@-GRIS 2 oktober 2015
Senaste uppdatering gjord 5 oktober 15,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Vi bygger om!

Vi bygger om och kommer att plocka ut 400 självstängande foderbås. Båsen togs i bruk 1990.
Samtidigt tar vi ut 250 ej självstängande foderbås av märke Stallsystem.
Kontakta
Mattias Espert
070-658 12 21
espert@kvarnlyckan.net

Gård med
suggbesättning
köpes
500 suggor eller större,
även integrerad

Konfidentiell handläggning
För klients räkning, f v b
gris@agrar.se

Senaste nytt om marknaden och priser
Dahlbergs och Skövde höjer 20 öre v 41
Ginsten inledde höjningsrunda nr 2 för hösten med ytterligare 20 öre innevarande vecka. Det blir nog fler. Nästa vecka höjer Dahlbergs och Skövde 20 öre, båda till 15,80 kr. Där blir nog också fler höjningar.
-Det kommer fler höjningar i höst, sa Cato Gustafsson, Dalsöfors, när han höjde den här veckan. Men v 41 ligger både Dalsjöfors och KLS Ugglarp stilla. Ginstens pris är nu 16,40 kr. Till detta kommer lastningstillägget, som är upp till 20 öre för dem som levererar 200 grisar samma vecka. Det blir 16,60 kr. Ett par höjningar till så är man vid det magiska 17 kr.
Ginstens pris fungerar som någon slags riksnotering, eftersom det redovisas öppet och ligger högst i tabellen. Men det finns redan de som har 17 kr vid andra slakterier, när alla tillägg är inräknade. Men det visar man inte i klartext, vilket är en brist. Det är inte lätt att hitta i tilläggsfloran för att få ihop den vackraste buketten.
Visst är det konstigt att vissa slakterier inte vill visa det de är bra på, utan hellre visar det man är dåliga på?
Nu är som sagts dags att plocka ihop en vacker bukett tillägg för 2016 och framåt. Det finns mycket vackert som gror. Grispriserna på väg uppåt och det beror inte minst på att svenska grisköttet är mycket efterfrågat. I höst kan vi alltså vänta oss att slakterierna bjuder över varandra med nya och även personliga tillägg. Det brukar vara så och jag hör att slakterierna är ute och i full gång raggar leverantörer för nästa år. Nästa år vill alla slakterier ta marknadsandelar. Det blev som bekant ett vakuum när Scan plötsligt gjorde sig av med en del leverantörer när svenskt griskött var svårt att sälja. Nu är det andra tider och du ska noga överväga vilka avtal du ska skriva i höst. Det finns pengar i att kolla noga! Tänk t ex på att KLS Ugglarps och Dalsjöfors jagar tillsamman och redan har lovat dela med sig av de synergivinster man hittar. De båda slakterierna kommer att utmana Scan.
Scan ligger mellan 50 och 1,20 i tillägg vilket blir 16,50. Dalsjöfors ligger på 60 öre, vilket är dubbelt mot ifjol, och hamnar också på 16,50. KLS Ugglarps ligger också i detta område.
Att förhandla i grupp brukar ge mer och där finns exempel på 50 öre upp, enligt uppgift. Då är man uppe i 17 kr idag.
Så vi kanske kan gissa att duktiga förhandlare redan rundat 17.
Norska grispriset går upp 40 øre på måndag. Det är något mindre än 40 svenska. I dagarna har nämligen norska kronan blivit mindre värd än svenska, 0,98 öre. Det var länge sedan. För mycket olja på marknaden får samma effekt som för mycket griskött, men när det gäller oljan rubbar den t o m valutan.
Mr Danish Crown, Kjeld Johannesen, tar ner hatten från hyllan och bereder sig på gå. Det meddelade han veckan. Men det är ingen dramatik i detta. Redan för något år sedan berättade Kjeld att han tänkte sluta vid 62. Han har varit vd 27 år, och var endast 18 år när han började som kontorselev i företaget. Kjeld lämnar över till Jais Valeur i mitten av november. Men Kjeld ska vara kvar till 1 april, för att medverka till en mjuk övergång på chefsposten. Jais, 52, kommer från Arla.
Många tidningar skriver i dagarna om att det blir förbud i Sverige från nyår att kastrera grisar utan bedövning. Det har vi också vetat länge, men dessvärre har inte forskningen kommit längre idag än när kastreringen började ifrågasättas för många år sedan. Men vi vet mer om att det inte finns någon bra lösning. Det finns från 1 januari tre alternativ, kastrering med bedövning, vaccinera mot galtlukt, samt föda upp galtgrisar. Det senare fungerar i de flesta fall och det går att identifiera galtlukt vid slakteriet. Men så missar man en och annan gris och då vill konsumenterna kanske inte längre köpa svenskt griskött. Vaccinering fungerar också, men vi kan t ex inte sälja griskött till alla länder, bl a inte till Kina. Det har vi inte råd med att avstå.
Kvar står bedövning, men den kostar pengar och tar tid och tid är också pengar. Vi ska sänka kostnaderna i svensk grisproduktion, inte höja. I EU blir det förbud om några år, kanske, om forskningen gått framåt. Men det har den nog inte. Alltså står vi än en gång med högre kostnader, som ingen vill betala för. Hur marknadsför vi bedövningen till kastreringen som något stockholmsfruarna ska betala extra för?
Uppfödning av hangrisar är intressant för näringen, eftersom det sänker kostnaderna och grisarna växer bättre. Marknaden för de utsorterade luktande grisarna har ökat sedan förra experimentet för kanske 20 år sedan, eftersom vi fått många fler invandrare. Det finns invandrargrupper som gillar kryddad och stark korv, där luktande hangrisar kan blandas in. Men det lär ju inte gå att få så mycket extra betalt för dem, så att det blir någon bra affär.
När okastrerade hangrisar såldes på marknaden förra gången, prövade vi här hos oss att tillaga galtkött som sorterats bort vid ett slakteri. Det var det vidrigaste jag luktat och smakat. Varje gång jag tog på mig ylletröjan jag bar, höll jag på att kräkas, även år efteråt. Olika människor är olika känsliga för galtlukt.
I danska Landbrugsavisen läser jag att LED i stallet sänker elnotan till en tredjedel. Elpriset är lågt nu och LED-lamporna som regel dyra, men det kanske är dags att göra en kalkyl. Blir elen billigare aktualiserar det även möjligheten att tjäna några kronor på bra ljusstyrning, om man inte har det. /LG 150902


