@-GRIS 29 december 2014
Senaste uppdatering gjord 29 december 23,10
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Slaktsvins-
stall uthyres

1200 platser, 3 avdelningar, blötutfodring, nyare inredning
vid Klippan, Skåne
443030@telia.com
070-4955578


Nu har vi tröttnat
Vi lägger av!
• Beg Ramsta tvättrobot
• 6 st 17 m3 glasfibersilos
m skruv & motorer
• Massor av beg & nytt
• Funki torrutfodring
• Flygt gödselpump,
renoverad för 40 000 i år.
• Doserare, elektronik,
ställdon  m m, m m.
0708-431 248 eller patrik@staket.com.

SMÅGRIS SYD
söker
slaktgrisstallar
i Skåne
Smågris Syd AB söker Slaktgrisstallar i Skåne. Stallarna ska ha blötutfodring och vara i körbart skick.
Kontakta:
Mattias Espert
070-658 12 21

espert@kvarnlyckan.net

Senaste nytt om marknaden och priser
Fortsatta sänkningar v 1
V 1 fortsatte sänkningarna av grispriset vid både Skövde, Dahlbergs och KLS Ugglarps. Ginsten har fortsatt bästa grispriset med 14,80 kr. KLS Ugglarps med 14,50 kr är tvåa. Skövde har sänkt till 13,50 kr och ligger nu 70 öre under Scan, som har 14,00 kr. Skövdes pris ligger därmed 1,30 kr under ledande Ginsten.
I Danmark och Tyskland är priserna oförändrade. /LG 141229


Marknadskommentarer
HKScan Agri
Nu är produktionen till julförsäljningen avslutad för denna säsongen och vi tackar för många levererade grisar som ger våra kunder bra kvalitetsprodukter från Scan till julbordet! För att du ska få en hint om omfattningen så har vi enbart denna vecka levererat 10 långtradare med släp med prinskorv till en och samma kund!
Notering vecka 52 sänks slaktgris 30 öre/kg och smågris 15 kr/st. Sugga sänks 50 öre/kg. Marknadstillägg på smågrisar med 10 kr/st.
Vi påminner om vecka 52 återgång till ordinarie viktsintervall. Övre viktsgräns höjs därmed till 99,9 kg from vecka 52.


KLS Ugglarps
-


Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Vi sänker priset på slaktgrisar med 80 öre till 14,80 kr v 52 och slaktvikterna ändras till 75 - 99,9 kg. Orsaken är givetvis att julslakten är över och skinkans pris doppar 1 - 2 kr per kilo. Skinkan är en stor och värdefull del av grisen.
-Det har varit en hyfsat bra vecka, den sista innan jul, och helt som vi räknat med. Allt har gått bra att sälja.
-Det är balans i slakten och endast 300 grisar att slakta nästa vecka. Det är också ovanligt små lager i frysar och kylar när vi närmar oss det nya året. Det är lite kotlett och karré och nu tillkommer skinka när den stora efterfrågan bortfaller efter jul. Det är således en betydande skillnad jämfört med i fjol,
-Detta bådar gott inför det nya året. Efterfrågan blir som vanligt lägre i början av året, men då börjar vi frysa in för grillsäsongen.

Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Försäljningen inför jul och nyår har varit mycket bra. Nästa vecka bromsar dock en del julrelaterade produkter som skinka och revben in, vilket gör att vi justerar ner priset på grisen utifrån den nya marknadssituationen med 80 öre/kg nästa vecka. Nytt pris blir då 14,30 kr/kg.
Slaktsituationen inför julen ser bra ut tack vare att vi slaktat i förskott för att kompensera för tappade produktionsdagar. Jag vill passa på att tacka våra leverantörer som ställt upp till 100 % med slakten och planeringen med målsättning att få ut så mycket kött som möjligt före jul när priset är som bäst. Övriga priser är oförändrade. För smågrisar är det mindre brist.
Jag önskar alla våra leverantörer och samarbetspartners en riktigt
GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!


Skövde Slakteri:
Tommy Ögren: -


Dahlbergs Slakteri
Håkan Alqvist: -Grispriset är oförändrat v 52. Vi sätter egentligen inte priset förrän på måndag, men eftersom det endast är två slaktdagar nästa vecka, så låter vi det vara oförändrat utan några närmare analyser.
-Priset för v 1 sätter vi 29 december.

