@-GRIS 16 oktober 2015
Senaste uppdatering gjord 16 oktober 23,30
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Vi bygger om!

Vi bygger om och kommer att plocka ut 400 självstängande foderbås. Båsen togs i bruk 1990.
Samtidigt tar vi ut 250 ej självstängande foderbås av märke Stallsystem.
Kontakta
Mattias Espert
070-658 12 21
espert@kvarnlyckan.net

Gård med
suggbesättning
köpes
500 suggor eller större,
även integrerad

Konfidentiell handläggning
För klients räkning, f v b
gris@agrar.se

Senaste nytt om marknaden och priser
Ginsten och Dahlbergs höjer 20 öre v 43
Nästa vecka, 43, höjer Ginsten priset på slaktgrisar med ytterligare 20 öre till 16,60 kr. Lastningstillägget kan ge 20 öre och då är man, som sagts tidigare, nära framme vid 17 kr. Dahlbergs höjer också 20 öre, till 16 kr.
Men det är suggorna som är raketen i grisvärlden just nu. Alla vill ha svensk julkorv! Charkråvaran har varit det stora sorgebarnet i griskalkylen under flera år, men nu vill så många charktillverkare ha det säljande blågula märket Svenskt Kött på korvpaketen, att korvråvaran rusar. Suggorna går till stor del till korvsmet. Knorrevången höjer suggorma 1 kr nästa vecka och Dahlbergs och och Dalsjöfors höjer 50 öre, till 7,50 resp 7,15 kr. Så det är fortfarande en bit kvar till Knorrevångens 10 kr. Om Knorrevångens pris ska även sägas att det är samma pris på suggorna, oavsett vilken vikt och klass de har. Det är också pengar.
De norska grisföretagarna blir inte heller utan julpengar. Priset på slaktgrisar höjs nästa vecka med 50 öre till 25,73 kr. En svensk och en norsk krona är numera lika mycket värda.
I veckan har Dagens Industri uppmärksammat att Sveriges bönder 2006/2007 sålde Swedish Meats för 3,3 miljarder kr till HK Ruiokatalo. Trots miljarderna har svenska bönderna inte fått något med av pengarna. Tidningen har intervjuat Sören Kvantenå, då ordförande i Swedish Meats: ”Aktierna hade ju gått att sälja. Jag ville hela tiden att pengarna skulle gå ut till ägarna, men tyvärr”, säger Sören Kvantenå.
Situationen med Sveriges Djurbönder är ungefär som för 10 år sedan, när man fick pengarna. Nya ambitioner finns varje årsstämma, men det blir inget!
Eller... maila mig och berätta vilken avkastning du som djuruppfödare haft på din och dina kollegers 3,3 miljarder kr? Jag kanske bara är oinformerad!?
Som av en händelse skriver danska tidningar med förtjusning (med Land som källa) att Danish Crown nu är störst på slakt i Sverige! KLS Ugglarps och Dalsjöfors slaktar 1,1 milj grisar och nöt och HKScan enbart 800 000. Danish Crown ratades som bekant av Swedish Meats ägare som köpare 2006. Det var mycket intriger kring den frågan. Danish Crown har nu trots nederlaget nu en tredjedel av svenska marknaden. Att Danish Crown skulle ta revansch var det ganska många som spådde redan för 10 år sedan.
Frågan är nu fortsättningen: Vilka ambitioner har Danish Crown och vilka har HKScan? Den ena parten går framåt, den andra går hittills bara bakåt. Läs vad Dalsjöfors v vd skriver i sina kommentarer längre ner i den här spalten! Vilket företag kommer att ha bästa avräkningspriset 2016? Det skulle jag väldigt gärna vilja veta. Tyvärr visas inte alla bud till leverantörerna för 2016 i klartext. Berätta för mig hur buden ligger! Det är intressant för många grisföretagare.
Något som vi är många som misstänkt: Även vegetarianer äter kött! Den engelska tidningen Huffington Post har låtit göra en enkät, där 1789 engelska vegetarianer svarat, om och när och vad man ätit, om man trots sin ideologi ätit kött. Så mycket som en tredjedel säger att de syndar ibland, särskilt om de fått alkohol i sig. I berusat tillstånd kommer motståndet mot kött i gungning. Det man främst sveper i sig är kebab, hamburgare, bacon, korv och kyckling. Frekvensen är i nämnd ordning.
En liknande undersökning har gjorts i USA. Där framkom att 84 % av vegetarianerna då och då gör små snedsteg mot köttallriken.
Räddare för dessa arma syndare kan bli självaste Bill Gate, han med Microsoft. Han och andra satsar 1 miljard på en teknik för att göra "kött" av växter. Impossible Foods, heter ett företag som hittat molekyler i växter som är lika de i kött. 2016 hoppas man ha första hamburgaren framme, men det går även att göra mjölk och ost.
Nästa vecka hålls Elmia. Slaktarna är på plats, så passa på och diskutera grisfrågor och de framtida grispriserna! /LG 151016


