@-GRIS 11 september 2015
Senaste uppdatering gjord 5 oktober 15,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Vi bygger om!

Vi bygger om och kommer att plocka ut 400 självstängande foderbås. Båsen togs i bruk 1990.
Samtidigt tar vi ut 250 ej självstängande foderbås av märke Stallsystem.
Kontakta
Mattias Espert
070-658 12 21
espert@kvarnlyckan.net

Senaste nytt om marknaden och priser
Ginsten höjer 20 öre v 38
Ginsten tar, som vanligt, initiativet till nästa höjningsvåg för det svenska grispriset. 20 öre är höjningen och priset blir därmed 16.20 kr. I Tyskland höjs priset 3 cent och nya priset blir 1,48 €. Det är fortsatt måttliga volymer grisar till slakt och efterfrågan på griskött är god. Flera andra länder i centrala Europa följde med upp när Tyskland höjde. Tyska internetauktionen fortsatte också uppåt och stannade på 1,54. Det är 6 cent över den nationella noteringen, vilket är mycket. Alla gamla mönster har inte följts under senare tid, annars bör tyska noteringen fortsätta uppåt när vi ser denna skillnad.
-Vi kan vänta oss fler prishöjningar under hösten, sa Cato Gustafsson, för en tid sedan. Det kanske är dags närmaste veckorna, nu när Ginsten tagit initiativet.
Problemet med www.grisportalen.se fortsätter. Webbhotellet Crystone meddelade att man haft något problem med en server, eller i varje fall tvingats starta om den. I samband med detta rasade grisportalen. När jag frågade om orsaken, så sa de att det fanns olika orsaker (beroende vem man talade med). Det mest alarmerande var att det fanns främmande filer på siten. Det är ju verkligt oroande. Man menade att det kan vara någon som försökt hacka sig in på siten för att kanske använda den i något syfte.
Mina farhågor riktade sig givetvis mot aktivister, men jag kunde ju själv granska alla filer på siten, när jag väl fick tips om felet.
Jag fann att det visserligen fanns främmande filer på min site och de var tillverkade i ett program som jag själv inte använder. De verkade dock harmlösa. De handlade om skor och väskor, visserligen repliker av dyra märkesväskor, men filerna var som regel tomma eller nästan tomma och på engelska. Någon i världen har alltså tagit sig in på siten.
Jag har nu gått igenom alla mina filer (det är många sedan 2006) och jag kan inte se någon åverkan på dem. De otillbörliga filerna ligger här och där i dokumentet och stör körningen av grisportalen.
Det känns lite otäckt att skicka ut @-GRIS till mer än 1200 datorers mailbrevlådor, med länkar till grisportalen, så jag har tagit tid på mig att kolla siten.
Mönstret hos de främmande filerna ger mig misstanken att filerna kan ha hamnat på fel site hos Crystone själva. Då behövs inga användarnamn och lösenord och ingen hackning. Hackning är givetvis ett alternativ, men då troligen av misstag. Att någon skrivit in ett lösenord och träffat rätt.
Det är inget jag kan bevisa och jag vill inte anklaga någon, men jag vet att webbhotellet tvingades lägga rätt filer efter en liknande krasch för en tid sedan. Då blev det också problem att starta vissa delar av grisportalen. Crystone har folk som sysslar med siten runt om i världen. Ringer man efter kontorstid, svarar någon i annan del av världen.
Totalt sett har det visserligen varit många småproblem under de snart 10 åren jag kört grisportalen, men inga riktigt stora haverier, som många andra råkat ut för.
När du läser det här hoppas jag att siten fungerar igen. Men jag sätter säkerheten först.
Om någon ser något misstänkt, är jag givetvis intresserad av att få veta vad det är. /LG 150911


Marknadskommentarer
HKScan Agri
Tack till våra ekologiska grisproducenter som har lämnat extra många grisar till slakt senaste tiden och möjliggör butiksaktivitet med smörgåspålägg!
Notering oförändrad vecka 38. Europa är på väg upp från sin mycket låga nivå.


KLS Ugglarps
-

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det rullar på med försäljningen. Balans både i slakt och för smågrisar. Vi höjer priset på slaktgrisar med 20 öre.


Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Allt är oförändrat nästa vecka.

Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Det händer inte så mycket på marknaden just nu. Vi går in i hösten och detta innebär mer strimlat och tärnat på matborden. Det är balans både i slakt och för smågrisar och priset på slaktgrisar är oförändrat.


