@-GRIS 22 maj 2015
Senaste uppdatering gjord1 22 maj 23,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Slaktsvins-
stall uthyres

1200 platser, 3 avdelningar, blötutfodring, nyare inredning
vid Klippan, Skåne
443030@telia.com
070-4955578


Nu har vi tröttnat
Vi lägger av!
• Beg Ramsta tvättrobot
• 6 st 17 m3 glasfibersilos
m skruv & motorer
• Massor av beg & nytt
• Funki torrutfodring
• Flygt gödselpump,
renoverad för 40 000 i år.
• Doserare, elektronik,
ställdon  m m, m m.
0708-431 248 eller patrik@staket.com.

Brotorps
Lantbruk
söker:
• Kvarnanläggning
• Portionerare eller dyl
• Doserare
• Elektronik
• Allt inom foder till gris för uppdatering av befintlig anläggning.

Kontakta:
Henric Dahlin
0703224556


Ska du sluta
med smågrisar?
I så fall är vi intresserade att köpa dina livdjur! Allt från gyltor till 5e-grisare
är intressant.
Provtagning tillkommer.

Kontakta:
Brotorps Lantbruk
Henric
0703224556

Senaste nytt om marknaden och priser
Fortsatt uppåt i Tyskland v 22 och även i Sverige!
Grispriset fortsätter uppåt i Tyskland med 3 cent v 22 och likaså i Sverige vid KLS Ugglarps, Dalsjöfors och Ginsten med 20 öre. Dalsjöfors höjer även smågrisarna, med 10 kr.
Till Pingst kom alltså den andra höjningsvågen för grillsäsongen, trots att det inte varit något bra grillväder. Med på den vågen är KLS Ugglarps, Ginsten och Dalsjöfors. Skövde avvaktar en vecka.
-Det är inga stora affärer när det är så här kyligt väder, säger Ove Konradsson.
-Trots dåligt väder har vi bra försäljning på grillrelaterade produkter, framförallt ur sortimentet färdigkryddat/marinerat, säger Cato Gustafsson, Dalsjöfors.
Pingst förresten, vem vet att det är pingsthelg nu i helgen? Den trevliga vårhelgen när trädgårdarna är som allra vackrast, då är den som en vanlig weekend. Synd att riksdagen förstörde Pingsthelgen. Det har varit bättre att flytta Nationaldagen till Pingst, än att rycka bort annandagen från en av årets mest älskade och matglada helger! Den aspekten kan i alla fall grillfolk lägga på förändringen.
Grisbranschens provtagning av MRSA på importerade avelsgrisar sparar pengar åt sjukvården. Svensk sjukvård sparar minst nio miljoner kronor per år genom de åtgärder som grisbranschen vidtar för att förhindra att antibiotikaresistenta bakterier (LA-MRSA) får fäste i svenska besättningar. Detta sägs i en nyligen publicerad vetenskaplig studie.
Jag tror nog att friheten från MRSA har ett ännu större värde för samhället. Det är nog dessutom ingen värdering gjord av de obehag vi svenska medborgare får bära om vi får in MRSA, som t ex i Danmark. Hur värderar man liv och sjukdom? Det saknas nog ett antal nollor i det värde forskarna fått fram.
Förra fredagens @-GRIS verkar ha kommit i mailboxarna lite hur som helst, t o m så sent som idag. Jag bytte mailserver, men detta borde inte ha någon betydelse. Hoppas det fungerar bättre idag. LG 150522
Trevlig Pingst!Marknadskommentarer
HKScan Agri
Vädret har varit fortsatt lite för kallt för att ge någon riktigt god effekt på grillförsäljningen. Notering oförändrad vecka 23.
Vi hälsar Anna-Maria Larsson välkommen till HKScan Agri! Anna-Maria leder vår nya foderverksamhet med inriktning rådgivning, otimalt foderutnyttjande i produktionen på gårdarna. Anna-Maria kommer också se över behovet av eventuella nya foder och hitta legotillverkning av dessa.
Idag har vi möjlighet att sälja drank till djurproduktion. Gäller både nöt och gris. Är ni intresserade av denna möjlighet och bor runt Göteborg med omnejd kontakta er inköpare för mer information.


