@-GRIS 14 augusti 2015
Senaste uppdatering gjord 16 augusti 16,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Slaktsvins-
stall uthyres

1200 platser, 3 avdelningar, blötutfodring, nyare inredning
vid Klippan, Skåne
443030@telia.com
070-4955578


Nu har vi tröttnat
Vi lägger av!
• Beg Ramsta tvättrobot
• 6 st 17 m3 glasfibersilos
m skruv & motorer
• Massor av beg & nytt
• Funki torrutfodring
• Flygt gödselpump,
renoverad för 40 000 i år.
• Doserare, elektronik,
ställdon  m m, m m.
0708-431 248 eller patrik@staket.com.

Brotorps
Lantbruk
söker:
• Kvarnanläggning
• Portionerare eller dyl
• Doserare
• Elektronik
• Allt inom foder till gris för uppdatering av befintlig anläggning.

Kontakta:
Henric Dahlin
0703224556


Ska du sluta
med smågrisar?
I så fall är vi intresserade att köpa dina livdjur! Allt från gyltor till 5e-grisare
är intressant.
Provtagning tillkommer.

Kontakta:
Brotorps Lantbruk
Henric
0703224556

Senaste nytt om marknaden och priser
KLS Ugglarps, Ginsten och Dalsjöfors höjer 20 öre v 34
Skövde höjde 20 öre förra veckan, vilket inte kom fram i tabellen, och v 34 höjer Dalsjöfors, Ginsten och KLS Ugglarps 20 öre. Grillsäsongen har förlängts tack vare det vackra sensommarvädret, vilket är positivt för grispriset, men vi går också in i säsongen för julskinka.
Det är alltså rakt motsatt trend i Sverige, än i övriga Europa. Det är bra att Sverige kan ha en egen marknad och inte följa Tyskland ut till varje öre, även om Tyskland och Danmark är viktiga för svensk prissättning. Tyskland sänker priset ytterligare 1 cent nästa vecka och Danmark har oförändrat. Det är nu närmast fullt krig om grispriserna i Tyskland, sedan flera stora tyska slakterier tyckt att officiella grispriset är för högt och gjort, som vi gör i Sverige, slakterierna sätter sina egna priser varje vecka.
Den mest glädjande nyheten denna vecka är att trenden äntligen svängt för industriråvaran. Den har varit det svenska sorgebarnet under lång tid. Det har varit mycket svårt att få ut något mervärde för svensk fläsktvåa. Så snart charkfabrikerna tyckt att svenska råvaran varit för dyr, då har man köpt tyskt eller danskt.
Enligt Ove Konradsson, Skövde Slakteri, är det stora charktillverkare som bestämt sig för att ha svensk råvara och detta påverkar självfallet efterfrågan och priset. Vi går nu också mot jul och det är mycket stor preferens för svensk mat på svenska julbord. Den trenden verkar stärkas. Vi kanske kan se fram emot en intressant höst!
En mycket stor del av slaktgrisen går till charkråvara. Därför är priset på den av stor betydelse för priset på slaktgrisar. /LG 150815Marknadskommentarer
HKScan Agri
Oförändrad situation på den svenska marknaden samtidigt som vi ser att priserna och marknaden fortsätter att gå ner i Europa. Oförändrad notering vecka 34.


KLS Ugglarps
-

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det är fortfarande en del semesterfolk på Västkusten, vilket det vackra vädret bidrar till. Försäljningen rullar på som beräknat.
-Vi har inte märkt något av skolstarten ännu.
-Det är balans både på smågrisar och slakt. Vi höjer slaktgrisarna 20 öre, i övrigt oförändrat.


Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Det är vackert väder, vilket betyder förlängd grillsäsong. Fortsatt går svenskt griskött bra. Allt säljer slut varje vecka. Och det är tomt i frysen.
-Detta tillsammans med att industrisidan också förbättras (fläsk II) gör att vi höjer slaktgrisen 20 öre nästa vecka.
-Det är en mindre brist på slaktgrisar, men balans på smågrisar.

Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Vi kan nu se en vändning för industriråvaran, men det är inte brist. Från att vi tidigare fått truga ut råvaran, kan vi nu få ut ett mervärde och vi får rimligt betalt. Det är framför allt de stora aktörerna som köper svenskt. Det ser lovande ut för hösten för fläsktvåan.
-Karrén går alltid ner i pris på hösten, liksom de flesta grilldetaljer. Kotletter är inte lika känsliga.
-När skolorna börjar köpa in vid skolstarten suger det till i marknaden, men det brukar bli balans inom några veckor.
-Det är hygglig balans både i slakten och för smågrisar.
-Jag har varit i USA några dagar på en privat resa, men fick veta att köttpriserna i butikerna gått upp både på nöt och gris. Nötköttet har gått upp 50 cent till 1 dollar, vilket beror på minskad slakt av boskap och därmed lägre utbud. Även grisköttet har påverkats och produktionen har inte hunnit återhämta sig fullt efter PED-problemen.
-I butikerna kan man se att man styckar lite annorlunda än vi gör i Sverige. Man grillar mycket och säsongen för grillning ute är lång. Det sätter sin prägel på köttdetaljerna.
-Vi höjde priset 20 öre förra veckan, vilket inte kom fram när jag var bortrest.


Dahlbergs Slakteri
Håkan Alqvist: -Priset för v 34 är oförändrat. Vi har en liten brist på slaktgrisar, men balans för smågrisar.
-Vi har inte märkt något av skolstarten ännu. Jag tror inte att den märks förrän onsdag, torsdag.
-Vi hör av styckarna att småfläsket fortfarande är jobbigt. Det finns nog en del i frysarna.
-Inget har hänt ännu om vår utbyggnad. Vi väntar på att länsstyrelsen och kommunen ska behandla ärendet.

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: -


Danish Crown
Den europeiska marknaden för färskt griskött ser ut att ha stabiliserat sig efter en period med mycket osäkerhet och fallande priser. Det meddelas om mer lugn handel, men dock inte till priser som får oss att hålla armarna i vädret.
-Det är rimligt lugnt på de europeiska marknaderna för färskt kött. Det är fortfarande semestrar i den italienska köttindustrin, men vi ser en stabil efterfrågan på alla detaljer. Marknaden för bacon i England är under press och priserna på spotmarknaden viker, säger Søren Tinggaard, som är underdirektör i Danish Crowns exportavdelning.
Till länder utanför Europa är det oförändrad avsättning på den japanska marknaden, medan Kina visar goda takter i efterfrågan. Veckans stora nyhet om devalveringen av den kinesiska valutan har ännu inte påverkat marknaden, men följs noga.
-Oron kring den kinesiska valutan har inte omedelbart påverkat avsättningen, men en fortsatt osäkerhet om den kinesiska valutapolitiken kan ge oro i marknaden och det ger oss något osäkerhet runt den i övrigt positiva utvecklingen vi har sett under senaste tiden, säger Søren Tinggaard.


ISN, Tyskland
Tyska slakterier skapar osäkerhet på EUs marknad
Tyska huspriser orsakar osäkerhet i Europa
Många av EU-ländernas priser på slaktgrisar visar tendens åt svaghet. Tyska sänkningen med 2 cent gör att priserna dras nedåt i Danmark och Nolland (- 3 cent)och i Belgien 1 cent. De tyska grisföretagarna drabbades faktiskt ännu hårdare än vad officiella priset visar, eftersom flera stora slakterier gick ut med egna priser, s k huspriser, på -5 cent. Orsaken till detta prisfall ska enligt slakterierna återfinnas i en svag kötthandel. Det är emellertid tveksamt om ett ännu lägre officiellt pris skulle sätta fart på marknaden. Många i branschen står redan med vatten upp till halsen.
Förra veckans priser kunde hållas i Spanien och Frankrike. Ändå är trycket tilltagande i dessa länder. Slaktvikten har gått upp för första gången på veckor i Spanien. Pga små utbjudna volymer är grismarknaden i Österrike balanserad. Mot denna bakgrund kunde priset hållas på oförändrad nivå, menar analytikerna.
Trend för tyska marknaden: De tyska slakteriernas sänkta priser orsakade åter igen stora skador. Det resulterar i osäkerhet på alla nivåer. Det är obegripligt hur företag som slakteriet Westfleisch får delta i den här typen av beteende. Av rädsla för ytterligare prisfall har en del grisföretagare med betydande antal grisar slaktanmält med kort varsel. Från mitten av den här veckan är det emellertid fortfarande stora hål i slakteriernas orderböcker. Att sänka de officiella priset till husprisernas nivå den kommande veckan, skulle vara raka motsatsen till vad som händer på den verkliga marknaden. Det är omöjligt och därför bör leveranser till slakterier som sänker priserna om möjligt undvikas.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!

Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!


Grisgeneralen
Klicka HÄR

LRFs beskyddarverksamhet
Läser i dagens lantbrukstidningar hur LRF återigen ska mobilisera all kraft för mjölkbönderna. Det är bra, men det har alltid varit ett förfärligt klemande med mjölkbönder. Historien känns igen och har pågått under lång tid så fort som tillräckligt många mjölkbönder beklagat sig. Den största boven i dramat är utan vidare Åke Hantoft, ordförande för Arla. Han har sålt ut sina medlemmar till övriga Europa. De övriga svenska mejerierna betalar betydligt bättre och låter pengarna stanna i Sverige.
För några år sedan var det jättekris inom svensk grisnäring. Vad gjorde LRF då? Praktiskt taget ingenting av betydelse. Det enda man pekade på var en ökad rådgivning. Åtskilliga grisbönder lämnade sina företag, helt barskrapade och med livslånga skulder. Vissa företag gick även i konkurs. Vår egen branschorganisation SGF var helt förlamad och kunde inte påverka LRF att hjälpa till.
Grisbönder är lika mycket LRF-medlemmar som mjölkbönder, så varför gör LRF skillnad?

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

M

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!


Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 34

Uthyres/utarrenderas:
Smågrisuppfödning
(400 suggor +)
På gården Nya Wärslätt, tillhörande Trolleholms Gods, uthyres anläggning för produktion av smågrisar. Bostad, halmvärmeanläggning, tork.Tillträde 15/3 2016.
Anläggningen rymmer i dag ca 400 suggor och rekrytering. Förberedd och miljötillstånd för utökning till ca 600 suggor. Goda resultat idag.
Tillhörande jordbruksmark kan ev ingå i arrendet.
Trolleholms Gods AB
Trolleholms godskontor
268 90 SVALÖV
emm@trolleholmsgods.se www.trolleholmsgods.se

Klicka för mer info i annonsen!Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 34 v 33 v 32 v 31
Ginsten Slakteri 75,0-99,9 16,00 15,80 15,80 15,80
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 15,70 15,50 15,50 15,50
Dalsjöfors 75-99,9 15,70 15,50 15,50 15,50
Dahlbergs 76-98,9 15,40 15,40 15,40 15,40
Skövde Plus ** 75-99,9 15,40 15,40 15,20 15,20
HKScan Agri *** 70-99,9 14,80 14,80 14,80 14,80
Lövsta Kött snitt 88 13,75 13,75 13,75 13,75
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- - - -
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
balans - brist brist
Dalsjöfors Slakteri
-
brist brist brist brist
Dahlbergs Slakteri
-
brist - brist brist
Ginsten
balans balans balans balans
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* bästa vikt, 58 %
14,50
hela 2015
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.
Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 34 v 33 v 32
11,43 Danish Crown 70,0–94,9 dkr 9,00 9,00 9,20
26,18 Nortura 67,1–95,0a nkr 24,94 24,94 24,94
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
? Atria Premium+ 78 – 98 euro - - -
13,89 Snellmans 90 – 105 euro 1,45 1,45 1,45
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 34 v 33 v 32 v 31 v 30
12 aug Landsnotering* euro euro euro euro euro
13,12 Tyskland, 56 % 1,37 1,38 1,40 1,40 1,40
- D:o svenska*** - - - - -
11 aug jämförbara**
17,11 England - 1,787 1,817 1,796 1,819
15,95 Spanien - 1,665 1,665 1,665 1,665
16,78 Italien - 1,752 1,657 1,619 1,619
15,36 Frankrike - 1,604 1,604 1,609 1,581
13,33 Irland - - 1,392 1,392 1,392
12,77 Danmark - 1,333 1,360 1,387 1,387
12,70 Tyskland - 1,326 1,346 1,346 1,346
12,93 Polen - - 1,350 1,357 1,383
13,78 Tjeckien - - - 1,439 1,434
12,69 Österrike - 1,325 1,325 1,325 1,325
12,19 Belgien - 1,273 1,285 1,285 1,285
11,73 Holland - 1,225 1,253 1,253 1,253
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.
Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
11 aug
4 aug
24 juli
17 juli
Utbud
2773
2570
1720
1770
Sålda
1700
1530
1105
1600
Medelpris, euro
1,40
1,45
1,45
1,46
Lägst
1,37
1,44
1,42
1,35
Högst
1,40
1,46
1,47
1,75
Medelpris, skr
13,41
13,76
13,61
13,60