Dahlbergs Slakt
Håkan Alqvist: -Priserna är oförändrade.

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: -


Danish Crown
Det har nu "indiansommar" på den europeiska marknaden för färskt griskött. Efter en kall vår och blöt sommar har de mildare vindarna fått makten.
-Vi märker just nu en långt mer positiv stämning än vi har gjort på länge. Det är fortsatt färre grisar till slakt i norra Europa och med en stabil efterfrågan har detta lyft priserna på de flesta detaljer, säger Søren Tinggaard, som är underdirektör i Danish Crowns exportavdelning.
Avsättningen av skinka, kotlett och framändar sker till stigande priser och på den engelska marknaden för bacon är det likaså en god efterfrågan. I gengäld är speciellt de kinesiska kunderna något mer avvaktande efter en period där de har köpt in betydande volymer.
-Det vi hör från Kina, är att det uppstått en viss osäkerhet kring volymen på lagren runt om i landet. Det är långt från första gången vi upplever detta. När det sker, vet vi att reaktionen är en plötslig uppbromsning, tills våra kunder har försäkrat sig om att de kan sälja de inköpta varorna, säger Søren Tinggaard.
Försäljningen till Australien, Japan och det övriga Asien är oförändrad med en jämn avsättning.


ISN, Tyskland
Priserna stiger i mellersta Europa
Även den här veckan är det lite olika tendenser över Europa. I centrala Europa går priset uppåt i flera länder. Däremot finns det negativa tendenser i södra Europa.
Stora höjningar på 5,7 till 6,2 cent kan vi se i Tyskland, Holland, Belgien och Österrike. Men även i Danmark steg priset med 2,7 cent. Generellt talas det om kraftig efterfrågan och lågt utbud. I Österrike skyller man det fortfarande på höga temperaturer som medför att grisarna växer dåligt. Samtidigt talas det om fallande temperaturer och livligare grillhandel.
I sydliga Europa är trenden svag pga säsongen. Även sett från fransmännens sida är situationen otillfredsställande. Även om köttexporten till Kina är tillfredsställande f n, verkar det vara svårt att få upp priserna.
Tendens för tyska marknaden: Utsikterna är fortsatt optimistiska. Marknadens aktörer säger att utbudet av slaktgrisar fortsatt är på låg nivå. Någon ökning är inte att vänta just nu. De volymer som bjuds ut täcker inte efterfrågan. Priserna kan därför väntas stiga.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!

Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!


Grisgeneralen
Klicka HÄR

Scan förstör sitt varumärke
Under den gångna helgen fick Sverige veta att Scan-ägda Pärssons tunna skivor sålt tyskt skivat kött som var smittat med listeria. Listeria blir man allvarligt sjuk av och nedsatta personer kan det gå mycket illa för. Att som Scan säga att kunderna som köpt skräpet skall komma tillbaka med varan är endast en klen tröst. Hur skall kunden göra som redan ätit av det tyska skräpet?
För en tid sedan fick jag även höra att Scan importerar australiskt nötkött till COOPs premiumsortiment.
Scan har ju alltid stått för SVENSK råvara men nu i girighetens namn verkar Göran Holm att göra vilka suspekta affärer som helst.
Jag har hört att flera konsumenter ifrågasätter Scans trovärdighet vad gäller råvaran och dess kvalitet. Om Scan bränner sitt varumärke så skulle det betyda mycket negativt för svensk produktion. Om konkurensverket idag säger ja till samgåendet mellan KLS-Ugglarp och Dalsjöfors så får vi en ny marknadsledare som förhoppningsvis skall intensifiera sitt arbete för svensk köttproduktion.
Fy skäms Scan!

