@-GRIS 18 juni 2015
Senaste uppdatering gjord1 21 juni 20,30
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Slaktsvins-
stall uthyres

1200 platser, 3 avdelningar, blötutfodring, nyare inredning
vid Klippan, Skåne
443030@telia.com
070-4955578


Nu har vi tröttnat
Vi lägger av!
• Beg Ramsta tvättrobot
• 6 st 17 m3 glasfibersilos
m skruv & motorer
• Massor av beg & nytt
• Funki torrutfodring
• Flygt gödselpump,
renoverad för 40 000 i år.
• Doserare, elektronik,
ställdon  m m, m m.
0708-431 248 eller patrik@staket.com.

Brotorps
Lantbruk
söker:
• Kvarnanläggning
• Portionerare eller dyl
• Doserare
• Elektronik
• Allt inom foder till gris för uppdatering av befintlig anläggning.

Kontakta:
Henric Dahlin
0703224556


Ska du sluta
med smågrisar?
I så fall är vi intresserade att köpa dina livdjur! Allt från gyltor till 5e-grisare
är intressant.
Provtagning tillkommer.

Kontakta:
Brotorps Lantbruk
Henric
0703224556

Senaste nytt om marknaden och priser
Skövde höjer 50 öre v 26
Skövde Slakteri höjer grispriset 50 öre v 26 och betalar nu 15,20 kr. Dessutom tror Ove Konradsson på fortsatta höjningar under året.
-Konsumtionen totalt i landet har visserligen minskat, men svenska grisköttet har klarat sig bra. Nu börjar även inläggningen av julskinka. Det är importen som minskar.
Dahlbergs höjer 20 öre v 26, medan Scan har oförändrat 14,60 kr.
I Tyskland kommer rekylen på den senaste tidens betydande höjningar och priset går ner 4 cent. Danmark har oförändrat. Dels beror detta på att vädret gått tillbaka till ostadigt igen, dels på att semestrarna börjar i en del delstater. Då försvinner betydande industriförsäljning.
Den här veckan inträffade det ovanliga att alla EU-länders priser (de som är med i ISNs prisjämförelse) höjdes samma vecka. Det brukar alltid vara något land som inte går i samma takt som huvudströmmen, dvs tar rättning efter det tyska priset. /LG 150618
Jag tillönskar er alla en riktigt
Glad Midsommar!Marknadskommentarer
HKScan Agri
Bra flöde i anmälan och nu hoppas vi på solen och värmen är här för att stanna och att grillarna tänds på allvar i helgen. Notering vecka 26 oförändrad.


KLS Ugglarps
-

Ginsten Slakteri
Roger Olsson: -Det är tomt i kylarna inför midsommaren och det är balans både i slakten och för smågrisar. Det är alltså bra här hos oss, men vädret är inte det bästa på västkusten för att fira midsommar.
Glad Midsommar!


Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Det har varit en jättevecka försäljningsmässigt. Allt från grisen är slutsålt. Slakten och grillproduktionen går för högtryck
Det är balans i smågrisar och slakten. Priserna oförändrade.
Ha en riktigt
Trevlig Midsommar!Ät inte bara sill, utan lägg rejält med kött på grillen!

Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Grillprodukterna lider av dåligt väder. Det har varit en helt annorlunda vår i år, jämfört med i fjol. Ingen "proppen ur" som i fjol. Vi har ingen stor lokal grillmarknad, men det börjar bli bättre efterfrågan på grillprodukter generellt nu när vi närmar oss semestrarna. Snart ska vi lägga in skinka och då stiger efterfrågan på den. Till sist finns en allmän minskning av konsumtionen, men där är det mest importen som fått ta stöten. Det är mycket bra täckning av svenska produkter i butikerna. Det ska vi vara glada för.
-Jag tror att ett bättre grispris är på väg, så det är positivt för grisuppfödarna. Vi höjer 50 öre nästa vecka. Smågrisarna höjde vi förra veckan.
Jag önskar alla en riktigt
Trevlig Midsommar!.


Dahlbergs Slakteri
Håkan Alqvist: -Vi höjer vecka 26 med 0,20 kr. Balans på slaktgrisar & smågrisar. Glad Midsommar!

