@-GRIS 19 december 2014
Senaste uppdatering gjord 22 december 14,10
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Slaktsvins-
stall uthyres

1200 platser, 3 avdelningar, blötutfodring, nyare inredning
vid Klippan, Skåne
443030@telia.com
070-4955578


Nu har vi tröttnat
Vi lägger av!
• Beg Ramsta tvättrobot
• 6 st 17 m3 glasfibersilos
m skruv & motorer
• Massor av beg & nytt
• Funki torrutfodring
• Flygt gödselpump,
renoverad för 40 000 i år.
• Doserare, elektronik,
ställdon  m m, m m.
0708-431 248 eller patrik@staket.com.

SMÅGRIS SYD
söker
slaktgrisstallar
i Skåne
Smågris Syd AB söker Slaktgrisstallar i Skåne. Stallarna ska ha blötutfodring och vara i körbart skick.
Kontakta:
Mattias Espert
070-658 12 21

espert@kvarnlyckan.net

Senaste nytt om marknaden och priser
Priserna vänder nedåt v 52
Julhandeln är nu definitivt över för grisföretagarna och på upphällning för slaktare och styckare, men endast i startgroparna för konsumenterna. Nu är kundvagnarna överfulla med allt som ska handlas till jul, så att det viktigaste är hemma till julveckan och endast en och annan komplettering behöver ske precis före jul. Att julen är över för grisproducenterna betyder prissänkningar på slaktgrisar. Tyska priset ligger så lågt redan, att det inte behövde sänkas, särskilt som det är hyfsad balans på tyska marknaden. Danska priset föll dock hela 40 danska öre, vilket är 50 drygt i svenska öre. De flesta av Danish Crowns marknader är ganska döda över helgerna och särskilt i år när ryska marknaden inte finns pga Putins hämd. I Finland sänks priset med 3 cent.
I Sverige går också priserna ner. Både Ginsten och Dalsjöfors sänker 80 öre och Scan 30. Däremot sänker varken Dahlbergs eller KLS Ugglarps, vilket gör att dessa båda slakterier nu samsas om placeringen i toppen på listan över grispriser. KLS Ugglarps sänkte 20 öre innevarande vecka och Dahlbergs har inte sänkt något alls. Hur man gör i fortsättningen blir spännande att se. Jag tänker på KLS Ugglarps som plockat grisar under året och har ambitioner. Deras pris har legat bra till under året och det kanske ligger strategi i efter-jul-prissättningen??! Dahlbergs har ny ägare och vi har inte sett ännu hur man tänker inom den ledningen.
Det som verkar intressant inför det här årsskiftet är lagren. Det finns nog inte många överstående grisar hos något slakteri. Det sägs också att lagren i frysarna är små. I varje fall berättade Ginsten det i dag. Efterfrågan på svenskt griskött har varit stark under större delen av det här året och den har inte minskat i slutet av året. Det bådar gott inför det nya året.
Därför undrar jag hur det gick för de svenska grisar som diskuterade strategin för hur de skulle överleva julen.
-Vi pratar danska, sa de, för då vill ingen ha oss.
Det är nog tveksamt om de lyckades lura transportören. De flesta svenska mogna slaktgrisar är nog slaktade nu. /141219
God Jul
önskar
Lars-Gunnar


Marknadskommentarer
HKScan Agri
Nu är produktionen till julförsäljningen avslutad för denna säsongen och vi tackar för många levererade grisar som ger våra kunder bra kvalitetsprodukter från Scan till julbordet! För att du ska få en hint om omfattningen så har vi enbart denna vecka levererat 10 långtradare med släp med prinskorv till en och samma kund!
Notering vecka 52 sänks slaktgris 30 öre/kg och smågris 15 kr/st. Sugga sänks 50 öre/kg. Marknadstillägg på smågrisar med 10 kr/st.
Vi påminner om vecka 52 återgång till ordinarie viktsintervall. Övre viktsgräns höjs därmed till 99,9 kg from vecka 52.