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Det är så tyst!
Att fåglarna inte sjunger nu är ju självklart. Men min oro handlar om att i sommar har det varit ovanligt tyst. Jag får en obehaglig association till Rachel Carsons ”Tyst vår”. Jag lyssnade förgäves i våras efter vår nationalfågel koltrastens underbara sång. Och då såg jag ändå många av dem vid fågelbordet i vintras. Svalorna brukar häcka i Bergviks lada och svirrande och kvittrande svänga över viken och sätta sig på bomkapellet till segelbåten. De smutsade ned kappellet, vilket irriterade mannen. Nu finns det ingen segelbåt längre och bara några få tysta svalor jagade mygg över vikens vatten. Ljudminnen är som luktminnen – de ger snabba minnesbilder. För mig är svalornas visslande kvittrande förknippat med Italien. De svänger sig blixtsnabbt över de vackra rundkupiga tegeltaken på vita hus.
”Jag kan inte längre höra syrsor, det är synd” sjöng Zarah Leander på sin tid. Men det är inte bara jag som inte hört några syrsor i år, utan även min systerson, som är trettio år yngre än jag. Också myggens irriterande surrande lyser med sin frånvaro. Och visst kan det ha ett samband med bristen på svalor. En konstig sommar! Nu hörs ändå skränande nötskrikor, kattugglan skriker om natten och en och annan hackspett som trummar på torra tallar.
Jag vill avsluta med några reflektioner kring en aktuell frågeställning – vad är avgörande för djurs hälsa och välfärd? Djurs hälsa och välfärd har alltid och kommer alltid vara beroende av såväl en bra skötare som en bra miljö. Djurskyddslagstiftningen, hur irriterande detaljrik den än kan vara, syftar både i Sverige och i andra länder till att förebygga djurskyddsproblem. Att kapa svansen d v s undvika olämpliga djurhållningssystem och främja vetenskap och beprövad erfarenhet. Syftet är att skydda djuren eftersom de är kännande varelser, som inte har en egen röst. EU har skrivit in detta i Lissabonavtalet. Det innebär att man inser att marknaden inte tillräckligt kan skydda djuren. Var man lägger ribban beror på samhällets värderingar, engagemang och dagens kunskap. Hade den svenska forskningen inte visat att suggorna har en stark drivkraft för att bygga bo innan grisningen, skulle vi fortfarande haft dräktiga suggor i sinsuggbås, som man hade på 80-talet när jag började min ”djurskyddskarriär”. Och hade vi inte haft en svensk djurskyddslagstiftning, hade det varit tillåtet att tillämpa avvänjning av smågrisar vid två veckor i bur, något som t o m danskarna släppte efter flera års misslyckanden. Och EU:s djurskyddsdirektiv bygger på befintlig kunskap och gedigna EFSA-rapporter.
Skötaren kommer alltid ha en avgörande roll och kan i viss mån överbrygga en bristande miljö. Slakteriförbundet ordnade på 90-talet ett intressant seminarium, som just visade på skötarens viktiga roll – det som kallas djuröga. Men bäst lyckas man om man förenar sund avel, bra foder och en djuranpassad miljö med professionell management. En intressant reflektion är att man i viss djurskyddslagstiftning, EU:s allmänna djurskyddsdirektiv från 1998 och också i förslaget till ny djurskyddslag talade om utbildning av djurägare/djurskötare.

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!


Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 38

Uthyres/utarrenderas:
Smågrisuppfödning
(400 suggor +)
På gården Nya Wärslätt, tillhörande Trolleholms Gods, uthyres anläggning för produktion av smågrisar. Bostad, halmvärmeanläggning, tork.Tillträde 15/3 2016.
Anläggningen rymmer i dag ca 400 suggor och rekrytering. Förberedd och miljötillstånd för utökning till ca 600 suggor. Goda resultat idag.
Tillhörande jordbruksmark kan ev ingå i arrendet.
Trolleholms Gods AB
Trolleholms godskontor
268 90 SVALÖV
emm@trolleholmsgods.se www.trolleholmsgods.se

Klicka för mer info i annonsen!



Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 38 v 36 v 35 v 34
Ginsten Slakteri 75,0-99,9 16,20 16,00 16,00 16,00
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 15,70 15,70 15,70 15,70
Dalsjöfors 75-99,9 15,70 15,70 15,70 15,70
Dahlbergs 76-98,9 15,60 15,60 15,60 15,40
Skövde Plus ** 75-99,9 15,60 15,60 15,60 15,40
HKScan Agri *** 70-99,9 15,05 15,05 14,80 14,80
Lövsta Kött snitt 88 13,75 13,75 13,75 13,75
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- - - -
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
balans balans balans balans
Dalsjöfors Slakteri
-
brist - brist brist
Dahlbergs Slakteri
-
- brist balans brist
Ginsten
balans balans balans balans
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* bästa vikt, 58 %
14,50
hela 2015
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.




Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 38 v 37 v 36
11,59 Danish Crown 70,0–94,9 dkr 9,20 9,20 9,00
26,18 Nortura 67,1–95,0a nkr 24,94 24,94 24,94
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
? Atria Premium+ 78 – 98 euro - - -
13,64 Snellmans 90 – 105 euro 1,45 1,45 1,45
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 38 v 37 v 36 v 35 v 34
9 sep Landsnotering* euro euro euro euro euro
13,92 Tyskland, 56 % 1,48 1,45 1,39 1,36 1,37
- D:o svenska*** - - - - -
8 sep jämförbara**
16,72 Italien - 1,777 1,744 1,744 1,784
16,09 England - 1,710 1,776 1,739 1,791
15,20 Spanien - -1,616 1,628 1,645 1,655
14,77 Frankrike - -1,579 1,588 1,590 -
13,23 Tjeckien - - 1,406 1,409 1,407
13,33 Österrike - 1,417 1,355 1,325 1,325
13,13 Tyskland - 1,396 1,336 1,306 1,316
12,79 Danmark - 1,360 1,333 1,333 1,333
12,78 Belgien - 1,359 1,297 1,273 1,260
12,73 Irland - 1,353 1,353 1,353 1,353
12,49 Polen - - 1,328 1,314 1,317
12,50 Holland - 1,329 1,272 1,234 1,225
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.




Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
8 sep
28 aug
11 aug
4 aug
Utbud
3210
1760
2773
2570
Sålda
2690
1400
1700
1530
Medelpris, euro
1,54
1,48
1,40
1,45
Lägst
1,50
1,46
1,37
1,44
Högst
1,56
1,49
1,40
1,46
Medelpris, skr
14,49
14,01
13,24
13,76

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 6,20 kr, galtar 4,20 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 38 v 37 v 36 v 35
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,00 9,00 9,00 9,00
Skövde 140- 8,75 8,75 8,75 8,75
KLS Ugglarps 140- 8,10 7,10 7,10 7,10
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
Dalsjöfors 58% 6,65 7,05 7,05 7,05
Dahlbergs 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,20 6,20 6,20 6,20
HKScan Agri 140- 6,00 6,00 6,00 6,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Knorrevången Fri vikt, klass** 5,00 5,00 5,00 5,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 4,20 4,20 4,20 4,20
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,00, galtar 5,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 38 v 37 v 36
6,93
Danish Crown 129,9 kg- dkr 5,50 5,50 5,00
14,62
Nortura Fri vikta nkr 13,93 13,93 13,93
Finland
8,28
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro 0,34 0,34 0,34
Tyskland
8,84
VEZG 56 %b euro 0,94 0,94 0,94
Galtar
5,67
Danish Crown 109,9 kg- dkr 4,50 4,50 4,00
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 37 v 36 v 35 v 34 v 33 v 32 v 31
Pund
12,87
12,90
13,10
13,33
13,46
13,58
13,45
Dollar 8,39 8,44 8,45 8,50 8,62 8,69 8,62
Euro 9,41 9,47 9,58 9,46 9,58 9,49 9,43
Dansk 1,26 1,27 1,28 1,26 1,28 1,27 1,26
Norsk 1,02 1,02 1,01 1,02 1,05 1,05 1,05
Yen 6,95 7,01 7,04 6,85 6,92 6,97 6,94
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 38 v 37 v 36 v 35
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps
Grund 23 kg* 23,45 23,45 23,45 23,45
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 21,00 21,00 21,00 21,00
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 20,25 20,25 20,25 20,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 21.00 21.00 21.00 21.00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Smågris inkl PMWS 30 kg 605 605 605 605
Ej vaccinerade -30 -30 -30 -30
HKScan Agri
Plus 30 kg 535 535 535 525
Marknadstillägg/avdrag - - - +10
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - 15 kr 15 kr
Balans i förmedling
Scan - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri balans balans balans balans
Dalsjöfors Kött brist brist balans balans
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 38 v 37 v 36 v 35 v 34
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
249
Basis 7 kg 198 193 188 187 187
435
Basis 30 kg 346 338 330 328 328
255
SPF+Myc 7 kg 203 198 193 192 192
442
SPF+Myc 30 kg 351 343 335 333 333
260
SPF 7 kg 207 202 197 196 196
447
SPF 30 kg 355 347 335 337 337
1265
Økologi 30 kg 1004 998 993 1007 1007
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
924
25-kilos Helsegris 880 880 880 880 880
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
583
Klass S40, 30 kg* 62 62 62 62 62
Tyskland
356
VEZG 28 kg 37,90 37,90 37,90 37,90 39
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.