Marknadskommentarer
HKScan Agri
Oförändrat läge på marknaden beträffande gris och noteringen är oförändrad vecka 41.
Tänk på att jobba med planeringsanmälan och boka din slakt med framförhållning så vi kan jobba optimalt med balanser och transporter – tack för din förståelse och medverkan!


KLS Ugglarps
-

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det är full rulle på försäljningen och det börjar vara konkurrens om skinkan till jul. Fläsktvåan använder vi det mesta i egen produktion, så försäljningen är inte så stor.
-Grispriserna är oförändrade och det är balans på smågrisar och även slaktgrisar. Men om vi kunde få fler slaktgrisar, så går det lätt att sälja dem också.

Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Situationen är lik förra veckan, dvs fortsatt bra marknad och försäljning för griskött. Priserna är oförändrade, det är en mindre brist både för slaktgris och smågrisar.

Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Det är nu full fart på försäljningen och dessutom är det nytt kvartal och därmed nya avtal med köttköparna. Detta innebär höjda priser till handeln som gör att vi höjer nästa veckas grispris med 20 öre. Vi är nu inne i skinksäsongen och det är bra efterfrågan på svensk skinka.
-Det är fantastiskt roligt att vi fått så stort fokus på det svenska köttet och att det nu även gäller charkråvara. Många charktillverkare har gått över till svenskt. Det är roligt när vi i medierna ser och hör att t ex Statoil i sin reklam understryker att det är svensk råvara i korven vi köper på bensinmackarna. Men samtidigt ser vi av importstatistiken att importen ökar från Danmark och Tyskland. Det är frestande för vissa fabrikanter att köpa in billigare importvara och tjäna en extra hacka.
-Förutom att priserna på slaktgrisar stiger, går foderpriserna ner med 20 - 25 öre. Det gör mycket för griskalkylen.


Dahlbergs Slakt
Håkan Alqvist: -Vi höjer slaktgrisen med 20 öre vecka 41. Vi har en liten brist på slaktgrisar. I övrigt är det balans.

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -


Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: -


Danish Crown
De europeiska marknaderna är fortsatt under press nu, när lagren åter är fyllda efter en sommar med låg aktivitet.
-Vi kämpar benhårt för att hålla priserna på framändar, bog och skinka, men vi möter en del motstånd på marknaden. Samtidigt är försäljningen av karré ute ur säsongen, så fram till våren är det förhållandevis svårt att hitta avsättning för den detaljen, säger Søren Tinggaard, som är underdirektör i Danish Crowns exportavdelning.
Försäljningen av kotlett och bröstfläsk är i gengäld stabil, så försäljningen av ryggfläsk på brittiska marknaden löper tillfredsställande. Till länderna utanför Europa är situationen oförändrad i förhållande till senaste veckan.
-Vi er en stabil försäljning till både Japan och Kina, där Kina dock har bromsat något i förhållande till den osedvanligt höga aktivitetsnivån som vi upplevde i september, säger Søren Tinggaard.