Moab (Förädlar Dahlbergs grisar)
Mikael Oldin: -Försäljningen inför julen i år har varit ungefär som inför tidigare jular. Jag tror att utfallet blir ganska normalt, när vi sammanfattar julhandeln. Den startar med full fart idag i konsumenternas led, med kompletteringar lite senare.


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -Vi sänker priset på slaktgrisar och suggor med 3 cent v 52.
-Julförsäljningen har varit enligt förväntningarna, dvs hyfsat bra och skinkrally på slutet. Det har varit som vanligt på finska marknaden. Efter jul minskar efterfrågan och det blir press på grispriserna.
-För första gången som någon kan minnas, väntas konsumtionen av griskött överstiga produktionen. Det är historiskt, men väntas endast bli några tiondels procent.
-Vi har liksom i Sverige haft stor uppmärksamhet för de friska inhemska grisarna. Diskussionen i medierna har rört MRSA och överanvändning av antibiotika i länderna söderut. Det har gynnat efterfrågan på finskt griskött.
-Utmaningen nästa år är att leva med osäkerheten på marknaden och att producenterna får lönsamhet i produktionen. Vi kan inte påverka politikerna, eller Putin, utan får jobba på vår egen bakgård så gott vi kan.


Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: -


Danish Crown
Julfriden har nu sänkt sig över den europeiska köttmarknaden och dessvärre utan den stora efterfrågan just innan stängningsdags före helgerna. Försäljningen dag för dag till industrin i Europa har gått i stå pga julen, så fokus är flyttad till de första veckorna 2015.
-Försäljningen över jul och nyår sker nästan enbart via redan tecknade kontrakt. För både kunder och hos oss är planläggningen av produktionen runt helgdagarna som att lägga ett jättestort puzzel. I år är det verkligen inte lättare. Medan vi de senaste åren har haft möjligheten att packa stora volymer fryst till Ryssland under julen, är vi i år tvingade till att sälja långt större volymer färskt kött, förklarar Søren Tinggard, som är underdirektör vid Danish Crowns exportavdelning.
Helt konkret betyder detta att det slaktas färre grisar under denna period. Många av de europeiska kunderna stänger nämligen produktionen helt under jul- och nyårsperioden, så Danish Crowns delägare kommer att få leverera fler grisar i januari, än det har varit under senare år.
-Vi ska arbeta intensivt för att få placera våra köttdeltaler på marknaden, så därför har vi i år valt en något annan strategi än tidigare, säger Sören Tinggaard.
I Europa är det generellt sett rikligt utbud av kött och detta resulterar i fallande priser på alla detaljer. Till länderna utanför Europa är det låg efterfrågan både från Kina och Japan.
Enda ljuspunkten just nu är att det är fortsatt bra försäljning både till detaljhandeln och foodservice-kunderna (restauranger och kantiner) i Danmark.


ISN, Tyskland
Priserna stabiliseras, marknaden är oförändrad
De europeiska marknaderna för slaktgrisar är under sista kompletta slaktveckan före jul generellt sett i balans. Under senaste dagarna lättade situationen på marknaden och priserna blev i flera länder oförändrade. Som vanligt är det tyska priset som är vägledande för många andra länders prisutveckling. Franska priset stabiliseras också på uppnådd nivå. De österrikiska grisuppfödarna, å andra sidan, måste klara en betydande prissänkning. Efter flera veckors underförsörjd marknad kom det plötsligt fram större volymer och priset går ner med 5,1 cent. Skillnaden i pris till tyska minskade därmed till 1,8 cent. Danska priset, som förra veckan var oförändrat, sjönk med 5,4 cent och ligger nu strax före det spanska.
Trend för tyska marknaden: Före jul bjuds ganska betydande volymer grisar ut till slakt. Det bekräftas av officiella siffror och av slaktföretagen. Men utbudet möts av kraftig efterfrågan och köttmarknaden bedöms vara ovanligt positiv just före jul. Sammantaget bedöms priset bli oförändrat fram till årsskiftet.


Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!