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 6,20 kr, galtar 4,20 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 34 v 33 v 32 v 31
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,00 9,00 9,00 9,00
Skövde 140- 8,75 8,75 8,75 8,75
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 7,50
Dalsjöfors 58% 7,05 7,05 7,05 7,05
Dahlbergs 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
KLS Ugglarps 140- 7,10 7,10 7,10 7,10
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,20 6,20 6,20 6,20
HKScan Agri 140- 6,00 6,00 6,00 6,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Knorrevången Fri vikt, klass** 5,00 5,00 5,00 5,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 4,20 4,20 4,20 4,20
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,00, galtar 5,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 34 v 33 v 32
6,20
Danish Crown 129,9 kg- dkr 5,00 5,00 5,00
14,62
Nortura Fri vikta nkr 13,93 13,93 13,93
Finland
8,43
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro 0,34 0,34 0,34
Tyskland
9,00
VEZG 56 %b euro 0,94 0,94 0,95
Galtar
4,96
Danish Crown 109,9 kg- dkr 4,00 4,00 4,00
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 33 v 32 v 31 v 30 v 29 v 28 v 27
Pund
13,46
13,58
13,45
13,42
13,33
13,00
13,06
Dollar 8,62 8,69 8,62 8,59 8,53 8,44 8,36
Euro 9,58 9,49 9,43 9,39 9,32 9,36 9,26
Dansk 1,28 1,27 1,26 1,25 1,24 1,25 1,24
Norsk 1,05 1,05 1,05 1,05 1,04 1,03 1,05
Yen 6,92 6,97 6,94 6,92 6,89 6,96 6,78
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 34 v 33 v 32 v 31
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps
Grund 23 kg* 21,30 21,30 21,30 21,30
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 21,00 21,00 21,00 20,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 20,25 20,25 20,25 20,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 20,50 20,50 20,50 20,50
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Smågris inkl PMWS 30 kg 605 605 605 605
Ej vaccinerade -30 -30 -30 -30
HKScan Agri
Plus 30 kg 525 525 515 515
Marknadstillägg/avdrag +10 +10 +20 +20
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* 30 kr 30 kr 30 kr
Balans i förmedling
Scan - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri balans - balans balans
Dalsjöfors Kött balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri balans - balans balans
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 34 v 33 v 32 v 31 v 30
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
237
Basis 7 kg 187 187 193 199 199
416
Basis 30 kg 328 328 337 346 346
243
SPF+Myc 7 kg 192 192 198 204 204
422
SPF+Myc 30 kg 333 333 342 351 351
247
SPF 7 kg 196 196 202 208 208
427
SPF 30 kg 337 337 346 355 355
1278
Økologi 30 kg 1007 1007 1014 1006 1006
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
924
25-kilos Helsegris 880 880 880 880 880
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
593
Klass S40, 30 kg* 62 62 62 62 62
Tyskland
373
VEZG 28 kg 39 41 40,70 40,70 40,70
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.