ISN, Tyskland
EUs priser under press och kritiken mot prissättningen fortsätter
Förra veckan var priserna under press runt om på EUs marknad för grisar till slakt.
De flesta priserna gick ner markant. De volymer levande grisar som bjuds ut är omfattande och även gränsöverskridande. Således är uppfödare av grisar i EU i dagsläget i underläge.
Det danska priset höll ställningarna på den nivå som nåddes tidigare på 1,387 euro per kilo slaktvikt. Det ligger således före det tyska priset nu.
Diskussionerna om prissättningen på grisar pågår i både Frankrike och Holland. På Plérin-auktionen är det nedåt igen. Det franska priset faller med 6 cent under det fasta pris som avtalats mellan politiker och näringsliv i somras. Den senaste omstridda prissänkningen blev till slut nödvändigt, sedan två slakterier slutat köpa på auktionen. Ett slakteri hade t o m ett eget fast pris. På så sätt är det franska referenspriset i fara på Frankrikes grismarknad Marché du Porc Breton. Det var därför nödvändigt att ge efter.
Frankrikes slakterier är nu under tilltagande press, pga den relativt höga prisnivån och de är inte längre konkurrenskraftiga på exportmarknaderna.
Förra veckans instabila priser i Holland har också fått konsekvenser. Det har varit en hel del oenighet under förra veckan kring ett prisfall, som först inte accepterades av alla aktörer på marknaden. Efter detta meddelade holländska slaktföretaget Vion att man tänker införa ett nytt system för prissättning, som ska ge stabilare priser för vanliga leverantörer.
Trend för tyska marknaden: Situationen fortsätter präglas av de allt för stora volymerna slaktgrisar som bjuds ut. Det går inte att förhandla om när grisarna ska slaktas, det är bara att acceptera. De auktionsresultat som visas på onsdag kan kasta ljus över den fortsatta utvecklingen.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!

Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!


Grisgeneralen
Klicka HÄR

LRF jagar bloggare
Läste i ATL att en blogg som brukar finnas i Land.se blir nedstängd. Orsaken är att bloggaren skriver sådant som LRF inte gillar.
Kritiska insändare till Land har alltid fallit för censuren. Det minsta en skribent kritiserar LRF eller de ekonomiska föreningarna har Land eller andra LRF-tidningar alltid refuserat inlägget.
Från LRF anser man sig tydligen fullkomlig. Hade man nu varit det så borde medlemmarna, alltså vi bönder, ha det mycket bättre än vad vi har det idag. Det är konstigt att LRF inte vill ha, eller tar åt sig kritik från något håll. Beror det på att man tycker att vara bonde ska vara en livsstil?
Min blogg Grisgeneralen anses inte ifrån LRF-håll att vara acceptabel. Därför är det skönt att vara fristående och min blogg kommer i alla fall inte LRF åt.
Vi har ju faktiskt grundlagsskyddad yttrandefrihet än så länge i Sverige.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
R

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

S

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!


Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 41

Uthyres/utarrenderas:
Smågrisuppfödning
(400 suggor +)
På gården Nya Wärslätt, tillhörande Trolleholms Gods, uthyres anläggning för produktion av smågrisar. Bostad, halmvärmeanläggning, tork.Tillträde 15/3 2016.
Anläggningen rymmer i dag ca 400 suggor och rekrytering. Förberedd och miljötillstånd för utökning till ca 600 suggor. Goda resultat idag.
Tillhörande jordbruksmark kan ev ingå i arrendet.
Trolleholms Gods AB
Trolleholms godskontor
268 90 SVALÖV
emm@trolleholmsgods.se www.trolleholmsgods.se

Klicka för mer info i annonsen!



Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 41 v 40 v 39 v 38
Ginsten Slakteri 75,0-99,9 16,40 16,40 16,20 16,20
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 15,90 15,90 15,90 15,70
Dalsjöfors 75-99,9 15,90 15,90 15,90 15,70
Lövsta Kött 75-92 15,75 15,75 15,75 15,75
Dahlbergs 76-98,9 15,80 15,60 15,60 15,60
Skövde Plus ** 75-99,9 15,80 15,60 15,60 15,60
HKScan Agri *** 70-99,9 15,30 15,30 15,30 15,05
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- - - -
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
balans balans balans balans
Dalsjöfors Slakteri
-
brist brist brist brist
Dahlbergs Slakteri
-
brist - - -
Ginsten
balans balans balans balans
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* bästa vikt, 58 %
14,50
hela 2015
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.




Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 41 v 40 v 39
11,50 Danish Crown 70,0–94,9 dkr 9,20 9,20 9,20
25,33 Nortura 67,1–95,0a nkr 25,33 24,93 24,94
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
? Atria Premium+ 78 – 98 euro - - -
13,55 Snellmans 90 – 105 euro 1,45 1,45 1,45
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 41 v 40 v 39 v 38 v 37
30 sep Landsnotering* euro euro euro euro euro
13,27 Tyskland, 56 % 1,42 1,42 1,48 1,48 1,45
- D:o svenska*** - - - - -
29 sep jämförbara**
16,20 Italien - 1,733 1,789 1,790 1,777
15,67 England - 1,676 1,700 1,712 1,710
14,43 Frankrike - 1,544 1,572 1,576 1,579
14,37 Spanien - 1,537 1,575 1,576 1,616
13,44 Tjeckien - - - 1,438 1,433
13,40 Polen - - 1,434 1,422 1,376
13,05 Österrike - 1,396 1,448 1,448 1,417
12,96 Danmark - 1,387 1,387 1,387 1,360
12,77 Tyskland - 1,366 -1,426 1,426 1,396
12,65 Irland - 1,353 1,353 1,353 1,353
12,36 Belgien - 1,322 1,384 1,384 1,359
11,98 Holland - 1,282 1,320 1,358 1,329
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.




Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
29 sep
15 sep
8 sep
28 aug
Utbud
2450
2410
3210
1760
Sålda
2450
2410
2690
1400
Medelpris, euro
1,46
1,52
1,54
1,48
Lägst
1,44
1,51
1,50
1,46
Högst
1,47
1,53
1,56
1,49
Medelpris, skr
13,65
14,18
14,49
14,01

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 6,20 kr, galtar 4,20 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 41 v 40 v 39 v 38
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,00 9,00 9,00 9,00
Skövde 140- 8,75 8,75 8,75 8,75
KLS Ugglarps 140- 8,10 8,10 8,10 8,10
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
Dalsjöfors 58% 6,65 6,65 6,65 6,65
Dahlbergs 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,20 6,20 6,20 6,20
HKScan Agri 140- 6,50 6,50 6,50 6,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Knorrevången Fri vikt, klass** 5,00 5,00 5,00 5,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 4,20 4,20 4,20 4,20
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,00, galtar 5,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 41 v 40 v 39
7,12
Danish Crown 129,9 kg- dkr 5,70 5,70 6,00
14,43
Nortura Fri vikta nkr 14,43 13,93 13,93
Finland
8,22
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro 0,34 0,34 0,34
Tyskland
9,81
VEZG 56 %b euro 1,05 1,05 1,05
Galtar
5,87
Danish Crown 109,9 kg- dkr 4,70 4,70 5,00
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 40 v 39 v 38 v 37 v 36 v 35 v 34
Pund
12,69
12,83
12,80
12,87
12,90
13,10
13,33
Dollar 8,39 8,40 8,35 8,39 8,44 8,45 8,50
Euro 9,35 9,41 9,33 9,41 9,47 9,58 9,46
Dansk 1,25 1,26 1,25 1,26 1,27 1,28 1,26
Norsk 0,98 1,01 1,01 1,02 1,02 1,01 1,02
Yen 6,96 6,98 6,83 6,95 7,01 7,04 6,85
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 41 v 40 v 39 v 38
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps
Grund 23 kg* 23,45 23,45 23,45 23,45
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 21,00 21,00 21,00 21,00
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 20,25 20,25 20,25 20,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 21.00 21.00 21.00 21.00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Smågris inkl PMWS 30 kg 605 605 605 605
Ej vaccinerade -30 -30 -30 -30
HKScan Agri
Plus 30 kg 550 550 550 535
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Balans i förmedling
Scan - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri balans balans balans balans
Dalsjöfors Kött brist brist brist brist
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 41 v 40 v 39 v 38 v 37
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
247
Basis 7 kg 198 198 198 198 193
432
Basis 30 kg 346 346 346 346 338
253
SPF+Myc 7 kg 203 203 203 203 198
438
SPF+Myc 30 kg 351 351 351 351 343
258
SPF 7 kg 207 207 207 207 202
443
SPF 30 kg 355 355 355 355 347
1255
Økologi 30 kg 1004 1004 1004 1004 998
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
880
25-kilos Helsegris 880 880 900 900 900
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
579
Klass S40, 30 kg* 62 62 62 62 62
Tyskland
372
VEZG 28 kg 39,80 39,80 39,50 37,90 37,90
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.