Marknadskommentarer
HKScan Agri
Mellanvecka i efterfrågan. Måndag vecka 45 sänks övre viktgränsen från 99,9 till 94,9 kg. Fortsätt jobba med planeringsanmälan på gris och vi kommer som vanligt hålla utrymme öppet hela tiden så att det är möjligt att göra justeringar på sin anmälan senast tisdagen innan slaktveckan.


KLS Ugglarps
-

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det är full rulle på försäljningen, allt går att sälja., Nu börjar vi lägga in skinka. Men vi gör inte sylta och annat julrelaterat.
-Vi höjer slaktgrisarna 20 öre till 16,60 kr. Det är balans på slaktgrisar och smågrisar.

Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -Den här veckan har varit mycket lik den förra. Svensk gris går fortsatt bra och vi säljer slut på allt. Vi har satt högsta fart med arbetet att synka våra verksamheter, Dalsjöfors och KLS/Ugglarps, med mål att
så snabbt som möjligt hitta de synergier som samarbetet ger. Vi har så här långt bildat en försäljningsorganisation i stället för två, med mål att optimera och kundanpassa vår försäljning på bästa sätt. Arbete pågår också inom produktion, logistik, m m. Fortsättning följer.
Nästa vecka höjer vi suggorna 50 öre, övrigt är oförändrat. Det är en mindre brist både för slaktgrisar och suggor.
Välkomna att besöka oss på Elmia, monter C02:12 där vi i år har gemensam monter med KLS/Ugglarps. Kom gärna till vår monter och få en liten smakbit av något gott och diskutera framtida affärer. Jag är på plats alla dagar.

Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Vi har slaktat en vecka i nya slakteriet, men ännu går det långsamt och det är mycket inställningar på utrustningen. Vi börjar dock känna hopp med tekniken. Grisarna är fina efter processen och vår inre övertygelse är att det här blir fantastiskt bra. Det är väldig skillnad på 1980-talets slaktutrustning i gamla slakteriet och dagens moderna teknik.
-Marknaden kan sammanfattas med ordet: Lättsålt. Fläsktvåan går ovanligt bra. Det är länge sedan det gick så bra som nu att sälja charkråvaran. Vi ligger flera kronor över de gamla nivåerna idag och vi får betalt för de svenska merkostnaderna i grisproduktionen (en del säger 2,50 kr mer än utlandet).
-Det är balans i slakt och för smågrisar. Priserna är oförändrade.


Dahlbergs Slakt
Håkan Alqvist: -Vi höjer slaktgrisen med 20 öre och suggan med 50 öre vecka 43. Vi har balans på smågrisar och slaktgrisar.

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -


Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -Vi höjer priset på suggor med 50 öre nästa vecka. Ny notering för v.43 är 10 kr/kg, fri vikt och klass.
-Vi har bra efterfrågan på suggor, så vi söker nya leverantörer. Ring så hjälper vi er att få bra betalt för suggorna. Mikael Dahl 0708-249698 kontoret 044-42080.


