@-GRIS 8 maj 2015
Senaste uppdatering gjord 11 maj 11,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Slaktsvins-
stall uthyres

1200 platser, 3 avdelningar, blötutfodring, nyare inredning
vid Klippan, Skåne
443030@telia.com
070-4955578


Nu har vi tröttnat
Vi lägger av!
• Beg Ramsta tvättrobot
• 6 st 17 m3 glasfibersilos
m skruv & motorer
• Massor av beg & nytt
• Funki torrutfodring
• Flygt gödselpump,
renoverad för 40 000 i år.
• Doserare, elektronik,
ställdon  m m, m m.
0708-431 248 eller patrik@staket.com.

Brotorps
Lantbruk
söker:
• Kvarnanläggning
• Portionerare eller dyl
• Doserare
• Elektronik
• Allt inom foder till gris för uppdatering av befintlig anläggning.

Kontakta:
Henric Dahlin
0703224556


Ska du sluta
med smågrisar?
I så fall är vi intresserade att köpa dina livdjur! Allt från gyltor till 5e-grisare
är intressant.
Provtagning tillkommer.

Kontakta:
Brotorps Lantbruk
Henric
0703224556

Senaste nytt om marknaden och priser
Skövde höjer 20 öre v 20, men ny uppomgång är på gång
Det är oförändrade grispriser i Danmark och Tyskland v 20 och i Sverige höjer Skövde 20 öre som sista slakteri den här rundan med anknytning till grillpremiären och lägger sig över Scan igen, med 10 öre. Ett slakteri diskuterar första steget i nästa runda, som om vädret blir bättre kanske kommer v 21. Sugg- och smågrispriset följer med och Skövde höjer suggorna 1 kr och har näst högsta suggpriset. Ginsten höjer smågrisarna 20 öre. Ginsten har fortsatt högsta slaktgrispriset 15,20, vilket är 30 öre över KLS Ugglarps, och man säger att man tänker behålla ledningen.
Dahlbergs slakteri ska själva stycka och vidareförädla grisar i framtiden och börjar redan i sommar bygga ut anläggningen i Brålanda.
-Vi behöver nyanställa 20 - 25 personer för den utökade verksamheten med styckning, m m, säger vd sedan oktober Håkan Alqvist, till P4 Väst. Vi kan idag sälja till 10 kunder, men efter ombyggnaden finns 1000 som kan köpa. Det stärker oss som företag om vi kan öka konkurrensen om vårt kött.
-Vi väntar på besked från Vänersborgs kommun och länsstyrelsen så att vi får våra ansökningar klara hos dom. När dom är klara tittar vi på att bygga ett nytt kylrum till grisar. Vi tittar även på att bygga ett produktionsnummer där vi kan stycka en del av vår slakt och klara av topparna i slakten. Vi kommer också försöka att ha egen anställd personal i vår fabrik. Vi kommer också fortsätta att leverera till våra trogna kunder som vi har i dag.
Slakteriet ligger nära bebyggelse och har nyligen satsat flera miljoner på åtgärder för att minska lukten. F n köper Moab i Kumla storparten av slaktkropparna för styckning. Moab var till september i fjol 25 % delägare i Dahlbergs då Bo Rydlinger köpte hela det 120-åriga slakteriet. Moab sålde sin andel, men har kontrakt på helfall tre år. En viss volym styckas redan i Brålanda och säljs till lokala butiker, men nu blir förädlingen utökad väsentligt.
I veckan har vi kunnat läsa om att tre personer på ett äldreboende avlidit och 70 blivit sjuka av matförgiftning, pga viruset som orsakar vinterkräksjuka. Importerade hallon från Serbien tros vara smittkällan och Martin & Servera har återkallat alla sålda hallon som sålts till 3000 storhushåll senaste månaden.
-Hallon är gott och nyttigt, säger Livsmedelsverket och tar det inte så allvarligt att tre dött och bortåt 100 blivit sjuka. Inte nu igen, var en annan kommentar, eftersom det förekommer gång på gång att folk blir sjuka av frysta hallon.
Tänk om tre personer dött och 70 blivit sjuka av kött från ett svenskt slakteri eller annan förädlingsanläggning!! Vilket helvetes liv det skulle ha blivit från Livsmedelsverket! Stängning i månader, sanering, åtal. Men när det gäller hallon, så rycker man bara på axlarna och säger att hallon är nyttigt och gott. Det är inte ens tal om några förbud, bara att Martin & Servera frivilligt dragit in det misstänkta partiet. I Serbien får hallonplockarna fortsätta sätta sig i buskarna och skita och göra händerna rena på hallon i stället att tvätta sig med tvål och vatten. Om det nu är någon sådan orsak, ingen utreder hygienen i Serbien. Den struntar man i från svenska myndigheter och väntar på nya dödsfall och matförgiftningar.
Scan har under ett par år talat om att fixa (bättre, billigare?) foder till sina leverantörer. Nu sätter man igång projektet, som ska ledas av nuvarande och mångårige foderchefen vid KLF i Kristianstad Anna-Maria Larsson. Hon flyttar nu över till Scans lokaler i Kristianstad. Utmaningen blir nu att göra det superfoder som de etablerade fodertillverkarna ännu inte kan tillverka, eller om det räcker med att göra billigare foder. Det är ju inte direkt olönsamt att göra fabriksfoder, som framgår av vissa tillverkares resultaträkningar.
KLF ser inte stillatigande på att Scan snott foderchefen, utan anställer Lantmännens Malin Slåtterman som ny foderchef. Hon har varit både säljare, produktchef grisfoder och senast planerare för Lantmännens foderfabriker och sett ill att rätt vara är på rätt plats vid rätt tid vid foderfabrikerna. /LG 150508, 150509Marknadskommentarer
HKScan Agri
Efterfrågan går in i grillperioden och detaljer som hör ihop med grill är slutsålda, t ex karré eller vår nya produkt gjord på kamben. Noteringen är oförändrad vecka 20.