KLS Ugglarps
-


Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Vi sänker priset på slaktgrisar med 80 öre till 14,80 kr v 52 och slaktvikterna ändras till 75 - 99,9 kg. Orsaken är givetvis att julslakten är över och skinkans pris doppar 1 - 2 kr per kilo. Skinkan är en stor och värdefull del av grisen.
-Det har varit en hyfsat bra vecka, den sista innan jul, och helt som vi räknat med. Allt har gått bra att sälja.
-Det är balans i slakten och endast 300 grisar att slakta nästa vecka. Det är också ovanligt små lager i frysar och kylar när vi närmar oss det nya året. Det är lite kotlett och karré och nu tillkommer skinka när den stora efterfrågan bortfaller efter jul. Det är således en betydande skillnad jämfört med i fjol,
-Detta bådar gott inför det nya året. Efterfrågan blir som vanligt lägre i början av året, men då börjar vi frysa in för grillsäsongen.

Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Försäljningen inför jul och nyår har varit mycket bra. Nästa vecka bromsar dock en del julrelaterade produkter som skinka och revben in, vilket gör att vi justerar ner priset på grisen utifrån den nya marknadssituationen med 80 öre/kg nästa vecka. Nytt pris blir då 14,30 kr/kg.
Slaktsituationen inför julen ser bra ut tack vare att vi slaktat i förskott för att kompensera för tappade produktionsdagar. Jag vill passa på att tacka våra leverantörer som ställt upp till 100 % med slakten och planeringen med målsättning att få ut så mycket kött som möjligt före jul när priset är som bäst. Övriga priser är oförändrade. För smågrisar är det mindre brist.
Jag önskar alla våra leverantörer och samarbetspartners en riktigt
GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!


Skövde Slakteri:
Tommy Ögren: -


Dahlbergs Slakteri
Håkan Alqvist: -Grispriset är oförändrat v 52. Vi sätter egentligen inte priset förrän på måndag, men eftersom det endast är två slaktdagar nästa vecka, så låter vi det vara oförändrat utan några närmare analyser.
-Priset för v 1 sätter vi 29 december.

Moab (Förädlar Dahlbergs grisar)
Mikael Oldin: -Försäljningen inför julen i år har varit ungefär som inför tidigare jular. Jag tror att utfallet blir ganska normalt, när vi sammanfattar julhandeln. Den startar med full fart idag i konsumenternas led, med kompletteringar lite senare.


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -Vi sänker priset på slaktgrisar och suggor med 3 cent v 52.
-Julförsäljningen har varit enligt förväntningarna, dvs hyfsat bra och skinkrally på slutet. Det har varit som vanligt på finska marknaden. Efter jul minskar efterfrågan och det blir press på grispriserna.
-För första gången som någon kan minnas, väntas konsumtionen av griskött överstiga produktionen. Det är historiskt, men väntas endast bli några tiondels procent.
-Vi har liksom i Sverige haft stor uppmärksamhet för de friska inhemska grisarna. Diskussionen i medierna har rört MRSA och överanvändning av antibiotika i länderna söderut. Det har gynnat efterfrågan på finskt griskött.
-Utmaningen nästa år är att leva med osäkerheten på marknaden och att producenterna får lönsamhet i produktionen. Vi kan inte påverka politikerna, eller Putin, utan får jobba på vår egen bakgård så gott vi kan.


Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: -


Danish Crown
Julfriden har nu sänkt sig över den europeiska köttmarknaden och dessvärre utan den stora efterfrågan just innan stängningsdags före helgerna. Försäljningen dag för dag till industrin i Europa har gått i stå pga julen, så fokus är flyttad till de första veckorna 2015.
-Försäljningen över jul och nyår sker nästan enbart via redan tecknade kontrakt. För både kunder och hos oss är planläggningen av produktionen runt helgdagarna som att lägga ett jättestort puzzel. I år är det verkligen inte lättare. Medan vi de senaste åren har haft möjligheten att packa stora volymer fryst till Ryssland under julen, är vi i år tvingade till att sälja långt större volymer färskt kött, förklarar Søren Tinggard, som är underdirektör vid Danish Crowns exportavdelning.
Helt konkret betyder detta att det slaktas färre grisar under denna period. Många av de europeiska kunderna stänger nämligen produktionen helt under jul- och nyårsperioden, så Danish Crowns delägare kommer att få leverera fler grisar i januari, än det har varit under senare år.
-Vi ska arbeta intensivt för att få placera våra köttdeltaler på marknaden, så därför har vi i år valt en något annan strategi än tidigare, säger Sören Tinggaard.
I Europa är det generellt sett rikligt utbud av kött och detta resulterar i fallande priser på alla detaljer. Till länderna utanför Europa är det låg efterfrågan både från Kina och Japan.
Enda ljuspunkten just nu är att det är fortsatt bra försäljning både till detaljhandeln och foodservice-kunderna (restauranger och kantiner) i Danmark.