KLS Ugglarps
-

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det har varit en hyfsad vecka för försäljningen och vi ser soluppgången för grillvarorna. Vi höjer slaktgrisarna med 20 öre. Det är 16 kr per gris mer till grisföretagarna, som de väl behöver. Det är balans både för smågrisar och slakt.


Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Trots dåligt väder har vi bra försäljning på grillrelaterade produkter, framförallt ur sortimentet färdigkryddat/marinerat.
-Bra försäljning ligger bakom ett förbättrat TB på grisen vilket gör att vi kan höja 0,20 kr/kg vecka 22.
Ha en trevlig Pingst!

Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Det är inget bra grillväder, så det blir inga stora affärer. Vi väntar någon vecka med att höja grispriset. Det är balans både i slakt och förmedling.


Dahlbergs Slakteri
Håkan Alqvist: -

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: -


Danish Crown
Vädret sätter sin tydliga prägel på den europeiska marknaden för färskt griskött. Det kalla vårvädret medför mindre efterfrågan än vad årstiden annars brukar bidra med. Det är särskilt grillvarorna som låter vänta på sig.
-Våren är fortsatt relativt kall för årstiden i norra Europa och det sätter tydlig prägel på efterfrågan på bog och trimningsprodukter, som är typiska ingredienser i grillprodukter. Vi väntar fortfarande på att temperaturen på allvar meddelar att det är grillsäsong, säger Søren Tinggaard, som är underdirektör i Danish Crowns exportavdelning.
Marknaden fungerar utan de stora svängningarna i efterfrågan och det ger en någorlunda avsättning. Men dock med stort utbud på vissa detaljer.
-Vi har en stabil efterfrågan på skinka, karré och kotlett, medan framändar och bog är under press med rikligt utbud i förhållande till efterfrågan. Rygg till engelska baconmarknaden går stabilt, säger Søren Tinggaard.
Till länder utanför Europa är det stabil avsättning till Japan, medan den kinesiska marknaden visar på god efterfrågan.


ISN, Tyskland
Besvikelse över svag ökning, men positiva tecken
Till sist, stämningen på europeiska grismarknaden är optimistisk igen. Alla har länge väntat på att grillsäsongen ska börja. De volymer som bjuds ut är under genomsnittet och efterfrågan hos slaktarna är livlig. Veckans handel med grisar visar ett positivt trendbrott, med små prisökningar i Tyskland, Holland och Belgien. Ändå var höjningen i Tyskland mindre än väntat och vad marknaden bör ha gett möjlighet till.
Oförändrat pris blev det i Spanien, Danmark, Frankrike och Österrike. Eftersläpningen i slakten sedan helgerna i Österrike är inte helt borta ännu. Men det råder en positiv anda i Österrike och folk sätter sitt hopp till fint grillväder och marknaden bör snart vara i balans. I söder, dvs Spanien och Frankrike är marknaderna i balans. F n ger exportpriserna i Spanien inte utrymme för prishöjningar.
Trend för tyska marknaden: Det är f n ingen horisont i sikte för den knappa tillförseln av slaktgrisar. Slakterierna efterfrågar många fler grisar än vad som bjuds ut och bakom denna efterfrågan ligger efterfrågan från livsmedelshandeln. Trots sina intensiva ansträngningar har inte efterfrågan kunnat tillfredsställas helst. Det verkar inte vara någon risk för vändning. Priserna på slaktgrisar väntas därför fortsätta öka tills det åter blir balans.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!

Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!