KLS Ugglarps
-

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Försäljningen börjar röra på sig, särskilt då för grillprodukter och nu väntas varmare väder.
-Vi höjer smågrisarna 1 kr, suggorna är oförändrade. Även slaktgrisarna denna vecka. Det är balans i slakten, men nu väntas nya kortveckor och det saknas en slaktdag. Det är en liten brist på smågrisar.


Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Alla priser är oförändrade. Vi har ett litet överskott på slaktgrisar pga kortveckan. Smågrisarna är i balans.
-Grillvarorna går fortsatt bra, trots dåligt väder. Vi ligger 50 ton bättre till med försäljningen i år, jämfört med i fjol.

Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Vi höjer slaktgrisarna 20 öre och suggorna 1 kr. Smågrisarna är oförändrade. Slakten är i balans, men det finns ett litet överskott på smågrisar.
-Marknaden är någorlunda ok, men nu utlovas varmare och bättre grillväder, så nu går grillvarorna iväg.
-Det är oroande att konsumtionen av griskött viker i Europa, och även i Sverige. Det är första gången på många år som inte svenska konsumtionen stiger. Däremot ökar fågel, medan nöt står stilla.


Dahlbergs Slakteri
Håkan Alqvist: -

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: -


Danish Crown
Trots att EU-bidraget till finansiering av lagring av griskött upphörde senaste veckan, så är priserna på färskt griskött i Europa inte under någon våldsam press.
-Just när en sådan ändring av bidraget inträffar, blir det viss osäkerhet om priserna, men det ser ut som om vi kan undgå ett större prisfall. Just nu är det ganska lugnt, då den kommande veckan är kort i norra Europa pga helgdagar och industrin som förädlar kött köper lägre volymer, säger Søren Tinggaard, som är underdirektör i Danish Crowns exportavdelning.
Priserna på skinka och framändar är stabila. Bog är fortsatt under press och säljs mycket trögt. Efterfrågan på karré är jämn, men med tanke på att vi är mitt i säsongen för grillning är den inte imponerande.
Försäljningen till Japan är lugn, men det är god försäljning till Australien och speciellt till Kina.
-Den kinesiska marknaden lever sitt helt egna liv. Rakt i motsats till Europa och de flesta andra länder, är det inga riktigt bestämda perioder av året när vi år efter år ser stor efterfrågan. På många sätt kan man likna vår försäljning till Kina lite med en trilskande katchupflaska. Långa perioder kan vi använda mycket energi på att sälja förhållandevis små volymer, men så helt plötsligt välter det in beställningar. Då gäller det att vara beredd till att få skickat varor på direkten, förklarar Søren Tinggaard.