ISN, Tyskland
Priserna stabiliseras, marknaden är oförändrad
De europeiska marknaderna för slaktgrisar är under sista kompletta slaktveckan före jul generellt sett i balans. Under senaste dagarna lättade situationen på marknaden och priserna blev i flera länder oförändrade. Som vanligt är det tyska priset som är vägledande för många andra länders prisutveckling. Franska priset stabiliseras också på uppnådd nivå. De österrikiska grisuppfödarna, å andra sidan, måste klara en betydande prissänkning. Efter flera veckors underförsörjd marknad kom det plötsligt fram större volymer och priset går ner med 5,1 cent. Skillnaden i pris till tyska minskade därmed till 1,8 cent. Danska priset, som förra veckan var oförändrat, sjönk med 5,4 cent och ligger nu strax före det spanska.
Trend för tyska marknaden: Före jul bjuds ganska betydande volymer grisar ut till slakt. Det bekräftas av officiella siffror och av slaktföretagen. Men utbudet möts av kraftig efterfrågan och köttmarknaden bedöms vara ovanligt positiv just före jul. Sammantaget bedöms priset bli oförändrat fram till årsskiftet.


Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!


Grisgeneralen
Klicka HÄR

Bästa julskinkan
Julen är nära och det är högtryck för julmaten och framförallt julskinkan. Dessbättre är absolut övervägande delen svenskproducerad till priser från 69 kr till 179 kr per kilo. Varianterna är så många att man funderar på om det är nödvändigt med så många sorter. Det är rå, rimmad, kokt, rökt, griljerad, raps, ekologisk, m m. Dessutom skrivs det spaltmeter om denna företeelse. Läser man vad matskribenterna framhåller så är det mest uppfödningssätt där det skall vara certifierat på alla möjliga sätt och vara klimatsmart. Däremot skriver dessa mycket lite om kött- och ätkvalitet och uttalar sig inte om hur det smakar. Kockarnas artiklar däremot beskriver kvalitetsfrågor och framhåller vad dessa tycker är bra och gott. Därutöver får du som läsare bra tips på tillagning och spännande tillbehör.
Bästa skinkan för andra året i rad är Scans rapsskinka som blev korad vid chark-SM för halvannan månad sedan. Omnämnande i Mälarregionen är Nibble gårdsskinka som också är en fin produkt som vinner alltmer förtroende. Överlag är de flesta fabrikaten av julskinka en bra produkt som du kan känna svensk trygghet i.
Svensk mat ger jobb och GOD JUL i Sverige.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
Inte bara fläsk......
Lagom till julhelgen, då intresset för mat, livsmedel, julbord, kalorier, dubbelhakor, "bilringar", etc, är maximalt i vår mätta del av världen, kommer SJV med en rapport om "Livsmedelskonsumtionen från 1950-talet till 2013" ( JO 44 SM 1401). Med tabeller, diagram och text visar man för specifika livsmedel utvecklingen för konsumtion per person, beräknad som Produktion plus Import minus Export dividerat med medelbefolkningen för aktuellt år. Näringsinnehåll och energitillförsel från livsmedel belyses också. En hastig blick på innehållet lär mig t ex att konsumtionen av kött ökat med 38 % till 88 kg per person sedan 1980. Köksväxter har ökat med 98 % och frukt med 26 %. För mjölk är minskningen under samma period 34 %.
Denna korta notis är tänkt som en enkel anmälan och en påminnelse om en rapport som lätt kan komma bort bland julkorten. men som bör bevaras för framtida jämförelser av utveckling och trender. Den är värdefull både för siffernissar och viktväktare och folk som har som levebröd att producera och handla, nationellt och internationellt, med mat och livsmedel.
Till slut tillönskas alla grisintressenter en GOD MATHELG och ETT BÄTTRE 2015 med svenska skinkor, korvar, isterband, leverpastejer, kotletter, fläsk, syltor....... Men glöm inte frukt och grönt! .


Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Algers och möller – två mycket välförtjänta utmärkelser
Bo Algers, professor vid SLU, har av tidningen Land Lantbruk utnämnts till den person som gjort störst avtryck i Lantbrukssverige. Hans debattartiklar kring grissvansarna och betydelsen av att slå vakt om det svenska djurskyddet för grisar har gett stort avtryck i den politiska debatten och haft påverkan på den svenska handelns ökade preferens för svenskt griskött. Visst har vi varit många som eldat på. Vi var sjutton undertecknare av repliken till DN debatt till Rutegårds och Wierups ifrågasättande av svenskt djurskydd. Men Bosse har envetet och med framgång lyft in handelns svek med att handla olagligt importerat griskött via en mängd olika mediakanaler. Och nu verkar det lossna även på EU-nivå när det gäller kravet på att medlemsländerna ska leva upp till gällande djurskyddsdirektiv för gris. I senaste repliken i Veterinärtidningen tar Bosse upp den angelägna frågan kring ökad kullstorlek hos gris. Detta har debatterats tidigare (även i denna blogg). Är det verkligen ett avelsframsteg med ökad kullstorlek, som LRF hävdar? Det finns ju ett klart samband mellan större smågriskullar och ökad dödlighet. Danmark är ju ett avskräckande exempel, med enligt danskarna själva, världens högsta smågrisdödlighet. Och varför tittar man bara på smågrisdödlighet. Är det inte mer relevant att räkna på antalet slaktgrisar per sugga och år? Det måste vara bättre att ha färre men överlevande och friska grisar.
Christina Möller har välförtjänt utsetts till hedersledamot i Kungliga Skogs – och Lantbruksakademien, KSLA. Christina har lagt ned mycket av sin tid för KSLA. Hon har varit ordförande i kommittén för mat och folkhälsa i många år och anordnat ett antal spännande seminarier. Menyerna vid högtidsammankomsten och vid andra aktiviteter vid KSLA och i andra sammanhang är också Christinas specialiteter. Hon har ett fantastiskt nätverk och uppdrag i en mängd olika matsammanhang. För mig är Christina sekreterare i föreningen Vi Konsumenter. Full av kreativa och goda idéer. Och alltid glad! Grattis än en gång!

Blogga du
också!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.


Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 52

Partipriset (inte uppdaterat)
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 52 v 51 v 50 v 49
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 15,00 15,00 15,20 15,20
Dahlbergs 76-93,9 15,00 15,00 15,00 15,00
Ginsten Slakteri 71,9-99,9 14,80 15,60 15,60 15,60
Dalsjöfors Nya 75-99,9 14,30 15,10 15,10 15,10
Skövde Plus ** 75-99,9 14,00 14,50 14,50 14,25
HKScan Agri *** 70-99,9 14,00 14,30 14,30 14,30
Lövsta Kött snitt 88 13,75 13,75 13,75 13,75
Dalsjöfors Kvalitet 75-99,9 12,30 12,30 12,30 12,30
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 12,60 12,60 12,60 12,60
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- - - -
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
- - - -
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri
-
- balans balans -
Ginsten
balans balans balans balans
Gröna siffror = Överstående, Röda = Brist Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris inkl tilläggen t ex Guldgris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, garantipriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr kg
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* 75-98 15,00
Hela 2014
* Garantipriset gäller inkl Guldgris och alla tillägg och är därmed inte jämförbart med andra priser.



Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 52 v 51 v 50
11,34 Danish Crown 70,0–89,9 dkr 9,00 9,40 9,80
24,20 Nortura 67,1–77,0a nkr 23,50 23,90 24,30
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
11,30 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,20 1,23 1,23
14,13 Snellmans 80 – 105 euro 1,50 1,50 1,50
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 52 v 51 v 50 v 49 v 48
18 dec Landsnotering* euro euro euro euro euro
12,43 Tyskland, 56 % 1,32 1,32 1,32 1,36 1,40
- D:o svenska*** - - - - -
16 dec jämförbara**
14,89 Italien - 1,581 1,606 1,657 1,676
14,29 England - 1,517 1,550 1,536 1,579
13,19 Danmark - 1,401 1,455 1,455 1,427
13,16 Spanien - 1,398 1,411 1,442 1,544
12,83 Irland - 1,363 1,363 1,372 1,401
11,45 Frankrike - 1,316 1,317 1,341 1,359
12,09 Österrike - 1,284 1,335 1,335 1,366
12,09 Polen - - - 1,284 1,327
12,96 Tjeckien - - 1,376 1,388 1,389
11,92 Tyskland - 1,266 1,266 1,306 1,346
11,40 Belgien - 1,211 1,211 1,248 1,297
10,90 Holland - 1,158 1,158 1,196 1,244
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
Inte uppdaterat

- Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.



Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
12 dec
5 dec
21 nov
4 nov
Utbud
1680
1460
2160
2665
Sålda
1590
1130
1230
2125
Medelpris, euro
1,35
1,35
1,42
1,45
Lägst
1,34
1,34
1,41
1,44
Högst
1,36
1,35
1,43
1,46
Medelpris, skr
12,64
12,50
13,14
13,36

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 7,00 kr, galtar 4,00 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 52 v 51 v 50 v 49
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 10,20 10,20
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,00 9,00 9,00 9,00
Skövde 140- 8,75 8,75 8,75 5,25
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 7,00 7,00 7,00 7,00
Ginsten 140,1 kg- 7,50 7,50 7,50 7,50
KLS Ugglarps 140- 6,60 6,60 7,10 7,10
Dahlbergs 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 6,15 6,15 6,15 6,15
HKScan Agri 140- 5,50 6,00 6,00 6,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 6,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 4,00 4,00 4,00 4,00
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Skriv kontrakt med oss! Vi betalar era suggleveranser kontant i förskott. Upp till 6 månaders leveranskontrakt.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,00, galtar 6,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 52 v 51 v 50
6,42
Danish Crown 129,9 kg- dkr 5,10 5,10 5,40
14,20
Nortura Fri vikta nkr 13,79 13,79 13,79
Finland
8,28
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
3,20
Österbottens Fri vikt, E euro 0,34 0,37 0,37
Tyskland
10,40
VEZG 56 % euro - - -
Galtar
5,16
Danish Crown 109,9 kg- dkr 4,10 4,10 4,40
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 51 v 50 v 49 v 48 v 47 v 46 v 45
Pund
11,93
11,80
11,80
11,69
11,56
11,70
11,78
Dollar 7,67 7,51 7,52 7,40 7,39 7,42 7,36
Euro 9,42 9,37 9,26 9,26 9,26 9,22 9,22
Dansk 1,26 1,26 1,24 1,24 1,24 1,24 1,23
Norsk 1,03 1,05 1,06 1,08 1,08 1,09 1,08
Yen 6,46 6,36 6,28 6,30 6,23 6,40 6,43
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 52 v 51 v 50 v 49
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 18,00 18,00 18,00 18,00
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 18,50 18,50 18,50 17,50
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 18,50 18,50 18,50 17,50
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 17,25 17,25 17,25 17,25
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Dalsjöfors "Nya", 30 kg 540 540 540 540
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 480 480 480 480
HKScan Agri
Plus 30 kg 455 470 470 470
Marknadstillägg/avdrag 10 - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev brist - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri - - balans -
Dalsjöfors Kött balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri balans balans balans -
Ginsten brist balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 52 v 51 v 50 v 49 v 48
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
241
Basis 7 kg 192 204 217 216 210
415
Basis 30 kg 330 348 366 365 356
248
SPF+Myc 7 kg 197 209 222 221 215
422
SPF+Myc 30 kg 335 353 371 370 361
253
SPF 7 kg 201 213 226 225 219
427
SPF 30 kg 339 357 375 374 365
965
Økologi 30 kg 766 780 752 751 743
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
817
25-kilos Helsegris 750 750 750 750 750
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
602
Klass S40, 30 kg* 64 64 64 64 64
Tyskland
376
VEZG 28 kg 40 40 40 40 40
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.