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: -


Danish Crown
Den europeiska marknaden för färskt griskött kämpar f n på två fronter för att få bättre försäljning. Både det trista vädret över norra Europa och en kommande semestertid som sätter marknaden under press.
-Vädret har vänt tillbaka till ostadigt i norra Europa och samtidigt är det stor tillförsel av grisar och därmed stora utbud av kött på marknaden. Det medför press på våra färska detaljer, som skinka, framändar, bog och karré. Allt detta säljs till lätt fallande priser, säger Søren Tinggard, som är underdirektör i Danish Crowns exportavdelning.
-Då en del tyska delstater börjar ledigheten redan kommande vecka, och vi därför är på väg in i säsongen för semestrar, där det lågsäsong vad gäller avsättningen. Vi väntar därför att pressen kan ökas kommande veckor, säger han.
De små ljuspunkterna ligger övervägande utanför Europa, men den samlade bilden visar bilden om en marknad, sär utbudet ligger över efterfrågan.
-Avsättningen av kotlett och bröstfläsk är dock mer stabil. Vi har god efterfrågan på mittstycken till Australien, ryggfläsk till England och bröst till Kina, som tillsammans med fast försäljning till Japan lägger god grund för dessa produkter, säger Søren Tinggaard.


ISN, Tyskland
BBQ i norr, het sommar i söder, prishöjningar
Marknaden för slaktgrisar i EU ger nu äntligen prishöjningar. Överallt steg priserna markant och som väntat. Höjningarna varierar från 2,7 cent till 6,1 cent i Österrike, som var den största. Tyska priset gav som vanligt riktlinjen. Sommarväder och grillning är viktiga källor för inspiration.
Stämningen på marknaden i Österrike är nu bättre. Marknadens aktörer höjer priset pga sänkta slaktvikter och mindre utbud. I Danmark har man stampat i veckor, men har hoppat på tåget nu. Slaktvikten har sjunkit i Spanien, när sommarens värme stiger. Priset går upp. Men spanjorerna klagar över aggressiv priskamp på exporten. I Frankrike steg priset inte minst pga press från grisuppfödarna.
Tendens på tyska marknaden: En god stämning på grismarknaden håller på att etablera sig. Slaktgrisarna är efterfrågade och säljs snabbt. Grillkött är den viktigaste artikeln för köttbranschen.Sammantaget väntas priserna öka måttligt.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!

Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!