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: -


Danish Crown
Den europeiska marknaden för färskt griskött håller den lugna stilen för dagen, trots att hösten oftast bjuder på prisfall. Tills vidare ser det ut som om marknaden kan hålla stånd.
-Omedelbart är det en hygglig balans på marknaden, som håller en botten under priserna. Det är lågt utbud som möter en motsvarande låg efterfrågan. Därför upplever vi just nu stabila priser på alla detaljer, säger Søren Tinggaard, som är underdirektör vid Danish Crowns exportavdelning.
De lugna tendenserna ses också på försäljningen av bacon till brittiska marknaden, samt avsättningen till länderna utanför Europa, där avsättningen fortsätter oförändrat.


ISN, Tyskland
Tyskland och norra EU stabilt, men instabilt i söder
Den aktuella situationen på den norra europeiska marknaden för slaktgrisar är fortsatt stabil. De flesta priserna i EU är oförändrade. Södra Europa visar fortsatt tendens till svaghet.
Signalen till oförändrade priser kom i onsdags förra veckan som vanligt från Tyskland. På torsdagen satte Danmark likaså oförändrat pris och samma gjorde Holland och Belgien i fredags. I Holland hade några intressenter på marknaden hoppats på prisuppgång, som dock ovanpå den tyska prissättningen inte hade många chanser att slå igenom.
Österrike kunde inte hålla priset, precis som veckan tidigare, och sänkte priset med ännu 3 cent. Utbudet av slaktgrisar har varit starkt stigande och enligt VLV i Österrike är det en tendens som finns varje höst. Men det beror också på att årets skörd av majs ger bättre foderutnyttjande. Det finns också drömmar om att kunna vara med och konkurrera med priset på den internationella marknaden och vissa eftergifter för detta kan ha medverkat.
Även i Spanien fortsätter priserna nedåt, Det är väntat pga säsongen. Det spanska priset närmar sig nu nivån i mellersta Europa. Frankrike visar fortsatt tummen nedåt för priserna och det ser ännu inte ut att finnas någon lösning i sikte med konflikten med slakterierna.
Tendens för tyska marknaden: Det finns ännu inga tecken för grundläggande ändringar. Tillgång och efterfrågan är fortfarande väl avvägd. De kvantiteter som erbjuds är stor för årstiden, men slakterierna visar fortsatt intresse för den utbjudna volymen. I ljuset av detta syns inget utrymme för bättre pris i dagsläget. Grisuppfödarna har inte heller utrymme för prissänkningar.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!

Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!


Grisgeneralen
Klicka HÄR

Scan skapar slaktköer
Vi hör från de flesta slakterier att efterfrågan på vårt svenska fläsk är mycket gott. Undantaget verkar att vara Scan, som har en växande slaktkö hos de svenska producenterna! Varför? Är det återigen problem för Scan att sälja? Vi har hört om listeriautbrottet på tyskimporterad skinka som Scans dotterbolag Pärssons misslyckats med. Vi vet också att Scan skickar mycket sida till Polen för skivning och konsumenter funderar om det verkligen är svenskt kött som kommer tillbaka.
Det senaste är att man importerar tusentals finska grisar för slakt i Sverige. Vilka garantier har konsumenterna för att dessa grisar inte hamnar under Scan-märket? De importerade finska grisarna tar naturligtvis plats i slakterierna där annars SVENSKA grisar borde ha slaktats. Vidare får det effekten att Scan pressar avräkningspriserna hos leverantörerna.
Svensk mat ger jobb och öppna landskap i Sverige!