ISN, Tyskland
Överdriven prissänkning i EU
Grispriserna i EU splittrades efter den stora tyska sänkningen i två läger. Flera länder gick Tysklands väg och följde avsevärt med nedåt. Tyska slakterier hade veckan innan ökat trycket mot sina leverantörer och fick till ett prisfall på 7 cent. Holland, Österrike och Holland följde efter och sänkte.
I Frankrike däremot, där marknadens aktiviteter inte går lika snabbt, hoppades man på impulser utifrån eftersom grillsäsongen är inledd i mellersta Europa. Till slut föll priset något. Även i Spanien föll priset marginellt. Där klagar man, liksom i övriga Europa, på att efterfrågan är svag på hemmamarknaden och konkurrensen är våldsamt stark vid export. I Danmark har prisutvecklingen varit stabil.
Trend för tyska marknaden: Marknaden för slaktgrisar har blivit mycket bättre under helgen. Efter förra onsdagens betydande prisfall har marknadens aktörer varit osäkra om priserna. Trots allmän helgdag 1 maj, verkar marknaden vara ganska mottaglig i början av nya veckan. Några aktörer letar efter ytterligare partier. Från dagens perspektiv kan priserna förbli åtminstone oförändrade.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!

Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!


Grisgeneralen
Klicka HÄR

När kommer lönsamheten?
Sedan ett år tillbaka har det talats alltmer om svenskt griskött. Då jag träffar konsumenter så säger de att ”nu går det väl bra för grisuppfödarna”. Det borde vara så. I september 2013 talade jag med Tommy Ögren, ägare till Skövde Slakteri, som sa att vi skulle räkna med ett avräkningspris under 2014 på 16 kr per kg med en topp till jul inemot 17 kr. Verkligheten vid Skövde slakteri blev ca 14,50 kr, dvs 10 % lägre än vad Tommy sade.
Om vi tittar på balansnoteringen så ligger den på ungefär 50 % för närvarande. Balansnoteringen kom till för att få en följsamhet av smågrispriset mot aktuellt fläskpris. Det betyder att smågrisen kostar ca 50 % av aktuell slaktintäkt. Just nu kostar en smågris runt 670 kr fritt levererat och dessa grisar är slaktfärdiga i juli-augusti. Då balansnoteringen lanserades sa man att smågrisen ska kosta 45 - 48 % av slaktintäkten. Om vi då räknar 47 % av 670 kr blir avräknat pris 15,65 kr per kg vid 90 kg slaktvikt. Då ska vi veta att avräknat pris ligger 35 - 50 öre under notering + ev leveranstillägg = 16,05 kr per kg. Kommer det att bli så?
Vi får hoppas att grillsäsongen sätter fart och det verkar som att det har börjat bra för offensiva KLS-Ugglarp och Dalsjöfors medan San och Skövde Slakteri sladdar efter.
Jag tror att noteringen måste upp över 17 kr per kg för att få igång investeringar i grisnäringen. Full lönsamhet vid nybyggnation ligger vid nivån över 18,50 kr per kg.
Svensk mat ger jobb och öppna landskap i Sverige!

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!


Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 20

Partipriset (inte uppdaterat)
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 20 v 19 v 18 v 16
Ginsten Slakteri 75,0-99,9 15,20 15,20 15,20 15,00
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 14,90 14,90 14,90 14,70
Dalsjöfors 75-99,9 14,90 14,90 14,90 14,70
Dahlbergs 76-93,9 14,80 14,80 14,60 14,60
Skövde Plus ** 75-99,9 14,50 14,30 14,30 14,30
HKScan Agri *** 70-99,9 14,40 14,40 14,40 14,20
Lövsta Kött snitt 88 13,75 13,75 13,75 13,75
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 12,60 12,60 12,60 12,60
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
överst balans balans överst
KLS Ugglarps
-
överst - - -
Skövde Slakteri
-
balans överst överst balans
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri
-
balans - - balans
Ginsten
överst balans balans balans
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* bästa vikt, 58 %
14,50
hela 2015
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 20 v 19 v 18
11,90 Danish Crown 70,0–94,9 dkr 9,60 9,60 9,60
26,58 Nortura 67,1–95,0a nkr 24,85 24,85 24,85
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
11,20 Atria Premium+ 78 – 98 euro - - -
13,51 Snellmans 90 – 105 euro 1,45 1,45 1,45
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 20 v 19 v 18 v 17 v 16
6 maj Landsnotering* euro euro euro euro euro
13,04 Tyskland, 56 % 1,40 1,40 1,47 1,50 1,45
- D:o svenska*** - - - - -
5 maj jämförbara**
15,78 England - 1,694 1,747 1,751 1,740
14,59 Spanien - 1,566 1,575 1,565 1,536
14,02 Italien - 1,505 1,532 1,543 1,575
13,46 Frankrike - 1,445 1,453 1,455 1,447
13,16 Danmark - 1,413 1,414 1,414 1,385
12,54 Tyskland - 1,346 1,416 1,446 1,396
13,43 Polen - - 1,441 1,432 1,405
12,88 Tjeckien - - 1,383 1,376 1,353
12,78 Irland - 1,372 1,372 1,372 1,334
12,08 Belgien - 1,297 1,359 1,396 1,347
12,06 Österrike - 1,294 1,366 1,396 1,345
11,59 Holland - 1,244 1,329 1,358 1,334
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
Inte uppdaterat

- Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
5 maj
28 april
21 april
14 april
Utbud
2520
1888
2391
2290
Sålda
1540
990
2391
1930
Medelpris, euro
1,44
1,44
1,54
1,55
Lägst
1,42
1,44
1,52
1,45
Högst
1,45
1,45
1,54
1,65
Medelpris, skr
13,42
13,34
14,38
14,38

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 6,20 kr, galtar 4,20 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 20 v 19 v 18 v 17
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,00 9,00 9,00 9,00
Skövde 140- 8,75 7,75 7,75 7,75
Ginsten 140,1 kg- 7,50 7,50 7,50 7,50
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,20 6,20 6,20 6,20
KLS Ugglarps 140- 6,60 6,60 6,60 6,60
Dahlbergs 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 6,65 6,65 6,15 6,15
HKScan Agri 140- 6,00 6,00 6,00 5,50
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Knorrevången Fri vikt, klass** 5,00 5,00 5,00 5,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 4,20 4,20 4,20 4,20
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,00, galtar 5,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 20 v 19 v 18
6,44
Danish Crown 129,9 kg- dkr 5,20 5,40 5,90
14,91
Nortura Fri vikta nkr 13,94 13,94 13,94
Finland
8,20
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
3,15
Österbottens Fri vikt, E euro 0,34 0,34 0,34
Tyskland
9,32
VEZG 56 %b euro 1,00 1,00 1,04
Galtar
5,20
Danish Crown 109,9 kg- dkr 4,20 4,40 4,90
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 19 v 18 v 17 v 16 v 15 v 14 v 13
Pund
12,49
12,87
13,10
12,90
12,90
12,81
12,62
Dollar 8,20 8,34 8,73 8,70 8,68 8,63 8,45
Euro 9,32 9,27 9,34 9,28 9,34 9,31 9,31
Dansk 1,24 1,24 1,25 1,24 1,25 1,24 1,24
Norsk 1,10 1,10 1,10 1,11 1,07 1,07 1,08
Yen 6,86 7,02 7,29 7,29 7,22 7,22 7,12
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 20 v 19 v 18 v 16
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 21,30 21,30 21,30 21,30
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 20,50 19,50 19,50 19,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 19,50 19,50 19,50 19,50
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 19,25 19,25 19,25 19,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Smågris inkl PMWS 30 kg 580 580 580 570
Ej vaccinerade -30 -30 -30 -30
HKScan Agri
Plus 30 kg 495 495 495 480
Marknadstillägg/avdrag +20 +20 +20 +20
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan - - - brist
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri balans brist brist brist
Dalsjöfors Kött balans balans balans brist
Dahlbergs Slakteri balans - - brist
Ginsten brist balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 20 v 19 v 18 v 17 v 16
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
256
Basis 7 kg 207 207 206 206 200
438
Basis 30 kg 354 354 353 353 345
262
SPF+Myc 7 kg 212 212 211 211 205
445
SPF+Myc 30 kg 359 359 358 358 350
267
SPF 7 kg 216 216 215 215 209
450
SPF 30 kg 363 363 362 362 354
1161
Økologi 30 kg 937 937 921 906 884
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
941
25-kilos Helsegris 880 880 880 880 880
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
577
Klass S40, 30 kg* 62 62 62 62 62
Tyskland
479
VEZG 28 kg 51,50 52 52 49 49
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.