish Crown 109,9 kg- dkr 4,10 4,40 4,90
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 50 v 49 v 48 v 47 v 46 v 45 v 44
Pund
11,80
11,80
11,69
11,56
11,70
11,78
11,82
Dollar 7,51 7,52 7,40 7,39 7,42 7,36 7,39
Euro 9,37 9,26 9,26 9,26 9,22 9,22 9,31
Dansk 1,26 1,24 1,24 1,24 1,24 1,23 1,25
Norsk 1,05 1,06 1,08 1,08 1,09 1,08 1,09
Yen 6,36 6,28 6,30 6,23 6,40 6,43 6,77
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 51 v 50 v 49 v 48
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 18,00 18,00 18,00 18,00
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 18,50 18,50 17,50 17,50
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 18,50 18,50 17,50 17,50
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 17,25 17,25 17,25 17,25
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Dalsjöfors "Nya", 30 kg 540 540 540 540
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 480 480 480 480
HKScan Agri
Plus 30 kg 470 470 470 470
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri - balans - -
Dalsjöfors Kött balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri balans balans - -
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 51 v 50 v 49 v 48 v 47
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
257
Basis 7 kg 204 217 216 210 210
438
Basis 30 kg 348 366 365 356 356
263
SPF+Myc 7 kg 209 222 221 215 215
444
SPF+Myc 30 kg 353 371 370 361 361
268
SPF 7 kg 213 226 225 219 219
449
SPF 30 kg 357 375 374 365 365
982
Økologi 30 kg 780 752 751 743 743
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
817
25-kilos Helsegris 750 750 750 750 750
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
599
Klass S40, 30 kg* 64 64 64 64 64
Tyskland
374
VEZG 28 kg 40 40 40 40 39
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.