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
Lite eftersnack om svin
I vecka 41 fyllde jag många år. Sen la datorn av. Att datorn plötsligt strejkar kan i dag bero på s k hackare. I extrema fall fall är det någon med makt och kunnande som inte gillar det som skrivs. Tyvärr finns det färska svenska exempel på bloggare som tystats av storebror, för att nu inte tala om "professorer" och nästan likställda som offentligt i lantbrukspressen velat hindra oss "gamla, onda och avundsjuka" avsuttna vetenskapare från att torgföra kritiska synpunkter på nutida svagt underbyggda undersökningar (som visats sig snart glömda).
Mitt datorhaveri berodde på ett banalt tekniskt fel, men medförde i den allmänna yran, att den tidigare bloggen om Alnarps grisdag 2015 blev både hastig, kort och försenad. Om grisdagen, även i år föredömligt administrerad av BT-institutionen och med sakkunnig moderator (2000 egna suggor), bör tilläggas att ett par framgångsrika och hoppfulla uppfödare, varav det finns flera i Skåne med omnejd, beskrev sina byggnader och nyinvesteringar inför framtiden. Ett tongivande svenskt byggföretag och ett dito danskt visade hur svinstallar byggs med dagens kunnande och teknik.
Däremot talades det mycket lite om forskning kring hus för gris. Men ska våra djurskyddsregler "vidareutvecklas och rådgivningen förstärkas" som framhölls på grisdagen måste det till fortsatt forskning kring svinens inhysningsproblem. Vid en snabb genomgång av projektlistorna från de 4 - 5 SLU-institutioner. där man kan förvänta sig pågående svinforskning, möter man rubriker om bedövning vid slakt, grisen vid ekologiska uppfödning, klövhälsoproblem, relationen människa-gris , halmning av svinboxar, dagsljus i olika system, betong contra gummimattor som golvunderlag, effekten av olika foderstater, sjukdomsbekämpning, arv- miljöaspekter och många många fler. Alla viktiga forskningsområden för att öka våra kunskaper om ett djur som vi vill värna om.
Men den enda pågående studien av intresse för byggande i framtiden tycks vara "Jämförelse mellan två boxsystem (lösgående sugga contra tillfällig instängning vid grisning) med optimala skötselrutiner för att minska smågrisdödligheten". Denna undersökning utförs av LT, Alnarp i stallar i Önnestad, då LTs svinförsök upphört och svinstallarna (liksom försöksstallarna för mjölkkor) står tomma sedan några år tillbaka. Smågrisstudien blev för övrigt innan den ens kom i gång utvärderad och utdömd som trams av konsumentrepresentanter och andra som begriper sig på uthållig svinuppfödning.
Jag blev upphetsad å svinforskningens vägnar när jag läste att 18 personer från LRF ska resa till USA och Kanada. I Washington DC, där jag bott tre år, finns få svin. Men Kanada kan ge globala inpulser om hantering av grisar precis som efterlystes på grisdagen. Från Ottawa kan man relativt lätt nå de ur grissynpunkt intressanta provinserna Manitoba och Ontario med bl a en omfattande gränshandel med staterna Minnesota och North Dakota av både feeder pigs och slaktsvin (något för Skåne och Jylland).
Men ingen av de arton ska ägna sig åt svin under resan, utan främst försöka lära känna varandra, erfar jag.
What a pity, som tysken sa.