Grisgeneralen
Klicka HÄR

Land sorterar människor
I senaste numret av Land lantbruk kan vi läsa en lista över 50 personer som utmärkt sig inom svenskt lantbruk. Listan är att beteckna som en rankinglista.
På första plats finns Bo Algers veterinär och professor som framställs som grisnäringens frälsare, apropå Julen. För några år sedan svartmålade han svensk grishållning så att det var klart negativt för lönsamheten. Vid den tidpunkten var han illa sedd även inom veterinärkoren. Numera är Algers professor emeritus som tur är. Emeritus betyder enl.Leif G W förbrukad.
På andra plats finner vi Anders Borg eftersom han dömde ut hela jordbruksnäringen inför framtiden. Han vill ha oss som parkarbetare där bl.a. han kan bedriva jakt och andra förlustelser. Som tur är så är även Anders emeritus.
På tredje plats har vi den som verkligen bör hyllas. Nämligen Sture Johansson, LRF-bas i Mälardalen, som verkligen står oss bönder nära genom att alltid finnas till hands. Dessutom gjorde Sture en jätteinsats då han var med och organiserade bönderna i kampen mot den stora skogsbranden i Västmanland.
I övrigt finns det endast 8 bönder med på listan som egentligen är de verkliga hjältarna.
Den här typen av journalistik hör hemma i skvallerpress, så de som skrivit denna rappakalja borde se sig om efter annat jobb.
Grisgeneralen önskar sina läsare en god fortsättning på julen.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
I

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Ont krut förgås inte så lätt
”Gunnela går aldrig i pension” sa Lars-Göran Petterson, förre ordföranden i LRF, när vi möttes i somras på ett Centermöte inför valet. Och så är det nog! Men när Linda Cederlund meddelade att hon skulle avgå som VD för Sigill Kvalitetssystem, insåg jag att det var dags att skaffa sig en mer fristående roll som bloggare och debattör. Jag har ändå fått sex extra år som expert och omvärldsanalytiker för det LRF-ägda dotterbolaget. Det innebär att jag slutar min anställning till 1 januari 2015. Ordförandeskapet för Vi Konsumenter har jag kvar åtminstone ett år till (hoppas jag). Efter vårt jubileumsår 2014, känns det som om Vi Konsumenter verkligen har vind i seglen. Gå gärna in på hemsidan www.vikonsumenter.org och läs vad vi lyckats med under året. Dessutom är vi drivande i flera intressanta nätverk som driver våra viktiga frågor som minskad köttkonsumtion och minskad risk för ökad antibiotikaresistens. Nätverket kring landsbygdsutveckling har kommit av sig, som en effekt av utfallet av riksdagsvalet. Som alltid handlar det om människor, som är kompetenta och vill driva viktiga frågor.
Blir det nu en avkopplande helg? Nja, det ska skrivas ett remissyttrande om handlingsplanen mot antibiotikaresistens. Och så är det dags att formulera verksamhetsplanen för Vi Konsumenter för 2015. Sedan ska jag plöja SLU:s Framtidens lantbruks inspel kring en svensk livsmedelsstrategi. Vad som händer i konkurrenskraftutredningen är viktigt. Med tanke på vad LRF spelat in, finns skäl att söka få respons för vad konsumenterna vill ha (och betalar för). Jag har ju skrivit om detta tidigare. Och så har jag utmanat ett antal aktörer att skapa ett konstruktivt forum för ett hållbart lantbruk. Och så kanske jag ska ta mig tid att måla lite grann!
Tack alla läsare och vänner! En God jul och ett riktigt spännande och Gott Nytt År! Min nya e-postadress är gunnela.stahle@gunnela.nu eller gunnela.stahle@vikonsumenter.org. Välkomna med era synpunkter och input!

Blogga du
också!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.


Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 1

Partipriset (inte uppdaterat)
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 1 v 52 v 51 v 50
Ginsten Slakteri 71,9-99,9 14,80 14,80 15,60 15,60
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 14,50 15,00 15,00 15,20
Dahlbergs 76-93,9 14,30 15,00 15,00 15,00
Dalsjöfors Nya 75-99,9 - 14,30 15,10 15,10
HKScan Agri *** 70-99,9 14,00 14,00 14,30 14,30
Skövde Plus ** 75-99,9 13,50 14,00 14,50 14,50
Lövsta Kött snitt 88 13,75 13,75 13,75 13,75
Dalsjöfors Kvalitet 75-99,9 12,30 12,30 12,30 12,30
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 12,60 12,60 12,60 12,60
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- - - -
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
- - - -
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri
-
- - balans balans
Ginsten
balans balans balans balans
Gröna siffror = Överstående, Röda = Brist Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris inkl tilläggen t ex Guldgris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, garantipriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr kg
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* 75-98 15,00
Hela 2014
* Garantipriset gäller inkl Guldgris och alla tillägg och är därmed inte jämförbart med andra priser.Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 1 v 52 v 51
11,34 Danish Crown 70,0–94,9 dkr 9,00 9,00 9,40
24,20 Nortura 67,1–77,0a nkr 23,50 23,50 23,90
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
11,30 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,20 1,20 1,23
14,13 Snellmans 80 – 105 euro 1,50 1,50 1,50
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 1 v 52 v 51 v 50 v 49
18 dec Landsnotering* euro euro euro euro euro
12,57 Tyskland, 56 % 1,32 1,32 1,32 1,32 1,36
- D:o svenska*** - - - - -
23 dec jämförbara**
14,94 Italien - 1,568 1,581 1,606 1,657
14,83 England - 1,557 1,517 1,550 1,536
13,27 Spanien - 1,395 1,398 1,411 1,442
13,09 Tjeckien - - 1,374 1,376 1,388
12,98 Irland - 1,363 1,363 1,363 1,372
12,83 Danmark - 1,347 1,401 1,455 1,455
12,54 Frankrike - 1,316 1,316 1,317 1,341
12,23 Österrike - 1,284 1,284 1,335 1,335
11,93 Polen - - - 1,252 1,284
12,06 Tyskland - 1,266 1,266 1,266 1,306
11,54 Belgien - 1,211 1,211 1,211 1,248
11,03 Holland - 1,158 1,158 1,158 1,196
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
Inte uppdaterat

- Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
12 dec
5 dec
21 nov
4 nov
Utbud
1680
1460
2160
2665
Sålda
1590
1130
1230
2125
Medelpris, euro
1,35
1,35
1,42
1,45
Lägst
1,34
1,34
1,41
1,44
Högst
1,36
1,35
1,43
1,46
Medelpris, skr
12,64
12,50
13,14
13,36

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 7,00 kr, galtar 4,00 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 1 v 52 v 51 v 50
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 10,20 10,20
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,00 9,00 9,00 9,00
Skövde 140- 8,75 8,75 8,75 8,75
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 7,00 7,00 7,00 7,00
Ginsten 140,1 kg- 7,50 7,50 7,50 7,50
KLS Ugglarps 140- 6,60 6,60 6,60 7,10
Dahlbergs 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 6,15 6,15 6,15 6,15
HKScan Agri 140- 5,50 5,50 6,00 6,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 6,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 4,00 4,00 4,00 4,00
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Skriv kontrakt med oss! Vi betalar era suggleveranser kontant i förskott. Upp till 6 månaders leveranskontrakt.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,00, galtar 6,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 1 v 52 v 51
6,42
Danish Crown 129,9 kg- dkr 5,10 5,10 5,10
14,20
Nortura Fri vikta nkr 13,79 13,79 13,79
Finland
8,28
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
3,20
Österbottens Fri vikt, E euro 0,34 0,34 0,37
Tyskland
10,40
VEZG 56 % euro - - -
Galtar
5,16
Danish Crown 109,9 kg- dkr 4,10 4,10 4,10
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 52 v 51 v 50 v 49 v 48 v 47 v 46
Pund
12,14
11,93
11,80
11,80
11,69
11,56
11,70
Dollar 7,79 7,67 7,51 7,52 7,40 7,39 7,42
Euro 9,53 9,42 9,37 9,26 9,26 9,26 9,22
Dansk 1,28 1,26 1,26 1,24 1,24 1,24 1,24
Norsk 1,05 1,03 1,05 1,06 1,08 1,08 1,09
Yen 6,48 6,46 6,36 6,28 6,30 6,23 6,40
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 1 v 52 v 51 v 50
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 18,50 18,50 18,50 18,50
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 18,50 18,50 18,50 18,50
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 18,00 18,00 18,00 18,00
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 17,25 17,25 17,25 17,25
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Dalsjöfors "Nya", 30 kg 540 540 540 540
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 480 480 480 480
HKScan Agri
Plus 30 kg 455 455 470 470
Marknadstillägg/avdrag 10 10 - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev brist brist - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri - - - balans
Dalsjöfors Kött balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten brist brist balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 1 v 52 v 51 v 50 v 49
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
241
Basis 7 kg 192 192 204 217 216
415
Basis 30 kg 330 330 348 366 365
248
SPF+Myc 7 kg 197 197 209 222 221
422
SPF+Myc 30 kg 335 335 353 371 370
253
SPF 7 kg 201 201 213 226 225
427
SPF 30 kg 339 339 357 375 374
965
Økologi 30 kg 766 766 780 752 751
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
817
25-kilos Helsegris 750 750 750 750 750
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
602
Klass S40, 30 kg* 64 64 64 64 64
Tyskland
376
VEZG 28 kg 40 40 40 40 40
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.