Grisgeneralen
Klicka HÄR

Moment 22 råder inom animalieproduktionen
De flesta animalieproducenterna har slagit huvudet i taket vad gäller vidareutveckling av sin produktion. Det krävs investeringar för att kunna gå vidare och bli effektivare.
Då uppmanas vi att gå till banken med våra affärsplaner och kalkyler. Vi behöver nytt kapital eftersom de flesta animalieföretag har låg soliditet och brist på kapital för investeringar. De flesta banktjänstemännen förstår ofta inte affärsplanerna och vrider och vänder på siffrorna och ser i huvudsak bara risker. Från bankhåll ser man HJÄRNSPÖKEN. Vidare kräver bankerna att företagaren ska visa bättre siffror innan de kan bevilja ytterligare krediter. Eftersom nya krediter är förutsättningen för att lyfta företaget så blir det stopp hos banken. Således gäller moment 22.
Investeringar ska göras i en nedgångsfas så att företaget kan utnyttja uppgången med full kraft när den kommer. Detta vill man inte fatta på bankerna eftersom bonusar till chefer är viktigare. Kanske finns det nya kreditgivare som är beredda att gå in i investeringar i vår animalieproduktion?
Svensk mat ger jobb och öppna landskap i Sverige.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Jag fick en julklapp av LRF
Förra året var ju sista året jag var anställd i ett LRF-företag, Sigill Kvalitetssystem AB. LRF delade ut en bra julklapp till alla sina anställda, en prenumeration på en tidning från LRF Media. Land har jag ju som medlem i LRF. Och hur länge jag nu ska fortsätta att vara medlem? Jag delar ju inte LRFs uppfattning kring hur man ska rädda svenskt lantbruk. Jag som jobbat för bönderna i nästan hela mitt yrkesverksamma liv! ATL betalar jag själv sedan några år. Även om nyheterna ofta är desamma som i Land Lantbruk, kan det vara uppfriskande att hetsa upp sig över Lars Wernerssons ledare. Vi är nästan aldrig överens.
Jag valde att få Äkta Mat som julklapp från LRF. Jag hade prenumererat direkt när tidningen kom. Hellre Äkta Mat än Mats-Eric Nilssons Hunger – just då. Förlåt Mats-Eric, men jag mäktade inte med båda. Det räcker mer än väl med dagspress, Jordbruksaktuellt, Kött och Chark, Veterinärtidningen, Djurskyddet, m fl. Nu läggs Äkta Mat ned. Jag håller verkligen med Ann-Helen Meyer von Bremen (www.hungryandangry.se). Äkta Mat – en tidning, som var för bra. Ann-Helen skrev ofta i tidningen, så man kanske kan hävda att Ann-Helens kommentar är ett egenintresse, men jag gillar verkligen hennes reportage och krönikor. Tidningen var ett fönster för svenska råvaror och svenska bönder, när de är som bäst. Den var kunskapshöjande, vacker, läcker och inspirerande. Jag lärde mig också mycket nytt av Lisa Förare Winbladhs spetsiga svar på läsarnas frågor. Jag träffade Anna Michelson, chefredaktör, i Jokkmokk i juni förra året på Matlandetkonferensen. Vi åt en bra pratfrukost tillsammans. Anna kom till Vi Konsumenters jubileumsseminarium i november, vilket säkert var symtomatiskt. Hon brydde sig. Äkta Mat har varit den enda tidning jag sparat och lagt framme. LRF svälter ut sig i ett läge där kommunikation kring svenska mervärden hade behövts som allra mest. Nu får det väl bli prenumeration på Hunger, men det är ju inte riktigt samma sak.

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!


Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 22

Partipriset (inte uppdaterat)
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 22 v 21 v 20 v 19
Ginsten Slakteri 75,0-99,9 15,40 15,20 15,20 15,20
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 15,10 14,90 14,90 14,90
Dalsjöfors 75-99,9 15,10 14,90 14,90 14,90
Dahlbergs 76-93,9 14,80 14,80 14,80 14,80
Skövde Plus ** 75-99,9 14,50 14,50 14,50 14,30
HKScan Agri *** 70-99,9 14,40 14,40 14,40 14,40
Lövsta Kött snitt 88 13,75 13,75 13,75 13,75
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 12,60 12,60 12,60 12,60
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
överst överst överst balans
KLS Ugglarps
-
överst överst överst -
Skövde Slakteri
-
balans balans balans överst
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri
-
balans balans balans -
Ginsten
balans balans överst balans
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* bästa vikt, 58 %
14,50
hela 2015
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 22 v 21 v 20
11,90 Danish Crown 70,0–94,9 dkr 9,60 9,60 9,60
26,58 Nortura 67,1–95,0a nkr 24,85 24,85 24,85
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
11,20 Atria Premium+ 78 – 98 euro - - -
13,42 Snellmans 90 – 105 euro 1,45 1,45 1,45
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 22 v 21 v 20 v 19 v 18
20 maj Landsnotering* euro euro euro euro euro
13,42 Tyskland, 56 % 1,45 1,42 1,40 1,40 1,47
- D:o svenska*** - - - - -
19 maj jämförbara**
15,81 England - 1,708 1,718 1,694 1,747
14,45 Spanien - 1,561 1,561 1,566 1,575
13,52 Italien - 1,461 1,461 1,505 1,532
13,17 Frankrike - 1,423 1,421 1,445 1,453
13,08 Danmark - 1,413 1,413 1,413 1,414
12,64 Tyskland - 1,366 1,346 1,346 1,416
12,11 Polen - - 1,308 1,378 1,441
12,51 Tjeckien - - 1,351 1,368 1,383
12,70 Irland - - 1,372 1,372 1,372
12,13 Belgien - 1,310 1,297 1,297 1,359
11,98 Österrike - 1,294 1,294 1,294 1,366
11,77 Holland - 1,272 1,253 1,244 1,329
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
Inte uppdaterat

- Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
19 maj
12 maj
5 maj
28 april
Utbud
2250
2365
2520
1888
Sålda
2250
2365
1540
990
Medelpris, euro
1,51
1,48
1,44
1,44
Lägst
1,49
1,43
1,42
1,44
Högst
1,52
1,51
1,45
1,45
Medelpris, skr
13,98
13,86
13,42
13,34

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 6,20 kr, galtar 4,20 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 22 v 21 v 20 v 19
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,00 9,00 9,00 9,00
Skövde 140- 8,75 8,75 8,75 7,75
Ginsten 140,1 kg- 7,50 7,50 7,50 7,50
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,20 6,20 6,20 6,20
KLS Ugglarps 140- 6,60 6,60 6,60 6,60
Dahlbergs 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 6,65 6,65 6,65 6,65
HKScan Agri 140- 6,00 6,00 6,00 6,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Knorrevången Fri vikt, klass** 5,00 5,00 5,00 5,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 4,20 4,20 4,20 4,20
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,00, galtar 5,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 22 v 21 v 20
6,44
Danish Crown 129,9 kg- dkr 5,20 5,20 5,20
14,91
Nortura Fri vikta nkr 13,94 13,94 13,94
Finland
8,14
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
3,15
Österbottens Fri vikt, E euro 0,34 0,34 0,34
Tyskland
9,26
VEZG 56 %b euro 1,00 1,00 1,00
Galtar
5,20
Danish Crown 109,9 kg- dkr 4,20 4,20 4,20
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 21 v 20 v 19 v 18 v 17 v 16 v 15
Pund
12,95
12,96
12,49
12,87
13,10
12,90
12,90
Dollar 8,33 8,21 8,20 8,34 8,73 8,70 8,68
Euro 9,26 9,37 9,32 9,27 9,34 9,28 9,34
Dansk 1,24 1,25 1,24 1,24 1,25 1,24 1,25
Norsk 1,10 1,11 1,10 1,10 1,10 1,11 1,07
Yen 6,88 6,88 6,86 7,02 7,29 7,29 7,22
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 22 v 21 v 20 v 19
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 21,30 21,30 21,30 21,30
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 20,50 20,50 20,50 19,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 19,50 19,50 19,50 19,50
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 19,25 19,25 19,25 19,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Smågris inkl PMWS 30 kg 590 580 580 580
Ej vaccinerade -30 -30 -30 -30
HKScan Agri
Plus 30 kg 495 495 495 495
Marknadstillägg/avdrag +20 +20 +20 +20
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri balans balans balans brist
Dalsjöfors Kött brist balans balans balans
Dahlbergs Slakteri balans balans balans -
Ginsten balans balans brist balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 22 v 21 v 20 v 19 v 18
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
256
Basis 7 kg 207 207 207 207 206
438
Basis 30 kg 354 354 354 354 353
262
SPF+Myc 7 kg 212 212 212 212 211
445
SPF+Myc 30 kg 359 359 359 359 358
267
SPF 7 kg 216 216 216 216 215
450
SPF 30 kg 363 363 363 363 362
1254
Økologi 30 kg 1012 960 983 937 921
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
941
25-kilos Helsegris 880 880 880 880 880
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
574
Klass S40, 30 kg* 62 62 62 62 62
Tyskland
463
VEZG 28 kg 50 51 51,50 52 52
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.