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Svenska mervärden stärker konkurrenskraften – inte tvärtom.
Är det någon som verkligen tror att vi i Sverige kan producera bulk med våra höga löner, höga skatter och kallt klimat. Nej, se det unika svenska beteskravet som just en unik möjlighet att profilera svensk, mjölk och ost. Lyft fram att i Sverige skär vi inte i grisar utan bedövning (förbud mot kirurgisk kastrering utan bedövning fr om 1 januari 2016) eller klipper svansen av grisen. Genom åren har LRF och branschorganisationer gjort konsumentstudier för att avläsa förtroendet för svenska bönder och svensk djurhållning.
Genomgående har tillfrågade konsumenter lyft fram djurens välfärd och hälsa som mycket viktigt. Detta rankas ofta högre än GMO-friheten. Svenskar bryr sig om djuren och inte bara om bönder. Vad händer om de 170.000 konsumenter som stöder svensk mjölk, får reda på att vissa bönder vill att många kor ska stå inomhus hela året.
I lantbrukspressen pågår en konstig diskussion kring konkurrenskraft och mervärden. Man resonerar utifrån att mervärden står i motsatsförhållande till konkurrenskraft. Vi är många som tycker precis tvärt om. Mervärden bidrar till konkurrenskraft. En produkts konskurrenskraft utgår från om produkten är prisvärd d v s den har den kvalitet och det pris som marknaden är beredd att köpa och betala för- kanske inte alla, men tillräckligt många för att behålla eller öka en svensk produktion. Finns det en realistisk analys inom näringen över vad som händer om man sänker kvaliteten d v s monterar ned svenska mervärden som beteskrav, lösgående grisar och mindre plats för svenska kycklingar.
I den svenska debatten höjs ljudnivån på de röster som vill förändra de svenska betesreglerna. Minskad betestid och möjlighet att hålla kor inne året om förs fram som en del av lösningen. Men konsumenterna tycks inte hålla med. World Animal Protection tillsamman med andra djurskyddsorganisationer, SLU och veterinärförbundet har i augusti gjort en intressant konsumentstudie kring svensk djuromsorg.. Undersökningen visar att konsumenterna är mycket positiva till de svenska djurskyddsreglerna. Det är 85 procent av de tillfrågade som anger att det är viktigt för dem att djuren i den svenska livsmedelsproduktionen får vistas utomhus. Förslaget om att minska betestiden och att ta bort den helt för många kor tycks alltså inte ha något stöd hos konsumenterna. Fem av tio skulle minska sina köp av svenska livsmedel om regeringen och riksdagen går på konkurrenskraftsutredningens linje. Undersökningen visar att det finns ett starkt stöd för de svenska mervärdena på djurskyddsområdet. Det är 83 procent som anser att djuren behandlas bättre i Sverige och att det är viktigt när de väljer livsmedel. Lika många svarar dessutom att det faktum att Sverige använder betydligt mindre antibiotika i sin produktion är av vikt för dem. Svenska mervärden som att djur ska ges möjlighet att bete sig naturligt har lika starkt stöd hos konsumenterna, likaså att djur ska hållas lösgående och inte uppbundna eller fasthållna med galler.

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!


Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 43

Uthyres/utarrenderas:
Smågrisuppfödning
(400 suggor +)
På gården Nya Wärslätt, tillhörande Trolleholms Gods, uthyres anläggning för produktion av smågrisar. Bostad, halmvärmeanläggning, tork.Tillträde 15/3 2016.
Anläggningen rymmer i dag ca 400 suggor och rekrytering. Förberedd och miljötillstånd för utökning till ca 600 suggor. Goda resultat idag.
Tillhörande jordbruksmark kan ev ingå i arrendet.
Trolleholms Gods AB
Trolleholms godskontor
268 90 SVALÖV
emm@trolleholmsgods.se www.trolleholmsgods.se

Klicka för mer info i annonsen!



Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 43 v 42 v 41 v 40
Ginsten Slakteri 75,0-99,9 16,60 16,40 16,40 16,40
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 16,10 16,10 15,90 15,90
Dalsjöfors 75-99,9 16,10 16,10 15,90 15,90
Skövde Plus ** 75-99,9 16,00 16,00 15,80 15,60
Dahlbergs 76-98,9 16,00 15,80 15,80 15,60
Lövsta Kött 75-92 15,75 15,75 15,75 15,75
HKScan Agri *** 70-99,9 15,55 15,55 15,30 15,30
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
överst - - -
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
balans balans balans balans
Dalsjöfors Slakteri
-
brist brist brist brist
Dahlbergs Slakteri
-
balans brist brist -
Ginsten
balans balans balans balans
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* bästa vikt, 58 %
14,50
hela 2015
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.




Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 43 v 42 v 41
11,50 Danish Crown 70,0–94,9 dkr 9,20 9,20 9,20
25,73 Nortura 67,1–95,0a nkr 25,73 25,33 25,33
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
? Atria Premium+ 78 – 98 euro - - -
13,49 Snellmans 90 – 105 euro 1,45 1,45 1,45
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 43 v 42 v 41 v 40 v 39
14 okt Landsnotering* euro euro euro euro euro
13,22 Tyskland, 56 % 1,42 1,42 1,42 1,42 1,48
- D:o svenska*** - - - - -
13 okt jämförbara**
15,42 Italien - 1,657 1,695 1,733 1,789
15,35 England - 1,649 1,660 1,676 1,700
13,96 Frankrike - 1,500 1,512 1,544 1,572
13,66 Spanien - 1,468 1,498 1,537 1,575
13,34 Tjeckien - - - 1,433 1,451
12,68 Polen - - 1,363 1,413 1,434
12,91 Danmark - 1,387 1,387 1,387 1,387
12,71 Tyskland - 1,366 1,366 1,366 -1,426
12,52 Österrike - 1,345 1,376 1,396 1,448
12,30 Belgien - 1,322 1,322 1,322 1,384
12,24 Irland - 1,315 1,353 1,353 1,353
11,93 Holland - 1,282 1,282 1,282 1,320
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.




Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
13 okt
6 okt
29 sep
15 sep
Utbud
2880
2986
2450
2410
Sålda
2750
2318
2450
2410
Medelpris, euro
1,47
1,47
1,46
1,52
Lägst
1,45
1,46
1,44
1,51
Högst
1,48
1,48
1,47
1,53
Medelpris, skr
13,68
13,64
13,54
14,18

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 6,20 kr, galtar 4,20 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 43 v 42 v 41 v 40
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,00 9,00 9,00 9,00
Skövde 140- 8,75 8,75 8,75 8,75
KLS Ugglarps 140- 8,60 8,60 8,10 8,10
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
Dahlbergs 140- 7,50 7,00 7,00 7,00
Dalsjöfors 58% 7,15 6,65 6,65 6,65
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,20 6,20 6,20 6,20
HKScan Agri 140- 6,50 6,50 6,50 6,50
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 4,20 4,20 4,20 4,20
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,00 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 43 v 42 v 41
7,12
Danish Crown 129,9 kg- dkr 5,70 5,70 5,70
14,43
Nortura Fri vikta nkr 14,43 14,43 14,43
Finland
8,19
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro 0,34 0,34 0,34
Tyskland
9,86
VEZG 56 %b euro 1,06 1,06 1,05
Galtar
5,87
Danish Crown 109,9 kg- dkr 4,70 4,70 4,70
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 42 v 41 v 40 v 39 v 38 v 37 v 36
Pund
12,55
12,63
12,69
12,83
12,80
12,87
12,90
Dollar 8,11 8,42 8,39 8,40 8,35 8,39 8,44
Euro 9,31 9,28 9,35 9,41 9,33 9,41 9,47
Dansk 1,24 1,24 1,25 1,26 1,25 1,26 1,27
Norsk 1,00 1,00 0,98 1,01 1,01 1,02 1,02
Yen 6,82 6,88 6,96 6,98 6,83 6,95 7,01
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 43 v 42 v 41 v 40
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps
Grund 23 kg* 23,95 23,95 23,45 23,45
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 21,00 21,00 21,00 21,00
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 20,25 20,25 20,25 20,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 21.00 21.00 21.00 21.00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Smågris inkl PMWS 30 kg 605 605 605 605
Ej vaccinerade -30 -30 -30 -30
HKScan Agri
Plus 30 kg 560 560 550 550
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Balans i förmedling
Scan - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri balans balans balans balans
Dalsjöfors Kött brist brist brist brist
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 43 v 42 v 41 v 40 v 39
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
249
Basis 7 kg 201 201 198 198 198
432
Basis 30 kg 349 349 346 346 346
255
SPF+Myc 7 kg 206 206 203 203 203
438
SPF+Myc 30 kg 354 354 351 351 351
260
SPF 7 kg 210 210 207 207 207
443
SPF 30 kg 358 358 355 355 355
1244
Økologi 30 kg 1004 1004 1004 1004 1004
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
880
25-kilos Helsegris 880 880 880 880 900
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
577
Klass S40, 30 kg* 62 62 62 62 62
Tyskland
360
VEZG 28 kg 38,70 38,70 39,80 39,80 39,50
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.