Grisgeneralen
Klicka HÄR

Kontrollernas kontroll
I torsdags hade vi besök av två irländare som jobbar för kontoret för livsmedels- och veterinärfrågor, FVO, som är ett direktorat inom Europeiska kommissionens generaldirektorat för hälso- och konsumentfrågor. Förutom dessa två med tolkar närvarade undertecknad, vår besättningsveterinär, två länsveterinärer, flera ifrån jordbruksverket och livsmedelsverket. Revisionen pågick i två och en halv intensiva timmar. Irländarna var mycket proffsiga och med falkögon synade vår användning och journalförande av antibiotika. I samband med detta kontrollerades alla berörda instanser som har att utöva tillsynen hos oss. Besättningsveterinärens rapporter till länsveterinären och vidare till jordbruksverket och livsmedelsverket. Många frågor ställdes till parterna utan att framföra några anmärkningar.
Det känns trots allt bra att kontrollen av antibiotikaanvändningen görs inom EU och särskilt i Sverige där vi gärna slår oss för bröstet och framhåller vår restriktiva och välavvägda användning hos oss grisföretagare. Däremot kan man ju alltid fundera över om det behövs så omfattande som detta i fem led och besöket hos oss kostade minst 50 000 kr i löner utan att vi som besöksvärdar har erbjudits en enda krona i intrångsersättning.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Offentlig upphandling av mat – en viktig politisk markering
Offentlig upphandling är en viktig politisk markering, men man ska vara klar över att den offentliga maten endast utgör ca 4 % av den totala omsättningen av livsmedel i Sverige. Det är med andra ord mycket viktigare att lyckas på detaljhandelsmarknaden. Titta bara på genomslaget av ICA:s kampanj kring svenskt kött. Man måste ju också ha klart för sig att lagen om offentlig upphandling kräver att företag i andra länder ska kunna leverera till svenska skolor, sjukhus och äldreomsorg om man lever upp till ställda krav. Men här finns företag (läs danskt) som gör sin alldeles egen tolkning av exempelvis kravet på att grissvansarna inte ska vara avklippta. Vid ett möte på Konkurrensverket förra veckan blev detta tydligt.
Sedan 2006 har det varit möjligt att ställa djurskyddskrav vid upphandling av livsmedel med stöd av Miljöstyrningsrådets (MSR) kriterier. Dessa formades och marknadsfördes 2005 – 2007. År 2010 gjordes en översyn liksom 2014 och det var dessa som överfördes till Konkurrensverket genom Alliansens beslut att lägga ned Miljöstyrningsrådet – ett med rätt kritiserat beslut. Nu inrättas en ny myndighet för upphandlingsstöd 1 september i år. MSR:s kriterier är rekommendationer, men används 87 % av kommunerna. De stora knäckfrågorna vid offentlig upphandling är marknadstillgång och uppföljning. Under mötet blev det också tydligt med tolkningsproblemen. När det gäller ekologiska livsmedel så finns ju färdiga standarder. Men för kommuner som bestämt sig för 100 % ekologiskt kan det bli problem med tillgången. För de offentliga upphandlare som köper delvis ekologiskt, får detta inte bli en ursäkt för att inte ställa krav på resterande volymer. Det är det totala ansvaret som måste gälla. Men det är inte alltid det finns regionala leverantörer som kan och vill leverera. Det är grossister och stora leverantörer som Arla, Dafgård, Scan, Findus, Atria och Valio, som dominerar. Arla framförde att nyttan av MSR-kriterierna måste utvärderas, med antydan om att denna kan ifrågasättas!
Det finns vissa basregler som gäller alla animaliska livsmedel – ursprung, salmonellafrihet, veterinär ordination av antibiotika och bedövning vid slakt. Antibiotikakravet kan vara problematiskt och det finns kommuner som vill säga nej till vissa länder. Marknadsföringen av skillnader mellan länder i antibiotikaförbrukning har gjort effekt, men man kan inte säja nej till ett leveransland. Martin & Servera ställer frågan till sina leverantörer om antibiotika. Vad menas med bete? Vi har ju olika former av betesdrift i olika länder? Alla svenska nötkreatur går inte på bete och slakterierna sorterar inte. Och så det här med grissvansarna! Vissa har hävdat att svenska slakterier inte kan garantera att alla grisar har svansen kvar. Cirka två procent av svenska grisar får anmärkning på skadad svans. Kanske ska kravet vara 95 % intakta svansar. Användningen av soja i foder är en viktig fråga. I Finland används ingen soja i foder till mjölkkor annat än i undantagsfall. Men väl så viktigt är att sojan är certifierad. Sverige har lägst beläggning när det gäller kyckling i EU, men på grund av värmen i Thailand och Brasilien är beläggningen lägre. Thailand använder tillväxtantibiotika, medan Brasilien har EU-anpassat sig. Jag konstaterar att föreningen Moderna Ägg har fått igenom att ägg från frigående höns inte har högre djurskyddsstatus än burhönsägg. Man hänvisar till SVA!? Men kommunerna har väl sin fulla rätt att välja ägg från frigående höns om man vill.

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!


Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 26

Partipriset (inte uppdaterat)
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 26 v 25 v 24 v 23
Ginsten Slakteri 75,0-99,9 15,60 15,60 15,40 15,40
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 15,30 15,30 15,10 15,10
Dalsjöfors 75-99,9 15,30 15,30 15,10 15,10
Dahlbergs 76-93,9 15,20 15,00 15,00 15,00
Skövde Plus ** 75-99,9 15,20 14,70 14,70 14,70
HKScan Agri *** 70-99,9 14,60 14,60 14,60 14,60
Lövsta Kött snitt 88 13,75 13,75 13,75 13,75
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 12,60 12,60 12,60 12,60
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- - - överst
KLS Ugglarps
-
- - - överst
Skövde Slakteri
-
brist brist brist brist
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans - balans
Dahlbergs Slakteri
-
balans brist brist brist
Ginsten
balans balans - balans
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* bästa vikt, 58 %
14,50
hela 2015
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 25 v 24 v 23
12,05 Danish Crown 70,0–94,9 dkr 9,80 9,60 9,60
26,58 Nortura 67,1–95,0a nkr 24,85 24,85 24,85
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
? Atria Premium+ 78 – 98 euro - - -
13,34 Snellmans 90 – 105 euro 1,45 1,45 1,45
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 26 v 25 v 24 v 23 v 22
17 jun Landsnotering* euro euro euro euro euro
13,70 Tyskland, 56 % 1,49 1,53 1,48 1,45 1,45
- D:o svenska*** - - - - -
16 jun jämförbara**
16,36 England - 1,779 1,749 1,766 1,761
15,26 Spanien - 1,659 1,619 1,592 1,575
14,19 Italien - 1,543 1,491 1,461 1,461
13,90 Frankrike - 1,511 1,469 1,442 1,428
13,59 Irland - 1,478 1,440 1,401 1,372
13,57 Tyskland - 1,476 1,426 1,396 1,396
13,25 Danmark - 1,441 1,414 1,414 1,413
12,40 Polen - - 1,348 1,355 1,333
12,86 Tjeckien - - 1,398 1,371 1,372
12,84 Holland - 1,396 1,348 1,310 1,301
12,84 Österrike - 1,396 1,345 1,294 1,294
12,73 Belgien - 1,384 1,347 1,334 1,334
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
Inte uppdaterat

- Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
16 juni
12 juni
2 juni
29 maj
Utbud
2940
1896
2435
1966
Sålda
2220
1456
2135
1786
Medelpris, euro
1,57
1,60
1,51
1,51
Lägst
1,56
1,57
1,48
1,49
Högst
1,59
1,62
1,54
1,52
Medelpris, skr
14,44
14,92
14,11
13,98

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 6,20 kr, galtar 4,20 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 26 v 25 v 24 v 23
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,00 9,00 9,00 9,00
Skövde 140- 8,75 8,75 8,75 8,75
Ginsten 140,1 kg- 7,50 7,50 7,50 7,50
Dahlbergs 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 6,65 6,65 6,65 6,65
KLS Ugglarps 140- 6,60 6,60 6,60 6,60
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,20 6,20 6,20 6,20
HKScan Agri 140- 6,00 6,00 6,00 6,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Knorrevången Fri vikt, klass** 5,00 5,00 5,00 5,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 4,20 4,20 4,20 4,20
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,00, galtar 5,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 26 v 25 v 24
6,64
Danish Crown 129,9 kg- dkr 5,40 5,40 5,20
14,91
Nortura Fri vikta nkr 13,94 13,94 13,94
Finland
8,09
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro 0,34 0,34 0,34
Tyskland
9,29
VEZG 56 %b euro 1,01 1,04 1,00
Galtar
5,41
Danish Crown 109,9 kg- dkr 4,40 4,40 4,20
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 25 v 24 v 23 v 22 v 21 v 20 v 19
Pund
12,82
12,77
12,73
13,02
13,03
12,96
12,49
Dollar 8,11 8,27 8,31 8,41 8,47 8,21 8,20
Euro 9,20 9,33 9,35 9,24 9,27 9,37 9,32
Dansk 1,23 1,25 1,25 1,24 1,24 1,25 1,24
Norsk 1,06 1,06 1,06 1,09 1,09 1,11 1,10
Yen 6,59 6,70 6,69 6,91 6,85 6,88 6,86
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 26 v 25 v 24 v 23
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 21,30 21,30 21,30 21,30
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 20,50 20,50 20,50 20,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 20,25 20,25 19,75 19,75
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 20,00 20,00 20,00 20,00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Smågris inkl PMWS 30 kg 590 590 590 590
Ej vaccinerade -30 -30 -30 -30
HKScan Agri
Plus 30 kg 505 505 505 505
Marknadstillägg/avdrag +20 +20 +20 +20
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri balans balans balans balans
Dalsjöfors Kött balans brist brist brist
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 26 v 25 v 24 v 23 v 22
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
261
Basis 7 kg 213 213 207 207 207
446
Basis 30 kg 363 363 354 354 354
268
SPF+Myc 7 kg 218 218 212 212 212
452
SPF+Myc 30 kg 368 368 359 359 359
273
SPF 7 kg 222 222 216 216 216
457
SPF 30 kg 372 372 363 363 363
1253
Økologi 30 kg 1019 1019 1012 1012 1012
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
941
25-kilos Helsegris 880 880 880 880 880
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
578
Klass S40, 30 kg* 62 62 62 62 62
Tyskland
460
VEZG 28 kg 50 50 50 50 50
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.